liveblog
NOS WielrennenAangepast

Geen cadeautjes voor jarige Kuss op Angliru: Roglic wint, Vingegaard komt op 8 seconden

De zeventiende etappe in de Vuelta:

liveblog gesloten

Buenas noches

Morgen gaat de Vuelta verder met nóg een bergetappe met finish bergop. Dit keer geen klim van de buitencategorie in de finale, maar wel eentje van de eerste categorie. Met in totaal vijf gecategoriseerde beklimmingen wordt het ook morgen weer interessant om te kijken naar de verhoudingen binnen Jumbo-Visma.

De etappe begint om 12.55 uur en dan zijn wij er ook weer bij met een liveblog. De uitzending op NPO 2 en de livestream begint om 16.05 uur. Graag tot morgen!

Bekijk de samenvatting

Roglic wint loodzware Vuelta-etappe naar mistige Angliru

Kus: 'Mooie dag met mijn twee vrienden'

Sepp Kuss behield dus de leiderstrui, maar dat had de Amerikaan zelf niet gedacht op het moment dat hij moest lossen op de slotklim. "Ik ben heel blij dat ik hem nog heb. Ik dacht dat ik de rode trui kwijt zou zijn. Ik was daarover niet teleurgesteld, want ik gaf alles wat ik kon. Het is nu toch een beetje een verrassing dat ik de trui nog heb. Het was in ieder geval weer een mooie dag met mijn twee vrienden (Roglic en Vingegaard, red.)."

Sepp Kuss: 'Ik ben verrast dat ik de leiderstrui nog heb'

Podcast over het succes van Jumbo-Visma

Toepasselijk voor de etappe vandaag: Podcast De Dag besprak vandaag het succes van wielerploeg Jumbo-Visma, dat hard op weg is dit jaar alle drie de grote wielerrondes te gaan winnen.

Dat succes is de uitkomst van een plan waar jarenlang aan gewerkt is, vertelt journalist Nando Boers in de podcast. Hij keek drie jaar lang mee, voor en achter de schermen. Daar zag hij hoe de ploeg te werk gaat, hoe er alles aan wordt gedaan om renners beter te laten presteren, en hoe wedstrijden maandenlang worden voorbereid.

Het succes van Jumbo-Visma heeft ook keerzijdes. Andere ploegen klagen dat ze geen kans krijgen. Voor de sport zou het niet goed zijn als altijd dezelfde winnen. En zoals altijd bij het wielrennen zijn er beschuldigingen van oneerlijk spel.

Beluister de podcast hier, of zoek hem op in je favoriete podcast-app.

Het algemeen klassement

Het is al lang niet meer de vraag óf Jumbo-Visma deze Vuelta gaat winnen, maar met wie.

Juan Ayuso verloor vandaag flink wat tijd en is nu de beste van de rest op 4 minuten van Kuss.

Vingegaard staat op 8 seconden, Roglic op 1.08. Dat wordt interessant morgen, als de renners weer een bergetappe voor de kiezen krijgen.

Taart voor Kuss

De jarige Kuss kreeg vandaag geen cadeautjes van zijn ploeggenoten Roglic en Vingegaard. De Amerikaan kon de Sloveen en de Deen niet volgen op de steilste stukken van de Angliru, maar wist nog net de rode trui te behouden.

Na de finish kreeg hij een taartje. En dus de rode trui, dat nog net wel.

De toptien

Wout Poels komt op 44 seconden als vijfde binnen als beste Nederlander.

Ayuso en Mas, de nummer 4 en 5 in het klassement, verliezen tijd ten opzichte van Landa, die zal gaan opschuiven in het klassement.

Ook Cian Uijtdebroeks heeft weer een indrukwekkende slotklim gereden. De jonge Belg komt als zevende binnen.

KUSS BEHOUDT RODE TRUI

Weer een 1-2-3'tje voor Jumbo-Visma! Kuss komt als derde over de finish. De Amerikaan behoudt ook de rode trui, want hij verliest 19 seconden. Vingegaard is hem wel tot 8 seconden genaderd. Roglic staat nu op 1.08 van zijn ploeggenoot.

ROGLIC WINT DE RIT!

Roglic en Vingegaard sprinten er niet om: Roglic komt als eerste over de streep en wint de rit. Vingegaard wordt tweede.

De Sloveen juicht niet op de streep, hij steekt alleen een vingertje de lucht in.

Roglic wint de zeventiende etappe

Nog 1 km | Kuss met Landa

Kuss is bijgehaald door Mikel Landa. Het duo rijdt op 16 seconden van Roglic en Vingegaard, die samen op weg zijn naar de top.

De voorsprong van Kuss op Vingegaard in het klassement? 29 seconden. Dat wordt spannend.

Nog 1,9 km over | Kuss kraakt

Oei! Kuss heeft het zwaar. Hij zegt iets in de radio.

Roglic bepaalt het tempo, Vingegaard zit in zijn wiel. De Deen kijkt even om en ziet zijn superknecht breken. Ze wachten niet op hem.

Nog 2,2 km | Kuss en Vingegaard bij Roglic

Roglic kijkt om en ziet ploeggenoten Kuss en Vingegaard al komen. De drie mannen van Jumbo-Visma zijn nu met z'n drieën over. Wat een weelde voor de Nederlandse ploeg, opnieuw! Er zijn geen concurrenten meer over vooraan.

Nog 2,8 km | Roglic pakt een paar meter

Roglic neemt nu langzaam afstand van Landa, Kuss, Vingegaard en Poels. De Sloveense nummer 3 in het klassement heeft een paar meter te pakken. Wie reageert? Vooralsnog niemand.

Nog 3 km | Roglic schuift op

Roglic denkt: het kan nog wel wat harder. De Sloveen neemt over van Poels en versnelt.

Nog 3,8 km | Mistig

De renners rijden nu de mist in op de Angliru. Poels rijdt nog altijd op kop. Voor Buitrago gaat het te hard, dus alleen Poels, Landa, Kuss, Vingegaard en Roglic zijn nog over vooraan.

Mas rijdt op 20 seconden, Ayuso volgt op 30 tellen.

Nog 4 km | Nog 6 mannen over

Door het beulswerk van Poels is er nog maar een heel klein groepje klassementsrenners over: Bahrain-renners Poels, Landa en Buitrago en Jumbo-Visma renners Kuss, Vingegaard en Roglic.

Mas, de nummer 5 in het klassement, is ook gelost.

Nog 5,1 km | Poels op kop, Ayuso lost

Poels bepaalt nu het tempo op kop. Het lijkt er dus op dat hij niet voor zijn eigen kans mag gaan vandaag. De ploeg wil met Landa (zevende in het klassement) nog wat opschuiven in het klassement. Dat lijkt misschien wel te gaan lukken want Juan Ayuso (vierde in het klassement) moet nu lossen.

Nog 5,5 km | Evenepoel teruggepakt

Remco Evenepoel gaat de rit niet winnen. De Belg wordt ingerekend door de groep met klassementsrenners en laat het meteen lopen.

Bardet probeert op datzelfde moment weer weg te rijden, maar de Fransman wordt opnieuw snel teruggefloten.

Nog 5,7 km | Bardet rijdt weg, Poels erachteraan

Romain Bardet probeert weg te rijden uit de groep met klassementsrenners, maar Wout Poels roept hem tot de orde.

Nog 6,3 km | Evenepoel kijkt om

De voorsprong van Remco Evenepoel loopt terug. De Belgische bergkoning heeft nog 45 seconden van zijn voorsprong over, maar hij kijkt al achterom.

Nog 6,8 km | Kelderman is klaar

Voor Wilco Kelderman zit de werkdag erop. Kuss, Roglic en Vingegaard hebben nu geen helpers meer over.

Nog 7 km | Steilste kilometers op komst

De eerste 5 'relatief makkelijke' kilometers zijn achter de rug, koploper Evenepoel begint nu aan het lastigste deel van de Angliru. Het stijgingspercentage komt nu nauwelijks meer onder de 12.

Nog 9 km | Evenepoel houdt nog stand

Evenepoel houdt voorlopig nog stand. De Belg rijdt op 1.10 van het peloton, waar Bahrain met Tiberi op kop rijdt.

Een flinke minuut. Zou Evenepoel er nog in geloven?

Het moet allemaal nog beginnen. 1.10 is helemaal niks. Maar je weet het nooit helemaal zeker met deze man.

Commentator Stef Clement

Nog 11 km | Bahrain heeft er zin in

Bahrain bepaalt nog steeds het tempo op kop van het flink uitgedunde peloton. Poels zit in het derde wiel, daarachter rijdt het treintje met Kuss, Vingegaard en Roglic.

De voorsprong van Evenepoel slinkt nu snel: de Belg heeft nog maar 1.20 over.

Nog 12,4 km | Evenepoel begint aan Angliru

Koploper Evenepoel is aan de voet van de Angliru. De eerste 5 kilometers zijn nog redelijk te doen, daarna wordt het écht steil, met stukken tot 24%.

Zijn voorsprong op het peloton met klassementsrenners? 1.34.

Het profiel van de Angliru

Nog 15 km | Soler teruggepakt, Evenepoel neemt geen risico

Evenepoel neemt niet zo veel risico in de afdaling. Zou hij tevreden zijn met zijn 20 bergpunten en de ritzege al uit zijn hoofd hebben gezet?

Nog 17 km | Mistig op de Angliru

Het is mistig op de top van de Angliru, melden onze Belgische collega's van Sporza.

Nog 19 km | Soler bijna teruggepakt

Ook het peloton is boven, 2.20 na Evenepoel. Het avontuur van Marc Soler zit er ook al bijna op. De Spaanse nummer 6 wordt heeft nog maar een paar meter van zijn voorsprong over.

Nog 21 km | Evenepoel pakt weer 10 punten

Remco Evenepoel is boven op de Alto del Cordal en pakt zo weer 10 punten voor het bergklassement. Zijn voorsprong op Jonas Vingegaard is inmiddels 50 punten.

Nog één klim te gaan, en niet de minste. Op de top van de Angliru liggen nog 15 bergpunten voor de winnaar.

Tussenstand bergklassement

1. Remco Evenepoel 91 punten
2. Jonas Vingegaard 41 punten
3. Michael Storer 39 punten

Nog 23 km | Bahrain neemt leiding over

Ha, een andere kleur op kop in het peloton. Bahrain-Victorious, de ploeg van Wout Poels en Mikel Landa, heeft de leiding overgenomen.

Poels aast waarschijnlijk wel op de ritzege, want hij kan uitstekend uit de voeten op de loeisteile Angliru. Landa staat zevende in het klassement, dus het zou ook kunnen dat Bahrain de ontsnapte Marc Soler (zesde in het klassement) niet te veel ruimte wil geven. Of allebei.

Dylan van Baarle laat het ondertussen lopen.

Nog 25 km | Van Baarle neemt over van Gesink

Robert Gesink nam de hele eerste klim, de afdaling en het stuk naar de voet van de Alto del Cordal voor zijn rekening op kop van het peloton. Nu laat hij het peloton gaan.

Dylan van Baarle heeft leiding van zijn landgenoot overgenomen.

Nog 26 km | Evenepoel alleen verder

Evenepoel heeft afscheid genomen van zijn trouwe helper Cattaneo. De Belg moet het op de tweede klim, de Alto del Cordal (5,4 kilometer à 9,2%) alleen doen. Hij is er net aan begonnen.

Soler rijdt op 2.04, het peloton volgt op 2.52.

Kijk nu live

De Vuelta is vanaf nu ook te zien op NPO 2 en via deze livestream. Het commentaar is van Joris van den Berg en Stef Clement.

Nog 31 km | Tussensprintje

Koplopers Evenepoel en Cattaneo maken zich niet druk om de tussensprint: de Italiaan komt als eerste over de streep, voor Evenepoel.

Nog 40 km | Dalen, straks weer klimmen

De renners zijn bezig aan de afdaling van de Colladiella. Evenepoel heeft zijn ploeggenoot Cattaneo nog altijd voor zich rijden, dus dat is goed nieuws voor de Belg.

Soler is nu samen met voormalige vluchters Germani en Sepúlveda. Het achtervolgende drietal rijdt op 1.14 en verliest dus tijd op Evenepoel en Cattaneo.

Het profiel van etappe 17

Nog 48 km | Evenepoel pakt bergpunten

Remco Evenepoel komt als eerste boven op de Alto de la Colladiella (eerste categorie). Daarmee pakt hij 10 punten voor het bergklassement, waardoor hij zijn voorsprong op Jonas Vingegaard heeft vergroot.

De ontsnapte Soler komt als derde boven, ruim een minuut na Evenepoel en Cattaneo.

Het peloton volgt op 2.25.

Tussenstand bergklassement

1. Remco Evenepoel 81 punten
2. Jonas Vingegaard 41 punten
3. Michael Storer 39 punten

Nog 50 km | Cattaneo werkt voor Evenepoel

Cattaneo rijdt hard de klim op met Evenepoel in zijn wiel. Voor Germani gaat het te hard: de Italiaan heeft het duo van Soudal-Quick Step laten gaan. Cattaneo en Evenepoel hebben hun voorsprong uitgebouwd naar 2.30.

Nog 1,5 kilometer tot de top, waar 10 bergpunten klaarliggen voor bergkoning Evenepoel.

Soler rijdt op 1.32 van het duo, meldt radio Vuelta.

Nog 52 km | Soler valt aan

Marc Soler is weggereden uit het peloton. Jumbo-Visma reageert niet echt: Gesink blijft zijn tempo rijden op kop in het peloton, terwijl Soler op weg is naar Evenepoel en co.

De Spanjaard van UAE staat zesde op 3.26 van Kuss. Juan Ayuso, kopman bij UAE, zit nog in het peloton. Hij staat vierde op 2.33.

Nog 54 km | Geen cadeautjes

Ondanks dat Evenepoel op bijna 30 minuten van Kuss staat in het klassement, geeft Jumbo-Visma hun voormalige klassementsrivaal maar weinig ruimte. De ploeg, met Robert Gesink en Dylan van Baarle op kop, trekt aardig hard door op de Colladiella. Er worden geen cadeautjes weggegeven in deze rit, zo lijkt het.

De voorsprong van Evenepoel en co nu is iets meer dan 2 minuten.

Nog 60 km | Alto de la Colladiella (eerste categorie)

Koplopers Evenepoel, Cattaneo en Germani zijn begonnen aan de eerste klim van de dag, de Alto de la Colladiella (7,8 kilometer à 7,1%).

Het drietal rijdt op 1.30 van het peloton. Robert Gesink heeft zijn brommer ook weer aangeslingerd op kop: de 37-jarige renner van Jumbo-Visma vormt de rood-geel-zwarte klassementstrein met Kuss, Vingegaard en Roglic aan.

Het profiel van de Colladiella

Nog 69 km | Drie koplopers over

Stop de tijd: Warbasse en Drizners zijn er al niet meer bij vooraan. Het duo heeft Evenepoel - veruit de sterkste klimmer in de kopgroep -, Cattaneo en Germani laten gaan.

Nog 73 km | Evenepoel in kopgroep

Het is hem gelukt: bergkoning en tweevoudig ritwinnaar Remco Evenepoel heeft de oversteek gemaakt naar de kop van de koers. Hij reed samen met Jorge Arcas (Movistar) en Paul Ourselin (Total Energies) naar de vijf vluchters toe, maar de Spanjaard en Fransman zijn inmiddels alweer gelost.

Evenepoel vormt nu samen met ploegmaat Cattaneo, Germani, Drizners en Warbasse de vroege vlucht. Het nieuwe vijftal heeft een voorsprong van 35 seconden op het peloton, waar Jumbo-Visma op kop rijdt.

Nog 76 km | Oversteken

Geoffrey Bouchard (AG2R), Kevin Ledanois (Arkéa) en Jarrad Drizners (Lotto-Dstny) proberen de oversteek naar het vijftal vooraan te maken. Ook Evenepoel heeft het nog niet opgegeven.

De renners hebben al een uur koers achter de rug, maar de verschillen zijn nog klein vooraan. Het peloton rijdt op 30 seconden van koplopers Cattaneo, Germani, Warbasse, Combaud en Hamilton.

Nog 89 km | Valpartij

Er is ook al een valpartij geweest. Daarbij waren onder anderen Finn Fisher Black (UAE), Omar Fraile (Ineos Grenadiers) en Matevz Govekar (Bahrain Victorious) betrokken. Zij keren nu weer terug in het peloton, meldt de Vuelta via de liveticker.

Nog 92 km | Vijf koplopers

Vijf renners hebben een gaatje geslagen van zo'n 30 seconden: Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step), Lorenzo Germani (Groupama-FDJ), Larry Warbasse (AG2R Citroën), Romain Combaud en Chris Hamilton (dsm-firmenich). Er proberen nog meerdere renners naartoe te springen.

Nog 104 km | Meerdere pogingen, nog geen succes

De strijd om een plekje in de vroege vlucht is in volle gang. We hebben al pogingen gezien van onder anderen Evenepoel (twee keer), Thomas De Gendt, Casper Pedersen en Kim Heiduk, maar zij werden allemaal al snel weer gegrepen door het peloton.

Nog 119 km | Evenepoel op jacht naar bergpunten

Remco Evenepoel gooit zich meteen in de strijd: de Belg wil graag in de vroege vlucht komen, zodat hij op de eerste twee bergen van de eerste categorie de volle buit kan pakken voor het bergklassement. Dat vertelde hij voor de start.

Evenepoel heeft in het bergklassement een voorsprong van 30 punten op zijn gevaarlijkste belager, Jonas Vingegaard.

Op de eerste beklimmingen (Alto de Colladiella en Alto del Cordal) zijn twee keer 10 punten te verdienen. Op de Angliru liggen 15 punten klaar voor de renner die als eerste boven komt.

Stand bergklassement

1. Remco Evenepoel 71 punten
2. Jonas Vingegaard 41 punten
3. Michael Storer 39 punten

Nog 124 km | Start!

De renners mogen los: op naar de Angliru!

De etappe begint wat heuvelachtig. Na 68 kilometer doemt de eerste klim op. We gaan er eens even goed voor zitten.

Het profiel van etappe 17

De truien

Rode trui: Sepp Kuss (Jumbo-Visma)

Groene trui: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)

Blauwe bollentrui: Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)

Witte jongerentrui: Juan Ayuso (UAE)

Renners op de fiets

Over een paar minuten gaan de renners officieel van start in de zeventiende etappe. Ze zijn al wel vertrokken vanuit Ribadesella, maar eerst rijden ze nog 8 geneutraliseerde kilometers door de straten van de kustplaats in Asturië.

Vinokoerov geeft zoon profcontract

Nicolas Vinokoerov, de 21-jarige zoon van Aleksandr Vinokoerov, wordt vanaf 1 januari volgend jaar profrenner bij Astana Qazaqstan. Hij tekent een contract voor twee seizoenen bij de Kazachse ploeg, waar zijn vader ploegbaas is.

Vinokoerov junior reed de afgelopen twee seizoenen bij de opleidingsploeg van Astana. Ook de 22-jarige Ecuadoraan Harold Martin Lopez maakt de overstap naar de profs.

Het algemeen klassement

Jumbo-Visma bezet nog altijd de eerste drie plaatsen in het algemeen klassement. Vingegaard is dankzij zijn solo en ritzege van gisteren wel flink dichter bij zijn ploeggenoot Kuss gekomen: het verschil is nog slechts 29 seconden.

Roglic staat op 1.33 van zijn trouwe helper Kuss.

Juan Ayuso (UAE) is de beste van de rest, op 2.33 van Kuss.

Het algemeen klassement na de zestiende etappe

Kuss is jarig

Voor Sepp Kuss is het vandaag een dubbele feestdag: hij mag niet alleen zijn rode trui verdedigen op de Angliru, hij viert ook nog eens zijn 29ste verjaardag.

Kuss heeft zelf goede herinneringen aan 'het beest van Asturië'. Drie jaar geleden stond de Amerikaan zijn ploeggenoot Primoz Roglic, destijds leider in de Vuelta, bij op de steile klim. "Bij het laatste bezoekje had ik supergoede benen", keek Kuss voor de start van de Vuelta terug op die dag. De trouwe helper van Roglic wachtte destijds op zijn kopman, die het zwaar had. Kuss probeerde het verlies, maar had betere benen dan zijn Sloveense kopman.

Roglic verloor in die etappe in 2020 zijn rode leiderstrui aan Richard Carapaz. Voor Kuss is het te hopen dat hem dat vandaag niet overkomt, op zijn verjaardag.

Weet Kuss welk cadeau hem wacht op zijn verjaardag? 'Hoorde dat het de Angliru is'

Poels en de Angliru

Wout Poels, gisteren derde in de zestiende etappe, heeft goede herinneringen aan de Angliru. Sterker nog: hij won er in 2011 een Vuelta-rit, al kreeg hij dat pas acht jaar later te horen. Poels werd destijds namelijk tweede, achter Juan José Cobo. In 2019 werd de Spanjaard uit de uitslag geschrapt, nadat uit zijn bloedpaspoort was gebleken dat hij in die periode doping had gebruikt.

Poels heeft dus al een keer gewonnen op de Angliru, maar kwam er nog nooit juichend boven. Daar zou vandaag verandering in kunnen komen...

Poels juichte dit jaar al in de Tour, waar hij de 15de etappe won

Kreder herstelt van hartaanval

Cofidis-renner Wesley Kreder is herstellende van een hartaanval, zo meldt zijn ploeg. De Nederlandse renner werd twee weken geleden in zijn slaap getroffen. Volgens Cofidis werd het infarct veroorzaakt door myocarditis, een ontsteking van de hartspier.

Volgens de Franse ploeg is het te vroeg om te praten over het vervolg van Kreders carrière.

"Ik heb nog tijd nodig om goed te herstellen, maar ik hoop wel binnen een week of twee weer voorzichtig te kunnen fietsen", zegt de renner daar zelf over. "Het is nu niet de tijd om vooruit te plannen, maar om goed te herstellen en te genieten. Ik ben zo blij dat ik leef!"

Update Van Hooydonck: 'Gaat goed, naar omstandigheden'

Jumbo-Visma heeft op sociale media een update gegeven over de Nathan Van Hooydonck. De Belgische renner belandde gisteren in het ziekenhuis nadat hij in de auto onwel was geworden en daardoor een ongeluk had veroorzaakt.

"Nathan kan communiceren en het gaat goed met hem, naar omstandigheden", schrijft de ploeg op X. "Hij was blij om te horen dat Jonas (Vingegaard) de etappe van gisteren heeft gewonnen en het raakte hem dat hij die overwinning aan hem op heeft gedragen."

De Deen klopte gisteren enkele keren op zijn hart toen hij over de finish kwam. "Ik wilde winnen voor mijn beste vriend", zei Vingegaard.

Bekijk hier de beelden van de overwinning van Vingegaard:

Vingegaard valt aan en wint zestiende etappe, Kuss blijft klassementsleider

Rit voor berggeiten

De renners wacht vandaag een klimmersetappe waar zelfs de beste berggeiten niet per se om staan te springen. Want het wordt pijn lijden. De etappe is met 124 kilometer vrij kort, Dit zijn de beklimmingen:

  • Alto de la Colladiella, eerste categorie, 6,5 kilometer lang à 7,9%
  • Alto del Cordal, eerste categorie, 5,7 kilometer lang à 8,5%
  • Altu de l'Angliru, buitencategorie, 13,1 kilometer lang à 9,4%
Het profiel van etappe 17
  • LaVuelta
    Het profiel van de Colladiella
  • LaVuelta
    Het profiel van de Cordal

Vooral de Angliru is angstaanjagend. De eerste vijf kilometers vallen redelijk mee, maar daarna begint het: het tweede deel van de klim loopt met gemiddeld 15% omhoog, met uitschieters boven de 20%. Vooral de Cueña les Cabres, letterlijk 'het geitenpad', met een stijgingspercentage van 24(!) zal door veel renners gevreesd worden.

Spektakel zal het zeker opleveren.

Het profiel van de Angliru

Ontknoping op 'beest van Asturië' live te zien

Om alvast in de stemming te komen: op de ijzingwekkend steile Angliru worden reputaties gemaakt en gebroken. Wie voegt zich vandaag in het rijtje met winnaars op deze legendarische berg? Omstreeks 16.05 uur is het slot van de Vuelta-etappe te zien op NPO 2 en NOS.nl.

Winnaars op de Angliru

2020 Hugh Carthy
2017 Alberto Contador
2013 Kenny Elissonde
2011 Wout Poels
2008 Alberto Contador
2002 Roberto Heras
2000 Gilberto Simoni
1999 José María 'Chava' Jiménez
De Angliru: wie durft de strijd aan met het beest van Asturië?

Hola!

Welkom bij het liveblog over de zeventiende etappe van de Ronde van Spanje. Om 13.40 uur stappen de renners in Ribadesella aan de Costa Verde op voor een loodzware bergrit naar de Angliru. Wie wint er op 'het beest van Asturië' en wie staat er rond 17.30 uur op het podium met de rode trui? Via dit liveblog houden we je de hele middag op de hoogte van de koers. Vamos!

Sepp Kuss draagt de rode leiderstrui