NOS WielrennenAangepast

Rode trui Roglic nooit in gevaar, Quintana verliest tweede plaats aan Valverde

liveblog gesloten

Buenas tardes

Dat was het voor vandaag. Morgen weer een dag. De etappe van gaat dan van Ávila naar Toledo over 165 kilometer.

Het parcours begint met een klim van de derde categorie, maar is verder overwegend vlak: krijgen de sprinters weer eens een kans, of gaat een kopgroep weer strijden om de dagzege? De rit is vanaf de start om 13.34 uur tot de finish te volgen via ons liveblog.

Het profiel van de negentiende etappe van de Vuelta

Higuita, amigo

We gaan er een einde aan breien. Dit filmpje van blije Colombianen lijkt ons een mooie afsluiter van rit 18 van de Vuelta, waarin een jonge Colombiaan er met de dagzege vandoor ging.

Het klassement na etappe 18

Het klassement in de 18e etappe in de Vuelta

Kelderman zakt een plaats

Wilco Kelderman is op 4.50 van winnaar Higuita als 16e over de finish gekomen. De klassementsman van Sunweb is daardoor van de zesde naar de zevende plaats gezakt. Rafal Majka, die in het groepje met Roglic, Valverde en Lopez over de streep kwam, is hem voorbij.

Colombiaanse zege!

Sergio Higuita wint de 18e etappe! De 22-jarige Colombiaan soleert naar zijn eerste profzege in de Ronde van Spanje.

Primoz Roglic wordt tweede achter Higuita en pakt nog 6 bonificatieseconden mee. Valverde komt als derde over de streep.

Quintana verliest een minuut en daarmee zijn tweede plaats aan Valverde.

Miguel Ángel López is Pogacar weer voorbij in het klassement, staat nu vierde en heeft ook de witte jongerentrui heroverd.

De uitslag van de 18e etappe in de Vuelta

1 km - Lopez achtervolgt

Lopez leidt de achtervolging voor Roglic, Valverde en Majka. Het gaatje met Higuita wordt iets kleiner, maar blijft boven de 20 seconden.

2 km - Higuita op weg naar ritwinst?

Higuita hoeft nog maar een klein stukje, al loopt de weg nu wel vervelend vals plat omhoog. Hij heeft nog 24 seconden over.

3 km - Wie wint in Becerril de la Sierra?

Wint Higuita de rit of komen Roglic, Majka, Valverde en Lopez nog bij de koploper? De Colombiaan van EF heeft nog 35 seconden voorsprong, dus hij heeft wel goede papieren.

7 km - Quintana en Pogacar op 1 minuut

Quintana (2e in het klassement) en Pogacar (4e) in een groepje met Hagen en Meintjes. Het viertal heeft een achterstand van 1 minuut op het viertal met Roglic (rode trui), Valverde (3e), Lopez (5e) en Majka (7e). Het wordt rekenen op de finish, maar er gaat waarschijnlijk wel het een en ander veranderen in de topvijf.

12 km - Higuita nog steeds vooruit

Higuita is nog altijd goed bezig. De Colombiaan van EF heeft een voorsprong van 40 seconden op Roglic en co. Gaat hij dat volhouden? De rit eindigt met 4 redelijk lastige kilometers.

17 km - Kelderman op achterstand

Wilco Kelderman is flink wat tijd aan het verliezen, meldt zijn ploeg Sunweb: de nummer 6 in het klassement rijdt op ongeveer 4.20 van leider Higuita. Als dat zo blijft gaat in ieder geval Rafal Majka hem voorbij. De Pool rijdt nog altijd samen met Roglic, Valverde en Lopez achter Higuita aan.

19 km - Roglic stevig in rood

Nog weinig verandering in de situatie. De rode trui van Roglic is nog niet in gevaar geweest vandaag. Voor de overige podiumplaatsen wordt wel gevochten: Quintana (2e) is tijd aan het verliezen op zijn ploeggenoot Valverde (3e).

21 km - Quintana verliest

Quintana rijdt op 45 seconden van de groep met Roglic. Hij heeft wel gezelschap van Hagen en Meintjes, maar het lijkt erop dat de Colombiaan - in tegenstelling tot gisteren - vandaag geen gevaar is voor Roglic. Als het zo blijft, is zijn ploeggenoot Valverde hem zelfs voorbij.

26 km - Majka sluit aan

Rafal Majka is aangesloten bij Roglic, Lopez en Valverde. De vier klassementsmannen hebben een achterstand van 45 seconden op koploper Higuita.

Quintana, de nummer 2 in het klassement, rijdt op bijna 45 seconden van Roglic en co.

28 km - Lopez op weg naar witte trui?

Miguel Ángel López is erg actief in het laatste deel van deze etappe. De Colombiaan staat vijfde, op 4.09 van Roglic. Hij zou nog richting het podium kunnen, maar dan moet hij wel tijd pakken op twee mannen die voor hem staan. Als hij zijn achterstand op Pogacar (27 seconden) goed maakt, kan hij ook de witte trui heroveren. Pogacar rijdt nu op 17 seconden van Lopez.

Het klassement na etappe 17

28 km - Quintana laat gaatje

Daar gaat Lopez opnieuw. Valverde gaat op zijn eigen tempo in de achtervolging. Roglic volgt in zijn wiel. Er valt een gaatje met Majka, Quintana en Pogacar.

29 km - Lopez wil graag

Lopez neemt het nu over van de twee Jumbo-renners. Valverde zit meteen in zijn wiel en ook Roglic volgt.

Jumbo-Visma op kop

Neilson Powless en Sepp Kuss bepalen het tempo op kop van de favorietengroep. Primoz Roglic zit netjes tussen zijn concurrenten.

32 km - Loeren

De groep met favorieten is ook begonnen aan de laatste klim van de dag. Er wordt vooralsnog alleen naar elkaar gekeken.

Abandon Kiryienka

Ondertussen is Ineos een renner kwijt: Vasil Kiryienka heeft moeten opgeven, meldt zijn ploeg op twitter. De reden is nog niet bekend.

39 km - Samensmelting achter Higuita

Higuita begint als eerste aan de laatste klim van de dag, de Puerto de Cotos (13,9 kilometer, gemiddeld 4,8%, cat. 1).

Daarachter komt er een samensmelting: het groepje met López sluit aan bij de groep van Poels. De groep met klassementsmannen sluit even later ook aan.

Higuita heeft een voorsprong van 1.10 op de groep met klassementsmannen.

41 km - Twee man voor Roglic

Sepp Kuss heeft in de afdaling weer aan kunnen sluiten bij de groep met favorieten. Leider Primoz Roglic heeft nu dus weer twee ploeggenoten bij zich.

44 km - Higuita vooruit

Sergio Higuita is nu de koploper in de etappe. Achter hem, op ongeveer 45 seconden, rijdt een groepje met onder anderen Poels en Bouchard.

51 km - Powless leidt afdaling

Neilson Powless, de ploeggenoot van leider Roglic die is teruggezakt uit de kopgroep, leidt de groep met favorieten nu in de afdaling.

López heeft inmiddels een halve minuut voorsprong op de groep met klassementsmannen.

53 km - Dalen

López is bij zijn ploeggenoot Fraile, die is teruggezakt uit de kopgroep. De renners zijn nu bezig aan de afdaling van de Puerto de la Morcuera. Hierna volgt nog een klim (cat. 1) en een afdaling.

56 km - Kopgroep is boven

De uitgedunde kopgroep is boven op de voorlaatste klim. Bouchard pakt opnieuw 10 punten voor zijn bergtrui. Poels zit er nog bij. Maar de voorsprong is al teruggelopen naar 1.40.

57 km - Kelderman gelost

Wilco Kelderman, de beste Nederlander in het klassement op plaats 6, heeft de groep met favorieten laten gaan. Carl Fredrik Hagen zit er nog wel knap bij, net als Roglic, Quintana, Valverde, Pogacar, Majka, Soler en Kuss. Lopez rijdt nog steeds alleen voor die groep.

58 km - Superman López demarreert

Miguel Ángel López (Astana) is gedemarreerd uit de groep met favorieten. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) probeert het gaatje dicht te rijden voor klassementsleider Roglic.

59 km - Gesink lost

In het peloton heeft Astana nog twee renners over op kop. Robert Gesink moet de groep ook laten gaan. Roglic heeft alleen Sepp Kuss nog over.

60 km - Poels trekt door

Wout Poels trekt even flink door op de Puerto de la Morcuera. Hij haalt koplopers Meintjes en Koch bij. De kopgroep lijkt nu definitief uiteen te vallen. De voorste renners hebben nog 3 minuten voorsprong over.

63 km - Astana op kop

Daar is de trein van Astana. De mannen van Miguel Ángel López beginnen tempo te maken op de Puerto de la Morcuera. Er moeten meteen renners lossen. Jumbo-Visma zit nog met vier renners in de groep met favorieten, waaronder leider Roglic

65 km - Puerto de la Morcuera (2/2)

De twee koplopers zijn begonnen aan de derde beklimming van de dag, de Puerto de la Morcuera. De twee hebben 40 seconden voorsprong op de achtervolgende groep, waar Poels nog in zit.

Dit is de klim waarop Dumoulin in 2015 brak en zijn rode trui verloor. Nogmaals: Roglic is gewaarschuwd.

Het kaartje van de achttiende etappe van de Vuelta

67 km - Twee man weg

Er gebeurt iets in de kopgroep. Louis Meintjes (Dimension Data) en Jonas Koch (CCC) zijn weggereden bij hun medevluchters en hebben een kleine voorsprong op de groep met Poels.

71 km - Blauwe truien op de tweede rij

Achter Jumbo-Visma, dat nog altijd op kop van het peloton rijdt, zitten de treintjes van Movistar (Quintana, Valverde) en Astana (López).

Grischa Niermann, ploegleider van Jumbo-Visma, zei gisteravond in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 dat hij verwacht dat Movistar een plan klaar zal hebben voor vandaag. Wanneer gaan we daar iets van zien? Er zijn nog twee cols waarop de koers zou kunnen ontploffen.

Nairo Quintana en Alejandro Valverde, de nummer 2 en 3 in de Vuelta achter Roglic

79 km - Status quo, etenstijd

In de kopgroep en het peloton wordt rustig gereden. Veel renners die gelost waren kunnen weer aansluiten, door het relatief rustige tempo.

De renners van Jumbo-Visma drinken en eten wat. Het verschil tussen peloton en kopgroep: vijf minuten, nog steeds.

82 km - Klim 3

De renners rijden nu naar de voet van de derde klim. De Puerto de la Morcuera wordt straks vanaf de iets lastigere zuidkant beklommen: 10,4 kilometer klimmen aan 6,7% gemiddeld (categorie 1).

88 km - Kopgroep in de afdaling

De 13 koplopers zijn bezig aan de afdaling van de Puerto de la Morcuera. De voorsprong op het peloton bedraagt nu 4.48.

97 km - Meer geel-zwart vooraan

Jumbo-Visma rijdt nu met zes man vooraan in het peloton. Lennard Hofstede en Tony Martin waren eerder in de etappe gelost, maar nu kunnen ze weer aan het werk voor leider Roglic.

98 km - Bergpunten voor Bouchard

Bergkoning Bouchard pakt de 10 bergpunten op de Puerto de la Morcuera. Wout Poels kan de bergtrui vandaag dus uit zijn hoofd zetten. Hij komt als derde over de top, na zijn ploeggenoot Tao Geoghegan Hart, die derde staat in het bergklassement.

Bouchard doet daarmee goede zaken. De nummer twee, Madrazo, zit niet mee in de kopgroep. De Fransman is in ieder geval zeker van nog een dag in de bollentrui.

102 km - Keuvelen

In het peloton zit Robert Gesink wat te keuvelen met Sepp Kuss. De voorsprong van de kopgroep is nog verder opgelopen naar 4.45.

Hermann Pernsteiner is de best geklasseerde renner in de kopgroep. Hij staat op meer dan een half uur van klassementsleider Roglic en vormt dus nog lang geen gevaar.

104 km - Bergtrui voor Poels?

Op de top van de Puerto de la Morcuera zijn maximaal 10 punten te verdienen voor het bergklassement. Poels was op de vorige klim als eerste boven en is daardoor naar de vierde plaats in het bergklassement gestegen. Helaas voor Poels zit ook bergkoning Bouchard bij hem in de kopgroep...

Alleen als Poels op de komende drie beklimmingen als eerste boven is, en Bouchard 0 punten pakt, kan de Limburger de trui van de Fransman overnemen.

Geoffrey Bouchard in zijn bergtrui

106 km - Klim 2

De renners zijn al een tijdje bezig aan de tweede klim van de dag: de Puerto de la Morcuera (13,9 kilometer, gemiddeld 5%, cat. 1). De berg wordt nu vanaf de noordkant opgereden, straks beklimmen de renners hem ook nog vanaf de zuidkant, die iets moeilijker is.

Het kaartje van de achttiende etappe van de Vuelta

108 km - Jumbo-Visma controleert

In het peloton (of wat daarvan over is) rijdt Jumbo-Visma rustig op kop. Er wordt even niet hard doorgereden. Robert Gesink eet rustig wat. De voorsprong van de kopgroep loopt verder op naar 3 minuten.

109 km - Samensmelting

De vijf sluiten aan bij de kopgroep van zeven. We hebben nu dus een groep van 12 renners vooraan.

118 km - Tegenaanval

Jumbo-Visma, Movistar en Astana zijn in de tegenaanval.

Neilson Powless (Jumbo-Visma), Omar Fraile (Astana) en Nelson Oliveira (Movistar) proberen samen met Jonas Koch (CCC) en Oscar Rodriguez (Euskadi-Murias) aan te sluiten bij het zevental.

123 km - Poels niet meer alleen vooraan

Wout Poels is in de afdaling bijgehaald door een groepje van 6 renners, waaronder Geoffrey Bouchard in zijn bergtrui.

De andere namen: Sergio Higuita (EF), Tobias Ludvigson (FDJ), Louis Meintjes (Dimension Data), Nick Schultz (Mitchelton-Scott) en Tao Geoghegan Hart (Ineos).

Het zevental heeft een voorsprong van 1.12 op het peloton.

130 km - Voorsprong Poels loopt terug

De renners zitten in de afdaling van de Puerto de Navacerrada. De voorsprong van Poels loopt wat terug naar 20 seconden.

Meintjes en Higuita zijn actief in de achtervolging.

135 km - Jumbo-Visma attent

Nu zien we wat geel-zwarte truitjes in beeld. Net voor de top van de Puerto de Navacerrada zijn het Sepp Kuss en George Bennett die wat gaatjes dichtrijden met renners die proberen te ontsnappen.

136 km - Poels is boven

Wout Poels komt in zijn eentje boven op de eerste klim van de dag. Hij pakt 10 punten voor het bergklassement. Zijn voorsprong op het peloton: 43 seconden.

Bouchard komt in zijn blauwe bollentrui als tweede boven en pakt 6 punten.

137 km - Jumbo-Visma attent (?)

Jumbo-Visma twittert dat de ploeg attent rijdt.

Wij zien vooralsnog vooral koploper Poels en de achtervolgers in beeld, maar daar zal snel verandering in komen want achtervolgers Meintjes, Bouchard en Pernsteiner worden nu ingerekend.

138 km - Meintjes sluit aan

Louis Meintjes is aangesloten bij Bouchard en Pernsteiner, maar het peloton heeft het drietal nog steeds in zicht.

Poels heeft zijn voorsprong inmiddels uitgebreid naar zo'n 35 seconden.

139 km - Abandon Ghebreigzabhier

Slecht nieuws: Amanuel Ghebreigzabhier is gevallen toen hij probeerde aan te sluiten bij een van de ontsnapte renners eerder in de etappe. Het gaat "relatief goed" met de renner uit Eritrea, meldt zijn ploeg Dimension Data. Maar hij is wel onderweg naar het ziekenhuis voor controle.

139 km - De Gendt staakt

De Gendt heeft zijn poging moeten staken. Nu rijden alleen Pernsteiner en Bouchard, in zijn bollentrui, nog tussen het peloton en koploper Poels.

143 km - Groepje op weg naar Poels

Thomas De Gendt is samen met Hermann Pernsteiner op weg naar Wout Poels. Daarachter rijdt nog een groepje renners dat probeert vooruit te blijven.

147 - Demarrage Poels

Wout Poels demarreert bij de start van de klim. Dat heeft hij deze Vuelta al vaker gedaan. Poels heeft een voorsprong van zo'n 14 seconden. Verschillende renners proberen aan te sluiten bij de Limburger, maar hij is vooralsnog alleen.

149 - Bouchard in zijn bollentrui

Geoffrey Bouchard zit attent vooraan. De drager van de bollentrui aast natuurlijk op de 10 punten die bovenop de Puerto de Navacerrada te verdienen zijn.

151 km - Alles bijeen

Cavagna, Morabito en Barta zijn teruggepakt. En ook Sanchez is weer ingerekend. Het peloton is weer bijeen voor de start van de eerste klim.

152 km - Actie in het peloton?

Er gebeurt nu ook iets in het peloton. Luis Leon Sanchez probeert namens Astana weg te rijden.

Ondertussen doemt de eerste berg van de dag op, de Puerto de Navacerrada: een klim van 11,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3 (cat. 1).

Het kaartje van de achttiende etappe van de Vuelta

159 km - Drie man op kop

Cavagna (Deceuninck) heeft gezelschap gekregen van Will Barta (CCC) en Steve Morabito (FDJ). De drie hebben een voorsprong van 17 tellen, maar er gaat zo geklommen worden.

165 km - Cavagna alleen

Rémi Cavagna heeft nog wat energie over na gisteren. De nummer drie in Guadalajara is in zijn eentje weggereden uit het peloton. Hij heeft een klein gaatje van zo'n 15 seconden.

170 km - Pogingen

Er proberen wat renners te ontsnappen uit het peloton. Maar tot nu toe krijgt niemand genoeg ruimte.

De weg is nog zo'n 20 kilometer relatief vlak, dan beginnen de renners aan de eerste klim van de dag.

Gilbert nieuwe recordhouder

Philippe Gilbert heeft na zijn etappezege van gisteren ook een nieuw record in handen. De Belg is de nieuwe houder van de 'ruban jaune', het gele lintje. Die 'trofee' werd in 1936 geïntroduceerd door Henri Desgrange voor de renner die de hoogste gemiddelde snelheid weet te behalen in een rit langer dan 200 kilometer.

Philippe Gilbert haalde gisteren een gemiddelde snelheid van 50.628 km/u over 219.6 kilometer. Het is de eerste keer dat het record wordt verbroken in een rittenkoers, en niet in een eendagskoers.

De vorige houder van het lintje was Matteo Trentin, die in 2015 in Parijs-Tours over 231 kilometer een gemiddelde snelheid behaalde van 49,641 kilometer per uur.

Cumpleaños feliz

Rafal Majka is vandaag jarig. De Poolse nummer 7 in het algemeen klassement (+7.40) is dertig jaar geworden.

Salida neutralizada

De renners zijn onderweg. De rit begint met een neutralisatie van bijna 5 kilometer. Er wordt nog rustig gereden, maar dat zal snel veranderen. De officiële start volgt om 12.40 uur.

Het klassement

Het algemeen klassement in de Vuelta

Roglic is gewaarschuwd (2)

Voor Tom Dumoulin zullen er niet veel mooie herinneringen liggen op de wegen waarop vandaag gekoerst wordt.

Vier jaar geleden, in 2015, reed Dumoulin in de rode leiderstrui dezelfde route als vandaag. Hij hoefde zijn leidende positie nog maar een dag vol te houden om de Vuelta te winnen. Maar op de één na laatste beklimming brak hij. Astana bleef maar aanvallen, en toen Dumoulins concurrent Aru een aanval plaatste, kon hij niet mee. Dumoulin raakte geïsoleerd en kwam uiteindelijk op bijna 4 minuten van de uiteindelijke eindwinnaar Fabio Aru over de streep. Dumoulin werd uiteindelijk zesde in die Vuelta.

Bekijk hier de samenvatting van de etappe uit 2015:

2015: Dumoulin verliest de rode trui

Terug naar vandaag

We beginnen vandaag met wat vlakke kilometers, maar dan volgen de beklimmingen elkaar snel op:

1. Puerto de Navacerrada (11,8 kilometer, gemiddeld 6,3%, cat. 1)
2. Puerto de la Morcuera (noordkant) (13,9 kilometer, gemiddeld 5%, cat. 1)
3. Puerto de la Morcuera (zuidkant) (10,4 kilometer, gemiddeld 6,7%, cat. 1)
4. Puerto de Cotos (13,9 kilometer, gemiddeld 4,8%, cat. 1)

In totaal moeten er 3.700 hoogtemeters worden overwonnen.

Het profiel van de 18e etappe van de Vuelta

Nog even over gisteren (2)

Sprinter Sam Bennett, die gisteren als tweede finishte achter Philippe Gilbert, heeft zijn gegevens gedeeld op Twitter. De cijfers zijn indrukwekkend: haalde hij een gemiddelde van 62,9 (!) kilometer per uur over 30 minuten.

Nog even over gisteren (1): Roglic is gewaarschuwd

Langs de Lijn En Omstreken belde gisteravond met Grischa Niermann, ploegleider van Jumbo-Visma.

"We komen met een blauw oog weg", haalde hij opgelucht adem. "Primoz heeft nog een voorsprong van 2.24 op Quintana. Andere renners zijn virtueel van het podium af en hadden dus een nog slechtere dag dan wij." Niermann de komende dagen nog wel vuurwerk van de klassementsmannen. Met name van de Movistar-renners Quintana en Alejandro Valverde, de naaste belagers van Roglic.

Klik op de link hieronder om het interview met Niermann te beluisteren:

Al bijgekomen van gisteren?

De etappe gaat pas om 12.40 uur van start. Genoeg tijd om nog even terug te kijken naar de spectaculaire rit van gisteren.

De zeventiende etappe zorgde namelijk volstrekt onverwacht voor vuurwerk. Dat Philippe Gilbert de rit won (zijn tweede deze Vuelta) was niet zozeer een verrassing, maar dat Nairo Quintana het klassementsleider Primoz Roglic zeer lastig maakte wel.

De rit over 219,6 kilometer van Aranda de Duero naar Guadalajara werd afgewerkt met een verbluffende gemiddelde snelheid van 50,6 kilometer per uur. Meteen vanuit de start ontbrandde de koers en al snel veroorzaakte de straffe zijwind een breuk in het peloton. Quintana zat mee, maar Roglic zat in de verkeerde groep en verloor uiteindelijk ruim vijf minuten op de Colombiaan, die naar de tweede plaats in het klassement klom.

Bekijk hier de samenvatting van de spectaculaire 17e etappe:

Roglic mist de slag en kraakt in rode trui, Gilbert pakt tweede ritzege

¡Buenos días, Colmenar Viejo!

Welkom vanuit Colmenar Viejo, een stad iets ten noorden van Madrid.

Om 12.40 uur gaat hier de 18e etappe in de Ronde van Spanje van start. Vandaag krijgen de renners over 177,5 kilometer vier beklimmingen van de eerste categorie voor hun kiezen. De etappe finisht in Becerril de la Sierra. Na een afdaling en een paar kilometer loopt de weg daar vals plat omhoog.

De etappe is van start tot finish te volgen via dit liveblog. Een korte samenvatting is om 18.45 uur te zien in het Sportjournaal op NPO 1, een lange samenvatting is er om 23.32 uur op NPO 3.

Bekijk hieronder een video van het parcours: