liveblog
NOS SportAangepast

Zilver voor Hassan op 5.000 meter • Schilder ver verwijderd van WK-medaille

Dag 8 WK atletiek, met in het avondprogramma:

  • 19.05 uur: Taam op de tienkamp (speerwerpen)
  • 19.30 uur: Nederland in heats 4x400 estafette (mannen)
  • 19.55 uur: Nederland in heats 4x400 estafette (vrouwen)
  • 20.15 uur: Schilder en Van Klinken in finale kogelstoten
  • 20.50 uur: Hassan en Koster in finale 5.000 meter
  • 21.25 uur: Taam op de tienkamp (1.500 meter)
  • 21.53 uur: Nederland in finale 4x100 meter estafette (vrouwen)
  • Vanaf 19.52 uur ook te volgen op NPO 3, NOS.nl en in de NOS-app.

Updates ontvangen op je mobiel? Klik op het belletje

liveblog gesloten

Tot morgen!

Morgen zijn we terug voor de slotdag van de WK atletiek in Boedapest. Die begint om 7.00 uur met de marathon voor mannen met Abdi Nageeye. 's Avonds is er nog Nederlandse inbreng in de finales 4x400 meter estafette.

Het avondprogramma is weer te volgen in een liveblog en vanaf 19.48 uur ook op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Polsstokhoogspringen | Oppermachtige Duplantis

We sluiten deze avond af met de beelden van Armand Duplantis. De Zweed die zijn status als topfavoriet helemaal waarmaakt in Boedapest en veruit de sterkste is.

Bekijk hier zijn winnende sprong:

Duplantis oppermachtig in polsstokfinale, wereldrecordpoging mislukt

4x100 estafette | Derde wereldtitel Lyles

Christian Coleman, Fred Kerley, Brandon Carnes en Noah Lyles zijn in de finale van de 4x100 meter Jamaica te snel af. De Amerikanen winnen in 37,38 seconden. Voor Noah Lyles is na de 100 en de 200 meter zijn derde wereldtitel.

Bekijk hier de race:

Estafetteteam Amerika wereldkampioen op 4x100 m, derde wereldtitel sprinter Lyles

Tienkamp | Emotionele rollercoaster voor Taam

"Het ging niet vlekkeloos", is de conclusie van Rik Taam over de slotdag van de tienkamp. "Ik begon al met een moeilijke start en daarna ging het elk onderdeel net niet. En dan is het best lastig, want je begint om 10.00 uur en dan heb je nog veertien uur te gaan. Dus dan is het wel flink op je tanden bijten en dan ga je door een emotionele rollercoaster."

Taam: "We zijn weer een hoop wijze lessen verder."

4x100 estafette | Gemiste wissel

Wat ging er nou eigenlijk mis in de finale bij de estafetteploeg? Bekijk hier de race terug:

Laatste wissel gaat mis bij Nederland in finale 4x100 meter estafette

4x100 estafette | Emoties bij Jiya

Tasa Jiya kan haar tranen niet bedwingen. Bij de laatste wissel had zij het stokje van Nadine Visser moeten krijgen, maar dat lukt niet en dat betekent geen medaille. En daar hadden de vier Nederlandse vrouwen toch wel een klein beetje op gehoopt. Jiya: "Als ik naar de tijden kijk, zie ik niets wat wij niet kunnen."

"Ons team kan dit. Het gaat zeker een keer gebeuren, maar had graag gezien dat het vandaag gebeurd was."

Ook Lieke Klaver is teleurgesteld, maar kijkt al snel realistisch terug op de race. "We moesten risico's nemen. Dan bestaat de kans dat het niet gaat."

Emoties maar ook trots bij estafetteploeg: 'Moesten gewoon risico's nemen'

Kogelstoten | Schilder met tranen in haar ogen

Even terug naar iets eerder op de avond, naar de finale in het kogelstoten met Jessica Schilder en Jorinde van Klinken. Schilder, vorig jaar nog winnares van WK-brons, eindigde dit jaar als achtste in de finale. "Ik ben écht tevreden", vertelt een trotse Schilder. "En ik heb genoten."

Ze zegt dat het een "heel leerzaam" seizoen is geweest. "Ik heb hier heel veel van geleerd. Nu weet ik dat ik in Parijs (bij de Spelen, red.) veel sterker aan de start kom te staan." Schilder is na haar achtste plaats vooral "opgelucht". Ik sta met tranen in mijn ogen."

Ook Jorinde van Klinken is tevreden met haar prestatie, een negende plaats.

4x100 meter | Goud voor Amerika

Het goud is voor de Verenigde Staten. Tamari Davis, Twanisha Terry, Gabrielle Thomas en Sha'Carri Richardson zetten met 41,03 seconden zelfs een kampioenschapsrecord neer. Nooit werd er sneller gelopen op een WK.

Jamaica finisht als tweede en pakt het zilver. Het brons is voor Groot-Brittannië.

4x100 estafette | Nederland mist laatste wissel

De Nederlandse estafetteploeg heeft de eindstreep bij de finale van de 4x100 meter niet gehaald. Het ging mis bij de laatste wissel, toen Nadine Visser het stokje moest overgeven aan Tasa Jiya. De slotloopster van Nederland was echter te vroeg weg, waardoor Visser het stokje niet meer over kon geven binnen de daarvoor bestemde zone.

Estafettevrouwen na de finale 4x100

4x100 estafette | Nederland met Klaver

Lieke Klaver sloeg de series van de 4x400 meter eerder deze avond over om zo fit mogelijk aan de start van de finale van de 4x100 meter te verschijnen. Die start over een minuut of vijf.

De Nederlandse ploeg wordt verder gevormd door N'Ketia Seedo, Nadine Visser en Tasa Jiya.

De Nederlandse estafetteploeg 4x100 meter

5.000 meter | Hassan heeft plezier gehad

"Ik heb hier veel geleerd. In Tokio was ik in supervorm, maar was er ook heel veel stress. Ik heb hier veel plezier gehad", concludeert Sifan Hassan na haar laatste race bij de WK atletiek in Boedapest.

Bekijk hier de hele reactie van Sifan Hassan na haar zilveren medaille op de 5.000 meter.

Hassan 'dankbaar' na WK-zilver op 5.000 meter: 'Ik heb mezelf gevonden'

Tienkamp | Taam eindigt als dertiende

Rik Taam is op de dertiende plaats geëindigd bij de tienkamp met een puntentotaal van 8.098. In de buurt van de medailles kwam de Nederlandse meerkamper nooit. Die werden verdeeld door Pierce Lepage (goud), Damian Warner (zilver) en Lindon Victor (brons).

5.000 meter | Bekijk hier de zilveren race van Hassan

Hassan loopt naar WK-zilver op 5.000 meter, Kipyegon opnieuw te sterk

Polsstokhoogspringen | Duplantis veel beter dan de rest

Een verrassing kunnen we het niet noemen dat de wereldtitel polsstokhoogspringen opnieuw naar Armand Duplantis gaat. De 23-jarige Zweed is veruit de sterkste in de finale. Hij springt als enige van het deelnemersveld over 6,10 meter.

Maar het toernooi is dan nog niet klaar voor hem, hij wil nog een aanval doen op zijn eigen wereldrecord, dat op 6,22 staat. Duplantis laat de lat op 6,23 meter leggen, maar faalt in zijn drie pogingen.

Armand Duplantis

Kogelstoten | Achtste plaats voor Schilder

Jessica Schilder zit niet lekker in de finale. Bij poging vier en vijf vliegt de kogel niet binnen het daarvoor bestemde vak en poging zes is haar allerminste van de dag met 18,14 meter.

Chase Ealey gaat er net als vorig jaar met het goud vandoor.

5.000 meter | Vierde medaille voor Nederland

Hassan haalt de vierde Nederlandse medaille binnen in Hongarije. Naast de twee van Hassan - ze won brons op de 1.500 meter - veroverde Femke Bol de wereldtitel op de 400 meter horden en tekende zevenkampster Anouk Vetter voor brons.

Maureen Koster, de tweede Nederlandse in de finale van de 5.000 meter, komt als twaalfde over de finish.

Sifan Hassan

5.000 meter | Zilver voor Hassan

Daar is het zilver voor Sifan Hassan! In het laatste gedeelte van de race rukt ze op en gaat ze de strijd aan met Faith Kipyegon. Een verbeten strijd tussen de Nederlandse en Keniaanse volgt. Kipyegon wint, Hassan pakt zilver.

5.000 meter | Hassan nog achterin de groep

We zijn halverwege de finale over 5.000 meter en Sifan Hassan loopt achterin de groep, zoals ze ook deed in de finale van de 10.000 meter. Maureen Koster bevindt zich net iets voor Hassan. Topfavoriete Faith Kipyegon loopt op kop.

Kogelstoten | Schilder stoot opnieuw iets verder

Opnieuw stoot Jessica Schilder de kogel ietsje verder dan haar vorige poging. Dit keer komt ze tot 19,26 meter. Dat is genoeg voor de achtste plaats na drie pogingen en ze krijgt dus drie extra pogingen. Maar ze is nog ver verwijderd van de podiumplaatsen. De derde plaats is nu in handen van de Portugese Auriol Dongmo met 19,63 meter.

De vier atleten die buiten de topacht staan na drie pogingen, zijn klaar. Onder hen Jorinde van Klinken, die als negende eindigt.

Jessica Schilder

5.000 meter | Finale met Hassan en Koster van start

Daar komen de finalisten van de 5.000 meter de baan op. Op de startlijst staan twee Nederlandse namen: Maureen Koster en Sifan Hassan. Voor Hassan is het al haar derde finale van deze WK atletiek, nadat ze ook op de 10.000 en de 1.500 meter in actie kwam.

Sifan Hassan

Polsstokhoogspringen | Duplantis nog altijd op koers

Ondertussen ligt in de finale van het polsstokhoogspringen Armando Duplantis nog altijd op koers voor titelprolongatie. Hij heeft als enige springer nog geen foutsprong genoteerd en vliegt ook met gemak over de 6,00 meter.

Duplantis gaat hoog over de 6,00 meter

Kogelstoten | Schilder verbetert zich

In haar tweede poging verbetert Jessica Schilder zich behoorlijk. De kogel vliegt nu naar een afstand van 19,13 meter en daarmee staat ze voorlopig zesde. Van Klinken weet zichzelf niet te verbeteren. Met haar tweede poging komt zij tot 18,45 meter. Zij staat zevende.

Kogelstoten | Eerste worp Schilder en Van Klinken

De kop is eraf bij de finale kogelstoten voor Jessica Schilder en Jorinde van Klinken. Schilder, die in de kwalificatie de kogel naar 19,64 meter stootte, komt in haar eerste poging tot 18,25. Van Klinken zet een afstand van 19,05 meter neer en dat is een persoonlijk record, dat op 19,02 stond.

De Amerikaanse titelverdedigster Chase Ealey gaat ruimschoots aan de leiding met 20,35 meter.

4x400 estafette | Bekijk hier de race van de vrouwen

Estafettevrouwen 4x400 meter verzekeren zich van WK-finale

4x400 estafette | Bol gaat nu vriend aanmoedigen

Jubelend staan de vier estafettevrouwen voor de camera, nadat ze zich geplaatst hebben voor de WK-finale van de 4x400 meter. Ook Femke Bol is blij en het voelt volgens haar wel een beetje als "revanche" op haar valpartij in de finale van de gemengde estafette.

"Topdrie was het doel, dus dat is goed", vertelt de wereldkampioene op de 400 meter horden, die nu snel richting haar ijsbad gaat en naar de polsstokfinale gaat kijken. Daar is haar vriend Ben Broeders nog altijd in de race.

Estafettevrouwen blij met WK-finale: 'Topdrie was het doel, dus dat is goed'

4x400 estafette | Nederlandse mannen 'superblij'

De Nederlandse estafetteploeg plaatst zich op basis van tijd als achtste voor de WK-finale op de 4x400 meter. "Ik ben superblij met dit resultaat. De 4x400 zat een beetje in een moeilijke fase. Zondag moeten we als leeuwen lopen."

Bonevacia na behalen WK-finale op 4x400: 'Zondag moeten we lopen als leeuwen'

4x400 estafette | Bekijk hier de serie van de mannen

Estafetteploeg vierde in serie, maar op tijd naar WK-finale 4x400 meter

4x400 estafette | Ook vrouwen door

Ook de Nederlandse vrouwen zijn op de 4x400 meter estafette door naar de finale. De ploeg met Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol finisht als derde en is daarmee verzekerd van de eindstrijd.

Saalberg is voor Nederland de startloopster en geeft na haar 400 meter het stokje over aan Peeters. Na een korte eindsprint is het de beurt aan De Witte en zij heeft een sterk tweede deel in huis. Ze rukt op naar de derde positie, waarna Bol het moet afmaken. De Poolse vrouwen komen nog even in haar buurt, maar Bol laat zich niet voorbijlopen en finisht als derde.

Bol, Saalberg en Peeters zijn blij met de finaleplaats

4x400 estafette | Finaleplaats voor Nederlandse mannen

De Nederlandse 4x400 meter estafetteploeg heeft zich geplaatst voor de finale. Nadat de mannenploeg vorig jaar de WK-finale op 0,01 seconden was misgelopen, zijn Liemarvin Bonevacia, Terrence Aggard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink nu wel net snel genoeg.

Bonevacia neemt de eerste 400 meter voor zijn rekening. Hij geeft als laatste van alle landen het stokje over, waarna Terrence Aggard aan zijn rondje begint. Dat doet Aggard prima. Hij schuift op naar plek drie. Ramsey Angela neemt de derde 400 meter voor zijn rekening en behoudt de derde positie, maar Frankrijk hijgt in zijn nek.

De laatste wissel verloopt soepel en dan is het aan slotloper Klein Ikkink. Op de laatste meters wordt hij nog wel voorbij gesneld door Frankrijk en Italië, maar de tijd die hij klokt (3.00,23) is snel genoeg om als een van de tijdsnelsten door te gaan naar de finale.

India verrast

In de serie hiervoor was de grootste vreugde bij het Indiase team te zien. Zij finishen achter de Verenigde Staten verrassend als tweede en verzekeren zich zodoende van de finale. Ook Groot-Brittannië is met een derde plaats geplaatst voor de finale, die zondagavond op het programma staat.

Bonevacia geeft het stokje over aan Aggard

Tienkamp | Taam laatste in speerwerpgroep

Voor Rik Taam zit het speerwerpen, het negende onderdeel van de tienkamp, erop. De 26-jarige Nederlandse meerkamper werpt de speer naar een afstand van 57,96 meter. Daarmee eindigt hij in zijn groep als zevende en laatste. Groep B komt over drie kwartier in actie.

Dan zullen we weten wat dit betekent voor het klassement van Taam, die voorafgaand aan dit onderdeel dertiende stond.

Rik Taam

Polsstokhoogspringen | Duplantis vliegt over 5,55 meter

Duplantis laat zich al direct zien in de finale en springt over 5,55 meter, de aanvangshoogte, heen.

Of hij daar moeite mee had? Niet bepaald. Hij komt niet eens in de buurt van de lat.

Duplantis vliegt over 5,55 meter

Ben Broeders heeft meer moeite met de lat op 5,55 meter. De Belgische vriend van Femke Bol noteert één foutsprong, maar slaagt daarna alsnog op de aanvangshoogte.

5.000 meter | Ook Hassan is weer van de partij

Ook Sifan Hassan is vanavond weer van de partij in Boedapest. Dit keer doet ze op de 5.000 meter een gooi naar de wereldtitel en die won ze nog nooit. Een gouden WK-plak won ze in 2019 al wel op zowel de 1.500 als de 10.000 meter.

Maar om ook op de vijf kilometer wereldkampioen te kunnen worden, moet ze vanavond afrekenen met onder anderen de Keniaanse Faith Kipyegon, die afgelopen week al oppermachtig bleek op de tien kilometer.

Sifan Hassan

Polsstokhoogspringen | Duplantis heeft er zin in

Armand Duplantis komt vrolijk lachend aanlopen en lijkt helemaal klaar voor de finale. Kan de absolute topfavoriet de verwachtingen waarmaken?

De Zweed is pas 23 jaar, maar heeft al een flinke erelijst bij elkaar gesprongen. Zo is hij regerend olympisch kampioen, regerend wereldkampioen en regerend Europees kampioen. Ook het wereldrecord staat op zijn naam: 6,22 meter.

Armand Duplantis

Polsstokhoogspringen | Hoe werkt dat eigenlijk?

Het avondprogramma wordt over een kwartiertje afgetrapt met de finale polsstokhoogspringen. Daarin geen Nederlander, want Menno Vloon sneuvelde in de kwalificatie. De uitgesproken topfavoriet is de Zweed Armand Duplantis.

Maar hoe werkt dat polsstokhoogspringen nou eigenlijk? Als je een langere polsstok neemt, kun je dan ook hoger springen? Hoe werkt het überhaupt, met zo'n polsstok de lucht in komen? Gregory Sedoc laat het je zien in deze aflevering van NOS Sportschool.

Polsstokhoogspringen: langere polsstok, hogere sprong? | NOS Sportschool #4

Estafette 4x400 | Klaver niet in series

De samenstellingen van de Nederlandse estafetteploegen 4x400 meter zijn zojuist bekendgemaakt. Het opvallendste is dat bij de vrouwen Lieke Klaver ontbreekt. Mogelijk omdat ze later vanavond de finale van de 4x100 meter loopt, maar de definitieve opstelling voor die estafette is nog niet bekend.

De vrouwen die voor Nederland een finaleplaats moeten gaan afdwingen op de 4x400 zijn Cathelijn Peeters, Femke Bol, Lisanne de Witte en Eveline Saalberg. Bij de mannen lopen Ramsey Angela, Isaya Klein Ikkink, Terrence Aggard en Liemarvin Bonevacia.

Lieke Klaver

Kogelstoten | Veel kwark en eiwitten

Wat staat er precies op het menu bij Jessica Schilder? Die vraagt kan ze kort en bondig beantwoorden: "Mijn lichaam vraagt veel om kwark en eiwitten. Dat blijf ik de hele dag door eten. Dan maakt het niet uit of het drie uur 's nachts of twaalf uur is. Als ik maar eet."

Ze is dit seizoen bewust flink zwaarder en sterker geworden. Dat ze daardoor meer power heeft, was wel wat lastig onder controle te krijgen, vertelt ze in onderstaand portret, gemaakt voorafgaand aan de WK.

Kogelstootster Schilder zoekt naar onbevangen worp: 'Was bang voor de balk'

Kogelstoten | Schilder en Van Klinken naar finale

Jessica Schilder verspilde vanochtend niet meer tijd dan nodig aan de kwalificatie kogelstoten. In haar eerste poging stootte ze de kogel al naar 19,64 meter en dat was ruimschoots voldoende voor een finaleplaats.

De afstand die direct toegang gaf tot de finale was 19,10 meter. Jorinde van Klinken redde die afstand niet, maar met haar lukten het veel meer kogelstootsters niet de grens van de 19 meter te slechten. Slechts acht stootten de kogel over 19,10 meter, daarom werden nog vier atleten toegevoegd aan de finale om toch tot twaalf finalisten te komen. Daarbij zat Van Klinken met haar 18,66 meter.

De finale begint vanavond om 20.15 uur.

Jessica Schilder

Tienkamp | Taam dertiende

De beslissing in de tienkamp valt vanavond. Alleen het speerwerpen en de 1.500 meter staan nog op het programma in Boedapest.

Rik Taam stond na de eerste dag veertiende en is na het ochtendprogramma van vandaag, met de 110 meter horden, discuswerpen en polsstokhoogspringen, één plaatsje opgeschoven naar plek dertien.

In de medaillestrijd is het behoorlijk spannend. Op dit moment staat de Canadees Pierce Lepage op goud met 7.477 punten. Achter hem staan de Duitser Leo Neugebauer (7.282 punten), de Canadees Damian Warner (7.260) en de Grenadiaan Lindon Victor (7.214).

Taam klimt naar dertiende plaats op tweede dag tienkamp WK atletiek

Marathon | Goud voor Beriso

De dag begon in Boedapest heel vroeg. Om 7.00 uur stonden de marathonloopsters al aan de start. Amane Beriso toonde zich de sterkste en nam de wereldtitel over van haar Ethiopische landgenote Gotutom Gebreslase. Beriso, dit jaar al derde op de marathon van Boston, legde de 42 kilometer en 195 meter in het Hongaarse Boedapest af in 2.24.23.

Gebreslase moest ditmaal genoegen nemen met zilver. Ze kwam elf seconden na Beriso over de streep.

Weer volledig fit

Voor de 31-jarige Beriso is het goud een mooie beloning na een lange periode van blessureleed. Na de marathon van Praag in 2017 kreeg ze te maken met blessures aan haar been en knie. Ze won nog wel de marathon in Mumbai in 2020, maar pas vorig jaar was ze weer volledig fit.

Dat stelde haar in staat om in 2022 de marathon van Valencia te winnen in een persoonlijk record van 2.14.58 en de derde tijd ooit gelopen. Bij de WK in het nog altijd warme Boedapest, waar het in de ochtenduren al 28 graden was, bleef ze ruim tien minuten van die tijd verwijderd.

Amane Beriso gaat juichend over de finish

Zo laat komen de Nederlanders vanavond in actie

WK atletiek programma 26 augustus

Tijd Onderdeel Nederlanders
19.05 uur Speerwerpen | Tienkamp (m) Taam
19.30 uur 4x400 meter estafette heats (m) Nederland
19.55 uur 4x400 meter estafette heats (v) Nederland
20.15 uur Kogelstoten finale (v) Schilder, Van Klinken
20.50 uur 5.000 meter finale (v) Hassan, Koster
21.25 uur 1.500 meter | Tienkamp (m) Taam
21.53 uur 4x100 meter estafette finale (v) Nederland

Welkom

Goedenavond en welkom bij de voorlaatste dag van de WK atletiek in Boedapest. Er staat ons een vol programma te wachten vanavond, met onder andere de beslissing op de tienkamp (met Rik Taam), de kogelstootfinale met Jessica Schilder en Jorinde van Klinken, de medaillestrijd op de 5.000 meter met Sifan Hassan en Maureen Koster en de finale 4x100 meter estafette met de Nederlandse vrouwen.