liveblog
NOS SportAangepast

Dit was dag 6: glanzend zilver, weggegooid goud en een zusterlijke peptalk

Op dag 6 van de Olympische Spelen ging de dop weer op de ketchupfles. Geen medailleregen zoals woensdag, maar wel zilver en brons.

Uitzendingen vanavond:

  • 18.50 uur, NPO 1, Tokio Vandaag: samenvattingen en reacties met Sjoerd van Ramshorst en Kim Lammers.
  • 20.33 uur, NPO 1, Studio Tokio: Henry Schut ontvangt roeister Maaike Head en - vers uit Tokio - Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.
  • Luister ook vanaf 20.30 uur naar NPO Radio 1 voor veel meer olympische bespiegelingen in Langs de Lijn en Omstreken.
liveblog gesloten

Sayonara!

Hiermee besluiten we het liveblog van dag 6 van de Olympische Spelen. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Hiervoor zet je vannacht de wekker!

Wordt het opnieuw een olympische nacht vol Nederlandse medailles? Het zou zomaar kunnen, want er komen flink wat kanshebbers in actie.

Om 03.00 uur is het tijd voor de halve finales bij het BMX'en met een hele keur aan Nederlanders: Niek Kimmann, Twan van Gendt, Joris Harmsen, Laura Smulders, Merel Smulders en Judy Baauw maken allemaal nog kans op een plek in de finale.

Voordat het zo laat is, zou Nederland alweer wat medailles rijker kunnen zijn. Om 03.25 uur gaat de Holland Acht proberen om de imponerende vorm waarmee plaatsing voor de olympische finale werd bewerkstelligd, door te trekken in de finale.

En iets voor vier uur, 03.59 uur om precies te zijn, gaat Femke Heemskerk van start in de finale op de 100 meter vrije slag. Kan zij voor een verrassing zorgen op het koninginnennummer? Verder komen op de vijfde dag van de Spelen de judoka's Henk Grol en Tessie Savelkouls, de Nederlandse hockeymannen (tegen Duitsland), Sifan Hassan op de 5.000 meter, schoonspringster Inge Jansen en kogelstootster Jessica Schilder in actie.

Trainer Faber houdt Kamminga met beide benen op de grond

Mark Faber (tweede links) kijkt vanaf de tribune naar zijn pupil Arno Kamminga in de finale van de 100 meter schoolslag.

Samen met Annemiek van Vleuten is Arno Kamminga voorlopig de Nederlandse blikvanger van de Olympische Spelen. Zijn trainer Mark Faber herinnert zich nog een wedstrijd in december 2016 waar hij een limiet voor de WK langebaan van 2017 in Boedapest moest zwemmen. "Dat was de eerste keer dat het écht om de knikkers ging."

Op een paar honderdsten van een seconde slaagt hij erin onder de richttijd te duiken. Faber weet nog precies wat er daarna gebeurde. "Hij liep ineens volledig naast zijn schoenen. De borst ging vooruit, hij zou het een dag later op de 100 school ook wel even laten zien", herinnert Faber zich met een glimlach om de mond. Kamminga kwam van een koude kermis thuis. "Het heeft hem vervolgens een jaar geduurd voor hij een tijd zwom die onder die limiet lag."

Inmiddels heeft Kamminga twee zilveren medailles op zak. En dan steekt meteen opportunisme de kop op in Nederland, vindt Faber. "Als het goed gaat, is het vanzelfsprekend dat we 'dus' meteen medailles winnen. Wat me tegenstaat, is dat in ons land de nuance vaak ontbreekt. Er wordt voorbij gegaan aan de enorme prestatiedichtheid op een nummer als de 200 school. Van de acht man die in een olympische finale starten, kunnen er acht winnen."

Op momenten dat Kamminga voorheen wel eens dacht dat de bestorming van de wereldtop al was voltooid, viel Faber steevast terug op dezelfde opmerking. "Waar is die medaille dan?" Die woorden doen na Tokio 2020 geen opgeld meer. Met een knipoog: "Voortaan zal ik hem er fijntjes op wijzen dat er nog altijd geen goud om zijn nek hangt."

Voetbalsters verheugen zich op clash met Verenigde Staten

De Nederlandse voetbalvrouwen staan vrijdag (13.00 uur) in de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi tegenover de regerend wereldkampioen en viervoudig olympisch kampioen: de Verenigde Staten.

"Er is altijd veel ontzag geweest voor Amerika", zegt Lieke Martens over de aankomende opponent, die in 2019 duidelijk een maatje te groot was voor Nederland in de WK-finale in Lyon (2-0). "Maar hopelijk is er een keer een ommekeer."

Terwijl Oranje klinkende zeges boekt, heeft Team USA (met sterren als Alex Morgan en Megan Rapinoe) het lastig deze Spelen. "Ze hebben de laatste groepswedstrijd zelfs op een gelijkspel gespeeld", verbaast Oranje-bondscoach Sarina Wiegman zich. "Zo ken ik Amerika niet." Één naam uit de startopstelling wil ze ook best wel prijsgeven. "Vivianne is fit en is onze spits."

Lees de voorbeschouwing op de kraker Nederland-Verenigde Staten. En bekijk de Q&A met Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema.

Zo ziet een wedstrijddag van de Oranjevrouwen eruit

Verder kijken en luisteren

De sportdag in Tokio zit erop, maar wij gaan natuurlijk nog even door.

18.50 uur, NPO 1, Tokio Vandaag: samenvattingen en reacties met Sjoerd van Ramshorst en Kim Lammers.

20.33 uur, NPO 1, Studio Tokio: Henry Schut ontvangt roeister Maaike Head en - vers uit Tokio - Tom Dumoulin, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen.

En vanaf 20.30 uur tot 23.00 uur kun je ook luisteren naar NPO Radio 1 voor veel meer olympische bespiegelingen in Langs de Lijn en Omstreken.

Duitse wielercoach naar huis gestuurd na racistische opmerkingen

De Duitse wielercoach Patrick Moster is door het olympisch comité van zijn land naar huis gestuurd wegens een racistische opmerking tijdens de tijdrit eerder in de week. Hij moedigde vanuit de volgwagen zijn coureur Nikias Arndt aan met een racistische uitspraak. De beledigende opmerking werd vastgelegd door een tv-camera, waarna een storm van kritiek losbarstte.

Moster ging over de schreef toen hij Arndt aanspoorde om "die kamelendrijver" in te halen. Voor de Duitse renner waren onder anderen twee Afrikanen gestart: Amanuel Ghebreigzabhier uit Eritrea en de Algerijn Azzedine Lagab.

Wel bood Moster meteen na het incident zijn excuses aan. "Wij zijn er zeker van dat hij dat met volle overtuiging heeft gedaan", zo liet het Duits Olympisch Comité weten. "Dat neemt niet weg dat zijn gedrag totaal niet past in onze olympische waarden van fairplay, respect en tolerantie." Voor de maatregel werd getroffen was Moster wel uitgebreid gehoord door de teamleiding.

Nu we het toch over medailles hebben: Italië duwt Nederland uit toptien medaillespiegel

De olympische afvaardiging van Italië heeft Nederland uit de top 10 van het medailleklassement geduwd. Dat kwam door de roeisters Valentina Rodini en Federica Cesarini, die in de lichte dubbeltwee optimaal profiteerden van de misslag van het Oranje-duo Marieke Keijser en Ilse Paulis in de slotfase en het goud pakten. De Nederlandse vrouwen moesten zich teleurgesteld tevreden stellen met brons.

Door die onverwachte meevaller heeft Italië nu ook tweemaal olympisch goud en zevenmaal zilver te pakken, maar aanzienlijk meer bronzen plakken dan Nederland, tien om vier. Op de ranglijst na zes dagen is Italië nu tiende en Nederland elfde.

China loste gastland en Aziatische rivaal Japan bovenaan af. Tafeltennisster Chen Meng versloeg donderdag haar landgenote Sun Yingsha met 4-2. Dat betekende het vijftiende goud en het zevende zilver voor de Chinese ploeg, die tot dusver ook nog negen keer brons pakte. Japan (15-4-6) is nu tweede vóór de Verenigde Staten (14-14-10). Rusland (8-11-9) en Australië (8-2-10) volgen op enige afstand.

Bekijk de volledige medaillespiegel op Teletekstpagina 607.

Medaillespiegel na dag 6

goud zilver brons totaal
1. China 15 7 9 31
2. Japan 15 4 6 25
3. Verenigde Staten 14 14 10 38
4. Russische ploeg 8 11 9 28
5. Australië 7 2 10 19
11. Nederland 2 7 4 13

Groot feest in San Marino

Alessandra Perilli uit San Marino heeft bij het schieten haar land donderdag de eerste medaille ooit bezorgd op de Olympische Spelen. In Tokio sloot ze op het onderdeel trap af met brons.

Dwergstaat San Marino (circa 34.000 inwoners) nam ook meteen een record over als kleinste staat qua inwoners met een olympische medaille. Dat record stond sinds dinsdag op naam van Bermuda, toen Flora Duffy goud won op de triatlon.

"Of ik nu een heldin ben? Geen idee", zei de 33-jarige Perilli. "Maar we moeten ook niet overdrijven, al weet ik niet hoe deze prestatie bij het thuisfront ontvangen wordt."

San Marino is met vijf atleten in Japan. In 2012 in Londen greep Perilli met de vierde plaats al eens nipt naast de medailles.

Hockeysters moeizaam langs Groot-Brittannië: 'Kroop een beetje paniek in'

De hockeysters verloren slechts drie interlands in de laatste vijf jaar, maar vandaag tegen Groot-Brittannië had Oranje het knap lastig. Dankzij een door Frédérique Matla benutte strafbal werd het 1-0.

Bekijk de samenvatting en de reacties van Eva de Goede en Lauren Stam.

Badmintonners balen na uitschakeling

Voor badmintonners Mark Caljouw en het dubbel Selena Piek/Cheryl Seinen zitten de Olympische Spelen erop. Caljouw verloor in de achtste finales van de zes jaar oudere Kevin Cordón (Gua): 17-21,21-3,19-21. De Zuid-Koreaansen Lee So-hee en Shin Seung-chan, als vierde geplaatst, waren met 21-8, 21-17 te sterk voor Piek/Seinen.

Zo keken de badmintonners terug op hun toernooi in Tokio.

Peptalk zus Sanne voorkwam opgave Lieke Wevers: 'Het was gewoon op'

Lieke Wevers eindigde als 24ste en laatste in de finale met een totaalscore van 51,098. Wevers was aanvankelijk reserve voor de eindstrijd, maar zij profiteerde van een blessure bij de Canadese Elisabeth Black.

"Ik heb alles gegeven om er een goede dag van te maken. Dat is niet helemaal gelukt. Prestatief zat ik onder mijn niveau. Het was gewoon op", aldus Wevers, die tijdens de finale er zelfs mee wilde stoppen. Zus Sanne voorkwam dat met een peptalk.

Bekijk hieronder de volledige reactie van Wevers.

Korstanje met nationaal record naar halve finales

Eerder vanmiddag plaatste Nyls Korstanje zich met een nieuw nationaal record voor de halve finales op de 100 meter vlinderslag. De 22-jarige geboren Nijmegenaar tikte in zijn series als eerste aan in 51,54. Hij was daarmee 0,11 sneller dan het oude record dat hij drie maanden geleden in Eindhoven neerzette.

Na hem kwamen de wereldtoppers in actie. De Amerikaan Caeleb Dressel was in de laatste serie de snelste van het veld met 50,39, een nieuw olympisch record. Alleen de Hongaar Kristof Milak (50,62) en de Pool Jakub Majerski (50,97) doken net als Dressel ook onder de 51 seconden. Korstanje ging als elfde door.

Nederlaag Brouwer/Meeuwsen tegen Alison/Álvaro

Na een razendspannende slotfase hebben Brouwer/Meeuwsen de tweede set en daarmee de wedstrijd verloren van het Braziliaanse duo Alison/Álvaro. Twee matchpoints wisten de Nederlanders te overleven, maar op 23-22 sloeg uitgerkend Alison, de plaaggeest van Rio, het beslissende punt binnen.

Ondanks de nederlaag gaan Brouwer/Meeuwsen als nummer twee van poule D rechtstreeks naar de achtste finales. Wie daarin de tegenstander wordt is nog niet bekend.

Alison Cerruti is in zijn nopjes met de zege op Brouwer/Meeuwsen.

Djokovic rekent af met lokale held Nishikori, Medvedev uitgeschakeld

Novak Djokovic is nog altijd in de race voor de Golden Slam. De nummer een van de wereld walste met 6-2, 6-0 over de Japanner Kei Nishikori heen. De Serviër, die de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon dit jaar won, aast op een golden slam (in een jaar vier grandslamtitels en olympisch goud).

Voor Daniil Medvedev viel het doek in de kwartfinales. De nummer twee van de wereld verloor met 2-6, 6-7 (5) van de Spanjaard Pablo Carreno (ATP-11). Vorig maand had de Rus op Mallorca op weg naar zijn eerste grastitel in de halve finales gewonnen van Carreno. Op het hardcourt van Japan leek hij een derde set af te gaan dwingen, maar gaf hij in de tweede set een 4-2 marge weg.

Halve finales olympisch tennistoernooi (mannen)

Novak Djokovic (Ser) - Alexander Zverev (Dui)
Karen Chatsjanov (Rus) - Pablo Carreño Busta (Spa

Brouwer/Meeuwsen hebben het lastig

In de tweede set hadden Brouwer/Meeuwsen lang het initiatief in handen, maar net als in de eerste set lopen de Brazilianen halverwege weg bij de Nederlanders. Het staat inmiddels 15-13, in het voordeel van Alison/Álvaro.

Olympisch tafeltennisgoud gaat naar...China!

Tafeltennisster Chen Meng is in Tokio olympisch kampioene geworden. De Chinese (1) versloeg in een hoogstaande finale haar landgenote Sun Yingsha (2) met 4-2 (9-11,11-6,11-4,5-11,11-4,11-9).

De 27-jarige Chen had drie van hun vijf eerdere onderlinge partijen gewonnen, waaronder de laatste twee (4-0 en 4-1). Ze trok in de finale aan het langste eind, omdat ze vooral dwingender opsloeg dan de zeven jaar jongere Sun.

Tafeltennissters strijden sinds 1988 om olympische medailles. Van de achttien finalisten in het enkelspel kwamen er zestien uit China, dat altijd de titel in de wacht sleepte. In 1988 en in 2008 was het podium zelfs geheel Chinees.

Chen Meng (goud) en Sun Yingsha (zilver) na de olympische tafeltennisfinale voor vrouwen.

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen verliezen eerste set van aartsrivaal

Snel over naar het strand, waar Brouwer/Meeuwsen niet goed begonnen zijn aan hun laatste groepsduel met de Brazilianen Alison Cerutti en Álvara Filho. De Brazilianen hebben zojuist de eerste gewonnen met 21-14.

Wil je de wedstrijd live meekijken, schakel dan in op NPO 1 of deze livestream.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen verliezen de eerste set van het duo Alison/Álvaro.

Wevers eindigt als 24ste en laatste

Lieke Wevers is op haar laatste onderdeel, balk, toch nog een plekje gezakt. Met een score van 12.400 komt ze uit op een totaal van 51.098 punten en daarmee is ze 24ste en laatste in deze finale.

  • NOS
    Uitslag olympische meerkamp vrouwen.
  • NOS
    Uitslag olympische meerkamp vrouwen.
  • NOS
    Uitslag olympische meerkamp vrouwen.

Andrade maakt foutjes op vloer, Lee olympisch kampioen!

Simone Biles staat juichend op de tribunes, want haar landgenote en vriendin Sunisa Lee is haar opvolgster als olympisch kampioen. De acrobatische Rebeca Andrade leek op voorhand kansrijk voor het goud, maar ze maakte een paar kleine foutjes in haar oefening.

Andrade blijft steken op een score van 13.666 en dat is zelfs iets lager dan de score van Lee (13.700) vlak voor haar.

Het podium:

1. Sunisa Lee 57.433 punten

2. Rebeca Andrade 57.298 pnt

3. Angelina Melnikova 57.199 pnt

  • NOS
    Sunisa Lee beseft dat ze olympisch kampioen is.
  • NOS
    Rebeca Andrade ziet haar score op vloer en weet dat het niet genoeg is voor goud.
  • NOS
    Simone Biles kijkt tevreden toe vanaf de tribunes.

Lee legt de lat hoog

Sunisa Lee heeft een prima oefening geturnd en is beloond met een score van 13.700. Daarmee gaat ze duidelijk aan de leiding met een totaal van 57.433.

Ze legt de lat hoog voor de Braziliaanse Andrade...

Melnikova aan de leiding na prachtige vloeroefening

Angelina Melnikova, de nummer vier van het klassement, turnt een heel goede vloeroefening met een hoge moeilijkheidsgraad. Hoe goed ze is, bewees ze eerder al in de landenfinale, waarbij ze met haar vloeroefening het goud voor de Russinnen binnensleepte.

En nu gaat ze dankzij een score van 13.966 aan de leiding! Haar totaal: 57.199.

Russische Oerazova turnt op Paint it Black

De pas 16-jarige Russische Vladislava Oerazova heeft haar vloeroefening gedaan op een klassiek uitgevoerde versie van het nummer Paint it Black van de Rolling Stones. Haar uitvoering levert haar een score van 13.400 op. Zal dat genoeg zijn voor het podium?

Oerazova komt uit op een totaalscore van 56.966.

Belgische Derwael als eerste van topvijf aan de beurt

De topvijf van het klassement sluit deze meerkampfinale op vloer en dat is misschien wel in het voordeel van de acrobatische Braziliaanse Andrade. De Belgische Nina Derwael is als eerste van de topvijf in actie geweest en heeft een degelijke oefening geturnd, goed voor een score van 13.433.

Daarmee zakt Derwael toch nog een plekje, want de Japanse Mai Murakami is haar nét voorbij. Ze zal waarschijnlijk zesde worden, tenzij een van de topvier aan de druk bezwijkt.

Vier kanshebsters op goud in meerkampfinale, Wevers voorlaatste

Straks dus het beachvolleybal, maar nu eerst gaan we ons concentreren op de meerkampfinale bij het turnen voor vrouwen. Zonder Simone Biles dus, die zich om mentale redenen heeft teruggetrokken voor deze finale, maar met Lieke Wevers!

Na drie rotaties doet Wevers, die als een van twee reserves na afzeggingen van Biles en de Canadese Black aan de finale werd toegevoegd, als verwacht niet mee om de ereplaatsen. Wevers begon met een tegenvallende vloeroefening (12.633) en herstelde zich enigszins op sprong (13.266) en brug (13.366). Voorlopig is Wevers 23ste en houdt alleen Jutta Verkest achter zich.

De strijd om de medailles gaat tussen de Amerikaanse Sunisa Lee, de Brazilaanse Andrade en de Russinnen Vladislava Oerazova en Angelina Melnikova. Die vier staan met nog een onderdeel te gaan binnen een half punt van elkaar.

Je kunt de ontknoping van de meerkampfinale nu ook live kijken op NPO 1 of deze livestream.

  • NOS
    De topacht van de meerkampfinale na drie van vier rotaties.
  • NOS
    Lieke Wevers is 23ste na drie onderdelen in de olympische meerkampfinale.

Kans op revanche voor Rio voor Brouwer/Meeuwsen

Straks, om 15.00 uur, komen beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen nog in actie in hun derde en laatste groepswedstrijd. De winnaars van het brons in Rio de Janeiro zijn na twee zeges al zo goed als zeker van een vervolg in het toernooi, maar de wedstrijd tegen het Braziliaanse duo Alison/Álvaro zullen ze zeker willen winnen.

Alison Cerutti (toen nog samen met Bruno) wist toen namelijk het Nederlandse duo in de halve finales van de vorige Spelen in een ware thriller de voet dwars te zetten. De 35-jarige Alison won uiteindelijk het goud in Rio. Vier jaar eerder in Londen pakte hij ook al zilver.

Om rechtstreeks naar de beste zestien te gaan hoeven Brouwer en Meeuwsen maar een set te winnen. Mochten ze met 2-0 verliezen van de Brazilianen, dan spelen Brouwer/Meeuwsen als een van de beste nummers drie een tussenronde.

Alison ontfermt zich over Robert Meeuwsen na de meeslepende halve finale in het beachvolleybal in Rio.

Hockeysters verslaan Groot-Brittannië met 1-0

De Nederlandse hockeysters winnen ook hun vierde groepswedstrijd. Door een benutte strafbal in het eerste kwart van Matla zegeviert Oranje na een slordige wedstrijd met 1-0.

Sanne Koolen

Gemengde estafette 4x100 meter wisselslag door naar finale

Het gemengde estafetteteam op de 4x100 meter heeft ook zijn serie al afgewerkt in het Japanse zwembad. Het Nederlandse kwartet noteert in zijn serie de derde tijd: 3.43,25.

De acht tijdsnelste landen gaan door. Er komt straks nog een tweede serie, en dat was het. Even afwachten dus maar weer.

En ja hoor: de tijd was snel genoeg. Nederland gaat met de zesde tijd door naar de finale van de gemengde estafette 4x100 meter wisselslag.

Van Rouwendaal als zestiende door naar halve finales 200 meter rugslag

Sharon van Rouwendaal is in haar serie op de 200 meter rugslag als vijfde geëindigd, met een tijd van 2.11,24.

Ook hier gaan de zestien tijdsnelsten door naar de halve finales. Afwachten maar weer, hoewel de kans op doorkomen niet zo groot lijkt.

Het wachten is beloond: Van Rouwendaal is inderdaad toch door naar de halve finales! Ze zwemt uiteindelijk de zestiende tijd, dus het is wel met de hakken over de sloot.

De 200 meter rugslag is overigens niet het grote doel voor Van Rouwendaal: dat is het openwaterzwemmen, dat volgende week op het programma staat.

Einde derde kwart: hockeysters leiden nog steeds

Ook na het derde kwart staat er nog 1-0 op het scorebord bij het groepsduel tussen de Nederlands en de Britse hockeysters. Het is allemaal niet heel overtuigend, maar de voorsprong staat nog.

Groot-Brittannië - Nederland 0-1

Korstanje met Nederlands record door naar halve finales 100 m vlinderslag

Nyls Korstanje heeft zijn serie van de 100 meter vlinderslag overtuigend gewonnen in een tijd van 51,54. Het is zelfs een nieuw Nederlands record!

De zestien snelste zwemmers plaatsen zich voor de halve finales. We moeten dus even afwachten of Korstanje snel genoeg was. Maar dat zal toch wel?

We hebben even afgewacht, en na de laatste series blijkt Korstanje de elfde tijd te hebben gezwommen. Hij is dus door naar de halve finales.

Nyls Korstanje

Badmintonner Caljouw sneuvelt in achtste finales

Het is voorbij voor Mark Caljouw. De Nederlandse badmintonner verliest de spannende derde game met 21-19 van Kevin Cordon uit Guatemala en daarmee ook de wedstrijd.

De coach van Cordon ziet in dat een historisch momentje is en pakt meteen na de slagenwisseling zijn mobieltje erbij voor een selfie met de winnaar.

Rust bij Groot-Brittannië-Nederland: 0-1

Het tweede kwart van de groepswedstrijd van de Nederlandse hockeysters tegen Groot-Brittannië zit erop. Er is niet gescoord, dus Nederland leidt nog met 1-0.

In het tweede kwart had Oranje meer met de Britten te stellen dan in de eerste. Zo kreeg Nederland drie strafcorners tegen.

Groot-Brittannië - Nederland 0-1

Eva de Goede in actie tegen GB

Piek en Seinen uitgeschakeld in kwartfinales

Helaas, Selena Piek en Cheryl Seinen hebben het niet gered. De tweede set was spannend, maar het als vierde geplaatste Zuid-Koreaanse duo Lee en Shin wint: 21-17.

De eerste verloren Piek en Seinen al met 21-8. De kwartfinales zijn dus het eindstation voor het Nederlandse koppel.

Badmintonner Caljouw wint tweede game zeer overtuigend

De tweede game in de achtste finale van Mark Caljouw was een makkie. De Nederland kreeg op 20-3 liefst 17 gamepoints en benut meteen zijn eerste.

Het staat 1-1 in de partij tegen Kevin Cordon uit Guatemala. We krijgen een beslissende game.

Mark Caljouw in actie in Tokio

Hockey (v) - Doelpunt Nederland!

Nederland komt met nog twee minuten te spelen in het eerste kwart op voorsprong tegen Groot-Brittannië. Frédérique Matla benut een strafbal, Oranje leidt met 1-0.

De bal ging op de stip nadat Welten werd gehinderd bij een doelpoging. Onze analiste Ellen Hoog betwijfelt of het wel een strafbal was. De Britten waren het er ook niet mee eens, maar de beslissing blijft staan.

Groot-Brittannië - Nederland 0-1

Ook badmintonner Caljouw verliest eerste game

Het was lang spannend in de eerste game in de achtste finale tussen Mark Caljouw en Kevin Cordon, maar de man uit Guatemala trekt aan het langste eind: 21-17.

Piek en Seinen kansloos in eerste game

In het begin van de game ging het nog gelijk op, maar uiteindelijk verliezen Selena Piek en Cheryl Seinen de eerste game in de kwartfinales kansloos van het als vierde geplaatste Zuid-Koreaanse koppel Lee en Shin: 8-21.

Selena Piek en Cheryl Seinen in actie in de kwartfinales

Hockeysters treden aan tegen Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeysters beginnen aan hun vierde groepswedstrijd op de Spelen. Groot-Brittannië is de tegenstander.

Nederland won zijn eerste drie duels en is al zeker van de kwartfinales.

Badminton: Caljouw in actie in achtste finales

In het mannenenkelspel is Mark Caljouw begonnen aan zijn achtstefinalewedstrijd tegen Kevin Cordon uit Guatelamala.

Het staat 5-2 voor Caljouw in de eerste game.

Badminton: Piek en Seinen in actie in kwartfinales

Selena Piek en Cheryl Seinen zijn begonnen aan hun partij in de kwartfinales van het vrouwendubbelspel. Ze spelen tegen het als vierde geplaatste Zuid-Koreaanse koppel Lee en Shin.

Het staat 4-4 in de eerste game.

Bouwmeester over kostbare valse start: 'Ik was te gretig, dom'

Zeilster Marit Bouwmeester verspeelde haar kansen op prolongatie van haar olympische titel in de Laser Radial door een valse start in race 7.

Wijler verliest van constante Kazach en is uitgeschakeld

Ook de vijfde set eindigt gelijk: 27-27. Dat betekent dat Steve Wijler is uitgeschakeld. De wedstrijd in de tweede ronde eindigt in 6-4 voor de constante Kazach Abdullin.

Handboogschutter Wijler in actie in tweede ronde

Daar is Steve Wijler weer! Hij treedt aan voor zijn wedstrijd in de tweede ronde tegen Ilfat Abdullin uit Kazachstan.

De eerste set eindigt gelijk: 26-26.

De tweede set gaat niet zo best voor Wijler: de Kazach wint met 29-25 en neemt een 3-1 voorsprong.

De derde set is spannend en eindigt gelijk: 28-28. De stand is 4-2 voor Abdullin.

En ook de vierde set is in balans: 28-28. Wijler zal de vijfde set moeten winnen om een shoot-off af te dwingen. Het staat 5-3 voor Abdullin.

Steve Wijler in actie in het individuele toernooi

Badloe kan goud bijna niet meer ontgaan: 'Het begint langzaamaan door te dringen'

Kiran Badloe hoeft na zeges in de elfde en twaalfde race in de afsluitende medalrace alleen nog maar te finishen om de olympische titel op te eisen.

Steenhuis: 'Het ging een beetje moeizaam.... ja, moeizaam'

De Nederlandse medaillekandidate in de klasse tot 78 kilogram sneuvelde in Tokio twee keer op ongelukkige wijze. Na haar exit in de herkansingen moest ze even zoeken naar de reden.

Wijler wint en gaat naar tweede ronde

De vijfde set eindigt gelijk, Steve Wijler gaat door naar de volgende ronde!

Wijler speelt in de tweede ronde tegen Ilfat Abdullin uit Kazachstan.

Jarige Pool wint derde set van Wijler

De derde set gaat naar de Pool Slawomir Naploszek, die vandaag overigens jarig is en 53 jaar is geworden. Naploszek was in 1992 al actief op de Olympische Spelen. Het wordt 28-27 in de derde set. Wijler leidt in totaal nog met 4-2.

In de vierde set wordt het gelijk: 28-28. Er volgt een beslissende vijfde set, waarin Wijler aan een gelijkspel genoeg heeft.

Handboogschutter Wijler in actie in eerste ronde

Bij het handboogschieten is het de beurt aan Steve Wijler, die in actie komt in de eerste ronde van het individuele toernooi bij de mannen. Zijn tegenstander is de 53-jarige Pool Slawomir Naploszek.

De Nederlander pakt meteen de eerste set met 27-24.

En ook de tweede set is met 28-27 voor Wijler, die eerder deze week al samen met Gabriela Schloesser zilver won in de gemengde landenwedstrijd.

Terugkijken: Stam en Schoon voorkomen vroegtijdige uitschakeling met zege

Bekijk de samenvatting van het beachvolleybalduel tussen Katja Stam en Raïsa Schoon bij de Olympische Spelen.

Badloe kan het goud nagenoeg niet meer ontgaan in de RS:X

Kiran Badloe heeft goede zaken gedaan op de vierde olympische racedag in de RS:X. De windsurfer begon met een vijfde plaats, maar was daarna in race 11 en 12 de concurrentie veel te snel af. Hij ging beide keren afgetekend als eerste over de finish.

Als drievoudig wereldkampioen Badloe zaterdag in de medalrace niet ernstig in de fout gaat, treedt hij in de voetsporen van zijn voormalige trainingsgenoot Dorian van Rijsselberghe, die in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) het olympisch goud voor zich opeiste.

Kiran Badloe in actie in Tokio

Handboogschutter Schloesser redt het niet

Gabriela Schloesser verliest ook de derde set van Lisa Barbelin uit Frankrijk, met 29-24. Daarmee is stand op 6-0 gekomen en is de Nederlandse helaas in de achtste finales uitgeschakeld.

Deceptie voor Steenhuis: ze verliest in herkansing

Een grote tegenvaller voor Guusje Steenhuis. Ze verliest in de herkansingsronde in de klasse tot 78 kilogram op ippon van de Cubaanse Kaliema Antomarchi. Haar individuele toernooi is zonder medaille voorbij.

Schloesser in actie in tweede ronde

Gabriela Schloesser staat ondertussen alweer op de baan voor de tweede tegen Lisa Barbelin uit Frankrijk.

Schloesser verloor de eerste twee sets en kijkt dus tegen een 4-0 achterstand aan.

Judoka Steenhuis in actie in herkansingsronde

Guusje Steenhuis is begonnen aan haar partij in de herkansingsronde in de klasse tot 78 kilogram. Tegenstander is de Cubaanse Kaliema Antomarchi.

Windsurfer Badloe wint twaalfde race en is op koers voor goud

Het begint er heel goed uit te zien voor Kiran Badloe. De windsurfer won zojuist de twaalfde race en verstevigt zijn leiding in het algemeen klassement.

Badloe heeft in het tussenklassement nu 33 punten. De Fransman Thomas Goyard is tweede met 52 punten.

Shoot-off met één pijl: Schloesser naar volgende ronde!

Gabriela Schloesser wint de shoot-off en gaat door! Ze wint de wedstrijd met 6-5.

Bij een shoot-off schiet ieder één pijl, wie het dichtst bij de roos komt, wint. Schloesser lijkt een matige pijl af te vuren, ruim in de negen, maar de Russische schiet in de acht.

In de tweede ronde treft Schloesser-Bayardo straks Lisa Barbelin uit Frankrijk. Overleeft ze die ronde ook, dan wacht in de achtste finales een pikant treffen met de Mexicaanse Alejandra Valencia. Schloesser-Bayardo is namelijk Mexicaanse van origine.

Schloesser en Gomboeva geven elkaar niets toe

Het is een mooie, spannende wedstrijd. Ook de vierde set eindigt gelijk: 27-27. Daarmee staat het 4-4.

De vijfde set eindigt eveneens gelijk: 26-26. Even leek Schloesser uitgeschakeld, maar na bestudering van de jury met een vergrootglas blijkt de pijl toch de tien te hebben geraakt. We krijgen een shoot-off!

Schloesser verliest tweede set, derde set gelijk

Helaas, de tweede set gaat met 27-26 naar de Russische. Voor de duidelijkheid: per set vuurt iedere deelneemster drie pijlen af.

De derde set eindigt gelijk: 27-27. In totaal komt de stand daarmee op 3-3.

Gabriela Schloesser in actie in Tokio

Handboogschutter Schloesser in actie in eerste ronde

Gabriela Schloesser is begonnen aan haar eerste ronde in het handboogschieten tegen Svetlana Gomboeva van de Russische ploeg.

Schloesser staat er heel ontspannen bij en wint de eerste set met 27-26.

Irritatie bij hockeyers: 'Iedereen probeert ons negatief gevoel aan te praten'

Sander de Wijn en Jip Janssen bespreken de vorm van de Nederlandse hockeyers, die na een 2-2 gelijkspel tegen Groot-Brittannië in elk geval wel zeker zijn van de volgende ronde.

Duitse wielerofficial naar huis gestuurd na racistische uitspraak

De Duitse wielerofficial Patrick Moster wordt naar huis gestuurd naar aanleiding van zijn racistische uitlatingen tijdens de tijdrit van gisteren.

De technisch directeur van de Duitse wielerbond moedigde zijn pupil Nikias Arndt op bedenkelijke wijze aan. "Haal ze in, die kamelendrijvers", was tijdens de race duidelijk hoorbaar. Daarmee doelde Moster op de voor Arndt gestarte Algerijn Azzedine Lagab en de Eritreeër Amanuel Ghebreigzabhier.

Moster bood na afloop zijn excuses aan, maar dat was niet genoeg. Alfons Hörmann, voorzitter van het Duitse Olympisch Comité, zei dat hij de excuses weliswaar als oprecht beschouwt, maar "fairplay, respect en tolerantie" zijn belangrijker voor het Duitse team.

Alle tests negatief: Australische atletiekploeg weer uit isolatie

De Australische atletiekploeg kan weer gewoon aan de slag. Alle atleten zijn getest op het coronavirus en iedereen bleek negatief, zo laat het Australisch Olympisch Comité weten.

De atletiekploeg was uit voorzorg in isolatie gegaan vanwege contact met de Amerikaanse polsstokhoogspringer Sam Kendricks, die positief is getest op het coronavirus. Voor de 28-jarige wereldkampioen zijn de Spelen daarom voorbij voordat ze voor hem waren begonnen.

Later werd bekend dat ook de Argentijnse polsstokhoogspringer Germán Chiaraviglio, doorgaans een laagvlieger, vanwege een coronabesmetting de Spelen heeft verlaten.

Terugkijken: hockeyers stellen na prachtgoal Brinkman en rake corner Janssen toch weer teleur

Nederland speelt op de Olympische Spelen met 2-2 gelijk tegen Groot-Brittannië, wat overigens wel voldoende is voor een plek in de kwartfinales.

Beachvolleybalsters Stam en Schoon winnen en gaan door

Katja Stam en Raïsa Schoon hebben ook de tweede set gewonnen van Julia Sude en Karla Borger uit Duitsland, en dus ook de wedstrijd! De setstanden waren 24-22 en 21-16.

Het Nederlandse duo hoeft dus nog niet naar huis. Stam en Schoon zijn derde geworden in de poule. Waarschijnlijk gaan ze nu door naar de tussenronde. De twee beste nummers drie gaan meteen naar de achtste finales, maar dat zit er waarschijnlijk (nog) niet in.

Geen olympische medaille voor windsurfster De Geus

De Olympische Spelen en Lilian de Geus: het is geen gelukkige combinatie. De Nederlandse windsurfster, die drie maanden geleden nog voor de derde keer wereldkampioene werd in de RS:X-klasse en favoriet was voor goud, grijpt ook in Tokio naast eremetaal.

Vandaag slaagde ze er niet in haar achterstand in te lopen. Ze werd in drie races achtereenvolgens negende, vijfde en vierde. Ten opzichte van de podiumplaatsen kijkt ze tegen een achterstand aan van 24 punten, met alleen de medalrace van zaterdag nog voor de boeg. Daarin kan ze maximaal 20 punten inlopen.

"Dit is bitter", zei De Geus teleurgesteld. Aangezien haar klasse verdwijnt op het olympische programma, was dit haar laatste kans.

Zeilsters Berkhout en Zegers (470-klasse) stellen teleur: 'Ons toernooi is voorbij'

470-zeilsters Afrodite Zegers en Lobke Berkhout stellen teleur in de derde en vierde race in Japan. Het olympische podium is ver weg voor het Nederlandse duo: in het tussenklassement staan ze nu veertiende.

Serenade met ballonnen voor Nederlandse olympiërs

De Nederlandse ambassade in Japan is vandaag met een boot vol ballonnen langs het olympisch dorp gevaren. De olympiërs mogen geen bezoek ontvangen dus stak de ambassade ze een hart onder de riem.

Serenade met ballonnen voor olympische ploeg

Met adrenaline, ijs en pijnstillers hoopt Kimmann de oude te zijn in BMX-finales

Aan het optreden van Niek Kimmann was donderdag niet te zien dat hij met een scheurtje in zijn knieschijf in de rondte fietste. In de kwartfinales van het olympische BMX-toernooi in Tokio reed de Nederlandse troef voor de medailles ogenschijnlijk moeiteloos naar een halvefinaleplaats. Maar de pijn is zeker nog niet verdwenen, vertelde de vicewereldkampioen na zijn races.

Beachvolleybalsters Stam en Schoon winnen eerste set

In het beachvolleybaltoernooi hebben Katja Stam en Raïsa Schoon een prima eerste set achter de rug tegen Julia Sude en Karla Borger uit Duitsland. Ze wonnen de spannende eerste set met 24-22.

In de tweede set staat het ondertussen 5-4 voor het Nederlandse duo. Winst op de Duitsers betekent plaatsing voor de tussenronde. Bij een nederlaag zijn de Spelen voorbij.

Katja Stam en Raïsa Schoon in actie in hun laatste groepswedstrijd

Schippers speelt op safe: 'De kansen op de 200 zijn beter voor mij'

Dafne Schippers is bij haar keuze om de 100 meter te laten schieten niet over één nacht ijs gegaan. Op het trainingskamp besloot ze al om zich te focussen op de 200 meter en 4x100 meter estafette. "Ik denk dat de kansen op de 200 meter gewoon beter zijn voor mij."

Voor veel mensen kwam het nieuws dat ze vrijdag niet uitkomt op de honderd meter uit de lucht vallen, maar Schippers had haar keuze al eerder gemaakt. "Het is niet dat ik gisteren bedacht heb dat ik de honderd meter niet ga doen. Voor mij is het wel een lange aanloop geweest."

Beachvolleybalsters Schoon en Stam vechten voor laatste kans

In het beachvolleybaltoernooi zijn Katja Stam en Raïsa Schoon begonnen aan hun derde groepswedstrijd. Door twee nederlagen in de eerste twee wedstrijden is rechtstreekse plaatsing voor de achtste finales onhaalbaar.

De tussenronde kan nog wel worden bereikt. Er moet dan wel worden gewonnen van Julia Sude en Karla Borger uit Duitsland.

Bouwmeester zakt vier plaatsen, titel uit beeld

Marit Bouwmeester lijkt prolongatie van haar olympische titel in de Laser Radial te kunnen vergeten. De Friezin is na een fout bij de start in de zevende race geduikeld in het klassement.

Bouwmeester zeilde net voor de start met vijf anderen de driehoek binnen tussen startlijn en eerste boei. Dat betekende de zwarte vlag (45 strafpunten). Race 1, waarin Bouwmeester 21ste werd en die ze als schrapresultaat had staan, telt nu weer mee, waarmee Bouwmeester van drie naar zeven duikelde in het klassement.

De Deense Anne-Marie Rindom blijft heel constant varen en leidt riant, gevolgd door de Zweedse Josefin Olsson en de Finse Tuula Tenkanen.

Marit Bouwmeester in actie in Tokio

Terugkijken: alle BMX'ers door naar halve finales

Alle Nederlandse BMX'ers hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio zonder problemen geplaatst voor de halve finales.

Niek Kimmann, Twan van Gendt, Joris Harmsen, Laura Smulders, Merel Smulders en Judy Baauw maakten in de kwartfinales geen fouten en eindigden allemaal ruimschoots bij de beste vier in hun serie.

Polsstokhoogspringer Kendricks test positief op corona, Australische atletiekploeg in quarantaine

De Amerikaanse polsstokhoogspringer Sam Kendricks heeft positief getest op het coronavirus. De 28-jarige wereldkampioen kan daardoor niet deelnemen aan de Spelen, zo heeft het Amerikaans Olympisch Comité bekendgemaakt. Kendricks is overgebracht naar een quarantainehotel.

Kendricks was samen met de Zweedse wereldrecordhouder Armand Duplantis favoriet voor het goud in Tokio. Hij won vijf jaar geleden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro brons. Het goud was toen voor de Braziliaan Thiago Braz da Silva.

Als gevolg van de coronabesmetting van Kendricks is het Australische atletiekteam uit voorzorg in isolatie gegaan. Leden van het team hebben contact gehad met de Amerikaan. Volgens het Australische Olympisch Comité gaat het om een voorzorgsmaatregel en worden alle atleten nu getest.

Later werd bekend dat ook de Argentijnse polsstokhoogspringer Germán Chiaraviglio, niet een van de favorieten, vanwege een coronabesmetting de Spelen heeft verlaten.

Sam Kendricks is wereldkampioen op het onderdeel polsstokhoogspringen

Terugkijken: wereldrecord en olympische titel voor China op 4x200 vrij

De Chinezen tikten aan in 7.40,33, een wereldrecord. De oude mondiale toptijd stond sinds de WK van 2019 met 7.41,50 op naam van Australië.

Wereldrecord en olympische titel voor China op 4 x 200 vrij

Hockeyers worstelen opnieuw, benauwd gelijkspel helpt ze wel ronde verder

De hockeyers zijn na een matige start op de Olympische Spelen wel in elk geval de poule door. Door een gelijkspel tegen Groot-Brittannië (2-2) is de ploeg van Max Caldas zeker van de kwartfinales, al dreigt nu wel een sterke tegenstander.

Want echt overtuigend is het allemaal nog niet wat Nederland laat zien.

Lees het wedstrijdverslag.

Jip Janssen heeft Oranje op 2-0 gezet

Windsurfster De Geus blijft vijfde

Windsurfers Lilian de Geus is in de tiende race in de RS:X-klasse niet verder gekomen dan de negende plaats. Daarmee heeft ze zich niet kunnen verbeteren in het tussenklassement: de Nederlandse staat nog steeds vijfde.

De Geus heeft 51 punten, de Chinese Lu Yunxiu staat aan de leiding met 25 punten. Vandaag volgen nog twee races.

Ohayou gozaimasu!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu!

Dag zes van de Olympische Spelen is al uren bezig. Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker lag te slapen, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.

Einde Spelen voor judoka Korrel, Steenhuis maakt nog kans op brons

Voor judoka Michael Korrel zijn de Olympische Spelen op een deceptie uitgelopen. De nummer vijf van het afgelopen WK wist zich donderdag niet te kwalificeren voor de kwartfinales

In de tweede ronde moest hij in de klasse tot 100 kilogram zijn meerdere erkennen in de Duitser Karl-Richard Frey. In de golden score (verlenging) won Frey met een waza-ari.

Guusje Steenhuis kwalificeerde zich in de klasse tot 78 kilogram niet voor de halve finale. Yoon Hyun-ji bleek in kwartfinale te sterk voor de Nederlandse.

Steenhuis kreeg in de golden score drie strafjes wegens passiviteit. Daarmee won Hyun-ji de partij. Steenhuis is nu veroordeeld tot de herkansing waarin ze nog maximaal brons kan winnen.

Alle Nederlandse BMX'ers soepel naar halve finales

Niek Kimmann

Alle Nederlandse BMX'ers hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio zonder problemen geplaatst voor de halve finales.

Niek Kimmann, Twan van Gendt, Joris Harmsen, Laura Smulders, Merel Smulders en Judy Baauw maakten in de kwartfinales geen fouten en eindigden allemaal ruimschoots bij de beste vier in hun serie.

Voor Kimmann was het de vraag hoe het met zijn gebutste knie zou gaan. Hij deed het de afgelopen dagen rustig aan en ging in de kwartfinale met een flinke dosis pijnstillers van start.

Ook Van Gendt reed met pijnstillers. Negen weken geleden kwam hij ten val, waarbij zijn schouder uit de kom raakte.

Handbalsters naar kwartfinales na ruime zege op Afrikaans kampioen Angola

De handbalsters hebben op de Olympische Spelen hun plek in de kwartfinales veiliggesteld. Ook van Angola werd gewonnen (37-28), dat al dertig jaar tot de absolute top behoort in Afrika.

Heemskerk bereikt eerste individuele olympische finale ooit

Femke Heemskerk kijkt na haar race op het scorebord.

Met haar snelste tijd in zes jaar op de 100 meter vrije slag heeft Femke Heemskerk zich verzekerd van een plaats in de finale van het koninginnennummer, dat vrijdag op het programma staat. De opluchting was groot nadat haar tijd van 52,93 voldoende bleek voor haar eerste olympische finale op de twee banen crawl. "Ik ga me 'de moeder genieten' straks."

Heemskerk viert feest na finaleplaats en gaat zich 'de moeder genieten' op 100 vrij

Paulis en Keijser totaal uit het lood geslagen

Keijser en Paulis in tranen na misgrijpen goud: 'Ik ben even totaal van de wereld'

Dramatisch brons voor roeiduo

Roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben in de finale van de lichte dubbeltwee op dramatische wijze naast het goud gegrepen. Het duo ging het grootste gedeelte van de race op kop, maar verkrampte in het zicht van de finish.

Welkom!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu!

Ken je 'de ketchuptheorie' van Ruud van Nistelrooij? De topspits van weleer zou ooit de volgende woorden hebben gesproken over de essentie van een goalgetter. "Het maken van doelpunten is als een fles ketchup. Soms houd je de fles ondersteboven en duurt het een eeuwigheid. Maar daarna is er geen houden meer aan..."

Woensdag was het zo'n dag bij de Olympische Spelen in Tokio. En dus verheugen we ons op de komende dagen. Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker lag te slapen, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.