liveblog
NOS WielrennenAangepast

Sprintersploegen bijten zich stuk op kopgroep • De Bondt grijpt ritzege

liveblog gesloten

A domani!

Daarmee sluiten we het liveblog af voor vandaag. Morgen zijn we terug met de negentiende etappe. De renners gaan dan om 12.10 uur van start en zullen naar verwachting rond 17.15 uur finishen.

De etappe van morgen

De klimmers en klassementsrenners hebben de benen één dag kunnen sparen, maar morgen mogen ze weer vol aan de bak.

In de 178 kilometer lange etappe van Marano Lagunare naar Castelmonte liggen vier gecategoriseerde beklimmingen. De zwaarste daarvan ligt op 56 kilometer voor de finish en als de top bereikt is moeten de renners nog ongeveer 44 kilometer tot de finish. En ook de weg naar de eindstreep is zeker niet vlak. De finish ligt namelijk bergop, na een beklimming van de tweede categorie.

Het profiel van de negentiende etappe van de Giro

Droom komt uit voor De Bondt

"Een dikke pluim voor ons alle vier", zegt Dries De Bondt na zijn ritzege. De Belg doelt op zijn drie medevluchters met wie hij het peloton knap voorbleef in de achttiende etappe.

"We hebben magnifiek samengewerkt tot de laatste kilometer. We kochten tijd om te speculeren, maar dat hebben we niet gedaan. Niemand sloeg een beurt over, niemand heeft een seconde getwijfeld. Dit is zo mooi, want iedereen dacht dat dit een sprintrit zou zijn. Het stond in de sterren geschreven dat Mark Cavendish, Arnaud Démare of Alberto Dainese zou winnen."

"Dit was echt een droom", sluit De Bondt af.

Dries De Bondt

Hindley lost, maar verliest geen tijd

Jai Hindley kwam achter het peloton over de finish, maar dat heeft geen gevolgen voor zijn klassement. Hij kreeg in de laatste drie kilometer pech, waardoor hij dezelfde tijd krijgt als het peloton.

De renner van Bora zit daardoor rozetruidrager Richard Carapaz nog altijd op de hielen. Hij heeft een achterstand van slechts drie seconden.

Top-10 klassement

De top-10 van de dag

Vooraf werd gedacht dat de achttiende etappe een prooi zou worden voor de sprinters, maar de vier vluchters van de dag dachten daar anders over. De Bondt, Affini, Cort Nielsen en Gabburo hielden knap stand tegen een jagend peloton. Aan de finishlijn was de Bondt nipt sneller dan Affini, die net als in de zesde etappe genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Toptien van de achttiende etappe

FINISH - De Bondt wint!

Op de streep hebben de koplopers nog ruim tien seconden over van hun voorsprong en het is Dries De Bondt die de sprint om de dagzege wint. De 30-jarige Belg van Alpecin-Fenix, die bezig is aan zijn tweede Ronde van Italië, boekt voor het eerst een ritzege in een grote ronde.

Dries De Bondt

3 km - Koplopers houden wat in

De koplopers vermoeden zelf nu ook dat ze het peloton voor gaan blijven en houden dus wat in, maar dat gaat ten koste van de voorsprong. Het nog altijd jagende peloton rijdt nu nog maar een halve minuut achter de vier vluchters.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

10 km - Kopgroep verliest weinig terrein

De kopgroep heeft in de laatste kilometers weinig terrein verloren. Met nog tien kilometer te gaan, rijden de vluchters nog altijd ruim een minuut voor het peloton uit en het begint er dus op te lijken dat De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini onderling gaan uitmaken wie de rit gaat winnen.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

16 km - Trek-ploeg gelost

Ineens zien we de Trek-ploeg in beeld. Het team van Bauke Mollema rijdt een minuut achter het peloton en doet er alles aan om de aansluiting weer te vinden. Dat gaat niet makkelijk worden, want het tempo ligt inmiddels erg hoog.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

20 km - Treviso in zicht

Over enkele meters rijden de koplopers Treviso binnen. Daar volgt nog een plaatselijke ronde en wordt de finishlijn al een keer gepasseerd voordat er echt gestreden gaat worden om de ritzege.

De voorsprong van de koplopers loopt terug, maar niet zo hard als het peloton zou willen. Team DSM heeft ook Thymen Arensman nu mee naar voren gestuurd om mee te helpen het gat, dat nog 1.18 minuten bedraagt, te dichten.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

37 km - Sprintersploegen op jacht

De sprintersploegen in het peloton hebben de jacht op de koplopers nu echt ingezet. Onder meer QuickStep (van Cavendish) en UAE (van Fernando Gaviria) laten de voorsprong nu flink slinken tot onder de twee minuten.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

53 km - Laatste klimmetje achter de rug

De vier vluchters en het peloton hebben het laatste klimmetje van de dag achter de rug. Dries de Bondt pakt de punten op de berg van de vierde categorie.

Aan de voorsprong is niks veranderd tijdens de kilometers bergop. Nog altijd rijdt de kopgroep 2,5 minuut voor het peloton uit.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

55 km - Vluchters lopen weer iets uit

De voorsprong van de kopgroep was al even teruggebracht tot een minuut, maar inmiddels is die weer opgelopen tot 2,5 minuut.

Voordat de renners in volle vaart richting de finish gaan, moeten ze nog wel de Muro di Ca' del Poggio over. Een kort, venijnig klimmetje.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

Dumoulin plant rentree

Tom Dumoulin komt na zijn afstappen in de Ronde van Italië volgende week al weer in actie. De wielrenner van Jumbo-Visma staat voor vrijdag 3 juni op de startlijst van de RSM-Wealer Ronde, een criterium in Maastricht. Volgens de organisatie hervat Dumoulin in die wedstrijd zijn wegseizoen.

Dumoulin stapte in de veertiende etappe van de Giro na een kleine 50 kilometer af vanwege rugklachten. "Het is op, het is leeg", zei Dumoulin, die de Ronde van Italië in 2017 op zijn naam schreef.

78 km - Tussensprint

Gabburo is wel geïnteresseerd in de punten bij de tussensprint. De andere vluchters gunnen de Italiaan de punten. In het peloton pikken Arnaud Démare en Mark Cavendish ook nog wat puntjes mee.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

93 km - Kopgroep onder de loep

De situatie in de koers is al een tijdje stabiel, dus hebben we tijd om de kopgroep even onder de loep te nemen.

De vluchter met veruit de meeste overwinningen achter zijn naam is Magnus Cort Nielsen. De 29-jarige Deen won al zes etappes in de Vuelta en een etappe in de Tour, maar de Giro reed hij nog nooit. De Bondt, Gabburo en Affini hebben allen nog nooit een rit in een grote ronde gewonnen.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

2021: Cort Nielsen wint een etappe in de Vuelta

105 km - Rui Costa zet aan

Ineens zien we Rui Costa op kop van het peloton en direct wordt de voorsprong van de vier koplopers gehalveerd. Er is nog ruim een minuut over van de maximaal 2,5 minuut.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

112 km - Kelderman kijkt vooruit

Wilco Kelderman doet zelf niet meer mee om de podiumplaatsen, maar zijn ploeggenoot Jai Hindley staat er nog altijd goed voor in het algemeen klassement. "Jai is in de vorm van zijn leven", aldus Kelderman over de nummer twee van het klassement. "We gaan de komende dagen alles op alles zetten om het roze te veroveren."

Over de achttiende etappe, die over relatief vlak terrein gaat, wist Kelderman voorafgaand nog niet goed wat te verwachten. "Als je denkt dat het rustig gaat worden, wordt het vaak toch lastig, dus ik bereid me voor op het ergste. Ik verwacht dat er wel flink gereden gaat worden."

Wilco Kelderman

120 km - Voorsprong stabiliseert

In het parcours van vandaag zijn twee gecategoriseerde klimmetjes opgenomen. De eerste hebben de renners er al op zitten en het leverde weinig spektakel op. De situatie in de koers is nog hetzelfde als voor de klim. De kopgroep heeft nog altijd twee minuten voorsprong.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

132 km - Voorsprong loopt op

De voorsprong van de vier koplopers is inmiddels opgelopen tot twee minuten.

Kopgroep: De Bondt, Cort Nielsen, Gabburo en Affini

140 km - Van der Poel en Leemreize praten bij

Mathieu van der Poel komt even buurten bij zijn vluchtgenoot van gisteren, Gijs Leemreize. De jonge Jumbo-Visma-renner kwam als tweede over de finish, Van der Poel moest al eerste capituleren op de slotklim.

Gijs Leemreize (links) en Mathieu van der Poel

145 km - Toch een kopgroep weg

Het is toch een groep renners gelukt zich los te maken van het peloton. Dries De Bondt, Magnus Cort Nielsen, Davide Gabburo en Edoardo Affini rijden nu 25 seconden voor het peloton uit.

151 km - QuickStep controleert

Het is al direct duidelijk dat QuickStep niet zomaar een groepje gaat laten wegrijden. De ploeg met sprinter Mark Cavendish in de gelederen controleert tot nu toe alle aanvallen, van onder anderen Mathieu van der Poel en Jumbo-Visma-renner Edoardo Affini.

155 km - Officiële start

Daar is het officiële startsein voor de achttiende etappe van de Giro, met voor in het peloton de truiendragers. Daarbij Koen Bouwman in zijn blauwe bergtrui. Het is wachten op de eerste aanvallers, want die zullen er ongetwijfeld komen.

Koen Bouwman

Giro-peloton onderweg

Zonder João Almeida is de achttiende Giro-etappe van start gegaan. De eerste kilometers gaan nog over geneutraliseerd terrein, waarna het officiële startsein gegeven zal worden.

Leemreize geniet na

Gijs Leemreize greep gisteren net naast de ritzege, maar staat vandaag weer vrolijk aan de start. "Ik ben nog wel aan het nagenieten", aldus de 22-jarige Jumbo-Visma-renner.

"Ik was er dichtbij en na de finish baalde ik wel een beetje. Nu ik erop terugkijk heb ik nergens een fout gemaakt, dus ik ben gewoon heel erg blij met deze prestatie."

Gijs Leemreize

López nieuwe drager van het wit

Met het afstappen van João Almeida is ook de leider in het jongerenklassement vertrokken. Dat betekent dat Juan Pedro López, de nummer twee in dat klassement, nu de nieuwe leider is.

Eerder al reed de Spanjaard van Trek-Segafredo tien dagen in het roze.

Van der Poel met rode rugnummers

Mathieu van der Poel had gisteren in de zware bergetappe tot drie kilometer onder de top van de slotklim zicht op de dagzege. De ritoverwinning was niet voor hem, maar zijn aanvalslust werd wel beloond met de rode rugnummers, die hij vandaag mag opspelden.

Almeida verlaat Giro

De achttiende etappe gaat van start zonder João Almeida. De Portugees legde vanochtend een positieve corona-test af. Hij zou lichte symptomen hebben.

Almeida verloor gisteren ruim een minuut op rozetruidrager Richard Carapaz en zakte naar de vierde plaats in het algemeen klassement.

João Almeida

Mollema met Feyenoord-kater

Bauke Mollema zat er gisterenavond helemaal klaar voor, in zijn Feyenoord-shirt. Op zijn telefoon zag hij echter dat de Rotterdammers de finale van de Conference League verloren van AS Roma.

De stand van zaken in het algemeen klassement

De toptien van het algemeen klassement na rit 17 van de Giro d'Italia.

Waarheen leidt de weg

Na de slopende bergritten van de afgelopen dagen staat er vandaag weer een relatief vlakke etappe op het programma. Dat is ook meteen de laatste kans voor de snelle mannen, voordat de strijd om het roze dit weekend beslist gaat worden in de bergen en met een afsluitende individuele tijdrit.

Grote favoriet voor de ritzege is Arnaud Démare. De Fransman sprintte deze Giro al drie keer naar de winst. Mark Cavendish pakte één etappezege en zal zich ongetwijfeld ook weer mengen in de massasprint. De Brit heeft in elk geval goede herinneringen aan Treviso als aankomstplaats. In 2013 kwam hij daar als winnaar over de streep van een Giro-etappe.

Het profiel van de achttiende etappe van de Giro

Benvenuto!

Goedemorgen vanuit Borgo Valsugana. Het Giro-peloton gaat vandaag pas om 13.40 uur van start voor een korte etappe van 155 kilometer. Het startsein wordt gegeven in Borgo Valsugana, de finishlijn is getrokken in Treviso. De finish wordt verwacht rond 17.15 uur.