NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Moordzaak Peter R. de Vries: verdachten zwijgen of ontkennen, beiden blijven in cel

 • In dit liveblog volgen we de eerste zittingsdag van het proces tegen de verdachten van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.
 • De vermoedelijke schutter is de 22-jarige Delano G. uit Tiel, de 35-jarige Kamil E. uit Maurik zou zijn chauffeur zijn geweest
 • Getuigen zagen dat Delano G. op een trapje zat te wachten, tot De Vries vlak voor 19.30 uur langs kwam lopen
 • Kamil E. zou twee weken voor de moord een voorverkenning in Amsterdam hebben gedaan
 • Het OM denkt de zaak in mei of juni volgend jaar inhoudelijk te kunnen behandelen
Liveblog gesloten
 • We sluiten het liveblog

  Lees hier het samenvattende artikel over de eerste zittingsdag:

 • Rechter tegen verdachte Kamil E.: 'De rechtbank laat u vandaag niet vrij'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rechter tegen verdachte Kamil E.: 'De rechtbank laat u vandaag niet vrij'
 • 'Buikpijn en spanning' bij familie

  Voor de familie van Peter R. de Vries was het een "spannende en beladen ochtend", zegt hun advocaat Annemiek van Spanje. "Het was het eerste moment dat ze de verdachten konden zien. Met toch wat buikpijn en spanning zijn ze hier naartoe gegaan vandaag."

  Verdachte Delano G. zat tijdens de zitting onderuit gezakt op zijn stoel en zweeg. Kamil E. praatte wel, maar ontkende alles. Over de houding van de verdachten willen de nabestaanden zich niet uitlaten, zegt Van Spanje. "De familie is vooral blij dat ze vast blijven zitten. Ook al was dat geen verrassing."

 • Verdachten moord Peter R. de Vries blijven in de cel

  Eerder was al duidelijk dat Delano G. sowieso in de cel blijft. Zijn advocaat had geen verzoek voor vrijlating gedaan. Dat deden de advocaten van Kamil E., die door het OM wordt gezien als bestuurder van de vluchtauto, wel. Maar de rechtbank bepaalde dat hij ook niet op vrije voeten mag. "De onderzoeksresultaten kunnen er op wijzen dat u betrokken bent", zei de voorzitter. Ontlastend bewijs is er volgens de rechtbank niet genoeg.

  De volgende zitting is op 6 december. In de tussentijd zullen beide verdachten opnieuw worden verhoord. De rechtbank wil dat ze geconfronteerd worden met de bevindingen van de politie, ook als ze daar zelf geen trek in hebben.

 • Advocaat en vriend De Vries, Peter Schouten, zegt dat verklaring Kamil E. rammelt

  De verklaring van Kamil E. "rammelt aan alle kanten", vindt advocaat Peter Schouten. Hij was goed bevriend met Peter R. de Vries en werkte met hem samen in het Marengo-proces. Schouten is de advocaat van kroongetuige Nabil B. , De Vries was zijn vertrouwenspersoon. Schouten vond het bijzonder om de verdachten vandaag met eigen ogen te zien. "Ik wist ook niet dat er een machinegeweer in de auto lag. Dat duidt toch wel op professionaliteit."

  'Kop van de slang'

  Hij is blij dat het OM onderzoek doet naar mogelijke opdrachtgevers voor de moord op De Vries. "Het is belangrijk om bij de kop van de slang uit te komen. Maar het is de vraag of de verdachten daar iets over gaan zeggen. Misschien ook wel uit angst voor represailles."

  Verder is ook Schouten verbaasd over het weglaten van namen van officieren van justitie, rechters en deskundigen in het strafdossier. "Dat is te rechtvaardigen, maar ik vind het ook jammer dat professionals in het strafdossier geanonimiseerd zijn. Dat is niet in de geest van Peter R. de Vries. Ik vind dat toch een beetje capituleren."

 • Chauffeur vluchtauto: 'Ik wil graag terug naar mijn gezin'

  Ook de twee verdachten mogen nog reageren. Kamil E.: "Ik wil graag terug naar mijn gezin. Mijn vrouw is net van ons derde kind bevallen. Ik wil graag naar hen terug om hen te onderhouden." Delano G. beriep zich op zijn zwijgrecht: "Ik heb niets te melden", zei hij.

  De rechtbank beslist om 13.30 uur of Kamil E. in de gevangenis moet blijven. Delano G. blijft sowieso in de cel, omdat zijn advocaat geen verzoek voor vrijlating heeft gedaan.

 • OM: 'E. had actievere rol dan hij doet voorkomen'

  De officier van justitie gaat in op de advocaat van Kamil E., die eerder zei dat haar cliënt van niets wist en ook betwijfelde of het wel E. was die een voorverkenning deed. "Wij zijn er 100 procent van overtuigd dat er een voorverkenning heeft plaatsgevonden en dat Kamil E. een actievere rol heeft gehad dan hij doet voorkomen", zei de officier.

  Ook ging het OM in op de kritiek van de advocaat van Delano G., die zich ergerde aan het geanonimiseerde strafdossier. "Wij hebben niet te maken met anonieme verklaringen, maar geanonimiseerde verklaringen", zo reageerde de officier van justitie. "Die kunnen door de rechtbank en de verdediging worden getoetst. Het is niet zo dat wij een muur voor bepaalde getuigen willen zetten."

  Opdrachtgevers

  Het OM zei verder dat er ook een onderzoek loopt naar de opdrachtgevers van de moord op Peter R. de Vries. Dat onderzoek is afgesplitst van deze zaak en wordt door andere politieteams en officieren uitgevoerd. Als dat belastend of ontlastend bewijs oplevert voor Delano G. of Kamil E., wordt dat volgens het OM meegenomen.

  Het OM verwacht dat het politieonderzoek in deze zaak over een maand klaar is. Mogelijk is het dan nog niet gelukt de in beslag genomen telefoons van de verdachten uit te lezen, maar voor het bewijs tegen de verdachten maakt dat volgens de officier niet uit.

 • Kamil E.: 'Ik weet niets over de moord'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kamil E.: 'Ik weet niets over de moord'
 • Officier van justitie: 'Ooggetuige heeft de verdachte zien schieten'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Officier van justitie: 'ooggetuige heeft de verdachte zien schieten'
 • Advocaat Kamil E.: geen snippertje bewijs voor voorbereiding liquidatie

  De advocaat van Kamil E. herhaalt dat haar cliënt niets wist van de moord op Peter R. de Vries. "Dat zegt hij ook in getapte gesprekken tegen zijn moeder en zijn vriendin", zegt advocaat Ayse Çimen. "Doorzoekingen hebben ook geen snippertje bewijs gevonden dat hij zich bezighield met criminaliteit of het voorbereiden van een liquidatie." Dat hij de vluchtauto bestuurde, bewijst volgens Çimen niet het medeplegen van een moord. "Dat vereist opzet. Het ophalen van de medeverdachte is daarvoor niet genoeg."

  Kamil E. zou ook niet van de wapens in de auto hebben geweten, ook al zat zijn dna op een van die wapens. "Misschien heeft hij de tas met het wapen wel aangeraakt toen hij iets van de achterbank wilde pakken." Ook de kruitresten die zijn gevonden op zijn handen kunnen volgens de advocaat op een andere manier zijn overgedragen. Een tip dat Kamil E. 50.000 euro zou hebben gekregen voor zijn rol bij de liquidatie, leverde niets op, zegt Çimen. Het geld zou in het huis van zijn moeder liggen, maar is nooit gevonden.

  Volgens zijn advocaat heeft Kamil E. ook niet geprobeerd een alibi te regelen voor de dag van de voorverkenning, zoals het OM eerder stelde. E. zou oprecht hebben geprobeerd te achterhalen wat hij die dag deed. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om hem vrij te laten. De zitting is tot 12.00 uur geschorst.

 • Geanonimiseerd strafdossier ergert advocaat Delano G.

  Het strafdossier in de Peter R. de Vries-zaak blijkt volledig geanonimiseerd. Van ooggetuigen tot politiemensen en van officieren van justitie tot de NFI-deskundigen: iedereen is anoniem gemaakt in de stukken.

  De advocaat van Delano G. heeft daar moeite mee. "Er is niet één verklaring van iemand die onder zijn eigen naam verantwoordelijkheid draagt voor de bevindingen", zo constateerde raadsman Ronald van der Horst. "Anonimiteit is alleen bij grote uitzondering toelaatbaar. Subjectieve gevoelens van angst zijn geen grond."

  Van der Horst wees op een uitspraak van het Europees Hof dat geen eerlijk proces mogelijk is als louter anonieme getuigen worden opgevoerd. De advocaat zei dat mogelijk relevante passages uit verklaringen van getuigen zijn weggelakt.

  Hij schetste ook hoe een anonieme rechter-commissaris op basis van een vordering van een anonieme officier van justitie besloot dat zijn cliënt vast moest blijven zitten. "We zijn niet blind voor zorgen om de veiligheid", zei Van der Horst. "Maar dat mag niet leiden tot een spookproces."

 • Chauffeur vluchtauto 'kende Delano G. niet'

  In politieverhoren verklaarde Kamil E., die door het OM wordt gezien als bestuurder van de vluchtauto, dat hij was gevraagd iemand te chauffeuren die hij niet kende. Daar ging hij in de rechtbank verder op in. "Ik heb niemand vermoord en ik heb geen wapen gezien", zei hij via een Poolse tolk. E. zei dat hij was ingehuurd om zijn bijrijder van A naar B te brengen. "De dag ervoor heb ik de auto gekregen en gehoord waar ik naartoe moest gaan en dat ik iemand moest rijden. Ik heb gevraagd of het iets illegaals was, maar ze zeiden tegen mij dat ik me geen zorgen moest maken."

  Van wie hij de auto kreeg, bleef onduidelijk. Wel sprak hij over "twee mannen" die hij verder niet kende. "Een jongen kwam bij me langs en is in de auto gestapt. Onderweg hebben we niet gesproken." In Amsterdam stapte zijn passagier, Delano G., uit. "Toen heb ik rondjes gereden op zoek naar een parkeerplaats. Ik ben ergens gaan staan, tot de politie me wegstuurde."

  Toen Delano G. even later kwam aanrennen, reed hij samen met hem weg uit Amsterdam. Hij beschreef ook de aanhouding op de snelweg: "Na een tijdje zag ik een politieauto achter mij, met een volgbordje. Ik begreep dat ik moest stoppen. Ik stapte uit en moest op de grond gaan liggen. Ik zei dat het niet mijn auto was en vroeg waar het om ging, maar kreeg niets te horen."

 • Delano G. wil niets zeggen

  Verdachte Delano G. heeft tot nu toe niets willen verklaren. Ook vandaag in de rechtbank beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

 • Rechter richt zich tot nabestaanden De Vries: 'Moeilijke en beladen dag'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rechter richt zich tot familie Peter R. de Vries: 'Zal een beladen dag zijn'
 • Kamil E. deed twee weken voor de moord voorverkenning

  Het OM denkt dat Kamil E. twee weken voor de liquidatie al een voorverkenning deed. Hij is op beelden te zien bij de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat, op het moment dat De Vries daar naar binnen gaat.

  Volgens het OM probeerde E. achteraf een alibi te regelen voor die dag. Hij vroeg zijn vriendin om iemand te laten bevestigen dat hij die dag in Maastricht aan het werk was. Maar volgens de officier van justitie maakte zijn telefoon die dag helemaal geen verbinding met zendmasten in Maastricht. "Hij verzint een alibi, maar heeft er geen", aldus de officier.