NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Raketaanvallen in provincie Odessa, zeker 19 doden • EU-vlag geplaatst in Oekraïens parlement

 • Welkom in het liveblog van vrijdag 1 juli over de oorlog in Oekraïne.
 • Oekraïne zet EU-vlag neer in het Oekraïense parlement.
 • Oekraïense vluchtelingen kunnen vandaag verblijfbewijs aanvragen.
 • Raketaanvallen in Odessa, minstens 19 doden.
 • 'Russen hadden krachtige radioverkenningsposities op Slangeneiland'.
Liveblog gesloten
 • Oekraïense chauffeurs blokkeren grens met Polen

  Zo'n honderd Oekraïense chauffeurs hebben de grensovergang tussen Polen en Oekraïne in Zosin aan de rivier de Bug geblokkeerd. Ze zijn boos omdat Oekraïne weer invoerrechten heft. Die waren tijdelijk afgeschaft om de invoer van goederen die belangrijk zijn voor het leger te vergemakkelijken.

  De invoerrechten bedragen 30 procent van de waarde. Aan de Poolse grens stonden volgens de Poolse televisie vanavond zo'n 500 auto's te wachten.

 • VS levert Oekraïne nog eens 820 miljoen dollar aan militaire hulp

  De Amerikaanse regering heeft nog eens voor 820 miljoen dollar aan militaire hulp voor Oekraïne aangekondigd. Het betreft onder meer nieuwe raketsystemen en systemen die bescherming bieden tegen luchtaanvallen. De nieuwe wapens moeten Oekraïne helpen zich beter te verweren tegen de vernietigende Russische aanvallen van lange afstand.

  Het is het veertiende militaire hulppakket van de Amerikanen sinds het begin van de oorlog in februari. In totaal hebben de Verenigde Staten Oekraïne al voor 8,8 miljard dollars aan wapens en andere militaire hulp geleverd.

 • Borsjt is Oekraïens erfgoed

  De Unesco heeft Oekraïense borsjt, een soep van rode biet, wortel, aardappel, kool en ui, erkend als immaterieel erfgoed. Rusland en Oekraïne discussiëren al tijden over de vraag van welk land de soep een nationaal gerecht is. Volgens de Unesco heeft Oekraïne vanwege de oorlog gevraagd om de erkenning te versnellen. Het comité dat erover moet beslissen, heeft daarmee ingestemd omdat het vanwege de oorlog belangrijk is om immaterieel erfgoed te beschermen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  VN roept borsjt uit tot bedreigd Oekraïens erfgoed, tot woede van Rusland
 • Scholen in Kiev na zomervakantie weer open

  Kinderen in de hoofdstad van Oekraïne mogen, als het aan de gemeente ligt, na de zomervakantie weer naar school. Sinds het begin van de Russische invasie wordt in Oekraïne al het onderwijs online gegeven.

  Volgens het hoofd van de onderwijsafdeling in Kiev is de veiligheid van leerlingen en leraren de grootste prioriteit. "Gebieden rond de scholen zullen worden gecontroleerd op explosieven en alle schuilkelders in scholen zullen opnieuw worden bevoorraad." Ook moeten alle scholen oefeningen organiseren van het protocol voor luchtaanvallen.

 • Nieuwe beelden van geraakt flatgebouw bij raketaanval Odessa

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dronebeelden van geraakt flatgebouw bij Odessa
 • Russische ambassadeur in Bulgarije wil ambassade sluiten

  De Russische ambassadeur in Bulgarije zegt aan Moskou te gaan vragen om de ambassade in Sofia te laten sluiten. Aanleiding is het besluit van de Bulgaarse premier Kiril Petkov deze week om 70 Russische diplomaten het land uit te zetten wegens spionage.

  Ambassadeur Eleonora Mitrofanova had de Bulgaarse regering een ultimatum gesteld: als de beslissing vandaag om 12:00 niet ongedaan was gemaakt, zou ze zich terugtrekken uit het land. Nu houdt ze voet bij stuk, schrijft ze in een brief aan het Bulgaarse volk.

  Bulgarije betreurt het besluit: "Onze diplomatieke relatie moet doorgaan", zegt premier Petkov aan de Russische tak van persbureau Interfax. "We hebben geschiedenis en onze volkeren zijn bevriend, maar geen enkel land kan een ultimatum stellen aan het onafhankelijke en vrije Bulgarije." Volgens de Europese Unie is het Bulgaarse uitzettingsbesluit "in overeenstemming met het internationale recht".

 • Moskou ontkent raketaanval in Odessa

  Het Kremlin ontkent dat Russische raketten een flatgebouw en twee vakantiekampen in de buurt van de Oekraïense havenstad Odessa hebben geraakt. Volgens Oekraïense autoriteiten zijn bij de raketaanval vanochtend ten minste 19 mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt.

  "Ik wil u herinneren aan de woorden van de president dat Russische strijdkrachten burgerdoelen niet beschieten", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tijdens een telefonische vergadering met verslaggevers.

  Desondanks zijn er sinds het begin van de oorlog in Oekraïne duizenden burgerdoden gevallen.

 • Beelden uit Severodonetsk: 'De situatie blijft gespannen'

  Journalisten van persbureau Reuters waren donderdag onder begeleiding van pro-Russische separatisten uit de regio Donbas in de Oost-Oekraïense stad Severodonetsk. Na zware gevechten gaf het Oekraïense leger de stad afgelopen weekend op. De bewoners van de stad hopen weer terug te gaan naar een enigszins normaal leven, maar eenvoudig is dat niet.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  In Severodonetsk wordt niet meer gevochten, maar 'het leven is zwaar'
 • Oekraïense vluchtelingen kunnen vandaag verblijfbewijs aanvragen

  Het is vanaf vandaag mogelijk voor vluchtelingen uit Oekraïne om via een online planner een afspraak te maken voor een verblijfbewijs. Om tot 4 maart 2023 in Nederland te mogen wonen en werken, hebben Oekraïense vluchtelingen zo'n bewijs nodig.

  Het gaat meestal om een sticker op een paspoort, waarmee kan worden aangetoond dat iemand onder de zogenoemde Europese richtlijn Tijdelijke Bescherming valt, meldt de immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vandaag.

  Vluchtelingen uit Oekraïne verbleven de afgelopen maanden in Nederland binnen de visumvrije periode. Met een bewijs van verblijf kunnen zij ook formeel aantonen dat zij rechtmatig in Nederland zijn. "Er kunnen instanties zijn die daarom vragen", aldus de IND. De dienst meldt dat de afspraakmogelijkheden de komende weken uitgebreid worden als meer locaties in het land beschikbaar komen.

  Eerder zei de IND ongeveer 1200 Oekraïners per dag te kunnen voorzien van een bewijs van rechtmatig verblijf.

 • Oekraïne zet EU-vlag neer in het Oekraïense parlement

  In het Oekraïense parlement is vandaag een grote vlag van de Europese Unie naar binnen gebracht. EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hield vanmorgen een video-toespraak in het Oekraïense parlement.

  De parlementsleden en president Zelensky klapten gezamenlijk toen drie militairen van de Nationale Garde de vlag naast die van Oekraïne neerzetten. De bedoeling is dat de EU-vlag daar ook blijft staan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  EU-vlag geplaatst in Oekraïens parlement

  In haar video-toespraak zei Von der Leyen dat Oekraïne "een heel duidelijk Europees perspectief" heeft, maar dat er ook nog een lange weg te gaan is. "Europa zal bij elke stap aan je zijde staan, zolang als nodig is, vanaf deze donkere oorlogsdagen tot het moment dat je de deur opent die naar onze Europese Unie leidt."

  Zelensky sprak opnieuw zijn hoop uit voor een snelle toetreding. "Ons pad naar lidmaatschap mag geen decennia duren", zei hij. "We moeten dit pad zo snel mogelijk doorkruisen. Dit hangt van ons af."

 • Raketaanval Odessa: 19 doden, 41 mensen uit flatgebouw gered

  Er is inmiddels meer duidelijk over de Russische raketaanval in de buurt van de Oekraïense havenstad Odessa vanochtend. Hierbij zijn een flatgebouw en twee vakantiekampen in de buurt geraakt en minstens negentien mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt, melden de Oekraïense autoriteiten.

  Het flatgebouw staat het dorp Serhiivka in het district Bilhorod-Dnistrovskyi, waar zeker zestien mensen omkwamen. Persbureau Reuters meldt op basis van lokale bronnen dat 41 mensen gered zijn en dat reddingswerkers nog op zoek zijn naar meer mensen in het gebouw, waarvan bekend is dat er 152 mensen woonden.

  Andere raketten raakten twee vakantiekampen in de buurt, melden lokale bestuurders. Hierbij zijn drie mensen om het leven gekomen. De gouverneur van Odessa, Maksym Martsjenko, heeft in een bericht op Telegram gezegd dat Rusland voor de aanval Kh-22-raketten uit het Sovjettijdperk heeft gebruikt, die allemaal uit de richting van de Zwarte Zee kwamen. Reuters heeft de details van de incidenten niet onafhankelijk kunnen bevestigen.

 • 'Russen hadden krachtige radioverkenningsposities op Slangeneiland'

  Volgens de Oekraïense veiligheidschef Danilov gebruikte Rusland Slangeneiland om radioverkeer te onderscheppen en beluisteren. Danilov vertelt aan de nieuwssite Ukrainska Pravda dat vanuit het eiland de regio's Bessarabië en Transnistrië in de gaten te houden. "Ze hadden daar een zeer machtige positie", aldus Danilov. Daarom is het heroveren van het eiland een "strategisch belangrijke" overwinning voor Oekraïne.

  Danilov weerlegt ook de beweringen van Rusland dat troepen het eiland vrijwillig verlaten hebben. "De manier waarop de Russische Federatie de gebeurtenissen interpreteert, dat ze het eiland hebben achtergelaten als een gebaar van goede wil is niet in overeenstemming met de realiteit. In feite zijn ze daar door onze zware artillerie verdreven. Ze konden zich nergens om verbergen, en zij [Russische troepen] moesten vluchten."

 • Beelden van ravage na raketaanvallen in provincie Odessa

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Doden door raketaanval Odessa, flat verwoest
 • Raketaanvallen in Odessa, minstens 17 doden

  Bij Russische raketaanvallen in het district Bilhorod-Dnistrovsky in de provincie Odessa zijn vandaag ten minste zeventien mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt, melden Oekraïense autoriteiten. Eén raket trof een flatgebouw van negen verdiepingen, waarbij veertien mensen omkwamen. Een andere aanval was in een resort. Hier vielen ook minstens dertig gewonden en vloog een aangrenzend winkelgebouw in brand.

  Serhiy Bratchuk, woordvoerder van het regionale bestuur van Odessa, heeft aan de Oekraïense staatstelevisie gemeld dat reddingswerkers aan het kijken zijn of er nog overlevenden onder het puin liggen van het flatgebouw. Een deel van het gebouw is na de aanval ingestort.

  State Emergency Services of Ukraine
 • 'Vertrek Russen van Slangeneiland verandert situatie in Zwarte Zee'

  De Oekraïense president Zelensky heeft in zijn nachtelijke toespraak gezegd dat Slangeneiland "weer vrij" is. Eerder op donderdag werd bekend dat Russische troepen zich hadden teruggetrokken van het eiland. "Het eiland is een strategisch punt en het verandert de situatie in de Zwarte Zee aanzienlijk", zei Zelensky, die benadrukte dat het niet zeker is dat Russische troepen niet zullen terugkeren.

  "Maar het beperkt de acties van de bezetters al aanzienlijk. Stap voor stap zullen we ze uit onze zee, ons land en ons luchtruim verdrijven." Rusland zegt dat troepen het eiland vrijwillig verlaten hebben.

  De president gaf ook een update over de situatie in de Donbas, waar Rusland zijn aanvallen de afgelopen weken heeft geconcentreerd. "De situatie in de Donbas blijft extreem moeilijk. Het vuuroverwicht van de bezetters is nog steeds erg voelbaar. Ze hebben al alles uit hun reserves gehaald om ons in de regio's Loehansk en Donetsk te raken."