liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse S10 door naar finale Songfestival • Deze landen doen ook mee zaterdag

  • Dit is het liveblog over de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival.
  • De live-uitzending is te volgen via NPO 1.
liveblog gesloten

Donderdag volgende halve finale

Komende donderdag proberen nog 18 landen, waaronder België, de finale te halen. Die live-uitzending is weer om 21 uur te volgen op NPO 1 (na de voorbeschouwing). Ook de finale oip zaterdag begint om 21.00 uur.

Kijk hier de uitslag terug:

Het moment waarop S10 hoort dat ze door is naar de finale:

Grote spanning in de Green Room, maar Nederlandse S10 is dóór naar de finale!

Duncan Laurence

De winnaar van 2019, Duncan Laurence, is enthousiast over het optreden van S10.

Persconferentie artiesten, ook S10

De artiesten die zich hebben geplaatst voor de finale geven een persconferentie. Die is zo meteen hier te volgen:

Vreugde bij team S10

S10 en haar team juichen bij het horen van de uitslag

S10 door naar finale!

De spanning was te snijden tijdens de bekendmaking van de uitslag, maar op het laatste moment blijkt S10 toch de finale te hebben gehaald.

Bekendmaking uitslag begonnen!

De landen die doorgaan naar de finale zijn:

Zwitserland

Armenië

IJsland

Litouwen

Portugal

Noorwegen

Griekenland

Oekraïne

Moldavië

Nederland

Preview Frankrijk en Italië

De acts van twee landen die automatisch naar de finale gaan, Frankrijk en Italië, zijn alvast even te zien. Kijkers uit die twee landen mochten vanavond ook meestemmen.

Herkansing voor Italiaanse act van 2020

De artiest die in 2020 (toen het niet doorging vanwege corona) zou hebben opgetreden voor Italië, Diodato, treedt op als intervalact. Hij mag zijn nummer Fai Rumore nu alsnog aan het Songfestival-publiek ten gehore brengen. Het publiek zing luidkeels mee. "Zou ook een goede winnaar zijn geweest", zegt Maas.

Lijnen gesloten!

De lijnen zijn gesloten. Er kan niet meer worden gestemd.

S10 wacht op uitslag

Eerbetoon aan Italiaanse dance

DJ Benny Benassi zorgt samen met Dardust en Sophie and the Giants voor de intervalact: een eerbetoon aan Italiaanse dance-muziek.

Alle inzendingen hebben opgetreden

Alle zeventien landen die vanavond tijdens de eerste halve finale zouden optreden, hebben op het podium gestaan. Nu kan er gestemd worden. Rond 22.50 uur wordt bekend welke tien landen doorgaan naar de finale komende zaterdag.

Bijzonder decor Armenië

Rosa Linn overwoog dit jaar nog te stoppen met muziek, tot ze werd gevraagd voor het Songfestival. In een kamer met muren en meubels van witte lapjes begeleidt ze zichzelf op gitaar, onthult ze woorden op de muren en maakt ze uiteindelijk een grote ronde opening om daar te besluiten met een luidkeels 'thank you Europe". "Bijzondere staging, mooi gedaan", vinden de commentatoren.

Noorse wolven

De meest bizarre act van de avond komt van Noorwegen. Met gele wolvenmaskers beelden ze een stel buitenaardse wolven uit. Wie er achter de maskers zitten, is een mysterie. De artiesten arriveren op het festival met hun maskers op, en ook als ze vertrekken laten ze hun gezicht niet zien.

Griekse kanshebber

Een gevoelig lied van zangeres Amanda Georgiadi Tenfjord. Misschien wel de jurywinnaar van de avond, zegt Maas.

Zaal niet helemaal vol

De zaal zit niet helemaal vol, meldt verslaggever Joris van Poppel vanuit Turijn. "Er zijn nog vrije plekken. Ik schat dat het voor 95 procent vol is."

Achter de schermen: Joris van Poppel aan het werk in Turijn

IJslandse zussen

Systur bestaat uit drie zussen die heel goed op elkaar zijn ingespeeld, al ging het tijdens een van de repetities niet helemaal goed. In deze halve finale wel. "Heeft wel iets weg van de Common Linnets", zegt Smit.

Terugkijken?

Het optreden van de Nederlandse S10 terugkijken? Dat kan hieronder:

Terugkijken: Nederlandse S10 geeft vlekkenloos optreden in Turijn

Oostenrijkse Electropop

Een 19-jarige dj met een nineties-achtig dancenummer, gezongen door zangeres Pia Maria, die vooral opvalt door haar rode vlechten. "Beter dan bij de repetities", zegt Jan Smit, die zich ervoor verontschuldigt zo negatief te zijn de hele avond, maar hij wijt het aan de acts.

Deense meidengroep met The Show

Een uptempo rocknummer van all-girl-REDDI band uit Denemarken. "Het is het net niet, allemaal", constateren de commentatoren. "Ze hebben in ieder geval een toekomst als meidengroep in Denemarken."

Kroatië met Guilty Pleasure

Zangeres Mia Dimšić met het nummer Guilty Pleasure zegt zich te laten inspireren door Norah Jones en Taylor Swift. "Goed gezongen, beetje aparte choreografie", zegt Maas.

Portugese melancholie

Zangeres MARO komt met een melancholisch nummer, geïnspireerd door de dood van haar opa in 2020. Voor een van de achtergrondzangeressen was het trouwens onzeker of ze erbij kon zijn, vanwege een positieve coronatest, maar dat is toch gelukt. "Niet heel spannend", concluderen de commentatoren, "maar misschien denken de jury's daar anders over."

Moldavië met accordeon en viool

Eerder nam de Moldavische band Zdob Si Zdub een schommelende oma mee naar het Songfestival (ze staan er voor de derde keer), dit jaar nemen ze het in hun eigen land populaire duo Fratii Advahov (met accordeon en viool) mee voor een vrolijk nummer. "Dit gaat zeker naar de finale", zeggen de commentatoren.

Intussen in Rotterdam deel 2

Vanuit café Loge90 wordt met ingehouden adem het optreden van S10 gevolgd.

Feilloos optreden van S10

De uitvoering van De Diepte oogst S10 kan rekenen op gejuich en applaus.

S10 tijdens het optreden in de halve finale

Nederlandse inzending S10 aan de beurt

Het is het achtste optreden van de avond, dus is de Nederlandse inzending aan de beurt: S10 met haar nummer De Diepte.

Bulgarije met klassiek rocknummer

Met een Bon Jovi-achtig liedje probeert de Bulgaarse band Intelligent Music Project de finale te halen. "Wat een gitaarsolo", zegt Jan Smit, om er maar iets positiefs over te zeggen.

Bulgarije tijdens halve finale Songfestival

Intussen in Rotterdam

Bij café Loge90 in Rotterdam zitten ze klaar voor het optreden van S10.

Teken van verbroedering

Als dit lied wint, is het een teken van verbroedering, zegt Maas over de act van Oekraïne. "Er komen in de finale waarschijnlijk sterkere songs voorbij."

Nu is Oekraïne aan de beurt

Nu is Oekraïne aan de beurt. Het liedje Stefania is een ode aan 'moeder Oekraïne'. Volgens de bookmakers maakt Oekraïne de meeste kans op de winst.

Het lied is de afgelopen weken uitgegroeid tot een hymne van het Oekraïense verzet tegen de Russische invasie, vertelde frontman Oleh Psiuk in gesprek met de NOS.

De mannen van de groep Kalush Orchestra zijn van plan om na het Eurovisie Songfestival direct terug te keren naar hun land om weer actief deel te nemen aan de oorlog. Dat bevestigde frontman Oleh Psiuk tijdens een persconferentie na afloop van de tweede repetitie in Turijn.

Oekraïne tijdens halve finale Songfestival

Slovenië met enorme discobal

Studentenband Last Pizza Slice komt met het nummer Disko en heeft daarvoor een enorme discobal meegesleept naar Turijn. De zanger heeft een goede stem, maar niet zo'n best liedje, vinden de commentatoren. "Je vraagt je af hoe slecht de andere nummers in de voorronde waren".

Nog even het begin terugkijken?

Het begin van het Songfestival in beeld:

In Turijn is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival begonnen.

Stijlvolle act van Zwitserland

Een stijlvolle act van Marius Bear, volgens Maas. Hij had het wel warm in zijn leren jas. "De pareltjes zweet waren op zijn voorhoofd te zien."

S10 bereidt zich voor

S10 bereidt zich voor, is te zien op een filmpje van het Songfestival-Twitteraccount. De Nederlandse inzending is als achtste te zien, na Bulgarije en voor Moldavië. Als je alleen haar optreden wil zien, schakel dan ergens na 21.30 uur in. Haar act zal waarschijnlijk kort na 21.40 voorbijkomen.

Litouwen: goede zangeres

Monika Liu zingt voor Litouwen het wat langzamere Sentimentai. Goede zangeres, constateert Cornald Maas, maar "wel met een Calimero-kapsel".

Letland met suggestieve tekst

Letland had wat problemen met de organisatie van het Songfestival. "Instead of meat I eat veggies and pussy. I like them both fresh, I like them both juicy", was onderdeel van de songtekst. Dat ging de organisatie wat ver. In ieder geval is het het vrolijkste wat we vanavond krijgen te zien, zegt Maas.

Albanië trapt af

Met een uptempo liedje gaat Albanië van start. Cornald Maas constateert dat dansen en zingen tegelijk "niet zo makkelijk" is. Het liedje gaat gepaard met een uitdagende choreografie. Zo sexy, dat de organiserende omroepkoepel EBU een foto daarvan op sociale media offline haalde.

Albanië

Presentatoren bedanken Nederland

De presentatoren Mika, Laura Pausini en Alessandro Cattelan bedanken Nederland aan het begin van de halve finale, voor de organisatie van het festival vorig jaar. Ze wagen zich ook aan een spontane omhelzing om verbondenheid te symboliseren.

De presentatoren

Sound of Beauty

Met een intro-act wordt het thema van het ESF 2022 bezongen en uitgebeeld: The Sound of Beauty.

Uitzending begonnen!

De uitzending is begonnen, met een filmpje waarin met een drone een modern eerbetoon wordt gebracht aan Leonardo da Vinci.

Vragen van kinderen aan S10

Dit weekend beantwoordde S10 vragen van kinderen voor het NOS Jeugdjournaal. Ze vroegen Stien den Hollander, zoals ze echt heet, onder meer waarom ze zangeres is geworden en of ze het erg vindt als Oekraïne er met de winst vandoor gaat.

Over vaak verhuizen en zingen: Songfestival-kandidaat S10 beantwoordt vragen van kinderen

Cornald en Jan in de startblokken!

'Macron probeerde overwinning Italië vorig jaar te voorkomen'

De Franse president Macron heeft vorig jaar tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival geprobeerd de uitslag te beïnvloeden. Dat zegt journalist Stéphane Bern, die voor de Franse media verslag deed van de liedjesfestijn, in een artikel van de BBC.

Toen tijdens de finale de stemmen binnenkwamen en Frankrijk op de tweede plaats leek te eindigen, stroomden de berichtjes op zijn telefoon binnen van Fransen die vonden dat Italië gediskwalificeerd moest worden, omdat er geruchten gingen dat de leadzanger van de Italiaanse act Måneskin tijdens de show cocaïne zou hebben gesnoven. "Ik kreeg zoveel berichten, zelfs een van de Franse president, waarin stond dat Måneskin gediskwalificeerd moest worden. 'Je moet iets doen', stond er."

Uiteindelijk protesteerde Frankrijk niet tegen de uitslag, omdat ze niet wilden winnen door een ander land te laten diskwalificeren. De frontman van Måneskin liet zich na alle ophef testen op drugs. Hij testte negatief.

Alleen S10 zien?

De Nederlandse inzending is als achtste te zien, na Bulgarije en voor Moldavië. Als je alleen haar optreden wil zien, schakel dan ergens na 21.30 uur in. Haar act zal waarschijnlijk kort na 21.40 voorbijkomen. De uitslag van vanavond is vanaf ca. 22.50 uur te volgen.

Preview van Laura Pausini's jurken

Laura Pausini is (naast popartiest Mika en de Italiaanse X-Factor-presentator Alessandro Cattelan) een van de presentatoren vanavond. Ze is een van de bekendste Italiaanse zangeressen, die sinds 1993 meer dan 70 miljoen albums wereldwijd heeft verkocht. Op Twitter geeft ze alvast een preview van de jurken die ze tijdens de show vanavond gaat dragen:

Publiek stroomt het stadion in

De bezoekers stromen het Pala Olimpico-stadion in Turijn binnen.

Nederlandse fans in Turijn
Ook Oekraïense vlaggen op de tribunes

Bookmakers: Nederland gaat door

Volgens verschillende bookmakers gaat Nederland vanavond zonder problemen door naar de finale. Ook landen als Oekraïne, Griekenland en Noorwegen maken volgens de bookmakers kans op deelname aan de eindstrijd.

Oekraïne, dat vanwege de oorlog op veel sympathie van het publiek kan rekenen, wordt al wekenlang getipt als de winnaar van het Eurovisie Songfestival. Ook Italië en Groot-Brittannië doen het goed bij de bookmakers.

Geslaagde repetitie voor S10

S10 heeft vanmiddag voor de laatste keer gerepeteerd. Tijdens de derde en laatste dress rehearsal bracht ze een vlekkeloze vertolking van haar liedje De Diepte. Bij het verlaten van haar hotel in Turijn liet de zangeres al weten dat ze zich goed voelt en lekker in haar vel zit. Dat gevoel kwam mede door het geslaagde optreden dat ze maandagavond gaf tijdens de juryshow. "Dat heeft mij ook extra vleugels gegeven", zei ze.

S10 staat de pers te woord in de aanloop naar de halve finale

Minder coronamaatregelen in Turijn

Corona drukt ook dit jaar nog een stempel op het Eurovisie Songfestival, maar de impact is een stuk kleiner in vergelijking met de editie in Rotterdam vorig jaar. Het Songfestival was toen het eerste grote meerdaagse evenement in Nederland sinds het begin van de coronacrisis.

Rotterdam Ahoy werd omgebouwd tot een vesting: zonder negatieve test kon je het gebouw niet in. in Rotterdam werden zo'n 25.000 tests gedaan. Dat is dit jaar anders. Testen hoeft nog maar om de 72 uur en wachten op een negatieve uitslag hoeft niet eens. Wel moeten nog overal mondkapjes worden gedragen.

Welkom!

Dit is het liveblog over de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Turijn. De live-uitzending is te volgen via NPO 1.