liveblog
NOS WielrennenAangepast

Roglic en Jumbo-Visma brengen rode trui morgen naar Madrid • Gaudu wint laatste bergrit

liveblog gesloten

Hasta mañana!

We sluiten het liveblog af met een samenvatting van de ontknoping in de Vuelta. Ondanks aanvallen van Richard Carapaz en Hugh Carthy in de slotfase, mag Primoz Roglic de rode leiderstrui morgen voor het tweede jaar op rij naar Madrid brengen.

De kopman van Jumbo-Visma won vier ritten in de Vuelta en hij werd ook nog drie keer tweede. We kunnen dus wel zeggen dat de beste renner morgen de Ronde van Spanje gaat winnen. En daar gaan we morgen weer uitgebreid verslag van doen in dit liveblog, maar ook op NPO 1, NOS.nl, de NOS-app en NPO Radio 1.

Voor nu: bedankt voor het volgen, een fijne avond en hasta mañana

De ontknoping in de Vuelta: Roglic stelt rode trui veilig ondanks aanvallen: Roglic stelt rode trui veilig ondanks aanvallen

De dag van morgen: de laatste koersdag van het jaar

Nog één dag en dan zit het wielerseizoen op de weg erop. Maar voordat we gaan bedenken wat we in die donkere maanden zonder koers moeten doen, kunnen we morgen eerst nog genieten van een mooie wielerdag met de slotdag in de Vuelta, de Madrid Challenge én de EK veldrijden (m).

De slotetappe van de Vuelta is traditioneel een feestelijke rit, waarin rodetruidrager Primoz Roglic de champagne al zal kunnen ontkurken. Een strijd in het klassement zien we normaal gesproken niet op de laatste dag, maar de sprinters zullen hun seizoen nog wel willen afsluiten met een mooie ritzege in Madrid. Vorig jaar ging de winst naar Fabio Jakobsen. Die is er nu niet bij, maar sprinters Bennett, Ackermann en Philipsen zullen het waarschijnlijk een grote eer vinden om de revaliderende Nederlandse renner op te mogen volgen.

De etappe begint om 13.29 uur en de finish wordt tussen 17.00 en 17.30 uur verwacht.

Het profiel van de laatste etappe in de Vuelta

In de Madrid Challenge rijden de vrouwen een rit van 100 kilometer door Madrid. Lorena Wiebes won de eerste, lastige sprint. Wordt deze wat eenvoudigere rit opnieuw een prooi voor de topsprintster van Sunweb? Onderweg wordt er ook nog acht keer gesprint voor de punten in het puntenklassement.

De etappe begint om 11.00 uur en de finish wordt rond 13.15 verwacht.

Het parcours van etappe 3 in de Madrid Challenge

En dan wordt er in Rosmalen ook nog gestreden om de Europese titel veldrijden. Lars van der Haar is de kopman van Nederlandse ploeg. Mathieu van der Poel verdedigt zijn titel niet. De mannen gaan om 13.30 uur van start.

Terugkijken: EK veldrijden (v) en Madrid Challenge

Eerder vandaag berichtten we al dat Ceylin del Carmen Alvarado de Europese titel veldrijden heeft veroverd. En ook over de dubbelslag van Lisa Brennauer in de Madrid Challenge hebben we al vanalles geschreven. Maar dat is alweer even geleden. Dus, voor wie het gemist heeft: kijk hieronder de samenvattingen van de EK veldrijden (v) en de Madrid Challenge terug.

Alvarado klopt Worst en pakt in Rosmalen ook Europese titel
Brennauer neemt leiderstrui Madrid Challenge over van Wiebes

De Ronde van Rop

NOS-correspondent Rop Zoutberg is bezig aan zijn eigen Ronde van Spanje en die is onder meer te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1. Voor de zeventiende etappe ging hij naar startplaats Sequeros, een dorpje met 237 inwoners.

Vanavond is de bijdrage van Zoutberg weer rond 22.45 uur te horen.

Roglic grapt: 'Een spannende finale is altijd goed'

De reactie van Primoz Roglic na het secondenspel in de slotkilometers van de etappe? Die was een tikje droog, zoals we de Sloveen inmiddels kennen. "Het is altijd goed om een spannende finale te hebben", zei Roglic met een lachje. Zou het een verwijzing zijn naar de ontknoping van de Tour de France, die hij op de voorlaatste dag in de tijdrit verloor?

Gelukkig voor Roglic en Jumbo-Visma maakte hij het vandaag toch iets minder spannend. "Het was spannend, maar ik had nog genoeg over. En ik wist dat ik, als ik op mijn eigen tempo zou blijven rijden, genoeg marge over zou houden. Je moet dan gewoon je ding blijven doen, en dat heb ik gedaan."

Roglic vertelt ook dat hij heel blij was dat Lennard Hofstede hem in de slotkilometers met wind tegen nog kon bijstaan. Hofstede zat de hele dag in de kopgroep en kon zijn kopman daardoor in de finale nog helpen. "Hij was heel erg welkom daar. De ploeg heeft het heel goed gedaan, ze hebben vanaf de start hard gereden", zegt Roglic. "Dit is een hele mooie manier om het seizoen te beëindigen, eindelijk."

Roglic lacht na zinderende ontknoping: 'Altijd goed om spannende finale te hebben'

Plugge is #happy

Richard Plugge, ploegbaas van Jumbo-Visma, is trots op zijn kopman Primoz Roglic en op zijn ploeg, zo laat hij via twitter weten. "Wat een finish, wat een renner, wat een team! Vanaf de Tour de l'Ain (de eerste koers van het hervatte seizoen) tot de laatste koers vol gas. #happy"

Roglic en Carapaz: 'Congrats, strong ride'

Op de fiets gaan ze tot het uiterste om elkaar pijn te doen, maar na de finish zijn Primoz Roglic en Richard Carapaz hartstikke sportief. Terwijl Carapaz nog stond uit te puffen, feliciteert hij Roglic met zijn aanstaande overwinning. De Sloveen complimenteert zijn uitdager daarop met zijn sterke optreden vandaag. "Strong ride", zegt Roglic tegen Carapaz terwijl hij hem een schouderklopje geeft.

Klik op onderstaande tweet om het moment te bekijken:

Het wedstrijdverslag

Het was vandaag D-Day in de Vuelta: Primoz Roglic begon de voorlaatste dag van de Vuelta als klassementsleider met een voorsprong van 45 seconden op Richard Carapaz en 52 op Hugh Carthy. Op de slotklim kwamen de voorspelde aanvallen ook: met nog vijf kilometer voor de boeg opende Carthy de aanval op de Alto de la Covatilla, een klim van de buitencategorie.

Vervolgens deed Carapaz een poging weg te komen. De kopman van Ineos slaagde erin een gaatje te slaan met Roglic, Carthy en Mas. Met de wind op kop ging Carapaz tot het uiterste om zijn achterstand in de algemene rangschikking weg te werken en ook Carthy liet Roglic achter zich. Maar een Tour de France-scenario, waarin Roglic op de voorlaatste dag toch nog uit de leiderstrui gereden zou worden, herhaalde zich niet in de Vuelta.

Op de streep hield de Sloveen van Jumbo-Visma 24 seconden over op Carapaz en 47 op Carthy.

Roglic weet het: hij wint morgen de Vuelta

Bekijk hier de spannende slotfase

Roglic kraakt, maar houdt voldoende marge over op Carapaz in Carthy voor Vuelta-zege

Bonificatieseconden zijn goud waard voor Roglic

Primoz Roglic heeft in deze Vuelta vier ritten gewonnen en hij werd ook nog drie keer tweede (!). Daarmee heeft veel bonificatieseconden verdiend: 48 maarliefst. De nummer twee, Carapaz, pakte 16 boni's: 32 minder dus dan Roglic.

Het verschil in het klassement tussen de twee is na de etappe van vandaag 24 seconden. Roglic gaat deze Vuelta dus winnen mede dankzij die ritzeges en bonificatieseconden.

Algemeen klassement na de voorlaatste etappe

Primoz Roglic heeft in de laatste bergetappe uiteindelijk 21 seconden verloren op Richard Carapaz: daarmee houdt de Sloveense kopman ruim voldoende marge over om de eindzege in de Vuelta veilig te stellen.

Ook Hugh Carthy pakte nog 15 seconden terug, maar dat was voor de Brit ook niet genoeg om nog een plekje op te schuiven.

Dit is nu het algemeen klassement in de Vuelta, met alleen nog een feestelijke sprintetappe in Madrid te gaan:

1. Primoz Roglic

2. Richard Carapaz (+24)

3. Hugh Carthy (+47)

6. Wout Poels (+7.16)

Het algemeen klassement na de zeventiende etappe

FINISH - DAAR IS ROGLIC OOK AL!

Het leek even spannend, maar Primoz Roglic houdt ruim voldoende marge over op de streep. De kopman van Jumbo-Visma mag morgen de rode leiderstrui naar Madrid gaan brengen, voor het tweede jaar op rij.

De toptien in de zeventiende etappe:

Toptien etappe 17

FINISH - Carapaz is er al!

Carapaz is boven. En nu is het wachten op Roglic... 45, 44, 43...

1 km - Spannend!

Het zal toch niet? In het virtuele klassement heeft Roglic nog 18 seconden van zijn 45 seconden over op de ontsnapte Carapaz. Die virtuele klok hebben we eerder gezien dit seizoen...

De renners hebben wind tegen.

FINISH - GAUDU WINT ETAPPE 17

De Fransman is als eerste boven op La Covatilla en pakt daarmee zijn tweede ritzege in de Vuelta.

1 km - Gaudu is er bijna!

Koploper David Gaudu is er al bijna! De Fransman van FDJ gaat zijn tweede etappe van de Vuelta winnen. Dat is mooi, maar de strijd in het klassement is nu spannender.

1,5 km - 17 seconden voor Carapaz

Goed nieuws voor Roglic: Lennard Hofstede heeft zich af laten zakken om zijn kopman te helpen. De koersradio meldt dat Carapaz nu 17 seconden te pakken heeft. Wordt het nog spannend?

2 km - Carapaz gaat!

Nu gaat Richard Carapaz! Primoz Roglic gaat achter hem aan, maar hij zit nog niet in zijn wiel. Carapaz moet 45 seconden goedmaken op de Sloveense leider.

3 km - Vijf man over

Carthy, Carapaz, Roglic, Mas en Vlasov. Dat zijn de favorieten die nog over zijn. Niemand heeft nog een ploeggenoot bij zich. Ze zitten nu even naar elkaar te kijken.

Dan Martin (4e in het klassement) is gelost.

3,5 km - Aanval Carthy

Eindelijk, er gebeurt iets in de groep met favorieten! Hugh Carthy opent de aanval. Maar hij komt niet ver. Roglic rijdt het gat zelf dicht.

5 km - Ritwinnaars tegen elkaar?

Ion Izagirre rijdt weg bij zijn medekoploper Mäder. De Spanjaard van Astana won 13 dagen geleden de 6e etappe.

Maar... de winnaar van rit 11 is in de achtervolging: David Gaudu! En Mäder is ook nog niet gezien, hoor. Hier gaat het om de ritzege. In het peloton hebben we nog geen aanvallen van de klassementsrenners gezien.

6,5 km - Twee koplopers

Twee koplopers nu: Ion Izagirre en Gino Mäder hebben Donovan gelost, maar de jonge renner van Sunweb is niet ver weg.

8 km - Schelling op kop

Het werk van Vingegaard zit erop. Er rijdt nu een jonge Nederlander op kop namens Bora: Ide Schelling. Daarachter zitten Kuss, Bennett en Roglic in zijn rode trui.

Schelling werkt voor zijn kopman Großschartner, omdat De la Cruz (die al de hele dag vooruit rijdt) de zevende positie van de Oostenrijker aan het bedreigen is.

8 km - Carapaz alleen, Roglic niet

Richard Carapaz is zijn laatste helper kwijt. Amador is net gelost uit het uitgedunde peloton, waar Vingegaard het tempo bepaalt namens Jumbo-Visma. Roglic heeft ook nog Kuss en Bennett bij zich. En Hofstede rijdt nog vooruit.

11 km - Daar is de slotklim!

De drie koplopers zijn aan de voet van de slotklim, de Alto de la Covatilla. Ion Izagirre, Donovan en Mäder hebben een voorsprong van 42 seconden op de achtervolgende groep, waar Rui Costa net uit moest lossen.

Het peloton heeft het even rustig aan gedaan: de achterstand van de groep met favorieten is snel opgelopen, naar 3.45.

15 km - Drie koplopers

Er zijn drie renners weggereden uit de kopgroep: Gino Mäder (NTT), Ion Izagirre (Astana) en Mark Donovan (Sunweb) hebben een gaatje van 20 seconden.

In het peloton zijn nog maar zo'n 30 renners over.

De voet van de Alto de la Covatilla nadert. De klim begint op 11 km.

Roglic in winnende positie: waar hebben we dat eerder gezien?

Voor Primoz Roglic is het vandaag de tweede keer dit wielerseizoen dat hij op de voorlaatste dag van een grote ronde in de leiderstrui rijdt. In de Ronde van Frankrijk ging het op 19 september helemaal mis. We hoeven u er waarschijnlijk niet aan te herinneren, want de tijdrit naar Planche des belles Filles staat sinds die dag in het geheugen van elke wielerliefhebber gegrift. Maar we doen het toch.

Kijk hieronder de beslissende tijdrit in de Ronde van Frankrijk terug:

Samenvatting tijdrit: Pogacar stunt, rijdt Roglic uit het geel en wint de Tour

19 km - Op naar de slotklim

De renners gaan nu even dalen en de klassementsrenners hebben hun kruit op de eerste vijf beklimmingen droog weten te houden. De Vuelta wordt straks dus beslist op de Alto de la Covatilla. Wat is dat eigenlijk voor klim? Een onregelmatige klassieker van 11,4 kilometer lengte met gemiddeld 7,1 procent stijging, maar met uitschieters naar 12 procent halverwege.

Van de topdrie heeft alleen Richard Carapaz de klim in wedstrijdverband eerder opgereden. De Ecuadoriaan kwam in 2018 als 17e boven. Roglic en Carthy waren er toen niet bij.

Het profiel van La Covatilla, de slotklim in de 17de etappe van de Vuelta

24 km - Boven op de vijfde klim (van de zes)

De koplopers zijn boven op de Alto de la Garganta. In de kopgroep zijn nog 15 renners over. FDJ (Armirail, Gaudu) en UAE (De la Cruz, Rui Costa, Henao) rijden al heel lang op kop.

Nog 12 kilometer dalen en dan zijn ze aan de voet van de allerlaatste klim van deze Vuelta.

27 km - Jumbo-Visma weer op kop, Soler nadert koplopers

Jumbo-Visma heeft de leiding in het uitgedunde peloton weer overgenomen van Movistar. De Deen Vingegaard rijdt nu op kop.

Soler wordt opgewacht door Erviti en het duo nadert de koplopers (inmiddels 15 man) inmiddels tot een halve minuut.

Het peloton rijdt op 1.30.

30 km - Soler op avontuur

Marc Soler neemt de benen op de voorlaatste klim. De Spanjaard van Movistar (19e op ruim 20 minuten) gaat er in zijn eentje vandoor, op weg naar de koplopers. Dit is ongetwijfeld onderdeel van een plannetje van Movistar. Soler heeft nog een minuut te overbruggen.

36 km - Vijfde klim (van de zes)

De renners zijn nu begonnen aan de voorlaatste klim van de dag, de Alto de la Garganta (2e cat, 11.3 km/5,1%). De voorsprong van de 21 koplopers slinkt nu snel. De avonturiers hebben nog minder dan twee minuten van hun marge over.

Het profiel van de 17e etappe in de Vuelta

41 km - Kopgroep dunt uit

We komen steeds dichter bij de allerlaatste klim van deze Vuelta en de kopgroep begint flink uit te dunnen. Onder anderen Cavagna, Dewulf en Ivo Oliveira worden bijgehaald door het eveneens uitgedunde peloton. Er zijn nog 21 renners over in de voorste groep. Hofstede is nog de enige Nederlander, Van den Berg en Molenaar zijn gelost.

45 km - Vierde klim (van de zes)

Daar is de vierde klim van de dag, de Alto de Peñacaballera (3e cat). In de kopgroep rijdt Ivo Oliveira (UAE) op kop. De voorsprong van de inmiddels 31 man is teruggelopen naar 2.55.

Kijk hier de finale van de EK veldrijden (v) terug

Alvarado klopt Worst en pakt in Rosmalen ook Europese titel

50 km - Movistar op kop

Movistar heeft de leiding in het peloton nu overgenomen van Jumbo-Visma. Binnen de Spaanse ploeg is Enric Mas de best geklasseerde renner. Hij staat op 3.29 van Roglic. Movistar heeft ook nog twee renners in de kopgroep: N. Oliveira en Erviti.

Er zijn overigens nog 31 van de 34 koplopers over: Ackermann, De Bod en Arcas hebben het laten lopen.

De koplopers (31): Hofstede (Jumbo-Visma), Van den Berg (EF), Cavagna (Deceuninck-Quick Step), De la Cruz, I. Oliveira, Henao, Costa (UAE), Lopez (Trek), Donovan, Storer, Sutterlin (Sunweb), Fraile, Ion Izagirre (Astana), Schwarzmann (Bora), Schultz, Smith (Mitchelton-Scott), Wright (Bahrain), Armirail, Gaudu (FDJ), Godon (AG2R), Dewulf, Van der Sande (Lotto), Herrada, G. Martin, Lafay (Cofidis), Mäder (NTT), Erviti, Oliveira (Movistar), Bagues, Lastra (Caja Rural) en Molenaar (Burgos).

58 km - Geen paniek

Geen paniek (no entrar en pánico) voor de Ecuadoriaanse wielerfans: Carapaz is weer terug bij de groep met favorieten. Hij kreeg wat hulp van zijn ploeggenoten, maar nu zien we Froome wel lossen.

59 km - Carapaz op een gaatje!

Oei! Richard Carapaz (2e op 0.45) is gelost in de afdaling. Hij rijdt op zo'n 100 meter achterstand. Movistar, Jumbo-Visma en EF zijn wel bij de les. Gaan ze nu hard doorrijden?

EK veldrijden: 1-2-3'tje voor Nederland

In Rosmalen heeft zojuist het Wilhelmus geklonken voor winnares Alvarado, maar ook de nummer twee en drie konden meezingen.

Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand op het podium

69 km - Derde klim (van de zes)

De derde klim (van de zes) hebben de renners ook alweer achter de rug. Ook hier was Ivo Oliveira als eerste boven.

Hierna volgt nog een berg van de derde categorie, en daarna nog een van de tweede. Maar pas op de slotklim moet het allemaal gaan gebeuren vandaag: de Alto de La Covatilla begint op 11 km van de finish.

De kopgroep heeft nog een voorsprong over van 3.20.

De koplopers (34): Hofstede (Jumbo-Visma), Van den Berg (EF), Cavagna (Deceuninck-Quick Step), De la Cruz, I. Oliveira, Henao, Costa (UAE), Lopez (Trek), Donovan, Storer, Sutterlin (Sunweb), Fraile, Ion Izagirre (Astana), Ackermann, Schwarzmann (Bora), Schultz, Smith (Mitchelton-Scott), Wright (Bahrain), Armirail, Gaudu (FDJ), Godon (AG2R), Dewulf, Van der Sande (Lotto), Herrada, G. Martin, Lafay (Cofidis), De Bod, Mäder (NTT), Arcas, Erviti, Oliveira (Movistar), Bagues, Lastra (Caja Rural) en Molenaar (Burgos).

Het profiel van de 17e etappe in de Vuelta

75 km - Nog steeds Gesink op kop

Een half uur later en nog steeds rijdt Robert Gesink op kop in het peloton namens Jumbo-Visma. Zou hij betaald krijgen per kilometer waarin hij met zijn neus in de wind rijdt?

CEYLIN DEL CARMEN ALVARADO IS EUROPEES KAMPIOEN VELDRIJDEN

De nieuwe Europees kampioene veldrijden heet Ceylin del Carmen Alvarado. De wereldkampioene verslaat Annemarie Worst in de sprint. Lucinda Brand is derde.

Alvarado valt neer na de finish

EK veldrijden: Brand sluit aan

Met nog een ronde te gaan is Lucinda Brand aangesloten bij koplopers Alvarado en Worst. Dat wordt spannend!

Een ding is zeker: de Europese titel gaat naar een Nederlandse renster.

86 km - Tweede klim (van de zes)

De renners hebben de tweede klim (van de zes) achter de rug. Voor wat het waard is: Ivo Oliveira was als eerste boven. Bergkoning Guillaume Martin deed geen moeite voor drie puntjes.

Na een korte afdaling beginnen de renners meteen aan de volgende klim (ook 3e cat).

Het profiel van de 17e etappe in de Vuelta

91 km - Chaves is toe aan vakantie

Bij Esteban Chaves (20e) gaat het kaarsje al vroeg uit deze etappe. De Colombiaan van Mitchelton-Scott vindt het tempo van Gesink blijkbaar een beetje te gek. Hij moest net even een gaatje laten en bungelt nu achteraan in het peloton.

93 km - Condor van Varsseveld

In de Vuelta zien we nog steeds het vertrouwde gezicht van Robert Gesink op kop van het peloton. De Condor van Varsseveld leidt de groep met daarin de favorieten op de tweede klim van de dag (3e cat).

De 34 koplopers hebben nog een voorsprong van 3.15 over.

EK veldrijden - Alvarado en Worst

In de tweede ronde hebben Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst afstand genomen van de rest. Lucinda Brand rijdt op de derde plaats, op zo'n vijf seconden van het leidende duo.

EK veldrijden - Oranje vijftal op kop

Na een ronde gaan er vijf Nederlandse rensters aan kop: Worst, Alvarado, Betsema, Brand en Kastelijn zijn de eerste vijf in koers.

START EK VELDRIJDEN

Bij de EK veldrijden in Rosmalen zijn de vrouwen vertrokken. De wedstrijd is live te volgen op NPO 1, maar ook via NOS.nl en de NOS-app. Het commentaar is van Jeroen Koster en Marianne Vos.

De start bij de EK veldrijden

109 km - Terpstra alweer teruggefloten

Terpstra wordt alweer bedankt voor de moeite. Hij wordt nu bijgehaald door het peloton.

De 34 koplopers hebben een voorsprong van ruim 4 minuten op het peloton.

EK veldrijden: parcoursverkenning

Zo ziet het parcours bij de EK veldrijden eruit

111 km - Terpstra op avontuur

Is dat Niki Terpstra die ertussenuit is gepiept in de afdaling? Ja hoor. De Nederlander rijdt in zijn eentje voor het peloton uit.

Zijn ploeg, Total Direct Energie, zit als een van de weinige ploegen niet mee in de kopgroep. Terpstra heeft nog 3.30 te overbruggen...

EK veldrijden begint bijna: Worst en Alvarado kijken vooruit

Del Carmen Alvarado: 'Het wordt een spannend Nederlands onderonsje'
Worst: 'Het is geen makkelijk rondje om weg te rijden'

123 km - Gesink leidt het peloton

Ook het peloton is de eerste klim over. Robert Gesink rijdt nu op kop in de afdaling.

De voorsprong van de 34 koplopers is 3.55. De best geklasseerde renner in die groep is David de La Cruz op 9.29, dus voorlopig is het een mooie situatie zo voor Jumbo-Visma.

De koplopers (34): Hofstede (Jumbo-Visma), Van den Berg (EF), Cavagna (Deceuninck-Quick Step), De la Cruz, I. Oliveira, Henao, Costa (UAE), Lopez (Trek), Donovan, Storer, Sutterlin (Sunweb), Fraile, Ion Izagirre (Astana), Ackermann, Schwarzmann (Bora), Schultz, Smith (Mitchelton-Scott), Wright (Bahrain), Armirail, Gaudu (FDJ), Godon (AG2R), Dewulf, Van der Sande (Lotto), Herrada, G. Martin, Lafay (Cofidis), De Bod, Mäder (NTT), Arcas, Erviti, Oliveira (Movistar), Bagues, Lastra (Caja Rural) en Molenaar (Burgos).

129 km - Kopgroep boven, de filosoof is er als eerste

De koplopers zijn boven op de Alto Portillo de las Batuecas (1e cat.). En natuurlijk is het de filosoof van het peloton die als eerste over de streep komt: bergkoning Guillaume Martin voegt nog wat extra punten toe aan zijn totaal in het bergklassement. Martin was al zeker van de overwinning in dat klassement.

Vuelta - 134 km - Eerste klim

De renners zijn begonnen aan de eerste klim van de zes. De voorsprong van de 34 koplopers is opgelopen tot bijna 3 minuten en in het peloton rijdt Jumbo-Visma op kop.

De eerste klim is de Alto Portillo de las Batuecas, een klim van de eerste categorie (10,1 km - 6,5%).

Hierna volgen drie beklimmingen van de derde categorie, eentje van de tweede en de slotklim (Alto de La Covatilla) is van de buitencategorie. Kortom: we zijn pas net begonnen.

Het profiel van de Alto Portillo de las Batuecas in de 17de etappe van de Vuelta

Madrid Challenge: Brennauer wint tijdrit en is de nieuwe leidster

Lisa Brennauer heeft de tijdrit in de Madrid Challenge op haar naam geschreven. De Duitse, die vorig jaar ook de tijdrit in Spanje wist te winnen, was na 9,3 kilometer 1 seconde sneller dan Elisa Longo Borghini. Ellen van Dijk wordt derde op 4 seconden en Annemiek van Vleuten is vierde op 8 tellen.

Lorena Wiebes verliest 28 seconden op de Duitse winnares en is daardoor haar leiderstrui kwijt. Brennauer, die een jaar geleden ook het algemeen klassement in de Madrid Challenge won, gaat nu aan de leiding.

Morgen wordt de Madrid Challenge afgesloten met een rit van 100 kilometer in Madrid en dan zit ook het WorldTour-seizoen van de vrouwen erop.

Vuelta - 147 km - Hofstede in de kopgroep

De grote kopgroep van 34 renners heeft inmiddels een voorsprong opgebouwd van een ruime minuut. Ook Jumbo-Visma heeft een mannetje meegestuurd in de vroege vlucht: Lennard Hofstede. De tweede Nederlander in de kopgroep is Julius van den Berg (EF) en ook Alex Molenaar (Burgos) is mee.

De namen: Hofstede (Jumbo-Visma), Van den Berg (EF), Cavagna (Deceuninck-Quick Step), De la Cruz, I. Oliveira, Henao, Costa (UAE), Lopez (Trek), Donovan, Storer, Sutterlin (Sunweb), Fraile, Ion Izagirre (Astana), Ackermann, Schwarzmann (Bora), Schultz, Smith (Mitchelton-Scott), Wright (Bahrain), Armirail, Gaudu (FDJ), Godon (AG2R), Dewulf, Van der Sande (Lotto), Herrada, G. Martin, Lafay (Cofidis), De Bod, Mäder (NTT), Arcas, Erviti, Oliveira (Movistar), Bagues, Lastra (Caja Rural) en Molenaar (Burgos).

Madrid Challenge: Wiebes onderweg

Ook leidster Lorena Wiebes is begonnen aan haar tijdrit. Longo Borghini gaat vooralsnog aan de leiding.

Vuelta - 153 km - Grote groep vooruit

Een grote groep van zo'n dertig renners heeft zich losgemaakt van het peloton. Onder anderen Rui Costa (UAE), Nelson Oliveira (Movistar), Guillaume Martin (Cofidis) and Rémi Cavagna zitten erbij. Het gat is nog niet erg groot: zo'n 20 seconden.

Madrid Challenge: ook Van Dijk redt het niet

Ook Ellen van Dijk komt niet aan de tijd van Longo Borghini. Van Dijk rijdt naar 12.44 en geeft 3 seconden toe op haar Italiaanse ploeggenote.

De topdrie nu:

1. Longo Borghini 12.41

2. Van Dijk 12.44

3. Van Vleuten 12.48

Madrid Challenge: Van Vleuten komt tekort

Van Vleuten gaat de tijdrit niet winnen. De Nederlands kampioene tijdrijden klokt 12.48 en daarmee is ze 7 seconden langzamer dan Elisa Longo Borghini.

Ellen van Dijk is nog onderweg.

Madrid Challenge: nieuwe toptijd

Kirchmann kan gaan douchen, want er is een nieuwe snelste tijd gereden: Elisa Longo Borghini werkte de 9,3 kilometer af in 12.41.

Van Vleuten en Van Dijk zijn nog onderweg.

Madrid Challenge: nieuwe toptijd

In de Madrid Challenge hebben we een nieuwe renster in de hotseat: Leah Kirchmann (Sunweb) klokt 12.54 in de tijdrit. Hoe lang zou Kirchmann mogen blijven zitten? Annemiek van Vleuten, de tweevoudig wereldkampioene en regerend Nederlands kampioene, is net gestart en nu mag ook Ellen van Dijk vertrekken.

VUELTA - START!

De beslissende bergetappe van de Vuelta is begonnen! De weg loopt eerst een stuk naar beneden en na zo'n 40 kilometer doemt de eerste klim (1e cat) op. We zijn benieuwd wat voor invloed de weersomstandigheden vandaag gaan hebben op de koers.

Vuelta: barre weersomstandigheden

Hier in Nederland is het prachtig herfstweer, maar in het Spaanse Salamanca is het een stuk minder zonnig. De helikopter die normaal gesproken de televisiebeelden vanuit de lucht maakt, kan naar verluidt nog even niet opstijgen vanwege de barre weersomstandigheden.

En Israel Start-Up Nation heeft op Twitter een video geplaatst vanuit een van de auto's die vooruit rijdt om het parcours te verkennen. De ploeg meldt dat het regent en dat een van de eerste afdalingen er erg glibberig bij ligt.

Richard Carapaz en Dylan van Baarle klaar voor de start

Richard Carapaz en Dylan van Baarle

Madrid Challenge: tussenstand

De Duitse Mieke Kröger leidt nog steeds (13.01). De Noorse Vita Heine heeft voorlopig de tweede tijd achter haar naam (13.11). Janneke Ensing vinden we niet meer terug in de topvijf. Tweevoudig wereldkampioene Annemiek van Vleuten mag bijna van start, om 12.14 uur.

Janneke Ensing in Spanje

Waarom kunnen de EK veldrijden eigenlijk doorgaan?

Nog geen vier dagen nadat premier Rutte een verdere aanscherping van de coronamaatregelen heeft aangekondigd, staat er in Rosmalen vanmiddag een internationaal evenement op het programma: de Europese kampioenschappen veldrijden.

Uiteraard is er geen publiek aanwezig en, zo wordt verzekerd, zijn alle maatregelen getroffen om de voorgeschreven anderhalve meter afstand te kunnen bewaren. Maar toch roept het vragen op.

Ceylin Alvarado is een van de favorieten voor de Europese titel vanmiddag

Madrid Challenge: Soek klokt zevende tijd

Julia Soek (Sunweb) komt binnen in 13.36. Die tijd is goed voor een zevende plaats, voorlopig.

Madrid Challenge: tussenstand

Er zijn zo'n dertig rensters binnen na hun tijdrit en er is een voorlopige tussenstand. De Duitse Mieke Kröger (Hitec) heeft tot nu toe de snelste tijd gereden met 13.01. Janneke Ensing (Mitchelton-Scott) staat voorlopig vierde.

Annemiek van Vleuten gaat om 12.14 uur van start en Ellen van Dijk mag om 12.18 uur los. Om 12.38 uur start de laatste renster: leidster Lorena Wiebes.

Vuelta: algemeen klassement

Het klassement in de Vuelta na de 17de etappe

Uitzending begint om 13.50 uur

Op NPO 1, NOS.nl en via de NOS-app doen we vanaf 13.50 uur ook live verslag van de Vuelta en de EK veldrijden (v).

Jeroen Koster en Marianne Vos zijn de commentatoren bij de EK, en Joris van den Berg en Maarten Ducrot verzorgen het commentaar bij de beslissende bergetappe in de Vuelta.

Alvast in de stemming komen? Bekijk dan onderstaande video:

EK veldrijden en Vuelta live bij de NOS

Vuelta: Heeft Carapaz het beste voor het laatst bewaard?

Gisteren kwam de rode leiderstrui van Primoz Roglic niet in gevaar. Vandaag zullen zijn concurrenten, met name Richard Carapaz (+0.45) en Hugh Carthy (+0.52), zeker met een plan aan de start staan om de Sloveen uit het rood te rijden.

Carapaz liet gisteren na de etappe al weten dat hij snode plannen heeft. "Ze zeggen dat het beste altijd voor het laatst bewaard moet blijven. We kwamen voor het rood en morgen zullen we alles geven om het te krijgen", twitterde hij.

Vuelta: D-day

Het is vandaag ook de dag waarop de Ronde van Spanje beslist wordt op de Alto de la Covatilla: een onregelmatige klim van 11,4 kilometer lengte met gemiddeld 7,1 procent stijging, maar met uitschieters naar 12 procent halverwege.

En voordat de renners aan die slotklim beginnen, hebben ze al drie bergen van de derde, een berg van de tweede en een berg van de eerste categorie beklommen. Primoz Roglic staat er uitstekend voor met 0.45 voorsprong op Richard Carapaz en 0.52 op Hugh Carthy. Maar één slecht moment op de slotklim kan alsnog fataal worden.

De officiële start is om 12.10 uur, aankomst op La Covatilla wordt verwacht tussen 17.00 en 17.30 uur.

Het profiel van de 17e etappe in de Vuelta

Madrid Challenge: eerste rensters van start

In Boadilla del Monte zijn de eerste rensters begonnen aan de vlakke tijdrit van 9,3 kilometer. Om 11.14 gaat de eerste Nederlandse renster van start: Janneke Ensing.

Na twaalf uur komen de favorieten in actie, met voor Nederland Annemiek van Vleuten (12.14 uur) en Ellen van Dijk (12.18 uur). Om 12.38 uur start leidster Lorena Wiebes.

Madrid Challenge: zo won Wiebes gisteren

Wiebes sprint naar ritzege in eerste etappe Madrid Challenge

Madrid Challenge: het parcours

De driedaagse Madrid Challenge begon gisteren met een etappe van 82 kilometer met een lastig klimmetje in de finale. Lorena Wiebes had de beste benen in de finale en sprintte naar de ritzege.

Vandaag staat er een tijdrit op het programma van 9,3 kilometer. Het parcours is zo vlak als een pannenkoek: koren op de molen van grote motoren als Ellen van Dijk, kortom. De eerste renster gaat van start om 11.00 uur, leidster Lorena Wiebes vertrekt om 12.38 uur.

Morgen wordt de laatste koers in de Women's WorldTour afgesloten met een rit van 100 kilometer in Madrid.

Het profiel van de tweede etappe in de Madrid Challenge

Buenos días!

Welkom bij het wielerblog van de NOS. Al bijna drie weken kun je via dit blog de Vuelta a España volgen en vandaag hoef je dankzij dit liveblog ook niets van de ontknoping van de Ronde van Spanje te missen.

Maar er is meer: de vrouwen rijden vanaf 11.00 uur een tijdrit in de Madrid Challenge en bij de EK veldrijden in Rosmalen wordt vanaf 14.00 uur door de elitevrouwen gestreden om de Europese titel.

Kortom: het belooft een mooie wielerdag te worden. Vamos!

Primoz Roglic