liveblog
NOS VoetbalAangepast

Uitschakeling De Vrij met Inter • Real en Atlético verder • Gladbach viert feest

liveblog gesloten

Tot morgen!

We gaan donderdag verder met de ontknoping van de Europa League met onder meer Feyenoord, AZ en PSV.

  • De Eindhovenaren zijn al zeker van de knockoutfase, maar kunnen de groepswinst nog pakken. PSV speelt om 18.55 uur tegen Omonia Nicosia.
  • AZ moet in Kroatië zien te winnen van Rijeka (aftrap 18.55 uur) om overwintering veilig te stellen. Een gelijkspel volstaat voor de Alkmaarders als Napoli van Real Sociedad wint.
  • Feyenoord kan alleen verder in de Europa League als het donderdag Wolfsberger AC verslaat. De aftrap in Oostenrijk is om 21.00 uur.

Alle actie is dan uiteraard weer via ons liveblog te volgen. Tot dan!

Duits feestje, ondanks nederlaag

De spelers van Borussia Mönchengladbach kijken na de 2-0 nederlaag tegen Real Madrid naar de ontknoping van Internazionale-Sjachtar Donetsk en gaan dankzij de 0-0 in Milaan alsnog verder in de Champions League.

Er barst vervolgens een spontaan feestje los op het veld.

Wie gaan er naar de Europa League?

De acht nummers drie van de groepsfase

RB Salzburg FK Krasnodar
Sjachtar Donetsk Club Brugge
Olympiakos Dinamo Kiev
Ajax Manchester United

Welke clubs overwinteren in de CL?

En toen waren er nog zestien clubs

Groepswinnaars Nummers twee
Bayern München Atlético Madrid
Real Madrid Borussia Mönchengladbach
Manchester City FC Porto
Liverpool Atalanta
Chelsea Sevilla
Borussia Dortmund Lazio
Juventus FC Barcelona
Paris Saint-Germain RB Leipzig

Uitslagen

Groep A:
Bayern München-Lokomotiv Moskou 0-0
Red Bull Salzburg-Atlético Madrid 0-1

Groep B:
Real Madrid-Borrussia Monchgenladbach 2-0
Internazionale-Sjachtar Donetsk 0-0

Groep C:
Manchester City-Olympique Marseille 0-0
Olympiakos-FC Porto 0-1

Groep D:
FC Midtjylland-Liverpool 1-1
Ajax-Atalanta 0-1

Internazionale uitgeschakeld

De ploeg van Stefan de Vrij komt niet verder dan 0-0 tegen Sjachtar Donetsk en is daarmee klaar in Europa.

Real Madrid wordt in groep B uiteindelijk nummer 1 voor Borussia Mönchengladbach, De Spanjaarden wonnen met 2-0 van de Duitsers dankzij twee goals van Karim Benzema.

Eindstand groep B:
1. Real Madrid 6-10 (11-9)
2. Borussia Mönchengladbach 6-8 (16-9)
3. Sjachtar Donetsk 6-8 (5-12)
4. Internazionale 6-6 (7-9)

Gullit: 'Je moet hard straffen, een voorbeeld stellen'

In het radioprogramma Nieuws en Co heeft oud-voetballer Ruud Gullit woensdag op het racistische incident van dinsdagavond bij de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Basaksehir.

De vierde official zou een racistische opmerking hebben gemaakt richting Pierre Webó, de assistent-trainer van de Turkse club.

"Dat zijn ploeggenoten het voor hem opnamen, het bestuur en ook de tegenpartij, dat werd een keertje tijd. Een geweldig gebaar, daar zitten we eigenlijk op te wachten", vertelde Gullit in het radioprogramma.

Gullit is lid van de commissie Mijnals, die in juli door de KNVB werd opgericht door de KNVB om zich in te zetten voor de bestrijding van racisme in het voetbal. "Je moet hard straffen, meteen faliekant hard straffen, een voorbeeld stellen."

Ten Hag: 'Geen brede selectie voor Champions League'

Ajax-trainer Erik ten Hag ziet een rode draad in de mislukte campagne van Ajax in de groepsfase van de Champions League.

"We hebben in alle vier de wedstrijden tegen Liverpool en Atalanta de grootste kans op de 1-0 gekregen. Alleen in de uitwedstrijd tegen Atalanta zijn we op voorsprong gekomen", zei hij.

"We hebben dit seizoen geen hele brede selectie voor de Champions League", zei Ten Hag.

"Dan moet het meezitten zoals twee jaar geleden toen onze sleutelspelers keer op keer beschikbaar waren. In de eerste wedstrijd tegen Liverpool missen we veel kansen en valt Mohammed Kudus uit. In alle wedstrijden tegen Liverpool en Atalanta had er meer ingezeten. Maar het is niet gelukt."

Erik ten Hag tijdens Ajax-Atalanta

PSV hoopt nog op groepswinst

PSV begint donderdag met Nick Viergever en Timo Baumgartl in het centrum van de verdediging aan de Europa League-wedstrijd tegen Omonia Nicosia, zo meldde PSV-trainer Roger Schmidt vandaag op de persconferentie.

"We hebben de afgelopen weken veel wedstrijden gespeeld en zij (Viergever en Baumgartl, red.) zijn in goede conditie, dat hebben ze onlangs tegen Sparta laten zien."

Balen van reserverol

Viergever kwam dit seizoen nog weinig aan spelen toe. Zondag tegen sc Heerenveen (2-2) bleef hij ook op de bank. Een week eerder had hij wel een basisplaats in de thuiswedstrijd tegen Sparta (1-0).

"Natuurlijk had ik liever wat vaker gespeeld dan nu het geval is, maar daar zijn ook redenen voor. In de voorbereiding ben ik geblesseerd geraakt en het herstel duurde wat langer dan gehoopt. Daarna heb ik corona gekregen. Ondertussen hebben andere jongens het heel goed gedaan", aldus Viergever.

PSV-Omonia Nicosia begint donderdag om 18.55 uur. De Eindhovenaren zijn al zeker van de tweede plaats en kunnen de groepswinst nog pakken als Granada bij het reeds uitgeschakelde PAOK niet weet te winnen.

Aké leidt met City

City neemt met basisspeler Nathan Aké de leiding in de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille dankzij een treffer van Ferran Torres.

De ploeg van Pep Guardiola is in groep C al zeker van de eerste plaats voor nummer twee FC Porto, dat ook al zeker is van overwintering in de CL.

Nathan Aké (rechts) in duel met Hiroki Sakai tijdens Manchester City-Olympique Marseille

AZ wacht zware avond in Kroatië

Winst, dus overwintering, of verlies en einde van het Europees avontuur; het Europa League-bezoek van AZ aan het Kroatische Rijeka zal sowieso worden bijgeschreven in de clubkronieken.

Voorspelt althans Pascal Jansen, die als vervanger voor de weggestuurde Arne Slot zijn Europese debuut maakt als eindverantwoordelijke bij de Alkmaarders.

De aftrap van Rijeka-AZ is donderdag om 18.55 uur.

Jansen verwacht 'heet avondje' voor AZ in Kroatië

Ruststanden

Groep A:
Bayern München-Lokomotiv Moskou 0-0
Red Bull Salzburg-Atlético Madrid 0-1

Groep B:
Real Madrid-Borrussia Monchgenladbach 2-0
Internazionale-Sjachtar Donetsk 0-0

Groep C:
Manchester City-Olympique Marseille 0-0
Olympiakos-FC Porto 0-1

Ook Atlético gaat goed

Ook met die andere Madrileense club gaat het goed.

Hermoso helpt Atlético aan 0-1 in Salzburg, waarmee de ploeg van Diego Simeone de tweede plaats in groep A nog steviger omarmt.

De Spanjaarden hebben in Oostenrijk overigens voldoende aan de gelijkspel.

En dat is nummer twee voor Benzema

Karim Benzema helpt Real Madrid met zijn tweede goal aan een veilige marge van 2-0 tegen Mönchengladbach.

Het is voor de Fransman zijn 69ste doelpunt in de Champions League.

Alleen Cristiano Ronaldo (134), Lionel Messi (118), Robert Lewandowski en Raúl (beiden 71) hebben meer treffers gemaakt in de Europese topcompetitie.

Karim Benzema viert de 2-0 voor Real Madrid tegen Mönchengladbach

Advocaat op hoede voor Wolfsberger

Voor Feyenoord verliep het Europa League-duel van eind oktober met Wolfsberger AC desastreus. Mede dankzij drie strafschoppen voor de Oostenrijkers werd het in De Kuip 1-4.

Donderdag krijgen de Rotterdammers de kans op revanche in een wedstrijd die ook zal bepalen of Feyenoord Europees overwintert. Alleen een zege helpt de Rotterdammers naar de volgende ronde.

"We moeten wel oppassen dat we niet dezelfde fouten maken als in de laatste weken, met veel kaarten en een snelle goal tegen, want dan wordt het heel moeilijk", analyseerde trainer Dick Advocaat het spel van Feyenoord, in zowel de competitie als de Europa League.

Kökçü zit vol met revanchegevoelens voor duel met Wolfsberger

Zes duels onderweg

Groep A:
Bayern München-Lokomotiv Moskou
Red Bull Salzburg-Atlético Madrid

Bayern is al zeker van de groepswinst, terwijl Salzburg en Atlético om de tweede plaats strijden. De Oostenrijkers moeten winnen.

Groep B:
Real Madrid-Borrussia Monchgenladbach
Internazionale-Sjachtar Donetsk

Het is ongemeen spannend in deze poule. Real Madrid moet winnen van Monchgenladbach om door te gaan in de CL. Internazionale moet eveneens winnen om nog kans te maken op CL-voetbal.

Groep C:
Manchester City-Olympique Marseille
Olympiakos-FC Porto

City en Porto zijn al zeker van de achtste finales, terwijl Olympiakos en Marseille nog een kans hebben op de derde plaats.

Zege Liverpool: Salah clubtopscorer

Liverpool eindigt de groepsfase met een 1-1 gelijkspel bij FC Midtjylland. Salah opende na 1 minuut de score en Scholz hielp de Denen na rust langszij met een strafschop.

Het was voor Salah zijn 22ste doelpunt in de Champions League voor Liverpool en is daarmee de clubtopscorer van de Reds in het kampioenenbal.

De Egyptenaar laat Steven Gerrard achter zich.

Tandeloos Ajax uitgeschakeld

Ajax verliest in Amsterdam van Atalanta (0-1) en gaat na de winterstop verder in de knockoutfase van de Europa League.

Stand groep D Champions League

85' Goal Atalanta

Het lijkt over en uit in Amsterdam voor Ajax. Luís Muriel ontsnapt op aangeven van Freuler aan de buitenspelval, omspeelt Onana en maakt het onberispelijk af: 0-1.

79' Rode kaart Gravenberch

Gravenberch krijgt zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Gomez en moet er van het veld af.

Er valt weinig te doen aan de beslissing van de arbiter. De Ajax-middenvelder zwaait zijn arm in het gezicht van de Atalanta-aanvoerder.

Ryan Gravenberch krijgt de rode kaart tijdens Ajax-Atalanta

74' Klaassen mist wereldkans Ajax

Davy Klaassen mist de kans van de wedstrijd tot nu toe. De middenvelder van Ajax komt oog in oog met doelman Gollini, maar mist de koelbloedigheid om af te ronden en schiet tegen de keeper op.

Hier zal Klaassen nog even aan terugdenken.

68' Strafschop of niet?

Klaas-Jan Huntelaar wordt in de zestien van Atalanta door Freuler in de rug gelopen, na knullig Italiaans balverlies.

Arbiter Carlos Del Cerro Grande wil echter niets van een strafschop weten.

Dubbele wissel bij Ajax

Klaas-Jan Huntelaar en Jurgen Ekkelenkamp komen in het veld voor Zakaria Labyad en Nicolas Tagliafico.

59' Kansen Atalanta

Remo Freuler krijg in de zestien een goede kans voor Atalanta, maar maait half over de bal. Ajax haalt opgelucht adem.

Pessina krijgt enkele minuten later weer een kans, maar legt de bal niet goed af op Zapata, waardoor Martinez kan ingrijpen.

Bij Ajax gaat Klaas-Jan Huntelaar zich opmaken voor een invalbeurt.

Hattrick Neymar in PSG-show

Het is de avond van Neymar en Kylian Mbappé bij Paris Saint-Germain. De Braziliaan schiet de Fransen op 5-1 tegen Basaksehir, waarmee de groepswinst voor PSG binnen is.

Neymar komt dankzij zijn derde treffer van de avond op twintig CL-goals voor PSG Hij kwam eerder namens Barcelona tot twintig doelpunten in de CL. De aanvaller is de eerste die voor twee clubs weet te bewerkstelligen.

Het is voor de derde keer dat Neymar een hattrick in de Champions League produceert.

Tweede helft

De tweede helft is onderweg bij Ajax-Atalanta (0-0).

Quincy Promes vervangt Brian Bobbey, die na zijn botsing met Tagliafico in de kleedkamer is achtergebleven.

Ruststanden

  • Ajax-Atalanta 0-0
  • Paris Saint-Germain-Basaksehir 3-0
  • FC Midtjylland-Liverpool 0-1

45' Kans Ajax

Ajax geeft een teken van leven met een kopkans van Brobbey op aangeven van Antony.

De spits kopt echter precies in de handen van doelman Pierluigi Gollini.

Het is daarna rust in de Johan Cruijff Arena.

38' Er gebeurt weinig in de Arena

Wie denkt dat dit een wedstrijd met een 'alles of niets'-karakter is, komt nog bedrogen uit.

Ajax en Atalanta vermaken nog niet en creëren nagenoeg geen kans (behalve eentje van De Roon).

Een botsing tussen Brobbey met Tagliafico (in een luchtduel) legt spel even stil, waarbij vooral de jongeling last van de klap heeft. Na enkele minuten gaat het spel verder.

Berat Djimsiti zit Brian Brobbey (rechts) op de huid tijdens Ajax-Atalanta

39' Afgekeurde goal Bakker, maar wel 3-0 PSG

Mitchel Bakker dacht zijn eerste Champions League-doelpunt voor PSG te maken, maar krijgt van arbiter Danny Makkelie en de VAR te horen dat zijn treffer niet doorgaat vanwege buitenspel.

Maar, enkele seconden daarvoor beging doelman Mert Günok al een overtreding op Neymar en dus krijgt PSG wel een strafschop.

Niet Bakker, maar Mbappé scoort vervolgens vanaf elf meter, waarmee PSG op een veilige 3-0 voorsprong komt.

Mitchel Bakker (links) viert de 2-0 van Neymar voor PSG tijdens het duel met Basaksehir

22' Gravenberch moet oppassen

Ryan Gravenberch krijgt een gele kaart voor een overtreding op Duvan Zapata. De middenvelder van Ajax kan zich dus niet veel meer veroorloven.

Ryan Gravenberch (rechts) krijgt de gele kaart van arbiter Carlos Del Cerro Grande tijdens Ajax-Atalanta

19' Grote kans Atalanta

Oei, oei, oei... Ajax ontsnapt aan een achterstand.

Marten de Roon vuurt van een meter of vijftien, na een fraaie Atalanta-aanval, de bal met zijn zwakkere linkerbeen hard naast het doel en had met wat meer precisie eigenlijk moeten scoren.

15' Ajax-Atalanta in balans

Ajax heeft vooralsnog de ietwat betere opening.

Mazraoui krijgt een aardige schietkans aan de rand van het zestienmetergebied, maar zijn poging wordt geblokt door een Atalanta-been.

Basis-debutant Brobbey maakt een prima indruk in de punt van de Amsterdamse aanval.

Brian Bobby aan de bal, Berat Djimsiti van Atalanta probeert de Ajax-aanvaller af te stoppen

Ook PSG-Basaksehir onderweg

Er is ook afgetrapt bij de veelbesproken wedstrijd in Parijs, waar Paris Saint-Germain en Basaksehir de wedstrijd in de vijftiende minuut hebben voortgezet bij een 0-0 stand.

Voor de wedstrijd maakten de teams een duidelijk statement tegen racisme.

PSG wordt groepswinnaar als het de Turken weet te verslaan. Anders gaat RB Leipzig, dat dinsdag met 3-2 van Manchester United won, met de groepswinst ervandoor en is PSG de nummer twee.

Aftrap

De bal rolt in Amsterdam!

Ajax gaat op jacht naar de winst tegen Atalanta. Alleen een zege voor de Amsterdammers volstaat voor overwintering in de Champions League.

Verdwijning Ilicic was mysterie, tegen Ajax is Atalanta's sterspeler er weer

Bijna twee maanden was Josip Ilicic spoorloos. Een periode waarin de wildste verhalen over de Sloveense sterspeler van Atalanta Bergamo de ronde deden. Er werd zelfs getwijfeld of hij ooit nog op het veld zou terugkeren.

Ilicic begint in Amsterdam op de bank tegen Ajax.

'Vervelend dat Blind er niet bij is'

Erik ten Hag blikt vlak voor de aftrap vooruit op de kraker tegen Atalanta.

"We zullen ons niet moeten laten provoceren, want dat kan ons spel gaan beïnvloeden", zegt de Ajax-trainer tegen SBS6.

Hij baalt van het gemis van Daley Blind. "Het is vervelend dat hij er niet bij is, maar ik wil me concentreren op de spelers die er wel zijn."

PSV Vrouwen debuteren met 4-1 nederlaag

De vrouwen van PSV kennen geen prettig debuut in de Champions League. De nummer één van afgelopen seizoen van de eredivisie verliezen op De Herdgang met 4-1 van Barcelona.

Volgende week woensdag volgt in Barcelona de return.

Barelona was in 2019 verliezend finalist en stond in augustus nog in de halve finales. Lieke Martens nam in het slotkwartier de vierde Spaanse goal voor haar rekening.

Lieke Martens (r) wordt achtervolgd door de Belgische Julie Biesmans van PSV

Wijnaldum op de bank bij Liverpool

Georginio Wijnaldum begint op de bank bij Liverpool, dat om 18.55 uur in Herning tegen hekkensluiter FC Midtjylland aantreedt.

Liverpool is in de poule van Ajax zeker van de groepswinst en FC Midtjylland is kansloos voor de derde plaats.

PSV in de Champions League

De vrouwen van PSV hebben het zwaar in de Champions League. Ze spelen momenteel tegen het FC Barcelona van Lieke Martens en kijken op De Herdgang tegen een 4-0 achterstand aan.

Sari van Veenendaal

Hateboer en De Roon starten bij Atalanta

De opstelling van Atalanta.

Marten de Roon en Hans Hateboer starten zoals verwacht bij de Italianen. Sam Lammers zit op de bank.

Brobbey in de basis, Blind niet op tijd hersteld

De 18-jarige Brian Brobbey wordt door trainer Erik ten Hag voor de leeuwen gegooid als vervanger van de geblesseerde Lassina Traoré.

Ook Daley Blind mist de beslissende kraker tegen Atalanta. De routinier is niet op tijd hersteld van ziekte en wordt vervangen door Lisandro Martinéz.

David Neres is er eveneens niet bij vanwege een enkelblessure.

Lof voor PSG en Basaksehir

Over de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Basaksehir, die gisteravond na dertien minuten werd stilgelegd, is vandaag nog veel nagepraat.

In het duel werd assistent-coach Webó van Basaksehir racistisch bejegend door vierde official Sebastian Coltescu.

"Deze wedstrijd wordt een mijlpaal in de geschiedenis", stelde voormalig Frans international Olivier Dacourt in de sportkrant L'Équipe. Dacourt noemt het een krachtig signaal dat de spelers eensgezind van het veld stapten.

"Als de vierde official schuldig wordt bevonden, kan hij alleen maar levenslang worden geschorst", zei voormalig Oranje-international Nigel de Jong.

Wedstrijd van 12 miljoen

Als Ajax vanavond wint en dus overwintert in de Champions League, dan zal dat ook een welkome financiële injectie betekenen.

Een groepswedstrijdzege levert de club 2,7 miljoen euro op. En een zege betekent dat Ajax is geplaatst voor de volgende ronde. Dat zorgt voor nog eens 9,5 miljoen euro. Het wordt tegen Atalanta dus een wedstrijd van 12 miljoen.

Dat zal vanavond ongetwijfeld door het hoofd van de penningmeester spelen, maar bij de trainer zorgt het niet voor extra druk. "Ik voel die financiële druk niet, maar wij leggen onszelf druk op", aldus Ajax-coach Erik ten Hag.

De Roon verwacht 'aantrekkelijke wedstrijd met veel goals'

Atalanta-middenvelder en Oranje-international Marten de Roon verwacht een mooie avond in de Johan Cruijff Arena.

"Het kan een aantrekkelijke wedstrijd worden, met twee ploegen die op de aanval spelen. Er kunnen veel goals vallen", aldus De Roon.

De Roon kijkt uit naar duel met Ajax: 'We spelen voor de winst'

Emanuelson op NPO Radio 1

De wedstrijd van Ajax is vanaf 18.55 uur ook live te volgen via Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Urby Emanuelson is te gast.

Een tv-samenvatting van het duel is te zien in het late Journaal om 23.35 uur op NPO 1.

Vraagtekens bij Ajax

Het is wachten op de opstelling van Ajax. Dinsdag werd duidelijk dat trainer Erik ten Hag kampt met een handvol twijfelgevallen.

Lassina Traoré, David Neres, Noussair Mazraoui en Nicolás Tagliafico vormen nog vraagtekens, zei trainer Erik ten Hag aan de vooravond van het duel in Amsterdam. Ook Daley Blind vertrok gisteren voor de training ziek naar huis.

Alleen winst telt voor Ajax

Hoe staat het ervoor in groep D? Liverpool heeft zich al geplaatst voor de volgende ronde en FC Midtjylland is al uitgespeeld.

Alle ogen zijn dus gericht op Ajax en Atalanta: de Amsterdammers moeten winnen om door te gaan, terwijl Atalanta genoeg heeft aan een gelijkspel.

De stand in groep D

Welkom!

In de Champions League staan vanavond in de laatste speelronde van de groepsfase negen duels op het programma.

Om 18.55 uur trapt Ajax in de Johan Cruijff Arena af tegen Atalanta. De Amsterdammers moeten van de Italianen winnen om de volgende ronde te bereiken. Ook FC Midtjylland en Liverpool spelen om 18.55 uur.

Ook PSG-Basaksehir

Het duel tussen Paris Saint-Germain en Istanbul Basaksehir, dat gisteren na 13 minuten gestaakt werd na een racistische opmerking van de assistent-scheidsrechter, wordt vanaf 18.55 uur uitgespeeld.

Om 21.00 uur staan er nog zes wedstrijden op de rol:

  • Manchester City - Olympique Marseille
  • Olympiakos - FC Porto
  • Real Madrid - Borussia Mönchengladbach
  • Internazionale - Shakhtar Donetsk
  • Bayern München - Lokomotiv Moskou
  • Red Bull Salzburg - Atlético Madrid.
Ajax traint voor de Champions League-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo