liveblog
NOS WielrennenAangepast

Costa snelste van kopgroep in Vuelta-etappe • Carrière Van Vleuten nu echt klaar

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen kunnen de renners genieten van een rustdag in Spanje, dinsdag moet er weer gefietst worden. Dan staat de zestiende etappe op het programma, met start in Liencres en finish in Bejes.

Ladies Tour | Zo zagen de laatste meters van Van Vleuten eruit

Laatste meters Van Vleuten als wielerprof: zwaaiend en lachend finisht ze

Ladies Tour | Van Vleuten genoot van haar laatste rit

Wel baalt de topwielrenster nog een beetje van haar prestatie vandaag in de Veluwe. Ze kon uiteindelijk niet mee strijden om de ritzege. Ze reed een rustige race, maar alles behalve anoniem. Onder luid gejuich reed ze nog een laatste keer over de eindstreep.

Bekijk hier het interview vlak na de finish.

Van Vleuten na haar laatste rit: 'Mag niet gelijk het huis gaan opruimen'

Kuss blijft in het rood

In het algemeen klassement is er niet veel veranderd na vandaag. Sepp Kuss draagt nog altijd de rode trui. Zijn Jumbo-Visma-ploeggenoten Primoz Roglic en Jonas Vingegaard bezetten respectievelijk de tweede en derde plaats.

De toptien van de dag

Costa sprint aan de eindstreep net wat sneller dan Kämna, die na een val drie kilometer voor de finish nog terugkeerde bij de koplopers. Buitrago finisht als derde.

In de achtergrond zien we ook Remco Evenepoel nog een sprintje trekken. De Belg komt als vierde over de eindstreep.

Toptien van de vijftiende etappe

Vuelta - finish | Costa wint

Rui Costa is de snelste van de drie vooraan en pakt de zege in de vijftiende etappe. Het is voor de 36-jarige Portugees zijn eerste WorldTour-zege sinds 2017 en zijn eerste ritzege in een grote ronde sinds 2013.

Rui Costa

Vuelta - nog 1 km | Kämna valt

Kämna pakt het initiatief in de kopgroep en rijdt hard op kop, maar de Duitser neemt net iets te veel risico. Hij mist de bocht en rijdt de berm in.

Buitrago en Costa hebben vervolgens geen haast en kijken vooral naar elkaar. Kämna kan daardoor weer aansluiten na zijn val.

Vuelta - nog 8 km | Top bereikt

Er leek een dag na zijn ritzege geen maat te staan op Remco Evenepoel, maar nu lijkt de Belg toch te breken. Hij heeft het moeilijk in de achtervolgende groep en moet zelfs vlak voor de top van de Puerto de Zuarrarrate even lossen.

Buitrago en Costa krijgen vooraan gezelschap van Kämna. Het drietal heeft een voorsprong van ruim twintig seconden.

Vuelta - nog 12 km | Buitrago en Costa op kop

Janssens is teruggepakt en dan besluiten Buitrago en Costa het samen te proberen. Evenepoel kan niet mee en maakt tot nu toe nog geen aanstalten het duo terug te gaan halen.

Vuelta - nog 15 km | Janssens gaat voor tussensprint

Jimmy Janssens versnelt en pakt de meeste punten bij de tussensprint. Evenepoel heeft zijn zinnen overduidelijk niet op de puntentrui gezet en laat zijn landgenoot begaan.

Inmiddels zijn de koplopers begonnen aan de laatste klimkilometers van de dag. Daarna volgt nog een afdaling tot aan de eindstreep.

Vuelta - nog 25 km | Geen samenwerking in kopgroep

De samenwerking in de kopgroep is ver te zoeken. Hamilton en Buitrago willen er samen vandoor gaan. Evenepoel laat dat niet zomaar gebeuren en haalt de twee weer terug. Achteraan de kopgroep zijn enkele renners eraf gewapperd. Zij kunnen het tempo van Evenepoel niet volgen.

Ladies Tour | Ook Van Vleuten is binnen

Annemiek van Vleuten pakt haar moment tijdens de laatste race van haar imposante carrière. Met een brede glimlach zwaait ze het publiek uit.

Bekijk hier enkele hoogte- en dieptepunten van haar wielerloopbaan.

Wielercarrière Van Vleuten zit erop: van de val in Rio tot overmacht in grote rondes

Ladies Tour - finish | Wiebes pakt de ritzege in Arnhem

Niawiadoma vluchtte weg van de kopgroep op ongeveer 21 kilometer van de finish. Op minder dan 2 kilometer van de finish werd ze ingehaald. Het liep toch uit op een eindsprint, waarin Lorena Wiebes aan het langste eind trok.

Echt spannend is het vandaag niet geweest als het om de klassementsplekken gaat. Lotte Kopecky wint de Ladies Tour. De Nederlandse Lorena Wiebes pakt de tweede plek.

De bergtrui gaat naar Karlijn Swinkels, zij pakte de meeste klimpunten vandaag.

Vuelta - nog 46 km | Jumbo-Visma controleert

Het gat tussen de kopgroep en het peloton wordt langzaamaan weer wat kleiner. Jumbo-Visma heeft zich op kop van het peloton genesteld en is niet van plan de vijftien vluchters te veel voorsprong te geven.

Over een kilometer of vijf begint de kopgroep voor het eerst aan de Puerto de Zuarrarrate. Vervolgens maken ze een lus en rijden ze diezelfde klim vijftien kilometer voor de finish nogmaals op.

Ladies Tour - nog 12 km | Niewiadoma ontsnapt

De Poolse Niewiadoma opent de aanval en vlucht weg van de kopgroep. Ze pakt een voorsprong van 48 seconden. Haar laatste ritzege was alweer 4 jaar geleden. Kopecky, Wiebes en Henderson rijden in de tweede groep. De vraag is wie de controle pakt bij de achtervolgers om hun plek in het klassement te verdedigen.

Van Vleuten rijdt nog mee in het peloton.

Vuelta - nog 60 km | Eindelijk rust in peloton

De rust lijkt eindelijk wedergekeerd in het Vuelta-peloton. Een groep van vijftien renners heeft zich losgemaakt en rijdt nu een minuut of drie voor de grote groep uit.

Ladies Tour - nog 29 km l Het peloton komt steeds dichter bij de kopgroep

Van Vleuten rijdt lachend en zwaaiend aan kop van het peloton. "Ik hoef niks meer, maar als ik de mogelijkheid zie, ga ik lekker aanvallen."

De achtervolgers naderen de kopgroep met nu nog een verschil van 38 seconden. Vooralsnog rijdt ze in de schaduw van de nieuwe generatie, maar Van Vleuten heeft nog ongeveer 30 kilometer om voor een verrassing te zorgen.

Van Vleuten zwaait naar het publiek

Vuelta - nog 78 km | Eindelijk een kopgroep?

Het lijkt Remco Evenepoel nu toch gelukt te zijn: hij zit in een kopgroep en rijdt ruim twee minuten voor het peloton uit. In zijn wiel zitten Rui Costa, Santiago Buitrago, Lennard Kämna en Cristián Rodríguez. Achter hen proberen nog zo'n tien renners de oversteek te maken.

Vuelta - nog 88 km | Favorieten roeren zich

Remco Evenepoel, vandaag te herkennen aan de blauwe bollentrui van het bergklassement, geeft niet op en waagt de zoveelste poging om een kopgroep te vormen. En dan zien we ook dat de favorieten zich gaan roeren. Het Jumbo-Visma-drietal Sepp Kuss, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard demarreert ook uit het peloton, maar opnieuw is er enkele kilometers later sprake van een samensmelting.

Remco Evenepoel

Ladies Tour - nog 46 km l Van Anrooij valt weg uit kopgroep

Van Anrooij, die nog kans maakte op de jongerentrui, rijdt enkele meters achter de kopgroep en doet haar best om weer de aansluiting te vinden. Waarom ze op achterstand rijdt, is niet duidelijk. De voorsprong van de vrij grote kopgroep bedraagt ongeveer een minuut op de rest van het peloton. Kopecky en Wiebes rijden nog stabiel mee.

Vuelta - nog 110 km | Peloton in stukken gebroken

Over enkele kilometers begint het echte klimwerk van vandaag, maar al voordat de renners daaraan beginnen, is het peloton in stukken gebroken. Een kopgroep van veertien renners kreeg even de ruimte, maar is nu toch alweer teruggepakt door het eerste gedeelte van het peloton.

Ladies Tour - nog 64 km l Een ruime kopgroep zonder Van Vleuten

Van Vleuten probeerde tijdens een klim weg te rijden van de kopgroep, maar nu rijdt ze weer mee met het peloton. Kopecky en Wiebes rijden wel mee voorop. Je kan de laatste etappe van de Ladies Tour nu live volgen via deze stream.

Vuelta - nog 130 km | Ploeg-Evenepoel toont Marokkaanse vlag

Terwijl Remco Evenepoel nog maar eens probeert een gaatje te slaan met het peloton, kijken we nog even terug naar het moment voor de start in Pamplona. Daar ontvouwde de Belgische renner samen met zijn teamgenoten van Soudal QuickStep een Marokkaanse vlag, als steunbetuiging voor de slachtoffers van de aardbeving in dat land.

Evenepoel heeft een bijzondere band met Marokko. Zijn vrouw Oumi is van Marokkaanse afkomst. "Het is een zware tijd voor Oumi en haar familie. De vlag is een klein gebaar om iedereen te steunen", zegt Evenepoel tegen Belgische media.

Evenepoel en zijn ploeggenoten tonen de Marokkaanse vlag

Vuelta - nog 137 km | Aanvallen geblazen

Ook in Spanje wordt er flink gedemarreerd, maar daar is het nog geen renner gelukt echt een gat te slaan met het peloton.

Remco Evenepoel heeft er na zijn zege van gisteren ook vandaag zin in en is de eerste aanvaller van de dag. Maar meer dan tien seconden krijgt hij dit keer niet van het peloton. De Belg wordt teruggepakt, waarna het zeker niet stilvalt. Het tempo ligt hoog, met een gemiddelde van ruim vijftig kilometer per uur, en de aanvallen blijven komen.

Ladies Tour - nog 87 km l Van Vleuten mee met de eerste ontsnapping

22 renners nemen een voorsprong op het peloton. Van Vleuten vertelde nog voor de race te willen finishen zoals ze dat altijd deed: 'ten aanval' en ze maakt haar woorden waar. En verder zitten ook onder anderen Lotte Kopecky en Lorena Wiebes mee in de vlucht. De kopgroep heeft ongeveer 1.37 minuten voorsprong.

Van Vleuten wil carrière in stijl afsluiten: 'En dat is lekker ten aanval'

Vuelta - Nog 158 km | Officiële start

Daar is het officiële startsein, dus de renners mogen nu echt los in de vijftiende etappe van de Vuelta. Het heuvelachtige parcours leent zich voor een vluchtgroep, dus er zullen ongetwijfeld veel renners mee willen zitten in de vlucht van de dag.

Vuelta | Vamos!

Het zijn dit keer geen stieren, maar renners die losgelaten worden in de straten van Pamplona. Ze moeten zich nog wel even rustig houden, want de eerste kilometers zijn nog geneutraliseerd.

Vuelta | Laatste finish in Lekunberri

Het Vuelta-peloton koerst vandaag naar Lekunberri. De laatste keer dat daar een wielerkoers finishte, was in 2021. Dat was een eendagskoers voor vrouwen: Emakumeen Nafarroako. Degene die daar toen won, zit vandaag voor de allerlaatste keer op de fiets als profrenster: Annemiek van Vleuten, inderdaad.

Over de Ladies Tour gesproken, daar is in het eerste halfuur nog weinig gebeurd. Er is nog geen kopgroep, alle vrouwen zitten nog bij elkaar in het peloton.

Vuelta | Stand van zaken

Of Jumbo-Visma deze Vuelta domineert? De stand in het algemeen klassement spreekt voor zich. De nummers een, twee en drie rijden allemaal voor de Nederlandse wielerformatie: Sepp Kuss, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard.

Vuelta | Hoe ging het gisteren?

Remco Evenepoel herstelde zich gisteren in de Vuelta knap van zijn dramatische dag in de koninginnenrit van vrijdag. De Belgisch kampioen initieerde de vlucht van de dag op 123 kilometer van de finish, gedoogde daarna alleen Romain Bardet in zijn wiel om in de slotklim alle frustratie eruit te trappen en solo de zege te pakken.

Bekijk hier hoe de etappe gisteren verliep:

Eerherstel voor Evenepoel in Vuelta met ritzege, Kuss blijft klassementsleider

Ladies Tour - nog 150 km l De laatste race voor van Vleuten is begonnen

De vijfde en laatste etappe is van start gegaan. Lotte Kopecky voert het klassement aan en heeft de eindzege voor het grijpen. De start en finish is in Arnhem.

Collega's en coaches over Van Vleuten

De imposante carrière van Annemiek van Vleuten loopt ten einde. Tijd voor collega's Marianne Vos en Anna van der Breggen en coaches Louis Delahaye en Johan Lammerts om terug te blikken.

"Wat haar bijzonder maakt, is dat ze haar eigen weg kiest", vertelt Marianne Vos over Van Vleuten. "Een doorzetter", vindt Anna van der Breggen het beste woord om Van Vleuten mee te omschrijven.

Collega's en coaches over afscheid Van Vleuten: 'Voor Annemiek past alleen bewondering'

Zo ziet het Vuelta-parcours eruit van vandaag

Welkom!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de vijftiende etappe van de Vuelta a España, een heuvelachtige rit van Pamplona naar Lekunberri. Met een bergje van de derde en twee beklimmingen van de Puerto de Zuarrarrate (tweede categorie) lijkt dit een mooi parcours voor de aanvallers. De rit begint om 13.33 uur.

Een uur eerder al gaat in Arnhem de slotetappe van de Simac Ladies Tour van start en dat is dus ook de allerlaatste koersdag van Annemiek van Vleuten als profrenster. Ook van die koers houden we je zo veel mogelijk op de hoogte.