liveblog
NOS NieuwsAangepast

Binnenstad Den Haag afgesloten in afwachting van mogelijk boerenprotest

 • De politie houdt rekening met nieuwe boerenacties in Den Haag.
 • Boeren zouden op het Malieveld willen demonstreren tegen de verplichting om veevoer met minder eiwitten te gebruiken. Volgens hen is dat slecht voor de dieren.
 • Minister Schouten hield vannacht in de Tweede Kamer vast aan die verplichting. Volgens haar is die nodig om de uitstoot van stikstof te verminderen.
 • De Tweede Kamer riep haar vannacht op het plan en een alternatief plan van de boeren te laten doorrekenen.
 • Gisteravond demonstreerden boeren met tractoren bij het Binnenhof. Rond middernacht gingen ze weg. Ook onder meer in Groningen en Breda waren er acties met tractoren.
liveblog gesloten

Ochtendspits rustig verlopen

De ochtendspits is rustig verlopen. Op de snelwegen waren geen tractoren te zien. Hiermee sluiten we het liveblog.

Boeren willen vandaag kleine acties houden

Boerenprotestorganisatie Agractie wil vandaag op verschillende plaatsen in het land kleine protestacties houden. Er zal om 11.00 uur "in klein verband" gedemonstreerd worden in Den Haag en op andere plekken, zegt Agractie.

Twee boerenzonen op het Malieveld

Twee boerenzonen vertrokken vannacht om vier uur van huis om op het Malieveld te demonstreren. De jongen links wil het melkveebedrijf van zijn ouders overnemen, maar ziet dat met alle regels niet zitten, zegt hij.

Boerenzonen protesteren: 'Het is een keer klaar'

Boeren mogen zonder tractoren demonstreren op Malieveld

Boeren hebben volgens de politie toestemming om op het Malieveld te demonstreren. Voorwaarde is dat ze anderhalve meter afstand houden en niet met voertuigen het Malieveld op gaan. Tractoren kunnen om het Malieveld heen worden geparkeerd.

Er arriveerden vanochtend twee boeren uit Wijk bij Duurstede met tractoren bij het Malieveld. Zij hebben de tractoren op aanwijzing van de politie neergezet op een parkeerplaats naast het Malieveld.

Defensie blokkeert binnenstad Den Haag, winkels kunnen bevoorraad worden

Binnenstad Den Haag afgesloten

Veel politie in Den Haag, geen boeren te zien

De politie is in de Haagse binnenstad met veel mensen aanwezig in afwachting van mogelijke boerenprotesten. Met grote vrachtwagens zijn de wegen naar het Binnenhof versperd. Boeren zijn er nog niet te zien, en het is de vraag of die er komen. Een woordvoerder van burgemeester Van Zanen zegt dat er geen demonstratie is aangemeld. "We gaan zien of ze komen en handelen naar de situatie."

De groep Agractie kondigde gisteren een actie op het Malieveld aan, die aan het eind van de ochtend zou beginnen. Een woordvoerder van de politie zegt dat de politie contact heeft met de organisatoren. "We hebben nu het centrum afgesloten, want we willen niet dat er met zware voertuigen wordt gedemonstreerd in het winkelgebied. Geen maatregelen nemen om dat te voorkomen, zou dom zijn."

Defensie stuurde gisteravond op verzoek van de gemeente Den Haag al 25 vrachtwagens met zo'n zestig militairen om de binnenstad af te zetten.

Binnenstad Den Haag afgesloten

Boeren willen vandaag actievoeren op het Malieveld, maar sinds gisteravond heeft Defensie de binnenstad afgesloten.

Nu geen boerenprotesten, rustig op de wegen

Op de snelwegen is het rustig vanochtend. Gisteravond protesteerden boeren op verschillende plaatsen met tractoren, en later vandaag willen boeren actievoeren op het Malieveld, maar daar is nu nog niets van te merken.

Schouten: veevoerplan echt nodig, geen tijd voor aanpassingen

Schouten houdt vast aan de plannen om de uitstoot van stikstof uit mest te verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. Wel wil de Kamer dat het Planbureau voor de Leefomgeving opnieuw het plan van boeren laat doorberekenen.

De minister zei eerder op de avond dat het van groot belang is dat de uitstoot van stikstof uit mest verlaagd wordt door minder eiwit toe te staan in veevoer. "En dat plan moet ook zo snel mogelijk ingaan om onder meer de bouw weer vlot te trekken. Een plan van CDA en VVD om nieuwe berekeningen te maken levert vertraging op, terwijl die tijd er eigenlijk niet is."

Politie: geruchten over noodbevel in Den Haag zijn vals

De politie in Den Haag heeft via Twitter ontkend dat er een noodbevel van kracht is in de stad. "Op sociale media circuleren berichten dat er op dit moment in Den Haag sprake is van een noodbevel. Dat is onjuist", twittert de politie.

Binnenstad Den Haag hermetisch afgesloten voor voertuigen

Het centrum van Den Haag is hermetisch afgesloten voor voertuigen. Er kunnen geen voertuigen rond het Binnenhof komen. Defensie blokkeert met vrachtwagens de wegen rondom het plein. Volgens de politie is dat gedaan om de veiligheid te waarborgen. Het centrum blijft in ieder geval de hele nacht dicht.

Volgens een politiewoordvoerder is het rustig in Den Haag. Gisteravond verzamelden tientallen boeren rond het Binnenhof. Om middernacht vertrok het grootste deel van de betogers.

De hoofdingang van de Tweede Kamer aan de Lange Poten

Tractoren op de startbaan van Groningen Airport Eelde

Een aantal boeren op Groningen Airport Eelde wist met tractoren de start- en landingsbaan te bereiken. Op een filmpje op sociale media is te zien hoe zeker vier voertuigen over de baan rijden. Inmiddels zijn ze daar weer weg.

Stemming uitgesteld

De stemming in de Tweede Kamer over het kabinetsplan om eiwitrijk veevoer te verbieden is een aantal uren uitgesteld. De stemming stond gepland voor rond 01.30 uur vannacht. De verwachting is nu dat er rond 03.30 uur wordt gestemd.

Boeren Agractie: morgen om 12.00 uur op Malieveld

De boerenorganisatie Agractie roept op om morgenochtend op het Malieveld in Den Haag te verzamelen voor een nieuwe protestactie. Hoewel de uitkomst van het Kamerdebat nog niet duidelijk is, heeft de groepering er geen vertrouwen in dat het "een werkbaar resultaat" zal opleveren voor de boeren.

"We roepen jullie op om massaal met trekker, trein en auto naar het Malieveld te komen om te laten zien dat wij niet laten sollen met de gezondheid van onze dieren", staat in een verklaring. "Het podium is geregeld, evenals geluid en een aantal sprekers." De actie is gepland tussen 12.00 uur en 13.00 uur.

Kermisexploitanten ook in Den Haag

Verslaggevers in Den Haag zeggen dat er ongeveer tien voertuigen van kermisexploitanten ook richting het centrum rijden. Ze zouden nu in de buurt van het Malieveld zijn. Defensievoertuigen blokkeren wegen rond het centrum.

Schouten ontraadt plan VVD en CDA

Minister Schouten betwijfelt of het Planbureau voor de Leefomgeving het alternatieve voorstel van de boeren op tijd kan narekenen, zoals VVD en CDA hebben voorgesteld. "Ik zal bij het PBL moeten nagaan of ze ook in staat zijn om dat narekenen te doen."

Ze wijst erop dat haar plan nu al moet ingaan. "De tijd is beperkt. Ik weet niet of het lukt."

Schouten ontraadt de motie. "Als de motie wordt aangenomen, dan wil ik iedereen op het hart drukken dat het niet betekent dat de maatregel niet ingaat".

Boeren verlaten Binnenhof

Een groep boeren en hun tractoren verlaten het Binnenhof. Het is niet bekend waar ze naartoe gaan. Zo'n 30 tot 40 betogers zijn nog op het plein om de stemming af te wachten die om 01.30 uur staat gepland. Ongeveer 75 betogers waren vanavond met tractoren naar het Binnenhof gereden. Agenten blokkeren de ingang naar het plein.

CDA en VVD: planbureau moet veevoerplan doorrekenen

CDA en VVD in de Tweede Kamer vragen minister Schouten of ze het Planbureau voor de Leefomgeving het voorstel van de boeren over veevoer opnieuw wil laten doorrekenen. De boeren kwamen eerder met dit plan, waarbij op vrijwillige basis eiwitten worden geminderd om stikstofuitstoot te beperken.

Schouten presenteerde deze week een plan waarbij wettelijk wordt vastgelegd dat de eiwittenreductie beperkt moet worden. Het is volgens haar nodig dit te verplichten, anders houdt de regeling juridisch geen stand bij een rechter. En dat is nodig om onder meer de bouw weer vlot te trekken. Volgens de boeren krijgen koeien straks niet genoeg voedingstoffen. Ze zijn woedend en protesteren al de hele avond in Den Haag.

De Kamer stemt straks over het voorstel van CDA en VVD. Er is waarschijnlijk een meerderheid voor. De vraag is of het planbureau de doorrekening snel kan maken; bronnen in Den Haag betwijfelen dat. Het veevoerplan zou deze maand al moeten ingaan.

De SGP wil helemaal van de verplichte veevoerregeling af. Dat voorstel haalt het waarschijnlijk niet. SGP-Kamerlid Bisschop zei zich geschoffeerd te voelen door de wijze waarop het nu allemaal tot stand komt. Schouten en de boeren zaten afgelopen tijd om tafel maar kwamen er niet uit. Het voorstel dat Schouten deze week presenteerde, komt volgens de SGP veel te snel.

De Kamer stemt naar verwachting rond 01.30 uur over de voorstellen.

Vrachtwagens Defensie richting Binnenhof

Vrachtwagens van het leger worden op verzoek van de Haagse politie ingezet om delen van het centrum af te sluiten. Meerdere trucks gaan naar het Binnenhof.

Een vrachtwagen van het leger rijdt door het centrum van Den Haag

Stemming over veevoer niet voor 01.30 uur vannacht

De Tweede Kamer stemt niet eerder dan 01.30 uur vannacht over het kabinetsplan om eiwitrijk veevoer te verbieden. Minister Schouten van Landbouw hoopt met dat beleid de uitstoot van stikstof in mest terug te dringen. De boeren zijn het oneens met dit voornemen. Zij denken dat dit ten koste gaat van de gezondheid van de koeien.

Actievoerders: nog veel boeren onderweg

Er zijn nog heel veel betogers onderweg om te protesteren tegen de plannen van minister Schouten. Dat zegt Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force. Volgens haar zijn er ook boeren die vanaf Texel met de boot komen. "Ze komen niet allemaal naar Den Haag, maar ze laten wel even zien dat we er zijn."

Sieta van Keimpema: 'Als dit doorgaat komen er meer acties'

Actie Breda afgelopen

Demonstrerende boeren hebben het centrum van Breda na anderhalf uur weer verlaten. Ze zeggen dat ze niet naar Den Haag gaan en "even hun spierballen wilden laten zien". Voorbijgangers kregen gratis aardappelen uitgereikt van de betogers.

Ongeveer 50 trekkers op Grote Markt

Op de Grote Markt van Groningen is ook een groep boeren aanwezig, met ongeveer vijftig tractors. In de stad is politie op verschillende plekken strategisch opgesteld. Op de Grote Markt is het rustig.

Eerder op de avond probeerde de politie de boeren uit het centrum te weren, meldt RTV Noord. De boeren arriveerden uit verschillende richtingen.

Trekkers op de Grote Markt in Groningen

Ook protest bij Groningen Airport Eelde

 • CAMJO media
  Ook bij Groningen Airport Eelde stonden demonstrerende boeren
 • CAMJO media
  De boeren hadden zich onder meer verzameld voor de ingang van het vliegveld

Schouten reageert op kritiek eiwitplannen: "We gaan niet door de ondergrens van de diergezondheid"

Minister Schouten van Landbouw wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. Farmers Defence Force noemt de plannen "desastreus". Ze zouden ten koste gaan van de gezondheid van koeien. De minister bestrijdt dit en stelt dat Nederlandse koeien over het algemeen meer eiwit krijgen dan ze nodig hebben.

Schouten: we gaan niet door ondergrens diergezondheid

Enkele beelden van het boerenprotest tot dusver

 • ANP
  Trekkers op weg naar het Binnenhof
 • ANP
  Boeren verzamelen zich in Den Haag
 • NOS
  Een traktor in Breda
 • NOS
  'Boer pesten!', zo staat te lezen op een trekker in Breda
 • Harm Meter
  Boeren verzamelen zich op een kruispunt in Groningen

Boeren ook in Groningen en Breda

In het centrum van Breda staan zo'n 35 trekkers op het Chasséveld. Zij rijden volgens Omroep Brabant vanavond een rondje door de stad om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Ook in Breda protesteren boeren tegen veevoermaatregel

Politie blokkeert het Binnenhof

Bij het Binnenhof is de politie aanwezig. Agenten blokkeren de ingang naar het plein:

Boeren protesteren met tractoren bij Binnenhof

Tientallen boeren in Den Haag

Bij het Binnenhof zijn naar schatting tussen de twintig en dertig trekkers. De boeren geven gehoor aan een oproep van de actiegroep Farmers Defence Force om te protesteren tegen plannen van minister Schouten.

De Tweede Kamer debatteert later vanavond over de plannen. Schouten wil de uitstoot van stikstof uit mest verlagen door minder eiwit toe te staan in veevoer. Maar volgens Farmers Defence Force gaat dat ten koste van de gezondheid van koeien.