liveblog
NOS WielrennenAangepast

Arensman in ambulance na harde val • Fransman Soupe verrast sprinters

liveblog gesloten

Hasta Mañana!

We sluiten het liveblog af voor vandaag. Houd voor nieuws rond Thymen Arensman de overige berichtgeving van deze website in de gaten.

Morgen zijn we er weer voor een liveblog van de achtste etappe. Dan staan er liefst vijf beklimmingen op het programma.

Bekijk de uitslag

  • Zevende etappe van de Vuelta
  • Ervaren Fransman Soupe verrast de sprinters
  • De jonge Fransman Lenny Martinez behoudt de rode trui
  • Arensman in ambulance na zware val

Bekijk hier de uitslag (In de app: tik op het etappekaartje)

Arensman enige uitvaller

Thymen Arensman is in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. De teamarts van Ineos is bij hem.

De jonge Nederlander is de enige uitvaller vandaag. Veel andere renners verliezen veel tijd door de valpartijen in de finale.

De Fransman Pierre Latour komt op 11 minuten van Soupe als laatste over de finish. Ook Jetse Bol (162ste op 8.09), Romain Bardet (161ste op 7.58), Alberto Dainese (160ste op 7.58) en Egan Bernal (158ste op 7.10) verliezen flink wat tijd.

Nevenklassementen

Soupe staat dankzij zijn zege nu derde in het puntenklassement, Groves blijft leider.

Er waren geen bergpunten vandaag, geen veranderingen in dat klassement derhalve.

Het klassement

Lenny Martinez kwam geen moment in de problemen en behoudt zijn rode trui. Wout Poels blijft op de vierde plek de beste Nederlander.

Na deze sprintersrit is er één verandering in het klassement. Jonas Vingegaard staat dankzij de bonificatieseconden die hij onderweg opraapte nu tiende, Enric Mas zakt naar de elfde plaats.

Grootste zege voor Soupe

Voor de 35-jarige Soupe is het met afstand de grootste zege in zijn lange loopbaan. De bebaarde Fransman had tot vandaag een nagenoeg lege erelijst.

In 2011 won hij een etappe in de Ronde van Gabon en de Ronde van de Elzas. Dit jaar voegde hij daar een ritzege in Gabon aan toe.

Arensman in de ambulance

Terwijl alle andere renners al gefinisht zijn, wordt Thymen Arensman nog altijd behandeld op de weg. De 23-jarige Betuwenaar ligt op een brancard, terwijl de ambulance klaarstaat om hem naar een ziekenhuis te brengen.

Dat ziet er slecht uit voor de jonge Nederlander. Hij stond 24ste in het algemeen klassement, maar zijn Vuelta is na vandaag voorbij.

Finishfoto

Soupe (rechts) sprint naar de winst

Top tien

  1. Geoffrey Soupe
  2. Orluis Aular
  3. Edward Theuns
  4. Juan Sebastian Molano
  5. Kaden Groves
  6. Marijn van den Berg
  7. David Gonzalez
  8. Hugo Page
  9. Filippo Ganna
  10. Matevz Govekar

FINISH

Geoffrey Soupe lijkt de sprint te winnen voor Aular. Verrassende uitslag na een vreemde sprint.

De Fransman Soupe gaat van kop af aan en niemand komt er overheen. De Venezolaans kampioen Aular plaatst nog een ultieme jump, maar hij komt net te laat. Edward Theuns wordt derde, voor Molano en Groves. Van den Berg is op de zesde plek de beste Nederlander.

Nog 1 km | Wie wint de sprint?

Alpecin is de regie kwijtgeraakt aan kop van het peloton. Het is chaotisch in de laatste kilometers. Wie sprint er naar de zege?

Nog 5 km | Valpartij met Arensman!

Opnieuw een valpartij in het peloton. Thymen Arensman ligt erbij, net als een van de helpers van Groves.

Veel renners worden opgehouden door de val.

Arensman blijft lang liggen. De Nederlander van Ineos krijgt medische verzorging. Er wordt een brace om zijn nek gelegd, hij zal de Vuelta hier gaan verlaten. Arensman bewoog wel en is dus bij kennis.

Nog 8 km | Valpartij!

Vooraan het peloton wordt gevallen. Een stuk of vijf renners gaan tegen het asfalt, de Fransman Pierre Latour is het voornaamste slachtoffer. Ook Jetse Bol en de Duitser Felix Engelhardt gingen onderuit.

Ook Sepp Kuss, de winnaar van gisteren, en de Belgische klimmer Cian Uijtdebroeks staan erbij. Het leer erop dat zij niet vielen, maar wel even moesten afstappen. Al snel kunnen ze weer aansluiten in het peloton.

Nog 10 km | Finale is begonnen

We zitten in de laatste 10 kilometer en de finale is nu wel echt begonnen. Het tempo is hoog en we zien - jawel - een langgerekt peloton. Het is hier en daar duwen en trekken om een plekje vooraan.

Topfavoriet Kaden Groves zit in zijn groene trui al goed vooraan. Is de Australiër vandaag wel te kloppen, of pakt hij zijn derde zege van deze Vuelta?

Nog 17 km | Compact peloton

Een compact peloton peddelt rustig richting de finish in Oliva.

Wielerkenners herkennen aan de vorm van het peloton het tempo. Een langgerekt peloton is een hoog tempo, een breed peloton is een traag tempo.

De finale belooft met enkele bochten en rotondes hectisch te worden, maar daar is op dit moment nog niets van te merken.

Nog 24 km | Rust wedergekeerd

Na de tussensprint is de rust wedergekeerd in het peloton. De grote groep rijdt breeduit in traag tempo over de weg.

Gaat iemand nog proberen weg te komen, of rijden we gedwee naar de onvermijdelijke massasprint?

Nog 35 km | Bonificatieseconden Vingegaard

De tussensprint wordt gewonnen door Kaden Groves, die Marijn van den Berg voorblijft. Maar interessanter nog: achter hen klopt Vingegaard enkele andere klassementsrenners en pakt de derde plaats. Dat levert hem twee bonificatieseconden op.

Daardoor staat Vingegaard nu gedeeld tiende in het klassement, op gelijke hoogte met Enric Mas.

  1. Kaden Groves 20 punten - 6 seconden
  2. Marijn van den Berg 17 punten - 4 seconden
  3. Jonas Vingegaard 15 punten - 2 seconden
Groves komt als eerste over de streep, gevolgd door Van den Berg en Vingegaard

Nog 41 km | Helaas, pindakaas

Okamika wordt gegrepen door het peloton. Na een vlucht van bijna 160 kilometer is het nu weer grupo compacto, zoals de Spanjaarden zeggen.

We gaan ons opmaken voor de tussensprint, over enkele kilometers in Cullera.

Nog 43 km | Tussensprint op komst

Over een kilometer of 10 is de streep van de tussensprint getrokken. Dat is aanleiding voor enkele sprintersploegen om wat tempo te gaan maken.

De voorsprong van Okamika slinkt daardoor tot 25 seconden. Kan hij de tussensprint nog winnen of wordt hij al eerder opgeslokt?

Nog 47 km | Status quo

Er is de laatste minuten niets noemenswaardigs gebeurd. Okamika rijdt in zijn eentje een minuut voor het peloton uit, dat in een rustig tempo langs de Spaanse kust koerst.

Een win-win-situatie. Okamika haalt zo nog een beetje extra publiciteit binnen voor de kleine Spaanse ploeg Burgos-BH. En de sprintersploegen beginnen straks uitgerust aan de finale.

Wie is Ander Okamika?

  • De dertigjarige Bask werd pas in 2020 profrenner
  • Daarvoor was hij triatleet op hoog niveau, maar tijdens de coronapandemie legde hij zich volledig toe op wielrennen
  • Reed tweemaal eerder de Vuelta, een zeventiende plek was zijn beste etappeuitslag

Nog 62 km | Okamika gaat solo

Alpecin vindt het wel prima als Okamika nog even vooruit blijft. De Bask krijgt een wat grotere voorsprong en gaat solo proberen zo lang mogelijk vooruit te blijven.

Zijn voorsprong loopt al snel weer op tot een minuut.

Nog 68 km | Voor het grijpen

Nou, het is voorbij. De vlucht van Okamika en Herrada. Het heeft de twee Spanjaarden weinig opgeleverd, behalve wat aandacht voor hun sponsors.

Ze reden 130 kilometer voor het peloton uit, maar nog voordat de finale echt begint is hun ontsnappingspoging ten einde.

Herrada laat zich terugzakken in het peloton, Okamika rijdt in zijn eentje nog even 100 meter voor het peloton uit.

Nog 74 km | Onder de minuut

De voorsprong van Herrada en Okamika duikt onder de minuut. Het is nog steeds alleen Alpecin, de ploeg van sprinter Groves, die het kopwerk doet in het peloton. Maar het is meer dan genoeg om de vlucht in zicht te houden.

Nog 80 Km | Traag op weg

De kopgroep (op 1.07 gevolgd door het peloton) rijdt nu door Valencia en zal zijn weg langs de kust vervolgen richting finishplaats Oliva.

De renners zitten inmiddels drie uur op de fiets en hebben gemiddeld 39,7 kilometer per uur afgelegd. In de wetenschap dat er meer gedaald dan geklommen is, kunnen we met dit tempo best spreken van een halve rustdag.

Nog 82 km | Een blik op de sprinters

Kaden Groves draagt de groene trui en won al twee ritten. Wie kunnen het de Australiër van Alpecin lastig maken vandaag?

  • Alberto Dainese (Ita / DSM)
  • Juan Sebastian Molano (Col / UAE Emirates)
  • Milan Menten (Bel / Lotto Dstny)
  • Marijn van den Berg (Ned / EF Education)
  • Edward Theuns (Bel / Lidl-Trek)
  • Dries Van Gestel (Bel / TotalEnergies)
  • Andrea Vendrame (Ita / AG2R)
  • Hugo Hofstetter (Fra / Arkea)
  • Ivan Garcia-Cortina (Spa / Movistar)
  • Orluis Aular (Ven / Caja Rural)
  • Filippo Ganna (Ita / Ineos)

Nog 90 km | Zinloze vlucht?

Het lijkt zinloos, de vluchtpoging van Herrada en Okamika. Ze rijden slechts 1.10 voor het peloton uit.

Er zijn onderweg ook geen bergpunten te verdelen. Over een kilometer of 60 is er nog wel een tussensprintje, zodat de vluchters in elk geval wat punten voor de groene trui kunnen pakken.

Nog 100 km | Halverwege

We zijn op de helft van deze - op zijn zachtst gezegd - niet bijster spectaculaire etappe. Laten we hopen dat het vertier in het tweede deel van deze vlakke rit zit.

Nog 107 km | Plaspauze

En inderdaad, het peloton laat de achterstand op de kopgroep weer wat oplopen. Veel renners nemen een plaspauze of gaan even rustig eten en drinken.

Geraint Thomas gaat zelfs even met zijn voeten aan de grond staan voor een medische verzorging. De Brit heeft nog last van zijn valpartij van een kilometer of 30 geleden.

Medische behandeling voor Thomas

Nog 111 km | Lekke band in de kopgroep

Okamina krijgt een lekke band en moet zich bij de ploegleiderswagen melden voor een nieuw wiel. Hij kan al snel weer aansluiten bij medevluchter Herrada.

Hun voorsprong op het peloton slinkt hierdoor tot 1.10 minuut. Maar het is niet in het belang van het peloton om de vluchters nu al in te rekenen, dus hun marge zal straks wel weer toenemen.

Nog 119 km | Wandeletappe

In de eerste twee uur is er met gemiddeld 39,2 kilometer per uur gereden. We kunnen inmiddels wel spreken van een wandeletappe.

Met de ongevaarlijke kopgroep op schootsafstand kan het peloton het rustig aan doen.

Nog 122 km | De koplopers

Dit beeld gaan we de komende uren nog wel even zien. José Herrada (links) en Ander Okamika rijden zo'n twee minuten voor het peloton uit.

De kans dat zij een massasprint kunnen voorkomen is zeer gering.

Finale van de rotondes

De finale in Oliva (voor het eerst finishplaats in de Vuelta) is een lastige. In de laatste 5 kilometer zitten drie rotondes. De laatste is op slechts 200 meter van de finish.

Goed oppassen dus voor de sprinters, over een uurtje of tweeënhalf.

Nog 139 km | Valpartij Thomas!

De rust in het peloton wordt verstoord door een valpartij. Ineos-kopman Geraint Thomas en zijn Duitse ploeggenoot Kim Heiduk gaan onderuit.

Beide renners moeten even in de achtervolging, maar kunnen 10 kilometer verderop weer aansluiten in het peloton. Gelukkig voor Thomas en Heiduk ligt het tempo nog altijd niet bepaald hoog.

Nog 161 km | Gaat Ganna weer sprinten?

De situatie in de koers is stabiel. Herrada en Okamika hebben nog altijd een kleine drie minuten voorsprong op het peloton. Het heeft er alle schijn van dat het een massasprint wordt.

Twee dagen geleden mengde een vreemde vogel zich in de massasprint: tijdrijder Filippo Ganna bleek hele rappe benen te hebben en werd tweede achter Kaden Groves.

Gaat de Italiaan het vandaag opnieuw proberen? "Als Ganna de benen heeft, gaat hij het zeker zeker proberen vandaag", zei ploeggenoot Jonathan Castroviejo voor de start.

Eergisteren: Ganna (rechts) wordt tweede achter Groves

Nog 169 km | Rustig aan

Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard heeft in het peloton nog geen trap teveel gedaan. En dat zou vandaag wel eens zo kunnen blijven.

Het peloton rijdt op zo'n 2.30 minuten achter de twee Spaanse vluchters.

Nog 185 km | Twee routiniers

Vroege vluchters Herrada en Okamika kennen het klappen van de zweep. Met zijn 37 jaar is Herrada een van de oudste renners in het Vuelta-peloton. Hij is bezig aan zijn negende ronde van Spanje.

Een etappe winnen lukte hem nog nooit. Een twaalfde plek in het eindklassement van 2013 was zijn beste prestatie.

De Bask Okamika is 30 jaar en bezig aan zijn derde Vuelta. Ook hij jaagt op zijn eerste etappezege in de Vuelta.

Beide Spanjaarden vormen geen bedreiging voor de rode trui. Okamika heeft al 48 minuten achterstand, Herrada al meer dan 50.

Nog 191 km | Peloton reageert niet

Het peloton laat de vroege vluchters begaan. Herrada en Okamika hebben al twee minuten voorsprong te pakken.

De ploeggenoten van Kaden Groves rijden op kop van het peloton. Maar echt tempo maken doet Alpecin-Deceuninck nog niet.

Nog 197 km | Vluchtpoging

Twee Spanjaarden tekenen voor de eerste aanval van de dag. Ze rijden 20 seconden voor het peloton uit.

  • José Herrada (Cofidis)
  • Ander Okamika (Burgos-BH)

Nog 200 km | Renners onderweg

Het neutrale deel van de etappe is voorbij, de zevende etappe is begonnen.

Nog 200 km | Salida

De 165 overgebleven renners maken zich op voor de geneutraliseerde deel van de etappe. Het is de op één na langste rit van deze Vuelta.

Het belooft een rustige dag voor Primoz Roglic en de andere klassementsrenners te worden

De Nederlanders

Wout Poels zat gisteren in de omvangrijke kopgroep en klom naar de vierde plek in het klassement. Daarmee is hij de beste van de elf Nederlanders in de Vuelta. Dit zijn de best geklasseerde landgenoten:

  • Wout Poels - 4de op 1.41
  • Thymen Arensman - 24ste op 5.10
  • Wilco Kelderman - 43ste op 18.27
  • Robert Gesink - 53ste op 24.18

De truitjes

Deze renners dragen de leiderstruien vandaag:

  • Rood (algemeen klassement): Lenny Martinez
  • Groen (puntenklassement): Kaden Groves
  • Bolletjes (bergklassement): Eduardo Sepulveda
  • Wit: (jongerenklassement): Lenny Martinez (trui wordt gedragen door nummer twee Remco Evenepoel)
  • EPA
    Lenny Martinez
  • EPA
    Kaden Groves
  • EPA
    Eduardo Sepulveda

Meer diepte- dan hoogtemeters

Het is een dag waarnaar de sprinters hebben uitgekeken. Het peloton rijdt meer omlaag dan omhoog vandaag. De laatste 80 kilometer zijn zelfs geheel vlak.

De Australiër Kaden Groves won de eerste twee massasprints deze Vuelta. Maakt de renner van Alpecin-Deceuninck zijn hattrick compleet? Of slaat een andere sprinter zijn slag?

Het profiel van etappe 7

Bienvenido

Goedemorgen en welkom in het liveblog van de zevende etappe van de Vuelta.

De etappe begint om 12.57 uur. Voor Lenny Martinez wordt het een bijzondere dag, de jonge Fransman draagt voor het eerst de rode trui. Met 20 jaar en 51 dagen is hij de jongste leider ooit in de Vuelta.