liveblog
NOS VoetbalAangepast

Twentse bestorming van Kasteel levert toch 1-1 op • Zondagmiddag in Enschede deel 2

liveblog gesloten

Tot komend weekend!

We sluiten de boel af. Het was een fijne voetbalavond in Rotterdam. Zondag zal het ook in Enschede een enerverende middag worden.

Het beslissende duel om het laatste overgebleven ticket voor Europees voetbal begint om 14.30 uur. Dan zijn we terug met een nieuw liveblog.

Maar zaterdag zijn we er ook al, met een liveblog, want dan is de finale van de Champions League tussen Internazionale en Manchester City. Tot dan!

SPA-TWE | Reacties Jans, Steijn, Zerrouki en Van Crooij

Jans blij dat Twente het recht kon zetten: 'Zondag moet de afrekening zijn'
Steijn baalt van late gelijkmaker: 'Superlullig dat hij op het laatst valt'
Doelpuntenmakers Zerrouki en Van Crooij kijken uit naar beslissende return zondag

SPA-TWE | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - FC Twente

SPA-TWE | 90+5' Klaar!

Het is afgelopen in Rotterdam: 1-1. Twente komt goed weg, diep in blessuretijd.

En er is nog wat hommeles, tussen Misidjan en Verschueren, maar het wordt ook weer snel gesust.

SPA-TWE | 90+3' Goal Twente!

Toch de 1-1! Zerrouki timet perfect. En Olij niet, de goalie zit mis. Het is gelijk.

SPA-TWE | 90' Nog vijf minuten

Vijf minuten extra tijd...

SPA-TWE | 87' Daar komt Twente weer

De laatste minuten breken aan en nu komt toch Twente weer. Met allerlei alles-of-niets-pogingen. Maar een schot op doel hebben we al even niet gezien.

Maurice Steijn wrijft nog eens wat zweet van zijn voorhoofd...

Sparta - FC Twente: 1-0

SPA-TWE | 80' De Guzman?!

Sparta leeft helemaal op. Aangemoedigd door het thuispubliek. De Guzman krijgt de bal op randje zestien en wil 'm om Unnerstall heen krullen in de verre hoek, maar het schot is niet zuiver genoeg.

Het ligt plots helemaal open aan allebei de kanten, Sparta ruikt dat het zomaar meer kan halen dan enkel een 1-0 zege.

Sparta - FC Twente: 1-0

SPA-TWE | 75' Spel golft op en neer

Het gaat even alle kanten op nu. Brenet heeft de handen weer vol aan Saito, als de Spartanen nu eens ten aanval trekken, omdat ze ook merken dat Twente niet door kan drukken. Zo goed speelt Twente namelijk ook niet.

Veel meer dan wat afstandsschoten hebben we niet gezien.

Intussen krijgt Sparta zowaar kansen, een kopbal vliegt vlak voorlangs.

Sparta - FC Twente: 1-0

SPA-TWE | 66' Daar komt Twente

Twente bestormt Het Kasteel, op zoek naar de gelijkmaker. Gigantische kansen waren er nog niet, maar de dreiging is overduidelijk. Een schot van Cerny vliegt naast, een geplaatst schot van Sadilek wordt door Olij uit de lucht geplukt.

Dit kan toch haast niet zo blijven, nog zo'n half uur lang...

Sparta - FC Twente: 1-0

SPA-TWE | 63' Jans grijpt in

Ron Jans grijpt in, een dubbele wissel aan de kant van Twente:

  • Steijn en Van Wolfswinkel erin
  • Vlap en Ugalde eruit

SPA-TWE | 57' Zerrouki?!

Zerrouki doet het wel mooi, hoe hij de bal controleert en in één keer schiet, maar laconiek is het wel. Met buitenkantje rechts vliegt de bal zonder gevaar recht over de goal van Olij.

Twente is na de 1-0 van Sparta wel verreweg de betere, het is begonnen aan een belegering van ruim een half uur. Houdt Sparta dat vol, is de vraag.

Sparta - FC Twente: 1-0

SPA-TWE | Kijk eens wie daar op de tribune zit

Wie hebben we daar! Kevin Strootman op de tribune op Het Kasteel.

Gerard Nijkamp, technisch directeur van Sparta, heeft in een podcast van RTV Rijnmond bevestigd dat er met Strootman is gesproken over diens eventuele terugkeer naar Rotterdam. Strootman is 33 en heeft er een goed seizoen met het gepromoveerde Genoa op zitten.

"Voor de wedstrijd tegen Feyenoord hebben we een gesprek gehad", zei Nijkamp. "Dat was een goed gesprek. Maar het is aan Kevin wanneer hij besluit om thuis te komen. Wat ons betreft het liefst eergisteren."

Kevin Strootman op de tribune in Rotterdam

SPA-TWE | 53' Dure gele kaart

Met de beste bedoelingen voert Twente het tempo op en gaat het net even feller de duels in. Dat levert Sadilek die net te laat komt wel een gele kaart op. En dat is een dure: de Tsjechische middenvelder is er zondag niet bij in de return.

Sparta - FC Twente: 1-0

SPA-TWE | 47' Goal Sparta

Van Crooij schiet de penalty raak

Van Crooij schiet raak, vrijwel door het midden. Het is 1-0 voor Sparta!

Sparta viert de 1-0

SPA-TWE | 46' Penalty Sparta

Dat is een lekker begin van de tweede helft. Saito ziet het been van Cerny en gaat heel graag tegen de vlakte.

Sparta - FC Twente: 0-0

SPA-TWE | 46' Gaan we weer!

Het is weer begonnen op Het Kasteel.

Live halve finale WK onder 20

De talenten uit Uruguay en Israël willen we je niet onthouden, schakel daarom ook even over naar de halve finales van het WK onder 20: dat kan hier.

Uruguay staat 1-0 voor, en het einde van het Israëlische sprookje - ze schakelden eerder namelijk al Brazilië uit - lijkt nabij.

SPA-TWE | 45+2' Rust

Tegen het einde van de tweede helft snakt Sparta toch meer naar de rust dan Twente. De thuisploeg houdt het vol.

Sparta - FC Twente: 0-0

SPA-TWE | 42' Eindelijk weer een kansje

Zou het de vermoeidheid na een lang seizoen zijn? Of de 'warmte'? Of dat beide ploegen elkaar gewoon goed vast zetten? Want er gaat erg veel mis, daardoor wordt het allemaal net even minder aantrekkelijk. Maar over het tempo kunnen we niet klagen.

Twente krijgt na lange tijd weer eens een kansje, maar zijn kopballetje gaat met een boogje over. Even later duikt Ugalde weer op in de zestien, maar nu is Vriends ter plaatse. Fraai geblokt met een tackle.

Sparta - FC Twente: 0-0

Verschueren schiet en Ugalde kijkt toe

SPA-TWE | 25' Cakejes voor Lauritsen

Sparta-spits Lauritsen is 1.94 lang en dat kan best lastig zijn voor iemand van 1.80, zoals Julio Pleguezuelo. De Spanjaard kleunt er desondanks flink in. Zoals de schamteloze duw zo even, en nu een tikje op de hakken van de Noor.

Scheidsrechter Manschot vindt het wel genoeg: geel Pleguezuelo.

Even later walst Brenet ook de ontsnapte Saito, ook een vrije trap. Twente krijgt maar niet de controle over de wedstrijd.

Sparta - FC Twente: 0-0

Brenet walst over Saito heen

SPA-TWE | 17' Weer Twente

Sparta mag dan iets meer de bal hebben, Twente is gevaarlijker. Weer speelt Brenet een rol. Zijn voorzet bijna vanaf de cornervlag suist zo over de Sparta-verdedigers heen en belandt voor de voeten van Sadilek.

De Tsjech schiet terwijl hij in komt glijden. Lastige bal, en zijn schot vliegt naast.

Sparta - FC Twente: 0-0

Sadilek peert de bal naast

SPA-TWE | 11' Cerny paal

Brenet zit er goed tussen, zeg, scherp verdedigd. En hij tikt de bal door naar Cerny, die even aarzelt rechts in het zestienmetergebied en plots Olij voor zich ziet staan. Zijn schot in de korte hoek schampt nog net de buitenkant van de paal.

Dit was een flinke kans.

Sparta - FC Twente: 0-0

SPA-TWE | 5' Kitolano redt Vriends

Vriends doet veel te lichtzinnig aan de bal en verspeelt 'm aan Ugalde, die razendsnel richting het doel van Olij gaat. Maar daar komt Kitolano als een sneltrein omgeschakeld. De Noor stelt orde op zaken, en voorkomt zelfs een corner.

Sparta - FC Twente: 0-0

Kitolano dribbelt het middenveld over

SPA-TWE | 4' Eerste kans Twente

Sparta heeft de bal, maar de eerste kans is voor Twente. De Tukkers zijn er snel uit na Rotterdams balverlies op het middenveld. Een aardige combinatie eindigt bij Smal, die schiet...

Maar zijn schot hobbelt zonder gevaar in de handen van Olij. Stond Cerny daar niet helemaal vrij op rechts? Jazeker, daar had misschien meer in gezeten, al was het lastig om Cerny nog op te merken.

Sparta - FC Twente: 0-0

Smal schiet, maar ongevaarlijk

SPA-TWE | 1' Begonnen!

Het eerste duel tussen Sparta en FC Twente voor het laatste overgebleven ticket voor Europees voetbal is begonnen.

Het is zonnig op het kasteel, graadje of 22, heerlijk voetbalweer.

FC Twente vijfde, Sparta zesde

Kijk naar het aantal tegengoals dat Sparta en FC Twente dit seizoen kregen en het kan zomaar een duel worden met weinig goals. Dat komt niet in de laatste plaats door de doelmannen: Nick Olij en Lars Unnerstall.

Olij kreeg 37 goals tegen, Unnerstall 27, waarmee de Duitser de minst gepasseerde keeper is van dit eredivisieseizoen. Dat Sparta in de finale van deze play-offs staat, heeft de club grotendeels te danken aan Olij, de doelman die vooral in het uitduel met FC Utrecht een heldenrol had.

Zo won Sparta na penalty's van FC Utrecht

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - FC Utrecht

Zo verpulverde Twente zondag Heerenveen

Bekijk de samenvatting van FC Twente - sc Heerenveen

Menno Geelen wil geen Ajax-directeur worden

Menno Geelen heeft de rvc van Ajax laten weten dat hij Edwin van der Sar niet wil opvolgen als algemeen directeur. Van der Sar maakte vorige week bekend dat hij stopt bij de Amsterdamse voetbalclub. Geelen is commercieel directeur bij Ajax en gold als een voorname kandidaat.

"De rvc zal de opvolger van Edwin moeten zoeken buiten de huidige directie, want de directieleden hebben niet de ambitie om algemeen directeur te worden", aldus de woordvoerder van Ajax

Menno Geelen

Van Basten roept FIFA-baas op tot actie om wangedrag in voetbal

Marco van Basten roept voorzitter Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond FIFA in een persoonlijke brief op tot actie vanwege het wangedrag van spelers en trainers. De brief van de oud-voetballer staat afgedrukt in het AD.

Van Basten zegt in de brief te hebben geschreven omdat hij zich ergert aan het toenemende spelbederf. Vorige week ging het mis bij de finale van de Europa League tussen AS Roma en Sevilla en ook in Nederland liep onder meer de bekerfinale tussen Ajax en PSV uit de hand. "Het voetbal is in een slechtere staat dan vijf jaar geleden vanwege het gebrek aan veranderingen, daarom luid ik de noodklok", schrijft Van Basten.

Steijn vs. Steijn...

FC Twente tegen Sparta is ook Steijn senior tegen Steijn junior. Vader Maurice is trainer bij Sparta, Sem is speler van FC Twente. Ze troffen elkaar al eerder. Bijvoorbeeld toen Sem speler was bij VVV Venlo en Maurice trainer van ADO Den Haag.

Sem Steijn en Maurice Steijn treffen elkaar

Voormalig Groningen-directeur Fledderus naar Eredivisie CV

Mark-Jan Fledderus heeft een nieuwe functie in het betaalde voetbal. De begin februari bij FC Groningen ontslagen technisch directeur gaat bij de Eredivisie CV aan de slag als technisch manager.

De 40-jarige Fledderus wordt verantwoordelijk voor de sportief technische ontwikkeling van de eredivisie en de achttien clubs die daarin uitkomen. "Met als ambitie om de algehele kwaliteit van de competitie te verbeteren en de top 6-positie in Europa te handhaven", aldus de Eredivisie CV.

De Eredivisie CV werkte niet eerder met een technisch manager.

FC Utrecht en Heerenveen uitgeschakeld

Sparta rekende in de halve finales verrassend af met FC Utrecht. Daar waren wel strafschoppen voor nodig. FC Twente had in twee duels weinig moeite met Heerenveen.

Welkom!

Sparta en FC Twente staan vanavond (20.00 uur) en zondagmiddag (14.30 uur) tegenover elkaar. Inzet: het laatste ticket voor Europees voetbal. Het duel is te volgen via dit liveblog en op NPO Radio 1. Een samenvatting van dit duel is te zien in het late Journaal op NPO 1.