liveblog
NOS NieuwsAangepast

Landelijke intocht afgelopen, 25.000 bezoekers in Apeldoorn

  • In Apeldoorn is de landelijke intocht van Sinterklaas afgelopen. In plaats van met een stoomboot kwam hij dit jaar aan per stoomtrein.
  • Naast de landelijke intocht zijn er plaatselijke intochten verspreid over het land.
  • In verschillende steden wordt vandaag gedemonstreerd voor en tegen Zwarte Piet. In o.a. Apeldoorn, Leeuwarden, Emmen en Groningen kwam de politie even in actie.
  • In Apeldoorn zijn enkele pro-Zwarte Piet-demonstranten aangehouden.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten hierbij het liveblog. Meer nieuws rond de Sinterklaasintocht leest u op onze site of in de app.

Samenvatting: de intocht in Apeldoorn

Bekijk hier een video van de landelijke intocht in Apeldoorn:

Dit was de landelijke Sinterklaasintocht van 2019

Arrestatie in Dordrecht

Bij de intocht in Dordrecht is ook iemand aangehouden. Een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, meldt de politie.

Ook in Alkmaar is het voorbij

Ook in Alkmaar is de intocht voorbij. Daar werd net als in andere steden gedemonstreerd tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet. Onder de anti-Zwarte Piet-betogers was ook frontman Jerry Afriyie. Toen het uit de hand begon te lopen hield de politie de demonstranten uit elkaar.

Manifestatie Den Haag afgelopen

De manifestatie van KOZP in Den Haag is voorbij. Deelnemers verlaten het Koekamp en lopen richting het Centraal Station. De politie houdt een oogje in het zeil.

25.000 bezoekers in Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn schat dat ruim 25.000 mensen de goedheiligman hebben verwelkomd in de stad. Aan het eind van de ochtend werd het propvolle Raadhuisplein afgesloten voor nieuwe bezoekers. Daardoor kwamen toeschouwers in de straten naar het plein ook stil te staan. Op sociale media klagen veel ouders dat ze als gevolg daarvan weinig tot niets van de intocht hebben kunnen zien.

Sinterklaasliedjesprotest in Leeuwarden

Zwarte Piet-aanhangers zingen Sinterklaasliedjes in Leeuwarden: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

Zwarte Piet-aanhangers zingen Sinterklaasliedjes in Leeuwarden: 'Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet'

KOZP: op 5 december weer demonstreren

Kick Out Zwarte Piet wil opnieuw een manifestatie organiseren. De beoogde datum is 5 december, meldt het ANP op basis van een woordvoerder van de actiegroep. De plaats is nog niet bekend, maar gedacht wordt aan Den Haag of Amsterdam.

Bij de manifestatie van KOZP op het Koekamp is veel politie op de been.

  • ANP
  • ANP
  • NOS / Inge Hogendoorn
  • NOS / Inge Hogendoorn
  • NOS / Inge Hogendoorn
  • NOS / Inge Hogendoorn
  • NOS / Inge Hogendoorn
  • NOS / Inge Hogendoorn

Ook in Groningen demonstranten tegenover elkaar

In Groningen wordt de sfeer snel grimmiger. De politie houdt groepen demonstranten uit elkaar. Daarbij is ook politie te paard ingezet.

Opstootje in Emmen

Op het Raadhuisplein in Emmen is vanmiddag een opstootje geweest tijdens de plaatselijke intocht, meldt RTV Drenthe. Voorstanders van zwarte piet kregen het aan de stok met de politie. Ook werden er rookbommen gegooid. Sinterklaas neemt een alternatieve route om het plein te mijden, meldt een verslaggever in Emmen.

Een aanhouding in Eindhoven

Bij de intocht in Eindhoven is een persoon aangehouden de Kanaaldijk-Noord. De persoon voldeed niet aan een bevel of vordering, meldt de politie.

Ook op Curaçao protest tegen Zwarte Piet

Actievoerders op Curacao tegen Zwarte Piet

Bij de intocht van Sinterklaas op Curaçao zijn zaterdagochtend (lokale tijd) enkele tientallen demonstranten aanwezig. De demonstratie is gericht "tegen de koloniale figuur van Sinterklaas", zegt Tyrone Brunken van Kòrsou kontra rasismo (Curaçao tegen racisme). Veel pieten zijn bij de intocht zwart geschminkt of in felle kleuren.

Motorclub deelt knuffels uit

Motorclub deelt knuffels uit bij intocht in Den Haag

Zwartgeschminkte leden van de motorclub Untouchables MC deelden in Den Haag tweedehands knuffels uit.

Intocht Apeldoorn afgelopen

De intocht in Apeldoorn is afgelopen. Het centrum loopt langzaam leeg, meldt Omroep Gelderland.

Amnesty International kijkt mee

Amnesty International is op sommige plaatsen (onder meer Den Haag, Nijmegen en Alkmaar) aanwezig om te kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. De mensenrechtenorganisatie deelt ook folders uit.

Geschreeuw over en weer in Leeuwarden

Bij de intocht in Leeuwarden schreeuwen voor en tegen Zwarte Piet over en weer. De politie staat in een kring om de demonstranten heen en zet honden in om mensen uit de buurt te houden. Volgens de politie zijn er geen aanhoudingen verricht.

Manifestie KOZP in Den Haag

In Den Haag hebben mensen zich verzameld op het Koekamp voor de manifestatie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet die rond deze tijd begint.

Nog meer intochten

  • Jan van der Kolk
    Kampen
  • Henk Voermans
    Breda
  • Willem Zwanenburg
    Noordwijk
  • Kick Stokvis
    Weesp
  • Kick Stokvis
    Weesp

Protest in de lucht

Niet alleen langs de route maar ook boven Apeldoorn wordt actiegevoerd. Een vliegtuig met de sleeptekst 'Wij houden van Zwarte Piet' vliegt boven de stad.

'De liedjes kloppen niet meer'

Kinderen langs de route in Apeldoorn vinden de aankomst per trein leuk, maar ook een beetje verwarrend.

Sinterklaas komt aan met stoomtrein, 'maar nu kloppen de liedjes niet meer'

Aangekomen!

De stoomtrein met Sinterklaas is aangekomen in Apeldoorn. De Sint is nu begonnen aan de route door het centrum van de stad. Er staan duizenden kinderen en ouders langs de kant van de weg.

Betogers tegen Zwarte Piet in Alkmaar

In Alkmaar hebben zich demonstranten tegen Zwarte Piet verzameld. In die stad is ook Jerry Afriyie, een van de leiders van Kick Out Zwarte Piet. Hij wordt dit jaar beveiligd.

Pegida-voorman aangehouden

In Apeldoorn zijn een aantal zwart geschminkte pro-Zwarte-Piet-demonstranten aangehouden. Onder hen ook Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Hij werd aangehouden nadat hij had aangegeven niet in het speciale vak voor de demonstranten te willen gaan staan.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld wordt aangehouden

Pro-Zwarte-Piet-demonstranten in Den Haag

In Den Haag bereidt de politie zich voor op de manifestatie van KOZP. Tegendemonstranten worden gecontroleerd en om identificatie gevraagd.

'Controversial sidekick'

Buitenlandse media besteden ook aandacht aan de intocht. Persbureau Associated Press meldt dat de Nederlandse versie van 'St. Nicholas' vandaag arriveert "voor een jaarlijks kinderfeest dat de achtergrond is geworden van steeds bitterder confrontaties tussen voor- en tegenstanders van zijn controversiële sidekick, Black Pete".

Demonstranten gecontroleerd

In Apeldoorn worden demonstranten net buiten het centrum gecontroleerd door de politie voordat ze door mogen naar een van de demonstratievakken.

Pakjesboot in Scheveningen

In Scheveningen is er ook een intocht, en daar komt de Sint wel met de boot aan.

Petitie voor premier Rutte

In een persbericht heeft actiegroep Kick Out Zwarte Piet aangekondigd vanmiddag een petitie te willen aanbieden bij de Tweede Kamer. Daarin vragen ze premier Rutte om voor 5 december in gesprek te gaan met de actiegroep. KOZP zegt teleurgesteld te zijn dat de premier het geweld tegen de actiegroep vorige week niet veroordeeld heeft.

ProRail: prachtig evenement

Spoorbeheerder ProRail noemt de aankomst van Sinterklaas in Apeldoorn per stoomtrein "een prachtig evenement voor de hele spoorbranche". ProRail is maanden druk geweest om de gewone dienstregeling aan te passen aan de tocht van de stoomlocomotief met vier rijtuigen, die het sinterklaasgezelschap komt brengen.

Eerste Pro-Zwarte-Pieten ook in Apeldoorn

Bij een van de demonstratievakken zijn de eerste zwart geschminkte Pieten gesignaleerd.

Beveiliging: geen drones en geen bivakmutsen toegestaan

Apeldoorn heeft ervaring met grote evenementen, zoals Serious Request, de start van de Giro en de Koninginnedag in 2009, die met de aanslag van Karst Tates een dramatische afloop had. Gemeentewoordvoerder Van der Steen: "De doelgroep is dit keer anders, maar we nemen hetzelfde type maatregelen als met die grote evenementen. Je hebt het over minimaal 25.000 mensen die naar de stad komen. Dat moet je goed managen."

Voor een veilig verloop van de intocht is het dragen van gezichtsbedekkende kleding verboden, mogen er geen drones vliegen en mag er niet worden geflyerd.

Straten zijn langs de route afgezet met wegversperringen

Sint met hakenkruis op posters Leeuwarden

In Leeuwarden zijn posters verspreid waarop een Sinterklaas met een hakenkruis op zijn mijter is getekend. 'Us Pyt blliuwt swart us mienskip wyt' ('onze Piet blijft zwart, onze gemeenschap wit'), staat erbij. De politie is op zoek naar de verspreiders van de posters.

Toeschouwers verzamelen zich langs de route

De eerste toeschouwers verzamelen zich in het centrum van Apeldoorn.

Demonstraties elders in het land

Bij plaatselijke intochten op andere plaatsen zijn ook demonstraties aangekondigd. Kick Out Zwarte Piet heeft demonstraties aangekondigd in onder meer Den Haag, Groningen, Nijmegen, Leeuwarden en Alkmaar. Aanvankelijk zou de actiegroep ook in Eindhoven, Hoorn en Almere verschijnen, maar dat is afgeblazen na toezeggingen van deze gemeenten om alleen nog roetveegpieten in te zetten. KOZP verwacht 'de grootste opkomst ooit', meldt de actiegroep in een persbericht.

Pegida heeft in een aantal steden van demonstraties afgezien omdat de organisatie geen toestemming kreeg om naast tegenstanders van Zwarte Piet te protesteren. Onder meer in Hoorn en Eindhoven werd dat verboden. Vorig jaar ging het mis in Eindhoven mis, nadat voetbalsupporters op de demonstraties waren afgekomen en geweld gebruikten.

In Groningen worden pro-Zwarte Piet-betogingen verwacht. Voor de intocht van de Sint zondag in Den Bosch zijn eveneens protesten van voor- en tegenstanders aangekondigd.

Sinterklaas in 1944

Op onze speciale bevrijdingssite vandaag ook aandacht voor Sinterklaas. In de oorlogstijd stond deze periode in het teken van schaarste: taai-taai was op de bon, borstplaat werd zwart verhandeld, maar toch probeerde men de allerkleinsten een leuk feest te gunnen.

Sinterklaas meldt zich in het NOS Radio 1 Journaal

Het NOS Radio 1 Journaal belde vanochtend met Sinterklaas, die onderweg was naar Apeldoorn. In het Sinterklaasjournaal was gisteren te zien dat de stoomtrein vast was komen te zitten met pech. Maar de Sint had er vertrouwen dat de trein toch op tijd in Apeldoorn is. "We hebben wat probleempjes, dat zal je niet ontgaan zijn, maar ik heb er goede moed in dat we op tijd aan zullen komen. De kinderen hoeven zich geen zorgen te maken."

Hij had ook een boodschap voor mogelijke demonstranten langs de route: "Het staat iedereen vrij te demonstreren maar laten we het vooral allemaal leuk houden met elkaar. Als je het niet met elkaar eens bent, gewoon een keer met elkaar praten en de tijd ervoor nemen en dan komt alles vanzelf weer goed."

De stoomtrein

Omdat het centrum van Apeldoorn niet per boot te bereiken is, komt Sinterklaas met zijn gevolg vandaag met de stoomtrein aan op het station van de Gelderse stad. De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij knapte speciaal voor het feest een antieke locomotief op.

De stoomtrein waarmee de Sint vandaag in Apeldoorn zal aankomen

Demonstraties Apeldoorn

In Apeldoorn, bij de landelijke intocht, hebben verschillende groepen aangekondigd te willen demonstreren, twee pro-zwarte-piet en een tegen. Er zijn drie demonstratievakken langs of in de buurt van de route. De politie bepaalt wie waar gaat staan.

Dit is de route van de intocht door het centrum van Apeldoorn:

Pro-Zwarte-Piet-posters in Den Haag

In Den Haag hingen vanochtend honderden pro-Zwarte Pietposters aan winkels en lantaarnpalen langs de route van de plaatselijke intocht. Het gezicht van Kick Out Zwarte Piet-frontman Jerry Afriyie is in een afbeelding van Zwarte Piet gefotoshopt. 'Den Haag houdt van Zwarte Piet, niet van zeurpieten', staat erbij. De posters worden verwijderd.

Apeldoorn klaar voor Sint

Apeldoorn is klaar voor de landelijke intocht van Sinterklaas. Een historische intocht, want voor het eerst arriveert de goedheiligman in een stoomtrein. Langs invalswegen wapperen vlaggen en staan grote cadeauverpakkingen en in de winkelstraat zijn etalages versierd. "Het is goed georganiseerd, goed voorbereid en goed beveiligd. Het wordt een leuk familiefeest voor jonge gezinnen", zegt gemeentewoordvoerder Arnoud van der Steen.

Apeldoorn klaar voor de intocht