liveblog
NOS SportAangepast

Mercedes-duo oppermachtig; podiumplek voor Verstappen

  • Hamilton wint GP van Steiermark
  • Bottas wordt tweede, Verstappen derde
  • Beide Ferrari's vallen snel uit
  • Samenvatting: 19.00 uur in Studio Sport
liveblog gesloten

Tot volgende week!

We houden ermee op hier in Spielberg na een verblijf van ruim twee weken in Oostenrijk. Komende week trekt het Formule 1-circus naar Hongarije, waar volgende week de GP op de Hungaroring op het programma staat. Tot dan!

Het nieuwe WK-klassement

Stand na twee GP's

coureur punten
1 Valtteri Bottas (Mercedes) 43
2 Lewis Hamilton (Mercedes) 37
3 Lando Norris (McLaren) 26
4 Charles Leclerc (Ferrari) 18
5 Sergio Pérez (Racing Point) 16
6 Max Verstappen (Red Bull) 15
7 Carlos Sainz jr. (McLaren) 13
8 Alexander Albon (Red Bull) 12
9 Pierre Gasly (Alpha Tauri) 6
10 Lance Stroll (Racing Point) 6

De winnaar spreekt

Lewis Hamilton is uiteraard een tevreden man na zijn overwinning en bedankt als eerste zijn team. De Brit kijkt uit naar volgende week, wanneer er alweer een GP op het programma staat, in Hongarije.

De eerste reactie van Verstappen

"Ik wist dat Bottas me een ronde later alsnog wel zou pakken, maar ik heb geprobeerd het hem zo moeilijk mogelijk te maken", aldus Max Verstappen, die de Fin in de slotfase inderdaad nog voorbij zag komen. "Het leverde in ieder geval nog wat actie op, want de race was verder vrij saai. Een podiumplek is goed, maar er is nog veel werk aan de winkel."

Podiumceremonie

Het Britse en Duitse volkslied klinken voor Lewis Hamilton, die net als nummer 2 Valtteri Bottas en nummer 3 Max Verstappen met een mondkapje op het podium staat.

De trofee voor de winnaar wordt vervolgens met een soort robotkarretje à la Starwars naar de winnaar gereden.

Winnaar Lewis Hamilton, met nummer drie Max Verstappen en nummer twee Valtteri Bottas

FINISH

We zijn klaar! Hamilton wint, voor zijn teamgenoot Bottas. Verstappen finisht als derde.

Het is de 85ste GP-zege van de Britse wereldkampioen. Bottas blijft, na zijn zege van vorige week, uiteraard de leider in het WK-klassement.

De top-10

# Coureur
1 Hamilton (Mercedes)
2 Bottas (Mercedes)
3 Verstappen (Red Bull)
4 Albon (Red Bull)
5 Pérez (Racing Point)
6 Stroll (Racing Point)
7 Norris (McLaren)
8 Ricciardo (Renault)
9 Sainz (McLaren)
10 Kvyat (Alpha Tauri)

71/71: de laatste ronde

De laatste ronde van de GP van Steiermark. Gaat er nog iets veranderen? Het lijkt er niet op.

Verstappen duikt nog snel even de pitstraat in om met nieuwe banden misschien nog de snelste ronde - en dus een extra punt - binnen te slepen. Maar dat zit er niet in. Het extra punt is voor Sainz.

68/71: Bottas verschalkt Verstappen

Verstappen kan zijn tweede plek niet langer houden, Bottas gaat hem voorbij en pakt de tweede plek. Verstappen rijdt op P3, met een kleine halve minuut voorsprong op de nummer vier. Een podiumplek zit er dus waarschijnlijk wel in voor de Nederlander.

66/71: strijd om tweede plek

Het zat er al een tijdje aan te komen, en nu gebeurt het: Bottas doet een aanval op de tweede plek, maar Verstappen weet zijn positie tot nu toe te verdedigen. Maar benauwd is het wel allemaal.

61/71: schade bij Verstappen

Er is wat schade aan de voorvleugel van Verstappen, constateert Red Bull en is ook aan de beelden te zien. Het lijkt erop dat Verstappen er weinig last van heeft.

Maar Bottas komt ondertussen wel steeds dichterbij: nog een kleine 3 seconden is zijn achterstand op de Nederlander.

56/71: Perez rukt op

Perez is al een tijdje aan een sterke opmars bezig en staat nu vijfde, met de vierde plek van Albon in het vizier.

In de top-3 is het een status quo: Hamilton rijdt ruim 7 seconden voor Verstappen. Bottas volgt op ruim 5 seconden van de Nederlander. Hoe spannend gaat dit nog worden?

De top-6

# Coureur
1. Hamilton (Mercedes)
2. VERSTAPPEN (Red Bull)
3. Bottas (Mercedes)
4. Albon (Red Bull)
5. Perez (Racing Point)
6. Ricciardo (Renault)

47/71: Top-3 ongewijzigd

Achterin het veld wordt hier en daar wel wat gebakkeleid, maar voorin gebeurt er vooralsnog niet veel spannends. Hamilton leidt nog altijd, met een kleine 5 seconden voorsprong op Verstappen. Bottas rijdt een kleine 8 seconden achter de Nederlander. Het verschil met nummer vier, Verstappens teamgenoot Albon, is meer dan een halve minuut.

Lewis Hamilton houdt Max Verstappen achter zich tijdens de Grand Prix van Steiermark

41/71: de stand van zaken

De top-6

# Coureur
1. Hamilton (Mercedes)
2. VERSTAPPEN (Red Bull)
3. Bottas (Mercedes)
4. Albon (Red Bull)
5. Ricciardo (Renault)
6. Stroll (Racing Point)

36/71: pitsstop Bottas

Koploper Bottas rijdt de pitsstraat in en komt er net als zijn concurrenten met mediumbanden weer uit. De leiding is nu wel weer overgenomen door Hamilton. Verstappen schuift op naar plek 2, een kleine 5 seconden achter Hamilton. Het verschil tussen Bottas en Verstappen is ruim 8 seconden.

Leclerc trekt boetekleed aan

"Ik ben teleurgesteld in mezelf", reageert Charles Leclerc op Twitter na zijn botsing met Ferrari-teamgenoot Sebastian Vettel. "Het spijt me, maar dat is niet genoeg. Seb heeft vandaag niets fout gedaan. Ik heb het team laten vallen."

30/71: de stand van zaken

De top-6

# Coureur
1. Bottas (Mercedes)
2. Hamilton (Mercedes)
3. VERSTAPPEN (Red Bull)
4. Albon (Red Bull)
5. Sainz (McLaren)
6. Ricciardo (Renault)

28/71: pitstop Hamilton

Drie rondes later gaat ook Hamilton naar de pitstraat voor medium banden. Dat gaat vlot, maar de wereldkampioen komt als nummer twee de baan weer op. Met een kleine 5 seconden voorsprong op Verstappen.

25/71: pitstop Verstappen

Verstappen maakt als eerste een pitstop voor nieuwe banden. Het wordt een mediumband. Hij keert terug op de baan als de nummer drie.

Even later zoekt Ocon de pitstraat op. Dat loopt minder goed af.

22/71: de stand van zaken

De top-6

# Coureur
1. Hamilton (Mercedes)
2. VERSTAPPEN (Red Bull)
3. Bottas (Mercedes)
4. Albon (Red Bull)
5. Sainz (McLaren)
6. Ricciardo (Renault)

20/71: Ricciardo naar P6, top-3 loopt uit

Hij probeerde het al een tijdje, en nu is het gelukt: Ricciardo is Ocon gepasseerd en rijdt nu op de zesde plek.

De top-3 is nog hetzelfde: Hamilton voor Verstappen en Bottas. De voorsprong van Hamilton loopt op, het verschil tussen Verstappen en Bottas wordt kleiner.

Het gat met de nummer 4 is al fors: Albon rijdt 24 seconden achter Bottas.

14/71: Hamilton loopt uit

Lewis Hamilton drukt het gaspedaal stevig in en het verschil met Verstappen is opgelopen tot ruim 3 secondes. Bottas, na zijn zege van vorige week leider in het WK-klassement, rijdt zo'n 6 seconden achter de Nederlander.

Het spannendst is momenteel de strijd om de zesde plaats. Daar rijdt nu nog Ocon, maar teamgenoot Ricciardo doet verwoede pogingen om erlangs te komen.

Max Verstappen in de achtervolging op Lewis Hamilton

9/71: de stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Hamilton (Mercedes)
2. VERSTAPPEN (Red Bull)
3. Bottas (Mercedes)
4. Albon (Red Bull)
5. Sainz (McLaren)
6. Ocon (Renault)

6/71: Bottas rukt op, drama voor Ferrari

Bottas verschalkt in de zesde ronde Sainz en rukt zodoende op naar de derde plek. Hamilton rijdt nog altijd aan de leiding, ruim anderhalve seconde voor Verstappen.

Bij Ferrari houdt de ellende niet op: ook voor Leclerc is de race voorbij. De botsing na de start heeft ook voor te veel schade aan zijn wagen gezorgd.

1/71: Verstappen blijft tweede, schade Vettel

De lichten zijn uit in Spielberg, waar Hamilton zijn eerste plek houdt, voor Verstappen en Sainz.

Even verderop raakt Leclerc de wagen van Vettel, wiens Ferrari schade oploopt. Er komt een safetycar op de baan.

De achtervleugel van Vettels bolide ligt aan gruzelementen. Dat betekent het einde van de race alweer voor de onfortuinlijke Duitser.

Opnieuw statement tegen racisme

Voor aanvang van de start hebben de coureurs opnieuw een statement gemaakt tegen racisme. Alle coureurs dragen weer een shirt met de tekst End Racism, alleen Lewis Hamilton heeft 'Black Lives Matter' op zijn tenue staan.

De meeste coureurs knielen ook, net als vorige week. Enkelen, onder wie Max Verstappen, blijven staan.

Max Verstappen voor de start in Oostenrijk

Verstappen aast op revanche

Max Verstappen kijkt uit naar de race in Spielberg, die over drie kwartier begint. "Vorige week was natuurlijk teleurstellend, ik kijk ernaar uit om straks om de punten te gaan strijden", aldus de Nederlandse Red Bull-coureur die een week geleden na elf rondes uitviel.

Ook straf voor Grosjean

Haas-coureur Romain Grosjean, die na de gridstraf voor Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo Racing) vanaf de negentiende plek zou vertrekken, heeft ook een straf gekregen.

Het team van Haas heeft de zogeheten parc fermé-reglementen overtreden. Na de kwalificatie, waarin Grosjean geen tijd wist neer te zetten, is er aan de bolide van de Fransman gesleuteld. En dat mag niet. Grosjean is niet gediskwalificeerd - dat is normaal gesproken de sanctie na zo'n overtreding - maar moet straks vanuit de pitsstraat starten.

F2-teambaas in de 'bubbel': 'Mondkapjes zijn nog het minste probleem'

De ogen van de Nederlandse autosportfans zijn vooral gericht op Max Verstappen, maar in het bijprogramma van de Formule 1 speelt een andere landgenoot ook een grote rol. Sander Dorsman runt de Formule 2- en Formule 3-renstal van MP Motorsport.

Hoe bevalt het leven voor hem in de 'bubbel'? "Het is aanpoten. Dat komt vooral door alle coronaregels. We hebben het in het eerste raceweekend stervensdruk gehad. Alles vreet tijd en energie; voortdurend zoeken en de weg vinden. Nu wordt het wat meer relaxed en gaat het beter. Iedereen komt in zijn ritme."

Sander Dorsman

De startopstelling, record Hamilton

Lewis Hamilton start van poleposition en begint nu in veertien verschillende seizoenen vanaf de voorste positie. Hij overtreft daarmee het record van Michael Schumacher, die in dertien verschillende F1-jaren minimaal één vanaf poleposition begon.

Er is ondertussen één wijziging aangebracht in onderstaande startopstelling: Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo Racing) heeft een gridstraf gekregen omdat hij zijn versnellingsbak heeft laten vervangen. De Italiaan start nu van de twintigste en laatste plek.

'Nóg een nulscore voor Red Bull staat gelijk aan een verloren seizoen'

Na het uitvallen van Max Verstappen en Alexander Albon in de openingsrace van het seizoen, kan Red Bull Racing kan zich niet nog een flater permitteren.

"Voor Verstappens equipe is de achterstand in het kampioenschap voor constructeurs een dreun: Mercedes tegen Red Bull: 37-0. Het teamkampioenschap draait om tientallen miljoenen. En dus is de eerste klap - ook nog eens op de thuisbaan - veel meer dan een daalder waard. De druk staat er vol op", aldus Formule 1-verslaggever Louis Dekker.

Bekijk hieronder het volledige verhaal.

Max Verstappen praat met zijn teambaas Christian Horner

Grand Prix van Oostenrijk of Steiermark?

De race van vanmiddag wordt net zoals vorige week op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg verreden. De tweede race van dit F1-seizoen is omgedoopt tot de Grand Prix van Steiermark, dat verwijst naar de naam van deelstaat waarin het circuit ligt.

De eerste race van vorige week, die door Valtteri Bottas werd gewonnen, is door de organisatie wel als de Grand Prix van Oostenrijk aangemerkt.

Droog weer in Spielberg

Na de kletsnatte kwalificatie op zaterdag, waarin Lewis Hamilton poleposition greep, Verstappen tweede werd en Carlos Sainz derde, belooft het vanmiddag droog te blijven. Volgens de Oostenrijkse weerman gaat het pas om 23.00 uur regenen in Oostenrijk.

Dat is misschien jammer voor Verstappen, die als een erkend regenrijder te boek staat.

Welkom!

Goedemiddag! In dit liveblog volgen we de tweede grand prix van het seizoen in de Formule 1 op de voet.

Rijdt Max Verstappen na de voor hem teleurstellend verlopen eerste race vanmiddag wel in de punten rijden? De start is om 15.10 uur.

Max Verstappen