liveblog
NOS WielrennenAangepast

Nederlander Tusveld valt bij aanvalspoging en ziet ploeggenoot Arndt winnen

  • Nikias Arndt is overtuigend de snelste in de sprint
  • De Nederlander Tusveld viel bij een poging tot ontsnappen
  • Lees het wedstrijdverslag
  • Nicolas Edet verovert rode leiderstrui op Miguel Ángel López
liveblog gesloten

Dodemansrit morgen

Dat was 'm voor vandaag vanuit de Ronde van Spanje. Morgen wacht de renners een dodemansrit naar Andorra: Vijf beklimmingen, waarvan twee van de eerste categorie en een van de buitencategorie, in de negende etappe.

Voor de volgers en kijkers smullen geblazen, dus. Graag tot dan!

Slotfase achtste etappe

Bekijk in onderstaande video hoe Nikias Arndt in de slotfase van de achtste etappe duidelijk de beste is in de sprint.

Bekijk hoe de Duitser Arndt naar de zege in Vuelta-rit acht sprint

Algemeen klassement

Het algemeen klassement na de achtste rit in de Vuelta a España

Etappeverslag

Uitslag achtste etappe

Uitslag achtste etappe Vuelta a España

Edet in rood

Ruim negen minuten na de winnaar komt de rodetruidrager Miguel Ángel López binnen. Dat betekent dat de Colombiaan voor de vierde keer deze Ronde zijn trui verliest en dat Nicolas Edet de nieuwe leider in de Ronde van Spanje is.

De voorsprong van de Fransman op nummer twee Dylan Teuns bedraagt maar liefst 2.21.

Tweede zege in grote ronde

Nikias Arndt boekt zijn tweede overwinning in een grote ronde. In 2016 won hij de laatste etappe in de Giro d'Italia.

Arndt wint!

Nikias Arndt schrijft de achtste etappe in de Vuelta a España op zijn naam! De Duitser is bij Team Sunweb de ploeggenoot van de Nederlandse pechvogel Martijn Tusveld, die ook net over de meet is gekomen.

Nikias Arndt wint de achtste etappe

3 km - Tusveld valt!

Oei, net op het moment dat Martijn Tusveld er solo vandoor wil gaan, glijdt hij uit op een rotonde. Weg zijn z'n kansen op dagsucces...

10 km - Edet virtueel in rood

Het peloton kijkt tegen een achterstand van bijna zeven minuten van de achtervolgers aan. Gaat Nicolas Edet, de best geklasseerde renner met 6.24 op rodetruidrager Miguel Ángel López, de leiding veroveren?

12 km - Nederlander Tusveld valt aan

Kijk aan! De Nederlander Martijn Tusveld (Team Sunweb) is samen met Ruben Guerreiro (Katusha) en Fernando Barceló (Euskadi-Murias) ontsnapt uit de kopgroep. Ze pakken twintig seconden. Wat kan Tusveld in de slotkilometers?

Ondertussen is de Spanjaard Alex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA) aangesloten bij de drie.

Martijn Tusveld op kop in de achtste Vuelta-rit

22 km - Regenjas uit de tas

De renners krijgen weer een hoop regen voorgeschoteld. De wegen zijn nat, wie durft er nu risico te nemen?

Ondertussen zijn de drie koplopers weer ingerekend en is de kopgroep van 21 renners weer intact.

Historie?

Gisteren won de Spanjaard Alejandro Valverde de etappe en de twee ritten ervoor werden ook gewonnen door Spanjaarden: Jesús Herrada en Ángel Madrazo.

En dus kan er vandaag geschiedenis worden geschreven; nog nooit werden vier opeenvolgende Vuelta-etappes gewonnen door Spanjaarden. Flikken Barceló of Herrada het vandaag?

27 km - Boven!

Peter Stetina komt als eerste boven op de enige klim van vandaag, de Puerto de Montserrat (tweede categorie).

De Amerikaan krijgt gezelschap van de Spanjaarden Fernando Barceló (Euskadi-Murias) en Jesús Herrada (Cofidis), de winnaar van de zesde etappe.

Aankomst Puerto de Montserrat

1. Peter Stetina (Trek-Segafredo) 5 punten
2. Fernando Barceló (Euskadi-Murias) 3 punten
3. Jesús Herrada (Cofidis) 1 punt

33 km - Peloton op flanken

Ook het peloton bereikt - met een achterstand van 5.22 - de flanken van de Puerto de Montserrat.

Ondertussen opent Peter Stetina (Trek-Segafredo) de jacht op de dagzege. Hij pakt ruim twintig seconden.

Klik op de tweet om de beelden te bekijken:

Live op tv!

De achtste Vuelta-rit is vanaf nu ook live te bekijken. Schakel op televisie in op NPO 1 of klik hier om naar onze stream te gaan.

48 km - Stybar wint tussensprint

In Vilatorrada ligt de streep van de enige tussensprint van de dag. Zdenek Stybar passeert die als eerste en grijpt daarmee ook drie bonificatieseconden.

Nikias Arndt en Nicolas Edet pakken respectievelijk twee en één bonificatieseconde.

Uitslag tussensprint

1. Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step) 4 punten
2. Nikias Arndt (Team Sunweb) 2 punten
3. Nicolas Edet (Cofidis) 1 punten

52 km - Edet virtueel in rood?

Nicolas Edet (Cofidis) is op weg om virtueel in het rood te rijden. Zijn achterstand op Miguel Ángel López in het algemeen klassement bedraagt 6.24, zijn voorsprong met de kopgroep op het peloton met daarin de leider van de Vuelta is nu bijna zes minuten.

Wanneer gaat Astana het tempo opvoeren en Edet tot de orde roepen?

60 km - Op weg naar de klim

Nog dertig kilometer tot de enige gecategoriseerde klim van vandaag: Puerto de Montsserat. Een berg van de tweede categorie (7,4 km à 6,6%).

67 km - Regenjas aan

We vertrokken om 13.00 uur in Valls nog onder de Spaanse zon, maar met nog zeventig kilometer te gaan krijgen de renners een fris buitje voorgeschoteld.

Regen in de achtste Vuelta-rit

75 km - Voorsprong loopt weer op

Even leek het peloton de voorsprong van de vluchters langzaam te laten krimpen, maar met nog 75 kilometer te gaan bouwen de 21 voorin de voorsprong toch weer uit tot vijf minuten.

79 km - Geen vuurwerk van de leider

Van rodetruidrager Miguel Ángel López hoeven we niet te veel te verwachten vandaag. Hij houdt zich rustig met het oog op de loodzware rit van zondag.

"We willen krachten sparen voor de zwaardere etappe van zondag", zegt de Astana-renner. "Vandaag zijn er kansen op een massasprint, maar ook op aanvallers die het tot de finish redden. We gaan het zien."

Miguel Ángel López draagt het rood in de achtste Vuelta-rit

110 km - Astana controleert

Weinig veranderingen vooralsnog. De 21 man voorop hebben een voorsprong van 4,5 minuut op het peloton, waar het Astana van leider Miguel Ángel López de boel controleert.

De ploeg houdt ongetwijfeld de verrichtingen van Nicolas Edet in de kopgroep bij. Hij is daarvan de best geklasseerde coureur, met 6.24 op de Spaanse leider.

134 km - Namen en rugnummers

De 21 namen:

Jorge Arcas (Movistar), Silvan Dillier (AG2R), Luis León Sánchez (Astana), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Jonas Koch (CCC), Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step), Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ), Carl Fredrik Hagen, Tosh Van der Sande (beiden Lotto-Soudal), Nicholas Dlamini (Dimension Data), David de la Cruz (Team Ineos), Ruben Guerreiro (Katusha), Nikias Arndt, de Nederlander Martijn Tusveld (beiden Team Sunweb), Peter Stetina (Trek-Segafredo), Sergio Henao (UAE Team Emirates), Alex Aranburu, Jonathan Lastra (beiden Caja Rural-Seguros RGA), Jesús Herrada, Nicolas Edet (beiden Cofidis) en Fernando Barceló (Euskadi-Murias).

135 km - stopwatch erbij

In eerste instantie liet het peloton niemand gaan, maar nu is het hek van de dam. De voorsprong van de 21 renners is snel gestegen tot vier minuten.

141 km - 21 man weg

Daar is dan de eerste kopgroep. 21 renners, onder wie David de la Cruz (Ineos), Dylan Teuns (Bahrain-Merida) en Luis León Sánchez (Astana), zijn ervandoor. Hun voorsprong bedraagt 42 seconden.

153 km - Aanvallers ingerekend

Even lukte het zeven man zich te ontdoen van het peloton, maar na veertien kilometer worden zij toch weer teruggepakt. Wie lukt het definitief te ontsnappen?

160 km - Aanval op aanval op aanval

Team Sunweb kondigde het al aan en ook Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) is gretig: "We willen gelijk in de aanval zitten."

En zoals verwacht zitten de eerste kilometers vol met ontsnappingspogingen. Tevergeefs, vooralsnog. Het peloton is nog intact.

167 km - Onderweg!

Na zeven geneutraliseerde kilometers zijn de renners onder de Spaanse zon en met een temperatuur van 30 graden begonnen aan de achtste etappe.

Gefeliciteerd!

Driewerf hoera voor de winnaar van de vierde etappe, de Nederlander Fabio Jakobsen. Hij viert vandaag zijn 23ste verjaardag.

Als cadeautje kun je hier nog een keer genieten van zijn zege van afgelopen dinsdag:

Jakobsen blijft Bennett nét voor en pakt ritzege in Vuelta

Blik op het klassement

Miguel Ángel López van Astana greep gisteren, na het 'rood' al twee keer te zijn verloren deze koers, weer de leiderstrui, maar Primoz Roglic van Jumbo-Visma hijgt de Colombiaan in de nek. De achterstand van de kopman van de Nederlandse formatie bedraagt slechts zes tellen.

Het algemeen klassement na de etappe naar Mas de la Costa

Terug naar gisteren...

...toen de oude krijger Alejandro Valverde (39) voor de twaalfde keer een etappe in de Ronde van Spanje won. De wereldkampioen liet op de supersteile slotklim Alto Mas de la Costa (4,1 kilometer à 12,3%) Primoz Roglic achter zich.

Bekijk hier de samenvatting van de zevende etappe:

Wereldkampioen Valverde vlamt naar overwinning zevende etappe Vuelta

Dag voor de vluchters?

Na de loodzware aankomst van gisteren wacht de coureurs vandaag een wat rustigere dag. Het parcours is glooiend, met slechts één beklimming: de Puerto de Montserrat (tweede categorie).

Daarna is het nog 27,5 kilometer dalen tot de finish in Igualada, ten westen van Barcelona.

De verwachting is dat de klassementsmannen zich vandaag koest houden. Morgen wacht namelijk een dodemansrit naar Andorra.

¡Buenos días, Valls!

En welkom bij het liveblog van de achtste etappe van de Vuelta a España.

Met de Spanjaard Miguel Ángel López in de rode leiderstrui trekken de renners vandaag van Valls naar Igualada, een rit over 167 kilometer. Starttijd: 13.00 uur. Verwachte finishtijd: 17.30 uur.