liveblog
NOS VoetbalAangepast

Vrouwen Olympique Lyonnais verslaan Barcelona en winnen voor achtste keer Champions League

  • FC Barcelona - Olympique Lyonnais 1-3
  • Barcelona is de regerend Champions League-winnaar
  • Olympique Lyonnais won zeven keer de Champions League
liveblog gesloten

Tot de volgende keer

Dat betekent ook direct het einde van dit liveblog. Morgen zijn we terug met de play-offwedstrijden om Europees voetbal. Om 14.30 uur spelen AZ en sc Heerenveen tegen elkaar, om 18.00 staat de wedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht op het programma.

Wedstrijdverslag

Olympique Lyonnais heeft voor de achtste keer de Champions league gewonnen. De Franse ploeg, waar de Oranje-internationals Danielle van de Donk en Damaris Egurrola niet van de bank af kwamen, was in Turijn met 3-1 te sterk voor Barcelona, dat vorig jaar nog met de beker huiswaarts keerde.

FCB-LYO | Afgelopen

Daar is het laatste fluitsignaal en dat betekent dat de vrouwen van Olympique Lyonnais voor de achtste keer de Champions League winnen. De Franse club won in de finale met 3-1 van Barcelona, dat dit seizoen ongeslagen Spaans landskampioen werd en de Spaanse Super Cup won.

FCB-LYO | 90' Zeven minuten blessuretijd

De reguliere speeltijd zit erop, maar er worden liefst zeven minuten bijgetrokken.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 1-3

FCB-LYO | 82' Grote kans Barcelona

Barcelona is de ploeg die het meest de aanval zoekt op dit moment. Olympique Lyonnais trekt zich meer terug op eigen helft, in de hoop de 3-1 voorsprong over de streep te trekken. Toch lukt het Ana-Maria Crnogorcevic haar voet tegen de bal te zetten. De invalster bij Barcelona kan echter net niet genoeg richting meegeven aan de bal.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 1-3

FCB-LYO | 72' Drinkpauze

Ook in de tweede helft krijgen de speelsters een drinkpauze. Nog krap twintig minuten te spelen en Barcelona kijkt nog altijd tegen een 1-3 achterstand aan. Lieke Martens heeft als invalster haar stempel nog niet kunnen drukken op de wedstrijd.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 1-3

FCB-LYO | 60' Entree Martens

Met nog een halfuur te spelen, is daar de entree van Lieke Martens. De Oranje-international was lange tijd uit de roulatie en maakte afgelopen weekend alweer haar eerste speelminuten voor Barcelona.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 1-3

FCB-LYO | 56' Nog geen grote kansen

De tweede helft is inmiddels ruim tien minuten onderweg, maar grote kansen zijn er nog niet geweest. Barcelona lijkt het verdedigend beter op orde te hebben dan in de eerste helft, waardoor Olympique Lyonnais meer moeite heeft een gaatje in de defensie te vinden.

Aan de andere kant is Barcelona dicht bij de aansluitingstreffer, maar de uithaal van Patricia Guijarro eindigt op de lat.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 1-3

FCB-LYO | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in de Champions League-finale tussen Olympique Lyonnais en FC Barcelona.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 1-3

Fans in Barcelona leven mee

Fans in Barcelona kijken op een groot scherm naar de CL-finale

Ondertussen in Den Haag

FC Eindhoven blijft de club die het langst onafgebroken in de eerste divisie speelt. ADO Den Haag kende ondanks een nipte thuiszege weinig problemen in de return (1-2) en speelt aankomende week voor een terugkeer in de eredivisie.

Lees in onderstaand artikel het wedstrijdverslag:

FCB-LYO | 45+4' Doelpunt Barcelona

Het is rust in Turijn tussen FC Barcelona en Olympique Lyonnais. De Fransen zijn hard op weg naar hun achtste Champions League-winst. Ze staan halverwege met 3-1 voor tegen Barcelona.

FCB-LYO | 40' Doelpunt Barcelona

Barcelona dringt aan en dat resulteert in een doelpunt van aanvoerster Alexia Putellas. Ze schiet haar club terug in de wedstrijd.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 1-3

FCB-LYO | 33' Doelpunt Lyonnais

Olympique Lyonnais is voorlopig niet van plan om het rustiger aan te gaan doen. Op aangeven van Hegerberg, de maakster van de 2-0, werkt Catarina Macario de 3-0 binnen.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 0-3

FCB-LYO | 29' Drinkpauze

De speelsters krijgen na een halfuur spelen de gelegenheid even wat te drinken. Olympique Lyonnais heeft tot nu toe duidelijk de overhand in deze finale. Barcelona probeert het wel, maar is nog niet tot uitgespeelde kansen gekomen.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 0-2

FCB-LYO | 23' Doelpunt Lyonnais

Ada Hegerberg staat helemaal vrij en kopt de 2-0 binnen voor Olympique Lyonnais. De Noorse spits was al recordhouder met meeste Champions League-doelpunten en staat na deze goal op 59.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 0-2

FCB-LYO | 14' Vroege wissel

Een tegenvaller voor Olympique Lyonnais. Ellie Carpenter moet al vroeg het veld verlaten. Ze wordt vervangen door Kadeisha Buchanan.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 0-1

FCB-LYO | 5' Doelpunt Lyonnais

Wat een uithaal van Amandine Henry! Al na vijf minuten staat het 1-0 voor Olympique Lyonnais.

Van net buiten de zestien krult de Française de bal op prachtige wijze in het doel.

FC Barcelona - Olympique Lyonnais 0-1

Amandine Henry maakt de 1-0 tegen Barcelona

FCB-LYO | Aftrap

We zijn begonnen in Turijn met de Champions League-finale tussen Barcelona en Olympique Lyonnais.

Hoe ging het vorig jaar?

Een jaar geleden stond Barcelona ook in de Champions League-finale. Toen was Chelsea de tegenstander. Barcelona won met 4-0 en een glansrol was weggelegd voor Lieke Martens.

Barcelona-vrouwen winnen met overmacht Champions League-finale

Opstelling Olympique Lyonnais

En ook de opstelling van Olympique Lyonnais is bekend. Ook bij de Franse ploeg staat er geen Nederlandse speelster in de basis. Daniëlle van de Donk, die net als Martens lang worstelde met een blessure, zit wel weer bij de selectie. De laatste keer dat ze het shirt van Lyonnais droeg, was op 27 november vorig jaar.

Opstelling FC Barcelona

Daar is de opstelling van FC Barcelona. De naam van Lieke Martens ontbreekt in de basis van de Catalaanse ploeg. Heel gek is dat niet, na het maandenlange blessureleed waar de Oranje-international mee te maken heeft gehad. Op 15 mei maakte ze als invalster haar rentree in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Ook vanavond begint ze dus op de bank.

Welkom

Welkom vanuit Turijn, waar om 19.00 uur de strijd losbarst om de Champions League-beker. De vrouwen van FC Barcelona, die vorig jaar de Champions League wonnen, staan tegenover Olympique Lyonnais, dat in de geschiedenis al zeven keer het grootste Europese clubtoernooi won.