NOS Wielrennen Aangepast

Hindley zet de Giro naar zijn hand als Carapaz moet passen, Covi wint de etappe

 • Lees hier het wedstrijdverslag
 • Hindley rijdt Carapaz uit het roze
 • De Australiër heeft een voorsprong van 1.25 op Carapaz
 • Zondag volgt nog een tijdrit van 17 kilometer
Liveblog gesloten
 • Zondag: de tijdrit in Verona

  De Giro is eigenlijk al wel beslist, maar morgen volgt er natuurlijk nog de tijdrit door Verona. Zeventien kilometer lang met halverwege een klimmetje van de vierde categorie.

  Het is een kopie van de slottijdrit van de Giro van 2019, die werd gewonnen door Richard Carapaz. De man die vanmiddag in een paar steile kilometer zijn tweede Giro-zege door zijn vingers ziet glippen.

  Het profiel van de eenentwintigste etappe van de Giro RCS

  De eerste renner (rodelantaarndrager Roger Kluge) start zondagmiddag om 13.55 uur, rozetruidrager Hindley zal tegen 17.10 uur finishen.

  Wie weet kan Mathieu van der Poel nog iets moois. Hij werd knap tweede in de eerste tijdrit van de Giro. Wilco Kelderman is ook een erkend tijdrijder en ook Thymen Arensman hoopt op een goede klassering.

  Kortom, er is genoeg om de tijdrit voor te volgen. We zijn er vanzelfsprekend van start tot finish bij met dit liveblog. A domani!

 • Hopen voor Hindley dat de geschiedenis zich niet herhaalt

  Net als twee jaar geleden verovert Jai Hindley in de laatste bergetappe van de Giro de roze leiderstrui. Destijds, in de corona-Giro 2020, reed hij zijn ploeggenoot Wilco Kelderman uit het roze.

  Maar de eindzege liep hij mis. Hindley begon toen met exact dezelfde tijd als Tao Geoghegan Hart aan de slottijdrit, die de eindzege voor zich opeiste.

  De marge van nu, 1.25 op Carapaz, moet toch genoeg zijn, zou je zeggen. De twee ontlopen elkaar niet veel in tijdritten door de jaren heen. "Het is een ongelofelijk gevoel het roze na twee jaar weer te dragen. Ik heb zo hard gewerkt en het is niet de makkelijkste weg geweest. Maar het gevoel is geweldig."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Leider Hindley: 'Ongelofelijk gevoel het roze na twee jaar weer te dragen'

  De inzinking van Carapaz kwam voor de Bora-renner als een verrassing. "Hij oogde sterk en had een goede pokerface. Maar wij hadden het plan de laatste klim volle bak op te rijden. Als ik tijd goed wilde maken, moest het daar gebeuren. En dat is gelukt."

  "1.25 is een veel betere buffer dan twee jaar geleden, maar de strijd is nog niet gestreden. Het is niet voorbij totdat ik over de finish ben."

 • Bouwman heeft ook laatste bergrit overleefd: 'Kijk uit naar podium in Verona'

  Uitrijden is alles wat hij moet doen. Koen Bouwman is de laatste bergetappe van de Ronde van Italië letterlijk zonder kleerscheuren doorgekomen. "Nu komt ie wel heel dichtbij."

  Als Bouwman ook in de tijdrit geen fratsen uithaalt en gewoon finisht, wint hij de bergtrui. "Vandaag had er nog iets geks kunnen gebeuren, in die nattigheid in het begin van de etappe heb ik wel wat rustiger gereden, met de trui in het achterhoofd. Nu kan ik lekker in de blauwe trui naar Verona."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bouwman heeft ook laatste bergrit overleefd: 'Kijk uit naar podium in Verona'

  Als hij zich echt goed had gevoeld, had de ritwinnaar van vrijdag nog wel willen aanvallen. "Maar ik had niet de benen van gisteren."

  De voorpret is van de ogen van Bouwman af te lezen. "Ik kijk ernaar uit met vier man op het eindpodium te staan in Verona. Twee etappes, de bergtui, iemand die dat van tevoren voorspeld had, had ik voor gek verklaard. Dit pakken ze me nooit meer af."

 • Roze Hindley

  Jai Hindley in de roze trui Reuters
 • Leemreize behaalde zijn doel en zat in de kopgroep: 'Maar ik had zware benen'

  Giro-debutant Gijs Leemreize wilde in de laatste bergetappe nog één keer alles uit de kast halen. "Dat is gelukt", lacht de Jumbo-Visma renner na de zware bergetappe waarin hij beklimming na beklimming in de aanval reed.

  "Het was vechten voor je plekje, maar ik wilde meezitten. Toen de groep wegreed, ben ik ernaartoe gesprongen. Richting de eerste klim draaide het lekker rond, maar ik had wel zware benen op de eerste klim. Ik had niet het gevoel dat ik weer toptien zou kunnen rijden."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Leemreize: 'Blij dat ik deze Giro heb ontdekt dat ik goed ben in de derde week'

  "Maar ook al deed alles pijn, ik probeerde om te blijven duwen. Mijn kracht is dat, als ik mezelf niet over de kop rijd, ik tempo kan blijven houden. Dat is met drie zware cols wel belangrijk."

  De organisatie in de achtervolging op Covi liep niet, waardoor de Italiaan weg kon blijven. "Iedereen zat erdoorheen, daardoor draaide het niet."

  Maar over het algemeen is Leemreize een tevreden debutant. "Het belooft iets moois voor de toekomst. Ik ben er blij mee dat ik deze Giro heb ontdekt dat ik goed ben in de derde week van een grote ronde."

 • Arensman knap vijfde, maar had niet in de kopgroep willen zitten

  Thymen Arensman werd vijfde in de etappe, maar is toch verre van blij. "Ik ben vrij teleurgesteld. Ik wilde me vandaag sparen, deed een leadout om Martijn (Tusveld, red.) en Chris (Hamilton, red.) in de kopgroep te laten belanden, maar ze konden niet volgen. Zo belandde ik erin en dat was niet de bedoeling."

  "Ik zat met mijn hoofd bij morgen en had ook niet de commitment om er vol voor te gaan. Er werd veel naar me gekeken, daarom liep Covi ook zo ver weg."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arensman baalt: 'Ik belandde in de kopgroep maar dat was niet de bedoeling'

  "Het is wat het is, maar ik ben een beetje bang dat ik nu morgen niks meer ben. Maar dat is wielrennen en daar leer je van."

  Of Arensman nog in staat is in de tijdrit in Verona hoge ogen te gooien? "Geen idee, dat zien we morgen."

 • De verschillen in het algemeen klassement

  Dit is nu de top van het algemeen klassement. Jai Hindley gaat aan de leiding met 1.25 minuut voorsprong op Richard Carapaz.

  RCS
 • Hindley: 'Zal roze tot de dood verdedigen'

  Jai Hindley straalt van oor tot oor als hij zijn eerste reactie geeft. "Ik wist dat het een cruciale etappe zou worden met een brute finish. Wie hier de benen had, kon het verschil maken. Lennard Kämna (red.) zat in de ontsnapping en had geen beter moment kunnen kiezen om zich terug te laten zakken om mij te helpen. We konden alles geven. Dit was een epische etappe."

  Het verschil tussen rozetruidrager Carapaz en Hindley was de laatste week steevast kein. "We bleven geduldig en hielden ons kruit droog tot vandaag."

  Met een voorsprong van 1.25 gaat Hindley morgen de tijdrit in. Hoe het gaat verlopen? "Geen idee, we gaan zien hoe het morgen loopt. Het is altijd lastig te voorspellen hoe een tijdrit gaat na drie weken, maar ik zal het roze tot aan de dood verdedigen."

 • De toptien van de etappe

  De toptien van de etappe RCS

  Alessandro Covi wint de etappe, Thymen Arensman wordt knapt vijfde. Maar we kijken vooral naar de man op de zesde plaats: Jai Hindley. Hij is de nieuwe rozetruidrager, Richard Carapaz verliest veel tijd en staat niet eens op deze kaart.

 • In elkaar gestort

  Poeh, Richard Carapaz verliest in de laatste kilometers bijna anderhalve minuut op Jai Hindley. Hij verliest de roze trui en vermoedelijk ook de Giro. Want Carapaz zal de tijdrit met ongeveer 1.30 achterstand op Hindley gaan beginnen.

  Richard Carapaz RCS
 • Hindley over de meet

  Jai Hindley is binnen en dan wachten we op Richard Carapaz. De Australiër is hoe dan ook de nieuwe rozetruidrager. En hij is heel dicht bij de eindzege.

 • Wat doet Hindley, wat kan Carapaz?

  Dan gaan we kijken wat het verschil tussen Hindley en Carapaz gaat worden. Morgen volgt nog een tijdrit van 17 kilometer, maar als Carapaz de Australiër te ver laat wegrijden is de spanning er misschien al af.

 • Covi wint de etappe!

  Alessandro Covi wint de twintigste etappe van de Ronde van Italië, een loodzware rit die de renners over drie beklimmingen voerde. Voor de 23-jarige van UAE-Emirates is het de eerste zege in een grote ronde, en dat na een hele dag in de aanval. Petje af!

 • 0,5 km - Covi gaat de rit winnen

  Alessandro Covi gaat de mooiste zege van zijn carrière boeken op de Passo Fedaia.

  En Richard Carapaz moet alles op alles zetten om het verschil met Hindley niet te ver op te laten lopen.

 • 1 km - Twintig tellen voor Hindley

  Hindley heeft iets meer dan twintig seconden voorsprong te pakken op Carapaz. Gaat de Ecuadoriaan hier de Giro verliezen? Morgen volgt nog een tijdrit.