NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Amsterdam deelt 148 boetes uit • Laagste aantal besmettingen in 2,5 week

Liveblog gesloten
 • Koningspaar houdt geen afstand op foto

  Op internet gaan vakantiefoto's rond van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Eén ervan toont het koningspaar terwijl ze vlak naast een man staan, zonder dat er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Volgens RTL Nieuws is de foto genomen in Griekenland en is de man één van de eigenaren van een restaurant.

 • Alle dans- en muziekactiviteiten verboden op Curaçao

  Curaçao heeft per direct alle dans- en muziekactiviteiten verboden. In kerken mogen geen koren meer zingen en horecabezoekers moeten contactgegevens achterlaten. Epidemioloog Izzy Gerstenbluth maakte dat bekend, schrijft persbureau ANP.

  Aanleiding voor de maatregelen is dat er twee nieuwe coronabesmettingen gemeld zijn. Het gaat in beide gevallen om lokale besmettingen, waarvan niet duidelijk is hoe de personen besmet zijn geraakt. Ze hebben recent niet gereisd of contact gehad met mensen die in het buitenland zijn geweest.

  In totaal zijn er nu vijf mensen besmet op het eiland, twee van hen zaten al in quarantaine. Sinds maart zijn er 39 gevallen geregistreerd. Er is veel commotie ontstaan sinds eind vorige week de eerste besmetting bekend werd gemaakt.

  Gerstenbluth riep de bevolking op niet in paniek te raken. Hij gaf aan dat er de komende dagen ongetwijfeld nieuwe besmettingen bij zullen komen. "Maar de overheid zal er alles aan doen om personen met covid-19 te achterhalen."

 • 'Maak een landelijk corona-coördinator voor scholen'

  Als het aan Redteam, een groep van onafhankelijke experts ligt, komt er een landelijk corona-aanspreekpunt voor scholen. Die oproep deed antropoloog Ginny Mooy van het Redteam in het EO-programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. "Iemand met kennis van het onderwijs, die ook kan meedenken over volksgezondheid. Iemand die van beide werelden genoeg af weet. Die coördinator kan dan meekijken met scholen of ze open kunnen blijven als de verspreiding van het coronavirus in de regio toeneemt."

  Morgen gaan de scholen open in de regio Zuid, maar schoolpersoneel en ouders zijn bezorgd en vragen zich af of alle maatregelen wel afdoende zijn. Redteam heeft een 'stoplichtsysteem' ontwikkeld, waarbij maatregelen per regio kunnen veranderen. "Zodra je ziet dat de besmettingen toenemen in de regio, verspringt het stoplicht van kleur en krijgen scholen in die regio te maken met strengere maatregelen. Die weten dan precies waar ze aan toe zijn", zei Mooy in gesprek met presentator Kefah Allush.

  Nu zijn er twee opties. Een school blijft open of hij gaat dicht. De enige maatregel die tot dusver landelijk is doorgevoerd is een ventilatie-protocol. Redteam wil dat er waar nodig afstandsregels gaan gelden en een mondkapjesplicht.

 • 148 boetes in Amsterdam voor niet dragen mondkapje

  Boa's in Amsterdam hebben vandaag 148 boetes uitgedeeld aan mensen die geen mondkapje droegen op plekken waar dat verplicht is. Een veelvoud van mensen is alleen aangesproken of gewaarschuwd, zegt de gemeente. "We hopen dat beboeten de uitzondering blijft en dat mensen aan een waarschuwing genoeg hebben."

  Hoeveel boetes de politie heeft uitgedeeld, is nog niet bekend. In Amsterdam geldt bij wijze van proef een mondkapjesplicht op vijf plekken, zoals op de Wallen, in de Kalverstraat en op de Albert Cuypmarkt. Dat zijn plekken waar anderhalvemeter afstand moeilijk te handhaven is. De gemeente kondigde vrijdag aan dit weekend boetes te gaan uitdelen.

 • Burgemeester Beverwijk houdt vast aan sluiten Bazaar

  Alle bezoekers van de Beverwijkse Bazaar zijn weg uit de hallen. Een halfuur voor sluitingstijd kwamen agenten en boa's om de bezoekers naar buiten te begeleiden. Volgens een woordvoerder van de gemeente Beverwijk is het sluiten en het weggaan van de bezoekers rustig verlopen.

  Vier hallen van de Bazaar moesten op last van de gemeente en veiligheidsregio vandaag eigenlijk gesloten blijven, omdat het onmogelijk is om er de anderhalvemeterafstandregel te handhaven. De ondernemers waren het daar niet mee eens en deden de deuren vandaag gewoon open.

  Ongeveer 100 bezoekers waren rond sluitingstijd in die vier hallen. Die blijven wat de gemeente betreft de komende twee weken wel dicht. "De sluiting van de vier hallen van de Bazaar vinden we noodzakelijk om volksgezondheidsproblemen te voorkomen", zegt burgemeester Martijn Smit van Beverwijk in een reactie op de gebeurtenissen vandaag.

  "Alle maatregelen zijn erop gericht verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Er is alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat bezoekers op veilige afstand van elkaar kunnen blijven. Als dat op bepaalde locaties uiteindelijk niet lukt, kunnen we als bestuur niet anders dan die sluiten."

 • Toename grote amputaties door stilvallen reguliere zorg

  Het stilvallen van de reguliere zorg door de coronacrisis heeft in meer ziekenhuizen geleid tot een toename van het aantal grote amputaties, blijkt uit een rondgang van de NOS langs 17 ziekenhuizen. Met name in Noord-Brabant en Limburg was dat zo.

  "Een van de belangrijkste redenen is de angst die gecreëerd is om zorg te vragen", zegt vaatchirurg Lijckle van der Laan. Patiënten durfden niet naar de huisarts te gaan, vertelden ze. Ze mochten vaak ook niet langskomen. Huisartsen deden zoveel mogelijk consulten telefonisch. "Maar deze patiënten moet je echt zien om te bepalen hoe ernstig de wond is."

 • Demonstratie Malieveld afgelopen: geen noemenswaardige incidenten

  De demonstratie op het Haagse Malieveld is afgelopen. Die heeft ongeveer twee uur geduurd, op het hoogtepunt waren er ruim duizend betogers. De demonstranten zijn het niet eens met de geldende coronamaatregelen. Vooral het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje vinden ze niet nodig. De politie sprak eerder al van een rustig verlopen betoging. Niemand werd aangehouden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstratie tegen coronamaatregelen verloopt rustig
 • Koningin Elizabeth ook na vakantie naar Windsor Castle

  De Britse koningin Elizabeth keert na haar vakantie in Schotland terug naar Windsor Castle, waar ze vanwege de coronacrisis ook voor haar vakantie al maanden verbleef, schrijft de krant The Sunday Times. Normaal gesproken zou ze naar Buckingham Palace in het centrum van Londen zijn gegaan.

  De 94-jarige koningin kan zich in Windsor Castle, net buiten Londen, beter van de buitenwereld afschermen. Daarom ging ze in maart naar dat kasteel. Haar 99-jarige echtgenoot prins Philip sloot zich bij haar aan. De koningin kwam tot het begin van haar vakantie deze maand nauwelijks buiten, alleen voor Trooping the Colour, de ceremonie voor de officiële viering van haar verjaardag, een ritje op een pony en het huwelijk van haar kleindochter Beatrice.

 • Politie: demonstratie Den Haag verloopt ordelijk en veilig

  Volgens de politie in Den Haag verloopt de demonstratie op het Malieveld zonder problemen. "Alle aanwijzingen worden opgevolgd", zegt een woordvoerder. "Er zijn geen noemenswaardige incidenten en alles verloopt ordelijk en veilig."

  Zo'n duizend betogers hebben zich inmiddels op het Malieveld verzameld om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Het protest is georganiseerd door het Algemeen Burger Collectief (ABC).

  Zij zijn het niet eens met de anderhalvemetermaatregel en het dragen van mondkapjes. Het ABC, dat zegt een collectief van het Nederlandse volk te zijn, eist het aftreden van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid, schrijft Omroep West. De politici zouden de "geestelijke, maatschappelijke en lichamelijke gezondheid" in gevaar brengen.

  De samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie zou moeten worden beëindigd en de actiegroep roept op tot strafrechtelijke vervolging van die VN-organisatie.

  1/6 Regio15
  2/6 Regio15
  3/6 Regio15
  4/6 Regio15
  5/6 Regio15
  6/6 Regio15
 • Laagste aantal besmettingen sinds 5 augustus

  Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 457 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Dat is het laagste aantal in 2,5 week tijd. Vorige week werden er gemiddeld 613 besmettingen per dag gemeld, blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

  De meeste besmettingen zijn in Amsterdam. De 76 positieve testen daar zijn er duidelijk meer dan de 49 van een dag eerder. Daarna komen Rotterdam (51) en Den Haag (31). Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Gennep (5,3 per 10.000 inwoners), Delfzijl (2,8) en Landsmeer (2,6).

  De GGD's hebben vandaag 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 0 doden gemeld. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 2 doden per dag. Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

  Net als gisteren liggen er 42 covid-patiënten op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

 • Honderden deelnemers bij aanvang demonstratie Den Haag

  Op het Malieveld in Den Haag is de demonstratie tegen de coronamaatregelen begonnen. Zeker honderden mensen hebben zich er verzameld om te protesteren tegen het Nederlandse beleid. "Geen lockdown, geen vaccin, geen spoedwet, geen geweld", roept een spreker op het podium.

  Het protest is georganiseerd door het Algemeen Burger Collectief. "Om de demonstratie veilig en ordelijk te laten verlopen zijn we zichtbaar aanwezig", twittert de politie.

  Regio 15
 • Rusland verwacht maandelijkse vaccinproductie van 6 miljoen doses

  Nog voor het einde van dit jaar produceert Rusland naar verwachting maandelijks 1,5 tot 2 miljoen doses coronavaccins. Uiteindelijk loopt de productie op tot zes miljoen doses per maand, zegt de minister van Industrie tegen het persbureau RIA.

  Het gaat om het onlangs door de Russische autoriteiten goedgekeurde vaccin. Vanaf volgende week wordt het vaccin op grote schaal getest in Rusland. President Poetin zei eerder dat zijn dochter al is gevaccineerd zonder bijwerkingen.

  Wetenschappers reageerden sceptisch op dat nieuws. Volgens hen duurt het vele maanden voordat een vaccin als veilig kan worden beschouwd.

  1/6 NOS
  2/6 NOS
  3/6 NOS
  4/6 NOS
  5/6 NOS
  6/6 NOS
 • Bazaar Beverwijk weigert vier hallen te sluiten

  De Beverwijkse Bazaar negeert de door de veiligheidsregio en gemeente opgelegde sluiting van vier hallen. "Als de gemeente wil dat we dichtgaan, dan mag die de rolluiken naar beneden komen trekken", zegt een woordvoerder van de overdekte markthal.

  De vier hallen zijn vanmorgen gewoon geopend, hoewel volgens de Veiligheidsregio Kennemerland het onmogelijk is gebleken de anderhalve meter afstand te kunnen handhaven. De gemeente maakte gisteravond laat bekend dat de hallen vanaf vandaag voor twee weken worden gesloten. Maar volgens de Bazaar komt dat besluit volledig uit de lucht vallen en was dit niet besproken in overleg tussen de drie partijen op vrijdag.

  "Wij zeggen niet dat er nooit problemen zijn en dat het af en toe druk is. Maar als dat gebeurt, dan sluiten we de betreffende hal." Er zijn volgens haar allerlei aanvullende maatregelen genomen om dit probleem aan te pakken.

  In de vier hallen werken honderden ondernemers, vooral groente-, fruit-, en vleesverkopers. De Bazaar vindt het bizar dat deze groep op zo'n korte termijn met directe sluiting wordt geconfronteerd. "En als wij de boel sluiten, zijn wij aansprakelijk voor de schade."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Ondernemers op de Bazaar 'totaal verrast' door sluiting
 • 'Helft schoolpersoneel voelt zich niet veilig bij coronamaatregelen'

  Iets meer dan de helft van het schoolpersoneel voelt zich niet veilig om weer aan het werk te gaan bij de huidige coronamaatregelen, schrijft EenVandaag. Uit het onderzoek onder 700 medewerkers van basis- en middelbare scholen blijkt dat er vooral zorgen zijn over de ventilatie.

  De 2000 voor het onderzoek benaderde ouders van leerlingen zijn een stuk positiever over de heropening. 85 procent is op de hoogte van de coronamaatregelen op de school van hun kind en twee derde vindt het verantwoord dat de scholen weer volledig open gaan.

  Afgelopen week uitten deskundigen hun zorgen over verouderde ventilatiesystemen op scholen. De VO-raad riep het Outbreak Management Team (OMT) op om met een advies te komen over de ventilatiesystemen. Veel ouders (57 procent) en medewerkers (62 procent) zijn niet op de hoogte van de kwaliteit van de ventilatie op 'hun' middelbare school, meldt EenVandaag.

 • Dertien doden na paniek op illegaal feest Peru

  Afgelopen nacht zijn minstens dertien deelnemers aan een illegaal feest in een café in Peru om het leven gekomen. Een menigte sloeg op de vlucht voor de politie en in de paniek werden mensen vertrapt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

  Vanwege de coronacrisis zijn grote bijeenkomsten verboden. Maar in het café hadden zich zo'n 120 feestgangers verzameld. Na klachten van buren maakte de politie een eind aan het feest. Er waren dus dertien doden, voor zover raakten bekend drie deelnemers en drie agenten gewond.

  23 personen zijn gearresteerd. De autoriteiten spreken berichten tegen dat er traangas is gebruikt en dat sommige feestgangers zijn gestikt.

  Peru is een van de zwaarst getroffen Zuid-Amerikaanse landen in de coronapandemie. Ruim een half miljoen mensen zijn volgens de officiële cijfers besmet en zeker 27.000 patiënten zijn overleden.