liveblog
NOS NieuwsAangepast

Letland voert dienstplicht in • 'Oekraïne komt nog veel wapens tekort'

liveblog gesloten

Kinderen voetballen in kapotgeschoten stadion Irpin

De muren van het 'Champion' stadion in Irpin zitten vol kogelgaten en de plexiglas ramen zijn uit de dug-outs gesprongen door bombardementen. Toch is de lokale jeugd weer begonnen met voetbaltrainingen in het stadion, ruim vier maanden sinds het begin van de invasie.

Het grootste deel van het puin is inmiddels opgeruimd waardoor het veld weer toegankelijk is. Coach Danylo Kysil hielp om het stadion weer toegankelijk te maken. Dat was nog best een klus. "Toen we het stadion voor het eerst zagen sinds het begin van de invasie, zag het er slecht uit. Overal lagen granaatscherven en rotzooi", vertelt hij tegen persbureau Reuters.

Zo'n dertien kinderen kwamen langs op de eerste training. Voor Kysil was dat een mooi maar ook lastig moment. Tegenover de kinderen houdt hij zich groot, zodat ze niet zien dat hij emotioneel uitgeput is.

De 11-jarige Denys Vojtovytsj, die aanwezig was bij de training, vond het leuk om weer met vrienden samen te zijn. "Ik ben heel blij dat we nu kunnen voetballen in plaats van thuisblijven en spelletjes te spelen op de tablet", zegt hij.

  • Reuters
    Een jonge speler zit op een verbrande plek op het voetbalveld
  • Reuters
    Coach Danylo Kysil verzorgt een training voor de kinderen van voetbalclub Olymp in Irpin
  • Reuters
    Op de muren zijn sporen van de oorlog te zien
  • Reuters
    De dug-out, hersteld met doeken voor het geval dat het regent
  • Reuters
    Een luchtfoto van het 'Champion' stadion in Irpin

'Te weinig wapenleveringen aan Oekraïne om vuist te kunnen maken'

Het aantal wapens dat vanuit westerse landen aan Oekraïne wordt geleverd is nog altijd bij lange na niet genoeg om de situatie in het land te stabiliseren. Dat zegt de Duitse denktank het Kiel Institute for the World Economy op basis van een analyse.

Wapenleveranties gebeuren volgens het instituut op "ad-hoc-basis" waardoor de Oekraïense regering er geen rekening mee kan houden in hun strategische planning. Volgens het instituut heeft Oekraïne het hardst raketlanceerders en houwitsers nodig. Het instituut constateert dat er de afgelopen periode nauwelijks meer westerse wapensteun bij komt en dat de Russen waarschijnlijk nog altijd veel meer wapens tot hun beschikking hebben.

Van de duizend houwitsers die het land zegt nodig te hebben, zijn er zo'n 182 geleverd. Ter vergelijking: Rusland zou aan het begin van de oorlog zo'n 2000 houwitsers tot zijn beschikking hebben gehad.

Ook de financiële steun aan het land gaat volgens de denktank te traag om het budget van het land op korte en middellange termijn op orde te krijgen. Het land heeft naar schatting 18,9 miljard euro per maand nodig, terwijl op dit moment zo'n 7,6 miljard binnenkomt.

Oekraïense militairen gebruiken een M777 houwitzer

Beschietingen op Slovjansk: 'Het was tot nu toe niet zo erg'

Slovjansk is het doelwit van zware artilleriebeschietingen door de Russische troepen in Oost-Oekraïne. De stad in de regio Donetsk is zwaar getroffen.

Beschietingen op Slovjansk: 'Het was tot nu toe niet zo erg'

Letland voert dienstplicht in

Letland voert de dienstplicht in, meldt minister van Defensie Pabriks. Belangrijkste reden is volgens de minister de dreiging van buurland Rusland.

"Hoe meer mensen in dienst gaan en militair getraind worden, hoe minder waarschijnlijk het wordt dat Rusland zijn militaire agressie op Letland richt", zegt hij.

Het systeem wordt de komende vijf jaar geleidelijk ingevoerd. Mensen tussen de 18 en 27 jaar die worden opgeroepen, kunnen ervoor kiezen in het leger gaan of bij de Nationale Garde. Als ze dat niet willen, is er een alternatieve dienstplicht waarbij ze voor een aan de overheid gelieerde organisatie kunnen werken. De vergoeding is maximaal 400 euro per maand. De nieuwe dienstplicht geldt alleen voor mannen.

'Vijf doden en 21 gewonden door gevechten in Donetsk-regio'

Bij aanvallen in de regio Donetsk, in het oosten van Oekraïne zijn gisteren vijf mensen om het leven gekomen en 21 mensen gewond geraakt, meldt de gouverneur van de regio Pavlo Kyrylenko.

Eerder zei de gouverneur al dat Slovjansk afgelopen nacht zwaar onder vuur werd genomen en dat er "geen plek meer is die niet meer onder vuur wordt genomen in de regio".

De doden van gisteren vielen in de steden Avdijivka, Slovjansk, Krasnohorivka en Koerachove.

Nog altijd mensen in schuilkelders in ingenomen stad Lysytsjansk

Nog altijd zitten er mensen in schuilkelders in de stad Lysytsjansk, vertellen inwoners van de stad aan persbureau Reuters.

De stad, waar ooit 100.000 mensen woonden, werd zondag volledig ingenomen door de Russen. Volgens inwoner Tatjana Hloesjenko schuilen onder anderen kinderen en ouderen nog altijd. Ook Hloesjenko bleef in de stad met haar familie omdat ze vreesde dat ze in andere delen van Oekraïne ook niet veilig zou zijn.

Ze hoopt dat het snel weer rustig wordt in haar stad. Ook de oudere inwoners Serhi en Evhenia die ook nog schuilen hopen daarop, maar ze kijken op tegen de wederopbouw van de stad. "Ons dak is kapot, maar hoe repareer je dat en hoe moet je daarvoor betalen? En de winter komt er ook snel weer aan."

Een man fietst langs een verwoest gebouw in Lysytsjansk

'Russische troepen op ongeveer 16 kilometer van Slovjansk'

Russische troepen zijn opgerukt tot ongeveer 16 kilometer van de Oost-Oekraïense stad Slovjansk, meldt het Britse ministerie van Defensie in een dagelijkse update.

Gisteren zei de burgemeester van de stad dat er zwaar wordt gebombardeerd. Hij adviseerde om de stad te ontvluchten. Na de inname van Lysytsjansk willen de Russische troepen zich nu richten op Slovjansk, meldde het Oekraïense leger twee dagen geleden al. Ook het Britse ministerie van Defensie noemt Slovjansk "zeer waarschijnlijk het volgende grote doel in strijd om de Donbas".

Gouverneur Donetsk roept burgers op weg te gaan

De gouverneur van de Oekraïense regio Donetsk heeft de 350.000 mensen die nog in het door Oekraïne gecontroleerde gebied zijn opgeroepen te vertrekken. Hij wijst erop dat het Russische leger de aanvallen op het Oost-Oekraïense gebied heeft opgevoerd.

Gouverneur Kyrylenko zegt dat iedereen weg moet om te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen. Het vertrek van de mensen moet ook ruimte maken voor het Oekraïense leger om de Russen aan te vallen. "Het lot van het hele land wordt in Donetsk bepaald", zei hij. Volgens Kyrylenko is de situatie chaotisch. Volgens hem willen de Russen vooral veel burgerslachtoffers maken.

Brandweerlieden blussen een brand in Slovjansk

Welkom

Goedemorgen, welkom in het liveblog van woensdag 6 juli over de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren vind je hier.