liveblog
Tour
NOS WielrennenAangepast

Konrad doet 'Mollemaatje' in tweede Pyreneeënrit, couppoging Jumbo-Visma in slotfase

  • Patrick Konrad wint etappe 16 van de Tour de France, een 'milde' bergrit van 169 kilometer van Pas de la Case naar Saint-Gaudens.
  • Ondanks een late coup van Jumbo-Visma verandert er niets in de toptien van het algemeen klassement.
  • Tadej Pogacar blijft geel, Wout Poels in de bolletjestrui, Mark Cavendish in het groen.
  • Meer reacties en analyses? De Avondetappe, met Hennie Stamsnijder, Tom Stamsnijder en Sven Nys, begint vanavond om 21.30 uur op NPO 1 en NOS.nl. En op NPO Radio 1 kun je tussen 20.30 en 21.00 uur luisteren naar de analyse van onze kenners.
  • Woensdag zijn we terug met de bergetappe van Muret naar de top van de Col du Portet. Die rit kun je ook van start (12.10 uur) tot finish bekijken op NPO 1 of de livestream op NOS.nl.
liveblog gesloten

Á demain!

We sluiten dit liveblog af met een beeld van Patrick Konrad na de eerste etappe van deze Tour de France. Toen dacht Konrad nog vooral aan pleisters, bandages en ijs. Nu is hij een etappewinnaar in de Tour.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog. Á demain!

De Avondetappe!

De Avondetappe is vanavond in het Twentse Enter. Daar zal het behalve over de Tour ook gaan over (het succes van) veldrijders de laatste jaren. Aan tafel bij Dione de Graaff zitten namelijk Hennie Stamsnijder, de eerste Nederlandse wereldkampioen veldrijden, zijn zoon en oud-prof Tom Stamsnijder en tweevoudig wereldkampioen Sven Nys

De Avondetappe begint om 21.24 uur op NPO 1 en NOS.nl.

Dione De Graaff op een boot in het Twentse Enter.

Col du Portet terug in de Tour!

Een keer eerder was de Col du Portet het sluitstuk van een Touretappe en niet zomaar een. In 2018 had de organisatie namelijk een ultrakorte rit van slechts 65 kilometer uitgetekend, met de grootst aangekondigde maar faliekant mislukte 'gridstart' aan het begin.

Een ding is zeker, Wout Poels zal er morgen alles aan doen om te voorkomen dat dezelfde renner zegeviert op de top van de Portet.

Samenvatting etappe 17: Froome verliest tijd op Dumoulin, Thomas loopt uit

Etappe 17: verstoppen kan niet op Col du Portet

Wie op het podium wil staan in Parijs moet morgen echt met de billen bloot. Niet voor niets noemde Tadej Pogacar de rit van Muret naar de top van de Col du Portet (Saint-Lary-Soulan) de zwaarste dag van deze Tour.

Na een lange aanloop van bijna 120 kilometer moeten de renner binnen zestig kilometer liefst drie loodzware Pyreneeëncols over. De Col de Peyresourde (eerste categorie, 13,2 km à 7 procent) is de eerste, gevolgd door de Col de Val Louron-Azet (7,4 km à 8,3 procent). De beslissing zal vallen op de eerste echte aankomst bergop op de loodzware Col du Portet (buitencategorie, 16 km à 8,7 procent).

Die rit wordt van start (12.10 uur) tot finish (rond 17.00 uur) uitgezonden op NPO 1 of de livestream op NOS.nl.

Van Aert verklaart couppoging: 'Geen geslaagde, maar wel een mooie poging'

Een plan? Een truc? Een happy accident? Wat zat er achter de late aanval van Jumbo-Visma in de zestiende etappe. "We zaten klaar, omdat de finale toch wel gevaarlijk was met die natte wegen", vertelde initiator Wout van Aert. "En toen Guillaume Martin en Simon Geschke aanvielen, hebben we gereageerd. Mike (Teunissen, red.) zei via de radio dat niet alle klassementsmannen goed zaten, dus toen zijn we doorgereden. Uiteindelijk was het geen geslaagde poging, maar wel een mooie poging."

"Natuurlijk gaan we in acht kilometer geen vijf minuten dichtrijden op de gele trui. Maar de andere concurrenten van Jonas staan dicht om hem heen. Dat is een secondenspel. Dus probeerden we het."

Van Aert over aanval in slotfase etappe 16: 'Geen geslaagde, wel mooie poging'

Algemeen klassement

Het algemeen klassement na de zestiende etappe in de Tour de France.

Pogacar over late coup van Jumbo-Visma: 'Weet ook niet we aan het doen waren'

Wat een rustig dagje leek te worden, werd toch nog even spannen d op het einde voor geletruidrager Tadej Pogacar. Op het laatste, korte klimmetje ging Wout van Aert opeens op de pedalen staan en trok vervolgens zo hard door dat alleen de toptien van het klassement nog wist te volgen.

"Ik weet ook niet wat we aan het doen waren", zei de grijnzende Pogacar, "Ik bleef gewoon maar in het wiel. Laten we zeggen dat we de benen alvast hebben warmgedraaid voor de komende dagen. Zo zie je maar, je moet altijd opletten. Zelfs als het parcours zo plat als een pannenkoek is."

"Morgen wordt de zwaarste dag van deze Tour", besloot Pogacar strijdvaardig, "we gaan ervoor!"

Pogacar over couppoging Jumbo-Visma: 'Weet ook niet wat we aan het doen waren'

Poels werd niet gelost: 'Ging een regenjasje halen'

Wout Poels leek al vroeg in de etappe gelost te worden, maar dat was niet het geval. "Ik ging een regenjasje halen en kwam toen in een groepje gelosten. Maar met die kopgroep maakte het niet veel uit, dus het was verder een prima dagje."

Vanaf morgen moet Poels echt aan de bak, want dan staat de eerste van twee bergetappes met aankomst bergop op het programma. Wat hoopt hij dan te kunnen doen? "Winnen, hè", zei Poels gevat in gesprek met de organisatie. "Zonder gekheid, ik zal mee moeten in de ontsnapping om punten te pakken. En dan zien we wel."

Het bergklassement na de zestiende etappe.

Konrad nam voorbeeld aan Mollema

"Mijn eerste zege in de WorldTour en dan ook nog in de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Dat is een droom die uitkomt", jubelde ritwinnaar Patrick Konrad na afloop. "Dit is voor mijn familie, vrienden en iedereen die in mij gelooft heeft. Het kwam op het juiste moment, zo in mijn kampioenstrui. Ik ben supertrots."

Konrad werd tweede in de etappe naar Quillan, die gewonnen werd door Bauke Mollema. "Ik had gezien dat Mohoric heel vroeg ging en won. En ik zag dat Mollema heel vroeg ging en won. Dus wilde ik per se de eerste zijn die ging. En het is gelukt."

Konrad nam voorbeeld aan Mollema: 'Nu wilde ik degene zijn die vroeg aanviel'

Ook Cav is binnen

Ook de sprintersbus met groene trui Mark Cavendish is binnen, ruim 17 minuten voor het verstrijken van de tijdslimiet.

Mark Cavendish komt ruim op tijd binnen in de zestiende etappe.

Toptien

De toptien van de zestiende etappe in de Tour de France.

Weer een opsteker voor Bora

Een blije Patrick Konrad na zijn zege in de 16de etappe van de Tour de France.

Na de zege van Nils Politt op weg naar Nîmes is het de tweede ritzege voor Bora-hansgrohe, dat met Wilco Kelderman ook nog een troef heeft in de top van het klassement.

De kopman van de ploeg, Peter Sagan, is al even thuis nadat hij vanwege de gevolgen van zijn val in de sprint met Caleb Ewan in de derde etappe heeft moeten afstappen. Vandaag werd bekend dat Sagan ook de Olympische Spelen aan zich voorbij moet laten gaan.

FINISH - Carapaz wint sprintje van Pogacar

Op het laatste klimmetje zorgde Wout van Aert nog even voor een coup. Maar alle concurrenten van Vingegaard in de toptien bleven in het wiel.

Carapaz wint het sprintje van de favorietengroep met banddikte van Pogacar. En dat is op zon'n 14 minuten van winnaar Konrad.

1 km - Van Aert rijdt snoeihard door

Van Aert heeft Vingegaard en nog een man of tien extra in het wiel. Maar dat zijn wel alle renners uit de toptien van het klassement. Deze coup zal dus niet veel uithalen, maar hij heeft de concurrentie wel de schrik op het lijf gejaagd.

4 km - Toch nog coup van Jumbo-Visma?

Wat is dat nu? Opeens zien we een gat in de groep met favorieten!

Wat is er gebeurd? Guillaume Martin ging op het laatste steile muurtje in de aanval, maar werd gecounterd door Wout van Aert.

En Van Aert rijdt door! Welke favoriet heeft de slag gemist? Zo te zien niemand.

Toptien etappe 16

Toptien:

1. Konrad
2. Colbrelli
3. Matthews
4. Périchon
5. Bonnamour
6. Aranburu
7. Skujins
8. Bakelants
10. Gaudu

FINISH - Colbrelli en Matthews passeren Périchon op de streep

De weggesprongen Périchon wordt twee meter voor de streep nog ingehaald door Sonny Colbrelli en Michael Matthews.

Konrad is ze 0.39 voorgebleven.

FINISH - KONRAD WINT ZESTIENDE ETAPPE

Patrick Konrad wint de 16de etappe van de Tour de France.

Voor de tribunes van het voormalig autocircuit van Comminges komt hij solo over de streep.

Gratuliere!

3 km - Konrad gaat het halen

Tenzij er ongelukken gebeuren, gaat Konrad winnen in Saint-Gaudens. Hij hoeft nog maar 2 kilometer om pas de derde Oostenrijkse ritzege ooit in de Tour de France te boeken. Max Bulla (1931) was de eerste, Georg Totschnig (2005) de tweede.

4 km - Gaudu richting toptien

De achterstand van het peloton is inmiddels meer dan 14 minuten. En dat betekent dat Gaudu wel een sprongetje gaat maken in het klassement. Hij nadert de toptien.

6 km - Colbrelli als eerst boven op 0.50

Sonny Colbrelli (wie anders) is als eerste boven van de achtervolgers. Ze zijn een paar tellen ingelopen, maar het gat van 50 seconden mag je best geruststellend noemen voor koploper Konrad.

7 km - Konrad dendert muur op

Op het buitenblad dendert Konrad het muurtje van vierde categorie op. Dit kan niet meer fout, al zet Guadu nog wel even aan in de groep met achtervolgers.

10 km - Nog een obstakel

Alleen de Côte d'Aspret-Sarrat (vierde categorie), een muurtje van 800 meter, scheidt Konrad nog van de mooiste zege in zijn loopbaan. Maar dat moet zeker lukken: Konrad reed namelijk al twee keer toptien in de Giro. En dan moet je wel een beetje kunnen klimmen.

18 km - Ziet er goed uit voor Konrad

Het ziet er goed uit voor Konrad, die bezig is met een Mollemaatje. Zijn voorsprong op Gaudu en Colbrelli blijft stabiel tussen de 45 en 50 seconden. Die twee zullen zelfs zometeen ingelopen worden door het tweede achtervolgende groepje, waar inmiddels goed samengewerkt wordt. Maar is het nog op tijd?

Fun fact: Konrad wist nog nooit buiten de eigen landsgrenzen te winnen als prof. Hij werd twee keer Oostenrijks kampioen en won in 2014 een rit in de Ronde van Oostenrijk.

Patrick Konrad

24 km - Voorsprong Konrad stijgt

Terwijl het peloton nog aan het klimmen is, zijn alle koplopers heelhuids beneden. En opvallend genoeg is de voorsprong van Konrad groter geworden. Gaudu en Colbrelli rijden nu op 0.39.

27 km - Konrad bijna uit de bocht

Daar gaat Konrad bijna uit de bocht! Het is heel gevaarlijk, zeker nu het wegdek zo nat is. En dat merkt Colbrelli ook, als hij een bocht verkeerd inschat. Geen ongelukken, gelukkig.

De bocht van Fabio

De renners gaan nu de gevaarlijke afdaling van de Portet d'Aspet in. Dat is oppassen geblazen. En even denken aan Fabio.

Fabio Jakobsen ontmoet de moeder van Casartelli: 'Fabio?'

31 km - Konrad als eerste boven

Konrad is als eerste boven op de Portet d'Aspet, op zo'n 20 seconden gevolgd door Gaudu en Colbrelli.

De andere achtervolgers rijden op 0.46. Het peloton rijdt 11 minuten verderop.

33 km - Colbrelli houdt vol

Ook Bonnamour moet passen. En dat betekent dat alleen de sprinter Colbrelli nog meekan met Gaudu.

Maar Colbrelli is geen gewone hè. In de Alpenrit naar Tignes was hij immers derde.

David Gaudu en Sonny Colbrelli in de achtervolging op Patrick Konrad.

34 km - Gaudu in tegenaanval

Daar gaat Gaudu! De Franse klimmer, vorig jaar nog goed voor twee zeges in bergritten in de Vuelta, krijgt Bonnamour en Colbrelli mee. De rest moet passen.

Konrad rijdt volle bak op kop, maar is wel ruim twintig seconden kwijt van zijn voorsprong.

35 km - Konrad alleen

Nou, dat duurde niet lang. Konrad knalt op het buitenblad zijn medevluchters Bakelants en Doubey in de eerste meters van de Portet d'Aspet al af. Ook het verschil met de achtervolgers groeit naar 0.47. Het lijkt erop dat Gaudu en de snelle mannen nog aan het pokeren zijn. En Konrad doet dat niet!

Patrick Konrad onderweg in de zestiende etappe van de Tour de France.

37 km - Op de Portet d'Aspet

De koplopers en achtervolgers zijn begonnen aan de Portet d'Aspet. Je zou zeggen dat het gat van zo'n twintig seconden nu toch snel gedicht zal worden?

Lachlan Morton voltooit zijn solo-Tour

Ken je Lachlan Morton? De extravagante Australiër is behalve podcasthost ook gewoon wielrenner bij EF Education-Nippo. Morton reed vorig jaar nog de Giro, maar werd niet geselecteerd voor de Tour. En toen besloot hij om het parcours dan maar zelf te rijden.

Morton reed de volledige afstand (inclusief verplaatsingen) in 18 dagen. En dat ook nog grotendeels op sandalen. Hoe dat zo? Na een paar dagen bleken de plaatjes onder zijn koersschoenen te zijn verschoven, waardoor Morton veel last kreeg van kniepijn. Met gewone pedalen en op sandalen wist hij de Champs-Élysées vanochtend vroeg te bereiken.

41 km - Peloton op acht minuten

Het peloton rijdt kalmpjes aan op ruim acht minuten van de koplopers. We zien de mannen van UAE op kop met een beetje hulp van Sepp Kuss en Wout van Aert. De Deen van Jumbo-Visma zit op de tweede rij, vlak voor de gele trui.

45 km - De Portet d'Aspet komt eraan

Konrad, Bakelants en Doubey zijn bijna bij de voet van de Col de Portet d'Aspet, de berg van de betreurde Fabio Casartelli.

Vlak daarachter rijdt het groepje van tien met nummer 14 in het klassement David Gaudu en de snelle mannen Matthews, Colbrelli en Aranburu. Cosnefroy is er niet meer bij.

57 km - Peloton boven

Ook het peloton, onder aanvoering van de roze ploeg van Urán, is boven op de Col de la Core. De achterstand is 6.40 op de koplopers.

Een tweede groep met de goed omringde groene trui Mark Cavendish (en ook Cees Bol en Nils Eekhoff) rijdt op 9.45.

66 km - Konrad als eerste boven

Patrick Konrad is als eerste boven op de Col de la Core en pakt zo de tien bergpunten. Acht achtervolgers, onder aanvoering van Gaudu, zitten er een seconde of tien achter.

Fred Wright en Chris Juul Jensen hebben moeten lossen. Maar in de snelle afdaling kan nog heel veel gebeuren.

68 km - Poels lost uit peloton

Rigoberto Urán heeft zijn ploeg aan kop van het peloton gezet en meteen gaat het tempo omhoog. Dat kost Wout Poels de kop: de bolletjestrui moet lossen. Maar met 14 ongevaarlijke vluchters voor het peloton hoeft hij vandaag niet te vrezen voor zijn plek in het peloton.

70 km - Juul Jensen lost uit kopgroep

Gaudu, Bonnamour en Colbrelli krijgen nog gezelschap van Toms Skujins. Voorin moet Juul Jensen lossen en hij wordt ook in een mum van tijd opgeslokt.

70 km - Gaudu in achtervolging

David Gaudu, op papier ook de beste klimmer bij de achtervolgers versnelt en slechts twee man kunnen volgen: Franck Bonnamour en de klimmende sprinter Sonny Colbrelli.

71 km - Konrad is erbij!

De Oostenrijker is erbij, maar hij heeft er hard voor moeten werken. We gaan verder met vier koplopers. De tien achtervolgers zijn niet heel ver weg: het verschil is 0.45.

Het peloton, waar Wout Poels achterin keuvelt met een andere meesterklimmer Cees Bol, vindt het best. Ze rijden al op 6.37.

72 km - Konrad bijna bij koplopers

Patrick Konrad heeft het gat van zo'n veertig seconden naar de koplopers bijna gedicht. Maar de laatste loodjes vallen tegen.

Patrick Konrad is bijna bij de drie koplopers.

76 km - Konrad rijdt weg bij achtervolgers

Voor Konrad gaat het niet hard genoeg en de Oostenrijks kampioen rijdt alleen weg bij de achtervolgers.

Tourdebutant Wright wil mee, maar moet op zijn tanden bijten.

79 km - Drie koplopers, elf achtervolgers

Bakelants, Doubey en Juul Jensen zijn begonnen aan de tweede en zwaarste beklimming van de dag, de Col de la Core (eerste categorie,13,1 km à 6,6 procent).

Achter de drie, op 0.38, rijden 11 achtervolgers: Colbrelli, Matthews, Périchon, Bonnamour, Rota, Konrad, Cosnefroy, Skujins, Aranburu, Wright en Gaudu.

In het peloton vinden ze het mooi geweest. Het tempo is daar zodanig gezakt, dat zelfde een derde peloton met groene trui Cavendish terug kan keren. Ze rijden al bijna op vier minuten van de koplopers.

Koplopers Doubey, Bakelants en Juul Jensen op de Col de la Core

81 km - Even lunchen

Het valt stil in de groep met favorieten, die op het gemak door de ravitaillering rijdt. Daardoor krijgt de tweede groep met Kruijswijk en de ploeggenoten van Pogacar de kans om het gat weer te dichten.

83 km - Bakelants wint tussensprint, Matthews sprint voor 13 punten

Matthews wint het tussensprintje van Colbrelli, maar dat is slechts voor de vierde plek.

Want opmerkelijk genoeg zit Matthews' ploegmaat Juul Jensen er nog voor met Doubey en Bakelants.

De Belg kaapte de 20 punten weg.

85 km - Kruijswijk toch in tweede groep

We hebben ook een beeld gezien van de tweede groep, die op meer dan een minuut achter de eerste groep zit. In tegenstelling tot wat we eerder meldden zit Steven Kruijswijk niet in de eerste, maar de tweede groep. Daar rijdt Mikkel Bjerg (UAE) op kop in een poging weer aan te sluiten bij zijn kopman Pogacar.

85 km - Drie man op kop

Drie man hebben zich losgemaakt van het peloton: Bakelants (Intermarché), Doubey (Total) en Juul Jensen (BikeExchange). Dat Juul Jensen meerijdt is opmerkelijk, met Matthews achter hem.

Jean-Luc Périchon probeert de oversteek te maken naar de drie.

94 km - Matthews en Colbrelli voor de punten

Het was vooral Chris Juul Jensen (BikeExchange) die eerst aan kop van de achtervolgers en nu aan kop van het peloton hard doorrijdt. En dat doet de in Ierland opgegroeide Deen voor Michael Matthews die graag de 20 punten wil pakken bij de tussensprint. Maar dat wil Sonny Colbrelli ook, dus die mengt zich ook in de strijd voorin.

Het peloton onderweg in de 16de etappe van de Tour de France.

97 km - Alles weer bijeen

Het masterplan van Deceuninck valt in het water, want er wordt heel hard doorgereden door de achtervolgers én het uitgedunde peloton. In de afdaling worden alle koplopers weer ingerekend en dus gaan we met een groep van een man of veertig op weg naar de tussensprint.

Wilco Kelderman zit attent van voren in die groep en ook Steven Kruijswijk is net - na een lekke band tijdens de klim - weer aangesloten.

Quintana kijkt naar Poels

Nairo Quintana heeft zijn zinnen ook gezet op het bergklassement in de Tour. De Colombiaan heeft een achterstand van 10 punten op Wout Poels. Zijn plan vandaag? "Goed opletten wat de anderen doen. Als zij rustig blijven, dan zal ik ook rustig blijven en dan zal het de volgende dagen beslist worden."

Quintana op jacht naar de bergtrui van Poels: 'Rivalen goed in de gaten houden'

114 km - Cattaneo als eerste boven

Cattaneo komt als eerste boven op de Col de Port, voor Asgreen en Kwiatkowski.

Ze hebben nog 34 seconden op de groep achtervolgers, die nog maar een paar tellen voorsprong hebben op het uitgedunde peloton.

Cattaneo, Kwiatkowski en Asgreen in de kopgroep van de 16de etappe.

117 km - Drie koplopers, twee keer Deceuninck

Kwiatkowski heeft het gat van ruim een minuut op Asgreen gedicht en brengt zo ook Cattaneo bij zijn ploegmaat van Deceuninck.

Twee keer Deceuninck en een Ineos op kop dus. Die van Ineos reed trouwens jaren bij de ploeg van Patrick Lefevere.

Koplopers: Asgreen, Cattaneo (Deceuninck) en Kwiatkowski (Ineos).

Achtervolgers (+0.36): Teuns (Bahrain), Paret-Peintre (AG2R), Higuita (EF), Bonnamour (B&B), Latour, Konrad (Bora), Juul Jensen (BikeExchange), Fraile (Astana), Lopez (Movistar).

Peloton (+0.51)

118 km - Sprinters vormen bus

Intussen staat de deur achterin het peloton wagenwijd open en hebben de meeste zware en rappe mannen al hun eigen tempo gezocht. Hoewel, ook voor hen is het keihard afzien om op tijd binnen te komen.

118 km - Paret-Peintre in de tegenaanval

En daar is nog een interessante aanvaller. Aurélien Paret-Peintre, de nummer 12 van het klassement, is weggesprongen.

120 km - López teruggehaald door...de gele trui

Wat gebeurt hier nou? Miguel Ángel López - compleet onzichtbaar de afgelopen twee weken - probeerde net te ontsnappen uit het peloton.

En wie krijgt hij mee in het wiel? Geletruidrager Pogacar! Curieus.

120 km - Kwiatkowski en Cattaneo

Nu wordt het interessant: Mattia Cattaneo is meegeslopen met Michal Kwiatkowski en met zijn tweeën gaan ze op zoek naar Cattaneo's ploegmaat Asgreen. Ide Schelling probeerde ook mee te gaan, maar dat lukte niet.

Van Aert: 'Bergtrui? Niet realistisch'

Wout Poels, Nairo Quintana en Michael Woods hebben we nog niet vooraan gezien trouwens. En dat geldt ook voor Wout van Aert, de vierde grote kanshebber op de bolletjestrui. Hoewel?

Het lijkt erop dat de Nederlandse bergkoning niet hoeft te vrezen voor de Belg van Jumbo-Visma. "Ik denk dat het niet realistisch is om ervoor te gaan. Dan zou ik er drie dagen vol aan de bak moeten gaan. Dat is ten eerste niet wat ik wil voor Tokio. En dat is ook niet te verenigen met het werk voor Jonas (Vingegaard), dat nog op de plank zal komen."

In plaats daarvan zal Van Aert zijn dagen uitkiezen in de laatste week van de Tour. "Mocht het vandaag lukken om in de vlucht te geraken, dan is dit een mooie kans. Verder zal ik volledig in dienst staan van Jonas, die het goed blijft doen."

Van Aert zet bergtrui uit zijn hoofd: 'Niet realistisch'

122 km - Mohoric heeft er zin in

Nu zien we toch een groep die zich los probeert te maken van het peloton. We herkennen onder anderen etappewinnaar Matej Mohoric, Simon Geschke, opnieuw Rolland en Gautier en Ruben Guerreiro. Maar ze komen niet weg.

Wachten op De Gendt?

Thomas De Gendt zei voor de etappe dat hij hoopte in de vroege vlucht te belanden. De Belg ziet deze rit namelijk als zijn laatste kans op een ritzege in deze Tour.

"Morgen en overmorgen is het te veel klimmen, dat gaat voor de klassementsmannen zijn. De dag erna is het een sprintdag, dan een tijdrit en dan weer een sprint. Dus het is mijn enige kans. Maar niet alleen voor mij, dat geldt wel voor honderd man."

De Gendt wil laatste kans grijpen, maar: 'Wil ook heelhuids thuiskomen'

127 km - Stuyven en Pedersen ingelopen

Achtervolgers Stuyven en Pedersen worden weer ingelopen, al wil de Deen van DSM er nog niet aan geloven. Hij rijdt nog even door voor het onrustige peloton en krijgt gezelschap van Doubey en Jesus Herrada.

Koploper: Kasper Asgreen (Deceuninck)

Achtervolgers: Casper Pedersen, Fabien Doubey (Total) en Jesus Herrada (Cofidis)

Peloton (+1.31)

128 km - Asgreen begonnen aan de klim

Kasper Asgreen is begonnen aan de lange en onregelmatige Col de Port (tweede categorie, 11,4 kilometer à 5,1 procent). Iets na de helft zit een kilometer met een gemiddelde van ruim 9 procent, maar verder vallen de percentages mee.

Koploper: Kasper Asgreen (Deceuninck)

Achtervolgers (+1.31): Jasper Stuyven (Trek), Casper Pedersen (DSM)

Peloton (+1.48)

132 km - Bijna 60 kilometer per uur

Koploper Asgreen heeft de eerste 25 kilometer met een gemiddelde van bijna 60 kilometer per uur afgelegd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de dalende lijn richting de Col de Port, waar de Deen over een kilometer of vijf aan gaat beginnen.

En dan krijgt hij ongetwijfeld gezelschap.

145 km - Stuyven en Casper Pedersen willen naar Asgreen

Het is het voorjaarsweer in de Pyreneeën en dus zien we de voorjaarsmannen in de aanval. Jasper Stuyven (Trek) en Casper Pedersen (DSM) gaan proberen het gat naar Asgreen te dichten. Dat gat is nog wel meer dan een minuut.

Koploper: Kasper Asgreen (Deceuninck)

Achtervolgers (+1.16): Jasper Stuyven (Trek), Casper Pedersen (DSM)

Peloton (+1.40)

Jasper Stuyven en Casper Pedersen in de tegenaanval.

148 km - Poels even achterop

We zien Wout Poels even achter het peloton, maar de drager van de bolletjestrui gaat wel terugkeren tussen de auto's.

Wout Poels even achterop in de openingsfase van de 16de etappe.

152 km - Een minuut voor Asgreen

De Deense winnaar van de Ronde van Vlaanderen heeft al een minuut te pakken op het peloton, waar vooral B&B (Rolland en Gautier) actief zijn. Maar in de grote groep komt niemand weg. Asgreen rijdt intussen verder en wacht rustig af wat er komt.

Kasper Asgreen aan kop in de openingsfase van de 16de etappe.

169 km - Asgreen laat gezicht zien

Het is fris en vochtig in de Pyreneeën vandaag en dus hebben veel renners hun regenjasjes aan.

Daarom is het lastig onderscheiden wie de renner van AG2R was, die als eerste ontsnapte.

Hij wordt al snel ingehaald door een zeer bekend gezicht: Kasper Asgreen.

Départ réel

Na een lange neutralisatie en een momentje om overtollige kleiding uit te trekken zijn de renners nu echt vertrokken voor etappe 16 naar Saint-Gaudens.

We rijden weer!

We rijden weer, nog heel even geneutraliseerd!

Dit zie je niet vaak

Christian Prudhomme heeft het peloton inderdaad tot stand gebracht en de renners beginnen van alles uit te trekken. Get ready for battle!

Vlak voor de start van de 16de etappe trekken de renners hun warme kleding nog even uit.

Nog even stoppen om kleding uit te trekken

De officiële start is nabij, maar op een kilometer gaat het peloton nog even van de fiets om de renners de kans te geven overtollige kleding uit te trekken.

Goed ingepakt

Wout Poels (midden) begint op de eerste rij aan de geneutraliseerde kilometers van de 16de etappe.

Départ fictif

De officiële start is pas om 13.30 uur, maar toch zijn de renners al vertrokken. De komende 25 minuten rijden ze geneutraliseerd om dan de ziedende afdaling in te gaan.

De renners staan klaar voor de 16de etappe in de Tour de France.

Vingegaard kan naar het podium bij Tourdebuut

Vingegaard geniet van Tour de France-debuut: 'Hoe dan ook blij en trots'

Wat is Wilco van plan?

Kelderman hoopt in derde Tourweek nog op goede dag: 'Anders schade beperken'

Etappe 16 live te volgen

De zestiende etappe van de Tour de France gaat om 13.05 uur van start en finisht naar verwachting rond 17.35 uur. De rit is van begin tot eind te volgen in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app en vanaf 14.30 uur ook via een livestream en op NPO 1. Vanaf 14.00 uur is ook Radio Tour de France er live bij.

Algemeen klassement

En wat is er nog mogelijk in het algemeen klassement. Tadej Pogacar staat daarin nog altijd soeverein aan de leiding.

Met nog zes etappes voor de boeg heeft geletruidrager Pogacar een voorsprong van meer dan vijf minuten op zijn eerste belager, Rigoberto Urán.

Mocht Pogacar ook in de derde week niet te kraken blijken, dan blijft er nog de interessante strijd om de andere twee podiumplaatsen over. Urán (+5.18) en Jonas Vingegaard (+5.32) staan nu nog in de topdrie, maar Richard Carapaz (+5.33), Ben O'Connor (+5.58) en Kelderman (+6.16) hijgen in hun nek.

De toptien van het klassement

Zo staat het ervoor in het bergklassement

Wout Poels heeft een voorsprong van 8 punten op de nummer twee, Woods. Van Aert en Quintana hebben een achterstand van 10 punten.

Maar er is nog een gevaarlijke kaper op de kust: Pogacar. De Sloveense klassementsleider staat zevende in het bergklassement, op 48 punten van Poels. Dat lijkt een flink gat, maar woensdag en donderdag zijn veel punten te verdienen op de cols van de buitencategorie. Mocht Pogacar die twee etappes winnen, dan kan hij alleen daarmee al 80 bergpunten pakken.

In totaal zijn er nog maximaal 145 punten te verdienen, voor de renner die op alle cols als eerste boven komt. Maar dat een van de renners dat voor elkaar krijgt, lijkt nogal onwaarschijnlijk.

Stand bergklassement

1. Wout Poels (Bahrain-Victorious) 74 punten
2. Michael Woods (Israel Start-Up Nation) 66 punten
3. Wout van Aert (Jumbo-Visma) 64 punten
4. Nairo Quintana (Arkea-Samsic) 64 punten
5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) 41 punten
6. Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) 27 punten
7. Tadej Pogacar (UAE) 26 punten

Poels moet aan de bak

De tweede Pyreneeënrit wordt omschreven als "te moeilijk voor sprinters, te makkelijk voor klassementsrenners". Wie vandaag zeker mee zal moeten zitten in de aanval is Wout Poels. De Nederlander gaat namelijk aan de leiding van het bergklassement, maar weet dat hij geduchte concurrenten heeft in Michael Woods, Nairo Quintana en Wout van Aert.

"Er is nu geen weg meer terug", aldus Poels op de rustdag. "Het is een heel mooi project. Ik had nog nooit een trui in de Tour gedragen, dus daar ben ik heel blij mee en het kan alleen nog mooier worden."

Poels trots op bolletjestrui: 'Speelde al voor de Tour in m'n hoofd'

De afdaling van Fabio Casartelli

In de geschiedenis van de Tour de France werd de Portet-d'Aspet liefst 58 keer beklommen. De Spanjaard Julio Jiménez bereikte drie jaar op rij als eerste de top. De laatste Nederlander die als eerste boven kwam op die berg was Erik Dekker in 2005. De ritzege was destijds niet voor Dekker, maar voor de Amerikaan George Hincapie.

In de afdaling van de Portet d'Aspet komen de renners langs het monument ter nagedachtenis aan Fabio Casartelli. De toen 24-jarige Italiaan kwam in 1995 in de voorlaatste bocht van de afdaling ten val en raakte met zijn hoofd een betonblok.

Casartelli raakte in coma en werd per helikopter naar het ziekenhuis in Tarbes vervoerd, waar hij na drie hartstilstanden overleed.

Etappe 16: de twee monumenten op de Portet d'Aspet

Jaren later, in 2018, had Fabio Jakobsen een ontmoeting met de moeder van Casartelli bij het monument van haar zoon. En dat was voor beiden bijzonder: Jakobsen is namelijk vernoemd naar Fabio Casartelli.

Fabio Jakobsen ontmoet de moeder van Casartelli: 'Fabio?'

Geen Nibali

Maandag op de rustdag reed hij nog vrolijk mee tijdens een trainingsritje met zijn ploegmaten. Maar inmiddels is duidelijk dat Vincenzo Nibali niet meer opstapt. De voormalig Tourwinnaar gaat zich voorbereiden op de olympische wegrace in Tokio.

Edward Theuns, Toms Skujins, Vincenzo Nibali, Jasper Stuyven en Mads Pedersen vermaken zich tijdens de rustdag.

Profiel

De zestiende etappe begint in Pas de la Case en na ruim 35 kilometer moet er voor het eerst worden geklommen, de Col de Port op. Na een afdaling en de tussensprint volgt de beklimming van de Col de la Core. De Col de Portet-d'Aspet (tweede categorie) en de Côte d'Aspret-Sarrat (vierde categorie) vormen het toetje van de169 kilometer lange rit.

Miezerig en fris

Zondag reden de renners bij temperaturen van boven de 30 graden Andorra binnen. Vandaag verlaten ze de dwergstaat in een graadje of 14 en een lichte motregen. Dat is goed nieuws voor Wilco Kelderman, die al hoopte op een koelere slotweek.

Benvinguda / Bienvenue de Pas de la Case

Na de tweede rustdag begint de slotweek in Pas de la Case op de grens van Andorra en Frankrijk. We beginnen halverwege het dak van de Tour, de zondag bedwongen Port d'Envalira, en zoeven met volle vaart de derde Tourweek in.

De zestiende etappe begint namelijk met een afdaling van ruim 35 kilometer en eindigt na 169 kilometer in Saint-Gaudens. Onderweg liggen twee bergen van tweede, een van eerste en vlak voor de finish nog een van vierde categorie.

On y va!