liveblog
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal besmettingen wereldwijd • Israël voor drie weken in lockdown

  • Meerdere medewerkers van de afdeling hartbewaking van het HMC Westeinde in Den Haag zijn besmet met het coronavirus.
  • Inwoners van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gingen vandaag naar de stembus. Een mondmasker was verplicht, er moest 1,5 meter afstand worden gehouden en kiezers moesten zelf een pen meenemen.
  • Er stonden geen toeschouwers op beklimmingen zoals de Grand Colombier in de vijftiende Touretappe.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Blog afgesloten

We sluiten dit blog van zondag nu af. Morgenochtend wordt het weer hervat op NOS.nl. Fijne nacht.

WHO: Werelwijd recordaantal coronabesmettingen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt een recordtoename van het aantal coronabesmettingen wereldwijd. In de afgelopen 24 uur raakten er 307.930 mensen besmet met het virus.

In India, Brazilië en de Verenigde Staten nam het aantal besmettingen het sterkst toe, meldt de WHO.

Frankrijk meldt aanzienlijk minder besmettingen na recordaantal van zaterdag

Nadat Frankrijk gisteren een recordaantal van meer dan tienduizend besmettingen meldde, is het aantal met 7.183 besmettingen in de afgelopen 24 uur flink gedaald, melden de Franse gezondheidsautoriteiten. Daarmee ligt het aantal besmettingen net iets lager dan het dagelijks gemiddelde van september, dat tot nu toe op 7.776 besmettingen ligt.

Turkije meldt 57 coronadoden de afgelopen 24 uur

In Turkije overleden de afgelopen 24 uur 57 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Daarmee komt het totale aantal coronadoden boven de 7000. In Turkije overleden tot nu toe 7.056 mensen aan covid-19, meldt het Turkse ministerie van Volksgezondheid.

Het aantal besmettingen steeg de afgelopen 24 uur met 1.527. In totaal zijn nu 291.162 besmettingen gemeld in Turkije.

De stijging is voor de Turkse regering geen reden om tot een nationale lockdown over te gaan. Wel waren bruiloften en andere evenementen al verboden en is het aantal mensen dat tegelijk met het openbaar vervoer mag reizen gehalveerd.

Israël kondigt nationale lockdown aan van drie weken

Israël gaat vrijdag voor drie weken in lockdown, heeft het Israëlische kabinet besloten. Israëliërs moeten binnen 500 meter van hun huis blijven. Scholen, winkels en restaurants gaan dicht. De luchthaven Ben Gurion blijft wel open.

Over de maatregelen werd door de regering lang vergaderd, ook omdat de start van de lockdown samenvalt met het Rosj Hasjana, het joods nieuwjaar. Sommigen ervaren het als respectloos om de lockdown tegelijk met het joods nieuwjaar in te laten gaan.

Het is de tweede lockdown in Israël. In het voorjaar was het land net als veel Europese landen langdurig in lockdown.

De laatste dagen zijn er in Israël zo'n 3000 besmettingen per dag. Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Israël is opgelopen tot 153.217. Er zijn volgens de cijfers van de Johns Hopkins-universiteit 1103 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Demonstratie tegen coronamaatregelen in Utrecht

Een protestwandeling in Utrecht tegen de coronamaatregelen is vandaag druk bezocht. Bezoekers kwamen met uiteenlopende motieven naar het protest, onder het algemene motto 'Vrouwen voor vrijheid'.

Op het eindpunt van de wandeling, in park Lepelenburg, waren op het hoogtepunt volgens een woordvoerder van de gemeente meer dan 600 mensen aanwezig. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het te druk was, maar dat de aanwezige politie niet hoefde in te grijpen.

De organisatie waarschuwde dat er voldoende afstand van elkaar moest worden gehouden. Daar gaven de demonstranten gehoor aan. De manifestatie verliep verder rustig.

Drukte bij demonstratie tegen coronamaatregelen in Utrecht.

GGD: 'Bron- en contactonderzoek 't Waaltje verloopt moeizaam'

Het bron-en contactonderzoek bij Restaurant 't Waaltje in Heerjansdam gaat niet zoals gehoopt, meldt de GGD Zuid-Holland Zuid. Het restaurant ging vrijdag voor twee weken dicht nadat er zestien besmettingen aan het restaurant waren gelinkt.

Dat het bron- en contactonderzoek moeizaam gaat, heeft volgens de GGD ermee te maken met dat het moet worden uitgevoerd in verschillende GGD-gebieden. Ook wordt de voortgang belemmerd doordat een aantal mensen niet mee wil werken. Sinds eind augustus gaven zestien mensen die besmet waren met het coronavirus, aan dat ze bij Restaurant 't Waaltje waren geweest. De bron van de besmetting is nog steeds onbekend.

De kans bestaat dat het aantal besmettingen nog zal oplopen, zegt de GGD.

Artsen Aruba schrijven brandbrief aan bevolking 'ga niet op bezoek bij vrienden'

De medisch specialisten op Aruba luiden de noodklok in verband met corona. Als het aantal besmettingen niet afneemt en het aantal ernstige covid-19 zieken blijft toenemen kan het ziekenhuis binnenkort geen veilige zorg meer leveren voor alle patiënten.

Het eiland heeft 106.000 inwoners en kent sinds het begin van de coronacrisis bijna 3000 besmettingen. Er zijn nu bijna 1500 actieve besmettingen. 43 patiënten zijn op dit moment opgenomen in het ziekenhuis, van wie twaalf op de intensive care liggen. Achttien mensen zijn bezweken aan het virus.

Het dr. Horacio E. Oduber Hospitaal is het enige ziekenhuis van het eiland dat zorg aan covid-19 patiënten levert, het enige met een intensive care afdeling. De druk op de capaciteit van het ziekenhuis en het personeel neemt steeds meer toe, schrijven de artsen. De laatste weken zijn verschillende opschalingsmaatregelen binnen het ziekenhuis genomen. Zo worden operaties en onderzoeken, die niet spoedeisend zijn uitgesteld.

Het is volgens de medisch specialisten vijf voor twaalf. Zij doen een dringend beroep op de bevolking om deze situatie zeer serieus te nemen en de opgelegde maatregelen zoals handhygiëne, afstand houden en het dragen van mondmaskers, op te volgen en zich te houden aan de isolatie- en quarantainemaatregelen.

Ook vragen zij de bevolking om de komende tijd níet op bezoek te gaan bij familie en vrienden, níet naar feesten of bijeenkomsten te gaan, en zo veel mogelijk thuis te blijven.

Opnieuw meer dan duizend besmettingen

Tot 10 uur vanochtend zijn er 1087 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Dat zijn er minder dan de afgelopen twee dagen, toen het aantal besmettingen telkens ruim boven de 1200 uitkwam. Daarmee werd de 'signaalwaarde' van 7 per 100.000 inwoners overschreden. Dat is een van de grenzen die voor het kabinet aanleiding kan zijn om in te grijpen.

Vorige week ging het om gemiddeld 775 vastgestelde besmettingen per dag, wat ook al een stijging was ten opzichte van de week daarvoor.

Voor het ministerie van Volksgezondheid is het aantal ziekenhuisopnames echter een minstens even belangrijke signaalwaarde. Dat zijn er 17, veel meer dan gisteren, toen het er 6 waren, maar nog altijd duidelijk onder de signaalwaarde van 40. Daarnaast is er opnieuw 1 overledene bij gekomen. Vorige week ging het om gemiddeld 6 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

De meeste besmettingen zijn zoals inmiddels gebruikelijk in Amsterdam (193), Rotterdam (108) en Den Haag (83).

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste positieve testen in Bergeijk (8,6 per 10.000 inwoners), Delft (6,4) en Amsterdam (6,2).

Er lagen gisteren 175 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 37 op de IC. Ook bij de IC-opnames zijn de cijfers nog altijd ruim beneden de signaalwaarde. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

Medewerkers hartbewaking Haags ziekenhuis besmet met corona

Meerdere medewerkers van de afdeling hartbewaking van het HMC Westeinde in Den Haag zijn besmet met het coronavirus. Dat meldt Omroep West. "Het bron- en contactonderzoek loopt nog, dus hoeveel het er precies zijn weten we nog niet", aldus een woordvoerder tegen de regionale omroep.

De afdeling is nog open en het ziekenhuis heeft extra maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Op de hartbewakingsafdeling worden patiënten met hart- en vaatziekten behandeld en in de gaten gehouden. Het ziekenhuis heeft de patiënten en medewerkers op de hoogte gebracht van de besmettingen.

Hans de Boer (VNO-NCW): 'Maak gebruik van testcapaciteit private bedrijven'

Het kabinet moet vaker private bedrijven met laboratoria inzetten om coronatesten uit te voeren, vindt Hans de Boer van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. "Vanuit VNO-NCW hebben individuele leden aan het kabinet aangeboden om testcapaciteit te leveren", zei hij in het tv-programma WNL op Zondag.

Vaak heeft het aanbod volgens De Boer geen resultaat. "Het gaat mondjesmaat."

Volgens de werkgeversvoorman die dinsdag op Prinsjesdag afzwaait als boegbeeld van VNO-NCW, maken het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM hiervan nu te weinig gebruik.

Politie maakt eind aan druk illegaal feest in Spaarnwoudegebied

De politie heeft vannacht in Halfweg in de gemeente Haarlemmermeer een eind gemaakt aan een illegaal feest. Er waren naar schatting 400 tot 500 bezoekers.

Sinds clubs en discotheken gesloten zijn vanwege de corona-uitbraak houden jongeren geregeld illegale feesten in de buitenlucht. Er zijn al tientallen feesten door de politie beëindigd.

Israëlische minister stapt op vanwege mogelijke lockdown

De Israëlische minister van Volkshuisvesting, Yaakov Litzman, is opgestapt vanwege een mogelijke tweede lockdown. De regering van premier Benjamin Netanyahu beslist daar vandaag over, nu het aantal coronabesmettingen in Israël is opgelopen.

De lockdown zou komende vrijdag moeten ingaan vlak voor Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar, meldt persbureau Reuters. De lockdown getuigt volgens Litzman niet van respect voor Joodse feestdagen.

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Israël is opgelopen tot 153.217 gevallen. Er zijn volgens de cijfers van de Johns Hopkins-universiteit 1103 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Geen toeschouwers op beklimmingen Touretappe

In de vijftiende Touretappe staat het peloton pittige beklimmingen te wachten, waaronder de Grand Colombier. Op deze berg zouden normaal gesproken duizenden toeristen staan om de renners toe te juichen. Die zijn er vanmiddag niet, want de Franse politie heeft alle wielerfans gesommeerd de berg te verlaten.

In Frankrijk zijn er in de afgelopen 24 uur meer dan 10.000 nieuwe besmettingen bij gekomen. Dat is een nieuw record. De Franse premier kondigde vrijdag al extra maatregelen aan voor plaatsen waar het aantal besmettingen snel toeneemt. Zo beloofde hij dat er op sommige plekken strengere maatregelen komen om een algehele lockdown te voorkomen.

Wielerverslaggever Herman van der Zandt ziet dat de berg inderdaad verlaten is:

De Franse politie stuurde gisteren al geïrriteerde wielerfans weg van de Grand Colombier.

Dit zijn beelden van de Deense televisie, waarop te zien is dat de berg wordt schoongeveegd:

Franse politie stuurt geïrriteerde wielerfans weg van de Grand Colombier

Geen koets, wel een speciaal mondkapje op Prinsjesdag

Geen koets, ridderzaal, rijtoer en balkonscene. En hoe zit het met driewerf hoera en de hoedjes?

Verslaggever Albert Bos blikt vooruit op een bijzondere derde dinsdag van september:

Geen koets, wel een speciaal mondkapje: alles is anders op Prinsjesdag

Lokale uitbraak Zuid-Duitsland na kroegentocht besmette vakantieganger

Een vrouw heeft in het Zuid-Duitse Garmisch-Partenkirchen mogelijk een corona-uitbraak veroorzaakt door na terugkeer van een vakantie in Griekenland op kroegentocht te gaan. De vrouw, een Amerikaanse die in Duitsland woont, had klachten en was getest. Desondanks ging ze in afwachting van het resultaat niet in quarantaine en bezocht ze meerdere horecagelegenheden.

Op het werk van de vrouw zijn inmiddels 24 coronabesmettingen geconstateerd. In totaal rapporteerde Garmisch-Partenkirchen gisteren 37 positieve gevallen.

Naar aanleiding van de uitbraak hebben de lokale autoriteiten besloten om extra maatregelen te nemen. Horecazaken moeten de komende week om 22.00 uur sluiten en in openbare ruimtes mogen nog maar maximaal vijf personen samen zijn.

Eigen pen mee naar stemlokaal Duitsland

De inwoners van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan vandaag naar de stembus. In de stembureaus is het dragen van een mondmasker verplicht en moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Kiezers moeten bovendien hun eigen pen meenemen. Mensen die een mondkapje weigeren te dragen hebben wel stemrecht.

Ongeveer 14 miljoen kiesgerechtigden in de deelstaat, die grenst aan Nederland, kunnen hun voorkeur vandaag uitspreken over burgemeesters, districtsbestuurders en gemeenteraden.

Welkom in het liveblog

Goedemorgen, welkom in het corona-liveblog van zondag 13 september. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.