NOS Nieuws Buitenland Koningshuis Aangepast

Harry reageert met korte verklaring • Philip krijgt geen staatsbegrafenis

Liveblog gesloten
 • Liveblog wordt afgesloten

  Het liveblog over het overlijden van prins Philip wordt nu afgesloten.

 • Reactie website prins Harry: 'U zult enorm worden gemist'

  Op de website van de Archewell Foundation, de liefdadigheidsinstelling van prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle, staat de volgende tekst ter nagedachtenis aan Philip: "Dank u voor uw diensten ... U zult enorm worden gemist."

 • Bloemen bij de hekken van Buckingham Palace

  Veel voorbijgangers hebben bloemen achtergelaten bij de hekken van Buckingham Palace om hun medeleven te betuigen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bloemenzee voor prins Philip: 'Het is een groot verlies'
 • Barack Obama schrijft over ontmoeting prins Philip: 'Voorbeeld van ondersteunende echtgenoot'

  In een post op Facebook heeft de Amerikaanse oud-president Obama zijn herinnering aan prins Philip achtergelaten. Over de eerste ontmoeting die hij en zijn vrouw Michelle hadden met Philip en koningin Elizabeth zegt hij: "De koningin en prins Philip stelden ons onmiddellijk op hun gemak en maakten van een ceremoniële gelegenheid iets veel natuurlijkers, zelfs iets comfortabels."

  Volgens Obama liet prins Philip de wereld zien wat het betekende om een ondersteunende echtgenoot te zijn voor een machtige vrouw. "Toch vond hij ook een manier om leiding te geven zonder de schijnwerpers op te eisen: hij diende in de Tweede Wereldoorlog, voerde het bevel over een fregat bij de Royal Navy en reisde onvermoeibaar de wereld rond om op te komen voor het Britse bedrijfsleven en Britse uitmuntendheid."

 • Overal in Londen hangen vlaggen halfstok

  Op veel bekende gebouwen in Londen, zoals de Tower of London en het parlementsgebouw, hangen de vlaggen halfstok.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vlaggen in Londen halfstok
 • 'Prins Harry vliegt naar Engeland voor begrafenis opa'

  De tabloidkranten Daily Mail en New York Post zeggen bronnen gesproken te hebben die ervan uitgaan dat prins Harry bij de begrafenis van Philip zal zijn. Het zou voor het eerst zijn dat Harry terugkeert naar Engeland sinds hij in juli naar Amerika verhuisde. Onduidelijk is of of Harry's zwangere vrouw Meghan ook meekomt.

  Aangenomen wordt dat Harry voor vertrek uit de VS en bij aankomst in het VK op covid-19 zal worden getest, om de gangbare quarantaineregels te omzeilen. Normaal gesproken zou hij minstens vijf dagen in quarantaine moeten.

 • Biden: 'Philip leeft voort door zijn liefdadigheid'

  De Amerikaanse president Joe Biden zegt in een reactie op het overlijden van de prins op Twitter dat diens nalatenschap niet alleen zal voortleven via zijn familie, maar ook door zijn betrokkenheid bij allerlei liefdadigheidsacties. "Jill en ik houden zijn kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en de mensen in het Verenigd Koninkrijk in ons hart."

 • 'Het is gewoon erg verdrietig nieuws voor de koninklijke familie'

  Voorbijgangers in Londen reageren op het overlijden van prins Philip, die zij niet anders hebben meegemaakt dan als de man van koningin Elizabeth.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Prins Philip speelde een belangrijke rol in het leven van de Britten'
 • Grand National-paardenrace gaat morgen door

  Het overlijden van prins Philip komt een dag voor de Grand National-paardenrace in de plaats Aintree. Er was even sprake van dat de beroemde race zou worden uitgesteld.

  Maar na overleg met de regering is besloten om de beroemde race te laten doorgaan. "In verband met het droevige nieuws van het overlijden van de Hertog van Edinburgh, wordt voorafgaand aan de race twee minuten stilte in acht genomen", zegt de organisatie. "De jockeys is verzocht een zwarte armband te dragen. Vlaggen langs de baan hangen halfstok."

 • Philip als menner vierspan op beeld van Fries Film Museum

  Het Fries Film Museum heeft beelden waarop Philip tijdens een menwedstrijd te zien is. Hij neemt het in de tuin van Windsor Castle op tegen onder meer een vierspan Friese paarden. Philip werd vijfde, het Friese vierspan met menner Leo Kraaijenbrink vierde.

  De beelden zijn uit de jaren 70. Ze staan op de site van Omrop Fryslân.

 • Bericht van overlijden opgehangen aan hek Buckingham Palace en weer weggehaald

  Het bericht van het overlijden van Philip werd vanmiddag door twee medewerkers van het hof opgehangen aan het hek van Buckingham Palace in Londen.

  Het bericht werd na ongeveer een uur weer weggehaald, melden Britse media. De autoriteiten zijn bang dat de coronamaatregelen niet kunnen worden nageleefd, als er veel mensen op afkomen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Overlijdensbericht aan hek Buckingham Palace gehangen
 • Geen staatsbegrafenis voor Philip, geen mogelijkheid tot afscheid

  Prins Philip krijgt in verband met de coronamaatregelen geen staatsbegrafenis. Dat hebben de autoriteiten laten weten.

  Er komt voor het publiek ook geen mogelijkheid om afscheid van de prins te nemen.

  Hij ligt nu opgebaard in Windsor Castle. Daar vindt ook de begrafenisplechtigheid plaats, in de kapel die tot het complex behoort. "Dit is in overeenstemming met de gebruiken en de wens van Zijne Koninklijke Hoogheid", staat in een verklaring.

 • BBC past programmering aan

  De BBC heeft zijn programmering in verband met het overlijden van Philip omgegooid.

  "In verband met het droevige nieuws over het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid prins Philip, de Hertog van Edinburgh, zijn de geplande programma's op alle netten geschrapt om zijn leven en zijn dienstbetoon aan de samenleving te herdenken", zegt de Britse publieke omroep.

 • Ook makers The Crown betreuren heengaan Philip

  De makers van de Netflix-serie The Crown laten weten "zeer bedroefd" te zijn over de dood van Philip. "Onze gedachten zijn op dit moment bij de koninklijke familie", zegt schrijver Peter Morgan.

  Netflix zond vier zeer succesvolle seizoenen uit over het wel en wee van het Britse koningshuis. Prins Philip was daarin een van de hoofdpersonages. Er komen nog zeker twee seizoenen bij.

  De trailer van het eerste seizoen, met Matt Smith als Philip en Claire Foy als Elizabeth:

 • Vlag halfstok

  Op Buckingham Palace, het paleis in het centrum van Londen waar koningin Elizabeth woont, hangt de vlag vanwege het overlijden van prins Philip halfstok.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Op Buckingham Palace hangt de vlag halfstok