liveblog
NOS WielrennenAangepast

Rood Roche, zege Quintana, tijdverlies Kruijswijk en Poels

  • Etappe 2 van de Ronde van Spanje
  • 199,6 km, van Benidorm naar Calpe
  • Nairo Quintana boekt verrassende ritzege
  • Nicolas Roche verovert rode trui
  • Kruijswijk en Poels verliezen tijd
liveblog gesloten

Hasta mañana!

De derde etappe lijkt een rit voor sprinters. In de 188 kilometer tussen Ibi en Alicante komen de renners morgen slechts twee beklimmingen van de derde categorie tegen. Sam Bennett, Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen behoren tot de grootste kanshebbers.

Een paar dagen geleden spraken we sprinter Jakobsen nog. Hij zei toen klaar te zijn voor zijn eerste grote ronde.

Om 12.50 uur beginnen de renners aan de etappe, die van start tot finish te volgen is in een liveblog op NOS.nl. De samenvatting is te zien in het Sportjournaal, om 18.45 uur op NPO 1.

Tot morgen!

Jakobsen klaar voor eerste grote ronde: 'Ik moet een etappe kunnen winnen'

De samenvatting

De samenvatting van de tweede etappe van de Ronde van Spanje, een etappe van Benidorm naar Calpe.

Quintana wint tweede etappe, Roche pakt rode trui

Het algemeen klassement

Nicolas Roche is de nieuwe rodetruidrager. En kijk eens: op de zevende plaats zien we Wilco Kelderman.

De toptien van het algemeen klassement na de tweede etappe

De uitslag van de tweede etappe

Steven Kruijswijk had na mislukte ploegentijdrit opnieuw een slechte dag. Kruijswijk verloor 1.43 op de andere klassementsmannen. Wout Poels, die ook voor het klassement wilde gaan, kwam zelfs op een achterstand van bijna tien minuten binnen.

De toptien van de tweede etappe

Quintana wint!

Wie had dat gedacht? Nairo Quintana wint de tweede etappe van de Vuelta!

Roche komt als tweede over de finish, voor Roglic, Uran en Nieve.

Roche is de nieuwe leider in het klassement!

Nairo Quintana komt juichend over de finish na zijn zege in de tweede etappe

3 km - Quintana gaat

Oh la la daar gaat Quintana! De Colombiaan versnelt en rijdt weg uit de kopgroep. Wie kan er volgen?

In ieder geval niet Nieve: de Spanjaard valt bijna, maar loopt wel achterstand op.

5 km - Finish in zicht

De finish komt langzaam in zicht voor de opmerkelijke kopgroep van Roglic, Quintana, Uran, Aru, Nieve, Roche.

Een kleine 40 seconden is hun voorsprong op de groep met López en Kelderman.

10 km - De groep van zes

De voorsprong van Roglic, Quintana, Uran, Aru, Nieve, Roche op de groep-López loopt op tot ruim 20 seconden. Dat lijken dus goede zaken te worden voor de Jumbo-Visma-kopman.

In de groep van de rodetruidrager rijdt ook Kelderman. Een groep met o.a. Kruijswijk en Gesink heeft 1.40 achterstand op de kopgroep.

15 km - Verschil blijft gelijk

Roglic, Quintana, Uran, Aru, Nieve, Roche rijden hard door, maar het gat met de groep met o.a. López en Kelderman blijft rond de 15 seconden hangen.

Blijft de situatie zoals die is, dan mag Sunweb-renner Nicolas Roche straks de rode leiderstrui aantrekken.

20 km - Zes man weg

Zes man rijden weg uit de voorste groep en pakken zo'n 15 seconden. Het is een aardig groepje: Roglic, Quintana, Uran, Aru, Nieve, Roche.

24 km - Valverde op de top

Wereldkampioen Valverde is als eerste boven op de Alto de Puig Llorença.

We gaan nu afdalen, dus is er gelegenheid voor Kruijswijk & co om eventueel terug te keren.

Bergpunten Alto de Puig Llorença

1 Alejandro Valverde 5
2 Pierre Latour 3
3 George Bennett 1

26 km - Grote namen

De grote namen rijden aan kop tijdens de beklimming. We zien mannen als López, Roglic, Valverde en Quintana. "Dit is wel een beetje spierballentaal hoor", zegt commentator Stef Clement.

Het groepje met Kruijswijk heeft ruim 40 seconden achterstand op de voorste groep met alle klassementsrenners. Wellicht dat hij toch wat last heeft van de val van gisteren.

28 km - Klimmen geblazen

Daar gaan we dan. Het complete peloton is begonnen aan de laatste klim van vandaag: de Alto de Puig Llorença, 3 kilometer à 9,5 procent.

33 km - Het einde is daar voor Armée

Armée staat op het punt om opgeslokt te worden door het peloton, dat wordt aangevoerd door Jumbo-Visma-renners Gesink en Martin. De drie voormalige vrienden van Armée zijn al ingerekend.

En even later is het onvermijdelijke gebeurd: Armée is in de kraag gevat. Het peloton is weer compleet.

Voor wie dacht dat Sam Bennett vandaag misschien een ritzege kon pakken: de Ierse Bora-renner rijdt enigszins moedeloos achteraan het peloton.

41 km - Armée rijdt weg

Hee, daar gaat Armée! De Belg versnelt, Madrazo haakt aan, vraagt om steun die niet komt, en weg is de Belg van Lotto-Soudal.

Armée pakt een tiental seconden op zijn voormalige kompanen. Het peloton rijdt op ruim een minuut.

47 km - Daar is de finish, maar nog niet helemaal

De kopgroep passeert de finish in Calpe voor de eerste keer. Maar straks gaan we eerst nog even de Alto de Puig Llorença op, 3 kilometer à 9,5 procent.

De voorsprong van het leidende kwartet Armée, Madrazo, Lastra en Smit wordt ondertussen almaar kleiner: nog maar 1.40 is er over.

65 km - Peloton gaat sneller

Het peloton is nu wel een beetje klaar met het leidende kwartet. Het tempo wordt opgevoerd en de voorsprong loopt verder terug: nog maar 3 minuten zijn er over.

De kopgroep: Sander Armée (Bel, Lotto-Soudal), Ángel Madrazo (Spa, Burgos), Jonathan Lastra (Spa, Caja Rugal) en Willie Smit (Z-Af, Katusha).

83 km - Status quo

Het is al een tijdje heel overzichtelijk in deze tweede, hobbelige Vuelta-etappe. Armée, Madrazo, Lastra en Smit rijden op kop, het peloton rijdt daar ruim 4 minuten achter.

De kopgroep: Sander Armée (Bel, Lotto-Soudal), Ángel Madrazo (Spa, Burgos), Jonathan Lastra (Spa, Caja Rugal) en Willie Smit (Z-Af, Katusha).

Ondertussen in Noorwegen

Marianne Vos heeft net als in 2017 en 2018 de Ronde van Noorwegen gewonnen. De CCC-renster nam na haar overwinning in de tweede rit de leiderstrui over van Lorena Wiebes, won ook de derde rit en bekroonde haar grootse optreden door ook de sprint te winnen in de slotrit.

Die slotrit (van Svinesund naar Halden) was 156 kilometer lang en eindigde met drie ronden van 10 kilometer op een lokaal circuit. Moniek Tenniglo (Mitchelton) sprong weg op anderhalf rondje van het einde, maar werd in de laatste omloop achterhaald.

Vos bleef daarna de Italiaanse rensters Marta Bastianelli en Ilaria Sanguineti ruim voor. Vorig jaar, toen de wedstrijd drie etappes telde, won Vos alle ritten.

Marianne Vos

98 km - Halverwege

We zijn halverwege de tweede etappe en de voorsprong van het kwartet is inmiddels teruggelopen naar ruim 4 minuten. Wordt dit een gevalletje opslokken in de slotfase en dan een massasprint? Fernando Escartin, tegenwoordig lid van de Vuelta-directie, wil dat nog weleens zien.

"Je zou kunnen denken dat de rit geschikt is voor sprinters, met de slotkilometers die vlak zijn. Maar ze moeten goed opletten met twee beklimmingen in het begin en eentje aan het einde. Na de laatste afdaling volgt er nog een verraderlijk stukje langs de kust. Met de wind erbij kunnen we waaiers niet uitsluiten", aldus Escartin.

Fernando Escartin in 2000 voor de start van een etappe in de Tour de France

103 km - Afsnoepen

Langzaam maar zeker begint het peloton een beetje af te snoepen van de voorsprong van het leidende kwartet.

Nog iets meer dan vijf minuten rijden Armée, Madrazo, Lastra en Smit voor de grote groep door het kale, glooiende Spaanse landschap.

118 km - Bora helpt mee

Bora komt Astana vergezellen aan de kop van het peloton. De Duitse ploeg heeft met Sam Bennett een van de kanshebbers voor de ritzege in de gelederen.

De voorsprong van de koplopers Armée, Madrazo, Lastra en Smit loopt een toefje terug tot 6.20.

De kopgroep: Sander Armée (Bel, Lotto-Soudal), Ángel Madrazo (Spa, Burgos), Jonathan Lastra (Spa, Caja Rugal) en Willie Smit (Z-Af, Katusha).

Rodetruidrager Miguel Ángel López aan kop van het peloton tijdens de tweede etappe van de Vuelta

143 km - Dat was nummer twee

De tweede klim van de dag zit erop. Dit zijn de bergpunten van de Alto de Benilloba.

Met acht punten in de tas lijkt Ángel Madrazo op weg naar de bergtrui. Alleen als Sander Armée als eerste boven is in de laatste klim van vandaag en Madrazo puntloos blijft, gaat de trui naar de Belg.

Alto de Benilloba

1 Ángel Madrazo 3
2 Jonathan Lastra 2
3 Sander Armée 1

148 km - Kwartet!

We hebben een kwartet! Eindelijk zijn Lastra en Smit erin geslaagd om de koplopers Armée en Madrazo te achterhalen.

Vier man aan kop dus, met een kleine 7 minuten voorsprong op het peloton. Inmiddels zijn de renners begonnen aan de tweede klim: de Alto de Benilloba.

De kopgroep: Sander Armée (Bel, Lotto-Soudal), Ángel Madrazo (Spa, Burgos), Jonathan Lastra (Spa, Caja Rugal) en Willie Smit (Z-Af, Katusha).

151 km - Bovenop de berg

De eerste klim van de dag zit erop. Dit zijn de bergpunten.

Puerto de Confrides

1 Ángel Madrazo 5
2 Sander Armée 3
3 Jonathan Lastra 1

159 km - Voorsprong loopt verder op

Astana, de ploeg van rodetruidrager López, voert het tempo aan van het peloton. Desondanks loopt de voorsprong van het leidende duo Armée en Madrazo op naar ruim 6 minuten. Achtervolgers Lastra en Smit rijden anderhalve minuut achter de koplopers.

Het einde van de lange beklimming van de Alto de Confrides is inmiddels in zicht.

Het peloton onderweg in de tweede etappe van de Vuelta

168 km - Voorsprong loopt op

De voorsprong van het leidende duo Armée en Madrazo loopt op naar 4.30. Het achtervolgende duo Lastra-Smit rijdt 20 seconden achter de koplopers.

De kopgroep: Sander Armée (Bel, Lotto-Soudal) en Ángel Madrazo (Spa, Burgos).

Achtervolgers: Jonathan Lastra (Spa, Caja Rugal) en Willie Smit (Z-Af, Katusha).

Ondertussen in België

Opschudding tijdens de Schaals Sels, de eendaagse wielerkoers in Merksem. De renners weigerden na één ronde verder te rijden omdat het lokale parcours te gevaarlijk zou zijn.

"Er waren meteen twee grote valpartijen. Het was onverantwoord om nog te blijven rijden. Daar waren we het als peloton over eens", reageerde de Belgische Corendon-renner tegenover Sporza.

Na overleg beloofde de organisatie om het parcours aan te passen, waarna het peloton na een geneutraliseerde ronde weer echt verder ging met de race.

177 km - De vlucht van de dag

Wordt dit de vlucht van de dag? Sander Armée (Lotto-Soudal) en Ángel Madrazo (Burgos) pakken ruim 2 minuten, Jonathan Lastra (Caja Rugal) en Willie Smit (Katusha) rijden een halve minuut achter het leidende duo.

Inmiddels zijn we aan het klimmen geslagen: de Alto de Confrides over 20,4 kilometer à 3,6 procent.

185 km - Mislukte poging

We hadden met Delage, Madrazo, Serrano, Barcelo en Herrada even een groepje van vijf vooraan, maar het gezelschap is alweer ingerekend door het peloton.

We wachten verder af op de vlucht van de dag.

Start!

Het officiële startsein is gegeven! De renners zijn onderweg voor de tweede etappe van Benidorm naar Calpe.

Benidorm is een populaire badplaats bij de Vuelta-directie. Al 23 keer is er een etappe gestart, en 17 keer was Benidorm de finishplaats.

We zijn benieuwd hoe de strijd om de vlucht van de dag gaat uitpakken.

Het peloton tijdens de start in Benidorm

López in het rood

Astana-renner Miguel Ángel López is van start gegaan in de rode leiderstrui. Het is voor het eerst in zijn carrière dat de Colombiaan de leider is in een grote ronde.

Astana-renner Miguel Ángel López draagt de rode leiderstrui

Minuut stilte voor Bjorg Lambrecht

De tweede etappe begint met een minuut stilte voor de Belgische renner Bjorg Lambrecht, die begin deze maand op 22-jarige leeftijd overleed na een val in de Ronde van Polen.

Een selfie met Gesink

En ook Robert Gesink ging vanochtend alweer met een brede glimlach op de foto met fans in Benidorm.

Commercieel idee: lekkende zwembaden-app

Ondanks de val lijkt de stemming bij Jumbo-Visma nog prima. Steven Kruijswijk liet via Twitter weten dat hij er spijt van heeft dat hij de 'lekkende zwembaden-radar' niet heeft gecheckt.

Ook UAE schoof onderuit

Ook bijna alle renners van UAE, de ploeg van toptalent Tadej Pogacar en sprinter Fernando Gaviria, gingen lelijk onderuit. Beelden daarvan werden door de ploeg op Twitter gedeeld.

En dat leverde de nodige schaafwonden op, zo liet Fabio Aru vanochtend zien.

Leeggelopen kinderzwembad nekt Jumbo-Visma

Wat ging er mis met Jumbo-Visma? "We reden een rotonde op die onder droge omstandigheden al gevaarlijk is, maar daar lag ineens een stroom water", vertelde ploegleider Addy Engels in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

"De Vuelta-organisatie is bij het huis geweest waar het water vandaan kwam. Dat staat op vijfhonderd meter van het parcours, op een steile helling die recht naar de rotonde loopt. Daar was een kind aan het spelen in een plastic zwembad en dat is stukgegaan. Daardoor kwam al dat water ineens naar beneden."

Jumbo-Visma hard onderuit in ploegentijdrit Vuelta

Hoe ging het gisteren?

De ploegentijdrit in de Ronde van Spanje is belabberd verlopen voor de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma. Meerdere renners van de ploeg gingen op een stuk plots nat geworden wegdek onderuit. Primoz Roglic en Steven Kruijswijk gaven veertig seconden toe op winnaar Astana, de snelste ploeg in de 13,4 kilometer rond Torrevieja.

De Colombiaan Miguel Ángel López van Astana is de eerste drager van de rode trui. Sunweb, met kopman Wilco Kelderman, werd derde op vijf tellen.

Ploegentijdrit in de Vuelta: bekijk hier de samenvatting

Vamos a la playa!

De start is in toeristenparadijs Benidorm, nog altijd zeer geliefd bij Nederlandse pensionado's. Al vrij snel volgt de eerste klim: de Alto de Confrides (20,4 kilometer à 3,6 procent) gevolgd door de Alto de Benilloba (6,4 kilometer à 4,2 procent).

Het gaat de hele dag een beetje op en neer. Op ruim 40 kilometer van de finish staat de pittige Alto de Puig Llorença op het programma (3 kilometer à 9,5 procent), waarna de finish opnieuw aan de kust in Calpe ligt. Wordt het een rit voor de sprinters of voor de durfals? Dat is nog even afwachten.

Bienvenido a Benidorm

Na een ploegentijdrit die veel wenkbrauwen deed fronsen, is het vandaag tijd voor de tweede etappe van de Ronde van Spanje. Met 27 graden en een zonnetje is het prima weer om aan het strand te liggen, maar dat geldt niet voor het Vuelta-peloton: voor de renners staat een rit van ruim 199 kilometer van Benidorm naar Calpe op het programma.

De start is rond 12.20 uur. Met dit liveblog rijden we de hele dag mee.

Het pittoreske Benidorm heeft een populair strand