NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Grens Oostenrijk-Italië gaat weer open • Zomerkampen gaan door in aangepaste vorm

 • Het RIVM meldt vandaag zes nieuwe ziekenhuisopnames en vijftien coronadoden.
 • Het aantal IC-patiënten met corona is met één afgenomen tot 91 patiënten.
 • Toiletten en douches op campings gaan waarschijnlijk 15 juni weer open, twee weken eerder dan verwacht.
 • Bij bijna 17.000 zorgmedewerkers is het coronavirus vastgesteld, meldt het RIVM.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten nu het liveblog over het coronavirus van vandaag. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

 • Lollapaloozafestival afgezegd wegens corona

  Het jaarlijkse Amerikaanse muziekfestival Lollapalooza in het Grant Park in Chicago gaat dit jaar niet door. De organisatie kan de gezondheid van bezoekers, artiesten en medewerkers niet garanderen. Het festival wordt gekenmerkt door een brede diversiteit aan bands in de genres heavy metal, alternatieve rock, punk en hiphop. Artiesten Lady Gaga en bands als Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam en Muse traden daar op voor ze wereldwijd doorbraken.

  Wel wordt er van 30 juli tot 2 augustus een virtueel evenement georganiseerd met optredens van artiesten beelden van het festival in de jaren 90.

 • Gemeente Utrecht biedt sekswerkers financiële steun

  Utrecht wil sekswerkers financieel tegemoet komen die door de coronacrisis geen werk meer hebben, meldt RTV Utrecht. Sekswerkers missen een half jaar aan inkomsten omdat ze tot 1 september hun werk niet mogen uitvoeren. Het gaat om een groep van 15 sekswerkers die buiten de regeling van de regering vallen omdat ze geen ondernemer of zzp'er zijn.

  De groep zou mogelijk wel voor bijstand in aanmerking komen, maar dat vindt de gemeente niet wenselijk omdat dan eerst het eigen spaargeld helemaal moet worden opgegeten.

  Eerder kwam de gemeente Deventer al met een regeling voor sekswerkers. Utrecht gaat de plannen van deze gemeente gebruiken om ervoor te zorgen dat ook Utrechtse sekswerkers financiële ondersteuning krijgen.

 • Personeel Schiphol voert actie voor veilige werkplek

  Schipholpersoneel voert vanavond actie voor een veiligere werkplek in coronatijd. Nu er weer steeds meer gevlogen gaat worden, vrezen de beveiligers, bagagemedewerkers en personeelsbegeleiders dat ze niet goed beschermd zijn tegen het coronavirus. De actievoerders klagen over te weinig mondkapjes, werkplekken die niet schoon genoeg zijn en een gebrek aan goede handreinigingsmiddelen. Ze kwamen samen in hun auto's op een parkeerplaats van de luchthaven.

  FNV is een meldpunt begonnen en de Inspectie SZW onderzoekt de zaak "vanwege vermoedens van mogelijke risico's". Schiphol is verbaasd over de actie. "Wij vinden het ook heel belangrijk dat het personeel op Schiphol veilig kan werken", zegt een woordvoerder van de luchthaven. "We hebben 7 miljoen mondkapjes besteld, spatschermen geplaatst, een aangepaste fouilleermethode ingevoerd en looplijnen voor bezoekers aangelegd." Daarnaast zegt Schiphol dat er al langere tijd een constructief gesprek loopt met de vakbonden over de maatregelen.

  De luchthaven zegt nog geen signalen te hebben gekregen van de huidige klachten van het personeel. "In het begin was er schaarste en daarom konden beveiligers maar twee mondkapjes per persoon krijgen. Maar als dat niet genoeg is kunnen we er meer verstrekken." De luchthaven zegt bereid te zijn om te luisteren naar de zorgen van de actievoerders. Ook de eventuele aanbevelingen van de inspectie zijn volgens de woordvoerder welkom.

 • Weer vier nertsenfokkerijen besmet met coronavirus

  Bij nog eens vier nertsenfokkerijen in Noord-Brabant en Limburg is het coronavirus vastgesteld. Minister Schouten van Landbouw schrijft aan de Tweede Kamer dat de dieren op de bedrijven zullen worden gedood en afgevoerd.

  Het gaat om twee bedrijven in Landhorst in de gemeente Sint Anthonis, één in Volkel en één in het Limburgse Castenray. In Sint Anthonis bleken al eerder nertsenbedrijven besmet. In totaal is nu op 13 fokkerijen corona vastgesteld.

 • Marokko verlengt opnieuw de noodtoestand

  Marokko heeft voor de derde keer de noodtoestand verlengd. Ditmaal tot 10 juli. Wel komen er waarschijnlijk lichte versoepelingen. Morgen maakt de regering de precieze plannen bekend.

  Er was de afgelopen week veel onduidelijkheid over het wel of niet verlengen van de lockdown. Volgens correspondent Samira Jadir ging iedereen er uiteindelijk vanuit dat de lockdown zou worden opgeheven. "Je kan je dus wel voorstellen dat 10 juli als een harde klap komt. Mensen zitten al sinds 20 maart thuis." Ook raken steeds meer werknemers en ondernemers in de problemen, zegt Jadir.

 • Duitsland verlengt reiswaarschuwing voor 160 landen buiten Europa

  Duitsland heeft de reiswaarschuwing vanwege het coronavirus tot eind augustus verlengd voor 160 landen buiten de Europese Unie. Dat maakt de Duitse regering volgens het Duitse persbureau DPA morgen bekend. De regering maakt waarschijnlijk uitzonderingen voor landen die voor eind augustus aan bepaalde voorwaarden voldoen.

  De reisbeperkingen voor de meeste Europese landen worden 15 juni opgeheven. Alleen voor Spanje en Noorwegen geldt dat niet omdat in die landen nog een inreisverbod van kracht is.

 • Testcapaciteit niet volledig benut en 'dat had doden kunnen schelen'

  Zorgverleners hadden in de eerste twee maanden van de uitbraak van het coronavirus veel vaker getest kunnen worden. In maart en april waren er veel meer coronatests beschikbaar dan er werden gebruikt, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Als er vaker was getest had dat volgens betrokkenen veel besmettingen en doden kunnen schelen.

  Nieuwsuur vroeg alle 55 laboratoria die van het RIVM mogen testen op corona, naar hun direct beschikbare capaciteit in maart en april. Ruim 30 labs reageerden op de vragen en leverden informatie aan. Uit die gegevens blijkt dat in maart maar de helft van de beschikbare tests is gebruikt. In april daalde dit zelfs naar 30 procent.

  Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt in een reactie dat hij het een "te stevige conclusie" vindt dat er meer doden zijn gevallen omdat er minder werd getest. "Dat zal je echt rustig moeten evalueren als je voldoende afstand hebt ten opzichte van de afgelopen weken. Ik denk dat dit soort conclusies niet te onderbouwen zijn."

 • Oostenrijkse grenzen met Italië volgende week weer open

  Vanaf 16 juni is het weer mogelijk via Oostenrijk naar Italië te reizen. Vorige week kondigde Oostenrijk al aan de grenzen weer open te stellen voor bijna alle andere EU-landen. Het land wilde in eerste instantie de grens met Italië gesloten houden vanwege de hevige uitbraak van het coronavirus daar. Dat zorgde voor spanning tussen beide landen.

  Alleen Zweden zijn ook na 16 juni nog steeds niet welkom in Oostenrijk vanwege de soepele coronamaatregelen en het grote aantal besmettingen in dat land.

 • Zomerkampen kunnen in aangepaste vorm doorgaan

  Zomerkamporganisaties hebben een protocol opgesteld, dat positief is ontvangen bij de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en het Outbreak Management Team. Het ligt nu bij het ministerie van VWS. Met verantwoorde maatregelen kunnen kampen met en zonder overnachtingen veilig georganiseerd worden.

  Er zijn twee versies van het protocol: de eerste is voor kinderen tot en met 12 jaar, die onderling geen afstand van elkaar hoeven te houden. De tweede is voor kinderen van 13 tot 18 jaar, die wel 1,5 meter afstand moeten houden. De zomerkampen worden georganiseerd in kampbubbels. Binnen een kampbubbel kunnen kinderen, jongeren en begeleiding samen spelen, sporten, eten en slapen en is het contact met de buitenwereld minimaal. De slaapruimtes moeten veel geventileerd worden en er zijn speciale regels voor gebruik van het sanitair.

 • Oostenrijk stelt als eerste land minimumprijs voor vliegtickets in

  In Oostenrijk gaat een vliegticket voortaan minimaal 40 euro kosten. Het is een van de maatregelen die de Oostenrijkse regering neemt in het in totaal ongeveer 600 miljoen euro kostende reddingspakket voor Lufthansa-dochter Austrian Airlines. Vanwege de coronapandemie krijgen luchtvaartmaatschappijen wereldwijd steun.

  De maatregelen zijn daarnaast ook bedoeld om het milieu te ontlasten. Met de minimumprijs wordt Oostenrijk pionier "in de strijd tegen goedkope luchtvaartmaatschappijen die winst maken ten koste van ons milieu", aldus de Oostenrijkse minister van milieu. Voor vluchten over een afstand van minder dan 350 kilometer moet een speciale belasting van 30 euro worden betaald en naar plaatsen die in minder dan drie uur met de trein te bereiken zijn wordt niet meer gevlogen.

 • Nog 91 covid-patiënten op IC

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is sinds gisteren met een patiënt afgenomen tot 91. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt.

  "Het aantal COVID-patiënten op de IC neemt iedere dag langzaam af. Dat is geheel in lijn met het stabiele beeld van het aantal nieuwe covid-ziekenhuisopnames per dag", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

 • Duitsers testen virustoerisme op Spaanse Balearen

  Bijna 11.000 Duitse toeristen mogen tussen 15 juni en 1 juli naar Mallorca, Menorca en Ibiza vliegen. Ze doen mee aan een proef waarin wordt getest hoe het toerisme op een veilige manier kan plaatsvinden onder de geldende coronamaatregelen.

  De proef vindt plaats voordat Spanje op 1 juli zijn grenzen weer helemaal openstelt voor toeristen. De Duitsers hoeven bij aankomst niet in quarantaine. Als ze uit het vliegtuig stappen, wordt hun temperatuur gecontroleerd en krijgen ze informatie over de Spaanse regels voor afstand houden en het dragen van gezichtsmaskers.

  De Duitse toeristen kunnen tickets kopen op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, totdat het maximumaantal van 10.900 is bereikt.

 • ANBO: 'het stigmatiseren van 70-plussers moet stoppen'

  Ouderenbond ANBO is klaar met de leeftijdsgrens van 70 jaar waarover in verband met het coronavirus steeds wordt gesproken. "Het stigmatiseren van 70-plussers moet echt stoppen. Nu wordt er bij de coronamaatregelen een leeftijdsgrens gehanteerd, terwijl er wat ons betreft naar de medische gezondheid van mensen moet worden gekeken", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO tegen persbureau ANP.

  Volgens de bond is 80 procent van de ruim 2 miljoen 70-plussers in Nederland vitaal en gezond, maar ze worden door het RIVM toch als risicogroep weggezet.

  "Uiteraard moet iedereen zich houden aan de RIVM-richtlijnen, waaronder de 1,5 meter afstand. Maar met het in acht nemen van deze maatregelen moeten ook gezonde 60- en 70-plussers hun sociale leven weer zo goed mogelijk op kunnen pakken", zegt De Haan.

 • Verenso wil nieuwe lockdown verpleeghuizen voorkomen

  Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde vindt dat bij een nieuwe coronagolf alles op alles moet worden gezet om een nieuwe sluiting van verpleeghuizen voor bezoek te voorkomen. Hiervoor is het nodig om verpleeghuizen niet achteraan in de rij te zetten als het gaat om bijvoorbeeld beschermende middelen en tests.

  Er moet volgens Verenso echt iets veranderen in de organisatie van de zorg in Nederland. "Zoals een en ander nu in Nederland gaat, heb ik er een hard hoofd in dat er echt iets is veranderd", zegt Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso."