NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Zeker 70 doden, meer dan 3000 gewonden • Trump: explosie leek op soort bom

 • De Libanese hoofdstad Beiroet is opgeschrikt door een zware explosie.
 • Volgens de Libanese president Aoun is oorzaak van de explosie 2750 ton aan ammoniumnitraat, dat lag opgeslagen in de haven.
 • Er zijn zeker 70 doden en meer dan 3000 gewonden gevallen, maakte de minister van Volksgezondheid bekend.
 • Onder de gewonden zijn vijf Nederlanders die betrokken zijn bij de Nederlandse ambassade in Beiroet.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het liveblog over de explosie in Beiroet is gesloten.

 • Instagram-account voor vermisten

  Een account op Instagram dat is opgericht om mensen te helpen bij het opsporen van naasten die vermist zijn geraakt na de explosie heeft in een paar uur meer dan 40.000 volgers gekregen. Op het account zijn al bijna honderd foto's en namen van vermisten geplaatst.

 • Twee weken lang noodtoestand in Libanon

  De Libanese president Aoun heeft voor twee weken de noodtoestand afgekondigd in zijn land vanwege de explosie in Beiroet. Verder bieden steeds meer landen Libanon humanitaire hulp aan. Onder meer Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, Iran en Israël hebben hun hulp aangeboden. Door de explosie is een grote hoeveelheid graan dat was opgeslagen in de haven niet meer bruikbaar.

  Minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag heeft Libanon laten weten dat Nederland kan helpen bij zoek- en reddingsoperaties.

 • Trump: explosie leek op soort bom

  De Amerikaanse president Trump heeft in een persconferentie gezegd dat de ontploffing in Beiroet mogelijk is veroorzaakt door een aanval met een bom. Dat hebben hoge Amerikaanse militairen hem medegedeeld, zei Trump voor journalisten in het Witte Huis.

  "Ik heb met een paar van onze geweldige generaals gesproken en zij hadden het gevoel dat dit een aanval was. Het leek op een soort bom", zei Trump. De Libanese president Aoun twitterde dat de explosie was veroorzaakt door naar schatting 2750 ton ammoniumnitraat, dat al zes jaar lag opgeslagen in de haven.

  Trump zei in de persconferentie verder dat de VS bereid is Libanon bij te staan.

 • Dodental opgelopen tot boven de 70

  De Libanese gezondheidsminister Hamad meldt dat het aantal doden door de explosie is opgelopen tot zeker 70. Het aantal gewonden staat op ruim 3000. Zij worden inmiddels ook behandeld in ziekenhuizen buiten de stad, omdat de ziekenhuizen in Beiroet overvol zijn.

 • 'Van het ene op het andere moment vloog van alles door de tent heen'

  De 29-jarige Herman van Uum was een drankje aan het doen met een vriend die recent was teruggekeerd in Libanon, toen de ontploffing plaatsvond. "Van het ene op het andere moment vloog van alles door de tent heen", zegt Van Uum. "Vervolgens werd ik door iemand omhoog getrokken en die zei dat m'n gezicht open lag. Ze hebben me op een scooter gegooid en naar een ziekenhuis gereden. Ik dacht dat de explosie recht voor de deur gebeurde, want we vlogen echt door de tent heen. Later bleek dat ik er zo'n 500 meter vandaan was."

  Van Uum had door de explosie een glasscherf in zijn nek gekregen. Maar eenmaal in het ziekenhuis kwam hij in een enorme drukte terecht, waarna hij de scherf er uiteindelijk zelf met een pincet uit heeft gehaald. "Het was heel heftig."

 • Ook medewerkers Duitse ambassade gewond

  Medewerkers van de Duitse ambassade in Beiroet zijn gewond geraakt door de ontploffing, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter. Het laat zich niet uit over het aantal medewerkers dat gewond is geraakt.

 • Libanese president noemt opslag gevaarlijke stoffen onacceptabel

  De Libanese president Michel Aoun heeft opgeroepen tot een spoedzitting van het kabinet. Hij noemt het op Twitter onacceptabel dat er "2750 ton aan ammoniumnitraat" was opgeslagen in het pakhuis en dat het daar zes jaar lang lag "zonder veiligheidsmaatregelen". De verantwoordelijken kunnen rekenen op zware straffen, kondigt Aoun aan.

  Over het explosieve materiaal zei een Libanese veiligheidschef eerder dat het afkomstig was van een schip en lang geleden in beslag was genomen. Premier Diab beloofde dat de feiten over het depot snel boven tafel zullen komen. Op beelden van na de explosie was te zien dat er gekleurde rook vrijkwam.

  Correspondent Daisy Mohr zegt dat er nog veel vragen over zijn. "De gewone Libanees weet in elk geval niet dat dat daar lag."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Wat er is gebeurd, is allemaal nog heel erg onduidelijk'
 • Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag biedt Libanon hulp

  Nederland is bereid Libanon te helpen bij de zoek- en reddingsoperatie na de zware explosie, meldt minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking. Ook het Libanese Rode Kruis kan rekenen op steun uit Nederland.

  Kaag spreekt van "schokkende beelden" uit Beiroet, "een stad die mij dierbaar is". Voordat zij minister werd was Kaag speciaal coördinator van de Verenigde Naties in Libanon. "Mijn gedachten gaan uit naar collega's en hun families en naar allen die zijn getroffen."

 • Buitenlandse Zaken: vooralsnog niet meer dan vijf Nederlandse gewonden gemeld

  Even voor elf uur meldt Buitenlandse Zaken dat er op dit moment geen meldingen zijn over andere Nederlandse gewonden, naast de vijf gewonden van de Nederlandse ambassade in Beiroet.

  Buitenlandse Zaken kan niet zeggen hoeveel van de vijf in het ziekenhuis liggen of hoe het met ze gaat.

  De Nederlandse ambassade ligt hemelsbreed zo'n 800 meter van de plek van de explosie:

  Google Maps
 • Beelden van net na de explosie: chaos en ravage op straat in Beiroet

  Op beelden die kort na de explosie zijn gemaakt is te zien dat de klap een ravage heeft aangericht.

  Ook worden slachtoffers afgevoerd en rennen mensen door de straten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kort na de explosie: chaos en ravage op straat in Beiroet
 • Dodental loopt verder op tot 60, meer dan 3000 gewonden

  Het dodenaantal als gevolg van de explosie in Beiroet loopt verder op. Er zijn zeker 60 doden en meer dan 3000 gewonden gevallen, zegt de minister van Volksgezondheid.

 • Rutte betuigt medeleven

 • Overvol ziekenhuis, gewonden worden buiten behandeld

  Ziekenhuizen in Beiroet werken keihard aan het verzorgen van gewonden door de explosie.

  Ook buiten op straat worden mensen behandeld.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Overvol ziekenhuis, gewonden worden buiten behandeld
 • Oorzaak explosie nog onbekend

  De oorzaak van de explosie is nog niet bekend. Het gebeurde op een plaats waar zwaar explosieve materialen lagen opgeslagen. Er zijn berichten dat het gaat om een grote hoeveelheid in beslag genomen ammoniumnitraat, een combinatie van salpeterzuur en ammoniak.

  Premier Hassan Diab zegt dat het materiaal er sinds 2014 lag opgeslagen en dat de verantwoordelijken zullen boeten voor wat er gebeurd is. Details over de opslagplaats zullen later bekend worden gemaakt, zegt hij.