liveblog
NOS NieuwsAangepast

Britten rouwen om overleden Elizabeth • Vandaag herdenking in Brits Lagerhuis

liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit blog is gesloten. Wij gaan verder in een nieuw blog.

Buitenland staat stil bij overlijden Elizabeth

 • Geoffroy Van Der Hasselt / Anadolu Agency
  De Eiffeltoren wordt niet verlicht als eerbetoon aan Elizabeth
 • EPA
  De Britse ambassade in Berlijn
 • AFP
  Vlag halfstok op het Witte Huis in Washington
 • AFP
  President Biden tekent het condoleanceregister op de Britse ambassade in Washington

De orde van de troonopvolging

Met koning Charles III op de troon is de volgorde van de eerste vijf troonopvolgers in het Verenigd Koninkrijk als volgt:

 1. Prins William, de oudste zoon van Charles en Diana. Hun drie kinderen zijn hierna aan de beurt.
 2. Prins George van Cambridge,
 3. Prinses Charlotte van Cambridge
 4. Prins Louis van Cambridge
 5. Prins Harry, jongste zoon van Charles en Diana

Britse sterren staan stil bij dood Elizabeth

Bekende Britten reageren op sociale media op het overlijden van Queen Elizabeth. Zo schrijft Elton John: "Ze was een inspirerend persoon om bij aanwezig te zijn en leidde het land door sommige van de beste en donkerste momenten met elegantie, gevoeligheid en oprechte warmte. Koningin Elizabeth is een belangrijk onderdeel geweest vanaf mijn kindertijd tot deze dag en ik zal haar enorm missen."

Paul McCartney, die in 1997 werd geridderd door de koningin en in 2012 optrad bij haar diamanten jubileum, deelt op Twitter een foto van een jonge Elizabeth en schrijft: "God zegene de koningin en lang leve de koning."

The Rolling Stones delen via Twitter hun "diepste deelneming" met de familie van de koningin, die voor hen "een constante aanwezigheid in hun leven en dat van talloze anderen" was,

Schrijfster Joanne Rowling, bekend van de Harry Potter-boeken, stelt dat Elizabeth tot aan haar dood plichtsgetrouw was aan haar land. "Ze heeft haar rust verdiend."

Oud-Spice Girl Victoria Beckham spreekt van een verdrietige dag, "niet alleen voor ons land maar voor de hele wereld".

God Save the Queen wordt God Save the King

Nu koningin Elizabeth is overleden en haar zoon Charles de troon bestijgt, zal ook het Britse volkslied God Save the Queen worden aangepast in God Save the King, meldt The New York Times.

Ook voordat Elizabeth koningin werd in 1952, en koning George op de troon zat, werd het God Save the King gezongen. De kans bestaat dat de komende tijd nog wel het God Save the Queen wordt gezongen, uit respect voor de overleden vorstin.

Ook zullen officiële vlaggen, postzegels, bankbiljetten en munten - waar nu nog de afbeelding van Elizabeth op staat - op den duur worden aangepast.

Britse ambassade in Den Haag opent vrijdag condoleanceregister

De Britse ambassade in Den Haag opent vrijdag een condoleanceregister voor koningin Elizabeth. Daar kunnen mensen vanaf 10.00 uur een laatste boodschap aan de koningin opschrijven.

De Britse vlag hangt halfstok bij zowel de ambassade als de woning van de ambassadeur. In het Verenigd Koninkrijk is een periode van nationale rouw afgekondigd, die duurt tot de uitvaart van Elizabeth over ongeveer anderhalve week.

Wedstrijd West Ham United ging door om veiligheid fans

Vanwege de dood van Elizabeth II is gesproken over het afblazen van de voetbalwedstrijd van West Ham United tegen de Roemeense club FCSB in de Europa League. De UEFA heeft uiteindelijk besloten om de wedstrijd toch door te laten gaan vanwege zorgen over de veiligheid van de fans. Duizenden fans, onder wie 3000 Roemeense supporters, waren al aanwezig in het stadion in Londen toen het nieuws van Buckingham Palace kwam.

De spelers hielden voor de wedstrijd een minuut stilte en de fans begonnen spontaan God Save the Queen te zingen.

Op de schermen was een grote foto van Elizabeth te zien

VN-chef Guterres: Elizabeth was een goede vriend van de Verenigde Naties

"Koning Elizabeth werd alom bewonderd om haar gratie, haar waardigheid en haar vasthoudendheid." VN-secretaris-generaal Guterres heeft dat gezegd in een reactie op haar dood. Hij noemde de koningin "een goede vriend van de VN" en memoreerde haar twee bezoeken aan het hoofdkantoor van de organisatie in New York, waar meer dan 50 jaar tussen zaten. "Haar toewijding en leiderschap zal de wereld zich lang herinneren."

Portret van nieuwe Britse koning

Prins Charles heeft zich een leven lang voorbereid op de Kroon. Vandaag, 73 jaar oud, is hij dan eindelijk koning geworden. Nooit eerder kwam een Britse monarch op zo'n hoge leeftijd op de troon. Lees in het onderstaande artikel een portret van de nieuwe koning:

Morgen herdenking in Brits Lagerhuis

Het Britse Lagerhuis komt morgen om 12.00 uur lokale tijd bijeen om de overleden koningin Elizabeth te gedenken. De speciale zitting duurt naar verwachting tot 22.00 uur. Op zaterdag is er een speciale zitting waarbij een groep parlementsleden een eed aflegt aan de koning Charles III. Daarna zijn er opnieuw herdenkingen in het parlement.

Verder wordt verwacht dat koning Charles morgen een ontmoeting zal hebben met premier Truss. Ook zal de koning het land toespreken.

Premier Nieuw-Zeeland 's nachts gewekt

Premier Ardern van Nieuw-Zeeland heeft met "grote bedroefdheid" gereageerd op het overlijden van Elizabeth, die ook het staatshoofd van Nieuw-Zeeland was. De premier werd om 04.50 uur lokale tijd gewekt, vertelt ze. "Een politieagent stond met een zaklamp in mijn gezicht te schijnen. Toen wist ik direct wat er was gebeurd."

Drie dagen van nationale rouw in Brazilië

De Braziliaanse president Bolsonaro heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd vanwege het overlijden van de Britse koningin. In een reeks tweets omschrijft hij haar als "koningin van iedereen", "een unieke vrouw" en een grote "inspiratiebron".

In juli werden ook al drie dagen van rouw afgekondigd vanwege de moord van de Japanse premier Abe en in mei drie dagen vanwege de dood van Sjeik Khalifa van de Verenigde Arabische Emiraten.

Geëmotioneerde reacties van Britse burgers

Britten eren koningin Elizabeth: 'Ze was echt een icoon, we mogen haar dankbaar zijn'

Kleuren van Britse vlag op stadskantoor Tel Aviv

De kleuren van de Britse vlag op het stadskantoor van Tel Aviv

Xander van der Wulp: Oranjes benadrukken jarenlange relatie met Britse koningshuis

Politiek duider Xander van der Wulp vertelt vanuit Den Haag over de band die het Nederlandse koningshuis had met koningin Elizabeth.

Xander van der Wulp over reactie koningshuis op overlijden koningin Elizabeth

Truss sprak na overlijden Elizabeth met Charles

De Britse premier Truss heeft kort voor haar toespraak over het overlijden van koningin Elizabeth met de nieuwe koning Charles gesproken. Dat zegt haar woordvoerder tegen persbureau Reuters en de Britse omroep BBC.

Volgens de woordvoerder is Truss rond 16.30 uur Nederlandse tijd geïnformeerd over de dood van de Britse vorstin.

Kijk hier een stukje van de toespraak van Truss terug:

Premier Truss: Elizabeth was de rots waarop Groot-Brittannië is gebouwd

Poetin en Modi bedanken Elizabeth

De Russische president Poetin heeft het Britse volk gecondoleerd met het verlies van koningin Elizabeth. "Decennialang ontving zij terecht de liefde en het respect van haar onderdanen." Hij noemt haar een autoriteit op het wereldtoneel.

Premier Modi van India, een voormalige kolonie van het Verenigd Koninkrijk, wijdt een liefdevolle tweet aan haar overlijden. "Tijdens een van onze ontmoetingen liet ze mij de zakdoek zien die ze van Mahatma Gandhi heeft gekregen op haar trouwdag. Dat gebaar zal ik altijd koesteren."

Rutte: Elizabeth maakte indruk op iedereen die haar ontmoette

Religieuze leiders bedroefd, morgen speciale kerkdiensten

Ook verschillende religieuze leiders hebben een eerbetoon gebracht aan de overleden koningin Elizabeth. De Aartsbisschop van Canterbury, de leider van de Anglicaanse kerk, zegt: "We hebben de persoon verloren wiens loyaliteit, service en nederigheid ons hebben geholpen te begrijpen wie we zijn in decennia waarin de wereld, het land en de samenleving ingrijpend is veranderd."

Morgenmiddag om 12.00 uur lokale tijd zullen kerkklokken in het hele land een uur lang luiden. Kerken worden gevraagd speciale diensten te organiseren om de koningin te herdenken.

Paus Franciscus zegt diep verdrietig te zijn. De Britse kardinaal Arthur Roche spreekt van "immens verdriet".

Máxima vanuit VS: zeer verdrietige dag

Koningin Máxima zegt dat zij, koning Willem-Alexander en prinses Beatrix dankbaar zijn voor alles wat koningin Elizabeth heeft gedaan. Volgens Máxima heeft de overleden vorstin haar volk de afgelopen ruim zeventig jaar met "onvermoeibare energie en toewijding" gediend. "Ik kan geen betere manier bedenken om haar te eren dan haar voorbeeld te volgen en ons werk te blijven doen, ook voor ons volk", zei ze tegen het royalty-tijdschrift Vorsten. De koningin is momenteel in de Texaanse stad Austin op werkbezoek.

'Morgen toespraak koning Charles'

Morgen zal koning Charles het land toespreken, meldt persbureau Reuters op basis van een woordvoerder. Er zijn verder nog geen details bekend van de toespraak van het nieuwe staatshoofd.

Eerder vanavond werd op de BBC de verklaring voorgelezen die Charles naar buiten had gebracht na de dood van zijn moeder:

Eerbetoon Charles aan zijn moeder

Britten rouwen bij Buckingham Palace

 • AFP
 • AFP
 • AFP
 • AFP
 • AFP
 • AFP

Prins Harry komt aan op Balmoral

De Britse prins Harry is aangekomen op Balmoral Castle, waar koningin Elizabeth haar laatste dagen doorbracht en vanavond is overleden. Hij voegt zich bij de rest van de koninklijke familie. Zijn partner Meghan zou niet bij hem aanwezig zijn, melden Britse media.

Verlichting Eiffeltoren gaat uit

De knipperlichtjes van de Eiffeltoren in Parijs zullen vanavond uitblijven als eerbetoon aan Elizabeth. Ook de normale verlichting wordt eerder gedoofd. Dat tweet de Parijse burgemeester Anne Hidalgo, met daarbij een foto van de koningin tijdens een bezoek aan de Franse hoofdstad in 2014. Toen werd een bloemenmarkt in het stadscentrum vernoemd naar het Britse staatshoofd.

Britse oud-premiers betuigen medeleven

Meerdere oud-premiers van het Verenigd Koninkrijk hebben gereageerd op het overlijden van koningin Elizabeth. David Cameron, die van 2010 tot en met 2016 minister-president was, spreekt van een "uiterst droevige tijd". "In welke mate we ook voorbereid waren op deze dag, er zijn geen woorden die goed kunnen uitdrukken welk verlies we nu als land ervaren", zegt hij op Twitter.

Zijn opvolger Theresa May, die tot en met 2019 het hoogste politieke ambt van het Verenigd Koninkrijk bekleedde, zegt dat het de "eer van haar leven was" om Elizabeth als premier te dienen. Volgens May werd de overleden vorstin alom gerespecteerd en bewonderd.

Tony Blair, die premier was tussen 1997 en 2007, zegt dat het land Elizabeth zal missen. Volgens hem wist de vorstin als geen ander het land bij elkaar te houden. "Ze was de personificatie van alles wat ons trots maakte om Brits te zijn."

Biden: Elizabeth was meer dan een monarch

"Hare Majesteit was meer dan een monarch, zij heeft een tijdperk bepaald." Dat schrijft de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring, mede ondertekend door zijn vrouw Jill. "In een wereld waarin alles verandert, was koningin Elizabeth een bron van stabiliteit en de trots van generaties Britten, van wie velen het land niet zonder haar hebben gekend. Haar nalatenschap zal een groot aantal pagina's in de Britse geschiedenisboeken vullen."

Correspondent Fleur Launspach: 'Dit is een klap voor veel Britten'

Correspondent Fleur Launspach: 'Dit is een klap voor veel Britten'

Portret van Elizabeth op beroemd scherm op Piccadilly Circus

Piccadilly Circus

Britse spoorstaking afgeblazen, juist extra treinen ingezet

De Britse spoorvakbonden hebben een staking van twee dagen afgeblazen vanwege het overlijden van de Britse koningin Elizabeth. De komende dagen worden extra treinen ingezet vanuit alle windstreken in de richting van Londen, zodat zoveel mogelijk Britten een eerbetoon aan de koningin kunnen brengen.

Charles is nu koning Charles III

De 73-jarige Charles is door het overlijden van zijn moeder per direct koning geworden. Hij zal koning Charles III gaan heten. Zijn vrouw Camilla wordt koningin-gemalin, een volwaardige koninklijke titel.

Aankondiging op hek Buckingham Palace: 'De koningin is vredig overleden'

Aankondiging op hek Buckingham Palace: 'De koningin is vredig overleden'

Johnson: golven van verdriet rollen over de wereld

Volgens oud-premier Johnson doet ieders hart pijn vanwege het overlijden van koningin Elizabeth. "Iedereen voelt een diep en persoonlijk gevoel van verlies, misschien intenser dan we hadden verwacht." Johnson, die Elizabeth dinsdag nog heeft gezien toen hij op Balmoral Castle officieel zijn ontslag als premier indiende, spreekt van "golven van verdriet" die over de wereld rollen.

Zelensky condoleert de Britten

De Oekraïense president Zelensky, die sinds de Russische invasie van zijn land nauw heeft samengewerkt met oud-premier Johnson, heeft zijn medeleven gedeeld met het Britse volk. "Met verdriet hebben we kennisgenomen van het overlijden van Hare Majesteit Koningin Elizabeth. Namens het Oekraïense volk condoleren we de koninklijke familie, het hele Verenigd Koninkrijk en de Gemenebest met dit onherstelbare verlies. Onze gedachten en gebeden zijn bij jullie."

Macron herinnert 'vriendin van Frankrijk'

Van over de hele wereld stromen de reacties op het overlijden van koningin Elizabeth binnen. De Franse president Macron zegt de herinnering te bewaren aan "een vriendin van Frankrijk." "Ze was een hartenkoningin die haar land en haar eeuw heeft gemarkeerd."

Truss: Elizabeth was steen waarop modern Groot-Brittannië is gebouwd

"God save the king", besloot de kersverse premier Truss haar toespraak over het overlijden van koningin Elizabeth. Ze zei dat het land en de wereld geschokt zijn door het overlijden van de vorstin.

"Koningin Elizabeth II was de steen waarop modern Groot-Brittannië is gebouwd", zei Truss. "Ons land is gegroeid en heeft gebloeid onder haar leiderschap. Het is een buitengewone prestatie om met zoveel elegantie te regeren, al die jaren."

Truss vertelde dat de koningin voor haar persoonlijk en voor veel Britten een inspiratie was, die de levens van vele miljoenen mensen wereldwijd heeft beïnvloed. "Ze was geliefd en gewaardeerd door het Verenigd Koninkrijk en mensen over de hele wereld."

Premier Truss: Elizabeth was de rots waarop Groot-Brittannië is gebouwd

Koning Charles: intens verdrietig moment

De nieuwe Britse koning Charles zegt dat de dood van zijn "geliefde moeder" Elizabeth een intens verdrietig moment is voor hem en zijn familie. "Ik weet dat haar verlies mensen diep raakt in het hele land, het Gemenebest en ontelbaar veel mensen in de hele wereld", staat in een verklaring van Charles, uitgegeven door Buckingham Palace. "Tijdens deze periode van rouw en verandering weten mijn familie en ik ons gesteund door het respect en de diepe affectie die de koningin zo rijkelijk hebben omringd."

Zo kondigde de BBC het overlijden van koningin Elizabeth aan

BBC kondigt overlijden koningin Elizabeth aan

'Ze zal herinnerd worden als iemand die er altijd was, een baken van rust'

De Britten zullen zich koningin Elizabeth herinneren als de grootste en langst zittende monarch in de geschiedenis van het land. "Ze heeft vijftien premiers meegemaakt en veertien Amerikaanse presidenten", zegt oud-VK-correspondent Suse van Kleef in een ingelaste uitzending op NPO Radio 1.

"Ze zal herinnerd worden als iemand die er altijd was. De Britten zijn natuurlijk een steeds minder grote rol gaan vervullen op het wereldtoneel, maar zij is er altijd geweest. Ze was een baken van rust in een hele onrustige periode voor het land", aldus Van Kleef, die ook verwijst naar de roerige Brexit-periode die het land recent doormaakte.

Nederlandse koningshuis bedankt Elizabeth voor "hechte vriendschap"

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zeggen in een reactie op het overlijden van de Britse koningin dat zij Elizabeth "met diep respect en grote affectie gedenken". "Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk", schrijven ze.

Ze zeggen intens dankbaar te zijn voor de "hechte vriendschap" met de Britse koninklijke familie "waaraan koningin Elizabeth zo'n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd". Het Koninklijk Huis heeft daarbij drie foto's gepubliceerd waarop drie generaties Oranjes te zien zijn met Elizabeth: Juliana, Beatrix en Willem-Alexander.

Vlag op Buckingham Palace halfstok na overlijden koningin Elizabeth

Vlag op Buckingham Palace halfstok na overlijden koningin Elizabeth

Charles is nu koning

Met het overlijden van koningin Elizabeth, na 70 jaar op de troon, is haar zoon Charles nu de koning van het Verenigd Koninkrijk. Volgens het protocol moet hij morgen om 18.00 uur 's avonds zijn eerste speech als staatshoofd houden, maar het is nog niet duidelijk of daaraan wordt vastgehouden.

Charles en zijn vrouw Camilla blijven vannacht nog op het Balmoral Castle in Schotland, waar zijn moeder overleed. Morgen keren ze terug naar Londen.

Koningin Elizabeth overleden

De Britse koningin Elizabeth is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Buckingham Palace.

Internationale steunbetuigingen voor Elizabeth

Meerdere regeringsleiders betuigen steun aan de Britse koninklijke familie. Zo zegt de Amerikaanse president Biden dat hij in gedachte bij koningin Elizabeth en haar naasten is. Premier Trudeau van Canada drukt zich op Twitter in soortgelijke bewoordingen uit. "We wensen haar beterschap", zegt hij daar, mede namens de Canadese bevolking. Canada maakt deel uit van het Gemenebest van Naties, voorheen het Britse Gemenebest, met Elizabeth aan het hoofd.

Europese Commissievoorzitter Von der Leyen noemde de Britse vorstin vanmiddag een "legende", die de gemeenschappelijke Europese geschiedenis vertegenwoordigt. Ze zei dat haar gedachten en gebeden bij Elizabeth zijn.

Britten verzamelen in de stromende regen voor Buckingham Palace

 • EPA
  Mensen verzamelen in de regen voor Buckingham Palace
 • EPA
 • EPA
 • EPA

Correspondent Fleur Launspach: 'Britse koningin is erg geliefd'

Correspondent Fleur Launspach: 'Britse koningin is erg geliefd'

Bekijk de beelden van de aankomst van de prinsen William, Andrew en Edward

Prins William, Andrew en Edward aangekomen op Balmoral

Nog meer familieleden aangekomen op Balmoral

Inmiddels zijn ook Elizabeths jongste zoons Edward en Andrew en haar kleinzoon William aangekomen op Balmoral Castle. Ook Edwards echtgenote Sophie is daar gearriveerd. De vier landden eerder vanmiddag op het vliegveld van Aberdeen, op ongeveer een uur rijden van het zomerverblijf van de koninklijke familie.

Prins William zat achter het stuur van de auto, met prins Andrew naast hem. Prins Edward en zijn echtgenote Sophie zaten op de achterbank:

De Britse prinsen William en Andrew (voorin) en prins Edward en zijn echtgenote Sophie (achterin)

BBC-journalist zegt sorry voor doodverklaren Elizabeth

De Britse journalist Yalda Hakim heeft haar excuses aangeboden voor een tweet waarin ze vanmiddag ten onrechte meldde dat koningin Elizabeth was overleden. De BBC-journalist tweette dat Buckingham Palace bekend had gemaakt dat de Queen op 96-jarige leeftijd was overleden, maar die mededeling is er nooit geweest.

Meghan niet naar Balmoral

Meghan, de vrouw van prins Harry, reist niet naar Balmoral, meldt de BBC. Volgens bronnen van de omroep blijft ze in Londen, maar komt ze mogelijk op een later moment wel naar Schotland. Prins Harry is volgens de laatste berichten wel onderweg naar Schotland, maar het is niet duidelijk hoe hij reist.

Religieuze leiders bidden voor gezondheid koningin

Verscheidene religieuze leiders in het Verenigd Koninkrijk bidden voor de gezondheid van koningin Elizabeth.

Kardinaal Vincent Nichols, hoofd van de katholieke kerk in Engeland en Wales, schreef dat hij bezorgd is over het nieuws over de gezondheid van de koningin. "Ik bid voor haar en haar familie." De Muslim Council of Britain schreef op Twitter dat er wordt gebeden voor het 96-jarige staatshoofd en dat haar een spoedig herstel wordt toegewenst.

Ook Ephraim Mirvis, de opperrabbijn van de United Hebrew Congregations of Great Britain and the Commonwealth liet van zich horen. "Ik weet dat joodse gemeenschappen in het Gemenebest zich bij mij zullen voegen en haar een volledig en spoedig herstel zullen wensen."

Britse media over de gezondheidstoestand van de koningin

Britse tv-zenders besteden volop aandacht aan de gezondheidstoestand van koningin Elizabeth.

Britse media: 'Veelzeggend dat verklaring over koningin naar buiten is gebracht'

Prins Harry en Meghan reizen apart

Prins Harry en zijn vrouw Meghan zijn ook onderweg naar Balmoral. Eerder meldden Britse media dat ze al waren aangekomen op het vliegveld van Aberdeen, maar dat blijkt toch niet het geval te zijn.

Ook zaten ze niet in het vliegtuig dat rond 17.00 uur is geland op het vliegveld, met daarin prins William, prins Edward en zijn vrouw Sophie en prins Andrew. Harry en Meghan wonen in de VS, maar zijn toevallig in Groot-Brittannië voor een liefdadigheidsevenement.

'Serieuze zorgen over gezondheid Elizabeth'

NOS-correspondent Fleur Launspach noemt de zorgen over de gezondheid van koningin Elizabeth serieus. "Het is zeer ongebruikelijk van het paleis om zo'n verklaring te geven. Dat betekent dat er serieuze zorgen zijn over haar gezondheid. En zo reageert iedereen hier ook. Er komen berichten van steun van politieke leiders en van de Anglicaanse kerk."

"Het is moeilijk te beschrijven hoe belangrijk de koningin is voor de Britten. Ze is de langst regerende monarch in de Britse geschiedenis. Erg geliefd en er is veel respect voor haar discipline en lange regeerperiode."

Vier leden van de koninklijke familie geland in Aberdeen

Op het vliegveld van Aberdeen is een vliegtuig geland met aan boord in ieder geval prins William, prins Edward en zijn vrouw Sophie en prins Andrew. Eerder werd gemeld dat er zeven leden van de koninklijke familie aan boord zouden zijn, maar de BBC zag alleen dit viertal uit het vliegtuig komen.

Premier Rutte: Elizabeth is in onze gebeden

Ook premier Rutte heeft gereageerd op de berichten over de gezondheid van de Britse vorstin. In reactie op vragen van journalisten zegt hij dat koningin Elizabeth "in onze gebeden" is.

Britten leven mee met koningin Elizabeth

Engelsen leven mee met koningin Elizabeth: 'Ik hoop dat ze snel beter wordt'

Koningin Elizabeth is het staatshoofd van 15 landen

Vliegtuig met familieleden landt binnenkort op vliegveld Aberdeen

Op het vliegveld van Aberdeen wordt een vlucht verwacht met zeven leden van de koninklijke familie aan boord, meldt de BBC. Het toestel is opgestegen van het militaire vliegveld Northolt bij Londen. Wie er in het vliegtuig zitten is niet duidelijk.

Steeds meer mensen komen naar Buckingham Palace

Geen wisseling van de wacht-ceremonie

Overzicht van de familieleden van de koningin die bij haar zijn of onderweg zijn

Prins Harry aangekomen op vliegveld van Aberdeen

Prins Harry en zijn vrouw Meghan zijn aangekomen op het vliegveld van Aberdeen. Het paar, dat in de VS woont, was in Engeland voor een liefdadigheidsevenement en is naar Schotland gevlogen. Het vliegveld van Aberdeen ligt op een uur rijden van Balmoral Castle.

Prinses Anne aangekomen op Balmoral

Prinses Anne is aangekomen op Balmoral om haar zieke moeder te bezoeken. Prins Charles was daar al. Ook alle andere kinderen van de koningin zijn onderweg. Volgens Britse koningshuisexperts duidt dat erop dat het niet goed gaat met de koningin en dat haar kinderen waarschijnlijk afscheid komen nemen van haar.

'Gezondheidsverklaring is ongebruikelijk'

De Britse koningshuisexpert Robert Hardman noemt de verklaring van het koningshuis over de gezondheidstoestand van Elizabeth ongebruikelijk. "Het paleis deelt normaal gesproken geen informatie over de gezondheid van de koningin, behalve als het ernstig is."

De laatste keer dat dergelijke informatie werd gedeeld, was toen Elizabeth besmet was met covid-19.

Prins Charles bij koningin in Balmoral

Prins Charles is bij zijn moeder in Schotland. Prins William en Charles' vrouw Camilla zijn naar verluidt onderweg. Ook prins Andrew en prins Edward zijn onderweg naar Schotland.

BBC past programmering aan

De Britse omroep BBC heeft de programmering aangepast in verband met de gezondheidstoestand van koningin Elizabeth. Op BBC 1 wordt nu continu het laatste nieuws gebracht over de koningin, onder meer vanuit het Schotse buitenverblijf Balmoral, waar de koningin is, en Buckingham Palace.

De verklaring van het paleis over de gezondheid van koningin Elizabeth