liveblog
NOS WielrennenAangepast

Van der Poel vijfde in Milaan-Sanremo na knappe aanval Stuyven: 'Moest gokken'

  • De Belg Jasper Stuyven (Trek) plaatst zijn beslissende aanval op twee kilometer van de streep.
  • Caleb Ewan sprint achter Stuyven naar de tweede plaats. Wout van Aert wordt derde.
  • Mathieu van der Poel volgt Hennie Kuiper (nog) niet op. Hij eindigt als vijfde.
  • Lees hier het wedstrijdverslag.
liveblog gesloten

MSR - Kijk hier de samenvatting terug

Dit was het liveblog voor vandaag. Volgende week zondag staat de volgende grote klassieker alweer op het programma: Gent-Wevelgem. In de tussentijd worden ook nog de Ronde van Catalonië, Driedaagse Brugge-De Panne en de E3-prijs verreden. Wielerliefhebbers hoeven zich dus niet te vervelen. Fijne avond!

De samenvatting van Milaan-Sanremo terugkijken? Bekijk de video hieronder:

Stuyven verrast topfavorieten in Sanremo, Van der Poel vijfde

MSR - Ewan verrassend sterk op de Poggio

Een van de grote verrassingen van vandaag was dat topsprinter Caleb Ewan ogenschijnlijk makkelijk omhoog reed op de Poggio. Het leverde de Australiër geen zege op; hij werd tweede, net als in 2018. Een flinke teleurstelling: "De eerste keer dat ik tweede werd, was nog een bevestiging dat ik deze race een keer zou kunnen winnen. Maar deze tweede plaats is wel een teleurstelling", zei Ewan.

"Ik heb dit jaar geprobeerd mijn klimcapaciteiten te verbeteren. Ik heb zelfs een aanval op de Poggio getraind. Ik zat in een goede positie, hoewel ik het zwaar had", zo verklaarde hij zijn goede optreden.

Ook Peter Sagan reed verrassend sterk. De voormalig wereldkampioen heeft corona gehad en was naar eigen zeggen nog niet in vorm. Toch sprintte Sagan naar de vierde plaats.

MSR - Reactie Van der Poel

"Ik denk dat de sterkste heeft gewonnen", was de eerste reactie van Van der Poel, die als vijfde over de streep kwam in Milaan-Sanremo. "Het was heel hectisch op het einde. Ik moest gokken waarop ik zou reageren. Misschien als ik wel reageer op Jasper, dat ik dan op het wiel kom en dat het stilvalt."

Van der Poel probeerde met een lange sprint de Belg nog terug te halen. "Maar ik moest van te ver aangaan. Uiteindelijk komen er nog een paar renners over mij heen."

'Makkelijke wind' op de Poggio

De wind was niet in het voordeel van de Nederlander, zo stelde hij. "Het was een lastige wedstrijd. De Poggio? Het ging daar te snel. Ik denk dat de wind te makkelijk stond. Er waren teveel man nog samen daar. (...) Ik zei het vooraf al: de kans dat ik niet win is groter dan dat ik wel win. Ik denk dat ik tevreden mag zijn met de koers."

MSR - Reactie Stuyven

"Dit is de mooiste overwinning in mijn loopbaan", reageerde de dolgelukkige Jasper Stuyven in zijn eerste interview na de finish. Het was voor Stuyven zijn tweede grote zege in evenzoveel jaren. In het voorjaar van 2020 verkeerde hij in bloedvorm en was hij, vlak voordat de coronapandemie het wielrennen stillegde, de beste in Omloop Het Nieuwsblad.

"Er waren drie jongens die heel sterk zijn. Iedereen weet dat en iedereen heeft het erover. Maar dat betekent niet dat we niet voor de winst reden", doelde Stuyven op topfavorieten Van der Poel, Van Aert en Alaphilippe.

"We hadden een plan om te winnen en ik voelde me de hele dag heel goed. Als ik zou moeten sprinten, dan zou het voor plaats 5 tot 10 zijn. Ik wist dat ik een alles of niets-poging moest doen", aldus de Belg van Trek.

FINISH - JASPER STUYVEN WINT!

De Belg van Trek verrast! Jasper Stuyven houdt net genoeg over op de streep. Kragh Andersen komt tekort.

Caleb Ewan sprint achter Stuyven naar de tweede plaats, net als in 2018. Wout van Aert wordt derde, Mathieu van der Poel vijfde.

De toptien in Milaan-Sanremo

MSR - Kragh Andersen dicht gat

1 km - Kragh Andersen dicht het gat met Stuyven. Van Aert en Van der Poel zitten op een gaatje. Wie gaat dat dichtrijden?

MSR - Stuyven demarreert

2 km - Jasper Stuyven demarreert uit de voorste, uitgedunde groep! De Belg van Trek heeft een gaatje.

MSR - Afdaling Poggio

5 km - Dat was de Poggio. Nu de afdaling. Overal rijden groepjes renners. Vooraan onder anderen: Van Aert, Alaphilippe, Ewan, Van der Poel, Matthews, Sagan.

MSR - Aanval Alaphilippe

6 km - Aanval van Alaphilippe! Van Aert gaat mee. Van der Poel dicht het gat. Sprinter Caleb Ewan kan ook volgen: knap.

MSR - Van Baarle vooraan

7 km - Van Baarle op kop nu. Ewan zit in zijn wiel. Pidcock, Kwiatkowski en Alaphilippe daarachter. Van Aert in het wiel van de wereldkampioen.

MSR - Wereldkampioen op kop

8 km - De wereldkampioen tijdrijden, Filippo Ganna, rijdt op kop. Van der Poel schuift langzaam op. Hij zit op de vijftiende plek ongeveer.
Wie demarreert er als eerste?

MSR - Van der Poel moet opschuiven

9 km - Van der Poel zit vrij ver van achteren, op de dertigste plaats ongeveer. Van Aert zit wat verder naar voren, vlakbij Alaphilippe.

MSR - Postioneren voor de Poggio

11 km - Positioneren voor de Poggio is nu heel belangrijk. Van der Poel zit goed vooraan. De Bondt werkt voor de Nederlandse favoriet.

Van Aert wordt nu ook naar voren gebracht.

MSR - Groot peloton op weg naar de Poggio

13 km - De tweede groep is weer aangesloten. We gaan dus met een groot peloton op weg naar de Poggio.

MSR - Peloton gebroken

16 km - Het peloton is gebroken in de afdaling van de Cipressa. Er is nog een groepje van zo'n 40 man over. Van Aert heeft geen ploeggenoten meer bij zich.
Bennett hangt achteraan in de eerste groep.

Caleb Ewan zit er niet bij, maar de tweede groep kan nog terugkeren.

MSR - Afdaling Cipressa

19 km - Het peloton is bezig aan de afdaling van de Cipressa, met Ineos op kop. Demare, Matthews en Mohoric, Van Avermaet en Naesen volgen. Op naar de Poggio!

MSR - Oomen geeft over aan Rowe

22 km - Oomen geeft af aan Ineos. Luke Rowe neemt over. Van Baarle, Pidcock en oud-winnaar Kwiatkowski zitten in zijn wiel. Alle favorieten zijn verder van de partij.

MSR - Van der Poel geeft nog geen kik

23 km - Oomen houdt namens Jumbo-Visma het tempo hoog op de Cipressa. Van der Poel zit goed vooraan, maar geeft nog geen kik.

Alberto Bettiol (EF) moet de groep laten gaan. Ook voor Fernando Gaviria gaat het te hard.

MSR - Oomen rekent Van der Hoorn in

24 km - Sam Oomen rekent nu Taco van der Hoorn in. Het was een lange, mooie dag voor de Nederlander in de kopgroep. Nu is het de beurt aan de favorieten.

MSR - Roosen leidt de dans

25 km - Timo Roosen leidt het peloton namens Jumbo-Visma op de Cipressa. Oomen en Van Aert zitten in zijn wiel. Ineos heeft ook een treintje vooraan, met o.a. Van Baarle en Pidcock.

Van der Hoorn heeft nog 10 seconden voorsprong over.

MSR - Van der Hoorn neemt het ervan

26 km - Van der Hoorn neemt het er nog even van. De 27-jarige Nederlander rijdt weg bij zijn medevluchters op de Cipressa.

MSR - Van der Hoorn nog even vooraan

26 km - Taco van der Hoorn en zijn drie medevluchters beginnen nu aan de Cipressa. Hun vlucht, die vanochtend iets na 10.00 uur begon, is bijna ten einde. Nog 20 seconden.

MSR - Wringen voor de Cipressa

29 km - De favorieten willen nu van voren zitten. Sam Oomen zit vooraan met Wout van Aert. Verder zien we Van Avermaet met zijn gouden helm en ook Bora met Sagan en Ackermann. Van der Poel zat iets verder maar schuift nu op.

MSR - Bennet is terug

31 km - Bennett is terug in het peloton, net op tijd voor de Cipressa.

MSR - Zonnige Via Roma

Wie komt er straks als eerste over de streep op de Via Roma? Correspondent Mustafa Marghadi is ter plaatse.

De Via Roma in Sanremo

MSR - Volgende hindernis: Cipressa

34 km - De drie Capi zitten erop. De volgende hindernis op het menu: de Cipressa, over een kilometer of zes. De finale gaat nu echt bijna beginnen.

MSR - Bennett tussen de auto's

38 km - Bennett probeert terug te keren tussen de auto's na zijn fietswissel. Hij heeft geen ploeggenoten bij zich.

MSR - Lekke band Bennett

39 km - Sam Bennett heeft een lekke band aan de voet van de Capo Berta. Dat is geen handig moment voor de sprinter van Deceuninck. Hij krijgt snel een andere fiets.

Koplopers Van der Hoorn, Tonelli, Conci en Norsgaard lopen iets uit naar 1.40.

MSR - Van der Hoorn nog vooraan, maar voor hoe lang nog?

49 km - Nog vier man over vooraan: Van der Hoorn, Tonelli, Norsgaard en Conci. Maar voor hoe lang nog? De voorsprong van de koplopers is nog slechts 1.22. Het viertal rijdt nu de tweede Capo (Cervo) op.

MSR - Capo Mele

55 km - De werkdag van Paul Martens zit erop. De ploegmaat van Wout van Aert heeft de hele dag op kop van het peloton gereden.

Het begint ook wat onrustiger te worden in het peloton. De favorieten willen vooraan zitten bij de Capo Mele. De koplopers zijn daar nu aan begonnen. Er is nog slechts 1.22 van hun voorsprong over.

MSR - Van der Poel verwacht aanvallen op de Cipressa

"Sanremo is een hele gekke wedstrijd. Het is heel moeilijk om te winnen", zei favoriet Van der Poel vanochtend voor de start voor de microfoon van de organisatie.

"Er zijn verschillende scenario's. Veel renners weten dat ze iets zullen moeten doen voor de Poggio, omdat het anders heel moeilijk voor ze wordt om te winnen. Ik kan me voorstellen dat een aantal renners iets zou willen proberen op de Cipressa."

MSR - Samenvatting tot nu toe

72 km - Mocht u pas net dit liveblog openen, dan heeft u nog maar weinig gemist van Milaan-Sanremo. Al na vijf kilometer had de kopgroep zich gevormd. Taco van der Hoorn (Wanty) is samen met Nicola Conci (Trek-Segafredo), Mathias Norsgaard (Movistar), Andrea Peron en Charles Planet (Novo Nordisk), Alessandro Tonelli (Bardiani), Filippo Tagliani en Mattia Viel (Androni) op pad.

De acht renners bouwden een voorsprong op van zo'n 7 minuten, die inmiddels is teruggebracht naar 3 minuten door Tim Declerq (Deceuninck), Senne Leysen (Alpecin-Fenix) en Paul Martens (Jumbo-Visma).

En Mathieu van der Poel? Die probeert zich rustig te houden in het peloton. En hij draagt zijn witte koersbroek. Die droeg hij ook toen hij de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen won. Zijn pantaloni fortunati (geluksbroek)?

Van der Poel in zijn witte broek

MSR - Laatste hindernissen komen dichterbij

81 km - De renners rijden langs de kust en kunnen de zee ruiken. Over zo'n 25 kilometer duiken de volgende hindernissen op:

- Capo Mele
- Capo Cervo
- Capo Berta
- Cipressa
- Poggio

Taco van der Hoorn en zijn medekoplopers hebben nog een voorsprong van 3 minuten voor het peloton.

MSR - Val Bouhanni

97 km - Nacer Bouhanni is samen met een ploeggenoot onderuit geschoven in een bocht, maar het peloton is weer bijeen. Waarschijnlijk hebben de renners even een sanitaire stop gemaakt.

MSR - Meerdere groepen

103 km - Het peloton is in de afdaling uiteen gevallen in een paar groepen. Van der Poel keert terug tussen de auto's, maar lijkt zich geen zorgen te maken. Zijn ploeggenoot Senne Leysen rijdt nog steeds op kop in het peloton.

Als de renners naar links kijken, zien ze soms de zee. Vanaf nu rijden ze in een rechte lijn langs de kust, naar Sanremo.

MSR - Matthews vindt zichzelf een underdog

Michael Matthews eindigde vorig jaar als derde in Milaan-Sanremo, achter Van Aert en Alaphilippe. Vandaag noemt hij zichzelf de underdog. "De jongens in Tirreno-Adriatico hadden een ander niveau, maar we zullen zien wat er gebeurt vandaag", zei de Australiër van Team BikeExchange vanochtend voor de start.

MSR - Spoorboekje

116 km - Het peloton en de koplopers zijn bezig aan de afdaling van de Colle del Giovo. Hierna volgt weer een stuk vlak en dan moeten de renners de drie 'Capi' over (drie kleine heuveltjes: Capo Mele, Capo Cerva en Capo Berta).

Het parcours van Milaan-Sanremo

MSR - Vroeg thuis

124 km - Er wordt tot nu toe flink hard doorgereden: de renners koersen nu op het snelste tijdschema. Dat zou betekenen dat de favorieten rond 16.35 uur bij de Poggio aankomen.

Van de voorsprong van Van der Hoorn en co is nog maar 3.40 over.

MSR - Kuiper hoopt dat 'parel' Van der Poel hem vandaag opvolgt

150 km - De finale komt langzaam maar zeker dichterbij. De favorieten houden zich nog steeds schuil in het peloton.

Hennie Kuiper, de laatste Nederlandse winnaar, vindt het de hoogste tijd dat hij na 36 jaar een opvolger krijgt.

Volgens Kuiper maakt Mathieu van der Poel vandaag een goede kans. Met grote bewondering kijkt Kuiper naar de indrukwekkende prestaties van Van der Poel van de laatste weken. "Dit overstijgt de wielersport. Een groot, breed publiek denkt: wat is hier aan de hand, wat is dat voor een sportman? Dat is mooi."

En kijk hier de overwinning van Kuiper in 1985 terug:

1985: Kuiper wint Milaan-Sanremo

MSR - Warm en zonnig

131 km - Van der Poel begon de dag vanochtend vroeg met een heleboel laagjes kleding en (witte) beenstukken. Nu de finale langzaam dichterbij komt, heeft hij zijn beenstukken uitgetrokken. In finishplaats Sanremo is het 13 graden en aardig zonnig.

MSR - Roze truitjes ook vooraan

135 km - Achter Declerq, Leysen en Martens rijdt bijna de hele EF-ploeg vooraan in het peloton. De roze truitjes, met onder anderen Bettiol, Higuita, Valgren, Cort en Langeveld, zijn scherp.

MSR - Alaphilippe tussen de auto's

141 km - Julian Alaphilippe rijdt even tussen de volgauto's. De wereldkampioen en winnaar van 2019 heeft zich even (moeten) laten zakken en keert nu weer terug in het peloton. Niks aan de hand dus.

De voorsprong van de kopgroep slinkt wel, naar 4.30 nu.

De koplopers (8): Taco van der Hoorn (Wanty), Nicola Conci (Trek-Segafredo), Mathias Norsgaard (Movistar), Andrea Peron en Charles Planet (Novo Nordisk), Alessandro Tonelli (Bardiani), Filippo Tagliani en Mattia Viel (Androni).

MSR - Halverwege

149 km - De renners hebben er precies een halve Milaan-Sanremo opzitten. De acht koplopers beginnen nu aan de Colle del Giovo, de eerste en langste klim van de dag. De Colle del Giovo is een echte loper van bijna 20 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 2,6.

MSR - Drie uur gewerkt, 42,7 km per uur gemiddeld

166 km - De eerste drie uur zitten erop. De gemiddelde snelheid tot nu toe: 42,7 km per uur. De acht koplopers hebben een voorsprong van 5.25.

Senne Leysen (Alpecin-Fenix), Tim Declerq (Deceuninck) en Paul Martens (bezig aan zijn laatste Milaan-Sanremo met Jumbo-Visma) wisselen het kopwerk in het peloton af.

MSR - Laatste zeven winnaars in het peloton

Er rijden vandaag zeven renners in het peloton die weten hoe het is om als winnaar over de streep te komen in Milaan-Sanremo. Naast Wout van Aert (2020) en Julian Alaphilippe (2019) zijn ook oud-winnaars Vincenzo Nibali (2018, nu Trek), Michal Kwiatkowski (2017, Ineos), Arnaud Démare (2016, FDJ), John Degenkolb (2015, nu Lotto-Soudal) en Alexander Kristoff (2014, nu UAE) van de partij.

De winnaar van 2009 is ook nog actief, maar rijdt vandaag niet: Mark Cavendish.

2015: John Degenkolb wint Milaan-Sanremo voor Giant-Alpecin (nu DSM)

MSR - Etenstijd

189 km - Het is etenstijd in het peloton. De renners zitten al 2,5 uur op de fiets en rijden nu door de bevoorrading.

De voorsprong van 8 koplopers is 5.30.

De koplopers: Taco van der Hoorn (Wanty), Nicola Conci (Trek-Segafredo), Mathias Norsgaard (Movistar), Andrea Peron en Charles Planet (Novo Nordisk), Alessandro Tonelli (Bardiani), Filippo Tagliani en Mattia Viel (Androni).

MSR - Van der Hoorn verraste sprintersploegen al eens in 2018

198 km - Taco van der Hoorn is al meer dan 100 kilometer op pad met zijn zeven medevluchters. Hun voorsprong: 5.40.

Vorig jaar reed de 27-jarige renner uit Rotterdam nog voor Jumbo-Visma, de ploeg van Van Aert. Deze winter maakte hij de overstap naar de ploeg van Hilaire Van der Schueren, Wanty.

Verrassing in 2018

Van der Hoorn heeft onder andere zeges in de Binck Bank Tour, Primus Classic en Schaal Sels achter zijn naam. Al die overwinningen boekte hij in dienst van Roompot, waar hij in 2017 en 2018 voor reed. Vooral zijn zege in de Binck Bank Tour is blijven hangen. In de derde etappe profiteerde hij optimaal van een misrekening van de sprintersploegen in het peloton. Dat was destijds een flinke stunt.

Nog een feitje: Van der Hoorn houdt ervan om eropuit te gaan met zijn busje of met tassen op zijn fiets. In 2020 schreven we daar dit artikel over.

Van der Hoorn stunt in derde etappe van Binckbank Tour

MSR - Peloton op een lint

212 km - De voorsprong van Van der Hoorn en co was lang zo'n 7 minuten, maar het loopt nu iets terug naar 5.45.

Het peloton is uitgerekt tot een lang lint. Alpecin-Fenix (voor Van der Poel), Deceuninck (voor Alaphilippe) en Jumbo-Visma (voor Van Aert), rijden nog steeds vooraan met Leysen, Declerq en Martens.

MSR - Gespreksstof genoeg

226 km - Het duurt waarschijnlijk nog zo'n vijf uur voordat de koers ontbrandt. De Let Toms Skujins - die rijdt voor Trek, de ploeg van oud-winnaar Vincenzo Nibali - had op voorhand al medelijden met commentatoren die de bijna 300 kilometer koers van commentaar moeten voorzien. En ongetwijfeld ook met livebloggers (?). Daarom gaf hij vanochtend wat tips voor mogelijke gespreksthema's over Letland, zoals de kwaliteit van Letse chocolade en het aantal brouwerijen per inwoner. Bedankt, Toms.

MSR - Alaphilippe heeft geen idee hoe de afdaling van de Poggio eruit ziet

Julian Alaphilippe is naast Van der Poel en Van Aert de derde grote favoriet vandaag. De Franse wereldkampioen won in 2019, werd vorig jaar tweede achter Van Aert en in 2017 eindigde hij als derde. Toch weet hij met al zijn ervaring nog steeds niet hoe de laatste 10 kilometer voor de finish precies loopt.

"Elke keer als ik daar rij, lever ik een maximale inspanning", aldus 28-jarige Fransman. "Het is in de afdaling van de Poggio net alsof je met je ogen dicht rijdt. Ik kan me alleen de eerste twee bochten herinneren en verder heb ik weinig aan mijn ervaringen van de vorige keren dat ik hem reed."

Bekijk hieronder het gesprek dat we eerder deze week hadden met wereldkampioen Julian Alaphilippe.

Alaphilippe kent afdaling Poggio nog steeds niet: 'Of je met ogen dicht rijdt'

MSR - Statistieken niet in het voordeel van Van der Hoorn

242 km - Intermarché-Wanty-Gobert, de ploeg van Taco van der Hoorn, twittert een bemoedigend feitje: sinds 1907 heeft slechts twee keer een renner uit de vroege vlucht Milaan-Sanremo gewonnen. Kortom: succes, Taco.

De koplopers (8) op iets minder dan 7 minuten van het peloton: Taco van der Hoorn (Wanty), Nicola Conci (Trek-Segafredo), Mathias Norsgaard (Movistar), Andrea Peron en Charles Planet (Novo Nordisk), Alessandro Tonelli (Bardiani), Filippo Tagliani en Mattia Viel (Androni).

Van der Poel, Van Aert en Evenepoel, ooit reden ze samen: 'Bizar, hè?'

Even een opmerkelijk verhaal tussendoor:

Ooit reed er een Van der Poel samen met een Van Aert in dezelfde wielerploeg. Met ook nog een Evenepoel, dat andere megatalent uit België, als ploeggenoot. Het gaat niet over de rivalen die vandaag op de fiets ritten, maar over twee vaders en een achteroom.

"Bizar hè, die drie namen in één ploeg?", stelt John van den Akker, destijds ploeggenoot van het drietal. "Alleen zijn de zonen wel een graadje beter."

Patrick Evenepoel, Adrie van der Poel en Jos van Aert

MSR - Ploegen van favorieten vooraan

260 km - In het peloton zien we Paul Martens (Jumbo-Visma, van Van Aert) en Tim - el tractor- Declercq (Deceuninck, van Alaphilippe) veel op kop rijden. Ook de ploeg van Van der Poel, Alpecin-Fenix, werkt mee. De ploegen van 'de grote drie' nemen dus hun verantwoordelijkheid.

De 8 koplopers (met Van der Hoorn) hebben een voorsprong van meer dan 7 minuten.

MSR - Van Aert: 'Van der Poel is net iets meer favoriet'

De winnaar van vorig jaar, Wout van Aert, legde de druk vooraf bij Mathieu van der Poel. De Belg van Jumbo-Visma won net als Van der Poel twee ritten in Tirreno-Adriatico (een sprint en een tijdrit).

"Ik ben goed hersteld van Tirreno-Adriatico", zei hij voor de start. "Mijn benen voelen goed en ik kijk uit naar vandaag. Milaan-Sanremo is een lange en zware koers, het is moeilijk om te winnen. We kunnen meerdere kaarten uitspelen, in de sprint of in een aanval."

Eerder deze week spraken we ook al met Van Aert. Bekijk het gesprek hieronder.

Van Aert: 'Van der Poel is net iets meer favoriet voor Milaan-Sanremo'

MSR - De favorieten op het startpodium (een uur geleden)

Mathieu van der Poel bij de start
Wout van Aert bij de start van Milaan-Sanremo
Wereldkampioen Julian Alaphilippe bij de start

MSR - Nog zes uur tot de Cipressa

275 km - Tot zover een traditioneel verloop van Milaan-Sanremo. De kopgroep is gevormd en zal voorlopig alle ruimte krijgen van het peloton, waar de favorieten rustig af zitten te wachten tot de Cipressa en de Poggio opdoemen. Dat duurt nog zo'n zes uur (...).

De koplopers (8) op meer dan 7 minuten van het peloton: Taco van der Hoorn (Wanty), Nicola Conci (Trek-Segafredo), Mathias Norsgaard (Movistar), Andrea Peron en Charles Planet (Novo Nordisk), Alessandro Tonelli (Bardiani), Filippo Tagliani en Mattia Viel (Androni).

MSR - Acht koplopers

281 km - Filippo Tagliani (Androni) probeerde een hele tijd de oversteek te maken naar de kopgroep. Dat is hem gelukt: de kopgroep bestaat nu uit acht renners. Hun voorsprong is al meer dan 6 minuten.

MSR - Van der Hoorn in kopgroep

291 km - Daar is de kopgroep al, met een Nederlander: Taco van der Hoorn is een van de zeven renners die wel zin hebben in een lange dag in de kopgroep.

De namen:

Taco van der Hoorn (Wanty), Nicola Conci (Trek-Segafredo), Mathias Norsgaard (Movistar), Andrea Peron en Charles Planet (Novo Nordisk), Alessandro Tonelli (Bardiani) en Mattia Viel (Androni).

MSR - Van der Poel in witte broek (!)

Mathieu van der Poel heeft zijn witte broek weer uit de kast getrokken. Zijn geluksbroek, kunnen we wel zeggen, want hij won er ook de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen mee.

Met zijn rood-wit-blauwe kampioenstrui was Van der Poel al vrij goed te herkennen, maar met deze witte broek kan het helemaal niet missen.

MSR - Partenza!

De wielerlente is officieel begonnen: de renners zijn onderweg in de 112de editie van Milaan-Sanremo. Nog 299 kilometer te gaan. Andiamo!

MSR - Vorig jaar viel de lente in augustus

De laatste editie van Milaan-Sanremo is nog helemaal niet zo lang geleden. Vanwege de coronapandemie werd de 111e editie vorig jaar verschoven naar 8 augustus. Wout van Aert klopte Julian Alaphilippe in de sprint.

Van der Poel, die naderhand toegaf misschien iets te veel getraind te hebben tijdens de coronapauze, kwam als twaalfde over de streep.

Kijk hieronder hier de samenvatting terug om alvast in de stemming te komen.

2020: Wout van Aert klopt Alaphilippe op streep en wint Milaan-Sanremo

MSR - Ploegen op het startpodium

De ploegen worden voorgesteld in Milaan. We zien onder anderen de Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg met kopman (en winnaar van vorig jaar) Wout van Aert voorbij komen.

MSR - Nog geen spoor van MvdP

De ploeg van Van der Poel, Alpecin Fenix, is er klaar voor. Maar waar is de kopman zelf? Hij staat (nog) niet op de foto.

MSR - Twaalf Nederlanders aan de start

De topfavoriet komt vandaag uit Nederland, maar gaan meer landgenoten van start vandaag. Twaalf stuks:

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)
Sam Oomen, Timo Roosen, Jos van Emden (Jumbo-Visma)
Sebastian Langeveld (EF)
Ramon Sinkeldam (FDJ)
Dylan van Baarle (Ineos)
Taco van der Hoorn (Wanty)
Martijn Tusveld (DSM)
Brian Kamstra (Novo Nordisk)
Bert-Jan Lindeman (Qhubeka Assos)
Niki Terpstra (Total Direct Energie)

MSR - Na 36 jaar weer een Nederlandse winnaar?

Mathieu van der Poel kon zich donderdag niet meer herinneren wie ookalweer de laatste Nederlandse winnaar van Milaan-Sanremo was. Het is dan ook al lang geleden dat Hennie Kuiper La Primavera wist te winnen: 36 jaar.

Van der Poel is al bezig aan een sterk voorjaar, met zeges in Strade Bianche en Tirreno-Adriatico. Milaan-Sanremo winnen is zijn volgende grote doel.

Zijn strijdplan? "Aanvallen op de Poggio, wegkomen en dan sprinten met een groep van twintig, dertig man. Ik denk niet dat er veel andere scenario's zijn om te winnen."

Bekijk hieronder het gesprek met Van der Poel in aanloop naar Milaan-Sanremo.

Van der Poel schetst scenario Milaan-Sanremo: 'Aanvallen op de Poggio'

MSR - Waarheen leidt de weg?

Het parcours is dit jaar weer iets anders dan normaal. In plaats van de Passo del Turchino moeten de renners halverwege de koers een andere klim over, de Colle del Giovo. Vanwege een aardverschuiving in de buurt van de Turchino kon het beroemde colletje dit jaar opnieuw niet in het parcours opgenomen worden.

Vorig jaar werd de Turchino geschrapt vanwege de coronamaatregelen.

Het zal voor het koersverloop waarschijnlijk niet al te veel uitmaken. Traditioneel ontbrandt Milaan-Sanremo pas in de laatste 25 kilometer, waarin de renners de Cipressa en de Poggio over moeten.

299 kilometer

Daarvoor liggen nog wel de drie Capi (Capo Mele, Capo Cervo, Capo Berta), maar normaal gesproken zijn die heuveltjes voor de meeste renners geen probleem. Hoewel... ze hebben dan al heel wat uren op de fiets gezeten. Nog steeds is Milaan-Sanremo met 299 kilometer de langste klassieker van het seizoen.

Het parcours van Milaan-Sanremo

MSR - Buongiorno!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over Milaan-Sanremo, het eerste monument van het nog prille wielerseizoen. Het belooft een lange en mooie dag te worden, want de renners rijden vandaag maar liefst 299 kilometer, van Milaan naar Sanremo. De officiele start is om 10.00 uur. Andiamo!

Mathieu van der Poel zondag na zijn overwinning in Tirreno-Adriatico: goedemorgen