liveblog
NOS VoetbalAangepast

Veel knuffels voor voetbalsters op emotionele en succesvolle avond

  • Eindstand: Nederland-Rusland 2-0
  • Oranje won ook al zijn vorige drie EK-kwalificatieduels
  • Daniëlle van de Donk speelde haar honderdste interland
liveblog gesloten

Reacties

Tot de volgende keer

De volgende EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje is op 8 november in Turkije. Vier dagen later volgt een thuisduel met Slovenië.

Knuffels

Veel spelers lopen nu naar Vivianne Miedema toe om haar een knuffel te geven. De spits van Oranje barstte na haar doelpunt (de 2-0) in huilen uit omdat ze zaterdag haar opa verloor.

Eindsignaal

Daar klinkt het eindsignaal. De Oranjevrouwen winnen met 2-0 van Rusland en hebben uit vier EK-kwalificatieduels de maximale score behaald van twaalf punten.

Een hoofdrol was weggelegd voor Daniëlle van de Donk die scoorde tijdens haar honderdste interland en voor Vivianne Miedema die ook scoorde en daarna haar emoties over haar overleden opa even niet de baas was.

Bijna tweede goal Van de Donk

Daniëlle van de Donk krijgt na een goed passje van Renate Jansen een enorme kans op haar tweede goal tijdens haar honderdste interland, maar haar schot is niet krachtig genoeg.

Nog acht minuten te spelen.

Nederland-Rusland 2-0

Dekker ontsnapt aan rood

Anouk Dekker plant haar noppen onder de knie van Nelli Korovkina, maar krijgt slechts een gele kaart. De Russin kan gelukkig verder.

Nederland-Rusland 2-0

Doelpunt Nederland!

Liza van der Most zet goed door op rechts, geeft voor en Vivianne Miedema kopt binnen.

De spits van Oranje barst vrijwel meteen in huilen uit: zaterdag overleed haar opa.

Nederland-Rusland 2-0

Vivianne Miedema moet huilen nadat ze de 2-0 gemaakt heeft

Combineren

Geen grote kansen nog voor Nederland in de tweede helft, maar Oranje dringt wel aan en combineert regelmatig de zestien van Rusland in.

Nederland-Rusland 1-0

Tweede helft

Die is begonnen. Er zijn geen extra wissels doorgevoerd bij Nederland.

Nederland-Rusland 1-0

Rust

Daar is het einde van de eerste helft. Nederland domineerde en staat verdiend op voorsprong, maar kwam goed weg toen Rusland op de paal schoot.

Nederland-Rusland 1-0

Jarige komt het veld in

Desiree van Lunteren kan na diverse Russische tackles te hebben geïncasseerd niet meer verder. Liza van der Most vervangt haar; ze mag invallen op haar 26ste verjaardag.

Nederland-Rusland 1-0

Nederland mist penalty

Sherida Spitse had haar zesde goal in vier EK-kwalificatieduels kunnen maken, maar de inzet van de vrije trappen- en penaltyspecialist wordt gekeerd door Tatyana Shcherbak.

Nederland kreeg de penalty omdat Lineth Beerensteyn tegen de grond was gewerkt.

Nederland-Rusland 1-0

Sherida Spitse schiet haar penalty niet goed genoeg in

Oranje ontsnapt

Bijna komt Rusland al op 1-1. Marina Federova, ploeggenote van Merel van Dongen bij Betis Sevilla, schiet op de paal.

Nederland-Rusland 1-0

Daniëlle van de Donk wordt gefeliciteerd met haar doelpunt

Nederland scoort!

Uitgerekend Daniëlle van de Donk schiet Oranje in haar honderdste interland op voorsprong tegen de Russen. Ze duikt opeens vrij op voor de keeper.

Nederland-Rusland 1-0

Speldenprikjes

In de eerste minuten probeert Nederland Rusland meteen vast te zetten. Oranje deelt een paar speldenprikjes uit, maar kan niet echt gevaarlijk worden.

Nederland-Rusland 0-0

Aftrap

De wedstrijd is begonnen. En wie anders dan Daniëlle van de Donk mag de aftrap doen.

Bos bloemen en medaille

De volksliederen klinken, de wedstrijd gaat bijna beginnen. Eerst krijgt Daniëlle van de Donk nog een medaille en een bos bloemen voor haar honderdste interland.

De elf van Rusland

Opstelling Rusland: Tatyana Shcherbak; Kristina Mashkova, Anna Belomyttseva, Anna Kozhnikova, Alina Myagkova; Marina Federova, Nadezhda Smirnova, Natalia Perepechina, Elina Samoylova, Yana Sheina en Nelli Korovkina.

Verslag vanuit Eindhoven

'Als dat klopt, wordt het inderdaad een pittige wedstrijd voor Oranje'

Wiegman vindt Rusland beste opponent

Het spel van Oranje liet afgelopen vrijdag nogal wat te wensen over in en tegen Slovenië (2-4 winst), maar dat was voor bondscoach Sarina Wiegman geen reden om de ploeg op weg naar Rusland streng toe te spreken.

"Nee, deze groep is er niet bij gebaat om streng of boos te worden. Iedereen zag wel dat we slordig aan de bal waren en verkeerde keuzes maakten." Dat moet anders tegen de fysiek sterke Russen, die Wiegman beschouwt als de beste opponent in de kwalificatiegroep.

Honderdste interland Van de Donk

Daniëlle van de Donk nadert met haar honderdste interland bondscoach Sarina Wiegman, die daarom gisteren gekscherend al zei dat ze de middenvelder niet meer zou opstellen.

Van de Donk kan bondscoach Wiegman voorbij: 'Die gaat niet meer spelen'

Geen verrassingen in opstelling Oranje

Opstelling Nederland: Sari van Veenendaal; Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Dominique Bloodworth, Merel van Dongen; Jill Roord, Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk; Lineth Beerensteyn, Vivianne Miedema en Renate Jansen.

Programma

De Oranje-voetbalsters gaan vanavond om 20.00 uur proberen om hun perfecte score in groep A van de EK-kwalificatiereeks verder uit te breiden. Rusland, dat ook nog ongeslagen is, komt op bezoek in Eindhoven. Een samenvatting is te zien in Nieuwsuur om 22.40 uur op NPO 2.

Nederland heeft drie duels gespeeld en allemaal gewonnen. Rusland staat tweede in de poule met twee zeges in twee duels.