liveblog
Tour
NOS WielrennenAangepast

Pogacar laat opnieuw zien wie de sterkste is • Kelderman na val zesde

liveblog gesloten

Au revoir!

We houden ermee op hier op de Col du Portet. Kijk vooral vanavond naar meer Tour de France in de Avondetappe, vanaf 21.30 uur op NPO 1 en via deze livestream. Gasten: Chantal Blaak, Thomas Dekker en Evert ten Napel.

Morgen is de achttiende etappe naar Luz Ardiden, de laatste bergrit in de Tour. Dus als de klimgeiten nog wat willen, moet het in de 130 kilometer lange rit gebeuren.

Op 35 kilometer van de streep ligt de top van de Tourmalet (17,1 kilometer à 7,3 procent), de finish is op Luz Ardiden (13,3 kilometer à 7,4 procent). Beide cols zijn van de buitencategorie.

Bekijk de beelden van de zeventiende etappe

Geletruidrager Pogacar wint zware Pyreneeënetappe voor Vingegaard en Caparaz

Buchmann zag Kelderman vlak voor de Portet vallen: 'Hij hield de bocht niet'

Emanuel Buchmann legt uit wat er met Wilco Kelderman gebeurde vlak voordat hij aan de beklimming van de Col du Portet begon.

Buchmann zag Kelderman vlak voor de Portet vallen: 'Hij hield de bocht niet'

Ploegleider Zeeman geniet van Vingegaard: 'Hij slaat grote slag voor podium'

De reactie van Merijn Zeeman, ploegleider van Jumbo-Visma, na de zeventiende etappe van de Tour de France. Hij is vol lof over Jonas Vingegaard, die tweede werd achter Tadej Pogacar.

Ploegleider Zeeman geniet van Vingegaard: 'Hij slaat grote slag voor podium'

Vingegaard over tweede plaats in klassement: 'Ziet er goed uit'

De reactie van Jonas Vingegaard na de zeventiende etappe van de Tour de France, met finish bergop.

Vingegaard over tweede plaats in klassement: 'Ziet er goed uit'

Pogacar: 'Winnen in de gele trui is iets onbeschrijflijks'

De reactie van Tadej Pogacar na zijn zege in de zeventiende etappe van de Tour de France. De Sloveen was de sterkste van een kopgroep met Jonas Vingegaard en Richard Carapaz.

Pogacar: 'Winnen in de gele trui is iets onbeschrijflijks'

Het algemeen klassement

Het algemeen klassement na de loodzware zeventiende etappe. Tadej Pogacar staat ook hier bovenaan, Wilco Kelderman staat ook hier zesde.

De uitslag van de zeventiende etappe

Voici de uitslag van de zeventiende etappe van de Tour de France. Een gehavende Wilco Kelderman wordt toch nog knap zesde.

Pogacar wint!

De gele trui van Pogacar komt als eerste over de finish! Vingegaard wordt tweede, Carapaz derde.

Op 1.20 komt Gaudu als vierde over de finish. O'Connor wordt vijfde op 1.27. Kelderman is de nummer zes op 1.41.

Tadej Pogacar komt juichend over de finish

0,5 km - Vingegaard terug

Vingegaard weet weer aan te sluiten bij de kopgroep en gaat met Carapaz en Pogacar strijden om de etappezege.

1,5 km - Daar gaat Carapaz

En daar gaat ineens Carapaz op de pedalen staan! Pogacar kan volgen, Vingegaard heeft het heel moeilijk en moet een gaatje toestaan.

2 km - Pogacar versnelt maar weer eens

Pogacar versnelt maar weer eens op 2 kilometer hoogte. Vingegaard en Carapaz blijven er nog steeds bij.

Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar leiden de dans

4 km - De top-3 van het klassement op kop

Pogacar en Vingegaard rijden sterk, Carapaz klampt aan. Dit trio zal straks gaan strijden om de ritwinst en vormt ook meteen de top-3 van het algemeen klassement.

Op ruim een halve minuut rijdt Gaudu. Op een kleine minuut de groep met Kelderman en Urán.

De kopgroep: Vingegaard, Pogacar en Carapaz

6 km - Vingegaard en Carapaz doen goede zaken

De gele trui rijdt, nog net niet fluitend, op kop tijdens de slotklim. Pogacar heeft gezelschap van Vingegaard (nummer 3 in het klassement) en Carapaz (nummer 4), die goede zaken lijken te gaan doen voor het podium.

7 km - Drie man over

Na een versnelling van de gele trui blijven Pogacar, Vingegaard en Carapaz over aan kop.

Urán, de nummer twee van het klassement, kan niet volgen en ook Kelderman is er niet bij. Zij vormen met O'Connor, Bilbao, Gaudu en Higuita een achtervolgende groep.

8 km - Pogacar neemt de macht over

Majka is klaar met zijn werk voor Pogacar, en dan neemt de gele trui het over. Perez wordt al snel gepasseerd. De gele trui maakt de dienst uit.

9 km - Wie zitten er in de favorietengroep?

Ruim een minuut is de voorsprong nog van Perez.

Bilbao doet een poging om weg te rijden uit de favorietengroep, die bestaat uit Kelderman, Pogacar, Majka, Kuss, Vingegaard, Castroviejo, Carapaz, O'Connor, Uran, Higuita, Loetsenko, Teuns en Gaudu. Woods bungelt achteraan.

10 km - Perez houdt vol maar favorieten naderen

Perez heeft zes van de zestien slotklimkilometers achter de rug. De Fransman houdt vol, maar de favorieten rijden op nog maar anderhalve minuut.

13 km - Perez alleen op kop

Perez heeft Godon achter zich gelaten en rijdt nu alleen op kop. Op ruim 3 minuten rijdt de uitgedunde groep met favorieten.

Poels, Mollema en Van Aert zijn daaruit gelost. Kelderman, met bebloede kin, is nog van de partij. Van de top-8 heeft tot nu toe alleen Mas moeten lossen.

Woods, bolletjestruiconcurrent van Poels, zit ook nog bij de favorieten. Hij zou aan een zesde plaats vandaag genoeg hebben om op gelijke hoogte te komen met Poels.

Anthony Perez alleen op kop

14 km - De lange, zware slotklim

De lange, zware slotklim naar de Col du Portet is in volle gang. Perez en Godon rijden op kop. Op anderhalve minuut rijdt Turgis, nog een Fransman.

De uitgedunde groep met favorieten rijdt op ruim 3 minuten. Vingegaard rijdt in het wiel van Pogacar. Mannen als Quintana, Alaphilippe en Porte zijn inmiddels gelost.

15 km - Pech voor Kelderman

Terwijl de koplopers zijn begonnen aan de slotklim, de Col de Portet, meldt de koersradio dat Wilco Kelderman mechanische problemen heeft. De nummer zes van het algemeen klassement begint dus met achterstand aan de laatste beklimming van de dag.

Maar, zo horen we ook, de nummer zes van het klassement is inmiddels weer terug.

22 km - Godon sluit aan bij Perez

In de afdaling sluit Godon aan bij Perez. Er rijden nu weer twee Fransen aan kop op Quatorze Juillet. Op 3,5 minuut volgt de groep met favorieten.

29 km - Perez als eerste boven

Perez is als eerste boven op de Col de Val Louron-Azet en pakt 10 bergpunten. Godon rijdt niet zo ver achter Perez. Op een kleine 4 minuten volgt het peloton der favorieten.

Poels demarreert vlak voor de top en verdient zo nog vier bergpunten. Quintana moet genoegen nemen met twee, Pogacar pakt er eentje.

De afdaling is 11 kilometer lang. Dan volgt de slotklim: de Col du Portet.

32 km - De groep met favorieten

In de groep met klassementsrenners rijdt Pogacar nog vrolijk mee, met steun van ploeggenoten Hirschi, McNulty, Formolo en Majka. Vingegaard ziet er ook nog goed uit in het gezelschap van Van Aert en Kuss. Ofwel: de complete Jumbo-Visma-ploeg behalve Teunissen.

Ook de nummer zes in het klassement, Kelderman, is present. Mollema rijdt kalm achterin mee.

Perez moet nog ruim 2 kilometer tot de top, met 3.47 voorsprong op de favorietengroep. Daartussenin rijden de voormalige koplopers, onder wie Van Poppel.

34 km - Perez blijft alleen over

Nog vijf kilometer tot de top van de Col de Val Louron-Azet en er is nog één Fransman over op kop: Cofidis-renner Perez heeft Turgis en Godon achter zich gelaten.

De groep met favorieten rijdt op een kleine 4 minuten.

35 km - Kopgroep valt uit elkaar

De tweede klim van de eerste categorie zorgt meteen voor een uitdunning van de kopgroep. Van Poppel, Pöstlberger en Chevalier wapperen met een virtuele witte vlag en lossen. Drie Franse musketiers blijven over: Turgis, Perez en Godon.

De groep met favorieten rijdt op ruim 4 minuten.

39 km - Nu nog dalen, straks weer klimmen

De zes koplopers zijn nog aan het dalen, maar al heel snel doemt de Col de Val Louron-Azet op. Een klim van de eerste categorie: 7,4 kilometer lang à 8,3 procent.

Het peloton met klassementsrenners rijden op 4,5 minuut van Van Poppel en zijn vijf vluchtvrienden.

47 km - Turgis is als eerste boven

De kopgroep met Van Poppel is boven! Turgis is er als eerste en pakt 10 bergpunten, Perez is de nummer twee: 8 punten. Van Poppel verdient als zesde 1 punt. In het bergklassement spelen deze mannen geen rol.

Op 3.20 van de kopgroep komt eenzame Fransman Latour boven. Ruim een halve minuut later volgt het peloton.

De kopgroep: Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Dorian Godon (AG2R), Anthony Perez (Cofidis), Lukas Pöstlberger (Bora), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Maxime Chevalier (B&B).

51 km - Poels en Quintana geven het op

Quintana en Poels zien geen brood meer in de bergpunten van de Col de Peyresourde en laten zich terugzakken. Latour blijft het nog eventjes alleen proberen.

De zes koplopers zijn bijna boven, met een kleine 5 minuten voorsprong op het peloton met klassementsrenners.

53 km - Van Poppel heeft het zwaar

Drie kilometer onder de top van de Col de Peyresourde heeft Danny van Poppel het lastig. De Nederlander bungelt achteraan de kopgroep.

Op 5.13: het kwartet met Poels en Quintana. Op 5.30: het peloton met klassementsrenners, dat almaar verder uitdunt.

De kopgroep: Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Dorian Godon (AG2R), Anthony Perez (Cofidis), Lukas Pöstlberger (Bora), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Maxime Chevalier (B&B).

55 km - De situatie

Zes man op kop, onder wie Danny van Poppel.

Op ruim 6 minuten: vier man, onder wie Poels en Quintana.

Op een kleine 7 minuten: het peloton.

Op ruim 8 minuten: de bus met onder anderen Cavendish en Kwiatkowski.

56 km - Poels en Quintana slaan gaatje

Poels, Quintana en Gesbert hebben een gaatje van 20 seconden geslagen met het peloton. Latour sluit ook aan en zorgt voor een Frans tintje. Quintana staat derde in het bergklassement, op 10 punten van bolletjestruidrager Poels. Woods is de grote afwezige in dit groepje.

De kopgroep met Van Poppel heeft nog ruim 7 minuten voorsprong op het peloton.

De kopgroep: Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Dorian Godon (AG2R), Anthony Perez (Cofidis), Lukas Pöstlberger (Bora), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Maxime Chevalier (B&B).

58 km - Quintana in de aanval, Poels volgt

Vier van de dertien klimkilometers zijn achter de rug voor de kopgroep van zes, met Danny van Poppel. Voorsprong: 7,5 minuut.

In het peloton probeert Quintana weg te sluipen in het kielzog van zijn ploeggenoot Gesbert, bolletjestruidrager Poels haakt aan.

60 km - Matthews verslaat Cavendish

Matthews wint de sprint van het peloton en pakt 9 punten, voor Cavendish (8).

De Australiër loopt daardoor 1 punt in op de Britse groenetruidrager: Cavendish staat op 287, Matthews op 251. Colbrelli is de nummer drie met 201 punten.

65 km - Adel verplicht

Adel verplicht voor Danny van Poppel: hij wint de tussensprint van de kopgroep van zes. De Nederlander pakt 20 punten.

Turgis komt als tweede over de streep (17 punten), voor Godon 15), Pöstlberger (13), Perez (11) en Chevalier (10). De overige punten mag het peloton straks verdelen.

Nog eventjes en dan gaan we dertien kilometer klimmen, de Col de Peyresourde op.

De kopgroep in de zeventiende etappe van de Tour de France, met onder anderen Danny van Poppel

69 km - We gaan bijna beginnen

Over 5 kilometer is het tijd voor de tussensprint. Vlak daarna wacht de eerste klimklus: de Col de Peyresourde, 13,2 kilometer lang à 7 procent.

De zes koplopers, onder wie Danny van Poppel, rijden ruim 8 minuten voor het peloton.

Vingegaard laat weinig los over strijdplan: 'Ik doe mijn best en dan zien we wel'

Jumbo-Visma-renner Jonas Vingegaard, nummer drie in het klassement op 5.32 van geletruidrager Tadej Pogacar, kijkt vooruit op de zeventiende etappe van de Tour de France.

Vingegaard laat weinig los over strijdplan: 'Ik doe mijn best en dan zien we wel'

89 km - Nog altijd zes man op kop

Danny van Poppel, Dorian Godon, Anthony Perez, Lukas Pöstlberger, Anthony Turgis en Maxime Chevalier vormen al een tijdje de kopgroep in deze etappe.

Voorsprong: een kleine 8 minuten.

De kopgroep in de zeventiende etappe van de Tour de France, met onder anderen Danny van Poppel

Nog even terug naar gisteren: het monument voor Fabio Casartelli

Het Tourpeloton passeerde gisteren het monument voor Fabio Casartelli, op de plek waar de Italiaanse renner op 18 juli 1995 zwaar ten val kwam en overleed. Verslaggever Tom Lagerberg was bij de herdenking voor de olympisch kampioen van 1992.

Een minuut stilte bij het monument van Fabio Casartelli

113 km - Nog even geduld aub

Over een kleine 60 kilometer krijgen we de tussensprint, daarna wacht de Col de Peyresourde.

Tot die tijd hebben we zes koplopers, onder wie Danny van Poppel. Hun voorsprong: ruim 8 minuten.

De kopgroep: Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert), Dorian Godon (AG2R), Anthony Perez (Cofidis), Lukas Pöstlberger (Bora), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Maxime Chevalier (B&B).

Mollema hoopt op 'leuk resultaat': 'Er valt altijd wat te winnen'

Bauke Mollema blikt vooruit op de zeventiende etappe van de Tour de France. Met een ritzege op zak kijkt hij ontspannen vooruit op de loodzware bergrit.

Mollema hoopt op 'leuk resultaat': 'Er valt altijd wat te winnen'

128 km - Bernard geeft het op

Terwijl we wachten op de eerste beklimming, en dat duurt nog wel even, is de voorsprong van de groep-Van Poppel opgelopen tot een kleine 7 minuten.

De arme Bernard zwom lange tijd tussen de kopgroep van zes en het peloton, maar lijkt het nu op te geven.

De kopgroep: Danny van Poppel, Dorian Godon, Anthony Perez, Lukas Pöstlberger, Anthony Turgis en Maxime Chevalier.

Het peloton passeert zonnebloemen in de zeventiende etappe

145 km - Kruijswijk stapt af

Steven Kruijswijk is afgestapt, zo wordt gemeld op de koersradio.

De Jumbo-Visma-renner werd ziek tijdens de rustdag en het is vervolgens niet beter geworden, meldt zijn ploeg. Hij gaat zich nu richten op de Vuelta.

De Jumbo-Visma-ploeg zag eerder al Roglic, Gesink en Martin afstappen en telt nu nog vier renners: Vingegaard, Van Aert, Teunissen en Kuss.

147 km - Kopgroep van zes met vier Fransen

De kopgroep met Van Poppel heeft gezelschap gekregen van de Franse achtervolgers Turgis en Chevalier.

Hun voorsprong: ruim 4 minuten. Bernard rijdt ruim een minuut achter de kopgroep van zes.

De winnaar van deze etappe zal waarschijnlijk niet in deze groep rijden, gezien wat er nog op de route ligt.

153 km - Van Poppel en co mogen gaan

Danny van Poppel, Pöstlberger, Perez en Godon krijgen de zegen van het peloton. Hun voorsprong loopt snel op tot een kleine 4 minuten.

In de achtervolging: Turgis en Chevalier (op 0.48) en Bernard (op 1.45).

Kelderman heeft zin in zware dag: 'Als ik me goed voel, ben ik weg'

Wilco Kelderman, de nummer zes in het algemeen klassement, blikt vooruit op de zeventiende etappe van de Tour de France. "Vandaag moet het gebeuren, ik ben er klaar voor."

Kelderman heeft zin in zware dag: 'Als ik me goed voel, ben ik weg'

159 km -Danny van Poppel in de aanval

Poging nummer twee: Danny van Poppel slaat samen met Pöstlberger, Perez en Godon een gaatje. Is dit wel een levensvatbaar kwartet?

Het verschil is vooralsnog 14 seconden.

163 km - Rolland is opgeslokt

Niet heel verrassend: de poging van Rolland zit erop. Niemand wilde met hem mee en het peloton heeft hem opgeslokt. Het spel begint weer opnieuw.

Bolletjestruidrager Poels wil mee in de vlucht: 'Kan klapper maken'

Wout Poels, leider in het bergklassement, wil proberen zijn slag te slaan in de zeventiende etappe van de Tour de France.

Bolletjestruidrager Poels wil mee in de vlucht: 'Kan klapper maken'

171 km - Rolland alleen op kop

Pierre Rolland heeft op Quatorze Juillet een gaatje geslagen van een kleine halve minuut. De Fransman is alleen.

Iedereen wil winnen op Quatorze Juillet

Iedere Fransman in het peloton wil op de nationale feestdag een Touretappe winnen. Tot nu waren 25 Fransen in totaal 29 keer succesvol op 14 juli. De laatste was Warren Barguil in 2017.

Vorig jaar werd er vanwege de coronacrisis niet gereden op Quatorze Juillet. De laatste winnaar was Daryl Impey in 2019. De laatste Nederlander was Dylan Groenewegen, een jaar eerder.

De eerste Nederlandse etappewinnaar op 14 juli was Theo Middelkamp in 1936. Hij as de beste in de etappe van Aix-les-Bains naar Grenoble, waar de finish op een wielerbaan was getrokken.

Gelukkig hebben we de beelden nog.

178 km - Officiële start

Er wordt gewapperd met de vlag, de zeventiende etappe is officieel begonnen! Het tempo gaat omhoog. Eens zien wie er in de lange, relatief rustige aanloop probeert weg te komen.

Het peloton doet het nog rustig aan tijdens de opwarmkilometers

Peloton rustig onderweg in de regen

Het peloton is, in de regen, begonnen aan de opwarmkilometers van de loodzware zeventiende etappe.

Kijk live op NPO 1 of via de livestream.

Plaquette op Portet ter ere van Poulidor, de eeuwige nummer twee

De renners komen vanmiddag langs een plaquette ter ere van Raymond Poulidor, die op de Col du Portet ooit Eddy Merckx aanviel.

Etappe 17: plaquette op Portet ter ere van Poulidor, de eeuwige nummer twee

Etappe 17: favorieten kunnen zich niet meer verstoppen bij finish bergop

De aankomsten bergop zijn deze Tour de France spaarzaam, maar vandaag kunnen de klimmers en klassementsmannen zich niet meer verstoppen. De eindstreep is namelijk bovenop de Col du Portet, een berg van de buitencategorie.

Het is pas voor de tweede keer in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk dat de eindstreep getrokken is op de Portet. De eerste keer dat de renners daar finishten (in 2018), won Nairo Quintana de rit.

Ineos wacht op een zwak moment van Pogacar, volgens ploegleider Servais Knaven. "Maar we moeten wel realistisch blijven. We weten allemaal dat we heel veel tijd moeten goedmaken. Het gaat heel lastig worden." Richard Carapaz is de best geklasseerde renner van Ineos. De Ecuadoriaan staat vierde op 5.33 minuten van geletruidrager Pogacar.

Ineos legt zich nog niet neer bij Tourzege Pogacar: 'Wachten op zwak moment'

De stand in het algemeen klassement

In de top-10 van het algemeen klassement veranderde er gisteren niets. Of het vandaag een spannende strijd om het geel gaat worden.... misschien niet. Maar vanaf plek twee zijn de verschillen wel heel klein, dus rond 17.00 uur zal het klassement er vermoedelijk wel anders uit zien.

Het algemeen klassement na de zestiende etappe in de Tour de France.

Hoe ging het gisteren?

Patrick Konrad won na een solo van ruim dertig kilometer de zestiende etappe van de Tour de France. De Oostenrijker, die in de veertiende etappe Bauke Mollema eenzelfde kunstje zag flikken en achter hem tweede werd, boekte zodoende zijn eerste ritzege in een grote ronde.

Na de finish legde Konrad uit dat hij een voorbeeld had genomen aan Mollema. "Ik heb al drie keer in de kopgroep gezeten deze Tour, maar wilde elke keer wachten tot in de finale. Dat waren niet de beste beslissingen. Mohoric en Mollema gingen al heel vroeg toen ze hun etappe wonnen, dus de volgende keer dat ik in zo'n situatie zou komen, wilde ik diegene zijn."

Konrad de sterkste in tweede Pyreneeënrit, Pogacar behoudt het geel

Waarheen leidt de weg?

Quatorze Juillet wordt een feestje voor de klimgeiten. De etappe van Muret naar Col de Portet over 178,4 kilometer telt maar liefst drie Pyreneeënreuzen. Die cols liggen ook nog eens alle drie in het tweede deel van het parcours.

De finish ligt op de slotklim (16 kilometer à 8,7 procent) van de buitencategorie. Er zijn dubbele punten te verdienen voor de bergtrui, dus naast de strijd om het geel moeten ook de kanshebbers op de bolletjestrui flink aan de bak. Anders slokt Tadej Pogacar die ook nog op.

Het profiel van de zeventiende etappe

Bienvenue de Muret!

Welkom vanuit Muret, waar om 12.10 uur de zeventiende etappe van de Tour de France van start gaat. Op Quatorze Juillet, de Franse feestdag, krijgt het peloton een etappe van 178,4 kilometer door de Pyreneeën voor de kiezen met in de laatste 60 kilometer drie zware beklimmingen.

De rit is vanaf 12.00 uur te volgen in dit liveblog en een livestream op NOS.nl en in de NOS-app en op NPO 1. Vanaf 14.00 uur is ook Radio Tour de France er live bij.