Deze landen zijn door naar de Songfestival-finale
De halve finale van het Eurovisie Songfestival 2021 vindt vanavond plaats in Ahoy Rotterdam.
- Vanavond traden zestien landen op
- Bij de halve finale van vandaag, die van donderdag en de finale van zaterdag mogen elke keer 3500 bezoekers aanwezig zijn. Alle edities zijn uitverkocht.
- De Nederlandse inzending Jeangu Macrooy treedt vanavond niet op. Nederland kan vanavond wel stemmen op inzendingen.
Dat was 'm, nog een fijne avond!
Dat was het voor vandaag! Donderdagavond vindt de tweede halve finale plaats. Ook die is natuurlijk weer te volgen op NPO1.
Die halve finale mag Nederland overigens niet stemmen op deelnemende landen.
Hopelijk hebben jullie genoten! Een fijne avond gewenst.
'Perszaal juicht het hardst voor België'
NOS-redacteur Jorn Kompeer zegt dat in de perszaal het hardst gejuicht werd voor België. "Ze springen hier met mondkapjes op."
Deze landen zijn door naar de finale
De landen die doorgaan naar de finale zijn: Noorwegen, Israël, Rusland, Azerbeidzjan, Malta, Litouwen, Cyprus, Zweden, België en Oekraïne.
De finale wordt zaterdagavond live uitgezonden. Dan zal ook de Nederlandse inzending Jeangu Macrooy optreden.
Enthousiast publiek voor Jeangu Macrooy
Luid applaus voor Jeangu Macrooy, de Nederlandse inzending. "We zijn eindelijk hier", zegt hij. Hij treedt komende zaterdag op.
Het optreden van Davina Michelle terugkijken?
Globale platinaplaat voor Duncan Laurence
Duncan Laurence heeft een globale platinaplaat gekregen, van presentator en zangeres Edsilia Rombley. Laurence treedt zaterdag op met zijn nieuwe nummer.
Nog steeds even pauze
Momenteel worden interviews uitgezonden met oud-deelnemers, onder wie Duncan Laurence. We wachten op de uitslag.
Complimenten voor Nederland
Stemmen niet meer mogelijk
Het is niet meer mogelijk om te stemmen op je favoriete optreden. Welke tien landen door mogen naar de finale van komende zaterdag wordt zo bekend.
'De pauzeact was beter dan alle deelnemers'
Veel positieve reacties op sociale media op het optreden van Davina Michelle.
Voor als je vergeten bent hoe de optredens gingen
Nog een keer een overzicht van alle optredens voordat de uitslag bekend wordt.
Optreden van Nederlandse bodem over water
We gaan nu kijken naar een optreden van de Nederlandse zangeres Davina Michelle en actrice Thekla Reuten. Thema: water. Dat is wel duidelijk.
Rondje Songfestival: wie er gaat winnen, en hoe we dat weten
We moeten nu gaan wachten op de uitslag. Een perfect moment om deze video even te kijken. Wat gebeurt er deze week allemaal achter de schermen bij het Songfestival? Redacteur Jorn en cameraman Pieter proberen erachter te komen. Met vandaag: wie gaat er winnen? En hoe weten we dat?
Er kan gestemd worden
Het stemmen is begonnen. Ook Nederland mag vanavond stemmen, komende donderdag tijdens de tweede halve finale niet.
Laatste nummer
Dat waren alle optredens!
Beyoncé's zusje? Of Caro Emerald?
En het laatste optreden van de avond, ook meteen de favoriet van de bookies: Malta. De 18-jarige Destiny Chukunyere zingt Je Me Casse, en wordt al vergeleken met zangeres Beyoncé. In 2015 won ze al het Junior Songfestival.
Even reflecteren
Chantal Janzen benoemt nog even hoe belangrijk en fijn het is dat het evenement met publiek georganiseerd kon worden. In de zaal zitten zeker 3500 bezoekers.
Bijna op het einde, maar eerst nog even volksmuziektechno
We zijn bijna op het einde. Het voorlaatste optreden wordt gegeven door Oekraïne. Go_A zingt het lied Shum. Verwacht iets bijzonders, want regionale volksmuziek wordt hier vermengd met techno.
'Hunkemöllershow' Azerbeidzjan aan de beurt
Een stukje Nederland bij de inzending van Azerbeidzjan: drie van de vier schrijvers van dit nummer zijn Nederlanders. Het nummer Mata Hari wordt gezongen door Efendi. "Een echte Hunkemöllershow", volgens Maas.
Een zeepdispenser opeten
In de repetities ging het niet goed, en nu ook niet, zeggen de commentatoren. "Als Roxen doorgaat, eet ik een zeepdispenser op", zegt Lantinga.
Amnesia snel vergeten?
Het lijkt erop dat ook de kritiek op Amnesia niet mild is vanavond.
'Vergeet de zelfliefde niet'
Noem de naam Larisa Roxana Giurgiu, ook wel Roxen genoemd, in Roemenië en de fans vliegen je om de oren. De zangeres scoorde namelijk twee nummer 1-hits in het land, met een sound die op de bekende zangeres Dua Lipa lijkt. Die sound is ook terug te horen in het nummer Amnesia van vanavond. Het lied gaat over mentale problemen. "Vergeet de zelfliefde niet, is haar boodschap", zegt commentator Cornald Maas.
Weer een korte pauze
En weer wordt er luid geapplaudisseerd als de winnaar van 2015 wordt aangekondigd in een videogesprek: Máns Zelmerlow. Hij vindt het heerlijk om weer terug te zijn 'op het podium'. Zijn doel: elk jaar bij het Songfestival erbij zijn. Dat lukt hem de afgelopen jaren erg goed.
Komende zaterdag zal hij weer optreden.
En elke keer die grapjes op sociale media toch..
Hoge noten
Israël zingt vanavond in het Hebreeuws en Engels. Eden Alene won al twee van de grootste talentenjachten van Israël en gaat ook vanavond imponeren. Tenminste, in ieder geval met haar hoogste noot, die zo hoog is dat 'ie waarschijnlijk nog nooit vertoond is op het Songfestival. Dat doet ze tijdens het nummer Set Me Free.
Na België zijn er nog vijf landen aan de beurt
We zijn al een tijdje over de helft, nog vijf landen verschijnen op het podium na België.
Van Zoutelande naar Rotterdam
En dan ons buurland. Voor België doet Hooverphonic mee, met het nummer The Wrong Place. De Belgische band was 20 jaar geleden al populair met nummers als Jackie Cane. Zangeres Geike Arnaert scoorde samen met het Nederlandse Bløf een hit met Zoutelande, nadat ze de band had verlaten in 2008. Vanavond keert ze weer terug.
Is het nou 1 zangeres of zijn het er 5?
De effecten bij het optreden van Kroatië zijn voor de kijkers thuis mooi gedaan. Of verwarrend?
Tick-Tock voor Kroatië
In Kroatië werd ze derde bij The Voice, maar of zangeres Albina in de top 10 van het Songfestival gaat komen is nog de vraag. Haar nummer Tick-Tock wordt deels in het Kroatisch gezongen.
De opening
De opening gemist? Die kan je hier terugkijken:
Er vliegt een engel op het podium
En dan Fallen Angel van de Noorse artiest TIX. TIX, die normaal Andreas Haukeland heet, heeft het syndroom van Gilles de la Tourette, waarbij hij last heeft van tics. Vandaar zijn artiestennaam. Hij zal als een enorme engel op het podium staan.
Lady Gaga of Elena?
Lady Gaga-fan? Dan zal je dit nummer vast leuk vinden. Zangeres Elena Tsagrinou zingt voor Cyprus namelijk een nummer dat toch best op Bad Romance lijkt, maar vanavond El Diablo heet.
'Ierland ging niet helemaal vlekkeloos'
Het ging niet helemaal vlekkeloos, zegt Lantinga.
Genoeg voer voor grapjes op sociale media:
En weer verder
Verder naar de nummers! Zangeres Lesley Roy representeert Ierland met haar nummer Maps. Roy is geen onbekende in de muziekwereld: ze werkte eerder al samen met producers achter Katy Perry, Britney Spears, Ke$ha en Kelly Clarkson. Deze act zou thuis indrukwekkender over moeten komen dan in Ahoy, omdat Roy op beeld door een bos rent en langs de bladen van een boek loopt, maar in Ahoy gewoon stilstaat. De zangeres heeft een jaar aan het nummer gewerkt.
Klein technisch probleempje
Er is een klein technisch probleem, dus we wachten nog even op Ierland.
Het gaat goed met Litouwen
Litouwen voelt zich goed, vertelt het land in de green room. "Het is zo'n eer om de show te openen", zegt de zanger. Hij legt ook uit wat de 'vingerdans' is: namelijk een handbeweging in de vorm van een 'E' en een 'V' van Eurovisie.
Ook zangeres Montaigne, die in een video optrad voor Australië, is tevreden met haar optreden, vertelt ze via videoverbinding.
Even een pauze
Bij een Nederlands evenement kan Orgel Joke niet ontbreken, wordt duidelijk in de korte pauze waarbij Nikkie de Jager aandacht geeft aan sociale media-posts.
Van leeg podium naar Noord-Macedonië
Dit was voor het eerst in de geschiedenis van het Songfestival dat er een leeg podium was. Een apart gezicht. Noord-Macedonië is aan de beurt. Zanger Vasil is niet onbekend op het podium. Op 10-jarige leeftijd bracht hij al een album uit in Joegoslavië. Tijdens de Kosovo-oorlog verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij verschillende muziekopleidingen volgde. In Canada brak hij vervolgens door als operazanger, vanavond zingt hij de powerballad Here I Stand.
Australië in video
En dan het eerste video-optreden van de avond! Australië kan dit jaar niet bij het Songfestival zijn vanwege de coronapandemie, dus heeft het land een back up-tape ingestuurd. Montaigne zal in die video het lied Technicolour zingen.
Kritiek op sociale media op Zweden
Op sociale media is het nummer van Zweden niet populair. Ook Lantinga benoemt dat de zanger er een paar keer naast zat. "Oei, oei, oei."
Zweden dit jaar niet zo populair
Waar Zweden normaal toch echt een favoriet is, valt het nummer Voices van Tusse dit jaar toch wel tegen bij de bookmakers. Tusse zingt over het belang van naar elkaar luisteren. Het nummer is geschreven door de schrijvers van het nummer Heroes, dat in 2015 voor de overwinning zorgde voor Zweden.
Rusland met veel energie en sterk einde
Het liedje pakt goed uit met een sterk einde en een statement, zegt Lantinga. Een succes dus voor Rusland. Op naar Zweden!
En dan naar Rusland
Rusland doet dit jaar mee met artiest Manizha en het nummer Russian Woman. De zangeres, die in Tadzjikistan geboren is, heeft veel kritiek over zich heen gekregen over het nummer dat ze gaat zingen. Ze zingt namelijk over de uitdagingen waar (Russische) vrouwen mee te maken krijgen. Dat viel niet bij iedere Rus in goede aarde.
Mooie jurk wel.
Niemendalletje?
Een powerballad, maar wel een niemendalletje, zegt commentator en radio-dj Sander Lantinga over het nummer van Slovenië. Nu gaan we naar Rusland.
De vier presentatoren!
Zangeres Edsilia Rombley, presentators Chantal Janzen en Jan Smit en bekende youtuber Nikkie de Jager zijn klaar voor de avond.
Slovenië
En dan naar land 2: Slovenië. Artiest Ana Sokli treedt op met haar nummer Amen. Verwar dit nummer niet met het nummer van Oostenrijk: dat heet namelijk ook Amen. Slovenië pakt vooral uit met de beelden: er zijn namelijk natuurbeelden op de achtergrond te zien.
Luid applaus
Luid applaus voor het volledig in geel gehulde The Roop. Op naar land 2: Slovenië.
Optreden nummer 1: Litouwen
We beginnen vanavond met een optreden van Litouwen. Het land wordt gerepresenteerd door The Roop, met het nummer Discotheque. In de peilingen doet dit electro-disconummer het best goed, en krijgt het een top 10-notering.
Dat is positief voor het land, want het heeft als enige van de Baltische Staten nog nooit het Songfestival gewonnen. Misschien gaat het vanavond beter?
Vanavond kan Nederland ook stemmen
Heb je een favoriet? Dan kan je vanavond stemmen. Donderdag, bij de volgende halve finale, kan dat niet.
Duncan Laurence opent show, sfeer is goed
Winnaar van het vorige Songfestival Duncan Laurence opent de show van vanavond met zijn nummer Feel Something.
Volgens NOS-redacteur Jorn Kompeer, die in Ahoy aanwezig is, zit de sfeer er goed in. "Toen de Eurovisie-tune begon, klonk er hier een mega applaus in de perszaal. Er zitten ook veel fansites hier, die al anderhalve week elke dag naar repetities hebben gekeken. Die gingen behoorlijk uit hun dak, sommigen zwaaien ook met vlaggen."
Zitten jullie er klaar voor?
De halve finale is begonnen!
Het is niet de eerste keer dat Nederland het Songfestival organiseert, dat was in 1958:
Alle (halve) finales zijn uitverkocht
De kaartjes voor alle drie de finaleshows zijn uitverkocht. Bij de shows mogen elke keer 3500 bezoekers aanwezig zijn. Wel zijn er nog een paar kaartjes beschikbaar voor de juryshow morgenavond en de familieshow donderdag.
Het Songfestival is een Fieldlab-evenement. Dat betekent dat het publiek zich vooraf moet testen op het coronavirus.
Presentatoren na eerste generale repetitie gisteren: 'Ik vind het toch leuk!'
Gistermiddag hadden de presentatoren van het Songfestival hun eerste generale repetitie van de eerste halve finale. Na afloop reageerden ze voor de camera. Wat verwachten zij van vandaag?
Hoeveel lunches worden er gemaakt?!
Benieuwd naar getallen over het Songfestival? Scroll dan door deze afbeeldingen:
Zo weet je alvast wanneer je een plaspauze kunt houden
De volgorde van de landen vanavond:
- Litouwen: The Roop - Discoteque
- Slovenië: Ana Sokli - Amen
- Rusland: Manizha - Russian Woman
- Zweden: Tusse - Voices
- Australië: Montaigne - Technicolour (back up-tape)
- Noord-Macedonië: Vasil - Here I Stand
- Ierland: Lesley Roy - MAPS
- Cyprus: Elena Tsagrinou - El Diablo
- Noorwegen: TIX - Fallen Angel
- Kroatië: Albina - Tick-Tock
- België: Hooverphonic - The Wrong Place
- Israël: Eden Alene - Set Me Free
- Roemenië: ROXEN - Amnesia
- Azerbeidzjan: Efendi - Mata Hari
- Oekraïne: Go_A - Shum
- Malta: Destiny - Je Me Casse
39 landen doen mee dit jaar
In totaal doen 39 landen mee aan het Songfestival, verdeeld over de twee halve finales en de finale. Eigenlijk zouden ook nog Wit-Rusland en Armenië meedoen. Maar Wit-Rusland is gediskwalificeerd, omdat ze twee keer een liedje aanleverden dat niet binnen de richtlijnen van het songfestival paste, zo zegt de organisatie.
Armenië heeft zelf besloten om niet mee te doen. De selectiecommissie van het land zei dat het onmogelijk zou zijn om voor het einde van maart een nummer en artiest te kiezen. Eerder besloten ze ook al niet mee te doen aan het Junior Songfestival, dat was toen vanwege het aanhoudende conflict met Azerbeidzjan om Nagorno-Karabach.
Deze fans hebben er zin in!
De twee diehard Songfestivalfans Erik en Michel hebben lang moeten wachten op deze week, maar nu is het eindelijk zover. Vanavond is de eerste halve finale en daar zijn ze natuurlijk bij.
Over een uurtje gaan we beginnen!
Om 21.00 uur begint de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Dit jaar vindt het enorme evenement plaats in Nederland, in Ahoy Rotterdam. De vorige editie werd gewonnen door de Nederlandse inzending Duncan Laurence.
Wat kunnen we vanavond verwachten? Veel hysterie natuurlijk, want het is het Songfestival. Maar daarnaast zullen zestien landen optreden, waarvan tien landen doorgaan naar de finale van aanstaande zaterdag. Nederland treedt vanavond niet op. Maar Nederlandse kijkers mogen vandaag wel stemmen op andere landen.
Ook zien we iets wat nog nooit eerder is voorgekomen: een backuptape. Deze tapes zijn in het leven geroepen voor landen die niet aanwezig kunnen zijn in Rotterdam vanwege het coronavirus. Voor Australië is dit het geval, daarom sturen zij een video van het optreden van zangeres Montaigne op.
Ook treden de Nederlandse zangeres Davina Michelle en actrice Thekla Reuten in de pauze op.