NOS SportAangepast

Verstappen 'redelijk tevreden' • Eerste dag zonder incidenten met publiek

Dit is ons liveblog over de Grand Prix van Nederland in Zandvoort. Vandaag worden twee vrije trainingen afgewerkt op het duinencircuit.

  • 95.000 toeschouwers in Zandvoort
  • Norris snelst in tweede training, Ricciardo naar ziekenhuis
  • Verstappen de snelste in eerste training
  • Morgen om 15.00 uur is de kwalificatie live te volgen via Radio 1 en in samenvatting op NPO 1 en nos.nl
  • NOS zendt de race zondagmiddag live uit, via NPO1 en een livestream op nos.nl en via de NOS-app.
liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Houd voor het laatste nieuws rondom de blessure van Ricciardo de berichtgeving op onze website in de gaten.

Morgen zijn we uiteraard weer terug. Om 11.30 uur begint de derde training en om 15.00 uur is het tijd voor de kwalificatie.

Graag weer tot dan!

Verstappen redelijk tevreden

Met een eerste tijd in de eerste training en een tweede tijd in de tweede sessie was het "een redelijk goede dag" voor Max Verstappen. "We moeten een paar dingen finetunen. In bepaalde bochten was ik niet echt blij met de balans. Dat moeten we meer op orde krijgen."

"In de tweede training was het lastig een foutloze ronde te rijden. Het was constant druk met andere auto's in mijn buurt. Al met al was het best goed, ik heb wat dingen met de auto kunnen proberen."

GP-directeur Van Overdijk: 'Geen incidenten'

De eerste trainingsdag in Zandvoort is door 95.000 toeschouwers bezocht, meldt Grand Prix-directeur Robert van Overdijk. Er waren nog wat lege stoeltjes, vooral fans die kaartjes hebben gewonnen via sponsors kwamen niet opdagen.

"Het was een hele leuke, gemoedelijke dag", zegt Van Overdijk. "We sluiten de dag nog af met een evaluatie, maar nu heb ik nog geen enkel incident gehoord."

"Natuurlijk gaat iedereen ervan uit dat Verstappen de race zomaar even winnen, maar je weet het niet. Misschien gaat er wel een druppeltje regen vallen..."

Robert van Overdijk

Teambaas Tost: 'Lijkt op breuk bij Ricciardo'

Franz Tost, teambaas van AlphaTauri over de blessure van Ricciardo: "Het ziet er slecht uit, we verwachten niet dat hij dit weekend niet kan racen. Het lijkt erop dat hij iets gebroken heeft."

Tost wil nog niets zeggen over een mogelijke vervanger.

Franz Tost

'De Vries nog onder contract bij Red Bull'

Tot het begin van de kwalificatie mogen teams eventueel coureurs ruilen. Tot zaterdagmiddag kan AlphaTauri dus een vervanger aanwijzen voor Ricciardo, mocht hij daadwerkelijk geblesseerd blijken.

De Niuew-Zeelander Liam Lawson lijkt de meest voor de hand liggende optie, al is ook de eerder weggestuurde Nyck de Vries nog een optie. "De Vries staat nog onder contract bij red Bull", zegt zijn manager tegen de NOS. "Dat kunnen jullie checken bij de FIA. Eerst moeten we afwachten hoe het met Daniel is. Het is aan het team om te beslissen wat te doen als hij niet kan racen."

Nyck de Vries

Stroopwafel voor Ricciardo

De marshalls in bocht 3, waar Ricciardo crashte, hebben een stroopwafel bezorgd bij AlphaTauri. "Hopelijk is je pols in orde. We zouden je heel graag dit weekend nog in de auto zien", schrijven de marshalls in een begeleidend briefje.

Gisteren liet Ricciardo nog weten heel blij te zijn om weer in Nederland te kunnen racen, mede vanwege de stroopwafels.

Lawson of De Vries mogelijke vervangers

Als Ricciardo niet zou kunnen racen de rest van het weekend, dan heeft AlphaTauri twee opties als vervanger: de Nieuw-Zeelandse Red Bull-reservecoureur Liam Lawson die aanwezig is in Zandvoort, óf de Nederlander Nyck de Vries, die enkele weken geleden wegens tegenvallende prestaties nog werd weggestuurd bij het team om plaats te maken voor Ricciardo.

De Vries werd niet ontslagen en is nog altijd in dienst bij AlphaTauri.

Daniel Ricciardo stapt uit

Bekijk de uitslag van de tweede training

Einde training

De tweede training in Zandvoort zit erop. Er werden geen tijden meer verbeterd in de slotfase, doordat de coureurs racesimulaties deden, nadat ze begonnen met een kwalificatiesimulatie.

Lando Norris sluit daardoor deze sessie af als nummer één, vlak voor Verstappen. Voor Norris' teamgenoot Piastri verliep de training veel minder voorspoedig door zijn crash. Maar hij kwam er in elk geval zonder kleerscheuren van af en dat kan niet gezegd worden van Daniel Ricciardo.

Ricciardo naar het ziekenhuis

Ricciardo heeft de medische post van het circuit verlaten en is ook van het circuit verdwenen. De Australiër gaat naar een ziekenhuis om foto's van zijn arm te laten maken. Zijn arm zit in een mitella.

Bij het uitstappen van zijn auto na de crash kon Ricciardo zijn linkerarm niet gebruiken, zoals op bovenstaande foto te zien is.

De persvoorlichter van Alphatauri zegt: "Hij lijkt momenteel oké, maar we moeten het onderzoek afwachten."

Ricciardo (in de blauwe jas) arriveert bij het ziekenhuis in Haarlem

Norris blijft snelste

Inmiddels zijn de coureurs bezig aan een racesimulatie. Geen snelle rondetijden meer. Norris leidt daardoor nog altijd, hij is 0,023 seconde sneller dan nummer twee Verstappen.

Pijnlijke arm Ricciardo

Ricciardo grijpt naar zijn pijnlijke arm

Na zijn crash heeft Daniel Ricciardo duidelijk last van zijn linkerarm. De Australiër is naar de medische post op het circuit.

Hij gaat de training niet meer hervatten, maar dat komt door de schade aan zijn auto. Ook Piastri zien we vandaag niet meer op de baan in Zandvoort.

Norris de snelste

Het regent nu snelle rondetijden. Lando Norris noteert met 1.11,330 de beste tijd van allemaal.

Vertappen zet nu ook aan voor een snelle ronde, maar hij rijdt een flink deel over de kerbstones. Hij rijdt daardoor niet de snelste tijd, maar is voorlopig tweede achter Norris.

  • Reuters
    Lando Norris
  • Pro Shots
    Verstappen in actie in Zandvoort

Aston Martin, Williams en Pérez sneller dan Verstappen

Diverse coureurs zijn bezig aan kwalificatiesimulaties en zetten snelle tijden neer.

Lance Stroll zet de snelste tijd neer. Ook zijn teamgenoot Alonso, Williams-coureurs Albon en Sergeant en Pérez duiken onder de tijd van Verstappen.

Baan weer open

Na iets meer dan tien minuten kan de baan weer worden vrijgegeven. Er zijn nog 35 minuten te gaan in deze tweede training.

Crash van de Australiërs

Een dubbele crash in Hugenholtz-bocht. Daniel Ricciardo en Oscar Piastri staan in de bandenstapel. De twee Australiërs hebben flink wat schade.

Piastri crashte eerst, nadat hij de bocht met te veel snelheid begon. Terwijl er al met de gele vlag gezwaaid werd, kwam Ricciardo even later voorbij, hij raakt met zijn AlphaTauri ook de bandenstapel.

De training wordt uiteraard stilgelegd met een rode vlag. Beide auto's moeten worden weggetakeld. Ricciardo klaagt na de crash over een pijnlijke hand.

  • Reuters
    Oscar Piastri stapt uit na zijn crash in de derde bocht
  • Reuters
    Ricciardo kon zijn landgenoot ontwijken, maar eindigt ook in de barrière
  • Reuters
    De auto's van Piastri en Ricciardo worden weggetakeld

Hinder voor Verstappen

Alle 20 coureurs zijn momenteel op de baan in Zandvoort, met 4,2 kilometer een van de kortste circuits in de Formule 1. Het is daardoor erg druk momenteel.

Verstappen wordt wat gehinderd door het verkeer en vloekt over de boordradio. "Mijn god, ongelooflijk", roept hij, waarna zijn scheldwoorden worden weggebliept door de regie.

Kort daarna kan Verstappen wel een snelle ronde neerzetten. Met 1.12,449 rijdt hij de beste tijd van deze training.

Eindelijk eerste tijd Stroll

Lance Stroll

In de eerste training kon Lance Stroll door motorproblemen geen rondetijd noteren. De Canadees van Aston Martin is er daarom snel bij in de tweede sessie. Met 1.14,298 staat hij voorlopig wel in de achterhoede.

Tweede training begint

Het circuit wordt vrijgegeven voor de tweede training. De eerste coureurs, zoals hier Charles Leclerc, sturen meteen de baan op.

Lammers: 'So far so good'

Jan Lammers, sportief directeur van de Nederlandse Grand Prix, is tevreden over het verloop van de eerste dag van het raceweekend. "So far so good, het is hier heel soepel volgelopen met fans vanochtend. Tot nu toe hebben we geen klachten ter ore gekregen."

De directie hoopt wangedrag op en rond de tribunes zo veel mogelijk te voorkomen. "We proberen invloed op de bezoekers uit te oefenen zodat ze goed met elkaar omgaan. Meer dan we nu hebben gedaan, konden we niet bedenken. Maar maandag weten we ongetwijfeld weer hoe we het nog beter kunnen doen."

Tweede training gaat beginnen

De toeschouwers in Zandvoort hebben alle tijd gehad voor een hapje en een sapje, maar zoeken nu stilaan hun plek op de tribune weer op.

De tweede training van de Formule 1 begint namelijk over een kwartier. Het is nog altijd droog in Zandvoort en dat lijkt ook zo te blijven.

Nog even sleutelen

Er wordt nog even gesleuteld aan de bolide van Verstappen. De monteurs van Red Bull zetten de laatste puntjes op de i, zodat de auto in de tweede training nog sneller voor de dag kan komen.

Enige haast is wel geboden, over iets meer dan een half uur begint de tweede training.

Drie generaties Bleekemolen

Drie generaties racers in familie Bleekemolen: 'Er loopt benzine door onze aderen'

De familie Bleekemolen is gek van autosport. Opa Michael rijdt nog steeds, net als zijn zoons Jeroen en Sebastiaan. Ook hun kinderen weten het gaspedaal al goed in te trappen.

Maar wie van de vier kinderen wint de onderlinge race? En rijden ze elkaar niet van de baan?

Verrassing in kwalificatie Formule 2, Verschoor op P14

Jak Crawford pakt verrassend poleposition in de kwalificatie voor de Formule 2. De sessie in Zandvoort stond bol van incidenten en rode vlaggen. Voor de Amerikaan Crawford, de nummer dertien in het kampioenschap, is het zijn eerste pole. De Noor Dennis Hauger, in dienst van het Nederlandse MP Motorsport, pakt de tweede plek.

Richard Verschoor moet genoegen nemen met de veertiende startplek voor de races van zaterdag en zondag.

Legendarische monteur: 'Verstappen en Senna nooit arrogant of uit de hoogte'

In de Zandvoortse paddock wandelt F1-historie rond in een overhemd met raceautootjes erop en een petje met de Mexicaanse vlag. Het is Jo Ramírez, 82 jaar oud en een legende in het monteursvak.

Ramírez werd beroemd als technische man bij McLaren in de hoogtijdagen van het overleden F1-icoon Ayrton Senna. Hij werd uitgenodigd om dit weekend naar Zandvoort te komen door Gijs van Lennep en Jan Lammers, met wie hij samenwerkte in een ver verleden. Ramírez is hier vooral om bij te praten met zijn oude racevrienden, die hij een eeuwigheid niet gezien heeft.

Naar Max Verstappen kijkt hij met extra interesse, omdat de Nederlander hem zo doet denken aan zijn kameraad van weleer Senna. "Ze kunnen allebei keihard zijn in en rondom hun auto. Maar daarbuiten zijn ze nooit arrogant of uit de hoogte."

"Bij mensen als Senna en Verstappen weet je dat je alles moet geven. Senna tolereerde geen fouten. Makkelijke mensen zijn het niet om mee te werken. Je geeft dertig of veertig procent meer dan bij anderen. De beloning zit in het feit dat zij dat in de auto ook doen."

Jo Ramírez op de paddock in Zandvoort

Meekijken in de duinen

Met 105.000 toeschouwers is de Nederlandse GP drie dagen op rij uitverkocht. Sommige fans grepen naast een kaartje, maar willen de auto's toch zien.

Vanuit de duinen proberen ze een glimp op te vangen van het Formule 1-circus.

Husselen met letters

Een opvallend beeld op de bolide van McLaren. Vooraf was er in Zandvoort enige ophef over sponsor VELO, een tabaksproducent.

Om de discussie in de kiem te smoren (of juist om wat extra aandacht te vestigen op de sponsor) heeft McLaren wat met de letters van de sponsor gehusseld, zodat er nu LOVE op de auto's staat.

Tevredenheid bij de fans

So far, so good voor de 105.000 toeschouwers in Zandvoort. Max Verstappen laat in de eerste training meteen zien dat hij zijn vorm van de eerste seizoenshelft heeft meegenomen naar het duinencircuit.

Het oranjelegioen laat zich veelvuldig luid horen. Om 16.00 uur begint de tweede training.

  • ANP
    Verstappen voor de oranje massa op de hoofdtribune
  • ANP

Bekijk hier de volledige uitslag

Einde training

Er wordt gezwaaid met de zwartwit geblokte vlag. De eerste training in Zandvoort is voorbij.

De enige drie wereldkampioenen in de Formule 1 zetten de snelste tijd neer. Verstappen houdt Alonso en Hamilton net achter zich.

In de slotseconden van de training schiet Verstappen nog even rechtdoor het grind in. Het blijft zonder grote schade, de Red Bull-coureur kan zijn ronde gewoon afmaken.

Verstappen gaat even door het grind

Verstappen de snelste

Verstappen laat weer even zijn spierballen zien en noteert met 1.11,852 de snelste tijd van allemaal. Hij is ruim vier tienden sneller dan teamgenoot Pérez.

Ook Alonso (tweede) en Hamilton (derde) zijn inmiddels sneller dan Pérez. Bijna alle coureurs rijden nu op de snelle zachte banden.

Verstappen

Training hervat

De baan wordt weer vrijgegeven. Er zijn nog elf minuten over, waardoor de coureurs nog even de tijd hebben om een goede rondetijd te rijden.

Crash Hülkenberg

Nico Hülkenberg vliegt in zijn Haas van de baan af, zo de bandenstapel in. Dat leidt tot de eerste rode vlag vandaag. Alle auto's moeten naar de pitbox, zodat de bolide van de Duitser kan worden weggetakeld.

Verstappen naar binnen

Ongeveer de helft van de coureurs is de pits in gereden, onder wie ook Verstappen. De training duurt nog 20 minuten, tijd voor een nieuwe afstelling van de auto.

Verstappen heeft momenteel de zevende tijd in handen. Pérez, Albon, Sargeant, Ocon, Gasly en Ricciardo zijn sneller dan de Limburger.

Verstappen voor de oranje massa op de hoofdtribune

Perez op P1

Een vertrouwd beeld: Red Bull staat weer bovenaan de tijdentabel. Het is echter niet Max Verstappen, maar Sergio Pérez die onder de tijd van Sargeant duikt.

De Mexicaan zet 1.12,439 op de klokken. Daarmee is Pérez sneller dan Russell vorig jaar in de eerste training.

Verstappen is inmiddels afgezakt naar de vijfde plek. Ook Albon (Williams) en Gasly (Alpine) zijn sneller dan de Nederlander. Verstappen moet tijdens een snelle ronde vol op de rem voor een auto die het rustig aan doet. "Wow what... my god", zo reageert hij gefrustreerd op de boordradio.

Sargeant sneller dan Verstappen

Een nieuwe leider in de eerste training. Logan Sargeant duikt met 1.12,814 onder de tijd van Verstappen. De coureur van Williams is verrassend de snelste in Zandvoort.

De Amerikaan reed zijn snelle ronde overigens op de snelle zachte band, terwijl Verstappen en de meeste andere coureurs op de tragere harde band reden.

Problemen voor Stroll

Het is nog niet de training van Lance Stroll. De Canadees komt nu pas de baan op en hoort in zijn eerste ronde meteen een vreemd geluid in zijn Aston Martin. Aan het einde van de ronde keer Stroll meteen terug in de pits.

Het zou gaan om een motorprobleem. Of het aan de verbrandingsmotor of de hybride-onderdelen ligt, is niet duidelijk.

Lance Stroll

Verstappen verbetert zich

Verstappen neemt de snelste tijd weer over van Russell. Hij leidt de dans nu met 1.13,191.

Ook Hamilton is sneller dan zijn Mercedes-maatje Russell en heeft op een halve seconde van Verstappen de tweede plek in handen.

Opvallend snel zijn de Williamsen. Albon is voorlopig vierde en Sargeant vijfde.

Verstappen in actie

Verstappen meteen snel, Russell nog sneller

Met 1.15,393 zet Verstappen meteen de snelste tijd op de borden. Even later duikt George Russell in zijn Mercedes er flink onder: 1.14,901.

Vorig jaar reed Russell de snelste tijd in de eerste training in Zandvoort. 1.12,455 was toen zijn tijd.

Russell blijft Verstappen voor

Geen Sainz, wel Shwartzman bij Ferrari

Ferrari-coureur Carlos Sainz moet nog even wachten voordat hij in actie mag komen in de duinen van Zandvoort. De Israëlische coureur Robert Shwartzman bestuurt zijn auto in de eerste vrije training.

Dat komt doordat alle Formule 1-teams twee keer per seizoen een onervaren talent moeten laten uitkomen in een officiële vrije training. Elke coureur moet dus één keer per jaar zijn auto afstaan tijdens het eerste uurtje van het weekend.

Eerste auto's de baan op

We racen in Zandvoort. De eerste auto's beginnen aan de vrije training. De oranjemassa op de tribunes reageert enthousiast. Vooral als die ene auto met de gele neus voorbij rijdt.

Het is momenteel droog in Zandvoort, later op de dag kan het af en toe gaan regenen. In tegenstelling tot het binnenland is de kans op onweer langs de kust vandaag klein.

Max Verstappen rijdt de pitbox uit en begint aan zijn training

Verstappen is er klaar voor

  • Reuters
  • NOS/Bas de Wit
    Grote aandacht voor de pitbox waar Verstappen zo uit komt rijden

Verstappen krijgt de laatste instructies in de pitbox. Nog enkele minuten en dan begint de tweevoudig winnaar van de Nederlandse GP aan de eerste training.

Fans in Zandvoort vol vertrouwen

Op de boulevard in Zandvoort hoor je vooral Max Verstappen

De boulevard van Zandvoort kleurt al goed oranje op de eerste dag van het Formule 1-weekend. Fans blikken vooruit op de eerste vrije trainingen en de race zondag.

Interviewrobot brengt coureurs in verlegenheid

De organisatie heeft in de paddock twee 'interview-robots' neergezet: via een beeldverbinding kunnen racefans en kinderen vragen stellen aan de coureurs. En dat doen ze eigenlijk heel goed, want er wordt op weinig plekken meer gelachen dan voor die schermpjes.

Kort voor de eerste training is Zhou Guanyu nog even aan de beurt. De Chinese coureur staat met 4 punten in de onderste regionen van de WK-stand, op ruim 300 punten van leider Verstappen. Via de interviewrobot wordt hij door de eerste vraag van een jonge fan al volledig verrast. "Gaat het je lukken om zondag de race te winnen?"

Zhou moet lachen, maar herstelt zich snel. Winnen lijkt hem niet helemaal realistisch, maar natuurlijk gaat hij zijn uiterste best doen. Als hij heeft verteld dat hij meer van stroopwafels dan van poffertjes houdt, mag hij door. Weg van een tevreden fan via de interviewrobot.

Wielerfanaat Bottas zag Van der Poel WK winnen

Valteri Bottas van Alfa Romeo zat een groot deel van de zomerstop zijn racefiets. Zijn partner Tiffany Cromwell is een professioneel wielrenster en heeft hem besmet met een hardnekkig wielervirus.

"Ik heb aan een wielerrace meegedaan in een Simpsons-pak. Je kon je gewicht in bier winnen als je het beste kostuum had, dus dat had ik er graag voor over."

Bottas won die prijs inderdaad en kon met een van zijn gratis biertjes kijken naar het WK wielrennen, op heroïsche wijze gewonnen door Mathieu van der Poel. "Dat was fenomenaal. Hoe hij terugkwam was ijzersterk. En Mathieu en ik rijden nog op hetzelfde merk fiets ook."

Daar is Verstappen! (en Hamilton)

  • ANP
  • ANP
    Lewis Hamilton

Daar is het eerste beeld van Verstappen vandaag in Zandvoort. In een soort golfkarretje wordt de tweevoudig wereldkampioen naar het circuit gebracht.

Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton arriveert ondertussen te voet.

In de paddock

  • NOS
    Fernando Alonso
  • NOS
    Yuki Tusnoda op de step door de paddock
  • NOS
    Daniel Ricciardo
  • NOS
    De laatste interviews en stand-ups voordat de training begint

Een uur voordat het de eerste training begint, is de paddock de plek waar alles gebeurt. Hier lopen coureurs, teambazen en journalisten dwars door elkaar heen.

De meeste coureurs die hier nu nog over het asfalt wandelen, hebben net een laatste interview gegeven of hebben een sponsor blij moeten maken met een praatje. Stilaan gaat de focus in Zandvoort op het racen.

Elke dag 105.000 bezoekers

Zandvoort verwelkomt tijdens de driedaagse Grand Prix die vandaag van start gaat elke dag 105.000 bezoekers. Om de bezoekersstroom in goede banen te leiden is het dorp sinds gisteren afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Alleen bewoners en ondernemers met een zogeheten 'doorlaatbewijs' van de gemeente mogen nog met een auto of motor Zandvoort in. Tijdens het Formule 1-weekend schaalt de NS flink op, met elke vijf minuten een trein tussen Amsterdam Centraal en Zandvoort aan Zee.

Aankomst coureurs

Onder grote belangstelling van het publiek komen de coureurs aan op het circuit. Zoals hier Zhou Guanyu van Alfa Romeo.

Zandvoortse koopmansgeest in de Van Speijkstraat

Als de Nederlandse Grand Prix ergens leeft, is het wel in de Van Speijkstraat in Zandvoort. Via die straat vinden tienduizenden racefans vanaf het station hun weg richting het circuit.

In aanloop naar de GP hangt de Van Speijkstraat vol met zwart-witte vlaggen, Verstappen-posters en Red Bull-banners. Buurtbewoners zitten er in hun voortuin op een klapstoel, kletsend met de voorbijtrekkende horde circuitgangers. Tijdens de voorgaande edities van de Grand Prix bleek dat een groot gedeelte van de racefans die door de straat liepen best honger te hebben. En bovenal heel dorst.

Daarom staat de Van Speijkstraat vandaag vol met geïmproviseerde verkooppuntjes, waar voorbijgangers voor een zacht prijsje een blik bier, een gevulde koek of een racevlag kunnen kopen. Voor Sander en Wouter (die je op de tweede foto hieronder ziet) begon het twee jaar terug met twee treetjes pils. Die waren binnen een mum van tijd verkocht.

Omdat ze geen zin hebben om elk half uur op en neer te rijden naar de Dirk voor nieuwe voorraden, hebben ze dit jaar flink ingeslagen. Maar het mooiste vinden ze het contact met de fans, die hun Van Speijkstraat drie dagen lang volledig op zijn kop zetten.

  • NOS/Bas de Wit
    Wouter en Sander draaien overuren vanuit hun geïmproviseerde verkooppuntje vanuit huis
  • NOS/Bas de Wit
    Koekverkoopsters in de Van Speijkstraat
  • NOS/Bas de Wit
    Gevulde koeken en koude drankjes doen het hier het beste

Ricciardo op een boot in de Amsterdamse grachten

Raceteam AlphaTauri organiseerde gisteren een aardige promotiestunt op de Amsterdamse grachten. Daniel Ricciardo werd op een bootje gezet om een retro auto te onthullen: een Toro Rosso STR07.

Tien jaar geleden maakte de Australische coureur in die wagen zijn debuut in de Formule 1. AlphaTauri, verbonden aan Red Bull, heette toen nog Toro Rosso.

  • AFP
    Daniel Ricciardo in de Amsterdamse grachten
  • AFP
    Daniel Ricciardo in de Amsterdamse grachten

Drukte op station Zandvoort

Al vroeg in de ochtend was het flink druk op en rond het station in Zandvoort. Vanuit Amsterdam Centraal vertrekt er om de vijf minuten een sprinter, die op alle stations die het aandoet meer oranje geklede fans opslokt.

Op Zandvoort spuugt de trein ze weer uit, zo richting het oude circuit de duinen. Om te voorkomen dat er op het perron in Zandvoort opstoppingen ontstaan, heeft Pro Rail de uitcheck-palen verderop buiten het station gezet. Op meerdere punten kunnen de F1-fans uitcheckern.

Vanochtend verliep dat alles probleemloos. De topdrukte komt natuurlijk later pas.

Racefans lopen van de trein naar circuit Zandvoort

Welkom!

Racecircus Zandvoort is geopend! Om 12.30 uur gaan de wagens voor het eerst de baan op, voor de eerste van drie vrije trainingen. Om 16.00 uur volgt de tweede oefensessie. Zaterdag wordt er nog eenmaal geoefend en

Max Verstappen won de vorige twee edities van de Nederlandse Grand Prix, die na een lange afwezigheid weer op de racekalender werd gezet. De regerend wereldkampioen is dit seizoen ongenaakbaar en niets lijkt hem zondag van zijn derde thuiszege op rij af te houden.

Maar dat zien we zondag wel. Nu eerst die twee vrije trainingen, waarover je we in dit blog volledig op de hoogte houden.

Wat doen we bij de NOS met de Dutch GP?