NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Paus veroordeelt racisme VS • Trudeau 21 seconden stil na vraag over Trump

 • De betogingen in de VS lijken aanmerkelijk vreedzamer te verlopen dan in de afgelopen nachten.
 • In Portland lagen duizenden demonstranten op de buik en met de handen op de rug op een brug.
 • Rond het Witte Huis was het afgelopen nacht onrustig.
 • In New York zijn zeker 200 mensen opgepakt, maar bleven massale plunderingen uit.
Liveblog gesloten
 • Paus veroordeelt racisme in VS

  Paus Franciscus noemt de dood van George Floyd "tragisch". Hij bidt daarom voor Floyd, zei hij vandaag in zijn wekelijkse toespraak, en alle anderen die slachtoffer zijn geworden van "de zonde genaamd racisme".

  Het is voor het eerst dat de paus uitgebreid reageert op de situatie in de VS. Hij hoopt op snelle verzoening in het land. Volgens Franciscus mag niemand wegkijken als het gaat om racisme en uitsluiting in het land, maar het geweld bij de protesten omschreef hij als "zelfdestructief".

 • 'We hebben gerechtigheid nodig'

  Roxie Washington, de moeder van de 6-jarige dochter van George Floyd, heeft voor het eerst sinds de dood van Floyd in het openbaar gesproken. "Ik wil dat iedereen weet wat deze agenten hebben weggenomen", zei Washington in een persconferentie in Minneapolis, waar ze werd bijgestaan door haar advocaten. "Gianna heeft geen vader meer. Hij zal haar nooit zien opgroeien of haar diploma halen. Hij zal haar nooit naar het altaar brengen. Als ze een probleem heeft en ze heeft haar vader nodig, dan kan dat nu niet meer."

  Een goede vriend van Floyd sprak ook op de persconferentie. Volgens Stephen Jackson was Floyd naar Minneapolis verhuisd om beter te kunnen zorgen voor zijn dochter. Hij vroeg zich hardop af waarom naast Derek Chauvin - de agent die bijna 9 minuten met zijn knie drukte op de keel van Floyd - de andere aanwezige agenten nog niet zijn aangeklaagd. "We hebben gerechtigheid nodig. We eisen het", zei Jackson.

 • Politie gebruikt traangas in Portland, Seattle

  Ondanks de beelden van een vreedzaam protest uit Portland eerder gisteravond, waarbij duizenden betogers op een brug gingen liggen, is het in de stad toch gekomen tot confrontaties met de politie. Agenten zouden daarbij traangas hebben gebruikt. Ook in Seattle is de politie via traangas begonnen met het uiteendrijven van betogers die al uren de avondklok negeren. "Niet schieten", wordt er geschreeuwd.

 • De lange stilte van de Canadese premier

  De Canadese premier Trudeau had duidelijk geen panklaar antwoord paraat toen hij werd bevraagd over de situatie in de VS en het handelen van president Trump. Trudeau bleef namelijk liefst 21 seconden stil, voordat hij begon aan zijn antwoord. Of was het misschien bewust? Trump en Trudeau botsten de afgelopen jaren geregeld met elkaar.

  Bekijk hier de stilte van Trudeau:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  "Wat vindt u van de situatie in de VS?" En dan valt Trudeau 21 seconden stil
 • American footballcoach: geen racisme in NFL

  De coach van American footballclub Denver Broncos is van mening dat racisme of discriminatie niet aanwezig is in zijn competitie NFL. "De problemen op dat vlak in de NFL zijn minimaal", zei Vic Fangio in een persconferentie, waarin hij eerst zijn afschuw uitsprak over de dood van George Floyd. "Wij zijn een competitie waarin je verdient wat je krijgt en krijgt wat je verdient. Ik zie geen racisme of discriminatie. We hebben geluk. We leven samen, zijn verenigd door dat ene doel en mengen geweldig. Als de samenleving een NFL-team was, zou dat geweldig zijn."

  De opmerkingen van Fangio zullen niet door iedereen onderschreven worden. De afgelopen jaren kreeg de NFL juist veel kritiek vanwege het gebrek aan aandacht voor discriminatie en racisme. San Francisco 49ers-quarterback Colin Kaepernick knielde in 2016 tijdens het Amerikaanse volkslied, als statement tegen raciale ongelijkheid in zijn land. Dat zorgde voor veel beroering. Onder meer president Trump verweet Kaepernick een gebrek aan vaderlandsliefde en hij vond dat iedereen die zich aansloot bij het knielprotest van Kaepernick ontslagen moest worden.

  Na 2016 verdween Kapernick uit de competitie. Volgens Kaepernick wordt hij geboycot door NFL-teams vanwege zijn activisme.

  Basketbalicoon LeBron James plaatste recent nog een foto van een knielende Kaepernick naast een beeld van de agent die knielde op de nek van Floyd:

 • Zeker 200 arrestaties in New York

  De New Yorkse politie heeft zeker 200 betogers opgepakt. De verwachting is dat er meer aanhoudingen bij zullen komen. Sinds 20.00 uur geldt in de stad een avondklok. Wel is het beduidend rustiger op straat dan een dag eerder, toen er volop winkels werden aangevallen. Plunderaars sloegen onder meer toe in de iconische winkel van Macy's op Manhattan.

  Afgelopen nacht liepen demonstranten door dezelfde straten, waarbij ze applaus kregen van enkele winkeleigenaren en inwoners. De politie stelde zich terughoudend op. Bijvoorbeeld toen mensen via de Manhattan Bridge van Brooklyn naar Manhattan wilden lopen. De politie had de brug afgesloten en hield de groep tegen. Er dreigde een confrontatie, maar agenten stonden het demonstranten na overleg toe om te keren.

 • Demonstranten op brug in Portland

  In de stad Portland zijn vanavond zo'n 7000 tot 10.000 mensen op de been, zegt een politiewoordvoerder tegen CNN. Een aanzienlijk deel van hen ging korte tijd liggen op een brug, met hun gezicht omlaag en de armen op de rug. Vergelijkbaar met hoe George Floyd lag toen een agent met een knie op zijn keel drukte.

  Het ging in totaal om duizenden demonstranten:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Duizenden demonstranten plat op de grond in protest tegen racisme

  De demonstraties in Portland verlopen vanavond net zoals op veel andere plekken in de VS vreedzamer dan eerdere avonden.

 • Onrustig rond Witte Huis

  Het is onrustig bij een plein voor het Witte Huis in Washington. Demonstranten hebben zich verzameld rond het tijdelijke hek dat is geplaatst rond Lafayette Square. Sommigen probeerden dat hek af te breken, waarna de politie traangas op hen afvuurde. Volgens een journalist van New York Magazine is er onenigheid tussen de betogers. Het ene deel wil doorgaan met het afbreken van het hek terwijl het andere deel de politie geen reden wil geven om geweld te gebruiken.

  President Trump liep gisteren over het plein naar een kerk, om daar op de foto te gaan met een bijbel, nadat hij eerst met harde hand vreedzame betogers van het plein had laten verwijderen. Die actie kwam hem op veel kritiek te staan. Onder anderen van de burgemeester van Washington en de bisschop van de kerk.

  In Washington werd vanavond net als in veel andere steden de avondklok genegeerd:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demonstranten negeren de avondklok in Washington DC
 • Arrestaties voor huis burgemeester Los Angeles

  In Los Angeles worden voor het huis van burgemeester Garcetti een voor een demonstranten opgepakt. De aanhoudingen verlopen vredig. Bij elke betoger die wordt opgepakt, juichen de overgebleven demonstranten.

  Er zitten al de hele dag betogers voor het huis van de burgemeester. Ook nu de avondklok is ingegaan in de stad. Met hun handen omhoog roepen ze "vreedzaam protest". Garcetti ligt flink onder vuur, omdat hij weigert zijn politiechef Michel Moore te ontslaan. Die zei eerder deze week dat plunderaars "net zo schuldig" zijn aan de dood van George Floyd als de agenten die hem aanhielden.

  Moore bood kort na zijn uitspraken zijn excuses aan en Garcetti herhaalde dat mea culpa nog eens via Twitter.

 • Betogingen lijken grotendeels vreedzaam te verlopen

  De protesten in de Verenigde Staten van vannacht lijken grotendeels vreedzaam te verlopen. Her en der worden wel wat incidenten gemeld, maar de politie lijkt niet zo hard in te grijpen als gisteren. Toen werden alleen al in New York 700 mensen opgepakt. Volgens Amerikaanse media zijn in die stad nu enkele tientallen arrestaties verricht.

  In Washington wordt al uren gedemonstreerd bij het Witte Huis, waar de sfeer over het algemeen goed is. Even werd de sfeer wat grimmig, toen er met flessen naar agenten werd gegooid. Volgens The New York Times riepen veel betogers op tot kalmte, waarna het weer rustig werd.

  Bij een protest in de stad Atlanta werd de sfeer wel grimmig. Daar reageerde de politie volgens lokale media met traangas, toen demonstranten flessen en vuurwerk richting agenten gooiden.

 • Nog altijd veel mensen op de been in New York

  In New York zijn, ondanks de avondklok, nog altijd duizenden mensen op de been. Een groep van honderden mensen probeert via de Manhattan Bridge vanuit de wijk Brooklyn naar Manhattan te komen, maar wordt door de politie tegengehouden. Veel van die mensen hadden volgens The New York Times eerder vannacht gedemonstreerd bij een groot stadion in Brooklyn.

  CNN meldt dat de betogers zijn ingesloten door de politie. De demonstranten mogen niet naar Manhattan, maar worden ook in Brooklyn tegengehouden door agenten. Een verslaggever van de nieuwszender zegt dat de betogers "hoe dan ook agenten zullen tegenkomen".

 • Pentagon stuurt 1600 militairen naar regio Washington

  Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft 1600 militairen verplaatst naar militaire bases rond de hoofdstad Washington, heeft het Pentagon bekendgemaakt. De stap volgt op enkele nachten van gewelddadige protesten in de stad tegen politiegeweld.

  Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de troepen in verhoogde staat van paraatheid, maar worden ze niet ingezet om de openbare orde te handhaven.

 • Ook avondklok in New York ingegaan, betogers blijven op straat

  In New York is om 20.00 uur lokale tijd (02.00 uur Nederlandse tijd) de avondklok ingegaan, maar duizenden mensen blijven gewoon op straat om te betogen. Dat gebeurt onder meer bij het Trump International Hotel nabij Central Park, waar veel mensen zich hebben verzameld.

  Voor veel mensen zal het nog lastig worden om thuis te komen. Op last van de autoriteiten rijdt de metro niet meer en ook veel deelauto's en taxi's mogen de weg niet meer op.

  Protest bij het Trump International Hotel in New York Reuters
 • Tienduizenden mensen bij herdenkingsmars voor George Floyd

  In Houston hebben tienduizenden mensen meegelopen in een herdenkingstocht voor George Floyd, de man die vorige week maandag stierf nadat een agent minutenlang zijn knie in de nek van Floyd had gezet. Zijn dood heeft geleid tot massale protesten in heel de VS, en daarbuiten. Floyd woonde het grootste deel van zijn leven in Houston.

  Volgens de autoriteiten liepen meer dan 60.000 mensen mee in de tocht, die was georganiseerd door rappers Trae Tha Truth en Bun B. Ook familieleden van Floyd liepen mee, net als de burgemeester van Houston en de commissaris van de lokale politie.

  "George Floyd kijkt nu van boven naar ons, en hij lacht", zei rapper Trae Tha Truth. De Democratische burgemeester Turner zei dat hij de pijn van de mensen begrijpt. "De mensen die verkozen zijn en macht hebben: wij luisteren. Het is belangrijk dat we niet alleen luisteren, maar ook actie ondernemen. Je protest is niet tevergeefs. George stierf niet tevergeefs."

  Mensen herdenken George Floyd in Houston AFP
 • Betogers bij Witte Huis blijven staan, ondanks avondklok

  In de Amerikaanse hoofdstad Washington is om 01.00 uur (Nederlandse tijd) de avondklok ingegaan, maar volgens verslaggevers van verschillende internationale media zijn de honderden betogers bij het Witte Huis niet van plan naar huis te gaan. Gisteren grepen militairen en de politie een half uur voor het ingaan van de avondklok in bij het protest, nu is dat vooralsnog niet het geval. Wel zijn in Washington en omgeving veel legervoertuigen gezien.

  Betogers roepen onder meer "we bewegen niet" en "fuck je avondklok". Rond het Witte Huis staan tientallen agenten en militairen. Zij hebben een ruim gebied rondom de presidentiële woning afgezet. President Trump twitterde twintig minuten na het ingaan van de avondklok dat Washington D.C. afgelopen avond "de veiligste plek op aarde" was.

  Onder de betogers bij het Witte Huis was vandaag ook Elizabeth Warren, de Democratische senator die eerder meedeed aan de Democratische voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen van november.