liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kämna soleert naar zege in waaieretappe Vuelta • Roglic sprokkelt seconden

  • Etappe 9 Vuelta a España
  • Van Cartagena naar Caravaca de la Cruz
  • 184,5 kilometer lang en finish bergop
  • Lennard Kämna wint

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje.

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

De renners kunnen morgen genieten van een rustdag. Dinsdag staat de volgende etappe op het programma: een individuele tijdrit over 25,8 kilometer. Dan zijn we uiteraard weer terug met het liveblog.

Profiel etappe 10 Vuelta

Bekijk hier de samenvatting van etappe 9

Kämna wint waaierrit Vuelta op modderige klim

Bekijk hier de complete uitslag van etappe 9

Roglic loopt twee seconden in

Primoz Roglic pakt twee seconden terug op Remco Evenepoel. Het verschil tussen de nummer zes en de nummer vier van het klassement is daardoor geslonken tot vijf seconden. Tussen hen in staat nog Mikel Landa, met eveneens vijf seconden achterstand op Evenepoel.

Het rood zit nog om de schouders van Sepp Kuss.

Stand van zaken in het klassement

1. Sepp Kuss
2. Marc Soler +0,43
3. Lenny Martinez +1,02
4. Remco Evenepoel +2,24
5. Mikel Landa +2,29
6. Primoz Roglic +2,29

Kämna blij na hard werken afgelopen maanden

"Superblij" is Lennard Kämna met zijn ritzege in de Ronde van Spanje. "Ik heb de afgelopen maanden heel hard gewerkt", vertelt de Duitser.

Kämna probeerde in het begin van de etappe "zo goed mogelijk" door de waaiers heen te komen. "Zonder daarbij te veel energie te verspillen. Daarna kon ik mee met de kopgroep en had ik nog genoeg energie in de tank."

Lennard Kämna

Etappeverslag

De negende etappe van de Vuelta, die voerde van Cartagena naar Caravaca de la Cruz is gewonnen door Lennard Kämna. De Duitser klopte op de aankomst bergop Matteo Sobrero en Chris Hamilton. De rode leiderstrui van Sepp Kuss kwam niet in gevaar.

Lees hier het etappeverslag:

FINISH | Favorieten doen het rustig aan

De groep met favorieten doet het de laatste twee kilometer rustig aan. Er valt namelijk geen tijdswinst meer te boeken.

FINISH | Kämna voltooit trilogie

Lennard Kämna houdt stand en wint de negende etappe van deze Vuelta a España. Daarmee voltooit hij zijn trilogie, want eerder al pakte hij ook ritzeges in de Tour en de Giro. Achter hem komt Sobrero als tweede over de streep.

Lennard Kämna

Nog 2 km | Roglic pakt paar seconden

Terwijl Lennard Kämna richting de eindstreep soleert, sprint Primoz Roglic richting het 2 kilometer-punt. Daar wordt de tijd namelijk stilgezet. De Sloveen sprokkelt dankzij zijn sprint enkele seconden op Remco Evenepoel.

Nog 2 km | Almeida demarreert uit peloton

Joao Almeida, de nummer elf van het klassement, probeert tijdswinst te boeken en demarreert uit de groep met favorieten. De Jumbo-Visma-ploeg reageert niet op de aanval van de Portugees, die gezelschap heeft gekregen van Aleksandr Vlasov.

Nog 4 km | Kämna solo

Lennard Kämna laat Sobrero en Gehbreigzabhier achter zich en probeert de laatste vier kilometer solo te voltooien.

Nog 5 km | Nog drie koplopers

De kopgroep spat uiteen op de klim richting de eindstreep. Kämna, Sobrero en Gehbreigzabhier lijken de sterkste van de oorspronkelijke kopgroep van acht.

Nog 8 km | Kopgroep begint aan slotklim

De koplopers beginnen aan de slotklim van de tweede categorie. Ze hebben een voorsprong van vijf minuten op het peloton.

Ondertussen heeft de Vuelta-organisatie zich bedacht. Niet 2,6 maar 2 kilometer voor de finish wordt de tijd opgenomen en dat is net na het steilste gedeelte van de klim. Ook de bonificaties bij de aankomst worden geschrapt.

Nog 18 km | Tijd wordt al eerder opgenomen

Door de vele modder in de finale worden de tijden al opgenomen op 2,6 kilometer van de top. Dat betekent dat het steilste gedeelte van de klim niet meer meetelt in de tijdsverschillen en de klassementsmannen geen risico's hoeven te nemen op het modderige en dus gevaarlijke asfalt.

Nog 27 km | Modder op de finish

Het is niet gelukt de finale moddervrij te maken en dus wordt het oppassen geblazen voor de renners de laatste honderd meter. Zo ziet de weg naar de eindstreep er namelijk uit:

Modder richting de finishlijn

Nog 30 km | Nog een keer de namen van de kopgroep

Nog 36 km | Kans voor kopgroep groeit

Jumbo-Visma lijkt het wel prima te vinden als de acht koplopers om de ritzege gaan strijden. De voorsprong van de acht loopt weer op tot bijna 4,5 minuut.

Ondertussen wordt er aan de finish nog hard gewerkt om de aankomst moddervrij te maken.

Nog 45 km | Van Baarle leidt het peloton

Dylan van Baarle gaat op kop van het peloton rijden en snoept weer wat seconden af van de voorsprong van het achttal vooraan. Nog ruim drie minuten is het gat tussen het peloton en de kopgroep.

Nog 50 km | Waaiers smelten weer samen

Ook dit keer smelten de waaiers weer samen tot één groep. Dat betekent ook dat de voorsprong van de koplopers weer wat stabiliseert en nu 3.30 minuten bedraagt.

Nog 65 km | Meeste favorieten in eerste waaier

Acht van de tien renners in de toptien van het algemeen klassement zitten in de eerste waaier. Alleen Lenny Martinez en Wout Poels hebben de slag gemist. De samenwerking in die eerste waaier, met onder anderen Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Sepp Kuss en Remco Evenepoel, ziet er gestroomlijnd uit.

Ze rijden dan ook hard weg bij waaier twee. Die tweede waaier heeft nu een achterstand van ruim een minuut. Tegelijkertijd slinkt ook de voorsprong van de kopgroep heel snel. De acht vooraan hadden een gat van acht minuten, maar de voorsprong is inmiddels gehalveerd tot vier minuten.

Nog 76 km | Opnieuw waaiers

De wind blijft voelbaar deze etappe en opnieuw breekt het peloton in waaiers. Dit keer is het een gezamenlijke actie van Bora-hansgrohe, Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma.

Dit keer trekt de eerste waaier wel hard door, waardoor ook het gat met de koplopers nu snel slinkt. Ook rodetruidrager Sepp Kuss en Remco Evenepoel doen hun beurten op kop.

Nog 79 km | Kämna kan trilogie voltooien

Met de huidige voorsprong van de kopgroep (bijna acht minuten) is de kans aanwezig dat de acht koplopers om de zege gaan strijden. In die kopgroep zit Lennard Kämna, die al eens een etappe won in de Tour de France en in de Giro d'Italia. De 26-jarige Duitser kan dus met een ritzege in de Vuelta zijn trilogie voltooien.

Nog 90 km | Toch weer even waaiers

We zien het peloton toch weer in stukken breken, maar Jumbo-Visma trekt dit keer niet door. De verschillende waaiers komen dus snel weer bij elkaar.

Waaiers in etappe negen

Nog 100 km | Voorsprong stabiliseert

Tot aan de slotklim rijden de renners over glooiend terrein zonder noemenswaardige hindernissen, het waaiergevaar lijkt voorlopig geweken en het gat tussen de koplopers en het peloton is nu al enige tijd stabiel. De acht vooraan, Chris Hamilton, Jonathan Caicedo, Amanuel Gehbreigzabhier, Lennard Kämna, Matteo Sobrero, Ruben Fernandez, Dani Navarro en Jon Barrenetxea, hebben een voorsprong van acht minuten.

Kopgroep in etappe negen

Nog 114 km | Caicedo voegt zich bij kopgroep

Na een lange achtervolging slaagt Caicedo erin aan te sluiten bij de kopgroep, die nu dus uit acht renners bestaat.

Fernandez gaat in de afdaling tegen de grond, maar zit snel weer op zijn fiets en voegt zich niet veel later weer bij de zeven vooraan.

Nog 117 km | Klim achter de rug

De klim van de eerste categorie is achter de rug. Jon Barrenetxea komt als eerste boven en pakt tien bergpunten. Achter hem sprokkelen ook Ruben Fernandez (zes), Amanuel Gehbreigzabhier (vier), Matteo Sobrero (twee) en Lennard Kämna (een) punten voor de bergtrui.

Caicedo komt wat dichter bij de kopgroep. Hij moet nog een gat van 25 seconden zien te overbruggen.

Het peloton volgt op ruim zes minuten.

Nog 126 km | Peloton geeft vluchters de ruimte

Het peloton doet het op de klim even wat rustiger aan en geeft de vluchters de ruimte. Chris Hamilton ziet ook wel wat in de kopgroep en slaagt erin de oversteek te maken naar Amanuel Gehbreigzabhier, Lennard Kämna, Matteo Sobrero, Ruben Fernandez, Dani Navarro en Jon Barrenetxea. Ook Jonathan Caicedo probeert dat, maar zwemt momenteel nog tussen de koplopers en het peloton in.

De zeven vooraan hebben nu een voorsprong van ongeveer vier minuten.

Nog 133 km | Hergroepering

De coup van Jumbo-Visma levert een razendsnel eerste uur op vandaag. Er wordt maar liefst gemiddeld 50,1 kilometer per uur gereden, maar op de eerste klim van de dag smelten de eerste twee waaiers weer samen.

Een zestal besluit vervolgens de aanval te kiezen: Gehbreigzabhier, Kämna, Sobrero, Fernandez, Barrenetxea en Navarro.

Nog 135 km | Eerste klim van de dag

Het gat tussen de eerste en tweede waaier wordt weer wat kleiner en bedraagt nu nog 23 seconden. De eerste groep, met onder anderen Roglic, Vingegaard en Evenepoel, begint nu aan de eerste klim van de dag: de Puerto Casas de la Marina la Perdiz van de eerste categorie.

Het middengedeelte is het zwaarst met enkele kilometers aan zeven procent gemiddeld.

Nog 150 km | Waaiers

Wat is een waaier in het wielrennen nou precies? Wanneer ontstaan ze en waarom is het zo balen als je niet in de beroemde eerste waaier zit?

Tom Dumoulin legt dat in onderstaande video uit.

Waarom je de eerste waaier niet wil missen | NOS Sportschool

Nog 160 km | Verschil groeit

Het verschil tussen waaier één en waaier twee groeit tot een halve minuut. In de eerste waaier zitten op dit moment twaalf renners. Van Jumbo-Visma: Kuss, Roglic, Vingegaard, Kelderman, Tratnik en Van Baarle. En verder: Remco Evenepoel, Mattia Cattaneo, Matevz Govekar, Aleksandr Vlasov, Nico Denz en Emanuel Buchmann.

Attila Valter van Jumbo-Visma zat er in eerste instantie ook bij, maar een lekke band zorgde ervoor dat de Hongaars kampioen moest afhaken bij die groep.

In de tweede waaier vinden we onder anderen Mas, Uijtdebroeks en Martinez terug.

Nog 172 km | Peloton in vier stukken

Het peloton is in vier stukken gebroken. Slechts zes renners kunnen de Jumbo-Visma-ploeg volgen in groep één. Dat zijn Remco Evenepoel, Mattia Cattaneo, Matevz Govekar, Aleksandr Vlasov, Nico Denz en Emanuel Buchmann. Het verschil met groep twee, waarin onder anderen Marc Soler en Enric Mas zich bevindt, is twintig seconden.

Waaiers in etappe negen

Nog 176 km | Valpartij, pech en waaiers

Er wordt een valpartij gemeld in het peloton, waarbij renners van Soudal Quick-Step en Lotto Dstny betrokken zijn, en mechanische pech voor Geraint Thomas.

Ondertussen staat er een behoorlijk windje en trekt Jumbo Visma hard door op kop, waardoor het peloton op een lint getrokken wordt. Niet veel later breekt de groep. Een renner of 25 zit mee in de voorste groep.

Nog 184,5 km | Vamos!

En daar is het officiële startsein van etappe 9. De strijd om in de kopgroep te zitten kan beginnen.

Officieuze start

De renners zijn onderweg vanuit Cartagena, de zuidelijkste stad van de Vuelta dit jaar. Over een minuut of tien volgt de officiële start.

Dit is nu de toptien van het klassement

De toptien van het algemeen klassement na de achtste etappe van de Vuelta.

De truienverdeling

Even terug naar gisteren: Jumbo grijpt de macht

Jumbo-Visma heeft met Sepp Kuss de macht gegrepen in de Vuelta. In de zware achtste etappe veroverde de Amerikaan de rode trui, mede dankzij beulswerk van de ploeg in aanloop naar de steile slotklim. De ritzege ging naar Primoz Roglic, die zijn concurrent Remco Evenepoel versloeg in de sprint heuvelop.

Kuss, die als helper van Roglic en Jonas Vingegaard aan zijn derde grote ronde van het jaar bezig is, kon op de loeisteile slotklim naar Xorret de Catí het tempo van de klassementsfavorieten nét volgen. In tegenstelling tot Lenny Martinez, die zijn rode leiderstrui kwijtraakte. De jonge Fransman kwam op 1.08 van Kuss binnen.

Beulswerk Jumbo-Visma wordt beloond: Roglic wint etappe, rode trui voor Kuss

Dit staat de renners te wachten vandaag

De eerste kilometers vanuit Cartagena zijn vlak, maar na 48 kilometer doemt er een berg van de eerste categorie op. De Puerto Casas de Marina la Perdiz is een 11,5 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9. Als de renners deze beklimming achter de rug hebben, is het behoorlijk lang wachten op de tweede en laatste klim van de dag. De slotklim is er een van de tweede categorie en de eindstreep is getrokken op de top.

Het lijkt een uitgelezen kans voor avonturiers te zijn vandaag. De strijd om in de vlucht van de dag te zitten, zal dan ook waarschijnlijk al vroeg losbarsten.

Profiel etappe negen van de Vuelta.

Bienvenido a Cartagena

Welkom bij het liveblog over de negende etappe van de Vuelta a España. Op deze dag voor de eerste rustdag staat er een rit over 184,5 kilometer op het programma. Het officiële startsein wordt gegeven om 12.39 uur.