liveblog
NOS WielrennenAangepast

Lefevere foetert na declassering Bennett • Ackermann wint Vuelta-rit

liveblog gesloten

Hasta mañana!

Sam Bennett zal vanavond niet de gelukkigste man in Spanje zijn, maar morgen is er weer een nieuwe kans voor de Ier. De tiende etappe, over 185 kilometer van Castro Urdiales naar Suances, lijkt opnieuw een rit met veel potentie voor de sprinters.

Weliswaar is er onderweg een bergje te beklimmen van de derde categorie, maar daarna is het nog 60 kilometer tot de finish. Een nieuw duel tussen Bennett en Ackermann valt dus zeker niet uit te sluiten.

De start is om 12.45 uur, de finish wordt rond 17.15 uur verwacht. En met ons liveblog zijn we er uiteraard ook weer bij. Adios!

Bekijk de beelden van de negende etappe

Ackermann krijgt negende Vuelta-etappe op zijn naam, Bennett gedeclaseerd

Deceuninck-QuickStep is het er niet mee eens

Het had de honderdste zege voor Deceuninck-QuickStep in een grote ronde moeten zijn, maar het feestje ging niet door na ingrijpen van de jury. De ploeg van Sam Bennett is het er niet mee eens, zo valt uit deze tweet op te maken.

ACKERMANN WINT NEGENDE ETAPPE

De jury heeft gesproken: Sam Bennett is gedeclasseerd, Pascal Ackermann verschijnt op het erepodium en is de winnaar van de negende etappe!

"Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, maar toen ik de beelden zag, bleek dat het geen eerlijke actie was van Sam Bennett", reageert de Duitser. "Ik ben wel heel blij met de overwinning. Mijn ploeg deed geweldig werk en ik ben blij dat ik iets terug heb kunnen geven."

Pascal Ackermann staat op het erepodium

Algemeen klassement

In de top-10 van het algemeen klassement hebben zich na de negende etappe geen verschuivingen voorgedaan.

Finishfoto

De voorsprong van Sam Bennett is duidelijk, maar de VAR kijkt nog even naar de beelden. Er zou sprake zijn geweest van een mogelijk onreglementaire schouderduw van de Ier tegen Liepins.

Het verschil is duidelijk: Sam Bennett wint de negende etappe

Uitslag negende etappe

De uitslag van de negende etappe van de Vuelta, die de tweede ritzege opleverde voor Sam Bennett.

Maar.... uit de beelden blijkt dat Bennett in de slotfase van de etappe wel een schouderduwtje uitdeelt. Is het erg genoeg om hem te declasseren? We wachten even op de VAR.

SAM BENNETT WINT DE MASSASPRINT

Sam Bennett wint de negende etappe!

Het was een onoverzichtelijke sprint, maar de Ier kan voor de tweede keer juichen in Spanje. Ackermann wordt tweede, Thijssen is de nummer drie.

Sam Bennett sprint naar zege in negende Vuelta-etappe

1.5 km - Bocht

Het peloton komt goed door de laatste scherpe bocht. Nu loopt het lichtjes op naar de finish.

4 km - Op een lint

Het is begonnen: het peloton wordt in een lint getrokken door de sprinterstreintjes van Bora en Lotto-Soudal. We gaan eens goed zitten voor de massasprint.

8 km - Nog even wachten

Het peloton passeert het stuwmeer van Aguilar, maar heeft er geen belangstelling voor.

De sprintersploegen rijden op kop, maar gaan nog niet tot actie over.

13 km - Pech voor Roglic

Oei, een lekke band voor Roglic! Hij krijgt snel een nieuwe fiets, maar loopt wel wat achterstand op.

Maar geen paniek, van voren maakt niemand aanstalten om van de pech van Roglic te profiteren. Men peddelt rustig voort naar de finish en de Sloveen is alweer terug.

15 km - Afwachten

De sprintersploegen rijden van voren, maar actie is er nog niet. Het peloton lijkt het juiste moment af te wachten om aan de voorbereidingen op de massasprint te beginnen.

23 km - Opgeslokt

Het is gebeurd: het leidende duo Bagües en Osorio is geheel volgens plan opgeslokt door het peloton. Met een complete groep gaan we nu op de finish in Aguilar de Campoo af.

De finishplaats is vooral bekend om de omvangrijke koekjesindustrie, die reeds in de middeleeuwen opbloeide.

Aguilar de Campoo kent één lokale wielerheld: Alberto Fernandez. Hij woonde er jarenlang en werd in 1983 tweede in de Vuelta. Een jaar later kwam hij om het leven bij een auto-ongeluk. Zijn bijnaam was El Galletas, oftewel de Koekjesman. Waarvan akte.

Het peloton onderweg in de negende etappe van de Vuelta

36 km - Lokale ronde

De koplopers Aritz Bagües en Juan Felipe Osorio passeren de finish! Maar ze moeten nog een rondje.

Er volgt nu namelijk een lokaal circuit, over een klein uurtje is de echte finish. De voorsprong van het duo op het peloton bedraagt nog maar een kleine minuut.

Het profiel van de negende etappe in de Vuelta

Favorieten voor de sprint

Stel, in het hypothetische geval dat het straks een massasprint wordt.. wie zijn dan de favorieten? Wij vermoeden: Sam Bennett, Jasper Philipsen, Pascal Ackermann en Jakub Mareczko.

Bennett won al de massasprint in de vierde etappe. "Hopelijk wordt het vandaag ook weer een sprint", zei de Ier voor de start. "Het is vandaag wel meer open en recht, dus er zijn voor de jongens meer mogelijkheden om van achteren naar voren te komen. Het kan dus een beetje gevaarlijk worden."

Bora-concurrent Ackermann heeft snode plannen, zei hij vanochtend: "We maakten een paar fouten in de eerste sprint. Vandaag proberen we het beter te doen. We zijn gemotiveerd en goed in vorm."

Bekijk de massasprint van de vierde Vuelta-etappe.

Eerste sprintetappe in Ronde van Spanje gewonnen door Sam Bennett

Tourschema 2021 lekt uit: de Ventoux op en twee individuele tijdritten

De officiële presentatie is pas aanstaande zondag, maar het routeschema van de Tour de France van komend jaar is al uitgelekt. De Franse site France Bleu zegt al te weten hoe het parcours eruit ziet in 2021. De renners krijgen twee individuele tijdritten voor de kiezen, waarvan de laatste op de voorlaatste dag staat geprogrammeerd.

Het zwaartepunt van de 108ste editie van de Tour de France ligt in de Pyreneeën, waar de renners onder meer de Portet d'Aspet, de Port de Balès en de Col de Peyresourde op hun pad vinden. Ook is de legendarische Mont Ventoux opgenomen in het rittenschema.

Tadej Pogacar in het geel in Parijs

63 km - Tussensprint

De tussensprint in Herrera de Pisuerga is een prooi voor Bagües, gevolgd door vluchtkompaan Osorio. De 'sprint' van het peloton wordt gewonnen door Ineos-renner Van Baarle. De Nederlander pakt een seconde en voorkomt daarmee dat anderen dichter bij zijn ploeggenoot Carapaz kunnen komen.

De voorsprong van Bagües en Osorio op het peloton ligt nog altijd rond de 3 minuten.

Het profiel van de negende etappe in de Vuelta

75 km - Kapotte helm

De ploegleider van Caja Rural laat nog eens de helm zien van Héctor Sáez na zijn valpartij. Daar is inderdaad weinig van over. De Spanjaard zelf rijdt, alsof er niks is gebeurd, nog altijd rustig mee in het peloton.

De voorsprong van Bagües en Osorio op het peloton is weer ietsje opgelopen: 3 minuten.

De ploegleider van Caja Rural toont nog eens de kapotte helm van Héctor Sáez

89 km - Nieuwe valpartij

De etappe kabbelt rustig voort, maar toch lagen er weer twee renners op de grond: Tanfield en Godon (beiden AG2R) gingen tegen de vlakte, maar kunnen weer door.

De voorsprong van Bagües en Osorio bedraagt nog iets meer dan 2 minuten.

98 km - De situatie

De voorsprong van het leidende duo Bagües en Osorio is inmiddels gezakt naar 2.45.

De ongelukkige Sáez is weer aangesloten bij de staart van het peloton.

Aritz Bagües (Caja Rural) en Juan Felipe Osorio (Burgos) vormen de kopgroep in de negende etappe

105 km - Lelijke val

Dat zag er pijnlijk uit: Héctor Sáez kwam lelijk ten val, zijn helm is zelfs stuk. Een opgave leek aanstaande, maar na enkele minuten oplappen stapt de Spanjaard toch weer gewoon op de fiets. Hij krijgt wel een nieuwe helm.

Héctor Sáez komt lelijk ten val in de Vuelta

117 km - Voorsprong loopt terug

De voorsprong van het leidende duo Aritz Bagües en Juan Felipe Osorio is opvallend genoeg alweer een stukje teruggelopen. Nog 3 minuten zijn er over, een tijdje geleden waren het er nog 5.

Ter nagedachtenis aan El Cid

Het peloton reed vanochtend langs de militaire basis El Cid Campeador in startplaats Castrillo del Val. De legerbasis is vernoemd naar El Cid, een legendarische Spaanse ridder die leefde in de elfde eeuw. Rodrigo Díaz de Vivar - zijn echte naam - werd in 1099 samen met zijn vrouw en naar verluidt zijn paard Babieca begraven in Castrillo del Val.

Over El Cid doen diverse mooie verhalen de ronde. Zo zou hij tijdens een veldslag zijn gedood, maar een dag later alsnog op zijn paard zijn gehesen en vastgebonden om de vijand te laten schrikken. Dat lukte: de soldaten van de tegenpartij sloegen op de vlucht voor de dood gewaande El Cid. Een mooi verhaal, maar zeer waarschijnlijk niet waar. El Cid zou in werkelijkheid een natuurlijke dood in zijn bed zijn gestorven.

Overigens zijn El Cid en zijn vrouw rond 1800 herbegraven in Burgos. Zijn paard ging niet mee.

Het peloton passeert de legerbasis El Cid Campeador in startplaats Castrillo del Val

139 km - Ruim 5 minuten

Aritz Bagües en Juan Felipe Osorio: onthoud die namen, want de komende uren zitten we aan dit Spaans-Colombiaanse duo vast.

Bagües en Osorio hebben ruim 5 minuten voorsprong op het peloton, dat zich in alle rust kan voorbereiden op de zeer waarschijnlijke massasprint.

Zorgen hoeven de klassementsrenners zich niet te maken: Bagües staat 109de op 1.39.05 van Carapaz, Osorio staat 124ste en zou 1.45.36 goed moeten maken om de rode trui te bemachtigen.

152 km - Duo op kop

Een Spanjaard en een Colombiaan rijden weg uit het peloton. Aritz Bagües (Caja Rural) en Juan Felipe Osorio (Burgos) mogen blijkbaar hun gang gaan, want ze pakken al snel twee minuten voorsprong.

157 km - START!

De negende etappe van de Vuelta is nu écht begonnen. Vamos!

Tijdens de neutralisatie werd nog een val gemeld van Ineos-renner Amador. Hopelijk valt de schade mee.

Het profiel van de negende etappe in de Vuelta

Primoz Roglic is jarig!

Niet alleen Edwin van der Sar en Phillip Cocu zijn vandaag jarig, ook Primoz Roglic viert vandaag zijn verjaardag. In tegenstelling tot Van der Sar en Cocu is er voor Roglic nog lang geen sprake van een ontmoeting met Abraham: de Sloveen wordt 31.

"Normaal gesproken wordt het wel goed gevierd, want dan zit het wielerseizoen er al op, maar dit jaar is het natuurlijk anders", zei de jarige Roglic voor de start. Overigens zijn ook Emils Liepins (28) en Martin Salmon (23) vandaag jarig. Wat een feest.

START (geneutraliseerd)

De renners zijn in Castrillo del Val opgestapt voor het - lange - geneutraliseerde gedeelte van deze negende etappe. Om 13.25 uur gaan we echt beginnen.

Het weer in Castrillo del Val

Het is zonnig en de temperatuur bedraagt momenteel zo'n 13 graden. Prima weer om te fietsen dus.

Richard Carapaz en Guillaume Martin wachten op de start

De truien

Richard Carapaz heeft sinds zondag de rode leiderstrui in zijn bezit.

Primoz Roglic draagt de groene puntentrui.

Guillaume Martin trekt vandaag weer de wit-blauwe bollentrui van het bergklassement aan.

Enric Mas is de leider in het jongerenklassement en draagt de witte trui.

Richard Carapaz draagt de rode trui

De Spaanse Ronde

NOS-correspondent Rop Zoutberg is bezig aan zijn eigen Ronde van Spanje en die is onder meer te volgen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1. Zo was hij gisteren in het klooster van Sam Millan de Yuso, op de route van de achtste etappe, dat wel de wieg van het Spaans en Baskisch wordt genoemd. Vanavond is de bijdrage van Zoutberg weer rond 22.45 uur te horen.

Waarheen leidt de weg?

In de rit van Castrillo del Val naar Aguilar de Campoo (157 km) is het woord aan de sprinters, want het parcours is mooi vlak.

"Eindelijk", zullen de rappe mannen denken, want de laatste keer dat er in de Ronde van Spanje gesprint werd is alweer vijf dagen geleden. Toen ging de ritzege naar de Ier Sam Bennett. Ook sprinters Jasper Philipsen, Pascal Ackermann en Jakub Mareczko zullen hun kans vandaag ruiken.

En als het vandaag niet lukt, dan misschien morgen. Want ook de tiende etappe lijkt gemaakt voor de sprinters. We kunnen ons dus opmaken voor een sprinterstweedaagse.

Het profiel van de negende etappe in de Vuelta

Het algemeen klassement

Primoz Roglic snoepte wat secondes van zijn achterstand op rodetruidrager Richard Carapaz af en volgt nu op 13 seconden. Wout Poels is gisteren de top-10 van het klassement binnengereden.

Het algemeen klassement na de achtste etappe

Wat gebeurde er gisteren?

De achtste etappe van de Vuelta, een rit over 164 kilometer naar de top van de Alto de Moncalvillo (1ste categorie), werd gewonnen door Primoz Roglic. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma nam in de laatste steile kilometer een aanval van rodetruidrager Richard Carapaz over en maakte 13 tellen (naast vier bonificatieseconden) van zijn halve minuut achterstand op de Ecuadoriaan goed.

Wout Poels mocht zich met zijn zesde plaats op 35 seconden de beste Nederlander noemen en steeg van de dertiende naar de tiende plek in het algemeen klassement. Tom Dumoulin ging gisteren niet meer van start.

Ritzege voor Roglic na mooi duel op steile slotklim

Buenos días!

Welkom vanuit Castrillo del Val, waar rond 13.25 uur de negende etappe van de Vuelta a España van start gaat. Het is een rit over ruim 157 vlakke kilometers naar Aguilar de Campoo. Liefhebbers van klimmen en dalen kunnen de rit van vandaag overslaan: waarschijnlijk krijgen we vandaag een vlucht van de dag die vlak voor de finish wordt ingelopen, waarna een massasprint volgt. Maar je weet het natuurlijk nooit.

Met dit liveblog blijf je de hele dag op de hoogte. De finish wordt rond 17.15 uur verwacht.