liveblog
NOS WielrennenAangepast

Wereldkampioenen winnen Waalse Pijl: Van der Breggen en Alaphilippe

liveblog gesloten

Tot ziens in Luik!

En dan houden we ermee op hier op de Muur van Hoei. De volgende wielerafspraak is komende zondag, dan staat bij zowel de mannen als de vrouwen Luik-Bastenaken-Luik op het programma. Tot dan!

Bekijk de samenvatting van de Waalse Pijl bij de mannen

De Fransman Julian Alaphilippe wint na 2018 en 2019 voor de derde keer de klassieker door de Ardense heuvels.

Alaphilippe houdt Roglic in laatste meters af van zege in Waalse Pijl

Alaphilippe houdt Roglic van zege in Waalse Pijl

De 85ste Waalse Pijl is een prooi geworden voor Julian Alaphilippe. De renner van Deceuninck-QuickStep verwees in de laatste meters Primoz Roglic naar de tweede plaats en kwam als eerste over de streep bovenop de befaamde Muur van Hoei, sinds 1983 de onverbiddelijke scherprechter in de laatste honderden meters van de 192 kilometer lange koers door de Ardense heuvels.

Julian Alaphilippe klopt Primoz Roglic op de streep

Bekijk de top-10 van de Waalse Pijl bij de mannen

Beste Nederlander is Mollema op de elfde plaats.

Alaphilippe wint de Waalse Pijl!

Daar ging Roglic er razendsnel vandoor. De Sloveen raasde over de Muur en leek op weg naar de zege, maar Alaphilippe liet zich niet uit zijn tent lokken en kon terugkeren in het wiel van Roglic.

Maar de wereldkampioen wint de Waalse Pijl!

Roglic wordt tweede, Valverde derde.

Julian Alaphilippe blaast uit na zijn zege in de Waalse Pijl

Waalse Pijl (m) 0,5 km - De beslissing

Alle bekende namen rijden vooraan, onder wie Roglic, Valverde, Pidcock en Mollema. Iedereen nog bij elkaar.

Waalse Pijl (m) 2 km - Lammertink is opgeslokt

Het is gedaan met Lammertink. Het peloton neemt het over aan de voet van de Muur, waar - niet geheel verrassend - de beslissing gaat vallen.

Waalse Pijl (m) 5 km - Lammertink blijft maar volhouden

Terwijl in het peloton de voorbereidingen worden getroffen voor de ontknoping op de Muur, rijdt de strijdlustige Lammertink rustig verder. Zijn voorsprong loopt zelfs weer ietsje op: 15 seconden.

Wil je een kans maken op de Muur van Hoei, dan heb je minstens 40 seconden voorsprong nodig, zei Philippe Gilbert, aldus onze commentator Stef Clement.

Waalse Pijl (m) 8 km - Wachten op de ontknoping

De grote ploegen hadden het peloton onder controle. Lammertink rijdt daardoor nog steeds voorop, met 10 seconden voorsprong. Het is wachten op de ontknoping op de veelbesproken Muur van Hoei.

Waalse Pijl (m) 11 km - Alleen Lammertink nog over

Tien kilometer voor de slotklim moeten de renners nog even over de Côte du Chemin des Gueuses. Het einde van de kopgroep is daar. Alleen Lammertink rijdt nog vooraan, met 10 seconden voorsprong..

Waalse Pijl (m) 21 km - Howes haakt af

De taaie Howes moet afhaken uit de kopgroep, met de Côte d'Ereffe in zicht. Vier man nog op kop (Lammertink, Vervaeke, Moniquet en Armée) met een halve minuut voorsprong.

Waalse Pijl (m) 27 km - Valpartij met Pidcock en Gilbert

Een valpartij in het peloton. Onder de slachtoffers twee grote namen: Pidcock en Gilbert. Iedereen klimt weer op de fiets en vervolgt zijn weg.

Pidcock, afgelopen weekeinde nog nipt tweede in de Amstel Gold Race, wordt teruggereden naar het peloton door Giro-winnaar Hart en Kwiatkowski.

Waalse Pijl (m) 28 km - Eventjes actie in peloton

Even was er enige actie in het peloton. Geschke ging op de pedalen staan, een handvol renners ging mee, maar de stuiptrekking is snel voorbij.

Nog altijd rijden Lammertink, Vervaeke, Howes, Moniquet en Armée op kop, ruim een minuut voor de grote groep

Waalse Pijl (m) 32 km - Voor de tweede keer over de Muur

Voor de tweede en voorlaatste keer gaat de kopgroep met Lammertink over de welbekende Muur van Hoei. De vorige keer hadden de acht een voorsprong van 2,5 minuut, nu bedraagt de voorsprong nog ruim 1 minuut.

Tijdens de klim zijn er wel drie man weggevallen uit de kopgroep. Lammertink, Vervaeke, Howes, Moniquet en Armée zijn nog over. De bel klinkt voor de laatste ronde.

Waalse Pijl (m) 47 km - Botsing Higuita en Ledanois

Sergio Higuita (EF) komt in botsing met Kevin Ledanois (Arkea). De Fransman krabbelt snel weer op, de Colombiaan heeft pijn op de knie. Dat ziet er niet goed uit voor Higuita.

Zijn ploeggenoot Howes, in de kopgroep, is ondertussen weer van fiets gewisseld. Na zijn eerdere materiaalproblemen reed hij op een neutrale fiets, nu heeft hij zijn eigen rijwiel weer terug. De voorsprong op het peloton is ruim twee minuten.

De kopgroep: Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise), Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Sander Armée (Qhubeka-Assos), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Diego Rosa (Arkéa-Samsic), Simone Velasco (Gazprom-Rusvelo) en Alex Howes (EF).

Waalse Pijl (m) 62 km - Vervaeke als eerste boven

Vervaeke was namens de kopgroep als eerste boven bij de eerste van drie beklimmingen van de vermaarde Muur van Hoei.

Howes, ook lid van de kopgroep, worstelt met materiaalproblemen.

De voorsprong van de acht is teruggelopen naar 2,5 minuut. Ze zijn dus een half minuutje kwijtgeraakt.

Waalse Pijl (m) 66 km - Voorsprong loopt terug, Muur nadert voor eerste keer

De voorsprong van de acht koplopers (onder wie Lammertink) loopt langzaam terug: nog 3 minuten zijn er over. De Muur van Hoei nadert voor de eerste keer. Daarna volgen nog twee rondjes, die ieder worden afgesloten met de veelbesproken scherprechter van 1,3 kilometer lang à 9,6 procent.

De kopgroep: Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise), Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Sander Armée (Qhubeka-Assos), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Diego Rosa (Arkéa-Samsic), Simone Velasco (Gazprom-Rusvelo) en Alex Howes (EF).

Van der Breggen trots op team: 'Volgend jaar zal ik ze niet meer lastigvallen'

Na haar zevende zege op rij in de Waalse Pijl is Anna van der Breggen lovend over het werk van haar teamgenoten. "Dit was misschien wel de lastigste, we hebben hard moeten achtervolgen."

Van der Breggen trots op team: 'Volgend jaar zal ik ze niet meer lastigvallen'

Ondertussen in de Alpen: Moscon wint opnieuw

Gianni Moscon heeft na de eerste ook de derde rit in de Ronde van de Alpen gewonnen. De Italiaan van Ineos klopte na 162 kilometer koers Bora-renner Felix Grosschartner in de sprint in de straten van Naturno.

De twee renners maakten deel uit van de kopgroep ,samen met Matteo Fabbro en Michael Storer. Zij hadden zich op 25 kilometer van de aankomst op de flanken van een klim losgemaakt van een vluchtgroep met nog eens zes renners.

De zes achtervolgers hadden de vier in de slotkilometer bijna te pakken. Moscon zag hen komen, werd zenuwachtig en ging eigenlijk te vroeg de sprint aan. Maar hij bleef Grosschartner nipt voor, al sneed hij de Oostenrijker wel lichtjes af.

Waalse Pijl (m) - Nog altijd acht koplopers

Nog altijd acht koplopers: Lammertink, Mertens, Moniquet, Armée, Vervaeke, Rosa, Velasco en Howes. Met nog altijd een kleine vijf minuten voorsprong op het peloton.

Er is dus al een tijdje een status quo, bij een straf tempo, maar straks - na de Côte de Gives - gaan we voor de eerste keer over de Muur van Hoei. Wie weet gebeurt er dan alvast iets.

Kijk live naar de Waalse Pijl op NPO 1 of via de stream

De uitzending van de Waalse Pijl bij de mannen is begonnen op NPO 1 en via deze livestream.

Het commentaar is in handen van Joris van den Berg en Stef Clement.

De Côte de Thon (1,1 km à 6.9%) is inmiddels bedwongen. Straks volgen de Côte de Groynne (2,1 km à 5%) en de Côte de Haut-Bois (1,1 km à 7.9%).

Waalse Pijl (m) 111 km - Situatie in koers hetzelfde

De situatie is nog altijd hetzelfde: acht man op kop, onder wie Lammertink, met ruim vijf minuten voorsprong op het peloton.

In het peloton ging Arne Marit onderuit, maar de 22-jarige Belg kan door.

De kopgroep: Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise), Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Sander Armée (Qhubeka-Assos), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Diego Rosa (Arkéa-Samsic), Simone Velasco (Gazprom-Rusvelo) en Alex Howes (EF).

Koningin van de Muur: Van der Breggen wint voor zevende keer op rij

Bekijk de samenvatting van de 24ste editie van de Waalse Pijl voor vrouwen.

Koningin van de Muur: Van der Breggen wint Waalse Pijl voor zevende keer op rij

Waalse Pijl (m) 133 km - Armée als eerste boven

De eerste van twaalf beklimmingen is achter de rug: de Côte d'Yvoir. Armée was namens de kopgroep als eerste boven. De voorsprong op het peloton bedraagt 5 minuten.

De kopgroep: Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise), Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Sander Armée (Qhubeka-Assos), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Diego Rosa (Arkéa-Samsic), Simone Velasco (Gazprom-Rusvelo) en Alex Howes (EF).

Tien jaar en 'stomme valpartij' later rijdt Gilbert weer de Waalse Pijl

Voor de veertiende keer rijdt Philippe Gilbert vandaag de Waalse Pijl. Alleen Alejandro Valverde heeft vaker meegedaan aan de koers die traditiegetrouw op de woensdag tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik wordt verreden.

Gilbert, ondertussen 38 jaar, is niet zoals voorheen de grote favoriet, maar de winnaar van de Waalse Pijl van tien jaar geleden zal zeker in de gaten worden gehouden.

Waalse Pijl (m) 146 km - Zeven man op kop

De vrouwen zijn klaar, maar hoe gaat het ondertussen bij de mannen? Er is een kopgroep van zeven man, onder wie Maurits Lammertink. De voorsprong op het peloton is 4 minuten.

De kopgroep: Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise), Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Sander Armée (Qhubeka-Assos), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Diego Rosa (Arkéa-Samsic) en Alex Howes (EF).

Van der Breggen kraakt Niewiadoma op de Muur en wint voor zevende keer op rij

Anna van der Breggen heeft in haar laatste deelname voor de zevende keer op rij de Waalse Pijl op haar naam geschreven. De wereldkampioene moest alle zeilen bijzetten om Kasia Niewiadoma af te schudden op de Muur van Hoei, maar de Poolse kraakte in de laatste honderd meter.

Elisa Longo Borghini wist Annemiek van Vleuten nog net van de derde plek te stoten.

Waalse Pijl (v) - Top-10 bij de vrouwen

De uitslag van de Waalse Pijl bij de vrouwen.

Waalse Pijl (v) - Van der Breggen wint voor de zevende keer!

Van der Breggen en Niewiadoma rijden zij aan zij op kop met de finish in zicht. Maar na een titanenstrijd is het toch weer Van der Breggen die als eerste over de streep gaat, voor de zevende keer op rij.

Anna van der Breggen wint voor de zevende keer de Waalse Pijl

Waalse Pijl (v) 2 km - Van der Breggen op kop op de Muur

Winder begint aan de Muur, met vlak daarachter het achtervolgende groepje. Met Van der Breggen op kop.

Winder is heel snel gezien, Van der Breggen rijdt op kop op de Muur van Hoei. Dat hebben we weleens vaker gezien.

Waalse Pijl (v) 3 km - Winder houdt nog vol

Winder heeft nog altijd 17 seconden voorsprong op het groepje elite-achtervolgers, met Van der Breggen, Van Vleuten en Vollering.

We gaan straks rechtsaf, en dan linksaf, en dan wacht de Muur van Hoei.

Waalse Pijl (m) 166 km - Kopgroep van vijf man

Bij de mannen is het in de beginfase een komen en gaan van vluchtpogingen. De laatste bestaat uit een groep van vijf man, onder wie Maurits Lammertink. Ze pakken een kleine halve minuut.

Waalse Pijl (v) - Aanval Van der Breggen

Daar gaat Van der Breggen, met Ludwig in haar wiel. Maar het elite-groepje met drie Nederlandse rensters blijft vooralsnog bijeen.

En Winder houdt ondertussen nog vol. Haar voorsprong loopt weer op naar een seconde of 20.

Waalse Pijl (v) - Einde Winder lijkt in zicht

Het is bijna gebeurd met Winder. Vollering trekt stevig door in de achtervolgende elite-groep, met Van Vleuten en Van der Breggen.

Waalse Pijl (v) - Van Vleuten valt aan

Van Vleuten gaat in de aanval in het peloton, Longo Borghini gaat mee en we zien ook Van der Breggen. Vos - winnares van de Amstel Gold Race - kan niet volgen.

Waalse Pijl (v) - 13 km - Winder houdt vol

Winder houdt het in haar eentje vol, met een kleine halve minuut voorsprong. Is dat straks genoeg voor de Amerikaanse op de Muur van Hoei? Dat valt te betwijfelen.

Chabbey, die in de achtervolging zat op Winder, gaat ongelukkig onderuit in een bocht.

Waalse Pijl (v) 17 km - Winder slaat een gaatje

De kopgroep is bijgehaald, de finale begint. Ruth Winder, winnares van de Brabantse Pijl, slaat een gaatje.

Waalse Pijl - Officiële start van de mannen

Bij de vrouwen heeft het trio Brand-Henderson-Chabbey met nog 21 kilometer te gaan nog altijd een kleine halve minuut voorsprong op het peloton.

Ondertussen zijn ook de mannen begonnen aan hun Waalse Pijl. Zonder UEA Emirates, en dus zonder titelverdediger Hirschi en Pogacar.

Bekijk de zes zeges van Van der Breggen in de Waalse Pijl

Anna van der Breggen won de Waalse Pijl de afgelopen zes jaar. Vandaag gaat ze - in haar laatste editie- voor een zevende zege.

Zes keer een winnende Van der Breggen in de Waalse Pijl

Waalse Pijl (v) 32 km - De bel voor de laatste ronde

De kopgroep - Lucinda Brand, Anna Henderson en Elise Chabbey - hebben de Muur van Hoei voor de eerste keer bedwongen, met een kleine halve minuut voorsprong op het peloton. De bel klinkt, want er volgt nog een ronde met straks wederom de bekende Muur als eindstation.

Waalse Pijl (v) - Nu live op NPO 1 en via de livestream

De Waalse Pijl bij de vrouwen is nu live te zien op NPO 1 en via deze livestream. En dat is mooi op tijd, want de rensters zijn begonnen aan de eerste beklimming van de Muur van Hoei.

Het commentaar is van Danny Nelissen en Roxane Knetemann.

De voorsprong van het trio-Brand is inmiddels teruggelopen naar een kleine halve minuut.

Waalse Pijl (v) 42 km - Trio met Brand doet een poging

Een groep van drie rensters is ervandoor gegaan, met nog 50 kilometer te rijden. Namens Nederland is dat Lucinda Brand, ze wordt vergezeld door de Britse Anna Henderson en de Zwitserse Elise Chabbey. Het drietal pakt een ruime minuut voorsprong.

Waalse Pijl (m) - Onbegrip bij Pogacar en UAE na positieve tests

Tadej Pogacar toont zich zeer teleurgesteld dat hij straks niet van start kan gaan in de Waalse Pijl na twee positieve coronatests bij zijn team UAE Emirates. "We zijn allemaal negatief en we starten niet in de Waalse Pijl. Gisteren waren we allemaal vals positief, maar daarna waren de tests drie keer negatief", meldt de Sloveen op Twitter.

UAE liet in het persbericht ook al twijfels doorschemeren over de tests. Het team wijst erop dat het positief geteste staflid gevaccineerd is en in de afgelopen dagen twee keer negatief getest. Alle leden van UAE zijn begin dit jaar overigens gevaccineerd, behalve Diego Ulissi, die vandaag ook een positieve test inleverde.

"Hoewel het team gefrustreerd is door de uitspraak, accepteren we het besluit van de Belgische autoriteiten", aldus UAE Emirates.

Waalse Pijl (v) 60 km - Peloton is weer compleet

Het avonturr van Femke Gerritse en de Poolse Marta Lach is voorbij. Het duo is opgeslokt door het peloton. Met z'n allen fietsen we weer verder.

Waalse Pijl (m) - UAE Team Emirates meldt zich af vanwege coronagevallen

UAE Team Emirates heeft zich op het laatste moment afgemeld voor de Waalse Pijl. Bij de ploeg zijn twee positieve coronagevallen vastgesteld. Het gaat om renner Diego Ulissi en een lid van de staf.

Dat betekent dat twee grote namen, Tadjec Pogacar en titelverdediger Marc Hirschi, vandaag zullen ontbreken in het peloton.

Waalse Pijl (m) - Ploegpresentatie onder de basket

Ondertussen worden de deelnemers aan de mannenrace gepresenteerd in startplaats Charleroi. Dat gebeurt op een speciale plek: de - lege - sporthal van basketbalclub Spirou. Over een uur vertrekken de mannen voor hun Waalse Pijl.

Waalse Pijl (v) 85 km - Chute dans le peloton!

Ai, er wordt gevallen in het peloton. Ashleigh Moolman-Pasio heeft zelfs al twee keer op het asfalt geleden. De Zuid-Afrikaanse is een belangrijke pion in de ploeg van Van der Breggen en Vollering, hopelijk valt het mee.

Waalse Pijl (v) 105 km - Twee koplopers

We hebben twee koplopers in de 24ste Waalse Pijl! De Poolse Marta Lach heeft het hazenpad gekozen met de pas 19-jarige Femke Gerritse. De voorsprong van de twee is nog niet zo groot: 0.35.

Waalse Pijl (v) - Houd ook maar rekening met nummer 51

En natuurlijk mogen we ook Marianne Vos niet vergeten. Met zeges in Gent-Wevelgem en afgelopen zondag in de Amstel Gold Race heeft ze haar status als kopvrouw van de nieuwe Jumbo-Visma-ploeg al meer dan waar gemaakt.

Vandaag is ze niet de topfavoriet, maar een vrouw die al vijf keer de beste was op de Muur van Hoei afschrijven lijkt niet verstandig.

Waalse Pijl (v) - Van Vleuten oefende op de Muur met Anna-imitator

Annemiek van Vleuten won nog nooit op de Muur van Hoei, maar daar wil de kopvrouw van Movistar dolgraag verandering in brengen. Na haar glorieuze zege in de Ronde van Vlaanderen werd ze zelfs al gesignaleerd op de Muur van Hoei.

In de podcast Live Slow, Ride Fast van oud-prof Laurens ten Dam en Stefan Bolt was Jumbo-Visma-renner Pascal Eenkhoorn te gast. En die was Van Vleuten tegengekomen tijdens een trainingsrit op de Muur van Hoei.

Wat bleek: Van Vleuten had wielrenner Reinier Honig ingeschakeld om verschillende scenario's te oefenen voor de finale op de Muur. Van Vleuten oefende vier verschillende manieren om de koers te winnen. En Honig? Die speelde Anna van der Breggen. Als dat geen voorbereiding is!

Waalse Pijl (v) - Is Van der Breggen hersteld na haar verkoudheid?

Anna van der Breggen werd vorige week gehinderd door een flinke verkoudheid. Ze sloeg de Brabantse Pijl over en in de Amstel Gold Race (53ste) was ze nog niet helemaal de oude. Toch is ze vandaag de te kloppen vrouw.

En anders zal ze er ongetwijfeld alles aan doen om een ploeggenoot als Vollering (in de afgelopen edities vijfde en derde) aan de winst te helpen.

Klik op het belletje voor automatische updates

Wil je mobiele updates ontvangen van dit blog? Klik dan op het belletje bovenin.

Liveblog updates

Waalse Pijl (v) 115 km - Nog geen beweging in het peloton

Het duurt nog even voor we bewegende beelden hebben van de wedstrijd bij de vrouwen, maar het lijkt erop dat de rensters de eerste 15 kilometer rustig hebben afgelegd. Dat geeft ons de kans om even te kijken naar de startlijst, met daarop veel Nederlandse namen.

En dat zijn niet de minsten. Denk maar aan Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos en Demi Vollering...

Waalse Pijl (v) - Parcours: 130 km van Hoei naar Hoei

De vrouwen zijn van start gegaan op de Grand Place van Hoei en komen rond het middaguur na zo'n 130 kilometer en zeven gecategoriseerde beklimmingen in de Ardennen terug voor het ongetwijfeld spetterende slotstuk op de Muur van Hoei.

Bienvenue de Huy!

De 24ste editie van de Waalse Pijl voor vrouwen is een bijzondere. Anna van der Breggen, met zes zeges op rij de absolute koningin van de Muur van Hoei, is om 8.30 uur voor de laatste keer opgestapt in Hoei. Lukt het haar ook nog een zevende keer?

En om 11.15 uur beginnen de mannen aan de 85ste editie van de Waalse semiklassieker. Marc Hirschi won de najaarseditie van vorig jaar. De Zwitser is er ook nu bij, maar hij is zeker niet de enige kanshebber. Welkom bij het liveblog!