liveblog
NOS WielrennenAangepast

Pogacar haalt gram met zege in Luik-Bastenaken-Luik • Droom komt uit voor Vollering

liveblog gesloten

Ciao a tutti!

Hiermee besluiten we dit liveblog. Over twee weken zijn we terug met de Giro d'Italia, die op 8 mei in Turijn van start gaat. Bedankt voor het volgen en graag tot dan!

Lokale bewoners geven op een bijzondere manier kleur aan de Giro van 2020.

Voor in het familiealbum

En zo eindigt dit wielervoorjaar met twee stralende winnaar op het podium in Luik. Demi Vollering won de vijfde editie voor vrouwen en beleeft zo haar absolute doorbraak. Tadej Pogacar heeft natuurlijk al heel wat op zijn naam staan, maar deze kan er prima bij!

  • AFP
    Demi Vollering straalt op het podium van Luik-Bastenaken-Luik, geflankeerd door Annemiek van Vleuten en Elisa Longo-Borghini.
  • NOS
    Tadej Pogacar, geflankeerd door Julian Alaphilippe en David Gaudu, op het podium van Luik-Bastenaken-Luik.

Balans voorjaarsklassiekers: het waren twee prachtige maanden

Hiermee komt een einde aan het klassieke voorjaar op de wielerkalender. Hoewel, het voorjaarsmonument Parijs-Roubaix voor mannen en vrouwen, werd vanwege de coronapandemie uitgesteld naar 2 of 3 oktober. Tijd om een balans op te maken van de belangrijkste klassiekers in de WorldTour.

Winnaars belangrijkste voorjaarsklassiekers

Winnaar mannen Winnaar vrouwen
Omloop Het Nieuwsblad Davide Ballerini (Ita) -
Strade Bianche MATHIEU VAN DER POEL CHANTAL VAN DEN BROEK-BLAAK
Milaan-Sanremo Jasper Stuyven (Bel) -
E3 Prijs Kasper Asgreen (Den) -
Gent-Wevelgem Wout van Aert (Bel) MARIANNE VOS
Dwars door Vlaanderen DYLAN VAN BAARLE -
Ronde van Vlaanderen Kasper Asgreen (Den) ANNEMIEK VAN VLEUTEN
Amstel Gold Race Wout van Aert (Bel) MARIANNE VOS
Waalse Pijl Julian Alaphilippe (Fra) ANNA VAN DER BREGGEN
Luik-Bastenaken-Luik Tadej Pogacar (Slo) DEMI VOLLERING

Pogacar: 'Hier heb ik geen woorden voor'

Pogacar wint Luik-Bastenaken-Luik: 'Geen woorden voor'

LBL (m) - Bekijk de slotfase

Pogacar troeft wereldkampioen Alaphilippe af in Luik-Bastenaken-Luik

Finishfoto: geen twijfel mogelijk

Vorige week duurde het wel een kwartier voor de winnaar van de Amstel Gold Race bekend was en ook in de dagen erna werd nog lang nagepraat over de finishfoto met Wout van Aert en Tom Pidcock. Vandaag is er geen twijfel over mogelijk wie er gewonnen heeft.

Ook op de finishfoto van Luik-Bastenaken-Luik is Tadej Pogacar duidelijk de snelste.

LBL (m) - Carapaz gediskwalificeerd

Richard Carapaz zag er sterk uit met zijn aanval voor de Côte de la Roche-aux-Faucons, maar kwam uiteindelijk toch tekort. En dat was misschien maar goed ook, want de jury heeft gezien dat hij onderweg daalde op zijn buis.

En daarmee is hij na Gijs Leemreize - daar is hij weer - de tweede renner die gediskwalificeerd wordt vanwege deze 'supertuck'.

Richard Carapaz daalt op zijn buis in Luik-Bastenaken-Luik en wordt daarvoor gediskwalificeerd.

LBL (m) - Toptien

De toptien van Luik-Bastenaken-Luik 2021.

LBL (m) - Felicitaties voor Pogi!

Vorig jaar werd Tadej Pogacar gehinderd door Julian Alaphilippe, die van zijn lijn afweek, en moest hij genoegen nemen met de derde plaats in Luik. Nu klopt hij de Franse wereldkampioen in de sprint.

Zo haal je je gram. Zeker als je bedenkt hoe gefrustreerd hij was dat zijn ploeg deze week niet mocht meedoen aan de Waalse Pijl.

Pogacar wordt gefeliciteerd door nummer twee Alaphilippe.

LBL (m) FINISH - POGACAR WINT!

Het is Pogacar die wint! Hij klopt Alaphilippe in de sprint. Gaudu wordt derde, voor Valverde en Woods. Bauke Mollema wordt achtste.

Tadej Pogacar wint Luik-Bastenaken-Luik.

LBL (m) 1 km - Wie gaat als eerste?

Onder het rode vod wordt geaarzeld vooraan. Gaudu wil aanvallen, maar bedenkt zich. We gaan sprinten!

LBL (m) 3 km - Grote namen

Van de vijf koplopers is David Gaudu de enige die nog nooit op het podium stond van deze wedstrijd. Maar de winnaar van twee zware bergritten in de afgelopen Vuelta moet je niet onderschatten.

LBL (m) 5 km - Place your bets

Het gaat tussen Alaphilippe, Pogacar, Gaudu, Woods en Valverde. De vijf hebben al 0.30 op de achtervolgers. Wie is de snelste aan de meet? Krijgen we de vijfde van Valverde? Neemt Alaphilippe revanche voor vorig jaar? Wat kan Pogacar?

LBL (m) 10 km - Negentien seconden

Het verschil is nihil, slechts 19 seconden. Bij de achtervolgers zijn het Roglic, Schachmann en Mollema die willen rijden, maar er zijn ook genoeg stoorzenders. Dat ziet er goed uit voor de voorste vijf.

Kopgroep: Alaphilippe, Pogacar, Gaudu, Woods, Valverde

De kopgroep in de finale van Luik-Bastenaken-Luik.

LBL (m) 13 km - Aanval Formolo

Vlak onder de top van de Roche-aux-Faucons valt Formolo aan, maar hij wordt gecounterd door Michael Woods. En de Canadees zorgt voor de beslissing. Slechts vier man kunnen volgen: Pogacar, Gaudu, Alaphilippe en...Valverde!

Komt er dan toch een bijzonder verjaardagscadeau voor de 41-jarige?

LBL 2021: beslissing valt op de top van de Roche-aux-Faucons

LBL (m) 14 km - Twintig seconden

Carapaz begint met 20 seconden voorsprong aan de Côte de la Roche-aux-Faucons. Daarachter maakt James Knox tempo voor kopman Julian Alaphilippe. Ook Yates, Pogacar, Roglic, Gaudu, Valverde en veel anderen zitten er nog bij.

LBL (m) Roche-aux-Faucons komt eraan

  • NOS
    De Côte de la Roche-aux-Faucons

LBL (m) 21 km - Pogacar!

Niet alleen Adam Yates, maar ook Tadej Pogacar is meegeslopen met de voorste groep. Dat zijn twee toppers, met in hun wiel een heleboel adjudanten van de andere favorieten. Die laten dat natuurlijk niet gebeuren.

Of ging het Ineos om iets anders? Richard Carapaz maakt van de kopgroep een springplank en gaat er alleen vandoor. En de Giro-winaar moet je niet te veel ruimte geven. Hij heeft 0.19 en moet nog vier kilometer tot aan de slotklim.

LBL (m) 25 km - Vliegen staat stil met kramp

Loïc Vliegen had zich losgemaakt van de koplopers, maar dan staat hij opeens zo goed als stil. De Luikse renner vergaat van de kramp.

Op weg naar de Côte des Forges ziet hij nog net Adam Yates langsvliegen, met Jonas Vingegaard in zijn wiel. In een mum van tijd zijn zij bij de koplopers.

LBL (m) 29 km - Toch hergroepering

Het leek de juiste slag, maar toch komt de achtervolgende groep met onder anderen Alaphilippe en Mollema weer terug bij de grote favorieten. En dus zal het waarschijnlijk toch aankomen op de Roche-aux-Faucons.

Vooraan zien we nog steeds Huys, Vliegen, Rota en Marczynski. Paasschens is inmiddels ingerekend en dat geldt ook voor Van Houcke, Donovan en Padun. De voorsprong van de vier vroege vluchters is nog veertig seconden.

LBL (m) 35 km - Ineos rijdt boel aan flarden, Alaphilippe eraf

Ja hoor, Laurens Huys is als eerste boven op de Redoute. Maar nog belangrijker is het geweld in het peloton, dat allang geen peloton meer is. Vier Ineos-mannen maken het verschil en Roglic, Pogacar, Schachmann en Vansevenant kunnen slechts met moeite mee.

Alaphilippe, Fuglsang, Hirschi en Mollema lijken de slag gemist te hebben, al zijn de verschillen nog klein.

LBL 2021: Ineos opent de aanval op de Côte de la Redoute

LBL (m) 36 km - Ook de favorieten op de Redoute

Ook de drie achtervolgers en het peloton zitten op de Redoute! Vooraan zijn het Rota en Huys die het sterkste klimmen.

In het peloton zien we veel Ineos, met Giro-winnaar Geoghegan Hart op kop.

LBL (m) 37 km - De Redoute!

De koplopers zijn in Remouchamps en dus beginnen ze zo aan de Côte de la Redoute? Gaat Laurens Huys een aanval plaatsen, zoals mede-KOM-houder Gijs Leemreize voorspelde (met een knipoog)? Het antwoord: jazeker!

De kans dat Robert Gesink als eerste boven is lijkt nihil.

Het profiel van de Côte de la Redoute.

LBL (m) 45 km - Op weg naar de Redoute

De nieuwe klim, de Côte de Desnié en dus gaan we in volle vaart op weg naar de Côte de la Redoute. Die komt over een kilometer of tien.

De zeven koplopers - en dus ook mede-KOM-houder Laurens Huys - gaan als eerste beginnen aan die beroemde beklimming, want ze hebben nog 2.39 voorsprong op het peloton. Daartussen zitten nog Van Houcke, Padun en Donovan. Julien Bernard is terug in het peloton na een lekke band.

In dat peloton zien we Gilbert, zo vlakbij zijn geboorteplaats, langzaam maar zeker lossen. Dat doet pijn aan de ogen.

Kopgroep (7) : Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) en Lorenzo Rota en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sergej Tsjernetski (Gazprom) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise)

Achtervolgers (3): Mark Padun (Bahrain), Harm Van Houcke (Lotto-Soudal) en Mark Donovan (DSM)

LBL (m) 47 km - Fabbro weer lek

Een keer lek rijden is vervelend, twee keer lek rijden is gekmakend. Het overkomt Matteo Fabbro. Of heeft hij een vastloper, want Primoz Roglic moet vol in de ankers als de Italiaan opeens stil staat.

Zijn teamgenoten, met Schachmann, Schelling en Kelderman, hebben zich intussen op de voorste rij geposteerd. Die zijn wat van plan!

LBL (m) 53 km - Lekke band Wout Poels

Wat net gold voor Pogacar, geldt nu natuurlijk ook voor Wout Poels. De Limburgse oud-winnaar heeft een lekke band en moet in de achtervolging. Gelukkig voor Poels is het tempo weer gezakt in het peloton.

De zeven koplopers hebben weer 3.35 voorsprong en ook de tegenaanvallers Padun, Van Houcke en Donovan krijgen voorlopig vrij baan.

Wout Poels heeft een lekke band in aanloop naar de Côte de Desnié.

LBL (m) 57 km - Padun, Van Houcke en Donovan in tegenaanval

Nu lijkt er toch een groepje weg te rijden uit het peloton. Mark Padun (Bahrain), Harm Van Houcke (Lotto-Soudal) en Mark Donovan (DSM) hebben een aardig gaatje. Julien Bernard (Trek) probeert het gat nog te dichten.

LBL (m) 63 km - Adjudanten sluipen weg

Tussen de zonovergoten naaldbomen van de Col du Rosier zien we dat een fraai groepje, met onder anderen Guillaume Martin, Tim Wellens en Sam Oomen, zich afscheidt van de rest. Ze worden teruggepakt, maar dan gaat zowaar oud-winnaar Jakob Fuglsang in de aanval met Simon Geschke.

Het is zeer onrustig in het peloton, veel ploegen willen niet zomaar naar de slachtbank geleid worden. Of in dit geval, de Valkenrots.

De voorsprong van de zeven koplopers verdwijnt nu wel als sneeuw onder de zon: 2.23.

Kopgroep (7) : Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) en Lorenzo Rota en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sergej Tsjernetski (Gazprom) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise)

LBL (m) 65 km - Lekke band Pogacar

Echt cruciaal is het nog niet, maar nu lek rijden is ook niet heel fijn. Tadej Pogacar moet wachten langs de kant van de weg met panne en zal zo moeten achtervolgen tussen de auto's.

Tadej Pogacar heeft een lekke band in aanloop naar de Col de la Rosier.

LBL (m) 67 km - Wat kunnen we nog verwachten?

De renners lopen iets achter op het onderstaande schema, maar dit kun je in de komende twee uur verwachten. De volgende beklimming is de enige col van de dag, de Col du Rosier.

61,7 km - 7. Col du Rosier (circa 15.19 uur)
4.400 meter à 5,9 procent, 10 procent maximaal

48,3 km - 8. Côte de Desnié (circa 15.39 uur)
2.500 meter à 5 procent, 7 procent maximaal

35,2 km - 9. Côte de la Redoute (circa 15.59 uur)
2.000 meter à 8,9 procent, 20 procent maximaal

23,3 km - 10. Côte des Forges (circa 16.18 uur)
1.300 meter à 7,8 procent, 14 procent maximaal

13,3 km - 11. Côte de la Roche-aux-Faucons (circa 16.33 uur)
1.300 meter à 11 procent, 15 procent maximaal

LBL (m) 71 km - Aanval Van Avermaet!

En nu is het Greg Van Avermaet die demarreert, met landgenoot Tosh van der Sande in zijn wiel. Maar ook zij komen, mede door achtervolgend werk van Robert Gesink, niet echt weg.

LBL (m) 74 km - Aanval Gilbert!

Dat is mooi! Oud-winnaar Philippe Gilbert kampte met fysieke en mentale problemen en zag zijn voorjaar daardoor in het water vallen. Maar in zijn thuiskoers wil hij zich tonen. Hij valt aan na de top van de Haute-Levée, maar houdt daarna ook weer de benen stil.

En dus is alles weer bij elkaar en hebben we nog steeds zeven koplopers met 4.22 voorsprong.

Kopgroep (7) : Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) en Lorenzo Rota en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sergej Tsjernetski (Gazprom) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise)

Philippe Gilbert gooit wat tempo in de strijd na de Côte de la Haute-Levée.

LBL (m) 75 km - McNulty eraf

Wat heet. We zien dat Brandon McNulty, de man die op de slotdag van de Ronde van Catalonië nog de leiderstrui moest afstaan, moet passen.

LBL (m) 76 km - Côte de la Haute-Levée

Het peloton zit op de kasseitjes, die de voet van de Côte de la Haute-Levée markeren. Gezien het tempo op de Stockeu, valt op deze klim geen aanval te verwachten. Maar dat wil niet zeggen dat er niet allerlei renners afwapperen in de staart van het peloton.

Kopgroep (7) : Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) en Lorenzo Rota en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sergej Tsjernetski (Gazprom) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise)

LBL (m) 80 km - De Côte de Stockeu

Daar is de Côte de Stockeu, met zijn 1.000 meter à 12,5 procent (19 procent maximaal) een echte kuitenbijter. Op de top staat een gedenkteken voor Eddy Merckx, die liefst vijf keer deze koers wist te winnen.

Alejandro Valverde kan vandaag op gelijke hoogte komen met de Kannibaal.

Het profiel van de Côte de Stockeu.

LBL (m) 83 km - Aanval van Sánchez en Fraile

Jazeker, het spel is op de wagen in het peloton. Luis Léon Sánchez gaat in de aanval met Astana-ploeggenoot Omar Fraile. Ze krijgen onder anderen Luke Rowe van Ineos mee, maar echt veel ruimte krijgen ze niet.

De zeven koplopers hebben nog 4.20 voorsprong over van de tien minuten die ze eerder hadden.

Kopgroep (7) : Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) en Lorenzo Rota en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sergej Tsjernetski (Gazprom) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise)

LBL (m) 85 km - Jasje uit

Ook het peloton is boven op de Wanne en er zijn al wat renners die een jasje hebben uitgedaan. Dat geldt ook voor de favorieten, maar dan letterlijk.

Julian Alaphilippe doet, met hulp van bodyguard Dries Devenyns, een jasje uit voor de finale van Luik-Bastenaken-Luik.

LBL (m) - Op weg naar het drieluik Wanne, Stockeu en Haute-Levée

Inmiddels zitten de koplopers op de Côte de Wanne (3.600 meter à 5,1 procent, 12 procent maximaal), de eerste van een zwaar drieluik met de Stockeu en de Haute-Levée. Van die drie is de Stockeu het zwaarste, maar onderschat de rest ook niet.

Het peloton heeft begrepen dat je nu vooraan moet zitten en dus gaat het in vliegende vaart naar de voet.

De Wanne is een viezerik.

Commentator Stef Clement

LBL (m) 91 km - Van Poucke pakt de bonus

Aaron Van Poucke trekt een klein sprintje om als eerste boven te zijn op de Côte de Mont-le-Soie en dat is met reden. Op de top van alle bergjes ligt namelijk een bonus van 500 euro te wachten.

De rest doet het rustig aan en ook in het peloton gat het niet heel rap. De voorsprong is nog 5.07.

Kopgroep (7) : Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) en Lorenzo Rota en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sergej Tsjernetski (Gazprom) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise)

LBL (m) 100 km - Op weg naar de Côte de Mont-le-Soie

We gaan op weg naar de Côte de Mont-le-Soie (1.700 meter à 7,9 procent, 12 procent maximaal) en dus komt er wat nervositeit in het peloton. Dat geldt vooral voor Matteo Fabbro. De jonge Italiaan van Bora, deze week nog heel goed in de Tour of the Alps, heeft een lekke band.

Echt druk lijkt hij zich niet te maken.

Kopgroep (7) : Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) en Lorenzo Rota en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sergej Tsjernetski (Gazprom) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise)

LBL (m) - Tien Nederlanders

We zien Lennard Hofstede veelvuldig aan kop van het peloton om het gaatje met de kopgroep binnen de perken te houden. Hij is een van de tien Nederlandse renners, die vandaag zijn opgestapt. En eerlijk is eerlijk, dat zijn niet de minste namen.

Robert Gesink, Sam Oomen, Lennart Hofstede (Jumbo-Visma), Wout Poels (Bahrain Victorious), Martijn Tusveld (DSM), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Ide Schelling, Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe), Mathijs Paasschens (Bingoal), Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert)

LBL (m) - De laatste Nederlandse zege

Sensationele zege Poels in Luik-Bastenaken-Luik

LBL (m) - Zo ging het vorig jaar

Alaphilippe juicht te vroeg, Roglic wint Luik-Bastenaken Luik

LBL (m) - Podium laatste vijf edities

Erelijst Luik-Bastenaken-Luik sinds 2017

2020 Primoz Roglic (Slo) Marc Hirschi (Zwi) Tadej Pogacar (Slo)
2019 Jakob Fuglsang (Den) Davide Formolo (Ita) Maximillian Schachmann (Dui)
2018 Bob Jungels (Lux) Michael Woods (Can) Romain Bardet (Fra)
2017 Alejandro Valverde (Spa) Dan Martin (Ier) Michal Kwiatkowski (Pol)
2016 Wout Poels Michael Albasini (Zwi) Rui Costa (Por)

Mollema: 'Ik moet het hebben van mijn taaiheid'

Mollema geldt hooguit als outsider vandaag. Maar vlak hem niet uit. Dat Mollema klassiekers kan winnen, weten we. In 2016 won hij de Clásica San Sebastián en in 2019 de Ronde van Lombardije. Zijn beste klassering in de Ardense klassieker Luik-Bastenaken-Luik dateert van negen jaar geleden. Zesde werd hij toen. Dat kan beter, dacht Mollema destijds al.

We spraken Mollema aan de vooravond van deze 107de editie. Lees verder.

Eindelijk podium voor Mollema in LBL? 'Moet allemaal uitkomen'

LBL (m) - Favorieten

Roglic, Pogacar en Alaphilippe zijn de topfavorieten. En een klein stukje daarachter Woods, Schachmann en de jarige Valverde.

Commentator Joris van den Berg

LBL (m) 131 km - Wind tegen, maar toch stilte voor de storm

De mannen hebben intussen de Côte de Saint-Roch gehad en dus hebben we nog negen beklimmingen te gaan. De voorsprong van de zeven koplopers is nog 7.14 minuten, maar dat zal nu wel snel minder worden. Op kop van het peloton zien we de mannen van de jarige Alejandro Valverde. Ook zien we een mannetje van Pogacar, Roglic en Alaphilippe voorin. Een koninklijke alliantie dus.

De volgende serieuze beklimming duurt nog wel even. Stilte voor de storm dus en dat met een straf windje tegen.

De resterende beklimmingen:

95 km - 3. Côte de Mont-le-Soie (circa 14.27 uur)
1.700 meter à 7,9 procent, 12 procent maximaal

86,7 km - 4. Côte de Wanne (circa 14.40 uur)
3.600 meter à 5,1 procent, 12 procent maximaal

80,1 km - 5. Côte de Stockeu (circa 14.50 uur)
1.000 meter à 12,5 procent, 19 procent maximaal

75,9 km - 6. Côte de la Haute-Levée (circa 14.57 uur)
3.600 meter à 5,6 procent, 12 procent maximaal

61,7 km - 7. Col du Rosier (circa 15.19 uur)
4.400 meter à 5,9 procent, 10 procent maximaal

48,3 km - 8. Côte de Desnié (circa 15.39 uur)
2.500 meter à 5 procent, 7 procent maximaal

35,2 km - 9. Côte de la Redoute (circa 15.59 uur)
2.000 meter à 8,9 procent, 20 procent maximaal

23,3 km - 10. Côte des Forges (circa 16.18 uur)
1.300 meter à 7,8 procent, 14 procent maximaal

13,3 km - 11. Côte de la Roche-aux-Faucons (circa 16.33 uur)
1.300 meter à 11 procent, 15 procent maximaal

LBL (m) 140 km - Nog altijd acht minuten voor de zeven

De mannen hebben intussen de kaap van Bastogne gerond en zijn op de weg terug naar Luik. En dat betekent dat er veel geklommen gaat worden. Nog altijd hebben we zeven koplopers met zo'n 8 minuten voorsprong op het peloton.

Ook de mannenwedstrijd kun je vanaf 13.25 uur live bekijken via de livestream op NOS.nl, met commentaar van Stef Clement en Joris van den Berg.

Kopgroep (7): Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) en Lorenzo Rota en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sergej Tsjernetski (Gazprom) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise).

LBL (v) - Terugkijken: de sprint van Vollering

Vollering sprint uit wiel van Van der Breggen naar zege in Luik-Bastenaken-Luik

LBL (v) - De toptien

Vijf Nederlandse vlaggetjes kleuren de toptien van de vijfde editie van Luik-Bastenaken-Luik.

De toptien van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen 2021.

Vollering emotioneel: 'Ongelooflijk, Anna deed het zo goed!'

Met tranen over haar wangen en een brekende stem mocht Demi Vollering voor het eerst reageren als winnares van een van de wielermonumenten. "Deze race is zo bijzonder voor mij. Twee jaar geleden was ik bij mijn eerste keer al derde en nu win ik. Dit is ongelooflijk!"

Achter Vollering kwam Anna van der Breggen ook juichend over de finish. "Zij was zo belangrijk. Het is beter om niet tegen Vos te hoeven sprinten en dus moesten we haar lossen op de heuvels. Daarna heeft Anna een lead-out gedaan van tien kilometer ofzo. Dit is een droom die uitkomt."

Tranen van geluk bij Vollering na zege in LBL: 'Dit is zo'n bijzondere race'

Wat een mooie zege!

Woensdag offerde Vollering zich op voor Van der Breggen in de Waalse Pijl, nu is het andersom. De wereldkampioene hield het tempo zo hoog dat Marianne Vos niet kon terugkeren. In de sprint was het Van Vleuten, die als eerste aanging, maar Vollering kwam er makkelijk overheen.

Demi Vollering wint Luik-Bastenaken-Luik

LBL (v) FINISH - VOLLERING WINT!

Demi Vollering wint! Van Vleuten wordt knap tweede, Longo Borghini derde.

LBL (v) 1 km - Sprint met vijf

Niemand kan aanvallen. En dus ziet Vollering in een zetel!

LBL (v) 4 km - Dalen

De afdaling naar de Quai des Ardennes in Luik is best gevaarlijk, zo weten we na de zwieper van Fuglsang twee jaar geleden. En dus zien we dat Vollering een gaatje laat vallen. Misschien wel bewust, om niet verrast te worden door een hobbel.

Het verschil met het groepje-Vos is 44 seconden. Zien we nog een demarrage van Van Vleuten of Longo-Borghini? Als het aan tempobeul Van der Breggen ligt niet.

Kopgroep (5): Van der Breggen, Vollering (SD-Worx) Van Vleuten (Movistar), Niewiadoma (SRAM), Longo Borghini (Trek)

LBL (v) 8 km - Vos gaat niet terugkomen

Vijf vrouwen gaan strijden om de winst in Luik. Marianne Vos ziet de kopgroep rijden, maar kan het gat met Uttrup en Moolman in haar wiel niet dichten.

Nog steeds zien we Van der Breggen tempo maken voor Vollering! Ze was al derde in haar eerste deelname in Luik, wordt ze nu eerste?

Kopgroep (5): Van der Breggen, Vollering (SD-Worx) Van Vleuten (Movistar), Niewiadoma (SRAM), Longo Borghini (Trek)

Van der Breggen maakt tempo, Van Vleuten het verschil in slotfase LBL

LBL (11 km) - Aanval Van Vleuten!

Niet op de klim, maar op het hellende plateau erna valt de beslissing. Althans, zo lijkt het. Annemiek van Vleuten valt aan en krijgt Van der Breggen in haar wiel. Longo Borghini kan ook aansluiten en dat geldt even later ook voor Niewiadoma en Vollering.

Vos moet weer een gaatje laten en nu gaat Van der Breggen op kop rijden voor de rappe Vollering. Vanaf nu gaat het in dalende lijn naar Luik.

LBL (v) 13 km - Van der Breggen maakt tempo, geen aanval

Anna van der Breggen houdt het tempo heel hoog op de Côte de la Roche-aux Faucons en dat zorgt voor slachtoffers. Marianne Vos moet een gaatje laten op de top en dus gaat Demi Vollering in volle vaart door op het plateau. Vos en Ludwig proberen het gat te dichten en dat lukt!

Er zijn acht vrouwen over aan kop: Van der Breggen, Vollering, Moolman (SD-Worx) Van Vleuten (Movistar), Niewiadoma (SRAM), Longo Borghini (Trek), Vos (Jumbo-Visma) en Ludwig (FDJ)

LBL (v) 16 km - Roche-aux-Faucons moet beslissing brengen

De vrouwen beginnen zo aan de Roche-aux-Faucons, de zware slotklim in Luik-Bastenaken-Luik. Daar zal de beslissing och wel vallen?

De Côte de la Roche-aux-Faucons

LBL (v) 21 km - Wat nu? Benen stil in kopgroep

Wat is dat nu? Het tempo is eruit in de kopgroep en dat komt vooral omdat Moolman de benen stilhoudt. Zij weet dat er nog vier ploeggenoten van SD-Worx achter haar zitten, maar dat kan ook een reden zijn om hard door te rijden. Brand ziet het gevaar en gaat op kop rijden, maar het leed lijkt al geleden.

Sterker, het is zover. De drie worden ingelopen.

LBL 23 km - Côte des Forges

Inmiddels zitten de vrouwen op de voorlaatste klim, de Côte des Forges (1.300 meter à 7,8 procent, 14 procent maximaal). En we zien dat de kopgroep weer uitloopt tot 0.30, want in de groep met favorieten wordt vooral afgewacht.

Die groep is trouwens flink groot geworden en het zijn de helpsters van Van Vleuten die het kopwerk doen. Anna van der Breggen rijdt ogenschijnlijk op haar gemak achteraan de groep.

Kopgroep: Brand (Trek), Ludwig (FDJ), Moolman (SD-Worx)

LBL 28 km - Brand, Ludwig en Moolman op kop

In het achtervolgende groepje sluiten na de Redoute steeds meer vrouwen aan en dus is de organisatie even zoek. Daarvan profiteren de drie koploopsters Brand, Ludwig en Moolman. De voorsprong was 30 seconden, maar daar is nu toch al de helft vanaf.

Kopgroep: Brand (Trek), Ludwig (FDJ), Moolman (SD-Worx)

Ashleigh Moolman-Pasio, Lucinda Brand en Cecilie Ludwig Uttrup in de kopgroep in Luik-Bastenaken-Luik.

LBL (v) 33 km - Aanval Ludwig, klein groepje over

Cecilie Ludwig Uttrup valt aan en rijdt het gat op Moolman dicht. En op de top van de Redoute sluit ook Lucinda Brand aan!

Achter de drie koplopers is er nog maar een klein groepje over, met alle grote favorieten. En opvallend: Marianne Vos is heel actief. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Demi Vollering lijken voorlopig rustig mee te peddelen.

Luik-Bastenaken-Luik: Ludwig en Brand vallen aan op de Redoute

LBL (v) 36 km - De Redoute!

De vrouwen zitten op de Côte de la Redoute. Ashleigh Moolman, uit de ploeg van Vander Breggen en Vollering, neemt het initiatief en heeft een paar seconden voorsprong.

  • NOS
    De gegevens van de Côte de la Redoute.
  • NOS
    Het profiel van de Côte de la Redoute.

LBL (v) 37 km - Snoeihard richting Redoute

Het gaat nu met 70 kilometer poer uur richting Remouchamps, waar de voet ligt van de Côte de la Redoute. Fisher-Black wordt net voor de voet ingelopen.

LBL - Geen Winder en Leknessund

Het is even stilte voor de storm voor de vrouwen aan de Côte de la Redoute beginnen. Daarop zal de Amerikaanse Ruth Winder, winnares van de Brabantse Pijl en woensdag nog koploper tot aan de voet van de Muur van Hoei in de Waalse Pijl, in ieder geval geen potten kunnen breken.

Zij is namelijk niet van start gegaan, omdat ze in contact is geweest met iemand die positief is getest op Covid-19.

En bij de mannen hebben we ook een late afvaller voor de start: het jonge talent Andreas Leknessund van DSM is ziek.

LBL (v) 48 km - Fisher-Black alleen op kop

De finale van Luik-Bastenaken-Luik begon met een kopgroep van zeven, onder wie de Nederlandse Anouska Koster. Uit die kopgroep viel Lucy Kennedy weg na een valpartij en het peloton gaf ook de andere zes weinig ruimte.

Op de Côte de Desnie - die voor het eerst in het parcours zit - is van de zes alleen Fisher-Black nog over. Maar haar voorsprong op het peloton is heel klein: 20 seconden.

LBL (v) - Livestream loopt voor finale bij de vrouwen

Je kunt nu meekijken met de finale van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen via deze livestream! Het commentaar is van Roxane Knetemann en Danny Nelissen.

LBL - Verschil tussen côte en col

Wat is eigenlijk het verschil tussen een côte en een col? Nou, de officiële benaming 'col' geldt alleen voor de top van een pas met een doorlopende weg, die aan weerzijden van de berg (of het bergje) naar boven loopt. De rest noemen we dus côte. Of muur, als je pech hebt....

LBL (m) - Het parcours

Tien côtes en een colletje moeten de mannen vandaag bedwingen, al is het in de Ardennen natuurlijk nergens echt vlak. Dit zijn ze

183,1 km - 1. Côte de la Roche-en-Ardenne (circa 12.12 uur)
2.800 meter à 6,2 procent, 9 procent maximaal

135,8 km - 2. Côte de Saint-Roch (circa 13.25 uur)
1.000 meter à 11,2 procent, 16 procent maximaal

95 km - 3. Côte de Mont-le-Soie (circa 14.27 uur)
1.700 meter à 7,9 procent, 12 procent maximaal

86,7 km - 4. Côte de Wanne (circa 14.40 uur)
3.600 meter à 5,1 procent, 12 procent maximaal

80,1 km - 5. Côte de Stockeu (circa 14.50 uur)
1.000 meter à 12,5 procent, 19 procent maximaal

75,9 km - 6. Côte de la Haute-Levée (circa 14.57 uur)
3.600 meter à 5,6 procent, 12 procent maximaal

61,7 km - 7. Col du Rosier (circa 15.19 uur)
4.400 meter à 5,9 procent, 10 procent maximaal

48,3 km - 8. Côte de Desnié (circa 15.39 uur)
2.500 meter à 5 procent, 7 procent maximaal

35,2 km - 9. Côte de la Redoute (circa 15.59 uur)
2.000 meter à 8,9 procent, 20 procent maximaal

23,3 km - 10. Côte des Forges (circa 16.18 uur)
1.300 meter à 7,8 procent, 14 procent maximaal

13,3 km - 11. Côte de la Roche-aux-Faucons (circa 16.33 uur)
1.300 meter à 11 procent, 15 procent maximaal

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik 2021 voor mannen.

LBL (m) 238 km - Bijna tien minuten

Na twintig kilometer koers is de voorsprong van de zeven koplopers al bijna tien minuten. Dat is een halve minuut per kilometer, in dit tempo zijn ze straks twee uur en negen minuten eerder dan alle anderen aan de streep in Luik....

Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren...

LBL (v) 75 km - Ploeg Van der Breggen stuurt pion vooruit

Bij de vrouwen wordt het tempo intussen flink opgeschroefd. Op de Côte de la Haute-Levée, de tweede klim van de dag, zijn de koploopsters Faber en Zanardi ingelopen. En dat is het sein voor de Nieuw-Zeelandse Niamh Fisher Black, ploeggenote van Van der Breggen en Vollering, om in de aanval te gaan.

LBL (m) - Weer Paasschens, met Redoute-recordman Huys

In die kopgroep van zeven kijken we vooral naar de twee mannen in het fluoscerend geel van Bingoal. Dat de Nederlander Mathijs Paaschens in de kopgroep zit, is al bijna geen verrassing meer. In 2019 en 2020 zat hij daar namelijk ook, net als in de Ronde van Vlaanderen van dit jaar.

Zijn medevluchter Laurens Huys doet misschien niet bij iedereen een belletje rinkelen. Gijs Leemreize zal hem zeker kennen. Deze Belg reed namelijk precies dezelfde toptijd op de Côte de la Redoute als Leemreize. En dus delen zij de KOM op de vermaarde klim.

Een greep uit de KOM-lijst op de Côte de la Redoute.

LBL (m) 250 km - Drie op een rij voor Paasschens

Nou, de strijd om de vlucht van de dag heeft niet lang geduurd. Na amper tien kilometer rijden zeven renners vertrokken en ze hebben nu al 2.30 op het peloton.

De zeven: Laurens Huys en Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) en Lorenzo Rota en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sergej Tsjernetski (Gazprom) en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise).

LBL (m) 259 km - Zes vluchters vanuit vertrek

Ook bij de mannen is het officiële startsein gegeven! En vrijwel vanuit de start proberen zes renners te ontsnappen. Onder hen de Belg Loïc Vliegen, die vorige week in de Amstel Gold Race ook al lang in de aanval was. Lukt het hem nu weer?

LBL (m) - Pogacar en Hirschi zijn er weer bij

Tadej Pogacar en Marc Hirschi gaan met hun ploeg UAE Team Emirates wel van start in de laatste klassieker van dit voorjaar. De complete ploeg moest woensdag afzeggen voor de Waalse Pijl nadat de Italiaanse renner Diego Ulissi en een staflid positief waren getest op het coronavirus.

Vrijdag ondergingen renners en begeleiding in Luik een nieuwe test. Een dag later volgde de gunstige uitslag.

En reken maar dat Hirschi en zeker Pogacar vandaag een rol gaan spelen in de finale. Woensdag, terwijl de concurrenten streden op de Muur van Hoei, verkenden zij vast Luik-Bastenaken-Luik. En dat ging niet op het gemak.

LBL (m) - Pidcock past voor Luik en richt zich op mountainbiken

Eerst zou hij niet rijden, toen toch wel, maar uiteindelijk is Tom Pidcock niet van start gegaan in Luik. De Britse wielrenner kwam afgelopen woensdag in de Waalse Pijl ten val. En hoewel hij de finish nog als zesde bereikte, houdt de schade die hij onderweg opliep hem aan de kant.

Pidcock gaat zich nu voorbereiden op zijn eerste mountainbikewedstrijd van het seizoen in Zwitserland. Want net als Mathieu van der Poel wil hij in Tokio hoge ogen gooien in die discipline.

Eddie Dunbar is zijn vervanger bij Ineos, dat met Richard Carapaz, Adam Yates en Michal Kwiatkowski nog altijd voldoende vuurkracht in de ploeg heeft.

LBL (m) - Ook de mannen zijn onderweg!

Ook de mannen zitten inmiddels op de fiets voor hun 107de editie van Luik-Bastenaken-Luik.

Nu nog even geneutraliseerd, zometeen is de officiële start.

LBL - Wie denkt aan La Redoute denkt aan VDB

Als we het over de Côte de la Redoute, dan gaan de gedachten natuurlijk terug naar 1999. In dat jaar zorgden Michele Bartoli en Frank Vandenbroucke op die klim voor een spektakel dat voor altijd in het wielergeheugen gegrift zal blijven. Even terugkijken, gewoon omdat het kan.

LBL 1999: het legendarische duel van Vandenbroucke en Bartoli op La Redoute

LBL - De snelste man op de Redoute zit thuis

Nog meer dan bij de mannen heeft de vermaarde Côte de la Redoute de laatste edities een hoofdrol gespeeld in de afloop van Luik-Bastenaken-Luik. Ga maar na, zowel Van Vleuten als Deignan vielen aan op La Redoute en reden daarna solo naar de zege.

Wat is er zo bijzonder aan die beklimming? We vroegen het aan de snelste man ooit op La Redoute, de 21-jarige Achterhoeker Gijs Leemreize. En wist je dat zijn huidige ploeggenoot Robert Gesink ooit nog heeft oppas was in huize-Leemreize?

LBL (v) - De beklimmingen

Dit zijn trouwens de acht beklimmingen, die bij de vrouwen voor het verschil moeten zorgen

Op 86,7 km van de finish - Côte de Wanne (3.600 meter à 5,1 procent, 12 procent maximaal)

80,1 km - Côte de Stockeu (1.000 meter à 12,5 procent, 19 procent maximaal)

75,9 km - Côte de la Haute-Levée (3.600 meter à 5,6 procent, 12 procent maximaal)

61,7 km - Col du Rosier (4.400 meter à 5,9 procent, 10 procent maximaal)

48,3 km - Côte de Desnié (2.500 meter à 5 procent, 7 procent maximaal)

35,2 km - Côte de la Redoute (2.000 meter à 8,9 procent, 14 procent maximaal)

23,3 km - Côte des Forges (1.300 meter à 7,8 procent, 14 procent maximaal)

13,3 km - Côte de la Roche-aux-Faucons (1.300 meter à 11 procent, 15 procent maximaal)

LBL (v) 107 km - Twee koplopers

Claire Faber en Silvia Zanardi. Dat zijn de eerste koplopers in deze editie van Luik-Bastenaken-Luik. De Luxemburgse Faber (rijdend voor het team van oud-winnaar Andy Schleck) en de Italiaanse Zanardi (BePink) hebben een voorsprong van een halve minuut.

Zometeen komen ze op de eerste geclassificeerde klim van de dag: de Côte de Wanne.

LBL (v) - Geen Deignan, Van Dijk en Mackaij vandaag

Lizzie Deignan zal zichzelf vandaag niet opvolgen. De Britse oud-wereldkampioene beleeft mede door ziekte een teleurstellend voorjaar en laat Luik-Bastenaken-Luik aan zich voorbij gaan. Ook Ellen van Dijk, vorig jaar nog knap derde is er vandaag niet bij.

Van Dijk werd voor de Amstel Gold Race positief getest op het coronavirus en is nog niet voldoende hersteld. Corona is ook de reden voor de afwezigheid van Floortje Mackaij, de nummer twee van 2019. Bij haar ploeg DSM zijn, net als bij Parkhotel Valkenburg - coronabesmettingen geconstateerd. En dus hebben beide ploegen zich moeten terugtrekken.

LBL (v) - En zo won Deignan vorig jaar

Deignan demarreert op La Redoute en soleert naar zege in Luik-Bastenaken-Luik

LBL (v) - Zo won Van Vleuten in 2019

Imponerende Van Vleuten soleert naar zege in Luik-Bastenaken-Luik

LBL (v) - Zo won Van der Breggen in 2017 en 2018

LBL (v) - Voor Van Vleuten kan het niet zwaar genoeg zijn

Wat voor Van der Breggen geldt, geldt zeker ook voor Annemiek van Vleuten. De winnares van twee jaar geleden is klaar om het spelletje te spelen.

LBL (v) - Van der Breggen kijkt uit naar de bergjes

Woensdag kroonde Anna van der Breggen zich met haar zevende zege op rij in de Waalse Pijl andermaal tot koningin van de Muur van Hoei. Zeven keer winnen in Luik gaat niet gebeuren, maar in haar laatste jaar wil Van der Breggen vast nog wel een derde zege aan haar palmares tot te voegen.

Dat de vrouwen vandaag voor het eerst ook de Col du Rosier, de Côte des Forges en de Côte des Desnié (een klim die überhaupt voor het eerst figureert in deze klassieker) ziet ze wel zitten.

LBL (v) - Nu ook officieel vertrokken

De vrouwen hebben de eerste kilometer geneutraliseerd afgelegd. Inmiddels is ook met de vlag gezwaaid. En dat betekent dat de koers officieel van start is!

LBL (v) - Palmares: Van der Breggen, Van Vleuten en Deignan

Erelijst Luik-Bastenaken-Luik (vrouwen)

2020 Lizzie Deignan (GBr) Grace Brown (Aus) Ellen van Dijk
2019 Annemiek van Vleuten Floortje Mackaij Demi Vollering
2018 Anna van der Breggen Amanda Spratt (Aus) Annemiek van Vleuten
2017 Anna van der Breggen Lizzie Deignan (GBr) Kasia Niewiadoma (Pol)

LBL (v) - Het parcours

Zoals gezegd, de vrouwen rijden vandaag voor het eerst precies dezelfde finale als de mannen. Bekijk het parcours.

Het parcours van de vijfde editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen.

LBL (v) - Vrouwen zijn vertrokken!

We zijn onderweg! Zojuist zijn de vrouwen vertrokken vanuit Bastogne (de lokale naam van Bastenaken) voor de vijfde editie van Luik-Bastenaken-Luik. Inderdaad, de vrouwen beginnen op het keerpunt van de manneneditie en rijden vervolgens dezelfde route als de mannen terug naar Luik. Dat betekent 140,9 kilometer met tien geclassificeerde beklimmingen!

LBL - Feliz cumpleaños Alejandro!

Voordat we overgaan naar de start van de vrouwenkoers zingen we even voor viervoudig winnaar Alejandro Valverde. 'Bala' is vandaag namelijk jarig: 41 kaarsjes mag hij uitblazen! En als cadeau start hij vandaag met zijn leeftijd op de rug.

Met een derde plaats in de Waalse Pijl bewees Valverde dat hij nog lang niet versleten is. Sterker, hij is zeker niet kansloos om vandaag het record van Eddy Merckx qua zeges in Luik-Bastenaken-Luik te evenaren.

Vier + een is vijf, maar dat is logisch.

De startnummers van de jarige Alejandro Valverde in Luik-Bastenaken-Luik.

Welkom!

Het is alweer tijd voor de laatste grote voorjaarsklassieker. En niet zomaar een: Luik-Bastenaken-Luik is namelijk de oudste eendagswedstrijd op de kalender. Niet voor niets is de bijnaam 'La Doyenne'.

De mannen beginnen om 10.15 uur in Luik aan de alweer de 107de editie. De vrouwen hebben de eerste zware côtes in de Ardennen dan al achter de kiezen in hun jubileumeditie. De vijfde uitgave begint al om 8.40 uur in Bastogne

Julian Alaphilippe juicht te vroeg in de editie van 2020 van Luik-Bastenaken-Luik.