liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen wint met overmacht in Spa • 'Het was een fantastisch weekend'

Dit was het liveblog over de Grand Prix van België, op het beroemde circuit Spa-Francorchamps.

liveblog gesloten

De nieuwe WK-stand

We sluiten dit blog af met de nieuwe WK-stand.

Volgende week zijn we natuurlijk terug met een nieuw liveblog, want dan is het tijd voor de GP in Zandvoort!

De stand in het WK-klassement

Verstappen: 'Het was een fantastisch weekend'

Max Verstappen reed in Spa een geweldige race, die hij vanaf de twaalfde ronde van voren kon controleren. "Het was een hectische start, maar daarna liep de auto perfect", aldus Verstappen. "We konden de banden goed sparen en moesten de race daarna managen."

Verstappen werd verkozen tot beste coureur van de dag. "Het was een fantastisch weekend. Nu geniet ik van vandaag en dan gaan we ons op Zandvoort richten."

GP van België | 44/44 Verstappen wint de GP van België!

Verstappen heeft de Grand Prix van België gewonnen. De regerend wereldkampioen reed een geweldige wedstrijd, waarin hij op indrukwekkende wijze opstoomde van de veertiende plek. Pérez wordt tweede en Sainz completeert het podium.

Leclerc is nog een plekje kwijtgeraakt en eindigt als vijfde.

GP van België | 42/44 Sainz houdt stand

Sainz houdt Russell vooralsnog op twee seconden. Goed nieuws voor Ferrari, dat Leclerc op P5 ziet rijden.

Verstappen rijdt de race kalmpjes uit.

GP van België | 40/44 Slotfase race: wie wordt derde?

Gaat Russell het vuur nog aan de schenen leggen bij Sainz? Hij rijdt nu op 2,5 seconden van de Spanjaard.

Verstappen gaat deze race met overmacht winnen.

GP van België | 37/44 Verstappen uit zicht

Verstappen rijdt nu op liefst 14 seconden van teamgenoot Pérez. Hij is vandaag echt oppermachtig, iets dat zich gister tijdens de kwalificatie al wel aankondigde.

GP van België | 35/44 Ocon haalt twee man in

Ocon toonde al aan dat hij zich prima voelt vandaag en bewijst dat nu door op fraaie wijze langs Vettel en Gasly te rijden.

De Alpine-coureur staat nu op de zevende plek.

GP van België | 34/44 Strijd tussen Sainz en Russell

Sainz en Russell lijken de strijd aan te moeten gaan voor de derde plek. Voorlopig houdt de Spanjaard stand, maar Russell gaat ongetwijfeld de druk nog opvoeren.

GP van België | 33/44 Verstappen: 'Auto voelt langzamer'

Over de boordradio zegt Verstappen, rijdend op dik tien seconden van nummer twee Pérez, dat zijn auto na een pitstop even wat trager aanvoelt. Toch lijkt hij zich geen zorgen te hoeven maken: hij rijdt nog steeds razendsnelle rondes.

Ondanks zijn pitstop behoudt Verstappen zijn eerste plek.

GP van België | 31/44 Russell naar P4

Russel ging de pitstraat in en viel daardoor een plekje terug naar P4. Achter hem rijdt Leclerc, die de laatste rondes weer wat snelheid heeft.

GP van België | 29/44 Ocon rijdt sterke race

De spotlights staan op Verstappen, maar in zijn schaduw rijdt ook Ocon een sterke race. De Fransman schoof van P16 naar P8.

GP van België | 27/44 Wie kan het Verstappen nog moeilijk maken?

Eigenlijk hoeft Verstappen de race alleen nog maar rustig uit rijden om als eerste te eindigen. In zijn rug rijdt Pérez en Sainz, Russell en Leclerc zijn al een tijdje weinig opgeschoten.

Een kwestie van kalm blijven dus voor Verstappen.

GP van België | 23/44 Ferrari's de pit in

Sainz en Leclerc zijn beide voor de tweede keer de pitstraat in geweest. De Spanjaard is daarna op P4 beland en Leclerc op P7.

GP van België | 23/44 Verrassend goed vandaag: Russell

Mercedes kende een slechte kwalificatie én zag vanmiddag Hamilton door een fout uitvallen. Een flinke meevaller voor het team van Toto Wolff: Russell rijdt vandaag prima.

De Brit rijdt al lange tijd op de vierde plek, maar aast op een inhaalactie bij Sainz. Een podiumplek is niet onmogelijk.

GP van België | 21/44 Ook Pérez langs Sainz

Ook Pérez rijdt moeiteloos langs Sainz. De Red Bulls zijn niet te stoppen en koersen af op een 'één-tweetje'.

De topvijf op dit moment:

1. Verstappen
2. Pérez
3. Sainz
4. Russell
5. Leclerc

GP van België | 18/44 Verstappen heeft Sainz te pakken

Op meedogenloze wijze knalt Verstappen langs Sainz! Niets lijkt een nieuwe GP-zege voor de regerend wereldkampioen in de weg te staan.

GP van België | 16/44 Eerste pitstop Verstappen

Verstappen heeft zijn eerste pitstop achter de rug en is over naar de mediumbanden. De Nederlander rijdt nu op de tweede plek achter Sainz.

Leclerc zakt ondertussen iets weg naar P5: Russell haalde hem in.

GP van België | 14/44 Leclerc stoomt op

Terwijl Verstappen de race domineert (hoewel hij van Sainz nog niet af is), stoomt ook Leclerc steeds verder op. De Monegask is van P18 opgeschoven naar P5.

De bedoeling van Red Bull is dat Pérez het Leclerc zo moeilijk gaat maken.

GP van België | 12/44 Verstappen op kop

Verstappen is er nu langs bij teamgenoot Pérez en rijdt op kop. Sainz is wat teruggevallen door zijn pitstop en dus rijdt de Nederlander vooraan.

In twaalf rondes van P14 naar P1: knap werk van Verstappen.

GP van België | 11/44 Red Bulls kort achter Sainz

Pérez maakte het Verstappen even lastig vanaf P2 en daar is laatstgenoemde niet bij mee. "We verliezen belachelijk veel tijd nu", aldus Verstappen op de boordradio.

Sainz heeft zijn eerste pitstop achter de rug.

GP van België | 8/44 Verstappen rijdt de topdrie binen

Ook Alonso en Russell bleken niet opgewassen tegen de enorme snelheid van Verstappen, die nu achter Pérez op de derde plek rijdt.

Leclerc schuift vanaf P18 op naar P14. Sainz behoudt voorlopig zijn koppositie, maar zegt over de boordradio dat zijn banden snel slijten.

GP van België | 6/44 Verstappen gaat hard

Wie gaat Verstappen stoppen vandaag? De regerend wereldkampioen rijdt nu al op de zesde plek, nadat hij zojuist moeiteloos langs Albon ging.

Volgende beoogde slachtoffer: Alonso.

GP van België | 4/44 We rijden weer

De herstart zit erop. Verstappen rijdt nu op P8 en heeft dus alweer zes plekken weten te pakken.

GP van België | 2/44 Leclerc naar P18

Leclerc merkte tijdens de safety car dat hij schade aan zijn auto had en is de pit ingegaan. Hij rijdt straks weer verder vanaf P18.

Voor Verstappen is dat natuurlijk goed nieuws.

GP van België | 1/44 Hamilton moet strijd staken

Hamilton raakte Alonso en is uitgevallen! Onder zijn wagen komt rook vandaan en de Brit staat er verbouwereerd naar te kijken.

Ondertussen is ook de jarige Bottas gecrasht en in de grindbak beland. Nu ligt de race even stil door een safety car.

GP van België | 1/44 Verstappen start prima

Verstappen is al een paar plekken opgeschoven door een goede start. Alonso was ook razendsnel weg. Sainz behield zijn koppositie.

GP van België | 1/44 We zijn los in België

De GP van België is begonnen! Verstappen gaat van P14 een weg naar voren proberen te vinden.

Spa-baas tevreden over gedrag van Nederlandse fans

Voorzitter Spa over Nederlandse fans: 'Moeten het samen doen'

Melchior Wathelet, voorzitter van het circuit Spa-Francorchamps, kijkt met veel plezier naar massa Nederlandse racefans die er dit weekend bij zijn. Goede communicatie is volgens hem de sleutel om toestanden zoals bij de GP van Oostenrijk, waar sommige fans zich misdroegen, te voorkomen.

""Ik denk ook dat de supporters zich op de goede manier gedragen. Dat is een samenwerking van iedereen. Wij hebben aan de marshalls gevraagd om meer te praten. We hebben ook een betere zone - voor muziek en concerten - om goede info en instructies te geven. Om contact te leggen met de fans. Soms moet je dingen opleggen, maar je hebt ook samenwerking en discussie nodig met iedereen. Dat is onze manier en dat gaat allemaal goed."

Nog heel even over die gridstraffen (en dan houden we er over op)

Er wordt vandaag totaal anders gestart dan de uitslag van de kwalificatie van gisteren deed vermoeden. Dat komt omdat teams hun gridstraf graag in Spa incasseren, omdat er op dit circuit goed ingehaald kan worden.

Het laatste woord in dit blog over die vermaledijde gridstraffen is aan Louis Dekker, F1-expert van de NOS. "Aan die kwalificatie van gister was geen touw meer vast te knopen. Je vraagt je af waar je nou eigenlijk naar zit te kijken, als P16 zomaar P10 kan worden. Mensen snappen er niks van."

"Het heeft te maken met de bezuinigingen van de sport: zo weinig mogelijk onderdelen gebruiken en zoveel mogelijk winst maken. Je kijkt tijdens zo'n kwalificatie naar allerlei rekensommetjes die gemaakt worden: leuk is anders."

Een gast uit Dortmund: voetballer Donyell Malen

F1-fan Malen is erbij op Spa: 'Ik houd van snelle dingen'

F1 bevestigt: ook in 2023 een grand prix in Spa

De Formule 1 heeft bevestigd dat er ook in 2023 een grand prix op het circuit van Spa-Francorchamps wordt gereden. Het lopende contract tussen het Ardennencircuit en de F1 loopt aan het einde van dit jaar af en lange tijd was onduidelijk of de de koningsklasse van de autosport wel zou terugkeren naar België.

Een uurtje voor de race is er nu dus witte rook. Waarschijnlijk wordt de GP in Spa volgend jaar in juli gereden.

Eerder deze zomer sprak we nog met circuitdirecteur Melchior Wathelet over de toekomst van Spa in de Formule 1:

Met meer entertainment en veel gesprekken hoopt Spa op de F1-kalender te blijven

Het weerbericht!

De zon schijnt over het circuit van Spa en regen gaat er normaalgesproken niet vallen.

Stijn & Stoffel zien Spa niet verdwijnen

Verstappen-fans op Spa

De Belgische grand prix breekt dit weekend records. De Formule 1 racet in een uitverkocht huis boordevol Verstappenfans. Een week voor de grand prix van Nederland kleurt ook Spa oranje. Onze zuiderburen zijn in de Ardennen stevig in de minderheid: slechts tien procent van de bezoekers is Belg.

Ondanks de enorme publieke belangstelling staat Spa onder druk. De F1-leiding flirt openlijk met circuits buiten Europa en aast op lucratievere deals. Eerder deze maand werd de Franse grand prix al weggestreept. Ook klassieker Monaco is onzeker. België concurreert met het Zuid-Afrikaanse Kyalami.

Max Verstappen zou het schrappen van Spa-Francorchamps een aderlating vinden. Het is zijn favoriete circuit. De regerend F1-kampioen is in goed gezelschap. "Elke coureur die ik ken, zet dit circuit in de topdrie. Spa is heel puur. Een circuit met historie en karakter", schetst Mercedes-reservecoureur Stoffel Vandoorne.

Achtbaan

De Vlaming roemt de combinatie van vloeiende, pijlsnelle bochten, hoogteverschillen en grillige weersomstandigheden. "Het gaat op en neer als een achtbaan. Hier wordt elke fout afgestraft", zegt de kersverse wereldkampioen Formule E.

Vandoorne zou het onbegrijpelijk vinden als Spa van de F1-kalender valt. "Ik snap dat overal geld mee gemoeid is, maar een klassieker als deze moet je behouden."

Verstappen gaat 'minstens' voor podium

Max Verstappen legt zich ondanks het feit dat hij vanuit het achterveld moet starten nog lang niet neer bij een plek buiten de topdrie. Hij ziet op zijn favoriete circuit nog volop kansen voor een goede eindnotering. Zijn ijzersterke kwalificatie geeft ook alle reden tot optimisme.

"Ik denk dat deze baan ons wel erg goed ligt", analyseert Verstappen. "Wel moeten we uitkijken voor de eerste bocht. Die is heel krap. Ik moet zorgen dat ik daar niet te veel tijd verlies. Enerzijds wil je terrein winnen, anderzijds wil je vooral uit de problemen blijven."

Op welke plek Verstappen zondag ook eindigt, het gat met Ferrari en Mercedes lijkt in aanloop naar de GP van België groter dan ooit. "We zijn dit jaar overal snel op de rechte stukken, maar op de een of andere manier hebben we dat hier kunnen combineren met snel zijn in de bochten. Als je dat goed voor elkaar hebt kun je hier een goed gat slaan."

Welkom!

Welkom op de veertiende racedag van het seizoen! We zijn aanbeland in België, waar de Grand Prix wordt verreden op het beroemde circuit in Spa.

Max Verstappen gaat een inhaalrace proberen te rijden, omdat hij door een gridstraf vanaf de veertiende plek start. Verstappen zou vanaf P15 wegrijden, maar vandaag incasseerde ook Yuki Tsunoda een gridstraf.