liveblog
NOS WielrennenAangepast

Groves verslaat Ganna in de sprint • Evenepoel pakt 6 bonificatieseconden

  • Kaden Groves wint de vijfde etappe in de Vuelta a España
  • De Australiër verslaat tijdrijder Filippo Ganna op de streep
  • Remco Evenepoel behoudt zijn rode trui zonder problemen
  • Bij de tussensprint pakt de Belg ook nog 6 bonificatieseconden
  • Lees het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

Buenas noches

Na twee relatief rustige sprintritten mogen de klassementsrenners morgen weer aan de bak, want de zesde etappe finisht bergop. In de rit met bijna 4.000 hoogtemeters ligt de streep bij het observatorium van Javalambre, na een pittige klim van bijna 11 kilometer.

De renners vertrekken om 12.20 uur in La Vall d'Uixó en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot morgen!

Het profiel van de zesde etappe in de Vuelta

Bekijk de samenvatting

Groves verslaat Ganna in de sprint en wint tweede rit op rij in Vuelta

Algemeen klassement: Bardet valt weg uit toptien

Romain Bardet is inderdaad weggevallen uit de toptien. Het is nog onduidelijk waarom hij op ruim 5 minuten binnenkwam.

Verder heeft Remco Evenepoel op al zijn concurrenten 6 seconden gepakt, dankzij de gewonnen tussensprint.

Algemeen klassement na etappe 5

1. Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
2. Enric Mas (Movistar) +11
3. Lenny Martinez (Groupama-FDJ) +17
4. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +37
5. Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe) +39
6. Cian Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe) +33
7. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +43
8. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +44
9. Marc Soler (UAE Team Emirates) +48
10. Joao Almeida (UEA Team Emirates) +48
11. Thymen Arensman (Ineos-Grenadiers) +51

Bardet op 5.29 binnen

Romain Bardet was waarschijnlijk betrokken bij de val op iets meer dan 3 kilometer van de streep, want de Franse klassementsrenner van DSM komt op 5.29 binnen.

Bardet stond zevende in het algemeen klassement, op 41 seconden van Evenepoel. Het is afwachten of de jury over het hart strijkt en hem toch dezelfde tijd als het peloton geeft.

Evenepoel tegen Groves: 'Zeg alsjeblieft dat je tegen me sprintte'

Na de finish hebben Evenepoel en Groves een onderonsje. Het gaat over de tussensprint, die Evenepoel 'won' van Groves. De Australiër zegt dat hij het wel prima vond, omdat hij zijn benen wilde sparen voor de eindsprint. Evenepoel, lachend: "Dus je heb niet eens gesprint? Zeg alsjeblieft dat je tegen me sprintte."

Van den Berg niet in toptien

Marijn van den Berg kwam er niet aan te pas vandaag. De Nederlander van EF werd vijftiende.

GROVES WINT TWEEDE RIT OP RIJ

Kaden Groves wint weer! De Australiër van Alpecin-Deceuninck wordt perfect afgezet en boekt zijn tweede ritzege op rij.

Filippo Ganna sprint ook mee en komt héél dichtbij, maar de Italiaanse tijdrijder van Ineos moet genoegen nemen met de tweede plek. Erg verrassend.

De Belg Dries Van Gestel wordt derde.

Lees hier het wedstrijdverslag.

Nog 2 km | Van den Berg op kop

Julius van den Berg voert het peloton aan voor zijn ploeggenoot van Marijn van den Berg, die straks hoopt te sprinten om de ritzege.

Ook Groves zit weer goed vooraan.

Nog 3 km | Klassementsrenners veilig

De klassementsrenners zijn 'veilig', want ze zijn ongeschonden binnen de laatste 3 kilometer gekomen. Remco Evenepoel wordt door zijn ploeg goed van voren gehouden, Jumbo-Visma heeft zich al wat naar achteren laten zakken.

Nu is het woord aan de sprinters.

Nog 3 km | Val Menten

Een val, vlak voor de laatste 3 kilometer: sprinter Milan Menten van Lotto-Dstny ligt erbij.

Nog 5 km | Negen rotondes

Het peloton rijdt breeduit over de weg en de treintjes van de sprinters vormen zich. In de laatste vijf kilometer liggen nog maar liefst 9 rotondes.

Nog 11 km | Evenepoel pakt 6 boni's bij tussensprint

De tussensprint in Nules wordt verrassend gewonnen door Remco Evenepoel. De Belgische klassementsleider pakt zo 6 bonificatieseconden. Hij klopt de rappe Kaden Groves op de streep.

Casper Pedersen, ploeggenoot van Evenepoel, wordt derde en snoept dus de laatste 2 seconden weg.

Nog 16 km | Calma antes de la termenta

Het is, zoals ze het in het Spaans zo mooi zeggen 'calma antes de la termenta'. Oftewel: stilte voor de storm. Het waait overigens niet zo hard en de renners hebben de wind tegen.

Het tempo wordt langzaamaan flink opgeschroefd terwijl de renners van de ene naar de andere rotonde rijden. Nog vier kilometer tot de tussensprint.

Nog 31 km | Zo ziet de laatste fase eruit

De weg loopt nu nog een paar kilometer licht omhoog en vervolgens weer naar beneden, maar de slotfase is vlak.

Op 12 kilometer van de streep ligt nog een tussensprint, waar ook bonificatieseconden te verdienen zijn.

In de laatste 16 kilometer zitten maar liefst 16 rotondes, zo telden ze bij Lidl-Trek. In de laatste kilometer zit één haakse bocht, daarna gaat het in een rechte lijn naar de streep op de boulevard van Burriana.

Op de streep hebben de renners zo'n 2.400 hoogtemeters in de benen.

Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta

Nog 38 km | Ook Sepúlveda ingerekend

Het peloton is weer compleet, want ook Sepúlveda is weer ingerekend.

Met Alpecin-Deceuninck, de ploeg van favoriet Groves, op kop rijdt het peloton nu richting de kust.

Nog 41 km | Fagundez teruggepakt

Het avontuur van Fagundez zit er nu echt op. De Uruguayaan is teruggepakt door het peloton. Alleen Sepúlveda rijdt nog vooruit, maar dat zal niet lang meer duren.

Dit zijn de sprinters in de Vuelta

Het lijkt erop dat er over een uurtje opnieuw gesprint gaat worden om de ritzege. Op wie moeten we dan letten?

De grote favoriet voor de ritzege komt uit Australië. Kaden Groves was gisteren duidelijk de sterkste in de licht oplopende sprint en boekte zijn tweede Vuelta-zege uit zijn loopbaan. Ook vandaag zijn alle ogen gericht op de rappe renner van Alpecin-Deceuninck. Zijn ploeg rijdt al de hele dag op kop in het peloton.

Juan Sebastian Molano werd gisteren tweede in Tarragona. In de laatste meters werd de Colombiaan van UAE Team Emirates nog voorbij gesprint door Groves, maar hij is dus wel een man om rekening mee te houden bij een sprint.

Marijn van den Berg

Er is deze Vuelta één Nederlander die kans maakt in de sprint: Marijn van den Berg. Gisteren ging hij in de laatste lastige bocht onderuit en was zijn kans verkeken. Kan hij dat vandaag rechtzetten?

"Het was echt jammer gisteren. Ik voelde me supergoed en was erg teleurgesteld, maar vandaag gaan we er weer voor. Het is een mooie kans. Ik denk dat het zwaarder is dan gisteren, dus misschien ligt dat me beter", zei hij voor de start.

De 24-jarige renner van EF is dit seizoen echt aan het doorbreken; hij won in januari al een sterk bezette koers op Mallorca en was begin augustus de sterkste in een zware rit in de Ronde van Polen, waar hij grote namen als Matej Mohoric en Joao Almeida versloeg. Daar boekte hij zijn eerste WorldTour-zege. Van den Berg is op zijn best in de sprint na een zware etappe.

Ook Alberto Dainese is een kanshebber. De Italiaan van DSM won deze maand de openingsrit in de Ronde van Noorwegen en kon ook juichen in de Giro d'Italia. Gisteren werd hij opgehouden in de chaotische finale en kon hij niet meesprinten. Vandaag hoopt hij op revanche.

Andere snelle mannen om rekening mee te houden zijn Edward Theuns van Lidl-Trek (gisteren derde), Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty), Milan Menten (Lotto Dstny) en Ivan Garcia Cortina (Movistar).

Nog 50 km | Afdaling

De renners zijn bezig aan de afdaling van de Collado de la Ibola. Het peloton slingert als een lang, uitgerekt lint naar beneden over de kronkelende, smalle asfaltweg. Het ziet er uitnodigend uit, daar iets ten noorden van Valencia.

Nog 53 km | Sepúlveda steviger in bergtrui

Eduardo Sepúlveda heeft Fagundez bijgehaald en vervolgens de volle buit gepakt op de top van de Collado de la Ibola. De Argentijn heeft zijn leiding in het bergklassement daarmee verstevigd.

De Argentijn gebaarde even dat Uruguayaan Fagundez in zijn wiel moest gaan zitten. Dat deed hij, maar na een paar minuten ging het toch te hard. Zijn avontuur als eenzame koploper zit erop.

Stand bergklassement

1. Eduardo Sepúlveda 21 punten
2. Remco Evenepoel 10 punten
3. Matteo Sobrero 6 punten

Nog 58 km | Sepúlveda op jacht naar bergpunten

Eduardo Sepúlveda is weggereden uit het peloton. De drager van de bollentrui wil graag wat extra punten pakken op de top van de klim.

Het peloton is koploper Fagundez inmiddels tot 50 seconden genaderd.

Nog 5 kilometer tot de top.

Nog 64 km | Ook Jumbo-Visma naar voren

Naast Alpecin-Deceuninck, dat vandaag het grootste deel van het kopwerk op zich neemt, komt nu ook Jumbo-Visma naar voren. Robert Gesink voert het geel-zwarte treintje met Roglic en Vingegaard aan.

De renners zijn begonnen aan de Collado de la Ibola: een klim van tweede categorie, 11 kilometer lang maar met een gemiddelde van 3,9% niet al te steil. Het tweede deel van de klim is wat lastiger dan het eerste.

Nog 67 km | Hete adem

Eenzame koploper Fagundez begint de hete adem van het peloton langzaam maar zeker in zijn nek te voelen.

In aanloop naar de klim is zijn voorsprong geslonken naar 2 minuten.

Nog 74 km | Abandon Zana

Ook Filippo Zana is afgestapt. De Italiaan heeft last van maagproblemen, meldt zijn ploeg Jayco AlUla. Na Dunbar is Zana al de tweede uitvaller bij Jayco vandaag.

Nog 79 km | Bijna bij de klim

Koploper Eric Fagundez begint over zo'n 15 kilometer aan de Collado de la Ibola, de eerste en enige gecategoriseerde klim van vandaag.

Het is niet de verwachting dat de koers daar zal ontploffen, maar het zou wel leuk zijn op deze enigszins slaapverwekkende middag.

Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta

Nog 100 km | Voorsprong Fagundez loopt langzaam terug

Koploper Fagundez heeft er al 70 eenzame kilometers op zitten. Zijn voorsprong was meer dan 5 minuten, maar loopt nu langzaam maar zeker terug.

Het peloton laat hem waarschijnlijk nog wel even spartelen. Voor de sprintersploegen is dit het ideale scenario, want ze hoeven niet al te veel moeite te doen in de achtervolging.

De truien

Na de etappe van gisteren wisselden twee truien van eigenaar: Kaden Groves is de nieuwe leider in het puntenklassement, Eduardo Sepúlveda is de bergkoning.

De rode trui hangt om de schouders van Remco Evenepoel en ook de witte jongerentrui is in handen van de Belg. Omdat hij maar één trui kan dragen, rijdt Lenny Martinez in het wit.

Kaden Groves gaat aan de leiding in het puntenklassement
Sepúlveda draagt de bergtrui

Nog 120 km | Ploeg Groves op kop

De voorsprong van koploper Eric Fagundez is al een tijdje stabiel. De Uruguayaan rijdt in zijn eentje zo'n 5.20 minuten voor het peloton.

In het peloton heeft Alpecin-Deceuninck de leiding. Dat was te verwachten, want die ploeg heeft met Kaden Groves de favoriet voor de massasprint in de gelederen.

Trui voor de meest solidaire renner

De Vuelta heeft dit jaar een nieuwe trui geïntroduceerd: de trui van de solidariteit. Elke dag wordt die uitgereikt aan de renner dit zich het meest solidair toont in de etappe. Het gaat dus niet om de sportieve prestatie, maar om de renner die "gelooft in een betere wereld en begrijpt dat winnen niet alles is, dat het gaat om saamhorigheid", aldus de organisatie.

Elke dag wordt de winnaar van de trui gekozen door een groep sportjournalisten in de Vuelta. Gisteren ging de trui naar Matevz Govekar van Bahrain-Victorious omdat hij zijn gevallen ploeggenoot Santiago Buitrago hielp en naar de finish begeleidde.

De renner mag de trui niet dragen tijdens de etappe, maar krijgt hem alleen uitgereikt op het startpodium. De trui is ook te koop. De opbrengsten gaan naar een Spaans goed doel dat jonge, kwetsbare mensen in Senegal helpt door ze een fiets te geven om mee naar school te gaan.

Nog 142 km | Derde Uruguayaan in de Vuelta

Wat is er verder nog te vertellen over de eenzame koploper Eric Fagundez? Nou, bijvoorbeeld dat hij begin deze maand meedeed aan het WK op de weg, maar de finish niet haalde. In de Tour of Qinghai Lake in China eindigde hij in juli als tweede in het eindklassement.

De 25-jarige renner van Burgos-BH is pas de derde Uruguayaanse deelnemer aan de Vuelta. Alleen Hector Roldan (1980) en Fabricio Ferrari (2013 en 2017) gingen hem voor.

Fagundez komt uit een echte wielerfamilie; zowel zijn vader als opa koerste. Dit is zijn eerste seizoen als prof.

Zijn voorsprong is inmiddels opgelopen naar 5 minuten, trouwens.

Nog 153 km | Fagundez krijgt veel ruimte

In het peloton zien ze geen gevaar in de aanval van Eric Fagundez. De Uruguayaan heeft al een voorsprong van 4 minuten te pakken.

De 25-jarige renner is bezig aan zijn eerste seizoen in de WorldTour en rijdt zijn eerste grote ronde. Voor de start van deze etappe zei hij dat hij zichzelf graag wilde bewijzen en dat hij zijn pijlen had gericht op de ontsnapping. "Ik wil bij zo veel mogelijk pogingen betrokken zijn." Nou, dat is dus gelukt.

Nog 166 km | Eenzame vluchter

Na een mislukte poging van Bissegger (EF), Flynn (DSM) en Le Berre (Arkéa) is het Eric Fagundez van Burgos-BH die het in zijn eentje probeert. De Uruguayaan heeft een voorsprong van 50 seconden, maar - hoewel we de geheime krachten van de 25-jarige renner niet kennen - het lijkt een kansloze onderneming.

Fagundez is wel de nationaal kampioen tijdrijden van zijn land.

Nog 172 km | Peloton weer bijeen

De oud-ploegmaten Quinn en Drizners zijn alweer teruggefloten. Zo makkelijk wordt het de avonturiers vandaag niet gemaakt.

Het peloton neemt afscheid van Morella

Nog 178 km | Abandon Dunbar

Het wordt nog erger voor Eddie Dunbar. De Ierse kopman van Jayco AlUla kan niet verder na zijn val in de neutralisatie en geeft op.

Het is nog niet duidelijk wat er precies met de Ierse nummer 7 van de laatste Giro d'Italia aan de hand is. We houden de berichten van zijn ploeg in de gaten.

Nog 179 km | Twee oud-ploeggenoten vooruit

Sean Quinn heeft als eerste een gaatje te pakken. De renner van EF krijgt even later Jarrad Drizners van Lotto-Dstny achter zich aan. De Amerikaan en de Australiër kennen elkaar, want in 2021 reden ze allebei bij de Amerikaanse opleidingsploeg Hagens Berman Axeon.

Nog 186 km | Vamos

De vijfde etappe is begonnen. We gaan er eens even goed voor zitten, want het kan wel eens een flinke strijd worden in de eerste kilometers. De weg loopt meteen wat omhoog.

Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta

Het is nog niet de Vuelta van Dunbar

Nog tijdens de neutralisatie ligt Eddie Dunbar alweer op het asfalt. Het zit de Ierse klassementsrenner van Jayco AlUla nog niet mee in Spanje. Hij viel in de openingstijdrit twee keer en staat al op ruim 5 minuten van Evenepoel.

Dunbar viel twee keer in de openingstijdrit

Gaat wind een rol spelen?

De wind zou vandaag wel eens een rol kunnen gaan spelen. Dat was in ieder geval het verhaal voor de start, meldt de Vuelta. Er wordt harde wind voorspeld rond startplaats Morella, weet ook DSM-renner Chris Hamilton. "De ploegen van de klassementsrenners zullen wel een beetje gestrest zijn bij het vertrek. Het zal een interessante dag worden", aldus de Australiër.

Renners op de fiets

De renners zijn vertrokken, maar het duurt nog even voordat ze los mogen. Eerst rijden ze 7,8 geneutraliseerde kilometers. Het officiële startsein volgt om 13.11 uur.

Algemeen klassement

Ook Santiago Buitrago en Wilco Kelderman, de nummer 8 en 9, waren gisteren slachtoffer van de massale valpartij op 3,5 kilometer van de aankomst. De Colombiaan en de Nederlander vielen daardoor uit de toptien. Verder veranderde er niets in de top van het klassement: Remco Evenepoel gaat voor de tweede dag op rij van start in de rode leiderstrui.

Algemeen klassement na etappe 4

1. Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step)
2. Enric Mas (Movistar) +5
3. Lenny Martinez (Groupama-FDJ) +11
4. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +31
5. Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe) +33
6. Cian Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe) +33
7. Romain Bardet (DSM-firmenich) +35
8. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +37
9. Juan Ayuso (UAE Team Emirates) +38
10. Marc Soler (UAE Team Emirates) +42
12. Thymen Arensman (Ineos-Grenadiers) +45

Los Pueblos más Bonitos de España

Het peloton gaat over iets meer dan een half uur van start in het bergdorpje Morella. Het plaatsje behoort officieel tot de mooiste dorpen van Spanje, de zogenaamde Los Pueblos más Bonitos de España.

Op 1 januari dit jaar stonden er 116 dorpen op die lijst.

De blikvanger van het dorp is het Castillo de Morella, dat hier door de Bora-hansgrohe-ploeg op de foto is gezet. "Schilderachtig", aldus het Duitse team.

Nog een afmelding

Een derde renner die niet van start gaat vandaag: ook Ruben Guerreiro kan niet verder. De Portugees van Movistar heeft bij de grote valpartij van gisteren zijn sleutelbeen gebroken, meldt zijn ploeg.

Ook Coquard naar huis

Ook voor sprinter Bryan Coquard zit de Vuelta erop. De Fransman van Cofidis was betrokken bij dezelfde valpartij als Goossens en ook hij kan niet verder. De medische staf van de ploeg vermoedt dat hij zijn schouderblad heeft gebroken. Coquard ging ook al onderuit in de openingstijdrit. Hij zal verder worden onderzocht in Frankrijk.

Coquard (linksvoor) na zijn val

Goossens kan niet verder

De Belg Kobe Goossens gaat niet meer van start vandaag. De renner van Intermarché-Circus-Wanty ging gisteren op iets meer dan 3 kilometer van de streep onderuit en liep daarbij een flinke wond aan zijn knie op. De wond werd gehecht, maar blijkt toch te diep om verder te gaan, vertelt de renner in een video van de ploeg.

"Het is een mentale klap, wielrennen is soms wreed", aldus de 27-jarige Belg.

Dit gebeurde er gisteren

In de etappe van gisteren ging de ritzege naar de topfavoriet: Kaden Groves sprintte naar de winst in Tarragona nadat zijn ploeg Alpecin-Deceuninck de hele dag voor hem op kop had gereden.

De enige Nederlandse troef in de sprint, Marijn van den Berg, had voor de laatste lastige bocht een uitstekende uitgangspositie, totdat hij de hekken in schoof.

Juan Sebastián Molano werd tweede achter Groves. Edward Theuns sprintte naar de derde plaats. Schrijf die namen dus ook maar op voor vandaag.

Kijk de finale hier terug:

Van den Berg valt in laatste bocht, waarna Groves naar zege in vierde Vuelta-rit sprint

Opnieuw sprinten?

De sprinters krijgen niet veel kansen deze Vuelta, maar vandaag is net als gisteren een dag die in de agenda's van de rappe mannen omcirkeld staat.

In het routeboek wordt de etappe 'hilly' genoemd. Heuvelachtig dus. En toch kunnen we een sprint verwachten, denkt parcoursbouwer Fernando Escartín.

"Een ontsnapping is mogelijk, maar dat zal in deze eerste week niet waarschijnlijk zijn. De renners hebben nog energie en de sprinters zullen hun kans willen grijpen voordat de wedstrijd een stuk zwaarder wordt", aldus de Spaanse ontwerper van de route.

Vanaf de start gaat het op en af, maar de eerste en enige gecategoriseerde klim komen de renners pas na 121 kilometer tegen. Vanaf de top van de Collado de la Lbola (tweede categorie) is het nog ruim vijftig kilometer tot de vlakke aankomst in Burriana.

Op 12 kilometer van de finish ligt de tussensprint, waar ook bonificatieseconden te verdienen zijn.

Het profiel van de vijfde etappe in de Vuelta

¡Hola!

Welkom bij het liveblog over de vijfde etappe van de Vuelta a España. Om 13.11 uur stappen de renners in het fraaie dorpje Morella op voor een rit van 186 kilometer naar Burriana. Hoewel de etappe zeker niet vlak is, wordt er net als gisteren rond 17.30 uur een sprint verwacht in de kustplaats.

Met dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de koers. Vamos!