liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kabinet trekt beurs voor ov-bedrijven • Aantal coronapatiënten op IC's onder de honderd

  • Het aantal bevestigde coronadoden is gestegen tot boven de 6000.
  • De herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork is verplaatst naar volgend jaar.
  • De binnengrenzen van de EU gaan mogelijk eind deze maand weer open.
  • De terugval van het aantal gewerkte uren is het grootst sinds 1996.
liveblog gesloten

Liveblog is gesloten

We sluiten nu het liveblog over het coronavirus van vandaag. Morgen is er weer een nieuw blog met het laatste coronanieuws.

Oxford stopt onderzoek naar hydroxychloroquine bij covid-19

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford stoppen met een groot onderzoek naar het gebruik van hydroxychloroquine bij coronapatiënten. De onderzoekers hebben geconcludeerd dat het malariamedicijn niet werkt bij het bestrijden van coronaklachten.

Het onderzoeksteam verzamelde gegevens van 1542 covid-19-patiënten in het Verenigd Koninkrijk die het middel kregen toegediend. Een groep van 3132 patiënten werd volgens de standaardprotocollen behandeld. De onderzoekers zagen nauwelijks verschillen tussen de twee groepen. Het malariamiddel leidde er niet toe dat er minder patiënten aan covid-19 stierven en de opnametijd in het ziekenhuis verminderde er ook niet door, stellen zij.

De Amerikaanse president Trump prees het malariamiddel eerder om de effectiviteit tegen corona, maar wetenschappelijk is nog niet vastgesteld dat het werkt. Omgekeerd staat ook nog niet vast dat er schadelijke effecten zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie legde het onderzoek naar het middel onlangs stil vanwege gezondheidsrisico's, maar heeft het inmiddels weer hervat. Verder trok medisch vakblad The Lancet gisteren een artikel in waarin werd gesteld dat covid-19-patiënten meer risico op overlijden hebben als ze hydroxychloroquine krijgen. Het onderzoek bleek wetenschappelijk niet goed in elkaar te steken.

Het nieuwe vliegen: hoe gaat dat in z'n werk?

Nu premier Rutte heeft aangekondigd dat Nederlanders vanaf 15 juni op vakantie mogen naar allerlei Europese landen, gaan vliegmaatschappijen weer meer vliegen. Maar hoe veilig of onveilig is het om in het vliegtuig te stappen? In podcast De Dag vertellen experts hoe de luchtverversing in vliegtuigen werkt en hoe het 'nieuwe vliegen' in z'n werk gaat.

Voor 2,1 miljoen werkenden loonkostenregeling NOW aangevraagd

Nederlandse bedrijven hebben sinds het begin van de coronacrisis voor ruim 2 miljoen werkenden hulp aangevraagd bij het doorbetalen van de loonkosten. Het kabinet heeft tot nu toe 4,5 miljard euro uitgekeerd via de loonkostenregeling NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Dat bedrag is verdeeld over 123.000 werkgevers.

Het grootste deel van het geld komt bij kleine en middelgrote bedrijven terecht, zegt de overheidsinstelling UWV, die de vergoeding uitkeert. Het gaat om organisaties met maximaal 250 werknemers. Zo'n 8500 aanvragen voor tegemoetkoming zijn afgewezen.

De regeling is bedoeld om zo veel mogelijk werkgelegenheid te behouden tijdens de crisis. Bedrijven kunnen maximaal 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. Met name bedrijven uit de horeca en catering en de detailhandel vroegen steun aan.

1,5 miljard euro coronacompensatie voor ov-bedrijven

Het kabinet stelt 1,5 miljard euro aan steun beschikbaar voor de ov-bedrijven. Met dat bedrag worden de vervoerders gecompenseerd voor de teruglopende reizigersaantallen door de coronacrisis. De regeling compenseert vervoerders voor ruim 90 procent van de kosten. Voorwaarde voor de steun is wel dat er geen dividend wordt uitgekeerd en er geen bonussen naar bestuurders gaan. Het geld is bedoeld voor zestien bedrijven: de NS, het stads- en streekvervoer en de Friese Waddenveren.

Nieuw advies WHO: draag buiten altijd mondkapje als afstand houden niet kan

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het advies voor het dragen van mondkapjes bijgesteld. De WHO adviseert nu om in de publieke ruimte, zoals winkels en het openbaar vervoer, altijd een mondkapje te dragen wanneer voldoende afstand houden niet mogelijk is. De nieuwe richtlijn geldt voor regio's waar het coronavirus wijdverspreid is.

De WHO is door recent onderzoek overtuigd geraakt van het nut van mondkapjes. Het orgaan zegt nu bewijs te hebben dat wanneer mondkapjes juist worden gebruikt, ze de verspreiding van potentieel besmettelijke druppeltjes kunnen tegengaan. De baas van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, legde de nieuwe richtlijnen vandaag uit,. Hij wees er wel op dat "een masker alleen niet beschermt tegen covid-19". Afstand houden en handen wassen is volgens hem essentieel.

In veel landen, waaronder Nederland, is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer al verplicht.

Aantal coronabesmettingen neemt in Suriname fors toe

Het aantal coronagevallen in Suriname beperkt zich niet meer tot een klein aantal brandhaarden. Dat schrijft de nieuwssite Starnieuws. Medici en experts maken zich zorgen over de hoeveelheid medische hulpmiddelen in het land, nu het aantal besmettingen snel toeneemt.

Met name in het oosten van Suriname zijn nu drie grote clusters van besmettingen, zei de Nederlandse chirurg Chander Mahabier tegen Nieuws en Co op NPO Radio 1. En dat terwijl er in het hele land maar veertig IC-bedden beschikbaar zijn.

Mahabier, vanuit Suriname: "Er is een gebrek aan medische hulpmiddelen én aan personeel." Er zijn nu 82 coronagevallen bekend, maar dit mag niet verder niet uitbreiden, aldus de chirurg. Als het aantal IC-patiënten verder stijgt, moet medisch personeel gaan kiezen wie nog behandeld wordt.

Beademingsapparaten uit Nederland

Minister Blok van Buitenlandse Zaken heeft toegezegd dat er binnenkort tien beademingsapparaten uit Nederland worden geleverd, maar de vraag is of dit genoeg is. Mahabier: "Elk apparaat is nu gigantisch welkom. Maar ik hoop dat men bereid is ook deskundig personeel hierheen te sturen. Iemand beademen is niet even een slang aanleggen, het is specialistisch werk."

Woensdag werd in het land een strenge lockdown van een week aangekondigd.

Vliegtuigpassagier krijgt 300 euro boete voor niet dragen mondkapje

De marechaussee is vandaag op Schiphol in actie gekomen omdat een passagier weigerde in het vliegtuig een mondkapje te dragen. De man landde vanuit Curaçao op Schiphol en werd bij de gate opgewacht door de marechaussee. Hij heeft een boete van 300 euro opgelegd gekregen voor het niet opvolgen van de instructies van de gezagvoerder.

Het dragen van een mondkapje aan boord is bij sommige luchtvaartmaatschappijen verplicht. Het is niet bekend met welke maatschappij de reiziger onderweg was. De marechaussee wil niet niet kwijt waarom de man geen masker op wilde.

Trams Rotterdam 24 uur in 'quarantaine' door coronaspugers

Rotterdamse trams waarin conducteurs worden bespuugd, kunnen 24 uur niet gebruikt worden. Volgens een speciaal coronaprotocol van vervoersbedrijf RET moet een tram na een spuugincident terug naar de remise voor een grondige schoonmaakbeurt.

Sinds april is het zeker tien keer voorgekomen dat een tram moest worden schoongemaakt nadat een conducteur was bespuugd door een reiziger. Rijnmond schrijft dat er gisteravond een incident was op lijn 4 en vanochtend gebeurde hetzelfde op lijn 7.

De bespuugde medewerkers nemen uit voorzorg een douche en trekken een schoon uniform aan. Op een later moment kunnen ze eventueel getest worden.

'Laag bij de grond'

"De conducteurs droegen bij de laatste incidenten gelukkig spatmaskers, maar we zijn hier natuurlijk niet over te spreken. Dit is zo laag bij de grond," zegt een RET-woordvoerder. De incidenten hebben ook gevolgen voor de dienstregeling. "Niet alleen wij ondervinden er hinder van, het heeft ook vervelende gevolgen voor de reizigers. Die moeten de tram verlaten en op een andere manier hun reis vervolgen."

De RET doet sinds de uitbraak van het virus aangifte van spuugincidenten. Daders die worden opgespoord, worden berecht via het snelrecht.

Grapperhaus: coronaboete gewoon betalen

Mensen die een coronaboete hebben ontvangen, moeten deze gewoon betalen. Dat zei Justitieminister Grapperhaus na afloop van de ministerraad. Veel boetes zijn gewoon volgens de regels uitgeschreven en dus hoeven ontvangers er niet op te rekenen dat ze worden verscheurd.

Na de antiracismedemonstratie in Amsterdam, waarbij geen boetes werden uitgedeeld voor het overtreden van de anderhalvemetermaatregel, werd onder meer door juristen gezegd dat alle coronaboetes ongeldig verklaard moesten worden. Dat argument vindt Grapperhaus creatief, maar "het feit dat ergens anders niet wordt gehandhaafd, betekent niet dat jij vogelvrij kan handelen".

Duitse centrale bank verwacht vanaf volgend jaar herstel van recessie

De Duitse economie zal volgend jaar en in 2022 herstellen van de diepe recessie veroorzaakt door de coronacrisis. Dat is de voorspelling van de centrale bank van het land. De Bundesbank denkt dat de Duitse economie dit jaar met zo'n 7 procent zal krimpen, waarna er volgend jaar een groei is van 3,1 procent. Eind 2022 zou de groei moeten uitkomen op 3,8 procent.

De Bundesbank gaat er bij die prognose wel van uit dat er medio volgend jaar een medicijn tegen corona beschikbaar zal zijn. Dit jaar lijdt de arbeidsmarkt nog flink onder de gevolgen van de pandemie, maar de centrale bank denkt niet dat die schade blijvend is.

Duitsland is de grootste economie van Europa. Het land heeft een steunpakket van 10 miljard euro aangekondigd om de economie een impuls te geven.

Aantal coronapatiënten op IC's onder de honderd

Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen op de intensive cares is sinds gisteren met 16 afgenomen tot 97. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt. Op de IC's liggen momenteel nog 543 mensen met een andere aandoening dan het coronavirus, dat zijn er 24 minder dan donderdag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt: "De overall bezetting blijft met 640 patiënten laag."

Het aantal covid-19-opnames buiten de IC bedraagt 467. Dit zijn er 14 minder dan gisteren.

Onverwachte werkloosheidsdaling in VS

Het aantal banen in de VS is afgelopen maand onverwacht met 2,5 miljoen gestegen ten opzichte van april. Daardoor is de werkloosheid in het land in mei gedaald met bijna 1,5 procentpunt, naar 13,3 procent. Economen hielden rekening met een verlies van 7,5 miljoen banen, waardoor de werkloosheid zou oplopen tot bijna 20 procent.

De stijging van het aantal banen suggereert dat bedrijven werknemers weer in dienst nemen nu verschillende staten zijn begonnen met het versoepelen van de coronamaatregelen. Daarnaast waren er al signalen dat het dieptepunt van de werkloosheidscrisis in de VS was bereikt. Het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering aanvraagt, daalt al negen weken op rij. Vorige week vroegen bijna 1,9 miljoen Amerikanen een uitkering aan. Een maand geleden was dat nog het dubbele.

'Meeste Europese binnengrenzen vanaf 15 juni weer open'

Vanaf 15 juni zijn de meeste grenscontroles tussen EU-landen weer geschrapt. Dat is de uitkomst van een videoconferentie tussen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU. Eurocommissaris Ylva Johansson heeft goede hoop dat eind deze maand alle grenscontroles zijn verdwenen in de Schengenzone.

Ze zei daarbij wel dat het ene land terughoudender is dan het andere land. Spanje wil bijvoorbeeld pas vanaf 1 juli weer de grenzen volledig openen. Dat land maakte wel bekend dat in de steden Madrid en Barcelona vanaf maandag de coronamaatregelen verder worden versoepeld. Klanten van bars en restaurants mogen dan weer binnen eten en drinken, zei de Spaanse gezondheidsminister Illa op een persconferentie. Daarnaast mogen kinderen straks elk moment van de dag buiten spelen, en niet meer alleen in bepaalde tijdvakken.

Koning gaat weer nieuwe ambassadeurs ontvangen

Koning Willem-Alexander ontvangt vanaf juli weer nieuwe ambassadeurs op Paleis Noordeinde, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Een nieuwe ambassadeur biedt op het paleis in een plechtigheid zijn geloofsbrieven aan, waarmee de ambassadeur officieel zijn werkzaamheden begint.

Maar vanwege de coronacrisis heeft de koning al bijna vier maanden geen ambassadeurs meer kunnen ontvangen op het paleis. Op 10 februari waren de nieuwe vertegenwoordigers van Azerbeidzjan en Slowakije de laatsten die hun geloofsbrieven mochten overhandigen.

Wel is de ceremonie enigszins aangepast vanwege de coronamaatregelen. Zo zal de nieuwe ambassadeur zijn geloofsbrieven niet direct aan de koning overhandigen, maar op een tafel voor hem neerleggen.

RIVM: 15 doden, 11 opnames

Er zijn afgelopen etmaal 15 nieuwe doden geregistreerd als gevolg van het coronavirus, meldt het RIVM. Gisteren ging het om 13 nieuwe slachtoffers. Het totale dodental staat op 6005.

Er kwamen 210 positief geteste mensen bij. Dat hoge aantal komt doordat er sinds kort veel meer mensen worden getest. Gisteren kwamen er nog 209 positief geteste personen bij.

Ook zijn er 11 nieuwe coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, wat het totaal aantal opnames op 11.728 brengt. Gisteren waren er 12 nieuwe opnames.

De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging. Het werkelijke dodental ligt hoger. Er overlijden ook mensen aan covid-19 zonder dat ze zijn getest en die zijn niet in de cijfers meegenomen.

'Geld terug nog steeds niet goed geregeld door vliegmaatschappijen'

Nederlandse vliegmaatschappijen blijven moeilijk doen als klanten geld terug willen voor een geannuleerde vlucht in plaats van een voucher. Dat zegt de Consumentenbond. Als je vlucht niet doorgaat heb je volgens de Europese regels recht op het terugkrijgen van je geld. Veel Europese maatschappijen houden zich aan die regel, maar Nederlandse niet.

Transavia biedt klanten alleen geld terug voor vluchten die na 3 juni geannuleerd zijn. En KLM en Corendon alleen voor vluchten die na 14 mei geannuleerd zijn. De regering zei tot 14 mei te gedogen dat maatschappijen alleen vouchers aanbieden. Maar na kritiek van de EU stapte de overheid af van dat beleid. De Consumentenbond wil nu dat er ook streng gehandhaafd wordt.

Volgens de bond houden onder meer Easyjet, Vueling, British Airways, Norwegian en Alitalia zich wel aan de regels.

Herdenking bevrijding Kamp Westerbork uitgesteld

De herdenking van de bevrijding van Kamp Westerbork wordt verplaatst naar volgend jaar. De ceremonie zou op 13 september plaatsvinden, maar de organisatie vindt het te onzeker wat er na 1 september mogelijk is met het organiseren van evenementen. En veel van de sprekers en gasten vallen vanwege hun leeftijd in een risicogroep.

"Het gaat ons enorm aan het hart dat we, in het jaar dat we stilstaan bij 75 jaar vrijheid, niet samen kunnen komen om samen waardig te herdenken", zegt directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork Gerdien Verschoor,

Kamp Westerbork werd op 12 april 1945 bevrijd. Het Herinneringscentrum staat daar eens in de vijf jaar bij stil.

Griekse restaurants en musea gaan weer open

Grieken kunnen vanaf morgen weer binnen eten in restaurants en hotels, en ook internetcafés en openluchtnachtclubs en -discotheken gaan weer open. Vanaf maandag kunnen bezoekers weer musea en andere historische attracties bezoeken. Het is onderdeel van een nieuwe reeks versoepelingen in Griekenland.

Vanaf 15 juni gaan ook de sportscholen weer open. Voor alle accommodaties geldt wel dat er beperkingen zijn op het aantal mensen dat naar binnen mag, dat men zich aan afstandsregels moet houden en gezondheidsprotocollen moet volgen.

De meeste hotels die afgelopen week (vanaf 1 juni) open mochten voor gasten hebben de heropening uitgesteld. Zo'n 80 procent houdt de deuren voorlopig nog dicht, zo bevestigt de directeur van de Griekse Federatie van Hoteliers, Grigoris Tasios. "Ze hebben tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe regels." Naar verwachting zullen hotels pas opengaan als er voldoende boekingen zijn. Vanaf half juni kunnen de eerste toeristen weer naar Griekenland komen.

Vanaf 15 juni mag er worden gevlogen vanaf luchthavens die niet op de lijst staan van de Europese luchtvaartorganisatie EASA als luchthavens in "risicogebieden". Griekenland staat de eerste twee weken alleen buitenlandse vluchten toe naar de internationale luchthavens van Athene en Thessaloniki. Lees meer in dit artikel.

Steeds meer mensen in bijstand, vooral onder de 35

Sinds de uitbraak van de coronacrisis belanden steeds meer mensen in de bijstand. De instroom groeit in alle leeftijdsgroepen, maar het sterkst bij mensen onder de 35 jaar. Dat concludeert Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren van sociale diensten, op basis van een deel van de bijstandsgegevens van gemeenten. Lees meer in dit artikel:

Skûtsjeschippers willen deze zomer toch nog zeilen: 'Sinds 1861 geen jaar overgeslagen'

In Friesland wordt hard nagedacht over of het SKS-skûtsjesilen dit jaar in aangepaste vorm door kan gaan. Vanwege het coronavirus zijn de zeilwedstrijden afgelast. Het evenement stond gepland voor 18 tot en met 31 juli en zou dit jaar het 75-jarig bestaan vieren.

Een aantal schippers hoopt dit jaar toch nog het water op te kunnen. "Sinds 1861 is er skûtsjesilen geweest en er is geen jaar overgeslagen. Het skûtsjesilen heeft alle ziektes overleefd, dus dan zal het deze ook wel overleven", zegt Gerhard Pietersma, schipper van het skûtsje van Eernewoude tegen Omrop Fryslân.

Een geheel kampioenschap zal er waarschijnlijk niet komen, zegt hij. "Maar je kan misschien een paar weekeinden pakken, of een lang weekeinde met meerdere wedstrijden."

Vanavond overlegt het bestuur, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) met de schippers over de mogelijkheden. "Het brandt. Je wil altijd zeilen en het is heel frustrerend dat het niet kan", zegt Sytze Brouwer van het skûtsje van Heerenveen. "Maar iedereen zit in hetzelfde schuitje, om het zo maar te zeggen", zegt Brouwer lachend. "Ik hoop dat we er nog wat van kunnen maken."

Consumentenvertrouwen daalt niet verder in mei

Het consumentenvertrouwen is in mei niet verder gedaald. Aan het begin van de maand was het consumentenvertrouwen -31, aan het eind van de maand -29. Dat blijkt uit een extra tussentijdse meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS peilt bij het consumentenvertrouwen wat mensen vinden van de economie en hoe ze er zelf financieel voor staan en of ze bereid zijn tot het doen grote aankopen. Vooral over dat laatste zijn consumenten in de tweede helft van mei iets minder negatief dan aan het begin van de maand.

Het consumentenvertrouwen is een belangrijke barometer voor de economie. Als mensen het geen gunstige tijd vinden voor grote aankopen houden ze de hand op de knip, waardoor de economie het nog zwaarder krijgt.

In april kelderde het consumentenvertrouwen: nooit eerder daalde het zo hard, van -2 begin maart naar -22 begin april. Het absolute dieptepunt van het consumentenvertrouwen was in maart 2013, met -41.

Toch geen lockdown in Turkije

In Turkije komt dit weekend toch geen lockdown, twittert president Erdogan. Hij zegt dat de beslissing is heroverwogen na reacties van burgers en roept op mondkapjes te dragen en afstand te houden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had de lockdown aangekondigd nadat het aantal besmettingen weer was toegenomen en er meldingen waren dat mensen niet genoeg afstand hielden. Het zou gelden voor de vijftien zwaarst getroffen provincies, waaronder die waar Ankara en Istanbul in liggen.

In Turkije zijn 167.410 bevestigde besmettingsgevallen en 4630 geregistreerde doden.

Frankrijk heeft corona 'onder controle'

De Franse autoriteiten hebben corona 'onder controle'. Dat zegt de voorzitter van de wetenschappelijke commissie die president Macron adviseert, Jean-Francois Delfraissy, op de Franse radio. "Begin maart hadden we 80.000 nieuwe besmettingen per dag, nu 1000. Dat laat heel duidelijk zien dat sprake is van een flinke daling'', zei hij tegen France Inter.

Het virus is volgens hem nog niet verdwenen. Met name de agglomeratie Groot-Parijs blijft een risicogebied. "Maar het virus circuleert nu op lage snelheid." Volgens Delfraissy is het zaak niet meteen alle beschermende maatregelen overboord te gooien, maar ze langzaam af te bouwen.

Zeeuws-Vlamingen boos dat ze België niet in mogen

Inwoners van Zeeuws-Vlaanderen zijn boos dat ze niet via België naar Brabant en Limburg mogen reizen, terwijl Belgen wel weer op familiebezoek in Nederland mogen en hier boodschappen mogen doen. Lees meer in dit artikel:

'Duizenden werknemers vragen juridisch advies over vakantiegeld'

Duizenden werknemers die geen of te laat vakantiegeld of loon hebben ontvangen, overwegen om dit via de juridische weg op te eisen, meldt BNR Nieuwsradio. Uit cijfers die de radiozender heeft opgevraagd, blijkt dat de aanvragen voor juridisch advies over niet-betalende werkgevers binnenstromen bij rechtsbijstandsverzekeraars en vakbonden.

Zo kreeg ARAG sinds het uitbreken van de coronacrisis 3000 verzoeken om juridisch advies. DAS ziet meer aanvragen binnenkomen, maar kan geen aantallen noemen. De FNV Horecabond heeft 5000 hulpvragen verwerkt. "90 procent daarvan gaat over loon, vakantiegeld, gespreid of te laat. We wijzen werknemers op hun rechten en adviseren ze met hun werkgever in gesprek te gaan", zegt voorzitter Dick Koerselman tegen BNR.

Eerste versie 'corona-dashboard' online

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een eerste versie van het 'dashboard coronavirus' gepubliceerd, waarin verschillende gegevens over de verspreiding van het coronavirus bijeen zijn gebracht. Het gaat onder meer om het aantal opnames op de intensive care, positieve testuitslagen en een schatting over het aantal besmettelijke mensen.

De overheid wil met het dashboard in kaart brengen wanneer het nodig is om in te grijpen. Dat gebeurt aan de hand van 'signaalwaarden' die door het RIVM zijn ontwikkeld. Het dashboard is openbaar, dus de bevolking kan meekijken wat de stand van zaken is.

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het nu verschenen dashboard een proefversie is waarin nog niet alle gegevens zijn opgenomen. In de tweede helft van juni moet het volledig functioneren.

Piek in besmettingen Iran, maar 'dagelijks leven weer bijna zoals voor corona'

In Iran zijn er gisteren ruim 3500 nieuwe besmettingen bij gekomen en afgelopen week 18.000. Het dagelijks leven is bijna net zoals het voor corona was, zegt correspondent Daisy Mohr. Omdat het economisch zeer slecht gaat in het land, werd de lockdown eind mei opgeheven. "Moskeeën zijn open, er mag gezamenlijk gebeden worden, bijna iedereen gaat weer naar werk, mensen zitten op elkaar in de spits, grote bruiloftsfeesten en begrafenissen gaan weer door", licht Mohr toe.

Met de nieuwe aantallen besmettingen is er een piek die sinds eind maart niet meer was gezien. Officieel zijn er ruim 8000 geregistreerde sterfgevallen. "Maar het probleem in Iran is dat we nooit weten of de officiële cijfers kloppen. Er zijn experts die zeggen dat de aantallen vele malen hoger liggen." Als de aantallen verder zullen oplopen en de bevolking zich niet aan de social distancing houdt, worden maatregelen mogelijk weer strikter, zei president Rohani eerder.

"Nog maar 40 procent van de Iraniërs gelooft in social distancing. Eerder was dat 90 procent. Mensen gaan gewoon door met hun leven. Velen weten niet helemaal waar ze aan toe zijn. Ze hebben het gevoel dat ze gemengde berichten van de autoriteiten krijgen. Burgers vragen zich af of ze, als het misgaat, de schuld zullen krijgen dat ze zich niet goed gedragen."

Grootste terugval gewerkte uren sinds 1996

In het eerste kwartaal van dit jaar is met 3,4 miljard uren 2,1 procent minder gewerkt dan in het kwartaal ervoor. Zo'n terugval kwam voor het laatst voor in 1996, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is te wijten aan de coronamaatregelen: vanaf half maart werd er minder gewerkt in een aantal bedrijfstakken.

De afname was het grootst bij de uitzendbureaus (5,8 procent) en in de bedrijfstak handel, vervoer en horeca (4,1 procent). Daarbinnen was de daling bij de horeca het grootst, meldt het statistiekbureau. In de zakelijke dienstverlening en het openbaar bestuur werden juist meer uren gemaakt.

In april werkten 160.000 mensen minder dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Ook het aantal gewerkte uren per werkende nam af, met gemiddeld 3 uur. Dat aantal liep het sterkst terug in de bedrijfstak cultuur, recreatie en overige dienstverlening: van 29 naar 17 uur per werkende.

'Te weinig medische handschoenen'

Er zijn te weinig medische handschoenen, meldt Trouw. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) heeft ruim een miljard handschoenen besteld, maar heeft er slechts een paar miljoen op voorraad. Omdat dat amper genoeg is voor een halve week, gaan handschoenen op rantsoen.

Vooral thuis- en ouderenzorgorganisaties hebben een gebrek aan handschoenen, schrijft de krant. Het tekort is groter doordat allerlei mensen handschoenen zijn gaan gebruiken, zoals caissières, kappers en obers. Het LCH schat de wekelijkse vraag op ruim 6,3 miljoen stuks en hoopt er komende week twintig miljoen naar Nederland te halen.

Het is niet mogelijk om ze op korte termijn hier te gaan produceren, omdat er grote fabrieken voor nodig zijn. Met "tienduizenden keramische handen" die in een bad met latex of nitril moeten worden gedompeld, zegt een expert medische hulpmiddelen in de krant.

'Verbied demonstratie Sydney om coronagevaar'

De premier van de Australische deelstaat New South Wales wil morgen een demonstratie in Sydney verbieden. Duizenden inwoners van de stad willen de straat op om te protesteren tegen racisme en politiegeweld. Wereldwijd zijn er demonstraties naar aanleiding van de dood van George Floyd in de Verenigde Staten.

Aanvankelijk had premier Berejiklian haar toestemming gegeven, omdat er maar er een paar honderd mensen zouden komen. Maar intussen is duidelijk dat de opkomst veel groter zou zijn. Daarom wil de premier alsnog een verbod. Ze heeft daarvoor een verzoek ingediend bij de rechter. Vanwege de dreiging van corona mogen er in Australië officieel maar tien mensen bij elkaar komen.

Er zijn komend weekend nog meer demonstraties gepland in Australië. Premier Morrison van het land doet een moreel beroep op de bevolking om thuis te blijven. "Het is geen goed idee om te gaan. Laten we andere manieren vinden om deze gevoelens uit te drukken," zegt hij.

'Overheid overweegt staatssteun HEMA'

De overheid overweegt om HEMA staatssteun te geven, meldt het Financieele Dagblad. Het ministerie van Economische Zaken heeft een zakenbank ingeschakeld om te onderzoeken welke rol het kan spelen bij het overeind houden van de winkelketen. Zo zou de staat garant kunnen staan voor nieuwe leningen.

Den Haag houdt het bedrijf scherp in de gaten omdat het met 9500 werknemers een grote werkgever is, zegt een bron tegen de krant. HEMA heeft al jaren te lijden onder zware schulden. Door de coronacrisis is het bedrijf alleen maar verder in de problemen gekomen.

Opnieuw recordaantal coronadoden in Brazilië

In Brazilië is voor de derde dag op rij een recordaantal coronadoden geregistreerd. Er kwamen bijna 1500 doden bij, waarmee het totaal op ruim 34.000 staat. Dat is het op twee na hoogste dodental ter wereld, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Juist deze week beginnen de miljoenensteden Rio de Janeiro en São Paulo aan een geleidelijke heropening. President Bolsonaro eist dat al weken. Hij denkt dat honger en werkloosheid door de coronamaatregelen uiteindelijk dodelijker zullen blijken dan het virus.

Lancet-artikel over hydroxychloroquine ingetrokken: 'Te veel vragen'

Drie auteurs hebben een artikel ingetrokken dat wereldwijd leidde tot zorgen over de veiligheid van het middel hydroxychloroquine. Ze schreven vorige maand in het Britse medische vakblad The Lancet dat de kans op overlijden bij patiënten met covid-19 kan toenemen als ze ook het malariamedicijn krijgen.

De schrijvers zeggen nu dat ze zich zorgen maken over de kwaliteit van de gegevens die ze hebben gebruikt. Ze stellen dat de data zijn aangeleverd door het bedrijf Surgisphere. Het bedrijf zou de volledige dataset niet beschikbaar willen stellen. "Er zijn veel vragen over Surgisphere en de gegevens die zouden zijn gebruikt in de studie", schrijft The Lancet over de intrekking.

De inzet van het medicijn tegen covid-19 is controversieel. De Amerikaanse president Trump heeft het middel naar eigen zeggen preventief twee weken gebruikt. En gisteren besloot de Wereldgezondheidsorganisatie WHO toch weer te gaan testen of hydroxychloroquine werkt tegen het coronavirus. Het onderzoek naar het malariamiddel was stilgelegd vanwege gezondheidsrisico's.

Grapperhaus blijft zwijgen over wrevel met burgemeester Halsema

Minister Grapperhaus weigert in te gaan op kritiek van Kamerleden op het wrevelige app-gesprek met de Amsterdamse burgemeester Halsema over haar aanpak van de overvolle racismedemonstratie op de Dam, waar geen anderhalve meter afstand werd gehouden.

De letterlijke teksten zijn vandaag openbaar gemaakt en daaruit blijkt dat de twee maandagavond ruzieden over de vraag of er nu wel of geen ruggespraak was geweest over het besluit om niet in te grijpen.

Grapperhaus zei dat hij begrijpt dat een burgemeester contact met hem zoekt. "Er zijn burgemeesters die weleens bellen om iets tegen mij aan te houden. Dat is hun goed recht." Hij benadrukte dat het aan de gemeenteraad van Amsterdam is om een oordeel te geven. "Het is heel saai, maar zo hoort het in een democratie", aldus de minister. Hij zei ook dat een gesprek in een lastige situatie "wel eens hoekig is."

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog over het coronavirus van vrijdag 5 juni. Het liveblog van gisteren, kan je hier teruglezen.