NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Drukte in natuurgebieden • Feestvierende Biden-aanhangers houden geen afstand

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het RIVM meldt 6689 nieuwe besmettingen, 578 minder dan gisteren.
 • Het was druk in natuurgebieden in Utrecht en Brabant.
 • Oproep FNV: dit jaar geen Black Friday, funshoppen nu geen goed idee.
 • In Manchester heeft een man een boete van 10.000 pond gekregen voor het geven van een huisfeest.
Liveblog gesloten
 • Overwinning Biden wordt gevierd met mondkapje, maar 'er wordt geen afstand gehouden'

  In meerdere Amerikaanse steden zijn mensen de straat op gegaan om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te vieren. Veel feestvierende Biden-aanhangers dragen een mondkapje, maar op video's is te zien dat ze vergeten afstand te houden, schrijft nieuwszender Fox News. Biden is door Amerikaanse media aangewezen als de winnaar van de presidentsverkiezingen.

  Onder meer in Chicago, Los Angeles, New York en Washington D.C. wordt door zijn aanhang uitbundig gedanst en gezongen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bewoners in New York en Washington vieren Bidens overwinning
 • Boete van 10.000 pond voor organiseren huisfeest

  In Manchester heeft een man een boete van 10.000 pond (11.000 euro) gekregen voor het geven van een huisfeest, meldt de BBC. De man had meer dan 60 man uitgenodigd in zijn flat. De aanwezigen hielden geen afstand en er kwam harde muziek uit grote speakers.

  De 38-jarige organisator kreeg de boete voor "het organiseren van een illegale bijeenkomst voor meer dan 30 mensen".

 • Vandaag druk in natuurgebieden Utrecht

  Het was vandaag ook druk in natuurgebieden in Utrecht. "Het is twee keer zo druk als normaal", zei een boswachter tegen RTV Utrecht. En dat terwijl boswachters en natuurbeheerders vorige week een brandbrief stuurden om meer hulp te krijgen. Die hulp hebben ze nog niet gekregen.

  Volgens boswachter Roel van Ark ontstonden er vandaag op een aantal plekken gevaarlijke situaties. Zo gebruikten automobilisten bijvoorbeeld de berm van de Maarsbergseweg (N226) als parkeerhaven. Ook stonden auto's geparkeerd langs de fietspaden die door het bosgebied leiden, iets wat verboden is.

  Het was vandaag ook te druk in een aantal Brabantse natuurgebieden. Visit Brabant riep 'code rood' uit voor een aantal gebieden, dat betekent: het is te druk, ga ergens anders heen.

  1/2 Drukte bij natuurgebieden RTV Utrecht
  2/2 Drukte bij natuurgebieden RTV Utrecht
 • Bijna 40.000 nieuwe besmettingen in Italië in laatste 24 uur

  In Italië zijn vandaag bijna 40.000 positieve coronatesten gemeld. Dat is de hoogste dagelijkse toename in besmettingen tot nu toe. Ook zijn er de afgelopen 24 uur 425 mensen overleden aan het virus.

 • Betoging tegen sluiten niet-essentiële bedrijven in Toulouse

  In Toulouse is gedemonstreerd tegen het sluiten van bedrijven die als niet-essentieel gelden, zoals restaurants en bars. Honderden demonstranten in de Franse stad droegen zwarte kleding en mondkapjes, is te zien op deze foto's:

  1/3 Demonstranten in Toulouse AFP
  2/3 Demonstranten in Toulouse AFP
  3/3 Demonstranten in Toulouse AFP
 • Vernielde sneltestlocatie maandag weer open

  De vernielde testlocatie in Beek en Donk ANP

  De vernielde sneltestlocatie in Beek en Donk gaat maandag weer open, meldt Omroep Brabant. Het gebouw naast een huisartsenpraktijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag vernield, waarschijnlijk met vuurwerk.

  De vernieuwde locatie, een nieuwe keet, komt meer in het zicht te staan op een parkeerplaats. Ook worden er beveiligingscamera's opgehangen.

  De testlocatie was pas een paar dagen open. Het was een sneltestlocatie voor ondernemers, die op initiatief van een huisarts en een ondernemer was opgezet vanwege personeelsproblemen die ontstaan als werknemers moeten wachten op de uitslag van een coronatest.

  Het is nog onduidelijk wie de unit heeft vernield. Burgemeester Van der Meijden van de gemeente Laarbeek zei vandaag: "De daders kunnen zich maar beter zo snel mogelijk zelf melden, want vroeg of laat gaan we ze vinden. We mogen dit als samenleving niet tolereren."

 • 'Te druk in Brabantse natuurgebieden'

  Het is te druk in een aantal Brabantse natuurgebieden, meldt Visit Brabant. Volgens de 'Druktemeter' van de website met informatie over de provincie is het onder meer te druk bij de Loonse en Drunense Duinen, het Leenderbos in Valkenswaard, de Kampina in Boxtel, Boswachterij Dorst, het Mastbos in Breda en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Voor deze gebieden geldt de zogenoemde 'code rood': het is te druk, ga ergens anders heen.

  De code wordt gebaseerd op meldingen van bezoekers en natuurorganisaties. De situatie kan veranderen, daarom raadt Visit Brabant aan om zelf goed uit te kijken als je toch de drukke plekken bezoekt.

  Het Mastbos bij Breda toen er tijdens de herfstvakantie ook code rood werd gegeven Raymond Merkx
 • Griekenland weer volledig in lockdown

  Griekenland is sinds vandaag weer volledig in lockdown vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen.

  Wie naar buiten wil, moet daarvoor een geldige reden hebben, is te zien in deze video:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Griekenland weer volledig in lockdown
 • 45-jarige Hagenaar aangehouden voor mishandeling tramcontroleurs

  Een 45-jarige man uit Den Haag is gisterochtend aangehouden in Zoetermeer omdat hij twee tramcontroleurs heeft mishandeld, meldt de politie. De controleurs troffen de man in de ochtend slapend aan in de tram. Hij had geen geldig vervoersbewijs en droeg geen mondkapje.

  Toen ze vroegen naar zijn legitimatiebewijs werd de man boos en sloeg hij een van de twee controleurs op haar oog. Toen collega's van de controleur de man wilden aanhouden, raakte nog een medewerker gewond.

  De man is aangehouden en de controleurs doen aangifte van mishandeling. De politie onderzoekt de zaak.

 • RIVM: bijna 600 besmettingen minder dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6689 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 578 minder dan gisteren.

  248 opnames op verpleegafdelingen, 37 erbij op de IC

  Er zijn 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 68 nieuwe opnames meer dan gisteren.

  Op de intensive care werden 37 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn vier nieuwe opnames meer dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 2384 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2445), van wie 602 op de IC (gisteren: 603). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

  73 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM zijn 73 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 118 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 81 doden per dag, tegen 54 doden per dag een week eerder.

  De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Rotterdam, namelijk 421. Ook in Amsterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 377 en 201.

 • Demonstratie tegen coronabeleid in Amersfoort

  In Amersfoort wordt gedemonstreerd tegen het coronabeleid. De actiegroep Viruswaarheid Amersfoort/Midden-Nederland deelt zijn standpunten met het winkelpubliek en er zijn sprekers op het plein bij de Onze Lieve Vrouwetoren. De groep zegt weer terug te willen naar een leven "in vrijheid en onderlinge verbondenheid".

  De organisatie zegt dat daarvoor andere keuzes moeten worden gemaakt dan de keuzes van nu. Het gaat daarbij om "correcte informatie op basis van cijfers met een wetenschappelijke onderbouwing".

  De sprekers vragen onder andere aandacht voor het nut van de PCR-test en de vraag of corona daadwerkelijk zo gevaarlijk is.

  Volgens RTV Utrecht zijn er zo'n 300 mensen op de demonstratie afgekomen. De gemeente laat weten dat de demonstratie zonder problemen verloopt.

  Viruswaanzin demonstreert in Amersfoort Keistadnieuws
 • WHO ziet recordaantal besmettingen op één dag

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft wereldwijd 581.679 nieuwe besmettingen geregistreerd binnen 24 uur. Dat zijn er 24.000 meer dan op 31 oktober, toen het vorige dagrecord werd gemeld. 8900 mensen overleden het afgelopen etmaal aan de gevolgen van covid-19.

  Wereldwijd zijn sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan 1,2 miljoen mensen overleden, de meeste in de Verenigde Staten (236.000), Brazilië (162.000) en India (125.500).

  In Nederland zijn tot nu tot 7954 geregistreerde coronadoden.

 • Aanhouding voor mishandeling Ikea-beveiliger vanwege coronaregels

  De politie heeft vanochtend een 28-jarige man uit Tilburg opgepakt. Hij wordt verdacht van zware mishandeling van een bewaker van Ikea in Breda, vorige week zaterdag. De verdachte werd agressief toen hij werd aangesproken op de coronamaatregelen.

  De man wilde vorige week met zijn vrouw en kind naar binnen bij Ikea, meldt Omroep Brabant. Toen de bewaker hem de toegang ontzegde omdat er vanwege corona slechts twee mensen tegelijk naar binnen mochten, ontstond een woordenwisseling die snel uit de hand liep. De bewaker raakte zwaargewond en belandde in het ziekenhuis.

  De verdachte vluchtte met zijn gezin weg met de auto. Een beveiligingscamera legde het kenteken vast. Die beelden leidden tot de aanhouding vanochtend.

 • Vleesproducent dicht vanwege coronabesmettingen

  Vleesproducent Zwanenberg in Almelo is tijdelijk dicht. Deze week bleek dat 39 medewerkers besmet waren met het coronavirus. Daarop stuurde het bedrijf alle 250 medewerkers naar huis, meldt RTV Oost. Zwanenberg hervat de productie op 16 november.

  Volgens het bedrijf is het uitgesloten dat het personeel op de werkvloer besmet is geraakt. "Vanaf maart hanteren we een streng coronaprotocol, gebaseerd op de RIVM-voorschriften. Gezien het beperkte aantal coronagevallen heeft dit tot medio oktober ook gewerkt."

  Zwanenberg zegt dat alle medewerkers twee keer zijn getest nadat de regio Twente zich de afgelopen weken had ontwikkeld tot een 'coronahotspot'. Van de 39 mensen die positief bleken, vertoonde het overgrote deel geen symptomen, zegt een woordvoerder.

  De twee andere locaties in Nederland waar Zwanenberg vleesproducten maakt, zijn gewoon open.

 • Het EK veldrijden gaat gewoon door. Waarom is dat goedgekeurd?

  De coronamaatregelen zijn aangescherpt, maar het EK veldrijden in Rosmalen gaat dit weekeinde gewoon door. De veiligheidsregio Brabant-Noord heeft het internationale evenement goedgekeurd, omdat NOC*NSF het heeft aangemerkt als topsportevenement. Toch roept het vragen op.