liveblog
NOS NieuwsAangepast

Twaalf agenten gewond in Den Haag • 24 slachtoffers naar Oogziekenhuis Rotterdam

  • Nederland knalde het nieuwe jaar in met veel vuurwerk
  • Dat gebeurde ook in plaatsen met een afsteekverbod
  • De politie had het druk, agenten raakten gewond maar massale ongeregeldheden bleven uit
  • De brandweer kreeg evenveel meldingen als bij de coronajaarwisselingen
liveblog gesloten

We sluiten het blog

We sluiten het blog met het laatste nieuws over de jaarwisseling. Volgens de politie was het een drukke Oud en Nieuw, maar bleven grote ongeregeldheden uit.

Artsen, politiebonden en burgemeesters roepen vanwege het aantal incidenten desondanks op tot een landelijk vuurwerkverbod. Lees daarover meer in onderstaand artikel.

Minister Yesilgöz: hulpverleners belaagd, ME ingezet

Minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) heeft op Twitter haar afschuw uitgesproken over het belagen van hulpverleners op sommige plaatsen in het land. "De ME heeft op sommige plekken in moeten grijpen om hulpverleners hun werk te laten doen. Meerdere agenten zijn gewond geraakt", schrijft zij. In Den Haag werden agenten gisteren bijvoorbeeld bekogeld met vuurwerk en glas. Wel bleven "excessieve ordeverstoringen" volgens haar uit.

Ook reageerde Yesilgöz op de racistische teksten die op de Erasmusbrug werden geprojecteerd. De minister spreekt van een "misselijkmakend incident" en herhaalt dat de politie onderzoek doet.

24 mensen met oogletsel naar Oogziekenhuis Rotterdam

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot dusver 24 mensen behandeld met oogletsel. Zeven van hen hadden een operatie nodig, dat is veel meer dan voorgaande twee jaren. Toen vonden er geen operaties plaats, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Het jongste slachtoffer is 7 jaar.

Het Oogziekenhuis, een gespecialiseerd ziekenhuis, verwacht dat het aantal patiënten nog zal oplopen. Dat komt doordat sommige vuurwerkslachtoffers zich eerst in een algemeen ziekenhuis hebben gemeld en vanuit daar zijn doorgestuurd.

Ook patiënten die in beschonken toestand gewond zijn geraakt melden zich nog, zegt de woordvoerder. "Die voelen bij het nuchter worden de pijn en komen alsnog langs".

Twaalf agenten gewond in Den Haag

Tijdens de jaarwisseling in Den Haag zijn twaalf agenten gewond geraakt bij verschillende incidenten. De meesten raakten lichtgewond, maar zeker een van hen moest naar het ziekenhuis voor behandeling. Dat meldt korpschef Henk van Essen. Het ging met name om geweldsincidenten gericht tegen agenten. Zo kreeg een politieagent een fiets naar zich toe gegooid, meldt Omroep West.

De korpschef noemt het "onverteerbaar" dat meerdere agenten bekogeld werden met vuurwerk en glas. "De veiligheid van burgers en van hulpverleners staat bij ons optreden voorop. Dat collega's zijn gehinderd en belaagd terwijl zij anderen proberen te beschermen, is onverteerbaar." Meerdere Haagse agenten liepen gehoorschade op.

Volgens Van Essen moest de politie ook vaak in actie komen om hulpverleners te beschermen, bijvoorbeeld bij het blussen van branden. "De vuurwerktraditie is er een geworden waarbij er elk jaar collega's blijvende gehoorschade en ander letsel oplopen. Ik maak me daar kwaad over. We moeten als samenleving nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden."

Claudia de Breij en Guido Weijers trekken bijna evenveel kijkers

De oudejaarsconferences van Claudia de Breij en Guido Weijers zijn nagenoeg even goed bekeken. Bijna 1,6 miljoen mensen stemden gisteren af op de conference van De Breij op NPO1 en 1,43 miljoen mensen keken op RTL4 naar Weijers.

Vorig jaar keken bijna 2 miljoen mensen naar de NPO-oudejaarsconference van Peter Pannekoek. Recordhouder is nog altijd Youp van 't Hek, die in 2002 ruim vier miljoen kijkers trok met zijn conference.

De Breij verzorgde twee keer eerder, in 2016 en 2019, de oudejaarsconference. Voor Guido Wijers was het de elfde keer.

Brandweer kreeg evenveel meldingen als tijdens coronajaarwisselingen

De brandweer heeft tijdens de jaarwisseling 3833 meldingen van incidenten ontvangen, blijkt uit een eerste inventarisatie onder de 25 veiligheidsregio's. Dat aantal is vergelijkbaar met afgelopen jaren, toen de coronacrisis nog een stempel op de jaarwisseling drukte.

Tijdens de 'coronajaarwisselingen' gold een landelijk vuurwerkverbod. In het jaar voor de crisis lag het aantal meldingen bij de brandweer ruim boven de 4000.

Dit jaar werden vaker woningbranden gemeld dan bij de vorige jaarwisseling: 134 tegenover 97 vorig jaar. Verder kreeg de brandweer zo'n 724 meldingen binnen van containerbranden en 183 van autobranden, beide iets minder dan vorig jaar.

Op verschillende plekken werd er met vuurwerk naar de brandweer gegooid. Onder meer in de veiligheidsregio's Haaglanden, Hollands-Midden en Gelderland-Zuid moest de brandweer samen met de politie of ME optreden om "de eigen veiligheid te garanderen".

Burgemeester Halsema dringt aan op landelijk vuurwerkverbod na onrustige nacht

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema spreekt van een 'onhoudbare situatie' na een Nieuwjaarsnacht vol incidenten in de hoofdstad. Ze vraagt het kabinet daarom dringend met een landelijk vuurwerkverbod te komen. In de hoofdstad gold al een verbod, maar desondanks werd er veel vuurwerk afgestoken.

De burgemeester is vannacht op pad geweest met hulpdiensten. "De brandweer is de hele nacht bezig geweest om branden te blussen en te voorkomen. Politiemensen en handhavers hadden de handen vol aan het handhaven van de openbare orde en het ondersteunen van de brandweer en andere hulpdiensten", aldus Halsema.

Ook de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, roept op tot een landelijk verbod. Net als Halsema denkt hij dat het handhaven van een verbod in enkele gemeenten onbegonnen werk is.

Meer dan 50.000 mensen duiken fris het nieuwe jaar in

Ruim 50.000 mensen zijn het nieuwe jaar begonnen met de traditionele nieuwjaarsduik, schat de organisatie van het evenement.

Op 142 plekken in Nederland en 11 elders in de wereld doken Nederlanders het water in om 2023 fris te beginnen. In Scheveningen, volgens de organisatie de drukstbezochte nieuwjaarsduik ter wereld, renden vanmiddag om 12.00 uur duizenden mensen de Noordzee in.

Deze jaarwisseling was, met 15,5 graden in De Bilt om middernacht, de warmste ooit gemeten. Op het moment van de duik was het in Scheveningen 11 graden en het Noordzeewater had een temperatuur van 7 graden.

De vorige twee jaren werd de nieuwjaarsduik niet georganiseerd vanwege de coronapandemie. Dit jaar werd de duik al op vrijdagochtend afgetrapt in Winterswijk. Vanaf daar liepen estafettelopers in delen ruim 200 kilometer naar Scheveningen. De fakkel die ze droegen kwam ruim op tijd aan bij het Kurhaus.

Nieuwjaarsduik: 'IJskoud, ondanks de temperatuur buiten'

Felroze lucht boven Brabant

De lucht boven de Brabantse plaatsen Veghel en Odialiapeel kleurde vlak na middernacht knalroze. Het bleek een nieuwjaarsstunt van een groentekwekerij uit Boekel. "Wij wilden graag een ludieke actie uithalen om het nieuwe jaar in te luiden. In plaats van hard vuurwerk deden wij het door korte tijd onze verduisterdoeken te openen en dus een roze lucht te creëren." Veel kwekerijen gebruiken rood met blauwe ledverlichting en dekken de kleur voor de buitenwereld af met verduisterdoeken.

De lucht bleef maar zo'n twintig seconden roze, maar toch wisten veel mensen de felle kleur vast te leggen op beeld. Verschillende mensen stuurden foto's naar Omroep Brabant. "De meesten vinden het altijd wel een mooi gezicht en wij krijgen altijd leuke berichten als we dit doen", zegt de kweker tegen de omroep. "Dit jaar deden we het om 00.23 en volgend jaar om 00.24. We pakken altijd de laatste twee cijfers van het nieuwe jaar."

Roze lucht boven Brabant

Klimaatactivisten opgepakt bij Nieuwjaarsconcert

Klimaatactivisten hebben in Wenen geprobeerd het traditionele Nieuwjaarsconcert te verstoren. Volgens de politie hadden betogers al hun zitplaatsen ingenomen in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein toen ze door agenten in burger werden herkend. Zes personen zijn gearresteerd.

Het concert van het Weens Filharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Franz Welser-Möst wordt wereldwijd door zo'n honderd televisiezenders live uitgezonden. De organisatie had van tevoren al geruchten opgevangen over protestplannen; het was de bedoeling weg te schakelen naar beelden van de generale repetitie als er daadwerkelijk iets zou gebeuren. Vooraf wilde de politie nog niet zeggen uit welke hoek de plannen afkomstig waren.

De afgelopen maanden gebruikten betogers vaker culturele instellingen om aandacht te vragen voor klimaatverandering, bijvoorbeeld door zich vast te lijmen aan Het Meisje met de Parel of de Mona Lisa met taart te besmeuren. Wat de activisten dit keer van plan waren, is niet bekend.

Het was dit jaar voor het eerst sinds de coronapandemie dat het concert weer door publiek kon worden bijgewoond. Onder anderen de Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen en kanselier Karl Nehammer luisteren in de zaal naar stukken die gewoontegetrouw voorbijkomen als de Radetzkymars en An der schönen blauen Donau.

Basisschool beschadigd door brand

Een basisschool in Amsterdam-Noord is vannacht zwaar beschadigd door vuurwerk. Deuren en ramen zijn uit de gevel geblazen, meldt NH Nieuws. Op internet circuleren beelden van de vernielingen. Daarop is te zien hoe twee jongeren bij de school staan terwijl ze iets aansteken. Er volgt een enorme knal waarna meerdere ramen en deuren uit de gevel worden geblazen. Daarna breekt er brand uit.

De directeur van de school is geschokt over wat hij vannacht aantrof, zegt hij tegen AT5. "Ik ben er vervolgens meteen heengegaan en ik schrok me kapot. Je kan zo al wel zien dat de schade enorm is." De directeur gaat morgen aangifte doen. De politie doet onderzoek naar de brandstichting.

Een van de lokalen en een hal raakten erg beschadigd. Vanwege de kerstvakantie zijn er geen persoonlijke spullen verloren gegaan bij de brand. "Voor de vakantie nemen kinderen en leerkrachten al dat soort spullen mee naar huis. Dus ook alle plakwerkjes en zo. Dat is een goede troost", aldus de schooldirecteur.

Oogziekenhuis behandelde twintig mensen met oogletsel

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot nu toe twintig mensen met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Bij zes mensen is sprake van ernstig letsel, zegt oogarts Tjeerd de Faber. Eerder meldde het Oogziekenhuis nog zeventien slachtoffers. De meesten zijn gewond geraakt door siervuurwerk. Daarbij ging het zowel om mensen die het vuurwerk zelf afstaken als omstanders die stonden te kijken. Een van de slachtoffers is blijvend blind aan één oog, zes hebben ander blijvend letsel.

"Mensen denken dat siervuurwerk veiliger is, maar dat is dus niet zo", zegt De Faber. "Met name de wind speelde afgelopen nacht een rol, die zorgde voor afzwaaiers. Een van de patiënten werd geraakt toen hij op 25 meter afstand stond."

Drukke jaarwisseling voor politie

De politie had een drukke jaarwisseling, maar grote incidenten zijn uitgebleven, meldt korpschef Henk van Essen na een inventarisatie. Volgens hem heeft "een groot deel van Nederland er een feestelijke avond van gemaakt".

Wel spreekt hij er schande van dat op verschillende plekken agenten gewond raakten, onder wie tien bij verschillende voorvallen in Den Haag. Ook zegt hij dat de ME op verschillende plekken door snel ingrijpen kon voorkomen dat de sfeer omsloeg. Er zijn tientallen aanhoudingen verricht, vooral in de grote steden.

Haagse buurtvaders bekogeld, ME ingezet

In het Haagse stadsdeel Laak zijn buurtvaders er vannacht niet in geslaagd om de rust te behouden. Omdat de hulpvaardige ouderen zelf werden bekogeld, moest de ME worden ingezet, meldt Omroep West.

Twee groepen vaders werden ingezet om jongeren aan te spreken op plekken waar het vaak onrustig is, zoals een overdekt deel van de Thijssestraat, waar vuurwerk luid kan galmen. "De meesten kennen ons. Dat is belangrijk. Sommigen luisteren daarom wel", legt een van de mannen uit. "Vroeger waren er echt heel veel problemen, maar dat is nu wel minder hoor."

Het ging toch mis toen de mannen daar rond middernacht een vuurtje probeerden uit te maken: jongeren gooiden zwaar vuurwerk naar hen. De buurtvaders werden teruggetrokken en de ME veegde de straat schoon. Rond 00.30 uur was de rust daardoor teruggekeerd.

Veel meer dataverkeer dan tijdens lockdownjaarwisseling

We hebben vrienden en bekenden net na twaalven weer massaal de beste wensen gewenst, blijkt uit cijfers van providers. Ten opzichte van de afgelopen lockdownjaarwisseling zag Vodafone bijvoorbeeld een enorme stijging van het mobiele datagebruik, terwijl bellen weer minder populair werd.

Nu er weer kon worden uitgegaan werd er volgens de telecomaanbieder tussen 22.00 uur en 04.00 uur 47 procent meer mobiele data verbruikt en 27 procent meer via vaste netwerken. Piekmoment was, weinig verrassend, tussen middernacht en 00.10 uur. T-Mobile zag kort na middernacht 5 procent meer dataverbruik dan vorig jaar.

De telefooncijfers van Vodafone laten een daling zien van 17 procent ten opzichte van vorig jaar. Bellen of sms'en voor de nieuwjaarwensen verliest al jaren aan populariteit, maar nu we zonder lockdowns weer bij elkaar mochten komen voelden feestvierders er blijkbaar nog minder behoefte aan.

Overigens was de jaarwisseling voor beide bedrijven niet het drukste moment van het jaar. Vodafone noemt dat de eerste wedstrijd van Oranje op het WK voetbal tegen Qatar, T-Mobile noemt de 1500 meter van Kjeld Nuis: tijdens die race was er 32 procent meer mobiel dataverkeer dan op een gemiddelde dinsdag.

Agenten gewond in noorden van het land

Een voor een publiceren politieregio's nu hun overzichten van de afgelopen nacht. Daaruit blijkt dat in het noorden van het land vannacht drie agenten op verschillende plekken gewond zijn geraakt. In Appelscha verwondde een man een agent toen hij werd aangehouden voor mishandeling van een 19-jarige. In Assen liep een agent gehoorschade op doordat er vuurwerk naar haar werd gegooid toen ze jongeren belette een bushokje in brand te steken. Een 15-jarige verdachte is daarvoor aangehouden.

In Groningen werd een agent door vuurwerk geraakt toen hij poolshoogte nam bij een vreugdevuur. Het is nog onduidelijk of dat opzettelijk was, er is niemand aangehouden. In de stad moest de ME twee keer kort in actie komen om onrust op straat tegen te gaan. In Hoogeveen reageerden omstanders boos toen de politie een eind maakte aan een vuur met autobanden. De politie moest ervoor zorgen dat de brandweer zijn werk kon doen. Een 16-jarige is aangehouden wegens belediging.

Op enkele plekken in Friesland dreigden ook ongeregeldheden te ontstaan, meldt de politie, maar er hoefde uiteindelijk niet te worden ingegrepen. Wel werden er in totaal acht personen aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging, mishandeling en verstoring van de openbare orde.

De politie-eenheid Noord-Holland spreekt van een relatief rustige nacht. "Op veel plaatsen was het niet drukker dan een doordeweekse dag, in de grote steden was het beeld te vergelijken met dat van een gemiddelde horecanacht." De regio Amsterdam valt overigens buiten deze politie-eenheid.

Nu al weerrecords

Het nieuwe jaar was nog maar een uur oud toen er al twee weerrecords sneuvelden, meldt Weerplaza. Doordat er om 01.00 uur een temperatuur van 15,6 graden werd gemeten in De Bilt, is dit meteen de warmste 1 januari ooit gemeten. Bovendien was het nog nooit zo vroeg in het jaar al zo warm.

Gisteren werd er ook al een record gevestigd voor het warmste Oudjaar. Doordat de bijzonder zachte lucht is blijven hangen geldt dat ook voor vandaag. In het zuidoosten van het land werd het nog warmer, met zelfs 16,9 in Eindhoven.

De warmste januaridag was tot nu toe 13 januari 1993, toen het 15,1 werd in De Bilt. Het record voor de hele maand is deze eeuw al drie keer aangescherpt, merkt Weerplaza op, naar 12,9 in 2012 en vorig jaar naar 13,2.

In een toelichting schrijft Weerplaza dat dagrecords op zich statistisch niet zoveel zeggen: door de grilligheid van het weer kan een record op de ene dag een dag later niet eens de top-5 halen. Zo zou je elk jaar ongeveer drie koude- en drie warmterecords verwachten. "Maar die verhouding zien we niet", gaat Weerplaza verder. "We registeren namelijk veel meer datumwarmterecords dan datumkouderecords en dat verschil is de laatste decennia steeds groter geworden. Een beeld dat past in een warmer wordend klimaat."

17 vuurwerkslachtoffers met oogletsel in Oogziekenhuis

In het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn tijdens de jaarwisseling zeventien mensen met oogletsel binnengebracht. Dat zijn er meer dan gebruikelijk: tussen 2015 en 2019 lag dat aantal tussen de acht en veertien. Alleen in 2020 meldde het ziekenhuis meer slachtoffers, achttien.

"Ik had het eigenlijk al voorspeld omdat er zo veel geld is uitgegeven aan legaal siervuurwerk", reageert oogarts Tjeerd de Faber. "De hoop was dat het zou meevallen, maar siervuurwerk is evengoed een oogkiller als knalvuurwerk en vuurpijlen."

De slachtoffers hebben allerlei verwondingen, van wat kruit in het oog tot compleet verlies van een oog. Alleen voor deze ochtend staan al zes operaties gepland. "De wind is ook een belangrijke factor geweest. Er zijn absoluut afzwaaiers geweest: de helft is omstander."

Hoog aantal vuurwerkslachtoffers bij Oogziekenhuis in Rotterdam

Toen er in de afgelopen twee coronajaren een vuurwerkverbod was, hadden oogartsen het ongekend rustig. Het ziekenhuis sprak in 2021 met drie slachtoffers van "de rustigste dienst in 23 jaar". "Dit is echt weer terug bij af", zegt De Faber over zijn "ouderwetse horrornacht".

De oogarts herhaalt daarom zijn oproep voor een totaalverbod. Hoewel de cijfers nog verzameld worden, vermoedt De Faber namelijk dat de vuurwerkverboden in sommige plaatsen in het land weinig uitmaakten. "Je mag in die gemeenten vuurwerk verkopen en in bezit hebben, alleen niet afsteken. Dat gaat niet werken. De enige oplossing is een totaalverbod op consumentenvuurwerk, want dit soort nachten wil je niet hebben."

'Beheersbare nacht' in Hollands Midden

Het was een beheersbare nacht zonder grote incidenten voor de veiligheidsregio Hollands Midden, waar bijvoorbeeld Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn onder vallen. Op enkele plekken heerste soms een grimmige sfeer, bijvoorbeeld toen er vuurwerk naar brandweer of politie werd gegooid, maar geen enkele hulpverlener heeft daar aangifte van gedaan.

De brandweer had het met 111 meldingen rustiger dan in coronatijd, in 2021 en 2020 waren er 148 en 121 incidenten. Vaak ging het om buitenbranden, zoals een aanlegsteiger in Gouderak die door een vuurwerkbom in brand was gezet of een vreugdevuur van pallets dat in Alphen aan den Rijn onder begeleiding van ME geblust moest worden. De brandweer kon de schade beperken bij twee gebouwen waar vuurwerk naar binnen was gegooid, in school in Alphen en een woning in Gouda.

In de regio moesten 41 personen behandeld worden vanwege de jaarwisseling: 19 vuurwerkslachtoffers, 6 met letsel door vechtpartijen en een gewonde van een ongeluk, naast behandelingen wegens drank- en drugsgebruik. Doordat het eerder op de avond ook al druk was geweest in het ziekenhuis besloot het Alrijne in Leiden twee uur lang geen nieuwe patiënten meer op te nemen. Elders was het juist rustiger dan voorgaande jaren.

Onrustig in Hedel

In de Gelderse Hedel is de jaarwisseling onrustig verlopen. Op het plein voor de supermarkt in het dorp werden twee auto's in brand gestoken terwijl een grote groep jongeren toekeek. Elders ging een caravan in vlammen op. Ook werden er vernielingen aangericht: prullenbakken, een brievenbus en verkeersborden werden vernield en vier camerapalen zijn omgetrokken. Brandjes blussen hielp weinig: zodra de brandweer vertrok laaiden de vreugdevuurtjes weer op.

Doordat jaarwisselingen eerder ook al onrustig verliepen, keken ondernemers en lokale politici al "met buikpijn" uit naar deze Oud en Nieuw. Vorig jaar werden onder meer twee paardentrailers met brandbaar materiaal aangestoken in het dorp en werd er vuurwerk naar hulpverleners gegooid. De ME werd toen ingezet om de brandweer te beschermen, maar hoefde uiteindelijk niet op te treden tegen de menigte.

Friese namen voor 22 dorpen

22 dorpen in de gemeente Noardeast-Fryslân hebben vanaf vandaag officieel een Friese naam. Ee wordt bijvoorbeeld Ie, Augsbuert-Lytsewâld is de nieuwe naam van Augsbuurt, Oosternijkerk heet voortaan Easternijtsjerk en Holwerd krijgt de minieme aanpassing naar Holwert. Met de wijzigingen wil de fusiegemeente alle plaatsnamen binnen zijn grenzen harmoniseren: in de oude gemeente Ferwerderadiel was de Friese namen al officieel, nu is dat ook zo in de voormalige gemeentes Kollumerlân en Dongeradiel.

Er is wel een uitzondering gemaakt voor zeven dorpen die om geschied- of taalkundige redenen hun Nederlandse naam wilden behouden, bijvoorbeeld omdat er een Groningse dialect gesproken wordt. Daarom wordt Aalsum geen Ealsum, wordt Hiaure niet De Lyste Jouwer en krijgt Waaxens geen ks in plaats van een x.

De plaatsnaamborden in de andere dorpen worden komende tijd vervangen, kosten van die operatie is ruim 400.000 euro.

Veel vuurwerk in Schiedam, ondanks verbod

Verslaggever Youssef Abjij was in Schiedam, een van de twaalf plaatsen waar inwoners genoten van het vuurwerk dat ze eigenlijk niet mochten afsteken.

Een afsteekverbod maar toch veel vuurwerk in Schiedam

Eendenstal in Ermelo in brand, vuurwerk mogelijk oorzaak

In Ermelo is een stal met daarin duizenden eenden zwaar beschadigd door brand, die mogelijk is veroorzaakt door vuurwerk. De politie heeft getuigen gehoord en een onderzoek ingesteld.

Groot contrast tussen Kiev en andere Europese hoofdsteden

Waar in Berlijn, Londen en Parijs gewoon Oud en Nieuw is gevierd, ging in Kiev het luchtalarm af en werd de stad weer onder vuur genomen door Rusland. De bewoners van de stad trotseerden het luchtalarm door 'Glorie aan Oekraïne' te schreeuwen vanuit hun woning.

Zo verliep Oud en Nieuw in verschillende Europese hoofdsteden

Massaal vuurwerk afgestoken in steden met vuurwerkverbod

Ondanks de vuurwerkverboden in twaalf gemeenten waaronder Nijmegen, Haarlem en Rotterdam, werd daar toch vuurwerk afgestoken op straat. Ook in Amsterdam gebeurde dat: onder meer op de Dam zijn vuurwerkafstekers aangehouden, meldt de politie.

Ook in Nijmegen was een afsteekverbod. Volgens deze Twitteraar was daar weinig van te merken:

Tot nu toe twaalf patiënten in Oogziekenhuis Rotterdam, ook druk in HMC

In het Oogziekenhuis Rotterdam zijn tot nu toe twaalf slachtoffers met oogletsel door vuurwerk binnengebracht. Dat aantal zal nog verder oplopen, verwacht het ziekenhuis.

Het aantal is vergelijkbaar met de aantallen slachtoffers die voor de coronapandemie binnenkwamen, zegt oogarts Tjeerd de Faber. Hij spreekt tegen de NOS van "een ouderwetse horrornacht" in het ziekenhuis. Ook in het Haaglanden Medisch Centrum is het weer net zo druk met vuurwerkslachtoffers als vóór de coronaperiode, aldus een woordvoerder.

Kind gewond in Drachten bij afsteken vuurwerk

Bij het afsteken van vuurwerk bij een woning in Drachten is een jong kind ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht, laat de politie Noord-Nederland weten. "Het ongeval vond op privéterrein plaats rondom een woonhuis", aldus een politiewoordvoerder.

De burgemeester van Heerenveen twittert dat het ziekenhuis in die gemeente druk was vanwege letsel veroorzaakt door carbidschieten.

Vuurwerk in Terneuzen

Het vuurwerk in Terneuzen vanuit de lucht gezien.

Brand in leegstaand kerkgebouw in Brabantse Veghel

Zoals we al eerder meldden is in een voormalige congregatiehal naast de Lambertuskerk in Veghel brand uitgebroken. Het leegstaande gebouw moet als verloren worden beschouwd. Waarschijnlijk is de brand ontstaan door vuurwerk, zegt de politie.

Veel toeschouwers staan te kijken naar de vlammenzee. Er waren plannen om het pand te verbouwen tot een appartementencomplex.

Brand in kerk in Brabantse Veghel

Oekraïne en overleden Queen centraal bij vuurwerkshow in Londen

Een deel van de vuurwerkshow in Londen bestond uit een eerbetoon aan de overleden Britse Queen Elizabeth II. Met drones waren haar kroon en koninklijke insignes in de lucht afgebeeld. Ook was in de Britse hoofdstad een portret van de overleden koningin te bewonderen, dat later veranderde in een portret van koning Charles III, die sprak over het belang van zorg voor onze planeet.

De kleuren geel en blauw van Oekraïne kwamen ook uitvoerig terug in de georganiseerde vuurwerkshow, is te zien in een tweet van de burgemeester:

Centrum Leeuwarden druk met feestgangers

In het centrum van Leeuwarden is het druk met uitgaanspubliek.

Veel mensen bij Hofvijver, maar geen vuurwerkshow

Ondanks dat er geen vuurwerkshow is, zijn veel inwoners van Den Haag toch naar de Hofvijver gekomen. De politie probeert de massa in goede banen te leiden en roept daarbij de toeschouwers op om te vertrekken.

Groningen luidt het nieuwe jaar in

Het vuurwerk boven de stad Groningen gefilmd vanuit de Tasmantoren.

Agenten in Assen en Hoogeveen mee met de brandweer

Agenten hebben in Hoogeveen en Assen brandweermensen geholpen bij hun werk. "Agenten zorgen ervoor dat de brandweer zijn werk kan door ruimte te scheppen", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Agenten mee met brandweer in Assen en Hoogeveen

Voormalig kerkgebouw in Veghel in brand, vlammen slaan uit het dak

In Veghel staat een voormalig kerkgebouw aan De Hermey in brand. Op beelden is te zien dat er vlammen uit het dak en uit de ramen komen. Het is de voormalige congregatiehal, naast de Lambertuskerk. Die staat niet in brand.

Pastoor Smulders: "Kort na twaalf uur zagen we de brand. Nu staat het tot aan de grond toe af te fakkelen. Je weet niet wat je meemaakt."

Het gebouw dat in brand staat en als verloren moet worden beschouwd, stond leeg. Er waren plannen om het pand om te bouwen tot een appartementencomplex.

Beelden van het vreugdevuur in het Amsterdamse Floradorp

Ondanks een verbod van de driehoek (gemeente, politie, justitie) werd het vreugdevuur in Floradorp toch aangestoken door buurtbewoners. AT5 heeft daarvan de eerste beelden.

Twee auto's uitgebrand in Tilburg

In Tilburg zijn twee auto's op de parkeerplaats van de Mozartlaan uitgebrand. Getuigen zouden hebben gezien hoe er een ruit van een auto werd vernield waarna er vuurwerk in het voertuig werd gegooid.

Vuurwerk en autobranden in Utrecht

In Utrecht is 2023 ook begonnen met vuurwerk. Maar de brandweer moest ook uitrukken voor autobranden.

Vuurwerk en autobranden in Utrecht

Rietgedekte woning bij Elburg in brand, oorzaak nog onbekend

Een rietgedekte woning bij Elburg is voor een deel verwoest door brand. Toen de brandweer arriveerde, stond de rieten kap al in brand. Niemand raakte gewond, zegt de Veiligheidsregio. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

In beeld: vuurwerk boven Den Haag

  • Regio 15
  • Regio 15
  • Regio 15

Vuurwerk ondanks vuurwerkverbod in Nijmegen

Nijmegen, een van de grotere steden met een afsteekverbod, is het nieuwe jaar knallend begonnen. Rond middernacht werd er oorverdovend veel geknald in de stad. Ook gingen overal vuurpijlen de lucht in.

De politie had vooraf al laten weten niet te gaan handhaven op het afsteken van vuurwerk, alleen bij grote excessen.

Brand op speelveld Middelburg

In Middelburg is een klein vreugdevuur aangestoken op een speelveldje. Volgend een getuige hebben de politie en de brandweer besloten om niet in te grijpen.

Bewoners staken pallets in brand

Luchtalarm in Kiev rond middernacht

In grote delen van Oekraïne klinkt na middernacht (lokale tijd) het luchtalarm, melden de lokale autoriteiten. Dat gebeurde kort nadat de Oekraïense president Zelensky in een toespraak had gezegd dat hij hoopt op de overwinning in 2023.

Winnende lot oudejaarstrekking verkocht in Primera Amersfoort

Het winnende lot van de Staatsloterij ouderjaarstrekking is verkocht in een Primera in Amersfoort Vathorst, meldt het ANP. De winnaar krijgt 30 miljoen euro belastingvrij. Vorig jaar won er iemand uit Utrecht.

In totaal zijn er 7.166.000 loten verkocht, iets meer dan vorig jaar. "De oudejaarsloten waren niet aan te slepen vandaag en vlogen met een recordtempo van 2.268 per minuut over de toonbank", meldt de Staatsloterij. De totale prijzenpot was 75 miljoen euro.

Feest op straat in Den Haag

Feest op straat in Den Haag

Vreugdevuur Floradorp toch aangestoken, ondanks verbod

In de Amsterdamse buurt Floradorp in Noord is het vreugdevuur toch aangestoken door buurtbewoners, ondanks een verbod. Dat meldt lokale nieuwszender AT5. De stapel met pallets en kerstbomen stond een kwartier na de bekendmaking van het verbod in brand.

Vanwege de harde wind vond de brandweer het niet verantwoord om het vreugdevuur aan te steken, en daarom besloot de driehoek (gemeente, politie en justitie) om het evenement te verplaatsen naar morgen.

Vreugdevuur Floradorp Amsterdam verplaatst, aanhoudingen op de Dam

Het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam-Noord is toch afgelast vanwege de harde wind. Eerder vandaag zei de gemeente dat het vuur waarschijnlijk kon doorgaan, maar omdat er volgens het KNMI nu windkracht 6 staat acht de brandweer het niet veilig. Burgemeester Halsema vindt het "ontzettend jammer dat de weersomstandigheden zo tegenzitten", zei ze tegen het ANP.

Op de Dam zijn meerdere mensen aangehouden door de politie. Een woordvoerder zegt dat er veel vuurwerk, waaronder zwaar vuurwerk, wordt afgestoken. In de hoofdstad geldt een algeheel vuurwerkverbod, maar op veel plekken houden mensen zich daar niet aan. Agenten hebben ook vuurwerk in beslag genomen.

In een appartement in stadsdeel Nieuw-West brak vanavond brand uit. De brandweer zegt tegen NH Nieuws dat vuurwerk vermoedelijk de oorzaak is. Twee mensen zijn nagekeken door ambulancepersoneel omdat ze rook hadden ingeademd. Zo'n vijftig bewoners van het appartementencomplex moeten korte tijd hun huis verlaten.

  • Inter Visual Studio
  • Inter Visual Studio

Brand in bijzondere school in Utrecht

In Utrecht is op oudejaarsavond een uitslaande brand geblust in de Rietendakschool in de wijk Ondiep. De brandweer vermoedt dat vuurwerk de oorzaak is van de vlammen in het rietgedekte gebouw uit 1923.

Volgens de Veiligheidsregio Utrecht is er rook en waterschade in het pand. Ook het bijzondere dak is beschadigd. Morgen zal bij daglicht meer duidelijk worden over de omvang van de schade aan het gebouw dat is ontworpen in de Amsterdamse Schoolstijl.

Burj Khalifa in Dubai

Ook in Dubai is het nieuwe jaar feestelijk ingeluid. De iconische wolkenkrabber, de Burj Khalifa, was het decor van een gigantische vuurwerkshow. Vanaf het ruim 828 meter hoge gebouw werd van alle kanten vuurwerk afgevuurd en was er een lichtshow te zien.

In de Verenigd Arabische Emiraten zijn ze nu een uur onderweg in 2023.

Man overlijdt na ongeval carbidschieten Diessen

De 23-jarige man die eerder vandaag zwaargewond naar het ziekenhuis werd gebracht na een ongeval met carbidschieten is overleden aan zijn verwondingen.

Het incident gebeurde in het Brabantse dorp Diessen. De politie gaat vooralsnog uit van een noodlottig ongeval.

Welkom!

In dit nieuwe liveblog houden we je op de hoogte van de jaarwisseling. De NOS wenst u een gelukkig en gezond 2023.