liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Drukte in supermarkten neemt toe' • Alle boa's Schiedam in thuisquarantaine

liveblog gesloten

Straf voor twee horecagelegenheden in Grou vanwege overtreden coronaregels

De Veiligheidsregio Fryslân heeft een café in Grou en een terras van een eetcafé in diezelfde plaats gesloten vanwege overtreding van de coronamaatregelen. Dat is gebeurd op verzoek van de gemeente Leeuwarden, meldt Omrop Fryslân. Er waren zaterdagnacht te veel mensen bij elkaar en te weinig hygiënemaatregelen.

Beide zaken zijn niet bekeurd, maar ze mogen pas weer open als ze een plan van aanpak kunnen laten zien.

Ministerie: nieuws over vaccin 'positief en hoopgevend'

Het ministerie van Volksgezondheid noemt de eerste resultaten van de tests van het coronavaccin van de universiteit van Oxford "positief en hoopgevend nieuws". "Een vaccin is cruciaal in de strijd tegen het coronavirus. Totdat er een vaccin is, zal het virus onder ons zijn en zal het de kop opsteken. De data van de eerste klinische onderzoeken zien er goed uit", zegt een woordvoerder.

"Het is belangrijk dat het vaccin voor alle testfases slaagt", aldus het ministerie. "Er is bij dit onderzoek bijvoorbeeld nog niet gekeken of het vaccin effectieve bescherming biedt in hele grote groepen, bijvoorbeeld in een regio waar het virus heerst. Dat is de volgende belangrijke stap die op dit moment loopt."

WHO: situatie Zuid-Afrika is waarschuwing voor rest van het continent

Het snel stijgende aantal coronagevallen in Zuid-Afrika kan een voorbode zijn van wat de rest van het Afrikaanse continent te wachten staat. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een wake up-call voor Zuid-Afrika en andere landen op het continent.

Afgelopen zaterdag meldde Zuid-Afrika 13.373 nieuwe besmettingen in een dag. Ook in Botswana, Kenia, Namibië, Zambia en Zimbabwe stijgt het aantal besmettingen in korte tijd hard.

"Hoewel de cijfers in die andere landen lager liggen, denk ik dat we nu een versnelling van de overdracht zien in een aantal landen in sub-Sahara-Afrika. Ik vind dat we dit zeer serieus moeten nemen", zegt WHO-crisismanager Mike Ryan.

Nog eens drie reizigers via Eindhoven Airport besmet

Vorige week zijn nog eens drie mensen geland op Eindhoven Airport die later besmet bleken met het coronavirus. Dat meldt de GGD Brabant-Zuidoost aan Omroep Brabant. De drie zaten op afzonderlijke vluchten en landden op verschillende dagen.

De reizigers lieten zich kort na de landing testen bij de GGD. Een bron- en contactonderzoek is inmiddels van start gegaan. Zaterdag meldde de GGD dat sinds begin juni zeven reizigers die landden op Eindhoven Airport besmet waren met het virus. Zij zaten verspreid over zes vluchten.

Alle boa's gemeente Schiedam in thuisquarantaine

Alle boa's en andere medewerkers van de afdeling Toezicht en Handhaving in Schiedam zitten de komende twee weken in thuisquarantaine. Twee medewerkers van het team zijn vorige week positief getest op het coronavirus, en na testen bleken nog eens zeven medewerkers besmet met het coronavirus.

Volgens de gemeente is onduidelijk waar en hoe de medewerkers besmet zijn geraakt. In totaal zitten vijftig personeelsleden de komende twee weken thuis. Het gaat, naast de boa's, ook om onder meer juristen en analisten.

De gemeente zegt in een verklaring dat er "op regionaal niveau" afspraken zijn gemaakt over de handhaving in de Zuid-Hollandse gemeente.

Veiligheidsberaad: drukte in supermarkten neemt toe

Het Veiligheidsberaad, bestaande uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, zegt dat de drukte in de supermarkten de laatste weken toeneemt. De regels zijn niet veranderd maar het gedrag van de klanten wel, zegt een woordvoerder van het beraad tegen het ANP. Klanten komen ook steeds vaker samen met anderen boodschappen doen.

"Handhaven in supermarkten heeft nu geen prioriteit, maar we raden iedereen dringend aan om de richtlijnen wel in acht te nemen", aldus de woordvoerder. "Dus alleen boodschappen doen, een karretje gebruiken, op afstand blijven van elkaar en van winkelpersoneel en kleine kinderen niet door de winkel laten rennen." Winkels waar het veel te druk is, kunnen een boete krijgen.

Volgens het Veiligheidsberaad kennen toeristen uit buurlanden de Nederlandse coronaregels niet goed. In Zeeland vormen Belgische toeristen bijvoorbeeld te grote groepen. "In België mag je met maximaal vijftien mensen uit je sociale omgeving bij elkaar zijn. Dat noemen ze de 'bubbel.' Mensen uit zo'n bubbel hoeven ook geen afstand te houden. Maar in Nederland geldt de afstandsregel voor iedereen die niet tot één huishouden behoort. We moeten dagelijks groepen Belgen uit elkaar halen", aldus een woordvoerder tegen het persbureau.

Vrees voor honderden besmettingen na uitbraak Hillegom

Directeur Sjaak de Gouw van de GGD Hollands-Midden is bang dat na een coronauitbraak in Hillegom mogelijk honderden anderen mensen besmet zijn geraakt. Zeker 23 besmettingen zijn gelinkt aan een café in de Zuid-Hollandse plaats. Vermoedelijk zijn ze op de late avond van zaterdag 11 juli besmet geraakt. Het café is uit voorzorg gesloten.

"Hoe de besmetting in het café precies is gegaan kunnen we nooit meer nagaan", zei De Gouw in het radioprogramma Nieuws en Co. "Dat het zo massaal is, gebeurt niet vaak. We weten niet welke rol ventilatie bijvoorbeeld gespeeld heeft. Maar dat één persoon 23 mensen besmet is ongewoon. We zien ook bij het testen dat vrijwel iedereen die in de buurt was, positief is. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt."

De besmette bezoekers hebben in de dagen daarna waarschijnlijk weer andere mensen besmet, zegt De Gouw. "Er zijn een aantal mensen die met lichte klachten hebben doorgewerkt. Dat zit een beetje in onze genen, niet flauw zijn en gewoon gaan werken met een kuchje of een neusverkoudheid. Maar het is verontrustend, want nu zijn er op die werkplekken veel meer mensen die we moeten volgen."

Volgens De Gouw is het belangrijk dat cafébezoekers anderhalve meter afstand van elkaar houden. Hij kan zich echter voorstellen dat het in de praktijk weleens mis kan gaan. "Als de muziek in een café hard staat, probeer dan op anderhalve meter maar eens een gesprek te voeren. Dat zijn omstandigheden die niet ideaal zijn voor de bestrijding van het coronavirus."

Voorzitter Europese Raad: akkoord is mogelijk

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, is ervan overtuigd dat een akkoord op de Europese top in Brussel mogelijk is. Hij heeft zojuist een compromisvoorstel op tafel gelegd, waar de Europese regeringsleiders later vanavond over gaan praten. "De laatste stappen zijn de moeilijkste, maar ik heb het gevoel dat het mogelijk is", zei Michel. "Het is een enorme klus geweest."

De hele dag praten de regeringsleiders al over hoeveel geld er aan leningen en hoeveel geld er aan subsidies beschikbaar komt voor het herstelfonds. Het totaalbedrag blijft 750 miljard euro, maar Michel stelt 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen voor. Over dat bedrag is de hele dag gesteggeld: Frankrijk wilde niet onder de 400 miljard zakken, Nederland wilde niet meer dan dan die 400 miljard aan subsidies.

Naar verwachting wordt er, net als de afgelopen dagen, weer de hele nacht onderhandeld. Zo moet de hele begroting voor de komende zeven jaar nog worden vastgesteld, waarbij veel landen een flinke wensenlijst hebben. Nederland krijgt volgens het nieuwste compromisvoorstel een korting van ruim 1,9 miljard euro op de afdracht, in plaats van 1,5 miljard euro.

Corona slaat toe op de populairste vakantiebestemmingen van Europa

De zomervakantie gaat gepaard met oplevingen van het coronavirus op de populairste reisbestemmingen van Europa. In Frankrijk, Spanje en andere geliefde vakantielanden neemt het aantal besmettingen toe. Inwoners en reizigers krijgen weer te maken met aangescherpte maatregelen.

Lees in dit artikel meer over de situatie in België, Frankrijk en Spanje:

AstraZeneca onderzoekt nu vooral dubbele inentingen vaccin

Bij de verdere tests van het coronavaccin van de Britse universiteit van Oxford, kijkt farmaceut AstraZeneca in eerste instantie vooral naar de werking van dubbele inentingen. Dat zei een topman van het Brits-Zweedse bedrijf na de bekendmaking van de eerste resultaten. Het middel AZD1222, ook bekend als 'ChAdOx1 nCoV-19', wordt door de universiteit ontwikkeld. Als het goed blijkt te werken tegen het coronavirus, mag AstraZeneca het op de markt brengen.

Vanmiddag werd bekend dat de eerste tests van het middel positief uitpakten. Het lichaam reageert goed op het vaccin en er zijn weinig bijwerkingen. Na de proeven met twee prikken, gaat AstraZeneca verder met de onderzoeken naar "enkele of een lagere doses", aldus Pangalos.

De farmaceut en de universiteit hopen dat voor het eind van het jaar duidelijk is of het vaccin goed werkt en gebruikt kan worden. Nederland heeft samen met drie andere Europese landen alvast honderden miljoenen doses besteld.

Mondkapjes verplicht in openbare ruimten Frankrijk, wisselende reacties

Vanaf vandaag is het in Frankrijk verplicht om in supermarkten, kerken, sportclubs, bioscopen en andere openbare ruimten een mondkapje te dragen. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 135 euro. Het winkelend publiek reageert wisselend op de verplichte mondbedekking:

Mondkapjes verplicht in openbare ruimten Frankrijk: 'Het is verstandig'

Zestien coronapatiënten op IC's, een minder dan gisteren

Het aantal covid-19-patiënten op de intensive care is gedaald naar zestien. Dat is er één minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Buiten de IC's liggen in ziekenhuizen 81 covid-19-patiënten, vijf meer dan gisteren.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat er sprake is van een "stabiel beeld met kleine schommelingen per regio en landelijk". "De lokale uitbraken vertalen zich tot op heden niet in een stijging van het overall aantal opnames in de ziekenhuizen."

21.000 flexwerkers vragen coronasteun aan, helft aanvragen wordt afgekeurd

Bij uitkeringsinstantie UWV zijn 21.000 aanvragen binnengekomen voor de overbruggingsregeling voor flexwerkers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Op dit moment wordt ongeveer de helft van de aanvragen afgewezen, omdat mensen niet voldoen aan de voorwaarden, laat het UWV weten.

De regeling, die TOFA heet, is bedoeld voor flexwerkers en oproep- en uitzendkrachten die in februari nog meer dan 400 euro per maand verdienden en die daar in april minimaal de helft van kwijt waren. Zij kunnen een tegemoetkoming krijgen van in totaal 1650 euro bruto (550 euro per maand voor maart, april en mei). Bij veel afgekeurde aanvragen blijkt dat mensen te weinig hebben verdiend in februari, of juist te veel in april. Volgens het UWV hebben de meeste aanvragers die wel recht hebben op de regeling het bedrag inmiddels op hun rekening staan.

Omdat de verwachting is dat meer mensen gebruik kunnen maken van de regeling heeft het ministerie besloten de TOFA-regeling twee weken langer open te stellen. Dat betekent dat de tegemoetkoming ook volgende week nog aangevraagd kan worden.

Onderzoekers: vaccin dat Nederland heeft aangeschaft lijkt veilig, positieve testresultaten

Het coronavaccin van de Britse universiteit van Oxford lijkt veilig en de eerste resultaten van de tests bij zo'n 1100 mensen zijn positief afgerond. Volgens de onderzoekers zijn er geen ernstige bijwerkingen geconstateerd en leidt het vaccin tot de aanmaak van antistoffen en T-cellen tegen SARS-CoV-2, schrijven zij in het medische tijdschrift The Lancet.

Het is nog wel te vroeg om te concluderen dat het vaccin met de naam AZD1222 afdoende bescherming biedt tegen het coronavirus. 70 procent van de proefpersonen kreeg koorts of hoofdpijn, maar volgens de onderzoekers is dat prima te verhelpen met paracetamol. De antistoffen voorkomen dat virusdeeltjes het lichaam kunnen infecteren en 'markeren ze' om opgeruimd te worden. T-cellen kunnen besmette lichaamscellen opruimen.

De onderzoekers hopen op basis van deze resultaten dat het immuunsysteem het virus "onthoudt", zodat het vaccin mensen voor een langere periode kan beschermen. "We moeten echter meer onderzoek doen voor we kunnen concluderen dat het vaccin voldoende bescherming biedt, en hoe lang die bescherming is", zegt een van de onderzoekers.

Nederland heeft samen met drie andere Europese landen een overeenkomst gesloten met farmaceut AstraZeneca voor 300 tot 400 miljoen "kansrijke doses" van het medicijn. Ook de VS en Groot-Brittannië hebben het vaccin besteld. De hoop is dat aan het eind van het jaar duidelijk is of het vaccin ook echt gebruikt kan gaan worden.

Zeker 73 besmettingen na feest in discotheek Córdoba

Zeker 73 mensen die deze maand aanwezig waren op een feest in een discotheek in de Zuid-Spaanse stad Córdoba zijn besmet met het coronavirus. De Spaanse autoriteiten publiceerden gisteren de meest recente telling. Een dag eerder was het aantal nog de helft lager.

Het feest was georganiseerd om het einde van het schooljaar te vieren en vond plaats op 10 juli. Er waren zo'n 400 mensen aanwezig in de club. Een week later werd de eerste bezoeker ziek. Daarna nam het aantal besmettingen rap toe. Inmiddels is het de grootste uitbraak in de regio Andalusië, waar Córdoba ook ligt.

Fernando Simón, de directeur van het Spaanse RIVM, waarschuwde vrijdag al voor dergelijke uitbraken. "We moeten plezier hebben, maar moeten ook leren hoe dat op een andere manier te doen", zei hij. De uitbraak in Córdoba volgt op een soortgelijk voorval in de Baskische plaats Zarautz, waar zeker twintig tieners bij een feest mogelijk besmet zijn geraakt.

Voor het eerst sinds 1956 geen Gouden Bal-uitreiking

Voetbalmagazine France Football zal voor het eerst sinds 1956 geen Gouden Bal uitreiken, de prijs voor de beste voetballer van Europa. Volgens de hoofdredacteur van het blad, Pascal Ferré, is er door de coronacrisis niet meer sprake van een "gewoon jaar".

"En bij twijfel is het beter om de verkiezing op te schorten, dan om door te gaan", aldus Ferré, die benadrukt dat een eerlijke verkiezing onmogelijk was. "Sommige spelers hebben hun seizoen radicaal zien eindigen. Anderen niet. Hoe kunnen we het onvergelijkbare vergelijken?"

Zeven keer won een Nederlandse voetballer de prestigieuze voetbalprijs. Vorig jaar werd Liverpool-verdediger Virgil van Dijk bijna de achtste. Hij moest in de verkiezing uiteindelijk nipt Barcelona-ster Lionel Messi voor zich laten.

Dit jaar geen marathons in Rotterdam en Eindhoven

Er komt dit jaar definitief geen marathon van Rotterdam. De organisatie heeft besloten het sportevenement, dat eerder al was uitgesteld van april naar eind oktober, te verplaatsen naar volgend jaar april. Als reden noemt de organisatie "de beperkende overheidsrichtlijnen", waardoor het evenement niet op de reguliere wijze georganiseerd kan worden. Met name de anderhalve meter afstand zou lastig te handhaven zijn. Ook de marathon van Eindhoven is om dezelfde reden voor dit jaar afgelast.

"Het is een bittere pil en zuur voor iedereen die zich zo had verheugd op onze jubileummarathon" zegt organisator Mario Kadiks van de marathon van Rotterdam over de veertigste editie van de wedstrijd. "Maar het is buitengewoon moeilijk om een grote massa mensen met de nu geldende protocollen te beheersen en de volksgezondheid staat te allen tijde voorop." Kadiks heeft er niet over gepeinsd de marathon in afgeslankte vorm alsnog door te laten gaan: "Die zou geen schim meer zijn van het loopfeest dat wij voor ogen hebben".

Lagere rente bij kopen op krediet en rood staan

Mensen die er bij het online shoppen voor kiezen producten op krediet te kopen, betalen hierover vanaf 10 augustus minder hoge rentes. Ook mensen die rood staan bij de bank betalen vanaf dan geen 14 procent, maar 10 procent over het bedrag.

Het ministerie van Financiën pakt de zogenoemde woekerrentes aan in opdracht van de Tweede Kamer. Die vroeg om in de coronacrisis deze rentes te verlagen, omdat huishoudens met lage inkomens hierdoor in de problemen kunnen raken. Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) denkt dat de verlaging consumenten meer lucht kan geven tijdens de crisis.

23 besmettingen gelinkt aan Hillegoms café

Er zijn inmiddels zeker 23 coronabesmettingen gelinkt aan café De Kleine Beurs in Hillegom. Eerder werd gemeld dat café uit voorzorg de deuren sloot nadat vier bezoekers besmet bleken. GGD Hollands Midden is bezig met het bron- en contactonderzoek.

De eigenaar van het café, Boy Hardeman, is zelf ook besmet met het coronavirus. "Ik ben enorm geschrokken", zegt hij tegen Omroep West. Ook medewerkers zijn besmet. "Mensen zijn klaar met corona, maar corona is nog niet klaar met ons."

De GGD Hollands Midden denkt dat het virus zich heeft kunnen verspreiden, doordat mensen met milde klachten zich niet hebben laten testen en zijn blijven werken. De GGD benadrukt het belang van testen bij klachten als een verstopte neus, loopneus, keelpijn of niezen. "Doe het niet alleen voor jezelf, maar ook voor de gezondheid van je familie, vrienden en collega's."

De mensen die nu besmet zijn of in contact zijn geweest met een besmet persoon, hebben advies van de GGD gekregen om thuis te blijven of extra op de gezondheid te letten. Iedereen die tussen 8 juli en 16 juli in het café is geweest en klachten heeft, wordt verzocht contact op te nemen met de GGD.

Spanje: extra maatregelen rond Barcelona, alsnog volle stranden

Terwijl de autoriteiten in Spanje gisteren de maatregelen voor gebieden rond Barcelona nog eens extra aanscherpten tot het hoogste niveau sinds het einde van de nationale lockdown op 21 juni, blijven de stranden in de regio volstromen.

Zo werd gisteren door de politie een populair strand in de wijk Barceloneta in Barcelona gesloten, omdat het er te druk was. Mensen stonden in rijen te wachten voor het strand. Er werd op het oog beperkt gehoor gegeven aan de dringende oproep van de gezondheidsautoriteiten aan inwoners van Barcelona om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Dagelijks telt de regio Catalonië nu zo'n duizend nieuwe besmettingen en dat aantal neemt vooralsnog niet af. Gisteren werden er daarom ook strengere maatregelen afgekondigd voor specifieke dorpen in de gemeenten Girona en L'Hospitalet de Llobregat. Mensen mogen daar nog met maximaal tien personen samenkomen, geen verzorgingstehuizen meer bezoeken en ook zijn de nachtclubs er weer gesloten.

Het strand van Barceloneta, gisteren

Gestage stijging aantal besmettingen België houdt aan

In België blijft het aantal besmettingen stijgen, al is er volgens de autoriteiten geen reden tot grote paniek. In de eerste persconferentie over het virus in ruim een maand tijd werd duidelijk dat in de week van 11-17 juli dagelijks gemiddeld 154 besmettingen zijn geregistreerd, een stijging met 66 procent in vergelijking met de week ervoor. De besmettingen waren vooral in de provincies Antwerpen, Limburg en West-Vlaanderen, met clusters in Brussel en Wallonië.

Boudewijn Catry van gezondheidsinstituut Sciensano zei dat de cijfers "nog niet dramatisch" zijn, "maar het is wel de hoogste tijd om actie te ondernemen". Hij noemde het "bijzonder jammer" dat de Belgische politie privéfeestjes van meer dan honderd mensen moet stopzetten, vanwege het grote risico op een nieuwe uitbraak. De bezetting in ziekenhuizen is volgens Catry vooralsnog stabiel laag. Er zijn gemiddeld tien opnames per dag en de bezetting op de IC is met 3 procent laag.

In de persconferentie werd ook duidelijk dat het bron- en contactonderzoek niet altijd even soepel loopt. Zo is afgelopen tijd bijna een kwart van de mensen niet bereikt omdat er geen gegevens waren of omdat mensen hun telefoon niet opnamen. Daarna volgt huisbezoek waarna een deel alsnog gegevens deelt. De gestage stijging was voor de Belgische regering gisteren aanleiding om opnieuw bijeen te komen. Na afloop werd niet besloten tot strengere maatregelen, maar wel werd iedereen op het hart gedrukt om zich te houden aan de bestaande coronaregels. De besmettingen zouden veelal terug zijn te voeren op evenementen of betrekking hebben op specifieke kringen, zoals familie.

Advies: ruim nertsenfokkerijen bij aanhouden besmettingen

Als er na half augustus nog steeds nieuwe coronabesmettingen zijn op nertsenfokkerijen, worden alle bedrijven preventief geruimd. Dat schrijven de ministers De Jonge en Schouten. Het kabinet volgt daarmee een advies van wetenschappers, verzameld in het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z). Zo moet worden voorkomen dat nertsenhouderijen 'virusreservoirs' worden. Voorwaarde is wel dat de aanwezigheid van het virus onder mensen rond die tijd ongeveer hetzelfde is als nu.

Tot nu toe is er op 25 nertsenfokkerijen corona vastgesteld. Alle dieren op die bedrijven zijn gedood. Volgens het OMT-Z vormen besmette medewerkers van de bedrijven hoogstwaarschijnlijk de bron van de infecties.

Tussen de 400 en 500 actieve clusters in Frankrijk

Er zijn op dit moment tussen de 400 en 500 actieve coronaclusters in Frankrijk. Dat meldt gezondheidsminister Veran op de radiozender van Franse publieke omroep. Volgens de Franse gezondheidsautoriteiten is er sprake van een cluster als drie of meer positieve gevallen te herleiden tot zijn tot een bron, zoals een besmet persoon of een evenement.

Het aantal besmettingen in Frankrijk neemt weer toe. De zogenoemde R-waarde, oftewel hoeveel personen er gemiddeld worden besmet door een coronapatiënten, staat in het land nu op 1,2. Maar op sommige plekken, zoals in de steden Nice en Marseille is dat aanzienlijk hoger. Net als in de regio Bretagne, mogelijk omdat daar families samenkomen voor vakanties.

Veran spreekt van een "zorgelijke trend", maar benadrukt dat er nog niet gesproken kan worden van een tweede golf. Wel besloot Frankrijk vanaf vandaag het dragen van mondkapjes in alle openbare overdekte ruimten, zoals supermarkten, te verplichten.

Groot-Brittannië sluit vaccindeals

Groot-Brittannië heeft met de bedrijven Pfizer en Valneva deals gesloten voor in totaal 90 miljoen doses van mogelijke coronavaccins. Het gaat om twee vaccins. Van het Pfizer-vaccin kopen de Britten er op voorhand alvast 30 miljoen. Van het Valneva-vaccin krijgt het land 60 miljoen doses met een optie voor nog eens 40 miljoen vaccins als blijkt dat het middel "veilig, effectief en geschikt" is, aldus de Britse regering.

Het is onduidelijk hoeveel het land betaalt voor de vaccins, waarvan nog niet duidelijk is of ze überhaupt zullen werken.

Eerder kocht Groot-Brittannië ook al 100 miljoen doses van het vaccin dat wordt ontwikkeld door de universiteit van Oxford. Nederland bestelde samen met drie andere landen 300 miljoen doses van dit vaccin.

Mondkapjes vandaag verplicht in supermarkten, winkels Frankrijk

In Frankrijk zijn vanaf vandaag mondkapjes verplicht in supermarkten, winkels en alle andere afgesloten openbare ruimtes. De plicht was er al in het openbaar vervoer, maar is nu dus uitgebreid. Wie geen mondkapjes draagt, kan een boete van 135 euro krijgen.

Premier Castex maakte haast met de uitbreiding van de mondkapjesplicht, nu het aantal besmettingen in Frankrijk de afgelopen weken is toegenomen. De zogenoemde R-waarde ligt weer boven de 1, wat betekent dat elke patiënt zeker een andere persoon besmet. Ter vergelijking: in Nederland is de R-waarde momenteel 0,9. De Franse gezondheidsminister Veran denkt de opleving onder meer te maken heeft met het samenkomen van families in de vakantietijd.

In Frankrijk zijn in totaal bijna 174.000 coronagevallen geregistreerd. Ruim 30.000 coronapatiënten zijn overleden. Het virus heeft in het land vooral toegeslagen in het noordoosten langs de Rijn en in en rondom hoofdstad Parijs.

Twaalf leden Belgische familie besmet na vakantie in Zeeland

Twaalf leden van een vijftienkoppige Belgische familie zijn na een vakantie in het Zeeuwse Cadzand besmet met het coronavirus. De familie was begin deze maand met vier gezinnen een week in Zeeland voor de viering van een vijftigjarig huwelijk. Tegenover Belgische media laten ze weten geen idee te hebben hoe ze het virus hebben opgelopen. "Maar we denken in Nederland", zegt Hendrik Vandromme tegen de krant HLN, die verder benadrukt dat de familie zich goed heeft gehouden aan de coronaregels. "Onze bubbel was nooit groter dan vijftien mensen. En toch zijn we besmet geraakt."

Vandrommes vrouw werd op de laatste dag van de vakantie in een vakantiepark ziek, waarna de gehele familie werd getest. Vandromme: "Wellicht zijn we niet verantwoordelijk voor verdere verspreiding, omdat we meteen in quarantaine gegaan zijn, nog voor onze tests positief bleken te zijn."

Volgens het ANP heeft het vakantiepark het huisje waarin de familie verbleef inmiddels uit de verhuur gehaald en volledig ontsmet. Burgemeester Vermue van de gemeente Sluis, waar Cadzand onder valt, was niet op de hoogte van de besmettingen, laat ze weten op Twitter. "Ik lees het nu ook zojuist in de media, vreemd." Ze gaat uitzoeken waarom ze niet eerder op de hoogte is gebracht.

EU-top vanmiddag hervat

Nog altijd is er in Brussel geen akkoord over de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds, ondanks koortsachtig onderhandelen sinds vrijdag. Afgelopen nacht is er door de 27 regeringsleiders in groepjes overlegd. Volgens premier Rutte werkt de voorzitter van de Europese Raad Michel aan een nieuw compromis "en wordt er vooruitgang geboekt", hoewel het vannacht wel een aantal keer moeilijk was.

Maar dat is niet erg, zei Rutte na afloop van het overleg, rond 06.00 uur. "We zitten hier niet om de rest van ons leven op elkaars verjaardag te komen. Iedereen zit hier om zaken te doen voor zijn eigen land. We zijn allemaal professionals, iedereen respecteert elkaar, en als het een keer knalt weet je in ieder geval waar je het voor doet."

Vanmiddag om 16.00 uur gaat het overleg weer verder.

Voor het eerst in vier maanden weer gezongen in Martinikerk

Voor het eerst sinds 11 maart werd gisteren tijdens een viering in de Martinikerk in Groningen weer gezongen door kerkgangers. Een heugelijke dag voor Cees Langebeeke, de voorzitter van de kerkeraad. "Als kerkganger heb je toch een redelijk passieve positie tijdens de dienst. Maar met zingen word je actief, en mag je meedoen in het grote geheel. Heel bijzonder om vanaf vandaag voor het eerst weer met z'n allen mee te kunnen zingen", zei hij gisteren.

Toch was het zingen in de kerk niet helemaal hetzelfde als vier maanden terug. In plaats van 200 tot 300 mensen zaten er maar 100 mensen in de kerk en die kwamen met hun stemmen maar moeilijk boven het orgel uit. "Ik hoor anderen nauwelijks zingen", zei een bezoeker tegen RTV Noord. "Door het harde orgelspel hoor ik mezelf ook nauwelijks", zei een ander.

Zingen in de kerk mag weer, maar het RIVM ziet wel risico's. Kerken moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen. Daarbij hangt het onder meer van de grootte van het kerkgebouw af en hoe goed het gebouw is geventileerd.

'Coronadashboard niet volledig'

Het coronadashboard van de overheid is niet volledig. Dat schrijft NRC. Volgens het dashboard kwamen er deze maand 1390 nieuwe besmettingen bij, terwijl er bij het RIVM ruim 250 meer binnenkwamen, namelijk 1654. Dat blijkt uit onderzoek van een promovendus aan de Tilburg University.

De onvolledigheden zouden zijn ontstaan door de manier waarop foute meldingen worden gecorrigeerd. Die correcties zijn vaak van weken terug. Soms worden er bijvoorbeeld nog positieve besmettingen van maart teruggetrokken. Minister De Jonge van Volksgezondheid beschouwt het dashboard als een essentieel instrument bij onder meer de bestrijding van een mogelijk tweede golf.

Het moet voor september zo compleet mogelijk zijn. Als het dashboard niet volledig is, bestaat er het risico dat een mogelijk nieuwe piek te laat wordt gesignaleerd.