NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Lockdowns redden miljoenen levens' • Winkels en bouwplaatsen New York weer open

 • RIVM meldt vijf nieuwe ziekenhuisopnames, drie doden
 • DNB waarschuwt voor diepe recessie en 700.000 werklozen
 • De basisscholen gaan vandaag weer volledig open
 • Het aantal coronapatiënten op de IC's is met vier afgenomen tot 92
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. We gaan morgenochtend weer verder met een nieuw blog met al het nieuws over het coronavirus.

 • Britse onderzoekers: lockdowns hebben ruim 3 miljoen levens gered

  Onderzoekers van het Imperial College London schatten dat de lockdowns in elf Europese landen bijna 3,1 miljoen levens gered hebben. Met verschillende rekenmodellen kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat er tot 4 mei hoogstwaarschijnlijk zo'n 690.000 levens gespaard zijn in Frankrijk, 630.000 in Italië en 470.000 in het Verenigd Koninkrijk. "Nog nooit eerder werden er in zo'n korte tijd zoveel levens gered", aldus de onderzoekers. Nederland werd niet meegenomen in het onderzoek.

  De wetenschappers hadden bij de studie een aantal aannames, die van invloed zijn op de uitkomsten. Zo gingen ze ervan uit dat mensen hun gedrag en dagelijkse bezigheden niet zouden veranderen in verband met de virusuitbraak en dat ziekenhuizen niet overbelast zouden raken (waardoor er meer dodelijke slachtoffers zouden vallen).

  Als er geen lockdown was geweest zouden zeven op de tien Britten nu immuun zijn voor het coronavirus, concluderen de onderzoekers. Dat zou betekenen dat er groepsimmuniteit zou zijn en dat het coronavirus zich niet verder meer zou kunnen verspreiden.

 • New York mag deels van het slot

  Precies honderd dagen na de eerste bevestigde coronabesmetting in New York, is de lockdown versoepeld. Zo mochten de werkzaamheden op 32.000 bouwplaatsen worden hervat en konden de winkels weer opengaan. Wel moeten winkeliers hun producten vanaf hun voordeur verkopen.

  Het loopt nog niet storm op straat. De ochtendspits was rustig en er liepen relatief weinig mensen op het hoofdtreinstation Grand Central Station. Times Square, het drukste plein van New York, lag er verlaten bij.

  Burgemeester De Blasio van New York zegt dat de gedeeltelijke opening van zijn stad gevierd moet worden. "Honderdduizenden New Yorkers gaan vandaag weer aan het werk. Al is dit nog maar het begin van de herstart."

  De versoepeling van de lockdown gebeurt in vier fases. Vandaag was de eerste. Over twee weken gaan de kantoren weer open. In de derde fase, over vier weken, volgt de horeca en in de laatste fase, over zes weken, mogen theaters en musea weer open.

 • WHO: pandemie verergert, geen tijd om gas terug te nemen

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat het coronavirus wereldwijd nog steeds een gevaar is en dat waakzaamheid geboden blijft. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zei op een persconferentie dat de pandemie wereldwijd verergert, gezien het recordaantal nieuwe Covid-19-gevallen.

  De WHO-baas wijst erop dat de meeste mensen nog steeds vatbaar zijn voor het virus. Ook waarschuwt hij landen waar het inmiddels beter gaat. "In die landen is het gevaar dat men denkt dat het achter de rug is. We blijven hameren op actieve bewaking zodat het virus niet terugkeert. Zeker omdat in sommige landen grote bijeenkomsten weer mogen worden gehouden. Het is geen tijd om gas terug te nemen."

  Op een wereldbevolking van ruim 7,5 miljard is bij ruim zeven miljoen mensen een coronabesmetting vastgesteld. Ruim 400.000 patiënten zijn aan het virus bezweken. Bijna 3,5 miljoen patiënten zijn genezen. Van de huidige circa 3,2 miljoen patiënten is 2 procent er slecht aan toe.

 • Tim Akkerman geeft toch geen concert in vliegtuig, "het was een statement"

  Zanger Tim Akkerman geeft toch geen concert in een Boeing 747. Vandaag kondigde hij aan aan dat zijn band The Ivy League een concert in een stilstaand vliegtuig zou geven om zo voor meer dan honderd mensen op te kunnen treden.

  Maar nu komt hij daarvan terug. "Een publiciteitsstunt", zegt hij tegen het AD. "Omdat de cultuursector zo geraakt werd. Het was een statement, omdat mensen wel in een vliegtuig samen mogen komen en niet bij een openluchtconcert. Dat vonden wij gek."

 • Tweede dode in Suriname door corona

  In Suriname is een tweede persoon overleden als gevolg van het coronavirus. Het is een vrouw die op de intensive care aan de beademing lag. Volgens Surinaamse media werd ze al in een zeer zorgelijke situatie het ziekenhuis binnengebracht. De identiteit van de vrouw is uit respect voor de familie niet bekendgemaakt.

  Suriname telt op dit moment 122 positief geteste coronapatiënten.

 • Drukte Hemelvaart leidde niet tot meer coronapatiënten

  De gevreesde toename van coronapatiënten door de drukte op Hemelvaart is uitgebleven, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Ook de opening van de basisscholen heeft tot nu de cijfers niet beïnvloed.

  Het mooie weer op 21 mei leidde op veel plekken in Nederland tot grote drukte. Wegen en gebieden werden afgesloten om de toestroom van dagjesmensen tegen te gaan. De vrees was dat door de drukte het coronavirus om zich heen zou grijpen. Maar Kuipers zegt dat het aantal ziekenhuisopnames "in de twee en drie weken daarna" niet omhoog is gegaan.

  Kuipers herhaalde verder dat er een reële kans is dat er mensen besmet geraakt zijn bij de anti-racisme-demonstratie op de Dam, vorige week. Maar volgens hem is het maar de vraag of dat terug te zien is in de cijfers van volgende week.

 • Band wil optreden in vliegtuig om regels te omzeilen

  Zanger Tim Akkerman zegt dat hij met zijn band een concert in een stilstaand vliegtuig gaat geven om zo voor meer dan honderd mensen op te kunnen treden. Tegen AD zegt Akkerman dat het idee ontstond na de persconferentie waarop premier Rutte vorige week bekendmaakte dat vanaf 15 juni vakantievluchten met volle vliegtuigen weer zijn toegestaan. Hij gaat een Boeing 747 huren waar 524 mensen in kunnen.

  "Door het vrijgeven van vliegreizen en daardoor het samenkomen in vliegtuigen, was het idee voor een optreden in een vliegtuig snel geboren", aldus Akkerman. "Blijkbaar is de luchtfiltering in vliegtuigen anders en wellicht kunnen we werken met mondkapjes."

  De zanger van de band The Ivy League is niet bang dat zijn concert wordt verboden. "Als er boetes komen, zien we dan wel weer. Het is ook een statement hè", zegt hij. "De overheid meet met twee maten: wel met z'n allen in een vliegtuig, niet bij een openluchtconcert."

 • Kermisexploitanten willen zo snel mogelijk weer aan de slag

  Kermisexploitanten voeren deze week actie om het kabinet ervan te overtuigen dat attracties veilig kunnen draaien met 1,5 meter afstand. Sinds de invoering van de coronamaatregelen zijn alle kermissen afgelast.

  "We zijn niet meer te houden. Een jaar wachten gaat niet, er moet wat gebeuren", zegt kermisexploitant Frank Vale uit Bergen op Zoom tegen Omroep Brabant.

  Zoals het er nu voor staat mogen er tot 1 september geen kermissen worden georganiseerd. "Maar de minister zegt dat evenementen en kermissen pas weer mogen als er een vaccin is. Dat kan nog wel een jaar duren, dus die datum van 1 september is helemaal niet duidelijk. Er worden nu ook al kermissen afgezegd die in september en oktober op de planning staan", zegt Vale.

 • NOS | NOC*NSF Sportgala gaat niet door

  Er worden dit jaar geen sporters van het jaar gekozen. Het NOS | NOC*NSF Sportgala is uitgesteld tot 2021. Vanwege het coronavirus zijn zoveel sportwedstrijden en -evenementen afgelast of uitgesteld, dat er geen sprake meer is van een volwaardig sportjaar.

  De wél geleverde topprestaties uit 2020 tellen nu mee voor de sportverkiezingen van 2021.

 • Weer vier coronapatiënten minder op IC

  Het aantal coronapatiënten op de intensive care is sinds gisteren met vier afgenomen tot 92. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt.

  Op de wekelijkse persconferentie zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg dat het aantal IC-patiënten de komende tijd nog licht zal dalen. Maar de kans dat er op korte termijn geen enkele coronapatiënt meer op een intensive care ligt, noemt hij klein.

  Op de verpleegafdelingen worden 365 mensen met corona behandeld, 98 minder dan op zaterdag.

  De gevreesde toename door de drukte op Hemelvaart (21 mei) is volgens Kuipers uitgebleven. Ook de opening van de basisscholen heeft tot nu de cijfers niet beïnvloed.

 • Laagste aantal coronadoden in Groot-Brittannië sinds start lockdown

  Groot-Brittannië heeft de afgelopen 24 uur het laagste aantal coronadoden geregistreerd sinds 23 maart, de dag dat de lockdown van kracht werd. Er zijn 55 mensen overleden, waarmee het totaal aantal doden op 40.597 komt.

  Op 22 maart vielen er 35 coronadoden. De dag erna liet premier Johnson een strenge lockdown ingaan.

 • 'Nederlands reisadvies voor Turkije onbegrijpelijk en schadelijk'

  De Nederlands-Turkse Kamer van Koophandel wil dat Nederland het reisadvies voor Turkije snel aanpast. Nederland raadt alleen noodzakelijke reizen naar Turkije te maken. Het reisadvies blijft voorlopig op 'oranje' staan.

  Voorzitter Ethem Emre noemt het onbegrijpelijk en schadelijk voor de economische banden tussen de landen als het reisadvies op oranje blijft staan. Volgens hem heeft Turkije de corona-uitbraak onder controle gebracht. "Het is belachelijk dat vakanties naar bijvoorbeeld Italië wel mogelijk worden gemaakt, en naar Turkije niet", zegt Emre.

 • Prinsjesdag mogelijk niet in Ridderzaal vanwege corona

  Prinsjesdag wordt dit jaar vanwege de coronacrisis mogelijk niet in de Ridderzaal gehouden. De zaal op het Binnenhof is niet groot genoeg om alle Eerste en Tweede Kamerleden te herbergen met anderhalve meter afstand. Tweede Kamervoorzitter Arib zei vandaag dat ze samen met de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, naar alternatieven zoekt. Mogelijk wordt de Troonrede voorgelezen in de Grote Kerk, vlak naast het Binnenhof.

  Die is groter dan de Ridderzaal, maar niet groot genoeg om naast alle volksvertegenwoordigers ook nog genodigden te herbergen. Het is gebruikelijk dat Kamerleden op de derde dinsdag in september een genodigde meenemen, zoals een partner.

  De SP wil vasthouden aan de Ridderzaal, en opperde dat dan niet alle 225 parlementariërs moeten komen. Arib wil het liefst wel iedereen erbij hebben. Binnenkort zal ze bekendmaken hoe Prinsjesdag 2020 er precies uit gaat zien.

 • Coronamonitor RIVM blijft voorlopig offline

  Het RIVM houdt de website Infectieradar voorlopig offline, nadat zaterdag duidelijk werd dat de gegevens van deelnemers makkelijk te hacken waren. Zo'n 60.000 Nederlanders vullen wekelijks de vragenlijst in op Infectieradar, zodat het RIVM zich een beeld kan vormen van hoe het virus zich verspreidt. Van Dissel riep iedereen afgelopen week nog op zich aan te melden, omdat hij op 100.000 respondenten hoopt.

  Het datalek is inmiddels gerepareerd, maar het RIVM laat de site eerst testen voordat hij weer gebruikt kan worden, meldt de site Computable. Het is nog niet bekend wanneer Infectieradar weer online komt.