NOS Nieuws Politiek Aangepast

Bergkamp (D66) nieuwe voorzitter Tweede Kamer • Bergkamp: hoop het vertrouwen waard te zijn

 • De kandidaten beantwoorden vragen van Kamerleden
 • Lees hier meer over de kandidaten
 • Er zijn waarschijnlijk drie stemrondes nodig
 • Kijk hier live mee
Liveblog gesloten
 • Bergkamp: informatiepositie Kamer versterken

  De nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer zegt dat de nieuwe Kamer voor enorme uitdagingen staat. "Ik ben er klaar voor en wil een voorzitter voor de hele Kamer zijn. Het is coronatijd. Er zijn 17 fracties, we gaan verhuizen. Maar daarnaast heb ik heel duidelijk de opdracht van de Kamer gekregen: de informatiepositie van de Kamer moet versterkt worden".

  Dat Bergkamp meteen in één ronde werd gekozen, "doet haar veel" en "geeft vertrouwen". In de formatie ziet ze haar rol als procesbegeleider, niet inhoudelijk. Na wat er in de formatie is gebeurd ziet Bergkamp het als een taak van "ons allen" om het vertrouwen weer te herstellen. "Niet alleen met hele stoere woorden kun je vertrouwen herstellen, dat zal ook met daden moeten", zegt Bergkamp. Bergkamp spreekt tegen dat er bij haar kandidatuur sprake was van koehandel, zoals PVV-leiders Wilders betoogt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bergkamp (D66): staan voor enorme uitdaging
 • Bergkamp: hoop het vertrouwen waard te zijn

  Vera Bergkamp, de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer sprak zojuist de Kamer toe en zei te hopen "het vertrouwen van de Kamer waard te zijn". Ook bedankte ze Khadija Arib voor haar tijd als voorzitter. Bergkamp zei zich voor alle Kamerleden te gaan inzetten.

  "Ik zit hier namens de firma Bergkamp en niet voor D66. Ik ga voor alle Kamerleden. Ik realiseer me dat ik voor enorme uitdagingen sta. Het feit dat we nu met 17 fracties zijn, in coronatijd, en we staan voor een verhuizing". Ook zei ze dat je "een boegbeeld moet worden, dat ben je niet".

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Vera Bergkamp: 'Ik ga voorzitter zijn van alle 149 Kamerleden'
 • Stemmen geteld: Bergkamp nieuwe voorzitter Tweede Kamer

  De stemmen van de eerste ronde zijn geteld: Vera Bergkamp van D66 kreeg de meerderheid van de stemmen en is in één ronde de nieuwe voorzitter.

  Vera Bergkamp kreeg 74 stemmen. Khaija Arib (PvdA) kreeg 38 stemmen, Martin Bosma (PVV) kreeg 27 stemmen. 144 stemmen zijn uitgebracht, 139 stemmen waren geldig. Met 74 stemmen had Bergkamp daarmee 4 stemmen meer dan de benodigde meerderheid van 70.

 • Eerste ronde voorbij: stemmen worden nu geteld

  Alle 150 Kamerleden hebben in groepen van 50 gestemd. Dat gebeurt in drie groepen vanwege de coronamaatregelen. Nu zullen de stemmen van de eerste ronde worden geteld. Het debat is nu "enig moment "geschorst. Dan zal blijken hoe er in de eerste ronde gestemd is en of er een nieuwe ronde nodig is. Als één van de drie kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft is de voorzitter in één ronde bekend.

  ANP
 • Stemmingen over nieuwe voorzitter begonnen

  De Kamerleden stemmen nu over een nieuwe Kamervoorzitter. Dat gaat in etappes van drie keer vijftig leden, vanwege de coronamaatregelen. Als van alle 150 leden de stembriefjes verzameld zijn begint het tellen. Als één van de kandidaten in één keer de meerderheid van de stemmen behaalt, is de nieuwe voorzitter bekend. De verwachting is dat er nog een ronde nodig is, waaraan alle drie de kandidaten opnieuw mee mogen doen. Mocht er weer geen kandidaat zijn die de meerderheid krijgt, dan gaat het in de derde ronde nog tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen kregen.

  ANP
 • Debat over nieuwe voorzitter nu geschorst, straks eerste stemronde

  Het debat over de nieuwe voorzitter is nu geschorst tot tien over half zes. Daarna volgt een eerste stemronde. Er zal in etappes van drie gestemd worden in verband met de coronamaatregelen.

 • Arib over haar slechte en goede eigenschappen

  Khadija Arib wordt door Caroline van der Plas (BBB) gevraagd naar haar goede en slechte eigenschappen. Arib noemt het een goede eigenschap van zichzelf dat ze vergevingsgezind is. Minder gunstig vindt ze haar ongeduld. "Dat kan ik dan niet verbergen, dat zie je aan me". Arib zegt niet te kunnen beloven dat dat verandert. Van der Plas merkt op dat ze vandaag nóg een eigenschap heeft gezien bij Arib: namelijk dat ze zich ook kwetsbaar durft op te stellen. Van der Plas vindt dat "te prijzen".

 • Arib: ik voel het als verantwoordelijkheid en opdracht mijn ervaring opnieuw in te zetten

  Khadija Arib (PvdA) zegt dat ze graag door wil als Kamervoorzitter. "Ik voel het als verantwoordelijkheid en opdracht mijn ervaring opnieuw in te zetten" zegt Arib. "Ik heb het altijd op eigen kracht gedaan en de geschiedenis laat zien dat de beste voorzitters een beetje autonoom en onafhankelijk zijn en pal voor de Kamer staan in plaats van hun eigen partijbelangen", vervolgt ze. Ze zegt het niet eens te zijn met mensen die zeggen dat het parlement "zwak" is. "Ik vind dat wij een sterk parlement hebben. De grondwet geeft Kamerleden veel rechten. Desalniettemin is de informatievoorziening aan de Kamer een groot probleem". Arib zegt dat ze zich de afgelopen jaren hard heeft ingezet om die informatievoorziening te verbeteren. Met brieven aan bewindspersonen, bellen met bewindspersonen. "En dat zal ik ook blijven doen."

  Arib zegt ook dat het voorzitterschap "nooit onderdeel mag zijn van welke formatieonderhandelingen dan ook".

 • Arib: geroddel is niet fijn

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Arib betreurt onveilige omgeving, 'ik krijg klappen'
 • Arib als laatste aan het woord

  De derde kandidaat, en huidige Kamervoorzitter, Khadija Arib van de PvdA, is nu als laatste aan de beurt om vragen van Kamerleden te beantwoorden.

 • Bosma: ik zal een onpartijdige voorzitter zijn

  Bosma zegt dat hij een onpartijdige Kamervoorzitter zal zijn. "Als een meerderheid van de Kamer iets wil, dan voer je dat loyaal uit", zegt de PVV-kandidaat voor het voorzitterschap. Als de meerderheid een moskee in de Kamer wil, dan zal ik hem met plezier openen, betoogt Bosma.

  Bosma zegt dat het een goede traditie is dat de Kamervoorzitter onpartijdig is. Arib was volgens Bosma ook "voorbeeldig neutraal, evenals haar voorganger Verbeet. "Als voorzitter zal ik zo neutraal zijn dat het pijn doet aan uw ogen", zegt Bosma. Hij verwijst naar al zijn jaren als ondervoorzitter in de Kamer. "Niemand heeft mij ooit kunnen betrappen op partijdigheid", zegt Bosma,

 • Bosma: Iemand van de oppositie moet Kamervoorzitter worden

  Bosma zegt het van belang te vinden dat iemand van de oppositie de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer wordt. "De regering is niet onze vijand, maar staatsrechtelijk gezien heeft de Kamer een andere rol", zegt Bosma. Hij benadrukt het belang van "tegenmacht" en zegt dat een voorzitter van de oppositie meer afstand van het kabinet heeft.

 • Martin Bosma als tweede aan het woord

  Het is nu de beurt aan Martin Bosma van de PVV. Hij is de tweede kandidaat om vragen te beantwoorden van Kamerleden. Allereerst spreekt hij over de positie van het parlement. Na Bosma volgt Arib.

 • 'Er zijn geen afspraken gemaakt tussen D66 en VVD'

  Er zijn de afgelopen dagen geen afspraken gemaakt tussen D66 en VVD over steun voor kandidaat-voorzitter Bergkamp (D66). Dat heeft Bergkamp nogmaals gezegd op vragen van de PVV. Fractievoorzitter Kaag heeft eergisteren gebeld met VVD-leider Rutte, maar dat was alleen om hem te informeren over de mogelijke kandidatuur van Bergkamp. "Het is goed gebruik om elkaar te informeren, maar er zijn geen afspraken gemaakt", zei Bergkamp.

  "Het beeld is heel anders", vond PVV'er Markuszower. "Kaag heeft eerst gebeld met Rutte, en pas daarna heeft Bergkamp zich kandidaat gesteld." Dat bewijst volgens Markuszower "dat deze zaak stinkt". Hij riep Bergkamp op zich terug te trekken. "Op deze manier wilt u toch niet benoemd worden?"

  Bekijk hier de discussie in de Kamer:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Markuszower (PVV): 'Stiekem geheim telefoontje van Kaag met Rutte in holst van de nacht'
 • Bergkamp is niet zo goed in namen

  Kandidaat-voorzitter Bergkamp is naar eigen zeggen niet zo goed in het onthouden van namen. De BoerBurgerBeweging (BBB) wilde van de kandidaten weten wat hun slechtste eigenschap is, en bij Bergkamp zijn dat namen. "Ik ben goed in gezichten, maar ik vergeet snel de namen. Dat is wel relevant voor een Kamervoorzitter, dus ik zal er flink op moeten oefenen", zei ze.