liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Lockdowns redden miljoenen levens' • Winkels en bouwplaatsen New York weer open

  • RIVM meldt vijf nieuwe ziekenhuisopnames, drie doden
  • DNB waarschuwt voor diepe recessie en 700.000 werklozen
  • De basisscholen gaan vandaag weer volledig open
  • Het aantal coronapatiënten op de IC's is met vier afgenomen tot 92
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. We gaan morgenochtend weer verder met een nieuw blog met al het nieuws over het coronavirus.

Britse onderzoekers: lockdowns hebben ruim 3 miljoen levens gered

Onderzoekers van het Imperial College London schatten dat de lockdowns in elf Europese landen bijna 3,1 miljoen levens gered hebben. Met verschillende rekenmodellen kwamen de wetenschappers tot de conclusie dat er tot 4 mei hoogstwaarschijnlijk zo'n 690.000 levens gespaard zijn in Frankrijk, 630.000 in Italië en 470.000 in het Verenigd Koninkrijk. "Nog nooit eerder werden er in zo'n korte tijd zoveel levens gered", aldus de onderzoekers. Nederland werd niet meegenomen in het onderzoek.

De wetenschappers hadden bij de studie een aantal aannames, die van invloed zijn op de uitkomsten. Zo gingen ze ervan uit dat mensen hun gedrag en dagelijkse bezigheden niet zouden veranderen in verband met de virusuitbraak en dat ziekenhuizen niet overbelast zouden raken (waardoor er meer dodelijke slachtoffers zouden vallen).

Als er geen lockdown was geweest zouden zeven op de tien Britten nu immuun zijn voor het coronavirus, concluderen de onderzoekers. Dat zou betekenen dat er groepsimmuniteit zou zijn en dat het coronavirus zich niet verder meer zou kunnen verspreiden.

New York mag deels van het slot

Precies honderd dagen na de eerste bevestigde coronabesmetting in New York, is de lockdown versoepeld. Zo mochten de werkzaamheden op 32.000 bouwplaatsen worden hervat en konden de winkels weer opengaan. Wel moeten winkeliers hun producten vanaf hun voordeur verkopen.

Het loopt nog niet storm op straat. De ochtendspits was rustig en er liepen relatief weinig mensen op het hoofdtreinstation Grand Central Station. Times Square, het drukste plein van New York, lag er verlaten bij.

Burgemeester De Blasio van New York zegt dat de gedeeltelijke opening van zijn stad gevierd moet worden. "Honderdduizenden New Yorkers gaan vandaag weer aan het werk. Al is dit nog maar het begin van de herstart."

De versoepeling van de lockdown gebeurt in vier fases. Vandaag was de eerste. Over twee weken gaan de kantoren weer open. In de derde fase, over vier weken, volgt de horeca en in de laatste fase, over zes weken, mogen theaters en musea weer open.

WHO: pandemie verergert, geen tijd om gas terug te nemen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat het coronavirus wereldwijd nog steeds een gevaar is en dat waakzaamheid geboden blijft. Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus zei op een persconferentie dat de pandemie wereldwijd verergert, gezien het recordaantal nieuwe Covid-19-gevallen.

De WHO-baas wijst erop dat de meeste mensen nog steeds vatbaar zijn voor het virus. Ook waarschuwt hij landen waar het inmiddels beter gaat. "In die landen is het gevaar dat men denkt dat het achter de rug is. We blijven hameren op actieve bewaking zodat het virus niet terugkeert. Zeker omdat in sommige landen grote bijeenkomsten weer mogen worden gehouden. Het is geen tijd om gas terug te nemen."

Op een wereldbevolking van ruim 7,5 miljard is bij ruim zeven miljoen mensen een coronabesmetting vastgesteld. Ruim 400.000 patiënten zijn aan het virus bezweken. Bijna 3,5 miljoen patiënten zijn genezen. Van de huidige circa 3,2 miljoen patiënten is 2 procent er slecht aan toe.

Tim Akkerman geeft toch geen concert in vliegtuig, "het was een statement"

Zanger Tim Akkerman geeft toch geen concert in een Boeing 747. Vandaag kondigde hij aan aan dat zijn band The Ivy League een concert in een stilstaand vliegtuig zou geven om zo voor meer dan honderd mensen op te kunnen treden.

Maar nu komt hij daarvan terug. "Een publiciteitsstunt", zegt hij tegen het AD. "Omdat de cultuursector zo geraakt werd. Het was een statement, omdat mensen wel in een vliegtuig samen mogen komen en niet bij een openluchtconcert. Dat vonden wij gek."

Tweede dode in Suriname door corona

In Suriname is een tweede persoon overleden als gevolg van het coronavirus. Het is een vrouw die op de intensive care aan de beademing lag. Volgens Surinaamse media werd ze al in een zeer zorgelijke situatie het ziekenhuis binnengebracht. De identiteit van de vrouw is uit respect voor de familie niet bekendgemaakt.

Suriname telt op dit moment 122 positief geteste coronapatiënten.

Drukte Hemelvaart leidde niet tot meer coronapatiënten

De gevreesde toename van coronapatiënten door de drukte op Hemelvaart is uitgebleven, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Ook de opening van de basisscholen heeft tot nu de cijfers niet beïnvloed.

Het mooie weer op 21 mei leidde op veel plekken in Nederland tot grote drukte. Wegen en gebieden werden afgesloten om de toestroom van dagjesmensen tegen te gaan. De vrees was dat door de drukte het coronavirus om zich heen zou grijpen. Maar Kuipers zegt dat het aantal ziekenhuisopnames "in de twee en drie weken daarna" niet omhoog is gegaan.

Kuipers herhaalde verder dat er een reële kans is dat er mensen besmet geraakt zijn bij de anti-racisme-demonstratie op de Dam, vorige week. Maar volgens hem is het maar de vraag of dat terug te zien is in de cijfers van volgende week.

Band wil optreden in vliegtuig om regels te omzeilen

Zanger Tim Akkerman zegt dat hij met zijn band een concert in een stilstaand vliegtuig gaat geven om zo voor meer dan honderd mensen op te kunnen treden. Tegen AD zegt Akkerman dat het idee ontstond na de persconferentie waarop premier Rutte vorige week bekendmaakte dat vanaf 15 juni vakantievluchten met volle vliegtuigen weer zijn toegestaan. Hij gaat een Boeing 747 huren waar 524 mensen in kunnen.

"Door het vrijgeven van vliegreizen en daardoor het samenkomen in vliegtuigen, was het idee voor een optreden in een vliegtuig snel geboren", aldus Akkerman. "Blijkbaar is de luchtfiltering in vliegtuigen anders en wellicht kunnen we werken met mondkapjes."

De zanger van de band The Ivy League is niet bang dat zijn concert wordt verboden. "Als er boetes komen, zien we dan wel weer. Het is ook een statement hè", zegt hij. "De overheid meet met twee maten: wel met z'n allen in een vliegtuig, niet bij een openluchtconcert."

Kermisexploitanten willen zo snel mogelijk weer aan de slag

Kermisexploitanten voeren deze week actie om het kabinet ervan te overtuigen dat attracties veilig kunnen draaien met 1,5 meter afstand. Sinds de invoering van de coronamaatregelen zijn alle kermissen afgelast.

"We zijn niet meer te houden. Een jaar wachten gaat niet, er moet wat gebeuren", zegt kermisexploitant Frank Vale uit Bergen op Zoom tegen Omroep Brabant.

Zoals het er nu voor staat mogen er tot 1 september geen kermissen worden georganiseerd. "Maar de minister zegt dat evenementen en kermissen pas weer mogen als er een vaccin is. Dat kan nog wel een jaar duren, dus die datum van 1 september is helemaal niet duidelijk. Er worden nu ook al kermissen afgezegd die in september en oktober op de planning staan", zegt Vale.

NOS | NOC*NSF Sportgala gaat niet door

Er worden dit jaar geen sporters van het jaar gekozen. Het NOS | NOC*NSF Sportgala is uitgesteld tot 2021. Vanwege het coronavirus zijn zoveel sportwedstrijden en -evenementen afgelast of uitgesteld, dat er geen sprake meer is van een volwaardig sportjaar.

De wél geleverde topprestaties uit 2020 tellen nu mee voor de sportverkiezingen van 2021.

Weer vier coronapatiënten minder op IC

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is sinds gisteren met vier afgenomen tot 92. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt.

Op de wekelijkse persconferentie zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg dat het aantal IC-patiënten de komende tijd nog licht zal dalen. Maar de kans dat er op korte termijn geen enkele coronapatiënt meer op een intensive care ligt, noemt hij klein.

Op de verpleegafdelingen worden 365 mensen met corona behandeld, 98 minder dan op zaterdag.

De gevreesde toename door de drukte op Hemelvaart (21 mei) is volgens Kuipers uitgebleven. Ook de opening van de basisscholen heeft tot nu de cijfers niet beïnvloed.

Laagste aantal coronadoden in Groot-Brittannië sinds start lockdown

Groot-Brittannië heeft de afgelopen 24 uur het laagste aantal coronadoden geregistreerd sinds 23 maart, de dag dat de lockdown van kracht werd. Er zijn 55 mensen overleden, waarmee het totaal aantal doden op 40.597 komt.

Op 22 maart vielen er 35 coronadoden. De dag erna liet premier Johnson een strenge lockdown ingaan.

'Nederlands reisadvies voor Turkije onbegrijpelijk en schadelijk'

De Nederlands-Turkse Kamer van Koophandel wil dat Nederland het reisadvies voor Turkije snel aanpast. Nederland raadt alleen noodzakelijke reizen naar Turkije te maken. Het reisadvies blijft voorlopig op 'oranje' staan.

Voorzitter Ethem Emre noemt het onbegrijpelijk en schadelijk voor de economische banden tussen de landen als het reisadvies op oranje blijft staan. Volgens hem heeft Turkije de corona-uitbraak onder controle gebracht. "Het is belachelijk dat vakanties naar bijvoorbeeld Italië wel mogelijk worden gemaakt, en naar Turkije niet", zegt Emre.

Prinsjesdag mogelijk niet in Ridderzaal vanwege corona

Prinsjesdag wordt dit jaar vanwege de coronacrisis mogelijk niet in de Ridderzaal gehouden. De zaal op het Binnenhof is niet groot genoeg om alle Eerste en Tweede Kamerleden te herbergen met anderhalve meter afstand. Tweede Kamervoorzitter Arib zei vandaag dat ze samen met de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, naar alternatieven zoekt. Mogelijk wordt de Troonrede voorgelezen in de Grote Kerk, vlak naast het Binnenhof.

Die is groter dan de Ridderzaal, maar niet groot genoeg om naast alle volksvertegenwoordigers ook nog genodigden te herbergen. Het is gebruikelijk dat Kamerleden op de derde dinsdag in september een genodigde meenemen, zoals een partner.

De SP wil vasthouden aan de Ridderzaal, en opperde dat dan niet alle 225 parlementariërs moeten komen. Arib wil het liefst wel iedereen erbij hebben. Binnenkort zal ze bekendmaken hoe Prinsjesdag 2020 er precies uit gaat zien.

Coronamonitor RIVM blijft voorlopig offline

Het RIVM houdt de website Infectieradar voorlopig offline, nadat zaterdag duidelijk werd dat de gegevens van deelnemers makkelijk te hacken waren. Zo'n 60.000 Nederlanders vullen wekelijks de vragenlijst in op Infectieradar, zodat het RIVM zich een beeld kan vormen van hoe het virus zich verspreidt. Van Dissel riep iedereen afgelopen week nog op zich aan te melden, omdat hij op 100.000 respondenten hoopt.

Het datalek is inmiddels gerepareerd, maar het RIVM laat de site eerst testen voordat hij weer gebruikt kan worden, meldt de site Computable. Het is nog niet bekend wanneer Infectieradar weer online komt.

RIVM: 5 nieuwe ziekenhuisopnames, drie coronadoden

In de afgelopen dag zijn drie nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus. Vijf nieuwe coronapatiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen (geweest), meldt het RIVM in zijn laatste update.

De cijfers wijken nauwelijks af van de gegevens die het RIVM gisteren bekendmaakte. In Nederland zijn in totaal 6016 mensen overleden van wie vaststaat dat ze het virus hadden.

Er zijn 165 nieuwe besmettingen geteld, gisteren waren dat er 239.

Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld. Omdat niet alle covid-19-patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Gasten hotel Van der Valk in Tiel negeren coronaregels tijdens miniconcert

Het Van der Valk Hotel in Tiel is in opspraak gekomen omdat hotelgasten het afgelopen weekend bij een zogeheten huiskamerconcert de coronamaatregelen hebben genegeerd. Op de website Dumpert staan beelden van het concert van zanger John West. Te zien is dat tientallen bezoekers in het restaurant dansen en de zanger tussen de gasten en de tafeltjes door loopt.

Het concert maakte deel uit van een arrangement met een overnachting en een diner. In de aankondiging stond dat de richtlijnen van het RIVM nauwlettend in de gaten zouden worden gehouden. Sinds 1 juni mogen in de horeca en andere gebouwen maximaal dertig mensen bijeen zijn, zolang er anderhalve meter afstand wordt gehouden.

Van der Valk laat op de website weten te stoppen met de huiskamerconcerten. "Het had nooit mogen gebeuren, we hebben dit niet voorzien", reageert Annabel van der Valk tegenover Omroep Gelderland. "Dat het niet mogelijk is gebleken dat mensen zich aan de regels houden, is meer dan vervelend. Wij hebben het enthousiasme van de gasten onderschat."

Temperatuurmeting

"Het ging mis tegen het einde, toen de artiest door het publiek ging lopen", aldus Van der Valk. "Mensen sloten daarbij aan. Toen hebben we ook ingegrepen en het concert beëindigd."

Volgens het hotel hadden 90 mensen ingeschreven op het arrangement. Dat mag volgens het concern omdat een hotel meer mensen mag ontvangen dan een restaurant. De aanwezige gasten kregen vragen, en konden vrijwillig een temperatuurmeting laten doen.

DNB: diepe recessie is onontkoombaar, 6,4 procent krimp

De economie krijgt ongekend harde klappen door de coronapandemie en loopt omvangrijke economische schade op. Een diepe recessie is onontkoombaar, meldt De Nederlandsche Bank (DNB).

De economie krimpt dit jaar naar verwachting met 6,4 procent, een historisch dieptepunt en dubbel zo veel als tijdens de kredietcrisis in 2009. In een klap is de economie vijf jaar teruggezet, heeft DNB becijferd.

De werkloosheid neemt de komende tijd sterk toe en komt volgend jaar uit op 7,3 procent. Dat zijn meer dan 700.000 werklozen, twee keer zoveel als nu. Veel van hen zijn flexwerkers en zzp'ers. Halverwege het jaar begint een langzaam maar gestaag herstel, schrijft de centrale bank.

Onderzoek naar ruiken van corona met e-neus

De e-nose

Het Franciscus Gasthuis en Vlietland in Rotterdam is een onderzoek begonnen naar de mogelijkheid om te ruiken of iemand besmet is met het coronavirus. Daarvoor wordt een e-nose, een elektronische neus, ingezet. Het LUMC in Leiden heeft de aanzet gegeven tot het onderzoek, mede op verzoek van het RIVM.

Nagegaan wordt of een e-nose het virus kan vaststellen in de uitgeademde lucht van proefpersonen. Dat gebeurt nu al voor het vaststellen van griep en een aantal bacteriën. In uitgeademde lucht worden veel moleculen vanuit het lichaam meegenomen. Bij zieke mensen worden moleculen gevonden die gezonde mensen niet uitademen. Met een gewone neus is het verschil niet vast te stellen, maar wel met de elektronische neus.

Op dit moment wordt corona meestal vastgesteld met een uitstrijkje uit neus en keel.

Schiermonnikoog geeft cadeautje om middenstand te spekken

De gemeente Schiermonnikoog geeft elk huishouden op het eiland een tegoedbon van twintig euro. De inwoners kunnen deze bon besteden bij een van de lokale ondernemers. De gemeente wil die een steuntje in de rug geven. Ook vinden de bestuurders dat de eilanders in deze moeilijke tijd een aardigheidje verdienen.

RTV Noord schrijft dat de bon tot 30 juni kan worden ingeleverd. Inwoners kunnen er ook voor kiezen om het geld aan de voedselbank te doneren. Daarvoor hoeven ze niks te doen. De waarde van niet-ingeleverde bonnen schenkt de gemeente aan de voedselbank.

De Waddeneilanden verkeren in zwaar weer. Half maart deden burgemeesters van de Wadden een oproep om niet naar de eilanden te komen. Dat advies raakte bijna alle ondernemers, die grotendeels afhankelijk zijn van het toerisme. Inmiddels zijn toeristen weer welkom.

Bagageafhandelaar Swissport België failliet, bijna 1500 banen op de tocht

Bagageafhandelaar Swissport België vraagt faillissement aan voor zijn activiteiten op de nationale luchthaven Brussels Airport in Zaventem. Swissport verwijst naar de "wereldwijde ineenstorting van de markt" door het coronavirus. Het bedrijf floreerde ook al niet aan de vooravond van de pandemie, maar een herstelplan kwam door de crisis niet van de grond.

Sinds medio maart is de grondafhandeling, zoals bagageafhandeling en het verplaatsen van toestellen op de luchthaven, tot bijna nul gereduceerd. Het duurt mogelijk tot eind 2022 vooral het normale niveau weer is hersteld, denkt Swissport. Ook de schoonmaaktak is failliet. In totaal dreigen bijna 1500 mensen hun werk kwijt te raken.

De belangrijkste klant op Zaventem, Brussels Airlines, gaat op 15 juni weer vliegen. De luchtvaartmaatschappij treft noodmaatregelen om de weggevallen werkzaamheden van Swissport op te vangen.

Bruine vloot Harlingen wil steun: 'Wij houden het hoofd niet langer boven water'

  • Omrop Fryslân
  • Omrop Fryslân

De 'bruine vloot' in Harlingen heeft het moeilijk tijdens de coronacrisis. De historische zeilschepen halen normaal gesproken in de zomer inkomsten voor het hele jaar binnen met georganiseerde zeiltochten, maar nu ligt alles stil. Daarom voeren de schippers vandaag en morgen actie.

Zestig historische schepen doen eraan mee. Een van de deelnemende schippers is Eelke Dijkstra van het schip Elbrich. "We zakken af naar het zuiden", vertelt Dijkstra tegen Omrop Fryslân . "Wij leggen vanavond in Enkhuizen aan en dan varen we morgen weer verder."

Eindbestemming is het eiland Pampus bij Amsterdam. De schippers willen spreekwoordelijk voor Pampus gaan liggen om duidelijk te maken aan de regering dat ook hun sector keihard wordt geraakt door de coronacrisis.

"Vraag mensen wat de bruine vloot is en zo'n 80 procent heeft geen idee", zegt Dijkstra. "Wij willen ons product laten zien, maar wij vragen ook om een noodfonds. Deze schippers overleven misschien de crisis niet. Dit is wel ons cultureel erfgoed."

Veel afspraken zijn afgezegd, aldus Dijkstra. Als mensen die met de helft van het normale aantal passagiers willen varen en dezelfde prijs willen betalen, dan kan het. Maar veel mensen willen dat niet. "Wij zijn nog ver van een normale situatie."

Rekenkamer gaat steunoperaties van het Rijk onderzoeken

De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de aanpak van de coronacrisis. Er wordt gekeken naar onder meer de beschikbaarheid van coronatesten, de financiële steun aan bedrijven, en de lessen die zijn geleerd uit grote steunoperaties uit het verleden, zoals bij scheepvaartbedrijf RSV.

President Visser van de Rekenkamer zei bij Spraakmakers op NPO Radio 1 dat er vroeger vaak overhaaste beslissingen werden genomen, zonder werkgelegenheidseffecten goed op een rij te zetten, of het parlement voldoende te informeren. Volgens Visser is het beter om de coronamaatregelen nu snel op een rij te zetten, dan ermee te wachten tot de crisis voorbij is.

"Fijn om weer met z'n allen in de klas te zijn"

Basisschoolleerlingen in Almere zijn blij om weer met de hele klas les te krijgen. "We zijn weer samen en niet door de helft gesplitst", zegt een van hen. Het is bijna weer normaal, behalve dat ze bij de ingang van de klas desinfecterende gel van de juf krijgen.

'Het was wel rustiger, maar nu zie ik al mijn vrienden weer'

Russische luchtvaart: nog tot medio juli op slot

De grote Russische luchtvaartmaatschappijen verwachten dat zij internationale vluchten van en naar Rusland niet voor half juli mogen hervatten. Tot die tijd blijft Rusland in ieder geval nog op slot voor passagiersvluchten, denken zij.

Een bron vertelde persbureau Interfax dat waarschijnlijk eerst vluchten vanuit de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (alle voormalige republieken van de voormalige Sovjet Unie, minus Georgië, Oekraïne en Turkmenistan) weer op gang komen.

Rusland staakte het internationale vliegverkeer eind maart om de import van het coronavirus te voorkomen. Alleen speciale chartervluchten om Russen terug naar huis te vliegen zijn sindsdien toegestaan.

De binnenlandse maatregelen worden wel stapje voor stapje versoepeld. Zo zijn de meeste winkels in Moskou weer open en mogen Moskovieten sinds begin deze maand drie dagen per week naar buiten om een wandeling te maken, mits zij binnen een straal van twee kilometer van hun woning blijven.

Er worden in Rusland iedere dag nog duizenden nieuwe corona-besmettingen geregistreerd. De afgelopen 24 uur waren het er 8985, een aantal dat al geruime tijd min of meer stabiel is. Het totale aantal mensen dat besmet is (geweest) ligt nu op 476.568. Volgens officiële cijfers zijn er 230.688 mensen hersteld en 5971 overleden.

Basisscholen zijn weer helemaal open

Vanaf vandaag wordt op basisscholen weer aan volledige klassen lesgegeven. De scholen moesten op 16 maart dicht om de verspreiding van corona in te dammen. Op 11 mei mochten de scholen weer open, mits de klassen klein werden gehouden. Zo gingen kinderen halve dagen naar school, of juist om de dag.

Nu onderzoek van het RIVM heeft uitgewezen dat kinderen een ondergeschikte rol spelen in de verspreiding van het virus, mogen de basisscholen weer terug naar de normale situatie. Ook uit de dagelijkse RIVM-cijfers over besmettingen is geen merkbaar effect af te lezen sinds de heropening van de basisscholen,

Vanaf vandaag verplichte quarantaine in Verenigd Koninkrijk

Iedereen die naar het Verenigd Koninkrijk reist, moet vanaf vandaag na aankomst verplicht eerst twee weken in quarantaine. Met de maatregel wil de regering een tweede coronagolf voorkomen. De quarantaineplicht geldt ook voor de Britten zelf als zij in het buitenland zijn geweest. Elke burger die naar het land reist met vliegtuig, boot of trein moet bij aankomst een adres hebben opgegeven waar hij of zij vervolgens in zelfisolatie gaat.

Dat kan voor vertrek via een online formulier. Eenmaal in het land kan om een bewijs van invulling worden gevraagd. Wie geen adres heeft opgegeven, kan worden teruggestuurd. Wie nog geen adres heeft, kan een accommodatie via de Britse overheid krijgen. Die moet wel uit eigen zak betaald worden. Op overtredingen staat een boete van 1100 euro.

De quarantaineverplichting geldt niet voor zorgmedewerkers die voor coronabestrijding worden ingezet, transportmedewerkers, seizoensarbeiders in de landbouw, zoals fruitplukkers, en burgers die vanuit Ierland of de Kanaaleilanden naar het VK komen. Elke drie weken bekijkt de regering of de maatregel moet worden verlengd.

India versoepelt ondanks fors oplopend aantal besmettingen

Na tien weken lockdown mogen in India vandaag tempels, overdekte winkelcentra en hotels weer hun deuren openen. Dit ondanks het feit dat het land gisteren bijna 10.000 nieuwe coronabesmettingen meldde. India, met 1,3 miljard inwoners, geldt inmiddels als het op vier na zwaarst getroffen land ter wereld met meer dan 247.000 bevestigde besmettingen en voor zover bekend bijna 7000 doden. Driekwart van de gevallen concentreert zich in zes van de 28 deelstaten.

In de hoofdstad New Delhi, die veel besmettingen telt, is besloten een groot aantal ziekenhuisbedden in overheidsziekenhuizen te bestemmen voor de inwoners van de stad. Veel zieken en hun familieleden riepen het stadsbestuur afgelopen week op om te zorgen voor voldoende plaats in de ziekenhuizen, omdat ze steeds nul op het rekest kregen.

Winkelpersoneel: klanten negeren massaal coronaregels

Klanten in winkels houden zich niet langer aan de 1,5 meter afstand en negeren ook steeds vaker de andere coronamaatregelen. Dat blijkt uit een enquête die vakbond FNV onder winkelpersoneel heeft gehouden. Van de 800 winkelmedewerkers die de vragenlijst hebben ingevuld, zegt ruim 90 procent dat klanten te dichtbij komen en niet langer een winkelmandje of -wagen meenemen. Aan de hoeveelheid mandjes en wagens die in gebruik zijn, kan de winkel aflezen of het maximaal toegestane aantal klanten is bereikt.

Ook nemen mensen weer hun kinderen mee naar de winkel, die onbegeleid rondrennen en alles aanraken. Personeel dat klanten hierop aanspreekt, riskeert een agressieve reactie.

Een derde van het winkelpersoneel vindt dat de werkgever te weinig doet om de werkplek veilig te houden. De FNV adviseert winkeleigenaren een beveiliger in te schakelen om toe te zien op de maatregelen en meer personeel in te zetten om de extra taken rond desinfectiemaatregelen beter te verdelen.

Nieuw-Zeeland coronavrij, vrijwel alle maatregelen opgeheven

De laatste coronapatiënt in Nieuw-Zeeland is genezen verklaard en daarmee zijn in het land voor zover bekend geen gevallen meer van het coronavirus. Premier Ardern heeft daarom besloten alle nog geldende maatregelen vanaf middernacht op te heffen. Dan hoeven mensen geen afstand meer tot elkaar te bewaren en kunnen er weer evenementen worden gehouden. Alleen de landsgrenzen blijven voorlopig dicht.

Al 17 dagen op rij zijn er geen nieuwe besmettingen gemeld. Met de genezing van de laatste patiënt, een vrouw van in de 50 uit Auckland, lijkt het virus helemaal verdwenen uit het land.

Gemiddeld 500 euro compensatie voor dichte kinderopvang

Ongeveer 570.000 ouders komen in aanmerking voor een vergoeding van de overheid vanwege de gedeeltelijke sluiting van de kinderopvang, de afgelopen maanden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. De ouders krijgen gemiddeld 500 euro terugbetaald.

Door de uitbraak van het coronavirus konden de meeste kinderen sinds 16 maart niet meer naar de opvang. Alleen ouders met cruciale beroepen mochten gebruik maken van de kinderopvang. Op 11 mei waren alle kinderen weer welkom. Het bedrag dat ouders terugkrijgen loopt sterk uiteen. vanwege de grote verschillen in de eigen bijdrage.