Oranje buigt achterstand in blessuretijd om en grijpt koppositie

Nieuwe stand Groep C

Depay grapt bij terugkijken beelden: 'Je moet de leeuw ook laten zien'

Depay bekijkt zijn hoogtepunten: 'Je moet de leeuw ook laten zien'

Depay

Depay in gesprek met Jeroen Stekelenburg: "Ik had geen lekker gevoel. Het was niet makkelijk voetballen. Ze deden het heel erg goed, ze wilden er eigenlijk geen wedstrijd van maken. We wisten dat we iets moesten creeeren als we de bal hadden. Maar we hadden weinig finesse in de laatste fase. We probeerden het wel, maar het lukte niet. Dat lag deels ook aan ons, maar ook aan ons."

'Was even woedend'

"En dan krijg je ineens het deksel op je neus", omschrijft Depay de 0-1 in de 75ste minuut. "Ik was even woedend. Maar uiteindelijk hebben we het omgebogen. Credits voor het team. Donyell komt erin, geeft me een assist en dan voel je dat de 2-1 gaat komen."

Depay was even woedend na de 0-1, maar 'credits voor het team'

Eerste reactie Van Dijk

Van Dijk bekent na afloop bij NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg dat hij niet wanhoopte, ook niet na de 0-1 in de 75ste minuut. "Jammer dat we zo'n tegendoelpunt krijgen. Maar fantastisch hoe we reageren. Je probeert iedereen op te jutten: de kansen zullen komen."

De Noord-Ieren boden stug weerstand. "Maar je moet er doorheen proberen te spelen. Dat lukte in de eerste helft te weinig."

Depay ook nog 3-1

En dan is er ook nog de 3-1 van Depay, in blessuretijd. Dat is ook de eindstand.

Memphis Depay na de 3-1

De Jong!

Een minuut in extra tijd maakt Luuk de Jong de 2-1.

Luuk de Jong

Malen kopt naast

Malen komt perfect uit, springt hoog op, maar knikt net naast. Nog vijf minuten heeft Oranje om de winnende treffer te maken.

Nederland - Noord-Ierland 1-1

Depay!

Met een fraaie beweging brengt Depay zichzelf in scoringspositie en hij maakt het af: 1-1. Nog tien minuten officiële speeltijd.

Memphis Depay

Koeman reageert snel: Luuk de Jong

Na de 0-1 haalt Koeman rechtsback Dumfries eruit voor 'stormram' Luuk de Jong. Nog een klein kwartier te gaan.

Nederland - Noord-Ierland 0-1

Goal Noord-Ierland!

De Kuip schrikt op in de 75ste minuut: Noord-Ierland scoort. Josh Magennis werkt de bal voorbij Cillessen.

Cillessen ziet bal in doel gaan

Kluts

Oranje sticht gevaar, maar de bal komt in de kluts niet goed voor de voet van een Nederlander. Er is sprake van een offensief, maar de tijd begint enigszins te dringen. Een kleine twintig minuten nog.

Nederland - Noord-Ierland 0-0

Derde geel

Michael Smith komt hard in op Van Dijk, raakt zijn hak. Van Dijk schreeuwt het uit en Smith krijgt geel. Van Dijk kan verder, zo lijkt het.

Donny en Donyell

Koeman grijpt in, in de 66ste minuut; Donny van de Beek en Donyell Malen staan klaar om in te vallen. Marten de Roon en Ryan Babel maken plaats.

Weer geel Noord-Ierland

De tweede gele kaart in acht minuten tijd; Jonny Evans haalt Bergwijn neer. Net kreeg doelman Peacock-Farrell geel voor tijd rekken.

Mooie aanval

Een fraaie rush van Bergwijn langs twee verdedigers. Hij passt op Babel, maar daar stokt de aanval. Wijnaldum krijgt uiteindelijk de bal maar hij schiet hoog over.

Tweede helft

Geen wissels van Koeman in de rust. Ook niet van de Noord-Ieren. Met dezelfde 22 spelers begint de tweede helft.

In België regent het

Doelpunten, welteverstaan. De Rode Duivels staan bij rust al met 6-0 voor tegen San Marino. Treffers van Lukaku (2), Chadli, Alderweireld, Tielemans en een eigen doelpunt van Brolli.

Rust

Geen treffers in de eerste helft.

Minuut extra

Niet veel blessuretijd in deze eerste helft.

Wijnaldum!

Een doelpoging tussen de palen! Een kopbal van Wijnaldum zeilt richting de kruising, maar doelman Peacock-Farrell is er op tijd bij.

Hoekschop Noord-Ierland

In de veertigste minuut krijgt Noord-Ierland plots een hoekschop. Van Dijk werkt de bal weg. Waar blijven de (grote) kansen voor Oranje of gaan we met 0-0 de rust in?

Warming-up Malen

Koeman stuurt Donyell Malen de dug-out uit om warm te gaan lopen. Ook hij ziet dat het tempo omhoog moet, wil Oranje kansen gaan creëren.

Paar schoten

Eindelijk komt er een beetje snelheid in het spel van Oranje. Het levert meteen ook kansjes op, maar Wijnaldum en Blind weten hun schot niet binnen de palen te krijgen.

Gebeurt weinig

"Er valt weinig te genieten in de eerste twintig minuten", zegt commentator Jeroen Grueter. "Het zal wat scherper moeten bij Oranje."

Eerste hoekschop

Blind met de eerste hoekschop van de wedstrijd, maar er komt geen kans uit.

Schot Van Dijk

Het eerste wapenfeit komt van Oranje: een schot van Van Dijk gaat naast.

Aftrap

Arbiter Bastien (Fra) fluit, Depay trapt af.

Elftalfoto

Oranje voor het duel met Noord-Ierland

'Warming-up'

Opwarmertje voor Nederland - Noord-Ierland

George Best wie?

Voor de jonge bezoekers; we publiceerden vanochtend een verhaal over de beste Noord-Ierse speler aller tijden, George Best. In oktober 1976 stond hij tegenover het Nederlands elftal van Johan Cruijff. NOS-redacteur Jesse Wieten blikt terug.

Lees hieronder het verhaal over de 'briljante en baldadige Best'

Koeman: 'Blijkbaar een hot item'

Aan Koeman de vraag waarom De Roon speelt en niet Van de Beek. "Het is blijkbaar een hot item voor jullie. Iedereen heeft zijn mening. Ik kijk naar koppeltjes. Ik wil Wijnaldum en Depay niet uit elkaar halen en ook Dumfries en Bergwijn niet." Temidden van die spelers is De Roon een defensieve, balvaste schakel.

"De keuze is geen gemakkelijke. Maar we hebben geen tijd om maar te proberen of iets anders ook kan. En met Donny heb ik ook iemand op de bank die aanvallend gezien nog iets kan betekenen", verklaart Koeman.

Eerste punt voor Estland

In Groep C is het eerste duel van de avond al afgelopen; in Minsk werd er tussen Wit-Rusland en Estland niet gescoord. Voor de stand maakt het weinig uit, de landen blijven vierde en vijfde staan.

Van Hooijdonk niet met Koeman eens

Ronald Koeman verrast door met Marten de Roon op de rechtshalf-positie te starten en niet met Donny van de Beek. "Hij houdt eraan vast. Wat mij betreft had hij Van de Beek daar wel neer mogen zetten", reageert Pierre van Hooijdonk bij de NOS.

Zo start Oranje

Opstelling Oranje

Opstelling Noord-Ierland

Voor de volledigheid, de opstelling van de koploper in Groep C:

Noord-Ierland: Peacock-Farrell, Smith, Cathcart, J.Evans, Ferguson; Saville, Davis, C.Evans; Dallas, Lafferty, McNair.

Geen Grigg, maar wie wel bij Noord-Ierland?

De met de grootste passie bezongen Noord-Ierse voetballer sinds George Best is er vanavond in De Kuip niet bij tegen Nederland.

Net geen jaar geleden speelde Will Grigg in het Nations League-duel met Oostenrijk voor het laatst voor zijn land. Sindsdien werd de pas 28-jarige aanvaller niet meer opgeroepen door bondscoach Michael O'Neill, die ook geen beroep meer kan doen op de onlangs gestopte routiniers Gareth McAuley en Aaron Hughes.

Geen Will Grigg's on fire, dus. Maar wie dan wel? Nou, een favoriet van Ronald Koeman, twee vermaarde broertjes en een scorende doelman bijvoorbeeld. Een voorstelrondje.

De Roon weer in basis, Van de Beek en Malen op de bank

Koeman houdt vast aan Marten de Roon in plaats van Donny van de Beek. Denzel Dumfries en Steven Bergwijn keren terug in de basis ten koste van Joël Veltman en Donyell Malen.

Oranje: Cillessen, Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; De Roon, Wijnaldum, F. de Jong; Bergwijn, Depay en Babel.