liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Hopelijk nieuws over brexit-deal in de vroege ochtend'

  • Een handelsakkoord tussen Londen en Brussel lijkt in zicht, in dit blog houden we je op de hoogte.
  • Regeringsleiders moeten morgen vrijhouden voor een mogelijke brexit-deal.
  • EU-lidstaten hebben procedures in gang gezet waarmee het handelsakkoord kan intreden, zeggen bronnen.
liveblog gesloten

Sluiting liveblog

Terwijl er waarschijnlijk nog tot diep in de nacht onderhandeld zal worden over de brexit, sluiten wij dit liveblog. De verwachting is dat er vannacht geen groot nieuws meer zal zijn. Morgenochtend wellicht wel, zeggen brexitwatchers. Hoogstwaarschijnlijk volgt er dan een persmoment van Commissievoorzitter Von der Leyen en Brits premier Johnson. De verwachting is dat er dan een brexitakkoord gepresenteerd zal worden.

Tijd om wat slaap te pakken

Eric Mamer, de woordvoerder van Commissievoorzitter Von der Leyen, twittert dat het brexitoverleg nachtwerk wordt. "Wat slaap pakken is nu aanbevolen voor iedereen die de brexit volgt", schrijft hij. Hij hoopt op nieuws in de vroege ochtend. Volgens bronnen rond de onderhandelingen worden de laatste details van het handelsakkoord op dit moment nog onder de loep genomen.

'Akkoord binnen handbereik'

Volgens een woordvoerder van premier Johnson is een post-Brexit-akkoord over handel en veiligheid tussen de EU en Downing Street binnen "handbereik". Britse media schrijven dat er een document op tafel ligt van 2000 pagina's. Johnson en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zouden nog voor de kerstdagen hun handtekeningen willen zetten. Volgens Britse media informeert Johnson op dit moment belangrijke kopstukken in zijn regering en in de Conservatieve Partij over de deal.

Brits kabinet komende uren stand-by

Het Britse kabinet zou gevraagd zijn om de komende uren stand-by te staan. Dat melden zowel Sky News als de BBC. De conference call tussen Johnson en minister zou binnenkort al beginnen. Tegelijkertijd zouden onderhandelaars het nog steeds hebben over visquota voor bepaalde vissoorten.

Wat dit bericht precies betekent is onduidelijk, maar volgens Britse journalisten betekent dit dat de premier er alle vertrouwen in heeft dat een deal nadert.

'Op hoofdlijnen akkoord, maar laatste check nodig op details'

Rem Korteweg, brexit-expert van Instituut Clingendael, is optimistisch over de uitkomst, zegt hij in Nieuwsuur. "Nog nooit in de afgelopen vier jaar hebben we zulke positieven geluiden gehoord over de brexit. Zowel Brussel als Londen staan in de startblokken om aan te kondigen dat er een deal is." Volgens hem is het eerder een kwestie van uren dan dagen, maar kan het ook nog best Kerstavond worden.

"Het lijkt erop dat er op het allerhoogste politieke niveau een doorbraak is, maar dan is de grote vraag of ze het ook eens zijn op detailniveau, over die meer dan 1800 pagina's tekst."

Korteweg denkt dat de onderhandelaars nog even de tijd willen nemen om alles goed te bekijken. "Want je zal maar met iets akkoord gaan, en dan wordt die tekst gepubliceerd en dan blijken er toch zaken in te staan die onvoordelig zijn voor bijvoorbeeld Boris Johnson." Daarnaast moet gecheckt worden of alles klopt met internationale verdragen en de regels van de Wereldhandelsorganisatie. "Daar is een laatste check op nodig."

Het kan zijn dat individuele EU-lidstaten nog twijfelen. "Het lijkt dat dat misschien nu wel speelt", zegt Korteweg. "Er is een mandaat afgesporken, een resultaat dat Barnier moet bereiken om de 27 EU-lidstaten tevreden te stellen. Maar daar staat bijvoorbeeld niet precies in hoeveel miljoen ton haring of mosselen iedere lidstaat straks mag vangen. Daar moet even rustig naar gekeken worden. Iedere lidstaat moet zijn afweging maken: is dit goed genoeg om mee akkoord te gaan? In dat proces zitten we op dit moment."

Pizza's bezorgd bij Berlaymont

Er is een pizzabezorger gesignaleerd bij het gebouw waar de onderhandelingen plaatsvinden. Volgens deze BBC-producer een teken dat er wellicht nog wel even wordt doorgepraat:

Een woordvoerder van Ursula von der Leyen twitterde even later deze foto:

'We zijn er echt nog niet'

Er wordt nog steeds gepraat in Brussel. Het gaat over de laatste details, zegt EU-correspondent Sander van Hoorn in Nieuwsuur. "Maar dat zijn wel de lastigste."

Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, staat nog steeds klaar om een persconferentie te geven, mocht het tot een akkoord komen vanavond, maar het kan net zo goed morgenochtend worden. "En het klinkt zo langzamerhand als een repeterende breuk", zegt Van Hoorn, "maar zolang er nog gepraat wordt, kan het ook nog misgaan."

In Londen wemelt het intussen al de hele avond van de geruchten volgens correspondent Tim de Wit. "Hier horen we al de hele avond positieve geluiden. Zo zou premier Johnson een persconferentie geven, maar dat gebeurde niet. We zijn er echt nog niet."

Voor Johnson is het, als het tot een deal komt, vooral belangrijk hoe hij dat akkoord kan verkopen, zegt De Wit. "Het is voor hem cruciaal dat hij het als een overwinning kan verkopen, want de Conservatieven kijken mee en de tabloids ook. Als die vinden dat hij te veel heeft toegegeven, kan hij hij in de nasleep van het akkoord in grote problemen komen."

Akkoord laat nog op zich wachten, wel afspraak over vis

Hoewel er nog geen akkoord is, zijn de contouren van een afspraak over de visserij wel zichtbaar, zegt redacteur Brussel Bert van Slooten. Vissers uit de EU mogen veel minder vangen in Britse wateren. De EU wil dat de visquota de komende jaren met 25 procent verlaagd worden. Europese vissers mogen dan minder vissen in Britse wateren.

De Britten eisen dat de quota voor vissers uit Nederland, Frankrijk, België en Denemarken met minstens dertig procent worden verlaagd. Dat gaat niet meteen in, er zou een overgangstermijn van zes jaar gaan gelden.

Het compromis is aan de orde gekomen tijdens telefoongesprekken tussen Boris Johnson en Ursula von der Leyen. Waarnemers in Brussel verwachten dat het uiteindelijk niet op het percentage zal vastlopen, ook omdat met dit compromis Europese vissers wel gewoon, de komende tijd, vis mogen vangen in Britse wateren.

'Er wordt nog steeds gesproken'

Correspondent Tim de Wit wijst erop dat er nog steeds gepraat wordt, wat een snelle aankondiging van een deal wat minder waarschijnlijk maakt. Het wemelt van de geruchten, twittert hij.

'Ook verklaring Von der Leyen verwacht'

De spanning in Brussel neemt verder toe. Volgens goed ingevoerde diplomaten zou er wellicht al rond acht uur een verklaring van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, over een deal komen, meldt redacteur Brussel Bert van Slooten. Anderen spreken zelfs van een persconferentie. Maar er is nog geen bevestiging.

'Johnson komt met verklaring'

Het lijkt erop dat premier Johnson vanavond, mogelijk ergens na 20.00 uur, een verklaring gaat afleggen. Dat zou de aankondiging van een deal kunnen zijn, twitteren ingewijden.

'Eerst zien, dan geloven'

In Nieuws en Co op Radio 1 waarschuwt correspondent Tim de Wit dat voorzichtigheid geboden is als het om geluiden gaat dat er bijna een brexit-akkoord is. "Die geluiden horen we niet voor het eerst. Maar er zijn nu wel ontzettend veel signalen nu dat een deal aanstaande is."

Hij benadrukt dat er nog steeds wordt gepraat. "Het zijn zeer spannende uren."

Volgens bronnen rond de onderhandelingen zou over de belangrijkste struikelblokken, de visserij en het gelijke speelveld van regels om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, overeenstemming zijn bereikt, en worden nu de laatste details uitgewerkt. "Het zou daardoor kunnen dat vanavond al een akkoord wordt bereikt. Maar goed, het blijft natuurlijk brexit. Dus eerst zien, dan geloven."

Franse staatssecretaris voert druk op

Frankrijk voert ondertussen de druk op, ziet redacteur Brussel Bert van Slooten. Volgens staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune moet er de komende dagen absoluut een akkoord worden gesloten, anders gaan de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit elkaar, vertelde hij vandaag op de Franse radio.

'Lucht zwanger van verwachtingen, maar we zijn er nog niet'

In Brussel wordt bevestigd dat er ontwikkelingen zijn, zegt redacteur Brussel Bert van Slooten. "De lucht is zwanger van verwachting maar we zijn er nog niet", zo laat een EU-diplomaat weten. De eerdere berichten over de regeringsleiders die morgen beschikbaar moeten zijn om de deal goed te keuren worden afgedaan als een formaliteit, omdat er ruimte moet worden gereserveerd in de agenda's van de 27 EU-leiders die de deal moeten goedkeuren.

Andere bronnen bevestigen aan de NOS dat met name op het gebied van de eerlijke spelregels (het level playing field) gisteren afspraken zijn gemaakt.

Over de visserij lopen de meningen nog steeds uiteen. Met name de Ieren zijn ontevreden over de hoeveelheid makreel die ze mogen vangen.

Persbureau AP heeft twee bronnen bij de EU gesproken die zeggen dat de gesprekken zich in de laatste fase bevinden. Een van hen zei: "Ik verwacht wat witte rook vanavond."

Britse pond in de lift na berichten over mogelijke deal

Het Britse pond is zo'n 1 procent in waarde gestegen na de signalen over een ophanden zijnde brexit-deal. Ook Britse staatsobligaties zitten in de lift, die noteerden de hoogste stijging in één dag in meer dan een maand.

"De markt anticipeert erop dat een deal wordt bereikt in de komende dagen", zegt een valuta-analist tegen Reuters. Hij verwacht dat het pond nog wat verder stijgt. Maar hij voegt er ook aan toe dat handelaren benieuwd zijn naar de details van het akkoord. "Het beste scenario voor het pond zou zijn als er details worden gegeven over hoe wordt geprobeerd chaos rond de overgang naar een nieuwe handelsovereenkomst te verminderen."

'Bekendmaking deal binnen enkele uren'

Persbureau AFP meldt op basis van bronnen dat de deal binnen enkele uren wordt verwacht.

'EU-landen bereiden zich voor op handelsakkoord met VK'

Regeringsleiders van lidstaten van de Europese Unie hebben te horen gekregen dat ze morgen beschikbaar moeten zijn in het geval dat er een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk komt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van diplomatieke bronnen in Brussel.

De EU-lidstaten hebben procedures in gang gezet waarmee het handelsakkoord kan intreden, zeggen de bronnen tegen Reuters. De deal zou bijna rond zijn. "Het is een kwestie van bekendmaken, vandaag of morgen."

EU-bronnen melden aan de NOS dat het gaat om een formele mededeling en dat het niet per se betekent dat een handelsakkoord bijna rond is.

Visserij grootste struikelblok, maar ook accu's

Visserij is nog steeds een belangrijk struikelblok in de brexit-onderhandelingen. De discussie gaat over nu de hoeveelheid makreel die EU-vissers in Britse wateren mogen vangen. Vooral de Ieren vinden dat ze te weinig krijgen.

Volgens tabloid The Sun is er ook onenigheid over accu's. De EU zou niet willen dat Britse autofabrikanten Chinese accu's in hun elektrische voertuigen gebruiken.

Geen tijd meer voor goedkeuring EP

Als er vandaag een akkoord wordt bereikt tussen de EU en het VK, is er voor het Europees Parlement niet genoeg tijd meer om de deal goed te keuren. Het VK verlaat de gemeenschappelijke markt van de EU over acht dagen.

In plaats van goedkeuring door het Europees Parlement moeten de EU-lidstaten het eens worden over een 'voorlopige toepassing' van de deal na 1 januari. Het Europees parlement kan dan later die maand over het akkoord stemmen. Het proces kan nog steeds een week duren, schrijft The Guardian, omdat de tekst van de deal moet worden vertaald en beoordeeld door de 27 regeringen.

Waar spant het om bij de onderhandelingen?