liveblog
NOS VoetbalAangepast

Martens op gelijke hoogte met Melis • Kaptein maakt debuut voor Oranje dat ruim wint van Polen

Het Nederlands elftal oefende in Rotterdam tegen Polen

Updates ontvangen van dit blog? Druk dan op het belletje

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne avond!

NED-POL | Samenvatting

Voetbalsters tanken vertrouwen tegen Polen: 4-1

NED-POL | Reacties Jonker, Beerensteyn, Kaptein en Martens

NED-POL | Wedstrijdverslag

Lineth Beerensteyn

Voetbalsters tanken vertrouwen in 3-5-2-systeem met show tegen Polen: 4-1

Exact honderd dagen voor de start van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen heeft Nederland in een oefenduel op Het Kasteel in Rotterdam met 4-1 gewonnen van Polen.

Bondscoach Andries Jonker, die vrijdag ondanks de 1-0 nederlaag tegen topland Duitsland buitengewoon tevreden was over het vertoonde spel, zag zijn ploeg opnieuw zeer attractief voor de dag komen.

Polen is geen WK-ganger, maar bleek wel degelijk een tegenstander van niveau. Toch overtuigde Oranje van begin tot einde met dominant spel.

NED-POL | 90+4' Afgelopen!

Einde wedstrijd in Rotterdam waar Nederland met 4-1 wint.

Het 3-5-2-systeem bleek net als tegen Duitsland een systeem waar Oranje zich fijn bij voelt. Veel overwicht, veel kansen en in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Duitsland, veel doelpunten. Kortom, een wedstrijd waar Jonker en Oranje mee verder kunnen.

NED-POL | 83' DOELPUNT NEDERLAND!

En daar is meteen de 4-1. Katja Snoeijs, zojuist samen met Kaptein en Caitlin Dijkstra in het veld gekomen, komt door over rechts, geeft een strakke voorzet af die Jill Roord binnen schiet. 4-1, een stand die de verhoudingen beter weergeeft.

NED-POL | 81' Debuut voor Kaptein

De 17-jarige Wieke Kaptein komt tien minuten voor tijd in het veld voor Lieke Martens. "De motor van FC Twente", noemde Andries Jonker haar laatst.

NED-POL | 76' DOELPUNT NEDERLAND!

Het voorwerk van Van de Donk en Pelova, die de bal goed voor geeft. Beerensteyn kopt richting doel, waar Martens alleen nog maar binnen hoeft te tikken. Met haar tweede van de avond evenaart ze Manon Melis op de topscorerslijst aller tijden voor Oranje. Het was de 59ste goal in Oranje voor Martens. Alleen Miedema heeft er meer gemaakt voor Nederland (95).

NED-POL | 71' Wachten op de 3-1

Nederland is al de hele wedstrijd verreweg de bovenliggende partij, keeper Van Domselaar zal het flink koud hebben. Oranje weet het echter niet in doelpunten uit te drukken.

NED-POL | 67' Twee wissels Oranje

Van der Gragt en uitblinker Brugts verlaten het veld. Casparij en Wilms komen erin.

NED-POL | 52' DOELPUNT NEDERLAND

Beerensteyn heeft eindelijk haar doelpunt te pakken. Brugts stuurt haar verdediger het bos in waarna Beerensteyn de voorzet schampt met het hoofd en de bal via de paal binnen ziet vallen. Na al haar gemiste kansen tegen Duitsland een mooi moment voor de spits, die duidelijk heel blij is met haar goal.

De Ligt en Aké begonnen aan CL-kraker City-Bayern • Dumfries basis bij Inter

De twee Champions League-wedstrijden van deze avond zijn inmiddels ook begonnen. Volg die duels in ons andere liveblog van vanavond.

NED-POL | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in Rotterdam.

NED-POL | 45+6' Rust

De eerste helft zit erop in Rotterdam. Het spelbeeld lijkt veel op de wedstrijd tegen Duitsland. Met een sterk Nederland, maar een scorende tegenstander. Gelukkig voor Oranje wist het zelf ook te scoren.

NED-POL | 42' DOELPUNT NEDERLAND!

Daar is de meer dan verdiende gelijkmaker. Lieke Martens met de hoge voorzet vanaf links waarna Beerensteyn het duel aangaat met Malgorzata Grec. Laatstgenoemde ziet de bal via haar rug in het doel gaan. 1-1 in Rotterdam.

Nederland viert de 1-1

NED-POL | 38' Beerensteyn op de paal!

Daar was het eerste gevaar van Lineth Beerensteyn, de veelbesproken aanvaller na het duel tegen Duitsland. Deze kans was een stuk lastiger dan in die wedstrijd, maar desondanks niet minder gevaarlijk. Na een fraaie actie van Pelova is het Beerensteyn die hard op de verre paal schiet.

NED-POL | 32' DOELPUNT POLEN!

Geheel tegen de verhouding in komt Polen op voorsprong in Rotterdam. Weronika Zawistowska geeft na een variant bij de corner een voorzet die via een Nederlands been over Van Domselaar heen valt. Aanvoerder Ewa Pajor geeft daarna het laatste zetje.

Feest bij Polen

NED-POL | 29' Wissel voor Egurrola

Egurrola kan toch niet door, heeft te veel last van de klap op haar hoofd van zojuist. Nouwen komt voor haar in de plaats.

NED-POL | 23' Egurrola weer naar de grond

Het is nog niet de avond van Damaris Egurrola. Bij een hoge bal krijgt ze de vuisten van de Poolse keeper in haar gezicht. Aniek Nouwen loopt inmiddels warm voor de zekerheid.

NED-POL | 19' Misser Van de Donk

Daar was bijna de 1-0. Beerensteyn met de goede loopactie en de goede voorzet. De bal gaat dan langs twee speelsters, maar Van de Donk kan helemaal vrij afdrukken. Ze raakt de bal echter maar half. Nog altijd 0-0.

NED-POL | 13' Roord gevaarlijk

Nog weinig echte actie in Rotterdam, waar Nederland wel duidelijk de bovenliggende partij is. Zojuist een kansje van Jill Roord, die op aangeven van Pelova het in de korte hoek probeert. Keeper Kinga Szemik heeft daar geen moeite mee.

Even daarvoor was een 'ijsbeentje' bij Damaris Egurrola het enige noemenswaardige van de wedstrijd. De Nederlandse met Spaanse roots bleef even liggen, maar kon gelukkig verder.

Damaris Egurrola op het veld tegen Polen

NED-POL | Wie hebben we daar?

De gestopte Sari van Veenendaal (l) en de geblesseerde Vivianne Miedema (m) zijn aandachtig toeschouwer in Rotterdam.

Sari van Veenendaal (l) en Vivianne Miedema (m)

NED-POL | 1' Aftrap!

We zijn begonnen in Rotterdam. Kan Nederland net als tegen Duitsland overtuigen in het nieuwe systeem?

NED-POL | Nog even terug naar vrijdag, toen Oranje net aan verloor van Duitsland

Oranjevrouwen verliezen nipt in oefenduel met topland Duitsland

NED-POL | Voetbalsters met herstelde Brugts

De Nederlandse voetbalsters beginnen om 20.00 uur met Esmee Brugts in de ploeg aan de oefeninterland tegen Polen. De 19-jarige vleugelspits van PSV ontbrak vrijdag in Sittard tegen Duitsland (0-1) vanwege fysieke problemen, maar is fit genoeg om op Het Kasteel in Rotterdam tegen Polen wel te spelen. Bondscoach Andries Jonker heeft zijn elftal verder ongewijzigd gelaten.

De terugkeer van Brugts gaat ten koste van Kerstin Casparij. Jonker liet de PSV-aanvalster in voorgaande interlandperiodes als linksback of, in het 3-5-2-systeem, op de linkervleugel spelen. Brugts maakte in die voor haar onbekende rol een goede indruk op de bondscoach.

Verder laat Jonker weten dat het vandaag weer 5-3-2 zal worden. Met Brugts en Pelova als wingbacks.

Vanavond ook Champions League-voetbal bij de mannen

Vanaf 21.00 uur staan er twee wedstrijden in de kwartfinales van de Champions League op het programma. Manchester City - Bayern München en Benfica - Internazionale.

Uiteraard is daar ook een liveblog van, dat kun je hier volgen.

Terug naar 2017: Succes op Het Kasteel

Plaats van handeling is vanavond het Sparta-stadion in Rotterdam. Een plek waar de voetbalsters van Oranje warme herinneringen aan zullen hebben. Op het succesvolle EK in eigen land in 2017 stonden de Nederlandse vrouwen namelijk ook op het Rotterdamse gras. Toen was Denemarken de tegenstander en werd het 1-0 dankzij een benutte strafschop van Sherida Spitse. Denemarken werd later in de finale nogmaals verslagen.

Bekijk hieronder de treffer van Spitse in 2017.

2017: Spitse scoort op Kasteel tegen Denemarken

NED-POL | De 11 namen van Oranje

Net als in de wedstrijd tegen Duitsland geeft bondscoach Jonker nog niet prijs in welke formatie er gespeeld gaat worden, maar de elf namen zijn wel bekend. Van de Donk staat op het wedstrijdformulier, dus zij gaat Daphne Koster evenaren met haar 139ste interland.

NED-POL | Het veld ligt er goed bij in Rotterdam

NED-POL | Wat feitjes op een rij

- Polen is de nummer 30 van de wereldranglijst van de FIFA, Nederland staat 8ste. De Poolse vrouwen zijn niet van de partij bij het komende WK.

- Als Daniëlle van de Donk speelt vanavond betekent dat haar 139ste interland. Daarmee evenaart ze Daphne Koster. In de geschiedenis zijn er maar vijf vrouwen die meer interlands speelden. Sherida Spitse is met 214 wedstrijden recordinternational.

- Lieke Martens moet nog twee keer scoren om de tweede plek van de topscorers aller tijden te veroveren. Alleen Manon Melis (59) en Vivianne Miedema (95) hebben vaker gescoord dan Martens, die op 57 treffers staat.

- Het duel tegen Polen op Het Kasteel vindt exact 100 dagen plaats voor de start van het WK dat op 20 juli begint.

- Ewa Pajor is de belangrijkste pion aan Poolse kant. Ze is topscorer van VfL Wolfsburg, waar ze teamgenoot is van Oranje-internationals Lynn Wilms, Jill Roord en Dominique Janssen.

- Nederland en Polen troffen elkaar twee keer eerder. Het eerste duel tussen beide landen was in 2009 en eindigde in een 2-0 overwinning voor Nederland dankzij doelpunten van Manon Melis en Marije Brummel. Tien jaar later was Polen met 1-0 te sterk tijdens de Algarve Cup.

- In die wedstrijd in Portugal maakte Aniek Nouwen haar debuut. Van de huidige selectie kunnen Wieke Kaptein (FC Twente), Tiny Hoekstra (Ajax) en keeper Jacintha Weimar (Feyenoord) hun interlanddebuut maken.

NED-POL | Basisplaats voor Beerensteyn

Lineth Beerensteyn

In de zoektocht naar een vervanger voor de zwaargeblesseerde Vivianne Miedema krijgt Lineth Beerensteyn vandaag een herkansing. De aanvaller van Juventus staat opnieuw in de spits bij Oranje.

Vrijdag stond Beerensteyn ook in de basis tegen Duitsland (0-1 nederlaag) en miste ze een aantal goede kansen. "Natuurlijk baalde ik daarvan, maar een dag later kijk je alweer vooruit", zegt de 26-jarige aanvaller. "We hebben ontzettend goed gespeeld tegen Duitsland, maar helaas niet gewonnen."

Bondscoach Jonker geeft Beerensteyn het vertrouwen. "De laatste interlands was ze steeds heel gevaarlijk", vindt hij. "Tegen Oostenrijk was dat met goals, tegen Duitsland zonder."

Welkom!

Welkom bij ons blog van de oefenwedstrijd tussen de voetbalsters van Oranje en Polen. In het stadion van Sparta Rotterdam staan beide ploegen vanaf 20.00 uur tegenover elkaar. Het is de voorlaatste test voor de ploeg van bondscoach Andries Jonker voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland, dat komende zomer in juli en augustus wordt gehouden.

De voetbalsters van Oranje spelen kort voor het WK nog een oefenduel met België. De 'uitzwaaiwedstrijd' vindt op zondag 2 juli (20.45 uur) plaats in Kerkrade.