liveblog
NOS NieuwsAangepast

Drukte in natuurgebieden • Feestvierende Biden-aanhangers houden geen afstand

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Het RIVM meldt 6689 nieuwe besmettingen, 578 minder dan gisteren.
  • Het was druk in natuurgebieden in Utrecht en Brabant.
  • Oproep FNV: dit jaar geen Black Friday, funshoppen nu geen goed idee.
  • In Manchester heeft een man een boete van 10.000 pond gekregen voor het geven van een huisfeest.
liveblog gesloten

Overwinning Biden wordt gevierd met mondkapje, maar 'er wordt geen afstand gehouden'

In meerdere Amerikaanse steden zijn mensen de straat op gegaan om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te vieren. Veel feestvierende Biden-aanhangers dragen een mondkapje, maar op video's is te zien dat ze vergeten afstand te houden, schrijft nieuwszender Fox News. Biden is door Amerikaanse media aangewezen als de winnaar van de presidentsverkiezingen.

Onder meer in Chicago, Los Angeles, New York en Washington D.C. wordt door zijn aanhang uitbundig gedanst en gezongen:

Bewoners in New York en Washington vieren Bidens overwinning

Boete van 10.000 pond voor organiseren huisfeest

In Manchester heeft een man een boete van 10.000 pond (11.000 euro) gekregen voor het geven van een huisfeest, meldt de BBC. De man had meer dan 60 man uitgenodigd in zijn flat. De aanwezigen hielden geen afstand en er kwam harde muziek uit grote speakers.

De 38-jarige organisator kreeg de boete voor "het organiseren van een illegale bijeenkomst voor meer dan 30 mensen".

Vandaag druk in natuurgebieden Utrecht

Het was vandaag ook druk in natuurgebieden in Utrecht. "Het is twee keer zo druk als normaal", zei een boswachter tegen RTV Utrecht. En dat terwijl boswachters en natuurbeheerders vorige week een brandbrief stuurden om meer hulp te krijgen. Die hulp hebben ze nog niet gekregen.

Volgens boswachter Roel van Ark ontstonden er vandaag op een aantal plekken gevaarlijke situaties. Zo gebruikten automobilisten bijvoorbeeld de berm van de Maarsbergseweg (N226) als parkeerhaven. Ook stonden auto's geparkeerd langs de fietspaden die door het bosgebied leiden, iets wat verboden is.

Het was vandaag ook te druk in een aantal Brabantse natuurgebieden. Visit Brabant riep 'code rood' uit voor een aantal gebieden, dat betekent: het is te druk, ga ergens anders heen.

  • RTV Utrecht
    Drukte bij natuurgebieden
  • RTV Utrecht
    Drukte bij natuurgebieden

Bijna 40.000 nieuwe besmettingen in Italië in laatste 24 uur

In Italië zijn vandaag bijna 40.000 positieve coronatesten gemeld. Dat is de hoogste dagelijkse toename in besmettingen tot nu toe. Ook zijn er de afgelopen 24 uur 425 mensen overleden aan het virus.

Betoging tegen sluiten niet-essentiële bedrijven in Toulouse

In Toulouse is gedemonstreerd tegen het sluiten van bedrijven die als niet-essentieel gelden, zoals restaurants en bars. Honderden demonstranten in de Franse stad droegen zwarte kleding en mondkapjes, is te zien op deze foto's:

  • AFP
    Demonstranten in Toulouse
  • AFP
    Demonstranten in Toulouse
  • AFP
    Demonstranten in Toulouse

Vernielde sneltestlocatie maandag weer open

De vernielde testlocatie in Beek en Donk

De vernielde sneltestlocatie in Beek en Donk gaat maandag weer open, meldt Omroep Brabant. Het gebouw naast een huisartsenpraktijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag vernield, waarschijnlijk met vuurwerk.

De vernieuwde locatie, een nieuwe keet, komt meer in het zicht te staan op een parkeerplaats. Ook worden er beveiligingscamera's opgehangen.

De testlocatie was pas een paar dagen open. Het was een sneltestlocatie voor ondernemers, die op initiatief van een huisarts en een ondernemer was opgezet vanwege personeelsproblemen die ontstaan als werknemers moeten wachten op de uitslag van een coronatest.

Het is nog onduidelijk wie de unit heeft vernield. Burgemeester Van der Meijden van de gemeente Laarbeek zei vandaag: "De daders kunnen zich maar beter zo snel mogelijk zelf melden, want vroeg of laat gaan we ze vinden. We mogen dit als samenleving niet tolereren."

'Te druk in Brabantse natuurgebieden'

Het is te druk in een aantal Brabantse natuurgebieden, meldt Visit Brabant. Volgens de 'Druktemeter' van de website met informatie over de provincie is het onder meer te druk bij de Loonse en Drunense Duinen, het Leenderbos in Valkenswaard, de Kampina in Boxtel, Boswachterij Dorst, het Mastbos in Breda en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Voor deze gebieden geldt de zogenoemde 'code rood': het is te druk, ga ergens anders heen.

De code wordt gebaseerd op meldingen van bezoekers en natuurorganisaties. De situatie kan veranderen, daarom raadt Visit Brabant aan om zelf goed uit te kijken als je toch de drukke plekken bezoekt.

Het Mastbos bij Breda toen er tijdens de herfstvakantie ook code rood werd gegeven

Griekenland weer volledig in lockdown

Griekenland is sinds vandaag weer volledig in lockdown vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen.

Wie naar buiten wil, moet daarvoor een geldige reden hebben, is te zien in deze video:

Griekenland weer volledig in lockdown

45-jarige Hagenaar aangehouden voor mishandeling tramcontroleurs

Een 45-jarige man uit Den Haag is gisterochtend aangehouden in Zoetermeer omdat hij twee tramcontroleurs heeft mishandeld, meldt de politie. De controleurs troffen de man in de ochtend slapend aan in de tram. Hij had geen geldig vervoersbewijs en droeg geen mondkapje.

Toen ze vroegen naar zijn legitimatiebewijs werd de man boos en sloeg hij een van de twee controleurs op haar oog. Toen collega's van de controleur de man wilden aanhouden, raakte nog een medewerker gewond.

De man is aangehouden en de controleurs doen aangifte van mishandeling. De politie onderzoekt de zaak.

RIVM: bijna 600 besmettingen minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6689 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 578 minder dan gisteren.

248 opnames op verpleegafdelingen, 37 erbij op de IC

Er zijn 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 68 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn vier nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2445), van wie 602 op de IC (gisteren: 603). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

73 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 73 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 118 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 81 doden per dag, tegen 54 doden per dag een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 421. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 377 en 201.

Demonstratie tegen coronabeleid in Amersfoort

In Amersfoort wordt gedemonstreerd tegen het coronabeleid. De actiegroep Viruswaarheid Amersfoort/Midden-Nederland deelt zijn standpunten met het winkelpubliek en er zijn sprekers op het plein bij de Onze Lieve Vrouwetoren. De groep zegt weer terug te willen naar een leven "in vrijheid en onderlinge verbondenheid".

De organisatie zegt dat daarvoor andere keuzes moeten worden gemaakt dan de keuzes van nu. Het gaat daarbij om "correcte informatie op basis van cijfers met een wetenschappelijke onderbouwing".

De sprekers vragen onder andere aandacht voor het nut van de PCR-test en de vraag of corona daadwerkelijk zo gevaarlijk is.

Volgens RTV Utrecht zijn er zo'n 300 mensen op de demonstratie afgekomen. De gemeente laat weten dat de demonstratie zonder problemen verloopt.

Viruswaanzin demonstreert in Amersfoort

WHO ziet recordaantal besmettingen op één dag

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft wereldwijd 581.679 nieuwe besmettingen geregistreerd binnen 24 uur. Dat zijn er 24.000 meer dan op 31 oktober, toen het vorige dagrecord werd gemeld. 8900 mensen overleden het afgelopen etmaal aan de gevolgen van covid-19.

Wereldwijd zijn sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan 1,2 miljoen mensen overleden, de meeste in de Verenigde Staten (236.000), Brazilië (162.000) en India (125.500).

In Nederland zijn tot nu tot 7954 geregistreerde coronadoden.

Aanhouding voor mishandeling Ikea-beveiliger vanwege coronaregels

De politie heeft vanochtend een 28-jarige man uit Tilburg opgepakt. Hij wordt verdacht van zware mishandeling van een bewaker van Ikea in Breda, vorige week zaterdag. De verdachte werd agressief toen hij werd aangesproken op de coronamaatregelen.

De man wilde vorige week met zijn vrouw en kind naar binnen bij Ikea, meldt Omroep Brabant. Toen de bewaker hem de toegang ontzegde omdat er vanwege corona slechts twee mensen tegelijk naar binnen mochten, ontstond een woordenwisseling die snel uit de hand liep. De bewaker raakte zwaargewond en belandde in het ziekenhuis.

De verdachte vluchtte met zijn gezin weg met de auto. Een beveiligingscamera legde het kenteken vast. Die beelden leidden tot de aanhouding vanochtend.

Vleesproducent dicht vanwege coronabesmettingen

Vleesproducent Zwanenberg in Almelo is tijdelijk dicht. Deze week bleek dat 39 medewerkers besmet waren met het coronavirus. Daarop stuurde het bedrijf alle 250 medewerkers naar huis, meldt RTV Oost. Zwanenberg hervat de productie op 16 november.

Volgens het bedrijf is het uitgesloten dat het personeel op de werkvloer besmet is geraakt. "Vanaf maart hanteren we een streng coronaprotocol, gebaseerd op de RIVM-voorschriften. Gezien het beperkte aantal coronagevallen heeft dit tot medio oktober ook gewerkt."

Zwanenberg zegt dat alle medewerkers twee keer zijn getest nadat de regio Twente zich de afgelopen weken had ontwikkeld tot een 'coronahotspot'. Van de 39 mensen die positief bleken, vertoonde het overgrote deel geen symptomen, zegt een woordvoerder.

De twee andere locaties in Nederland waar Zwanenberg vleesproducten maakt, zijn gewoon open.

Het EK veldrijden gaat gewoon door. Waarom is dat goedgekeurd?

De coronamaatregelen zijn aangescherpt, maar het EK veldrijden in Rosmalen gaat dit weekeinde gewoon door. De veiligheidsregio Brabant-Noord heeft het internationale evenement goedgekeurd, omdat NOC*NSF het heeft aangemerkt als topsportevenement. Toch roept het vragen op.

Testlocatie in Beek en Donk vernield door vuurwerk

Een coronateststraat in Beek en Donk in Noord-Brabant is afgelopen nacht met zwaar vuurwerk vernield, schrijft het Eindhovens Dagblad. De teststraat was pas een paar dagen open. Het was een sneltestlocatie voor ondernemers, die op initiatief van een huisarts en een ondernemer was opgezet vanwege personeelsproblemen die ontstaan als werknemers moeten wachten op de uitslag van een coronatest.

Een naastgelegen isolatiepost voor mensen met een coronabesmetting is wel gespaard gebleven, schrijft de krant.

Burgemeester Van der Meijden van de gemeente Laarbeek zegt over de daders: "Ze kunnen zich maar beter zo snel mogelijk zelf melden, want vroeg of laat gaan we ze vinden. We mogen dit als samenleving niet tolereren."

De beschadigde testlocatie

Oproep FNV: sla Black Friday dit jaar over

FNV Handel roept de detailhandel op om Black Friday dit jaar niet te laten doorgaan. De vakbond doet een beroep op het "gezond verstand" van de werkgevers en vraagt "de volksgezondheid niet ook in de uitverkoop te zetten".

Black Friday is een uit de VS overgewaaide uitverkoopdag, op de dag na Thanksgiving. Die dag is traditioneel een vrije dag en mensen beginnen dan met hun kerstinkopen. Dit jaar valt Black Friday op 27 november.

De vakbond denkt dat met het niet doorgaan van deze funshopdag voorkomen kan worden dat veel mensen tegelijk gaan winkelen en het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt.

Burgemeester Enschede: ze hebben mij gered, zo simpel is het

Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede belandde met corona in het ziekenhuis. Inmiddels is hij weer thuis. In een open brief in dagblad Tubantia beschrijft hij hoe hij zijn coronaziekbed heeft beleefd. Hij had vijf dagen 40 graden koorts. "Ik voel hoe ik aan mijzelf ontglip, los moet laten, af moet haken en dat nog steeds absoluut niet wil. 'Nee, we gaan niet in coma'."

Van Veldhuizen (57) lag anderhalve week in het ziekenhuis en zag boven zijn zuurstofmasker uit "witte gestalten, brillen, kapjes, paarse en groene netjes op het haar". Hij hoorde "vervormde stemmen, gedempte geluiden". Iedereen is iedereen, was zijn beleving. "Corona staat als een muur tussen ons in en ontneemt ons onze identiteit."

"Ze hebben mij gered. Zo simpel is het. En niets is minder vanzelfsprekend. De oprechte steun en zorg, van alle kanten uit heel mijn leven, heeft mij enorm geholpen. Het was een groot en overweldigend cadeau, dat ik alle dagen bij mij draag en mij sterkt."

VNO-NCW: met 'testsamenleving' terug naar vrijwel normaal leven

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft een plan gemaakt voor een "testsamenleving" om Nederland een uitweg te bieden uit de coronacrisis. Als in regionale brandhaarden de hele bevolking wordt getest en mensen die besmet zijn tien dagen in quarantaine gaan, kan het virus in korte tijd met naar schatting 85 procent worden teruggedrongen, stelt voorzitter Ingrid Thijssen. Vanaf januari is het al mogelijk per week 2 miljoen tests te doen, blijkt uit berekeningen van de werkgeversorganisatie.

"Zo raakt de zorg niet opnieuw overbelast en krijgen mensen hun bewegingsvrijheid terug. Nederland kan op die manier van het slot." Veel maatschappelijk en economisch leed kan worden voorkomen tegen relatief geringe kosten, aldus Thijssen.

Terug naar vrijwel normaal

Ze voorziet dat Nederland daarna een fase ingaat waarin geleefd kan worden als afgelopen zomer, toen de horeca open was, mensen naar hun werk gingen en bijeenkomsten waren toegestaan. Met behulp van sneltesten en de CoronaMelder-app hoeft de samenleving minder op slot. Mensen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is en niet thuis kunnen werken, kunnen iedere dag een test doen, geeft ze als voorbeeld. Ook reizen wordt dan weer gemakkelijker.

In de fase daarna kan Nederland weer open, staat in het plan en kan de anderhalvemeterregel worden afgeschaft. Met een negatieve test van dezelfde dag in de hand kan iedereen weer uit eten, naar de bioscoop en naar evenementen. Daarbij blijven wel de regels gelden voor testen en quarantaine bij klachten.

Stafchef Witte Huis besmet met corona

De stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows, is besmet geraakt met het coronavirus. Amerikaanse media melden dat ook enkele van zijn medewerkers het virus hebben opgelopen. Het is niet bekendgemaakt waar of wanneer ze besmet zijn geraakt en hoe ziek ze zijn.

Meadows is een van president Trumps naaste medewerkers. De afgelopen dagen vergezelde hij hem, voornamelijk zonder masker, op campagnebijeenkomsten en beleidsvergaderingen.

Het is de derde keer dat het Witte Huis door het virus wordt geraakt. In oktober liepen de president en zijn vrouw de ziekte op, twee weken geleden raakten medewerkers van vicepresident Pence besmet. Vanwege de uitbraken werd Meadows dagelijks getest.

Afgelopen dag werd een recordaantal van 125.596 besmettingen geteld in de Verenigde Staten. Het dodental is de 236.000 gepasseerd.

'Mondkapjes dragen niet vrijblijvend'

Er zijn maar een paar dingen die echt helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken en daaronder zijn mondkapjes dragen en goed ventileren. Dat zegt scheikundige Jos Lelieveld in het AD. Lelieveld is specialist in het verband tussen luchtkwaliteit en gezondheid en is een van de mensen waarop de Duitse overheid een beroep doet over corona-adviezen.

Hij verbaast zich over het Nederlandse beleid waarbij er lang van werd uitgegaan dat er geen wetenschappelijk bewijs was dat mondkapjes helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan. "In Azië hebben ze dat al lang en breed aangetoond, dat bewijs heeft Nederland blijkbaar nooit bereikt. Je moet alleen wel zorgen dat minstens tachtig procent van de mensen ze dragen. Dan pas werkt het echt."

Steeds meer mensen krijgen voor de tweede keer corona

Het gebeurt vaker dan verwacht dat mensen voor de tweede keer besmet raken met het coronavirus. Het ziekteverloop kan verschillen. Soms zijn de klachten milder, maar soms ook juist heviger dan de eerste keer.

Probleem bij het vaststellen of iemand echt voor de tweede keer corona heeft, is dat de besmettingen eigenlijk met elkaar vergeleken moeten worden, maar de monsters van de eerste test zijn vaak niet bewaard, als iemand al getest werd.

In Nederland zijn zeker tien gevallen bekend. Lees er meer over in onderstaand stuk.

Curaçao versoepelt avondklok

Op Curaçao wordt de avondklok versoepeld. Op 14 september werd een avondklok ingesteld tussen 23.00 en 05.00 uur om de stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Dat wordt nu ingekort tot een verbod om op straat te zijn tussen middernacht en 04.30 uur 's ochtends.

Volgens minister-president Eugene Rhuggenaath wordt zo langzaam weer teruggekeerd naar het normale leven op het eiland. De versoepeling is volgens de minister-president vooral prettig voor restaurants, die de deuren nu een uur langer mogen openhouden.

Op het eiland zijn nog steeds relatief weinig coronabesmettingen. Er zijn momenteel 268 mensen besmet met het virus, van wie er zeven zijn opgenomen in het ziekenhuis. Op een bevolking van meer dan 150.000 mensen zijn twee mensen overleden aan de gevolgen van covid-19.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van zaterdag 7 november. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.